Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Практичне заняття 21

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Семестр 1. Практичне заняття 21.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ПАЦІЄНТОМ. ОЦІНКА ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ОРГАНІВ СЕЧОВИДІЛЬНОЇ СИСТЕМИ ПАЦІЄНТА МЕДСЕСТРОЮ

ПЛАН

[1] КЛІНІЧНІ СИМПТОМИ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ СЕЧОВИДІЛЬНОЇ СИСТЕМИ

[2] ПЛАН СЕСТРИНСЬКОГО ДОГЛЯДУ ЗА ПАЦІЄНТАМИ З ЗАХВОРЮВАННЯМИ СЕЧОВИДІЛЬНОЇ СИСТЕМИ

[3] СПОСТЕРЕЖЕННЯ І ДОГЛЯД ЗА ХВОРИМИ З НЕТРИМАННЯМ СЕЧІ. ВИДИ СЕЧОПРИЙМАЧІВ ТА ЇХ ДЕЗІНФЕКЦІЯ

[4] СПОСТЕРЕЖЕННЯ І ДОГЛЯД ЗА ХВОРИМИ З ЗАТРИМКАМИ СЕЧОВИДІЛЕННЯ

[5] ПОКАЗАННЯ ДО КАТЕРИЗАЦІЇ ТА ПРОМИВАННЯ СЕЧОВОГО МІХУРА

[6] ПРОВЕДЕННЯ КАТЕТЕРИЗАЦІЇ СЕЧОВОГО МІХУРА

[7] ПРОТИПОКАЗАННЯ ТА МОЖЛИВІ УСКЛАДНЕННЯ ПІД ЧАС ТА ПІСЛЯ КАТЕТЕРИЗАЦІЇ СЕЧОВОГО МІХУРА

[8] ДЕЗІНФЕКЦІЯ КАТЕТЕРА

[9] ПРОМИВАННЯ (ІНСТИЛЯЦІЯ) СЕЧОВОГО МІХУРА

[10] ВИЗНАЧЕННЯ ДОБОВОГО ДІУРЕЗУ І ВОДНОГО БАЛАНСУ

[11] ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ, ЯКІ НЕОБХІДНО ЗАПАМ’ЯТАТИ

КЛІНІЧНІ СИМПТОМИ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ СЕЧОВИДІЛЬНОЇ СИСТЕМИ

Основними ознаками захворювань нирок і сечових шляхів є біль, розлад сечовипускання, зміна кількості та якості виділеної сечі.

Біль, пов'язаний із захворюванням нирок або сечоводів, локалізується в ділянці попереку й іррадіює в ділянку статевих органів, внутрішню поверхню стегон.

При захворюваннях сечового міхура біль локалізується внизу живота, за лобком та в ділянці крижів.

Біль у сечівнику виникає при його запаленні, носить ріжучий характер і посилюється при сечовипусканні.

Найчастішим та яскравим проявом ряду захворювань нирок і сечоводів є ниркова коліка синдром, який характеризується раптовим переймистим болем у ділянці попереку з іррадіацією по ходу сечовода, у пахвинну ділянку, зовнішні статеві органи, стегно, що зумовлено проходженням каменя по сечоводу.

Ниркова коліка є частим симптомом сечокам'яної хвороби і виникає в тих випадках, коли камінь виходить у сечовід і закриває його просвіт. Різке порушення виділення сечі призводить до підвищення тиску в нирковій мисці, розтягненням ниркової капсули і появлення нападів болю.

Біль при нирковій коліці локалізується в поперековій ділянці (справа або зліва), носить гострий характер, поширюється по ходу сечоводів у пахвинну ділянку і статеві органи, нерідко супроводжується дизуричними розладами і макрогематурією, а в ряді випадків — рефлекторною нудотою, блюванням, підвищенням температури. Під час нападу ниркової коліки хворі часто бувають неспокійними, марно намагаючись знайти зручне положення. При тривалій закупорці сечовода каменем і порушенні відтоку сечі з миски можуть приєднатись інфекційні ускладнення (пієлонефрит, іноді гнійний), у деяких випадках відбувається загибель паренхіми нирок (гідронефроз).

Перша допомога при нирковій коліці полягає в застосуванні тепла (грілка на поперекову ділянку або гаряча ванна з температурою 38 — 39°С тривалістю 10—20 хв, що сприяє усуненню спазму сечоводів, припиненню болю, а іноді й відходження каменя. Крім того, застосовують ін'єкції спазмолітичних препаратів (нош-па, баралгін), холінолітиків (атропін), у складних ситуаціях — і наркотичних анальгетиків (промедол). Після зняття болю і до обстеження вирішують питання про подальше лікування (медикаментозна терапія або операція).

Нерідко при захворюваннях нирок зустрічаються набряки, які виникають внаслідок підвищення проникливості капілярів, утрати білка із сечею, зниження його вмісту в крові з подальшим зменшенням колоїдно-осмотичного тиску плазми, затримки йонів натрію в організмі. Характерною ознакою набряків ниркового походження є їх локалізація в тих ділянках, де багато рихлої підшкірної жирової клітковини (наприклад, повіки). Період наростання набряків супроводжується олігурією.

При наявності у пацієнтів із захворюванням нирок набряків необхідно щоденно враховувати співвідношення між кількістю вживаної рідини і об'ємом виділеної сечі (діурез). У раціоні харчування хворих обмежують вміст кухонної солі до 1—3 г на добу. Уживання рідини допустимо зменшувати лише за відсутності явищ ниркової недостатності. У лікуванні набряків застосовують сечогінні препарати (фуросемід, гіпотіазид, верошпірон та ін.). Для оцінювання динаміки набряків необхідно регулярно визначати масу тіла хворого.

Частим симптомом захворювання нирок є артеріальна гіпертензія, яка виникає внаслідок погіршання кровообігу в нирках і подальшого виділення в них реніну (речовина пептичної природи), який сприяє підвищенню артеріального тиску. Ниркова артеріальна гіпертензія буває, як правило, достатньо стійкою (особливою стійкістю виділяється діастолічний тиск) і при тривалому перебігу призводить до перевантаження лівого шлуночка і розвитку серцевої недостатності, ураження судин сітківки ока і погіршання зору, розладу мозкового кровообігу.

При виявленні у пацієнтів із захворюваннями нирок артеріальної гіпертензії здійснюють систематичний контроль артеріального тиску (у разі потреби декілька разів на день); хворим обмежують вживання кухонної солі, призначають регулярне вживання гіпотензивних засобів у сполученні із сечогінними препаратами.

У тих випадках, коли розвивається зниження концентраційної функції нирок, говорять про ниркову недостатність. При нирковій недостатності (тяжкий прояв її носить назву уремії) у крові відбувається нагромадження продуктів білкового обміну (сечовина, креатинін та ін.), різноманітні інші з'єднання, які призводять до порушення кислотно-основного стану організму (ацидозу), тяжким порушенням функцій серцево-судинної і дихальної систем, центральної нервової системи, органів травлення. Ниркова недостатність може бути гострою і хронічною.

Гостра ниркова недостатність виникає внаслідок різкого зменшення кровообігу в нирках (наприклад, при шоку), отруєння нефротоксичними отрутами, порушення відтоку крові із нирок через здавлювання сечоводів. Клінічно гостра ниркова недостатність характеризується тяжким загальним станом хворих з розладом свідомості, задишкою, явищами серцево-судинної недостатності, нудотою, блюванням, олігурією. У ряді випадків тяжка уремія, яка наростає, призводить хворого до смерті. При сприятливому перебігу через 2 тиж. поступово збільшується діурез, причому стадія олігурії змінюється значним збільшенням кількості добової сечі (поліурією), відновлюється концентраційна функція нирок, що проявляється нормалізацією вмісту сечовини і креатиніну в крові.

Лікування хворих з гострою нирковою недостатністю зводиться до видалення отрути з організму (промивання шлунку), проведення протишокових заходів, госпіталізації хворих у спеціалізоване відділення (гемодіалізу).

Хронічна ниркова недостатність виникає внаслідок тривалого перебігу хронічних захворювань нирок і характеризується поступовим зниженням концентраційної функції нирок.

У початковий період хронічну ниркову недостатність удається виявити по зміні нормального ритму виділення сечі (поява ніктурії. При цьому в аналізі сечі за методом Зимницького спостерігається тенденція до зниження відносної щільності сечі у всіх порціях (ізогіпостенурія).

У пізніх стадіях ниркової недостатності, коли різко збільшується рівень азотистих шлаків у крові (азотемія), останні починають виділятись через дихальні шляхи, обумовлюючи запах сечовини із рота, через шлунково-кишковий тракт, сприяючи виникненню невпинної нудоти, блювання, проносу. Прогресують тяжкі порушення серцевої діяльності, розлади функцій центральної нервової системи з переходом в уремічну кому.

При лікуванні, спостереженні і догляду за хворими з хронічною нирковою недостатністю передбачають зниження білка в харчовому раціоні (до 30—40 г на добу, а в тяжких випадках до 20—25 г на добу) перш за все за рахунок виключення м'яса і риби. Обмежують вживання кухонної солі до 2—3 г на добу. При тяжкому уремічному ураженні шлунково-кишкового тракту застосовують повторні промивання шлунку і очисні клізми з використанням 2% розчину натрію гідрокарбонату. Здійснюють корекцію кислотно-основного стану організму (внутрішньовенно вливають 5% розчин натрію гідрокарбонату). З метою симптоматичної терапії застосовують сечогінні і гіпотензивні засоби. У тяжких випадках ставлять питання про застосування гемодіалізу або про можливість пересадки нирки.

ПЛАН СЕСТРИНСЬКОГО ДОГЛЯДУ ЗА ПАЦІЄНТАМИ З ЗАХВОРЮВАННЯМИ СЕЧОВИДІЛЬНОЇ СИСТЕМИ

Проблема

Мета

Сестринські втручання

Нетримання сечі

Відсутність у пацієнта мацерації шкіри і неприємного запаху

1. Рекомендувати пацієнтові користуватися:

жінкам — памперсами;

чоловікам сечоприймачами.

2. Навчити пацієнта техніці приєднання і від'єднання сечоприймача.

3. Навчити пацієнта або членів його сім'ї правильного догляду за сечоприймачем:

звільняти від сечі 3—4 рази на добу;

мити теплою водою з милом;

— 1 раз на добу обробляти слабким розчином калію перманганату або хлоридної кислоти для знищення запаху сечі;

— 0,5% розчині хлорного вапна на 2 год;

промивати проточною водою.

4. Здійснювати ретельний догляд за промежиною для запобігання мацерації та порушенні цілісності шкіри.

5. Часто міняти спідню і постільну білизну.

6. У ліжку поверх простирадла класти церату.

7. Запропонувати програму тренування сечового міхура, що передбачає сечовипускання кожні 2 год незалежно від наявності чи відсутності позивів.

8. Дати поради щодо дотримання дієти і запобігання закрепам

Неспроможність самостійно відвідувати туалет

Своєчасне відвідування туалету з допомогою медичного персоналу

1. Обмежити вживання рідини після 18-ї години.

2. Уточнити в пацієнта, як часто він спорожнює сечовий міхур.

3. Забезпечити пацієнта засобом зв'язку з постом медичної сестри (світловий сигнал, електричний дзвінок або дзвоник).

4. Помістити пацієнта в палаті, розташованій недалеко від сестринського поста.

5. Супроводжувати пацієнта в туалет і забезпечити йому безпеку під час переміщення.

6. Забезпечити пацієнта змогою помити руки, а в разі необхідності промежину

Ризик інфікування сечових шляхів у пацієнта з постійним катетером

Запобігти інфікуванню сечових шляхів

1. Уводити катетер, суворо дотримуючись правил асептики, атравматичними способами.

2. Надійно закріпити катетер, щоб уникнути його випадання із сечівника.

3. Тримати катетер не довше, ніж це необхідно.

4. За змогою використовувати зовнішній катетер (у чоловіків).

5. Мити руки до і після проведення будь-якої маніпуляції з катетером і сечоприймачем.

6. Стежити, щоб система катетер сечоприймач була замкненою; роз'єднувати її лише за необхідності промивання катетера, дотримуючись усіх правил асептики.

7. Промивати катетер тільки в разі підозри на його закупорення.

8. Під час промивання катетера дотримуватись усіх правил асептики.

9. Під час взяття проби сечі для дослідження продезінфікувати вільний кінець катетера або його відведення антисептичними засобами і відсмоктати сечу за допомогою стерильної голки і шприца.

10. Обережно від'єднувати сечоприймач, уникаючи забруднення з'єднувальної трубки.

11. Підтримувати постійне відтікання сечі.

12. Розташувати ємкість для сечі нижче рівня сечового міхура.

13. Не перетискувати катетер.

14. Мити ділянку довкола катетера водою з рідким милом двічі на день.

Для профілактики ВЛІ в пацієнта з постійним сечовим катетером слід здійснювати ретельний догляд за промежиною і введеним катетером

СПОСТЕРЕЖЕННЯ І ДОГЛЯД ЗА ХВОРИМИ З НЕТРИМАННЯМ СЕЧІ. ВИДИ СЕЧОПРИЙМАЧІВ ТА ЇХ ДЕЗІНФЕКЦІЯ

Нетримання сечі може виникнути при пошкодженні або порушенні тонусу сфінктера сечового міхура, вадах розвитку сечового міхура та сечівника, при захворюваннях центральної нервової системи, а також у виснажених хворих. Сеча, яка накопичується у сечовому міхурі, час від часу витікає мимовільно, іноді у вигляді крапель, а іноді у значній кількості, при цьому хворі не в змозі регулювати акт сечовипускання.

Заходи в разі нетримання сечі:

- навчання пацієнтів користуванню сечоприймачем;

- використання памперсів (жінками);

- використання гумового підкладного кола;

- обмеження вживання рідини після 18-ї години;

- ретельна гігієна зовнішніх статевих органів;

- за необхідності здійснювати заходи профілактики пролежнів.

До хворих з нетриманням сечі треба ставитись особливо уважно, оскільки в них дуже швидко можуть виникнути пролежні.

Чоловікові при нетриманні сечі можна зафіксувати навколо головки статевого члена гумову рукавичку (перед цим статевий член треба обгорнути серветкою), відрізати кінці напальників і опустити їх у сечоприймач, який ставлять між ногами. В останні роки випускають для чоловіків сечоприймачі, які являють собою пристосування у вигляді презерватива, до якого з однієї сторони зафіксована трубка. Такий сечоприймач надягають на статевий член (згідно з розміром), до трубки прикріплюють подовжену еластичну трубку, її край опускають у градуйований флакон, який розміщують збоку ліжка нижче рівня пацієнта.

Дезінфекція сечоприймачів замочування в 0,5% розчині хлорного вапна на 2 год.

При нетриманні сечі у тяжкохворих жінок доцільніше використати полотняне коло, наповнене просом. Його підкладають під сідниці. Воно повинно розв'язуватись спереду для того, щоб без утруднення можна було підставити плоску посудину під сідниці, в яку буде стікати сеча. При заповненні екскрементами посудину видаляють, жінці здійснюють туалет зовнішніх статевих органів, у разі потреби промежини і відхідника.

Для таких хворих потрібен запас чистої білизни, серветок.

Останнім часом застосовують памперси, але при тривалому їх застосуванні виникає подразнення шкіри.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ І ДОГЛЯД ЗА ХВОРИМИ З ЗАТРИМКАМИ СЕЧОВИДІЛЕННЯ

Затримка сечі (ішурія) полягає в неспроможності хворого самостійно помочитися. Головною метою долікарської допомоги таким хворим має бути спорожнення сечового міхура.

Якщо дані анамнезу, вік хворого дають підставу для припущення, що причиною затримки сечі є аденома передміхурової залози, надання допомоги слід розпочинати з введення в сечовий міхур тонкого гумового катетера, краще зі звуженим і дзьобоподібним кінцем (катетер Тіманна). Якщо затримка сечі виникла у післяпологовий або післяопераційний період, при порушенні нервової регуляції функції сечового міхура внаслідок захворювання або пошкодження нервової системи, то для спорожнення сечового міхура треба спробувати один із наступних заходів:

на ділянку сечового міхура або промежину хворого покласти грілку;

змінити положення хворого, якщо дозволяє його стан;

іноді сечовипускання можна рефлекторно викликати подразненням слуху хворого звуком води, яка ллється. Для цього досить буває відкрити водопровідний кран;

у чоловіків сечовипускання можна викликати, якщо опустити статевий член у теплу воду, а в жінок рефлекс такого характеру часто виникає при поливанні теплою водою (40—42°С) статевих органів або при вливанні 100 мл теплої води у пряму кишку;

якщо анамнез (гостра затримка сечовипускання після нападу ниркової коліки) вказує на закупорку сечівника каменем, можна застосувати загальну гарячу ванну з метою послаблення спазму сечівника біля каменя.

Стандартний план сестринських втручань у разі затримки сечовипускання і небезпеки розриву сечового міхура

Проблема

Мета

Сестринські втручання

Небезпека розриву сечового міхура

Самостійне сечовипускання в пацієнта

1. Щоденно разом із пацієнтом реєструвати дані про сечовипускання, фіксувати час і кількість виділеної сечі.

2. Під час сечовипускання забезпечити усамітнення.

3. Перемістити пацієнта у високе положення Фаулера або допомогти йому дійти до туалету.

4. Спричинити сечовипускання рефлекторним шляхом:

а) покласти теплу грілку на низ живота;

б) за допомогою зрошування зовнішніх статевих органів теплою водою;

в) за допомогою звуку проточної води.

5. Інформувати лікаря про затримку сечовипускання

ПОКАЗАННЯ ДО КАТЕРИЗАЦІЇ ТА ПРОМИВАННЯ СЕЧОВОГО МІХУРА

Катетеризацію сечового міхура здійснюють з метою виведення з нього сечі, промивання сечового міхура, одержання сечі для дослідження, введення лікарської речовини.

Показання до катетеризації сечового міхура

  1.  Гостра затримка сечі, яка триває понад 10—12 год.
  2.  Промивання сечового міхура та введення в нього ліків.
  3.  Забір сечі для лабораторного дослідження в жінок у разі значних виділень із піхви.

Найчастіші причини гострої затримки сечі

  1.  Хірургічні втручання на органах черевної порожнини та малого тазу, у результаті чого може виникнути рефлекторна затримка сечі.
  2.  Аденома передміхурової залози.
  3.  Пухлини сечового міхура та сечівника.
  4.  Обтурація сечівника конкрементами.

ПРОВЕДЕННЯ КАТЕТЕРИЗАЦІЇ СЕЧОВОГО МІХУРА

Пацієнт має право на інформацію. Для проведення процедури необхідна згода пацієнта.

Сестринський персонал зобов'язаний:

- інформувати пацієнта про мету процедури;

- пояснити перебіг процедури і отримати згоду пацієнта на її проведення;

- у випадку неінформованості або відмови уточнити в лікаря подальшу тактику.

Послідовність дій під час виконання процедур

Рефлекторний виклик акту сечовиділення

  1.  Залиште хворого одного в палаті, відкрийте кран і пустіть воду.
  2.  Змініть, якщо це можливо, положення хворого. Чоловіка поставте, жінку посадіть на тепле судно.
  3.  За відсутності протипоказань покладіть хворому грілку на низ живота або на промежину.
  4.  Полийте теплу воду (40—42°С) на зовнішні статеві органи.
  5.  За призначенням лікаря введіть підшкірно 1 мл 0,05% розчину прозерину або 1 мл 0,2% розчину платифіліну.

Катетеризація сечового міхура жінки

  1.  Вимийте руки двічі з милом під проточною водою, висушіть рушником.
  2.  Покладіть жінку на спину із зігнутими в колінах і розведеними ногами.
  3.  Підстеліть під таз клейонку.
  4.  Підставте судно.
  5.  Здійсніть туалет зовнішніх статевих органів.
  6.  За допомогою двох серветок або тампонів розведіть статеві губи, визначте місце знаходження зовнішнього отвору сечівника.
  7.  Пінцетом захватіть стерильний ватний тампон, змочений розчином фурациліну (1:5000) або іншим неподразнювальним антисептичним розчином і продезінфікуйте зовнішній отвір сечівника.
  8.  Надягніть стерильні гумові рукавички.

9. Стерильним пінцетом візьміть стерильний катетер, завчасно змазаний стерильним гліцерином, на відстані 4—5 см від сліпого кінця. Зовнішній кінець катетера зафіксуйте між IV і V пальцями правої руки.

  1.  І і II пальцями лівої руки розведіть великі та малі статеві губи.
  2.  Введіть обережно, без зусиль, катетер у сечівник на 5—7 см, зовнішній кінець катетера опустіть у сечоприймач. Поява сечі свідчить про те, що катетер знаходиться в сечовому міхурі.
  3.  Після зупинки самостійного виділення сечі з катетера злегка натисніть над лобком, видаліть із сечового міхура залишки сечі й витягніть катетер.

Якщо катетеризацію роблять щодня й постійно, то після виділення сечі для профілактики циститу в сечовий міхур через катетер за допомогою шприца введіть 10 мл теплого розчину фурациліну (1:5000) і одразу витягніть катетер.

Катетеризація сечового міхура чоловіка

  1.  Вимийте руки двічі під проточною водою з милом і висушіть рушником.
  2.  Покладіть хворого на спину, ноги розведені.
  3.  Між ногами поставте сечоприймач.
  4.  Статевий член обгорніть нижче від головки серветкою.
  5.  Продезінфікуйте головку статевого члена стерильною серветкою, змоченою розчином фурациліну (1:5000).
  6.  Змажте стерильний гумовий катетер стерильним гліцерином.
  7.  Надягніть стерильні гумові рукавички.
  8.  Правою рукою пінцетом візьміть катетер на відстані 5 см від сліпого кінця, зовнішній кінець зафіксуйте між IV та V пальцями.
  9.  І і II пальцями лівої руки здавіть головку статевого члена,щоб розкрити зовнішнє вічко сечівника.

10. Введіть катетер у зовнішнє вічко сечівника і, поступово перехвачуючи катетер, проводьте його по каналу глибше, а статевий член лівою рукою підтягуйте вверх.

Якщо при введенні катетера виникла перепона, заспокойте хворого, порекомендуйте розслабитись і глибоко подихати, а потім продовжіть введення катетера.

Як тільки катетер увійде в сечовий міхур, з'явиться сеча.

11. Після виділення сечі злегка натисніть над лобком. Витягніть катетер і одночасно залишками сечі промийте сечівник.

Металевий катетер чоловікові може ввести лише лікар-уролог або лікар, підготовлений до виконання цієї процедури.

Введення постійного катетера в сечовий міхур. У тяжкохворих може виникнути потреба введення постійного катетера.

  1.  Під час катетеризації сечового міхура жінки використайте катетер Пеццера. Введіть його в сечовий міхур, попередньо натягнувши розширену головку катетера на металевий провідник. Підчас катетеризації сечового міхура чоловіка використайте катетер з надувним балончиком катетер Померанцева—Фолея.
  2.  Дистальний кінець катетера з'єднайте за допомогою перехідника з трубкою, яку потім опустіть у градуйований флакон для збирання сечі.
  3.  Для запобігання висхідній інфекції сечовий міхур двічі на добу промивайте теплим розчином фурациліну (1:5000).
  4.  Якщо як постійний катетер ви використовуєте хворим гумовий катетер Нелатона, то:

а) у жінки зафіксуйте його марлевою смужкою спочатку навколо катетера біля зовнішнього вічка сечівника, а потім за допомогою довгих смужок навколо стегна;

б) у чоловіка статевий член обгорніть марлевою серветкою,товсту шовкову нитку зафіксуйте на катетері, а потім навколо статевого члена поверх серветки.

ПРОТИПОКАЗАННЯ ТА МОЖЛИВІ УСКЛАДНЕННЯ ПІД ЧАС ТА ПІСЛЯ КАТЕТЕРИЗАЦІЇ СЕЧОВОГО МІХУРА

Після катетеризації можливі такі ускладнення: кровотеча, яка виникає внаслідок пошкодження слизової оболонки сечівника; інфікування сечівника внаслідок недотримання правил асептики; уретральна гарячка, яка пояснюється всмоктуванням у кров'яне русло сечі, особливо інфікованої через пошкоджені ділянки сечівника.

Щоб уникнути цих ускладнень, необхідно чітко дотримуватись правил асептики і ні в якому разі не форсувати введення катетера. У разі неможливості ввести катетер викликають лікаря.

Запам’ятайте!

  1.  Катетеризацію сечового міхура треба виконувати лише за призначенням лікаря, оскільки в деяких випадках гострої затримки сечовипускання така процедура протипоказана.
  2.  Якщо при проведенні катетеризації відчувається перешкода, не намагайтеся подолати її силою, тому що такі дії можуть призвести до пошкодження слизової оболонки сечовода.
  3.  Недотримання правил асептики спричинює інфікування сечовивідних шляхів і сечового міхура.

Протипоказання до катетеризації:

- травматичні ураження;

- гостре запалення сечового міхура і сечівника.

ДЕЗІНФЕКЦІЯ КАТЕТЕРА

  1.  Після використання катетер замочіть у 3% розчині хлораміну на 1 год. Заповніть канал дезінфекційним розчином.
  2.  Промийте катетер під струменем проточної води.
  3.  Замочіть катетер у мийному розчині, температура якого 45°С, і промийте його канал розчином із шприца під тиском.
  4.  Промивайте під струменем проточної води протягом 5—10 хв.

5. Прокип'ятіть у дистильованій воді 30 хв, після чого злийте воду з кип'ятильника.

Для стерилізації катетерів можна використати паровий метод (тиск пари — 1,1 атм, температура — 120°С, протягом 45 хв).

ПРОМИВАННЯ (ІНСТИЛЯЦІЯ) СЕЧОВОГО МІХУРА

Мета промивання сечового міхура. Промивання проводять для механічного видалення із сечового міхура піску, дрібних конкрементів, гною, продуктів розпаду тканин та введення ліків при запальних процесах. Промивають сечовий міхур щодня або через день, у середньому на курс лікування призначають 12—14 процедур.

Визначення об'єму сечового міхура. Заздалегідь визначають об'єм сечового міхура, вимірюючи кількість сечі, яка виділяється за одне сечовипускання (приблизно за 3 год).

Послідовність дій під час виконання процедури

  1.  Вимийте руки з милом двічі під проточною водою, витріть рушником.
  2.  Покладіть хворого на спину із зігнутими в колінах ногами, розведеними стегнами та трохи піднятим тазом (використайте урологічне крісло).
  3.  Здійсніть туалет зовнішніх статевих органів і продезінфікуйте зовнішнє вічко сечівника.

Надягніть стерильні гумові рукавички, виконайте катетеризацію сечового міхура та звільніть сечовий міхур від сечі.

Через катетер шприцом Жане введіть у сечовий міхур теплий антисептичний розчин відповідно до об'єму сечового міхура.

Від'єднайте шприц і через катетер випустіть розчин.

Повторюйте промивання до появи прозорої рідини.

Закінчуйте промивання введенням у сечовий міхур рідини в кількості, що відповідає половині об'єму міхура, потім видаліть катетер.

Після закінчення промивання сечового міхура можна ввести 15—20 мл теплого 3% розчину коларголу.

9. Порекомендуйте хворому після інстиляції полежати 40—60 хв, щоб як найдовше затримати акт сечовипускання і щоб ліки тривалий час знаходились у сечовому міхурі.

ВИЗНАЧЕННЯ ДОБОВОГО ДІУРЕЗУ І ВОДНОГО БАЛАНСУ

Дуже важливо хворим щоденно визначати кількість виділеної за добу сечі (добовий діурез), порівнюючи її з кількістю випитої та введеної парентерально рідини (водний баланс). Під час підрахування кількості випитої рідини враховують також фрукти й овочі, маса яких повністю зараховується до загальної кількості отриманої рідини.

Послідовність дій під час визначення добового діурезу та водного балансу

Сечу, виділену хворим о 6-й годині ранку, вилийте в унітаз (вона не враховується).

Визначте кількість виділеної протягом доби сечі (до 6-ї години ранку наступного дня).

Протягом доби фіксуйте кількість випитої рідини (включаючи овочі та фрукти) і кількість уведених парентерально розчинів.

Дані, отримані при визначенні добового діурезу та водного балансу, запишіть у температурний листок.

Добовий діурез повинен складати не менше як 70—80% від усієї отриманої хворим за добу рідини.

Якщо хворий протягом доби виділяє сечі набагато менше, ніж вживає рідини (від'ємний діурез), це означає, що частина рідини затримується в організмі, збільшуються набряки й накопичується рідина в порожнинах (водянка порожнин).

Якщо хворий протягом доби виділяє сечі більше, ніж кількість випитої рідини, то це позитивний діурез. Він спостерігається у хворих з недостатністю кровообігу в період ліквідації набряків під час приймання сечогінних препаратів.

Стан водного балансу організму можна контролювати також шляхом визначення маси тіла хворого. Збільшення маси тіла свідчить про затримку рідини й навпаки.

При підвищенні температури тіла понад 37°С втрата води через легені та шляхом випаровування з поверхні шкіри на кожен градус становить близько 200 мл за добу.

У здорової людини сечовипускання відбувається 5—6 разів на добу, причому переважно вдень. У разі серцевої та ниркової недостатності кількість сечі, що виділяється вночі, може перевищувати кількість сечі, котра виділяється вдень. Це явище називається ніктурією.

ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ, ЯКІ НЕОБХІДНО ЗАПАМ’ЯТАТИ

Термін/поняття

Визначення

Анурія

Повна відсутність сечі

Гематурія

Наявність крові в сечі

Дизурія

Розлад сечовипускання

 полакіурія

часте сечовипускання

 странгурія

утруднення сечовипускання

Діурез

Процес утворення і виділення сечі

Ішурія

Накопичення сечі внаслідок неможливості самостійного сечовипускання

Ніктурія

Виділення більшої частини добової кількості сечі вночі, а не вдень

Набряки

Накопичення рідини в підшкірній основі, у внутрішніх органах і порожнинах тіла

Поліурія

Збільшення діурезу

Тенезми

Болючі позиви до сечовипускання без виділення сечі або взагалі без ефекту

PAGE  8




1. Стандарты информационных сетей
2. Тема- ИЗУЧЕНИЕ ЗАКОНОВ СИЛ ВНЕШНЕГО ТРЕНИЯ
3. ноября Совнарком приказал ген
4. статьях на разных языках мира смысл которых им не понятен.html
5. Рыцарство и монашество как образ жизни
6. Психодиагностика профессиональных стрессов в профессиональной деятельности на базе НИИ
7. Современник за предоставленные фотоматериалы О матери Мне было три года когда я вдруг ощутила
8. І Історія української літератури- Навчальний посібник
9. Реферат Эволюция мировой валютной системы
10. Сказка г. Чехов2
11. Отчет по лабораторной работе 18 Исследование энергетики двухскоростного асинхронного двигателя в перех
12. Поощрения за труд и дисциплинарные взыскания
13. Нижегородский государственный архитектурностроительный университет Кафедра безопасности жизнеде
14. Строительная климатология и геофизика; 368; d0 ~ величина в метрах СНиП 2
15. Буйволы
16. Реферат- Основные фонды и их оценка (статистика)
17. Буревісник ВАТ Росія 1 Діапазон вимірюваної концентрації моль - кг H2O
18. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук Київ ' Дисертаціє
19. В чем состоят отличия договора о консорциуме от кооперативного договора
20. Реферат- Загальні правила змагань в легкій атлетиці