Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Про господарські товариства учасники господарських товариств мають наступні види організаційних особист

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Організаційні (особисті) права учасників господарських товариств: види та їх характеристика.

Відповідно до ст. 88 ГК України, ст.ст. 100, 116 ЦК України, ст. 10 ЗУ «Про господарські товариства» учасники господарських товариств мають наступні види організаційних (особистих) прав:

– брати участь в управлінні справами товариства  в  порядку, визначеному  в  установчих  документах, за  винятком випадків, передбачених цим Законом;

– одержувати інформацію про діяльність товариства;

– вийти в установленому порядку з товариства.

До особистих прав учасника господарського товариства перш за все відноситься право брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, за винятком випадків, передбачених ГК, ЦК та іншими законами. Таке право включає в себе право брати участь у загальних зборах товариства, право вносити на розгляд загальних зборів питання, право обирати та бути обраним до органів управління товариства, право бути посадовою особою товариства тощо. Проте законодавством користування такими правами може бути обмежено. Зокрема, такі обмеження встановлені ч. 3 ст. 89 Кодексу, яка передбачає що посадовими особами господарського товариства не можуть бути особи, службову або іншу діяльність яких визнано Конституцією України та законом несумісною з перебуванням на цих посадах,  а  також особи,  яким перебування на відповідних посадах заборонено рішенням суду. Право на участь в управлінні справами товариства учасник може реалізовувати як безпосередньо (шляхом особистої участі в роботі загальних зборів, входження до складу виборних органів товариства), так і через представників, що обираються нею до органів управління товариства. Чинне законодавство позбавляє деяких учасників окремих видів господарських товариств права брати участь в управлінні справами суспільства. Так, відповідно до ЗУ «Про господарські товариства» у командитному товаристві вкладники позбавлені права брати участь в управлінні справами товариства, а управління здійснюють лише повні учасники. В акціонерному товаристві власники привілейованих акцій не мають права брати участь в управлінні товариством, якщо інше не передбачено його статутом. Проте в командитному товаристві таке право належить лише повним учасникам, а вкладники не мають права брати участі  в  управлінні діяльністю  командитного  товариства  та  заперечувати  проти  дій повних учасників щодо управління діяльністю товариства. Вкладники командитного товариства можуть діяти від імені  товариства  тільки за довіреністю.

Право на участь в управлінні справами товариства передбачає також формування повістки дня та внесення до неї змін.

Другим особистим правом учасника господарського товариства - є право одержувати інформацію про діяльність товариства. Це право передбачає обов'язок товариства на вимогу учасника надати йому для ознайомлення річні баланси, звіти про фінансово-господарську діяльність товариства, протоколи ревізійної комісії, протоколи загальних зборів, протоколи зборів виконавчого органу товариства тощо. Також до цього права можна віднести: своєчасне повідомлення про проведення загальних зборів; ознайомлення з інформацією, необхідною для прийняття рішення на загальних зборах; інформацію про порядок денний тощо. Проте на практиці таке право не завжди виконується,

оскільки законодавство не передбачає механізму надання учаснику товариства такої інформації. Для вирішення цієї проблеми необхідно визначати в законодавчому акті або в установчих документах порядок її надання, включаючи і те, за рахунок товариства чи учасника вона буде надана. Однак, інколи отримання інформації учасником унеможливлюється, через втратою основних документів товариства. У зв’язку з цим, також необхідно вносити в установчих документах товариства положення щодо обов’язку виконавчого органу забезпечити належне зберігання документів товариства, зокрема установчих документів, змін до них та інших документів, пов’язаних із створенням товариства, документів, що підтверджують державну реєстрацію товариства, протоколів загальних зборів, рішень органів управління товариства, положень про філії та представництва, укладених товариством угод.

Також до особистого права учасника господарського товариства відноситься право в будь-який момент вийти з товариства у порядку, що визначений установчими документами товариства. Оскільки в певних господарських товариствах вихід учасника може вплинути на майновий капітал товариства, установчими документами може передбачатися відповідний порядок виходу учасника з товариства. Зокрема, в акціонерному товаристві встановлюється порядок відчуження акцій акціонера, що виходить з товариства; в товаристві з обмеженою відповідальністю порядок передачі частки в майні товариства тощо.

Учасники товариства мають також інші права, передбачені ГК,ЦК та іншими законами та установчими документами товариства.




1. Дружба Горьковского района Клестер С
2. Политическое развитие Японии во второй половине XX века
3. ЗАДАНИЕ 3 ПРОБЛЕМА ВЗАИМОСВЯЗИ ПСИХИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ И ОБУЧЕНИЯ В СОВРЕМЕННЫХ ПСИХОЛОГИЧЕСКИХ ТЕОРИЯХ
4. Лекции по курсу СОЗДАНИЕ И ЗАЩИТЕ ИНТЕЛЛЕКТУАЛЬНОЙ СОБСТВЕННОСТИ Составитель- д
5. Введение 3 Характеристика судна
6. дочь И как всегда в разгар веселья Врывалась песнь и та с похмелья Как розовый закат вселенной Я видел
7. Тема Архитектура Белоруссии периода капитализма вторая половина XIX начало XX в
8. человек орудие труда
9. . Коливальні рухи
10. по теме- Построение информационных систем в среде Microsoft ccess Как создать составной индекс Делаетс
11. Семантический анализатор
12. Оно спрятано за подвижной панелью в коридоре наверху
13. Вычислительная техника и програмирование ОТЧЁТ По лабораторной работе 2 Вып
14. Запретный город
15. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук Луганськ ~
16. умелец изобретатель мудрец знаток древнегреческие платные преподаватели красноречия представители о.
17. Реферат- Фальцевальное оборудование
18. тема Управление персоналом как система включает следующие основные элементы- субъекткоторый
19. Особенности управления землями лесного фонда в Республике Беларусь.html
20. Аспекты квалификации и совершения валютных операций