Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Право на соціальний захист у системі прав людини- основні поняття та зміст Право на соціальний захист це

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

70. Право на соціальний захист у системі прав людини: основні поняття та зміст

Право на соціальний захист — це відносне суб'єктивне право, якому кореспондується зустрічний активний обов'язок іншої конкретної особи. Саме як відносне суб'єктивне право особи на соціальний захист породжує відносні правовідносини, оскільки за чинним законодавством встановлене коло конкретних суб'єктів, які обтяжені конкретними обов'язками щодо надання за певних умов соціальних виплат і послуг. Крім того, законодавством встановлено жорсткий зв'язок між певним соціальним ризиком і обсягом матеріальних благ, які надаються особі. Інша справа, наскільки цей обсяг відповідає потребам особи, але це вже інша проблема, — проблема відповідності соціальних стандартів науковим та економічним чинникам.

Таким чином, право на соціальний захист — це гарантовані державою і передбачені законодавством певні можливості людини отримати від держави, а також інших суб'єктів, які діють за уповноваженням або дозволом держави, на умовах і в порядку, передбаченому законодавством, а також договором матеріальне забезпечення, матеріальну підтримку та соціальні послуги у разі настання соціальних ризиків.

Комплексний характер підстав для виникнення права на соціальний захист — соціальних ризиків — обумовлює й комплексний характер цього права. Право на соціальний захист — це комплекс суб'єктивних прав особи, закріплених у Конституції та законодавстві України, які включають такі основні правомочності, як право на пенсійне забезпечення, право на соціальну допомогу, право на соціальні послуги, право на медичну допомогу. Окрім зазначених, громадяни в Україні мають право на житлові субсидії, соціальні пільги тощо.

Право на соціальний захист як суб'єктивне право забезпечене певними юридичними обов'язками, які покладено на чітко визначених суб'єктів — відповідні державні органи, органи праці та соціального захисту, соціальні фонди, соціальні служби, посадових осіб. Якщо носій суб'єктивного права завжди має вибір — діяти певним чином або утриматися від дій, то зобов'язана особа права вибору не має. Невиконання або неналежне виконання юридичного обов'язку тягне за собою заходи державного примусу.

Право на соціальний захист може бути захищене в суді. За Конституцією України, її норми є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції гарантується (ст. 8).

Конституція гарантує право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право після використання всіх національних засобів правового захисту звертатися за захистом своїх прав і свобод до відповідних міжнародних судових установ чи до відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна (ст. 55).

Закон передбачає право громадянина звернутися до суду зі скаргою, якщо він вважає, що рішенням, дією або бездіяльністю органу державної влади, органу місцевого самоврядування, посадової і службової особи порушено його права, свободи чи законні інтереси. До рішень, дій або бездіяльності, що підлягають оскарженню, належать, зокрема, колегіальні або одноособові рішення, дії або бездіяльність, у зв'язку з якими особа вважає, що порушено або порушуються її права, свободи чи законні інтереси; створено або створюються перепони для реалізації нею своїх прав та свобод або що вжиті заходи щодо реалізації її прав є недостатніми. Водночас у законі конкретизовано, що посадові особи несуть відповідальність за невиконання лише тих обов'язків, які було на них покладено законами або іншими нормативно-правовими актами. Тобто не можна сподіватися на судовий захист таких прав у сфері соціального захисту, котрі лише проголошені, але для їх забезпечення не встановлено у нормативно-правових актах відповідних юридичних обов'язків конкретних суб'єктів.




1. 750 руб. JCK DNIELS 1 л 1150 руб
2. Походы Тутмоса III в Азию
3. Реферат- Анализ организационных форм финансово-промышленных корпораций
4. Роль СССР в становлении мировой социалистической системы1
5. Определение иммуноглобулинов в крови
6. а все на ~ить кроме- брить стелить
7. реферат дисертацiї на здoвуття наукoвoгo ступеня дoктoра геoграфiчних наук Кракiв ~ Дис
8. З жуpбою pадість обнялась
9. на тему- Життя і творчий шлях Ф.
10. змінах на 100 м свердловини Но мер ряд ка Глибина с
11. Воздействие атмосферы на организм человек
12. тромбо асс Телокс Курантил Анаприлин Верапомил г-хл Нитронг Коринфар Амлодипин Конкор Валид
13. Производственный травматизм и профессиональные заболевания- основные понятия и определения
14.  Разработка технологии обеспечения широкополосного доступа в сеть Интернет в районах города Новосибирск
15. чьо Дослухай спершу
16. Болезни из подсознания
17. Юриспруденция 030900 квалификации Бакалавр
18. Задание 3. Используя тексты Конституций и материалы дополнительной литературы заполните сравнительную та
19. Гражданское государство и правовое общество
20. на тему- Князь Олег Подготовил студент- 1го курсу ИК 1