Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Технологія виробництва продукції свинарства

Работа добавлена на сайт samzan.net:


PAGE   \* MERGEFORMAT 14

ПОЛТАВСЬКА ДЕРЖАВНА АГРАРНА АКАДЕМІЯ

Факультет технології виробництва та переробки продукції тваринництва

Кафедра технології виробництва продукції тваринництва ім. О.П. Бондаренка

  

Методичні рекомендації для виконання курсового проекту з дисципліни 

«Технологія виробництва продукції свинарства »

Для студентів ОКР «бакалавр» для студентів ОКР «бакалавр» за напрямом  підготовки – 6.090102  «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»

 

Полтава – 2013

Методичні рекомендації для виконання курсового проекту з навчальної дисципліни  «Технологія виробництва продукції свинарства » . Викладено зміст, загальні та редакційні вимоги, а також методичні поради щодо виконання і оформлення курсового проекту з навчальної дисципліни "Технологія виробництва продукції свинарства" для студентів ОКР «бакалавр» за напрямом  підготовки – 6.090102  «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». -  П.: 2012. – 43с .

Укладачі:  Волощук В.М. –док. с.-г. наук,  професор

Нагаєвич В.М., – кад.с.-г. наук,  професор

Усачова В.Є. – кад.с.-г. наук, доцент кафедри ТВПТ  

 

Рецензенти:  Коротков В.А. – доцент кафедри розведення та генетики.

  Ульянко С.О. – доцент кафедри годівлі та зоогігієни.

Затверджено Науково-методичною радою  факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва

Протокол №  ____    від   «____»   _____________     2013р.

Голова науково-методичної ради

канд. с.-г. наук, доцент                                                                        О.О.Васильєва

@Волощук В.М., Нагаєвич В.М., Усачова В.Є., 2012 рік

Полтавська державна аграрна академія, 2012 рік


ЗМІСТ

1. Передмова…………………………………………………………………………4

2.1. Вимоги до написання курсового проекту  ……………………………………5

2.2. Послідовність виконання курсового проекту ………………………………11

2.3. Вихідні дані щодо планування руху поголів’я ……………………………..13

2.4. Методика виконання розрахунків …………………………………………....21

2.4.1. Методичні поради та приклади розрахунків руху

поголів’я  свиней ………………………………......................................................23

2.4.2. Методичні рекомендації щодо складання річного обороту стада ……....24

2.4.3. Розрахунок річної потреби в кормах для різних статево-вікових груп. .….38

2.5. Перевірка і захист курсового проекту………………………...........................42

Рекомендована література

Додатки


1. Передмова

Написання курсового проекту – одна із форм самостійної роботи студентів, при виконанні якої розробляється проектне завдання, використовується рівень набутих знань та вмінь при опрацюванні теоретичних і конкретних практичних питань у сфері технології виробництва продукції свинарства. Робота   виконується під методичним керівництвом викладача.  

Мета виконання курсового проекту − закріпити та поглибити надані студентам теоретичні знання і практичні навички стосовно різних технологій у свинарстві та створенні оптимальних умов для реалізації певних технологічних параметрів виробництва свинини. При цьому розвинути у студентів навички самостійної роботи зі спеціальною літературою, довідниками, посібниками; узагальнювати теоретичні матеріали, обробляти та інтерпретувати зібрані дані, уміти самостійно обґрунтовувати сформульовані висновки, та пропозиції, відстоювати власну точку зору з проблем, що досліджуються

Задачі студентів при написанні курсового проекту: освоїти комплекс питань, пов'язаних з особливостями технологічного процесу у свинарських господарствах відповідно до прийнятої технології, які б забезпечували підвищення культури виробництва, покращення умов праці та продуктивності тварин, професійні навички по розрахунку обороту стада, потреби в кормах основних технологічних процесах виробництва продукції свинарства.

2.1. Вимоги до написання курсового проекту

Основні вимоги до написання курсового проекту із дисципліни «Технологія виробництва продукції свинарства».

  1.   Комплекс знань з теорії та основних понять теми. Розглядаючи окремі питання студент повинен підтвердити свою теоретичну підготовку, вміло використовуючи категорії і поняття, конкретні факти і матеріали із практики свинарства.
  2.   Розгляд та аналіз основних принципіальних позицій та концепцій із заданої теми. Викладається огляд літератури і різні підходи з досліджуваної проблеми, надається її критичний аналіз.
  3.  Висловлення власної позиції. На основі вивченої літератури, нормативних правових актів у курсовому проекті студент може визначити свою точку зору зі спірного питання й аргументувати її.
  4.   Виклад основного матеріалу. Проектування з дисципліни необхідно починати з постановки мети та науково-методично обґрунтованого змісту основного питання кожного розділу. Розкриття змісту повинне бути доказовим, аргументованим.  Систематизуючи зібраний матеріал необхідно звернути увагу на стиль викладу, при цьому варто забезпечити зв’язок з інформаційними процесами в біологічних, технічних системах агропромислового комплексу, підвищуючи свою інформаційну культуру та освіту.
  5.   Елементи інтенсивної технології виробництва свинини. При написанні курсового проекту необхідно використовувати основні елементи інтенсивної технології виробництва свинини, а саме:

-  використання гібридизації, що дасть змогу одержати ефект гетерозису без додаткових виробничих затрат та підвищити продуктивність на 12-17%;

- раннє відлучення поросят, що сприяє підвищенню інтенсивності використання маточного поголів’я до 2,4 опоросу за рік, внаслідок чого свиноматки мають здебільшого нормальну (для парування) вгодованість та оптимальне використання приміщень;

- штучне осіменіння, що забезпечує інтенсивне використання кнурів для відтворення стада, завдяки скороченню потреби в кнурах-плідниках;

- концентратний тип годівлі сухими комбікормами збалансованими за всіма елементами живлення, що дає можливість механізувати виготовлення кормів та їх роздачу;

- створення комфортних умов для свиней різних статево-вікових груп.  

  1.   Самостійна робота при курсовому проектуванні. Одним із важливих вимог, при курсовому проектуванні є власний  пошук стилю та рішення проблеми поставленого завдання, із широким використанням літературних джерел.   
  2.   Присутність практичних пропозицій. При підготовці курсового проекту студенти повинні звернути увагу на сучасні, пошукові ідеї, висвітлені в окремих джерелах, та сформулювати свої самостійні пропозиції і рекомендації стосовно їх використання на практиці.
  3.   Вимоги до оформлення роботи. Оформлення курсового проекту  повинне відповідати вимогам, які ставляться до наукових робіт: наявність титульного листа, змісту, посилань, бібліографії і т.д. Порушення зазначених вимог певною мірою служить підставою для зниження оцінки курсового проекту чи повернення її студенту на доопрацювання.

Курсовий проект виконується державною мовою і подається до захисту у формі машинопису або комп'ютерного тексту, який друкується на одній стороні друкарських листів формату А4 (297 х 210мм). Сторінки повинні мати поля: ліве - 30 мм, праве - 10 , верхнє - 20 , нижнє - 25 мм.

Усі прийняті скорочення потрібно оговорити при першому їх використанні.  Текст основної частини роботи поділяється на розділи, підрозділи, пункти та підпункти згідно із планом. Заголовки структурних частин курсового проекту "ЗМІСТ", "ВСТУП","РОЗДІЛ", "ВИСНОВКИ", "СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ", "ДОДАТКИ" друкуються великими літерами симетрично до тексту і не нумерують як розділи.

Заголовки підрозділів друкуються маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапка в кінці заголовка не ставиться.

Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) та текстом має  дорівнювати 3-4 інтервалам в основному тексті. Кожну структурну частину курсового проекту слід починати з нової сторінки.

9. Рубрикація. Підрозділи нумерують арабськими цифрами у межах кожного розділу, які поділяють на підрозділи і пункти. Вони повинні розміщуватися за логічною послідовністю, мати свої номер і назву, яка розкриває їх зміст. У кінці номера підрозділу ставиться крапка: наприклад, "1.4." (четвертий підрозділ першого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу. Після номера пункту чи підрозділу також ставиться крапка. Наприклад "1.2" (другий підрозділ першого розділу) або "3.2.1." (перший пункт другого підрозділу третього розділу).

Усі сторінки роботи, включаючи графіки, таблиці, рисунки, нумерують по порядку від титульної до останньої сторінки без пропусків. Першою вважають титульну сторінку, але на ній цифра «1» не ставиться; не ставиться номер і на другій сторінці, на наступній сторінці ставиться цифра "3" і т. д.

10. Таблиці та рисунки. Таблиці, малюнки розміщують у відповідних місцях після згадування у тексті або в додатках. Таблиці нумерують послідовно (за винятком таблиць, поданих у додатках) в межах розділу. В правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують напис «Таблиця» із зазначеннями номера. Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над таблицею і друкують симетрично до тексту. Назву і слово «Таблиця» починають з великої літери. Назву наводять жирним шрифтом.

Ілюстрації позначають   «Рис.» і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках. Кожна ілюстрація має відповідати тексту, а текст - ілюстрації. Основними видами ілюстративного матеріалу в роботах є: креслення,  рисунки, схеми, фотографії, діаграми і графіки. Назви ілюстрацій розміщують після їхніх номерів. Підпис під ілюстрацією позначається скороченим словом «Рис.» порядковий номер ілюстрації, який вказується без знаку номера арабськими цифрами;

11. Формули. При використанні формул під час написання проекту необхідно дотримуватися певних правил. Значення кожного символу і числового коефіцієнта треба подавати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова «де» без двокрапки. Розшифрування проводять у стовпчик. Літерні позначення проводять в експлікації у тій же послідовності, в якій вони наведені у формулі. Між літерою та її значенням ставиться тире (-).

Наприклад:

де: М - поголів'я свиноматок, голів;

О - потужність комплексу, голів;

П - репродуктивний період, днів;

Т - коефіцієнт заплідненості свиноматок;

D - вихід ділових поросят на опорос, голів;

К - коефіцієнт збереженості поросят після відлучення.

Порядкові номери позначають арабськими цифрами в круглих дужках біля правого поля сторінки без крапок від формули до її номера.

12. Скорочення. Якщо в роботі спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і таке інше повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифрування наводять у тексті при першому згадуванні. Допустимі такі скорочення:

окремих слів: с.-г. (сільськогосподарський) - тільки в таблицях; рис. (рисунок), табл. (таблиця) - при посиланні у тексті, коли скорочення ставлять у круглі дужки, наприклад: "Матеріали досліду показують, що продуктивність свиноматок збільшується при введені до їх раціону вітаміну Д (табл.2.3)"; і т.д. (і так далі), і ін. (і інші), і т. п. (і таке подібне) - в кінці речення після переліку; р. (рік), pp. (роки), шт. (штук), тис. (тисячі), млн. (мільйони), млрд. (мільярди) - при числах;

спеціальних термінів: ккд (коефіцієнт корисної дії), МО (міжнародні одиниці), СР (суха речовина), ОЕ (обмінна енергія), БЕР (без азотні екстрактивні речовини) - у таблицях;

наукових ступенів і звань: к. с.-г. н. (кандидат сільськогосподарських наук), д-р с.-г. н. (доктор сільськогосподарських наук), доц. (доцент), проф. (професор), акад.(академік) - при прізвищах у тексті;

назва видавництв навчальних закладів: Вид-во ПДАА (Видавництво Полтавської державної аграрної академії), РВЦ НАУ (Редакційно-видавничий центр Національного аграрного університету) - при наведені цих назв у списку літератури.

13. Посилання та цитування. Посилання на джерела інформації в тексті роботи необхідно зазначити порядковим номером посилань, виділеним двома квадратними дужками, наприклад: "... у працях [ 2-7]....", або . [2,4,7,8]. Посилання на ілюстрації до наукової роботи оформлюють порядковим номером ілюстрації: наприклад, "рис. 1.2"; на формули - порядковим номером формули: наприклад, "у формулі (1.2)". Посилання у тексті на таблиці пишуть скорочено: наприклад, "у табл. 1.5". У повторних посиланнях на таблиці та ілюстрації треба вживати скорочене слово "дивись": наприклад, "див. табл. 1.5". Підтвердження власних аргументів з посиланням на авторитетне джерело або для критичного аналізу того чи іншого друкованого твору необхідно наводити цитати.   

У  випадку ,коли в спеціальній літературі мають місце різні думки авторів з одного і того ж питання, неоднозначні тлумачення отриманих результатів, суперечливі висновки тощо, аналіз краще вести в дискусійному плані,  протиставляючи думки різних авторів та коментуючи їх власними. Існує декілька форм звернення до джерел спеціальної літератури:

  •  В.Ф. Коваленко, [18] вважає (стверджує, зробив висновок, встановив і т.п.), що ... . У цьому випадку спочатку пишуть ініціали, далі прізвище автора, після чого в дужках порядковий номер посилань в "Списку літератури";
  •  відомо (встановлено, результати численних досліджень свідчать і т.д.), що між живою масою новонароджених поросят і масою в старшому віці існує тісний взаємозв'язок [6,8,10]. У цьому прикладі авторів робіт пишуть в дужках після посилання, спочатку прізвище, потім ініціали і рік видання роботи.

14. Список літератури. Список використаних джерел слід розміщувати одним із таких способів: у порядку появи посилань у тексті (найбільш зручний для користування і рекомендований при написанні дисертацій), в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків, у хронологічному порядку. Бібліографічний опис джерел складають відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи.

До списку літератури необхідно вносити лише ті джерела, на які є посилання у тексті курсового проекту. Джерела спеціальної літератури розміщують у списку мовою оригіналу за літерами української абетки. Якщо у тексті проекту наведено джерела іноземної літератури, то у списку їх розміщують після джерел, виданих українською чи російською мовами в порядку за буквами латинської абетки. Джерела літератури нумерують арабськими цифрами.

15. Додатки. До додатків, за необхідності, доцільно включати допоміжний матеріал:

  •  таблиці допоміжних цифрових даних;
  •  задачі на ПЕОМ, розроблені при виконання курсового проекту;
  •  протоколи й акти випробувань, впровадження;
  •  розрахунки біометричної обробки та економічного ефекту тощо.

Додатки оформлюються як продовження курсового проекту на наступних її сторінках або у вигляді окремої частини (книги), розміщуючи їх у порядку появи посилань у тексті роботи. Крім того, у додатки доцільно включати допоміжний матеріал, потрібний для повноти сприйняття курсового проекту. Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком ; літер Г, С, І, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А, додаток Б т.д. Один додаток позначається як додаток А.

2.2. Послідовність виконання курсового проекту

В основу організації виконання курсового проекту необхідно покласти чітке планування етапів роботи над проектом, їх змісту та діяльності викладача і студентів. Доцільно визначити 6 етапів роботи над проектом:

Підготовчий етап.

Етап планування.

Етап дослідження.

Оформлення результатів.

Захист проекту

Оцінювальний етап.

На першому етапі студент визначає варіант розрахункової частини враховуючи зміст аналітичної частини і шифр залікової книжки або за самостійним вибором (табл. 2.1. і 2.2.). Якщо студент має бажання розробляти тему, яка не передбачена рекомендованою тематикою він повинен написати заяву на ім'я завідувача кафедри, в якій має бути сформульована тема та дане обґрунтування її вибору. Визначається мета та тема проекту, яку можна за необхідності обговорити з викладачем.

Планування курсового проекту складається студентом самостійно на основі знань з лекційного курсу, практичних занять та ознайомлення з літературними джерелами, а також виходячи з орієнтовної структури. Планом передбачається визначення джерел інформації; визначення способів оброблення та план діяльності, формулюється завдання. Курсовий проект повинен складатися із наступних структурних елементів:

  1.  Титульна сторінка    1 стор.
  2.  Зміст     1 стор.  
  3.  Вступ     1-2 стор
  4.  Теоретична частина   10-12 стор
  5.  Розрахункова частина  10-15 стор
  6.  Висновки та пропозиції   2-3 стор
  7.  Список використаної літератури    12 стор. (15-20 найменувань)
  8.  Додатки не обмежено

Титульна сторінка. На титульній сторінці розміщують назву країни, академії, факультету та кафедри, на якій виконано проект. Тема курсового проекту пишеться великими (заголовними) буквами. Прізвище та ініціали виконавця проекту, ступінь, звання, прізвище та ініціали керівника, а також назву міста і рік виконання розміщують нижче. Приклад оформлення титульної сторінки наведено в додатку А.

Зміст. У змісті послідовно перелічують назви розділів, підрозділів і пунктів з обов'язковим зазначенням сторінок, на яких вони починаються. Зміст повинен включати всі заголовки, які є в курсовому проекті.

Вступ. Розкриває сутність і стан проблеми (задачі) яку досліджує студент, її значущість, підстави і вихідні дані для розроблення теми. В ньому висвітлюють значення цього питання для розвитку галузі та обґрунтовують необхідність подальшого його вивчення. Закінчують вступ визначенням мети курсового проекту.

Теоретична частина носить характер реферату і виконується у вигляді огляду літератури з вибраної теми, в якій висвітлюються літературні джерела з посиланням на автора і рік видання. В цьому розділі студент повинен ефективно охопити історію, нинішнє положення і найбільш перспективний розвиток напрямку що вивчається. Об’єм цієї частини складає 10-12 сторінок машинописного тексту з використанням 15-20 найменувань літературних джерел. Вивчення підібраної літератури доцільно починати з розгляду найновіших публікацій, оскільки в них висвітлюються останні досягнення в галузі теорії та практики технології виробництва продукції свинарства. На цьому ж етапі, обґрунтовуються пропозиції, формулюються висновки, підбираються ілюстративний матеріал. Завершується цей етап оформленням роботи згідно з вимогами, що перелічені у цьому розділі.

Розрахунковий розділ може бути як для товарного репродуктора так і для племінного заводу і закінчується складанням помісячного та річного обороту стада та забезпечення їх кормами. Метою розрахункової частини курсового проекту є набуття студентами умінь та навичок  складання річних  і помісячних оборотів стада, які дозволяють правильно враховувати рух поголів’я, а також передбачають виконання планів виробництва свинини протягом року з врахування помісячних показників інтенсивного використання тварин.

У висновках коротко наводяться найважливіші теоретичні та практичні положення, в яких сформована проблема та оцінка результатів дослідження точки зору відповідно до мети курсового проекту. Пропозиції щодо удосконалення процесу технології виробництва продукції свинарства повинні бути підтверджені відповідними результатами розрахунків. Обсяг висновків і пропозицій не повинен перевищувати 2-3 сторінок.

2.3. Вихідні дані щодо планування руху поголів’я

Вихідні дані щодо планування руху поголів’я відповідно до останніх цифр залікової книжки для кожного студента дивитись в таблиці 2.1. та 2.2.

2.1. Орієнтовні теми курсових проектів

Назва курсового проекту

Останні 2 цифри  залікової

книжки

Розрахунок  руху  поголів'я  та забезпеченість кормами  свиней великої білої породи

01, 66

Розрахунок  руху  поголів'я  та забезпеченість  кормами  свиней української степової білої породи

02, 67

Розрахунок  руху  поголів'я   та забезпеченість  кормами  свиней полтавської м'ясної породи

03, 68

Розрахунок  руху  поголів'я  та забезпеченість  кормами свиней породи ландрас

04, 69

Розрахунок  руху поголів'я та забезпеченість  кормами  свиней миргородської породи

05,70

Розрахунок  руху  поголів'я  та забезпеченість  кормами  свиней української степової рябої породи

06, 71

Розрахунок  руху  поголів'я  та  забезпеченість  кормами  свиней української м'ясної породи

07, 72

Розрахунок   руху  поголів'я  та  забезпеченість  кормами  свиней червонобілопоясної   породи

08, 73

Розрахунок  руху  поголів'я  та  забезпеченість  кормами  свиней  великої чорної породи

09, 74

Розрахунок  руху  поголів'я  та забезпеченість  кормами  свиней породи уельс

10, 75

Розрахунок  руху  поголів'я  та забезпеченість  кормами  свиней  породи дюрок

11-, 76

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при промисловому схрещуванні

12, 77

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами  із врахуванням типів конституції свиней і їх зв’язку з продуктивністю

13, 78

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при традиційному відлученні поросят

14, 79

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при ранньому відлученні поросят

15, 80

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами для власного ремонту стада та оцінкою їх за власною продуктивністю

16, 81

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами за різних методів їх розведення

17, 82

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при чистопородному їх розведенні

18, 83

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами у племінному господарстві та селекційно-племінна робота з ними

19, 84

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами у фермерському господарстві

20, 85

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами у племінному господарстві та роль  науково-дослідних установ у розвитку галузі свинарства.

21, 86

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при контрольній відгодівлі

22, 87

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами за різних строків відлучення поросят

23, 88

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней при концентратному типі годівлі (комбікормами)

24, 89

Розрахунок  руху   поголів'я  та   забезпеченість  свиней  кормами при різній технології їх приготування

25, 90

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами за різними типами годівлі(сухий, вологий).

26, 91

Розрахунок руху поголів`я та забезпеченість свиней кормами за штучного осіменіння свиноматок

27, 92

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при потоковому виробництві свинини

28, 93

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами в умовах промислового комплексу

29, 94

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при літньо-табірному утриманні

30, 95

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами з використанням пасовищ при вирощуванні ремонтного молодняку

31, 96

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при використанні свиней м'ясного напряму продуктивності в системі гібридизації  

32, 97

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при оптимальному використанні їх біологічних особливостей

33, 98

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при відгодівлі їх до жирних кондицій

34, 99

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами з  використанням харчових відходів

35, 100

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами з оптимальним використанням  станкового обладнання для підсисних маток

36

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами з врахуванням факторів, що впливають на ефективність відгодівлі свиней

37

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами з врахуванням ветеринарно-санітарних заходів захисту свинарських ферм

38

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами за оптимального мікроклімату у приміщеннях

39

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами із врахуванням етології та продуктивності свиней

40

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами із використанням зарубіжних порід для поліпшення продуктивності вітчизняних порід

41

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при використанні альтернативних технологій виробництва продукції свинарства

42

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами  із врахуванням вплив факторів середовища на відтворювальну здатність кнурів

43

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при використання сої в годівлі свиней.

44

Рух поголів'я та забезпеченість свиней кормами із врахуванням способу оцінки фенотипу тварин за допомогою селекційних індексів

45

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами із врахуванням особливостей росту і розвитку свиней і їх впливу  на продуктивність.

46

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при виробництві продукції свинарства з використанням факторів селекції

47

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при виробництві продукції свинарства з використанням гібридизації

48

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при виробництві екологічно чистої продукції

49

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами збалансованими за мікро- та мікроелементами.

50

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами в племінному господарстві та використання  інбридингу в його селекційній роботі зі свинями

51

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при  відгодівлі свиней до м’ясної і беконної кондиції.

52

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами із врахуванням стресчутливості свиней.

53

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами  та пошук шляхів підвищення інтенсивності використання і продуктивності свиноматок

54

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами при плануванні опоросів і структури стада свиней в товарних господарствах

55

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами в племінному господарстві та використання розведення свиней за лініями.

56

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами з урахуванням особливостей утримання, годівлі та експлуатації кнурів-плідників.

57

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами з урахуванням м’ясних якостей свиней різних напрямів продуктивності,  їх успадкування та кореляційних зв’язків між ними.

58

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами в з урахуванням відтворювальних якостей свиней, їх успадкування, та кореляційних зв’язків

59

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами з урахуванням відгодівельних якостей свиней їх успадкування та кореляційні зв’язки між ними.

60

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами  та оптимальне використанням сучасного обладнання для їх годівлі

61

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами  та планування опоросів і структура стада свиней в племінних господарствах

62

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами і організація зеленого конвеєру.

63

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами та з урахуванням особливостей годівлі й утримання підсисних свиноматок і молодняку свиней у літній період

64

Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами з урахуванням залежності показників продуктивності і м’ясності від статі тварин.

65


2.2. Шифри індивідуальних завдань
(до розрахункової частини курсового проекту)

Шифр залікової книжки

Поголів'я основних свиноматок на 1.01. планового року, гол.

Багатоплідність маток, гол.

основних

перевірюваних

1

2

3

4

01

40

9

8

02

40

10

9

03

40

11

10

04

42

9

8

05

42

10

9

06

42

11

10

07

48

9

8

08

48

10

9

09

48

11

10

10

51

9

8

11

51

10

9

12

51

11

10

13

53

9

8

14

53

10

9

15

53

11

10

16

55

9

8

17

55

10

9

18

55

11

10

19

57

9

8

20

57

10

9

21

57

11

10

22

59

9

8

23

59

10

9

24

59

11

10

25

61

9

8

26

61

10

9

27

61

11

10

28

63

9

8

29

63

10

9

30

63

11

10

31

66

9

8

32

66

10

9

33

66

11

10

34

68

9

8

35

68

10

9

36

68

11

10

37

71

9

8

38

71

10

9

 Продовження таблиці 2.2.

1

2

3

4

39

71

11

10

40

73

9

8

41

73

10

9

42

73

11

10

43

76

9

8

44

76

10

9

45

76

11

10

46

78

9

8

47

78

10

9

48

78

11

10

49

81

9

8

50

81

10

9

51

81

11

10

52

83

9

8

53

83

10

9

54

83

11

10

55

86

9

8

56

86

10

9

57

86

11

10

58

88

9

8

59

88

10

9

60

88

11

10

61

91

9

8

62

91

10

9

63

91

11

10

64

93

9

8

65

93

10

9

66

93

11

10

67

96

9

8

68

96

10

9

69

96

11

10

70

98

9

8

71

98

10

9

72

98

11

10

73

102

9

8

74

102

10

9

75

102

11

10

76

104

9

8

77

104

10

9

78

104

11

10

Продовження таблиці 2.2.

1

2

3

4

79

106

9

8

80

106

10

9

81

106

11

10

82

108

9

8

83

108

10

9

84

108

11

10

85

112

9

8

86

112

10

9

87

112

11

10

88

114

9

8

89

114

10

9

90

114

11

10

91

116

9

8

92

116

10

9

93

116

11

10

94

118

9

8

95

118

10

9

96

118

11

10

97

123

9

8

98

123

10

9

99

123

11

10

100

126

10

9

приклад

100

10

9


2.4.  Методика виконання розрахунків

Необхідні умови планування руху поголів'я свиней різних виробничих груп і виробництва свинини наведені в таблиці 2.3. є загальними для всіх варіантів курсового проекту, тобто однаковими для всіх студентів, а в таблицях 2.1 - 2.2 відповідно до шифру залікової книжки кожного студента.

2.3. Необхідні умови для виконання завдання

№ п/п

Показник

Значення показника

1.

Загальні показники (для всіх варіантів)

1.1

Тип відтворення стада

Просте

1.2

Строки щорічного парування маток

- основних

60% у серпні

40% у вересні

- перевірюваних

100% у січні

1.3

Система опоросів

Сезонно-турова

1.4

Тривалість поросності, міс

4

1.5

Тривалість підсисного періоду, міс.

2

1.6

Кількість опоросів за рік

- від основних маток

- від перевірюваних маток

2
1

1.7

Співвідношення в стаді

- основних до перевірюваних маток

1 :0,6

- основних до перевірюваних кнурів

1: 0,5

1.8

Річне навантаження маток на одного кнура

20

1.9

Тривалість використання, років.

- основних кнурів

5

- основних маток

4

1.10

Щорічне бракування, %

- основних кнурів

20

- основних маток

25-30

- перевірюваних кнурів і маток

усіх після
комплектування основн. стада

1.11

Вік ремонтного молодняку при переведенні

в групу перевірюваних:

- кнурів

- свинок

11
10

1.12

Вік молодняку при постановці на м'ясну

відгодівлю, міс

4

1.13

Тривалість відгодівлі, міс

3-4

1.14

Тривалість  відгодівлі  до жирних кондицій (бракованого поголів'я), міс

3

1.15

Середньодобовий приріст, г

поросят гр. 0 – 2 місяці

200

поросят гр. 2 – 4 місяці

400

молодняку на відгодівлі

600

- дорослих тварин

900

2.

Показники для індивідуальних завдань (за шифром )

2.1

Поголів'я основних маток (на 1. 01 планового року)

(шифр залікової книжки)

2.2

Багатоплідність маток, гол .

основних

перевірюваних

2.3

Коефіцієнт збереженості поросят у віковій групі

За весь період

0,88

0 – 1 місяці

0,93

1-2 місяці

0,95

2.4

Коефіцієнт збереженості поросят після відлучення у віковій групі 2 – 4 місяці

За весь період

0,94

2-3 місяці

0,97

3-4 місяці

0,97

на відгодівлі

0,98


2.4.1. Методичні поради та приклади розрахунків руху поголів'я свиней і виробництва свинини

Приклади розрахунку руху поголів’я свиней і виробництва свинини на плановий 20___ рік проведені на поголів’ї 100 основних свиноматок станом на 1.01.20____року.

Розрахунок розпочинають із занесення в табл. 2.4. (колонка 5 рядок) "Основні матки - наявність на початок місяця" (для студентів згідно завдання) поголів'я основних маток [для студентів згідно завдання із таблиці 2.2].

Поголів'я перевірюваних маток визначають з урахуванням співвідношення основних до перевірюваних маток (в прикладі 1:0,7):

100x 0,7 = 70 голів

Поголів'я основних (дорослих) кнурів визначають за річним навантаженням на кнура основних і перевірюваних маток:

Поголів'я перевірюваних  кнурів визначають за співвідношенням основних кнурів до перевірюваних (в прикладі 1:0,4):

9 х 0,4 = 4 голови

Планування парувань і опоросів. Плануючи парування і опороси потрібно виходити з того, що одна частина основних маток була спарована в кінці серпня (60 %), а інша (40%) у вересні минулого року. Відповідно через чотири місяці необхідно спланувати опорос основних маток. Парування основних маток у плановому році буде проведено після відлучення від них поросят зимового опоросу, тобто, основні матки будуть пороситися у січні і лютому, а перевірювані - у квітні планового року.

Рух поголів’я основного стада та перевірюваних кнурів і маток. За умови простого відтворення, поголів'я основних кнурів до листопада вважається постійною  величиною, а в листопаді після першого парування основних маток (серпень – вересень) кнурів оцінюють за продуктивністю і 20% бракують, а поповнення відбувається за рахунок перевірюваних кнурів у листопаді місяці.

Вибракування основних свиноматок відбувається у вересні-жовтні після відлучення поросят другого опоросу при цьому за результатами оцінки частину маток 25%-40% бракують і ставлять на відгодівлю, а в основне стадо вводять таку ж кількість оцінених перевірюваних маток.

Іншу частину перевірюваних і вибракуваних маток ставлять на відгодівлю у червні – липні місяці.

Рух поросят до двох місяців. Поросята до одного місяця записують у рядок. "Наявність на початок місяця у віці до 1 міс." у січні (тих, що народилися у грудні) і лютому (тих, що народилися у січні). Їх кількість визначають множенням кількості опоросів основних маток на багатоплідність з поправкою на коефіцієнт збереженості 0,93: відповідно 60 х 10 х 0,93 = 558 і 40 х 10 х 0,93 = 372 гол. (табл. 2.3.). аналогічно розраховують поросят від перевірюваних маток.  70 х 9 х 0,93=  585 гол.)

Від основних свиноматок в поточному році необхідно отримати 2 опороси.

Рух ділових поросят та поросят на дорощуванні (2 +- 4 місяці).

Діловими вважаються поросята після відлучення у 2-місячному віці, які призначені для вирощування і подальшої відгодівлі на м'ясо, їх записують окремими  рядками від основних і перевірюваних маток, із врахуванням віднятих і реалізованих (5, 10%) поросят до 2 місяців.

На дорощуванні молодняк перебуває протягом 2 місяців. Записи кількості розрахованих поросят цієї групи здійснюється проведенням двох рядків, а у віці 4 місяців кращих свинок відбирають для ремонту, а інший молодняк ставлять на відгодівлю. У цей період коефіцієнт збереженості поросят планується на рівні 0,94 за два місяці дорощування.

Рух ремонтного молодняку. Ремонтний молодняк свиней – відбирають від кращих за продуктивністю і походженням племінних тварин, призначені для заміни у стаді вибракуваних перевірюваних кнурів та свиноматок. Протягом вирощування проводиться бракування відставших за ростом, розвитком, вадами екстер’єру та власною продуктивністю тварин. При досягненні ними парувального віку та маси проводять штучне осіменіння. Частину, свинок, що не запліднилась реалізують. В окремих господарствах ремонтний молодняк закуповують у віці 6 місяців і вирощують з невисокою інтенсивністю вибракування, інколи закуповують самих кнурців.

Планування річної відгодівлі свиней. Постановка молодняку на м'ясну відгодівлю проводиться в 3,5 - 4- місячному  віці за живої маси 35 – 38 кг. Планується отримувати середньодобовий приріст на рівні 600-700 г протягом 4 місяців, до досягнення ними живої маси 100- 130 кг. з урахуванням  коефіцієнту збереженості. На відгодівлю у поточному році ставиться молодняк після дорощування, вибракуванні дорослі тварини різних виробничих груп − на відгодівлю до жирних кондицій. Це поголів'я із таблиць 2.4. і 2.5. записують в таблицю 2.7. (відповідно кожному кварталу планового року).

Розрахунок валової живої маси відгодівельного поголів’я відбувається з урахуванням постановочної живої маси однієї тварини.

Жива маса при вибуття та постановці

на відгодівлю  кг:

місяць

поросят та молодняку

молодняку

1

6,5

2

16

3

28

4

37

5

55

6

70

7

85

8

90

Вибракувані тварини

брак. рем. кнурців – 9  міс. віку                  105

брак. рем. свинок  – 9  міс. віку                   95  .

брак. рем. кнурців – 11 міс. віку                 130

брак. рем. свинок –   10 міс. віку               115

брак. перев. кнурів  – 22 міс. віку              200         

брак. перев. свиноматок – 16 міс. віку     140     

брак. осн. кнурів                                           250

брак. осн. свиноматок                                 180

План реалізації відгодівельного поголів’я

Реалізація відгодівельного молодняку перехідного поголів’я відбуватиметься в першому та другому  кварталах у віці 7-8 місяців середньою живою масою 100 кг.

Реалізація відгодівельного поголів’я відбуватиметься у ІІІ і IV кварталах планового року, який був поставлений на відгодівлю після дорощування поросят.

Жива маса при здачі на м`ясо, кг:

відгодованого молодняку    100

відгодованих основних маток   250

відгодованих перевірюваних маток  200

2.4.2. Методичні рекомендації щодо складання річного обороту стада

Оборот стада розраховують за прийнятою формою на основі документів первинного обліку. В ньому зазначають окремо по статево-вікових групах поголів'я та його живу масу на початок звітного місяця, рух поголів'я, залишок на кінець року.

У графі надходження записують приплід, надходження з інших груп, купівлю.

У витратній частині записують бракування, продаж, переведення в інші групи, падіж, забій та ін. Суми показників «Переведено в старші групи» і «Надходження з молодших груп» повинні бути однаковими. Переводять перевірюваних маток в основні після отримання від них опоросів. Вибракувані дорослі кнури-плідники, основні і перевірювані матки надходять на відгодівлю.

Поголів'я на кінець місяця має дорівнювати поголів'ю на початок місяця плюс поголів'я, яке надійшло, мінус вибуле. Фактична жива маса кожної статево-вікової групи проставляється на основі зважувань, або визначається плановими показниками.

Розробка річних оборотів стада - свиней починається із заповнення графи поголів’я на початок року по «матках основних», «матках перевірюваних», «кнурах-плідниках» Після цього визначають кількість кнурів-плідників, основних маток і тих, які підлягають вибракуванню і переведенню в групи відгодівлі в графі «Переведення в старшу групу» з відповідними рядками. Частина перевірюваних маток після отримання опоросу перейде в групу основних на заміну вибракуваних, а решта — на відгодівлю. Тому ці показники записують дробними числами наприклад, у чисельнику ті, які підуть на ремонт, а в знаменнику — на відгодівлю).Формою обороту стада передбачається купівля ремонтних кнурів.

Далі ведуться розрахунки кількості приплоду від основних та перевірюваних маток , які заносять у графу «Приплід» по рядку «Поросята до 2-х місяців».

Поросят до 2-х місяців за винятком падежу та реалізації населенню, які записують у відповідні графи, переводять у старші групи і записують в графу «Переведення у старші групи» теж саме поголів’я записують  в графу «Переведення із молодших груп» по рядку «Поросята 2—4 місяців».

Подальший рух поросят записують двома показниками: ті, що переводяться в групу «Відгодівля» і в групу «Ремонт». У групу «Ремонт» слід переводити поросят з групи від 2-х до 4-х міс. приблизно вдвічі більше, ніж переведено в матки перевірювані, а показники графи «Переведено в старші групи» по цьому рядку записують дрібним числом, одне з яких для переводу в групу «Матки перевірювані», а друге — у групу «Відгодівля».

У групу «Відгодівля» переводять усіх вибракуваних кнурів-плідників, маток основних і перевірюваних, частину вибракуваного молодняку і основну частину — поросят в 4-місячному віці, що поставлена на відгодівлю.

Правильність обороту стада свиней по рядку «Разом» перевіряється: по поголів'ю — сумою та різницею показників за такою схемою: наявність поголів'я на початок року + приплід + надходження з певної групи − вибуття з групи (постановка на відгодівлю + передача в іншу групу) − падіж – реалізація = наявність поголів'я на початок наступного року.


2.4 .Рух основного поголів`я

Виробнича група

Операція

Жива маса на 1.01.200___р.

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Разом за рік

Поголів’я на 1.01.200___р.

Жива маса за рік  1.01. 200___р.

Кількість кормоднів

Приріст, ц

Середньої голови, кг

Загальна, ц

Середня 1 голови, кг

загальна , ц

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

 

Дорослі кнури

Наявність на початок місяця

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

9

х

9

3240

 

Надходження з групи перевірюваних кнурів

х

х

2

2

х

Постановка на відгодівлю

х

х

2

2

х

250

5,0

Основні свиноматки

Наявність на початок місяця

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

х

100

36000

Приріст 45,0 ц

Надходження з групи перевірюваних маток

х

х

20

10

30

Х

Постановка на відгодівлю

х

х

20

10

30

х

180

54

Перевірювані матки

Наявність на початок місяця

70

70

70

70

70

70

30

30

30

10

-

-

х

80

12700

Надходження з групи ремонтного молодняку

х

х

80

80

Х

Передача в групу основних маток

х

х

20

10

30

х

Постановка на відгодівлю

х

х

40

40

140

56,0

Перевірювані кнури

Наявність на початок місяця

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

Х

4

1320

Надходження з групи ремонтного молодняку

х

х

4

4

х

Передача в групу основні кнури

х

х

2

2

Постановка на відгодівлю

х

х

2

2

200

4,0

Парування

Основних маток

вересень

жовтень

листопад

грудень

січень

лютий

березень

квітень

травень

червень

липень

серпень

вересень

жовтень

листопад

грудень

 

В перших 4-х клітинах відобра-

жається фактичне парування

за вересень-грудень минулого року

60

40

60

40

60

40

100

Перевірюваних маток

70

70

х

х

х

х

       

Опороси

Основних маток

х

60

40

60

40

100

х

х

х

х

Перевірюваних маток

х

х

70

70

2.5. Розрахунок приплоду і вирощування ремонтного молодняку

Виробнича група

Операція

Жива маса на 1.01.200___р.

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Разом за рік

Поголів’я на 1.01.200___р.

Жива маса за рік  1.01. 200___р.

Кількість кормо місяців

 

Середньої голови, кг

Загальна, ц

Середня 1 голови, кг

загальна , ц

Поросята до 2 міс

Наявність на початок місяця у віці до 1 міс.

558

372

585

 

558

372

2445

-

6,5

73350

Наявність на початок місяця у віці з 1 міс. До 2 міс

530

353

555

530

353

2321

-

16

69630

Продаж населенню 5-10 %

х

53

35

55

53

35

231

х

12

х

Ділові поросята

Від основних свиноматок

х

х

477

318

477

318

1590

х

х

х

х

 

Від перевірюваних маток

х

х

500

 

500

х

х

х

х

Всього

х

х

477

318

500

477

318

2090

х

х

х

х

Молодняк 2-4 міс

Наявність на початок місяця у віці 2-3 місяців

463

308

485

463

308

2027

-

28,0

60810

Наявність на початок місяця у віці 3-4 місяці

х

449

299

470

 

449

299

1966

-

37,0

58980

Надходження зі сторони

х

х

х

Продаж

х

х

х

Переведення в групу ремонтного молодняку

х

х

135

90

225

х

Постановка на відгодівлю

х

х

314

209

470

 

449

299

1741

х

Ремонтний  молодняк

(в чисельнику-свинки, в знаменнику-кнурці

Наявність на початок місяця

135

90

225

-

 

Купівля

х

х

8

х

х

Продаж

х

х

Переведення в групу перевірюваних маток і кнурів

х

х

80

4

80

4

Постановка на відгодівлю

х

х

25

5

30

3

15

1

75

4

-

х

Віковий склад ремонту, наявного  на початок місяця

4-5 міс

135

90

х

6750

 26,4 ц

5-6  міс

135

90

х

6750

6-7  міс

135

8

90

х

6990

7-8  міс

135

8

90

х

6990

8-9 міс

110

8

85

х

6090

9-10 міс

110

5

85

х

6000

10-11 міс

80

5

70

х

70

4650


2.6. Річний оборот стада  свиней до помісячного руху

Статево-вікові групи

На початок року, голів

Прибуток

Видаток

На кінець року, голів

Приплід, голів

Купівля, голів

Переведення із молодших груп, голів

Переведення у старші групи голів

Падіж, голів

Реалізація, голів

Кнури-плідники

9

2

2

9

Матки основні

100

30

30

100

Кнури перевірювані

4

4

2+2

4

Матки перевірювані

70

80

30+40

80

Поросята до  2 міс.

-

2445

2090

124

231

-

Поросята 2 - 4 міс.

-

2090

225/1741

124

-

Ремонтний молодняк

8

225

4+79+80

70

Відгодівля

960+220

1741+30+40+2+2+79

-

21

2301

752

Разом

1363

2445

8

4325

4325

269

2532

1015


2.7. Планування відгодівлі свиней

Поголів`я свиней

січень

лютий

березень

квітень

травень

червень

липень

серпень

вересень

жовтень

листопад

грудень

За рік

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

Поголів’я молодняку планового року

314

116

209

77

470

174

449

166

299

110

1741

643

Вибрак.  доросле поголів’я у

т. ч.

 

осн. кнури

2

5

2

5

пер.кнури

2

4

2

4

осн. матки

20

36

10

18

30

54

пер. матки

40

56

40

56

рем. свин-ки до 8 міс.

25

32

25

32

рем.кнурці 9 міс.

рем.кнурці 10-11 міс.

4

5

4

5

рем.свинки 9 -міс.

 

5

5

5

5

рем свинки 10 міс.

 

 

30

34

15

17

45

51

Всього

1894

855

 

2.8. Наявність перехідного поголів'я свиней з минулого року (молодняк поставлений на відгодівлю у минулому році) залежно від кількості основних свиноматок (станом на 1.01. планового року)

Основних                                       маток

Вік

молодня-

ку, міс

40

42

48

51

53

55

57

59

61

63

66

68

71

73

4-5

50   

55

60

65

70

75

80

85

90

95

100

105

110

110

5-6

215

235

255

265

285

300

320

340

360

400

440

450

455

460

Основних                                       маток

Вік

молодняку,

міс

76

78

81

83

86

88

91

93

96

98

102

104

106

108

4-5

110                                                       

11 5

120

130

135

140

150

155

155

160

165

165

170

180

5-6

470

480

480

510

580

610

640

650

670

700

730

740

750

790

Основних                                       маток

Вік

молодняку,

міс

112

114

116

118

123

126

100

4-5

190

195

200

205                                                 

210

205

220

5-6

810

840

860

900

910

940

960

 

2.9. Планування здачі свиней на м'ясо

Поголів`я свиней

І квартал

ІІ квартал

ІІІ квартал

ІV квартал

За рік

голів

валова жива маса, ц

голів

валова жива маса, ц

голів

валова жива маса, ц

голів

валова жива маса, ц

голів

валова жива маса, ц

Відгодівельний молодняк минулого року

960

960,0

220

220,0

-

-

-

-

1180

1180,0

Відгодівельний молодняк планового року та вибракуваний ремонтний молодняк

-

-

-

-

512

512,0

460+

79

539,0

1051

1051,0

Вибракуване доросле поголів’я у

т. ч.:

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

основні матки

-

-

-

-

-

-

30

75

30

75

перевірювані матки

-

-

-

-

40

80

-

-

40

80

Всього

960

960,0

220

220,0

552

592,0

551

596,0

2301

2368,0


2.4.3. Розрахунок потреби в кормах на рік

для різних статево вікових груп

Для визначення річної потреби в кормах пропонується користуватись приведеною в таблицях зоотехнічною інформацією щодо нормативів витрат кормів на голову із врахуванням рівня їх використання(табл. 2.10).

Розрахунки пропонується виконувати у такій послідовності:

1.Для визначення необхідної кількості кормових одиниць на рік кількість кормоднів окремої групи свиней множать на добові витрати к. од на голову.

2.10. Нормативи витрат кормів на голову, одиницю продукції

Група тварин

Рівень використання

Витрати на голову за  добу, к.од

 Свиноматки:

    - основні

2 опороси

3,5

    перевірювані

1 опорос

3,0

Кнури-плідники:

   - основні

інтенсивне

3,6

   -перевірювані

помірне

3,0

Поросята - сисуни

Приріст, г:

200

0,5 –без використання материнського молока

Поросята відлучені

400

1,0

Молодняк, вік:

3-4

400

2,0

4-5

500

2,2

5-6

600

2,5

6-7

700

2,9

7-8

800

3,2

8-9

800

3,4

9-10

800

3,7

10-11

800

4,0

2. Надалі, розрахунки затрат кормів пропонується виконувати у із врахуванням наступної структури раціонів для свиней різних статево-вікових груп (табл. 2.11). Для розрахунку кількості кормових одиниць, для годівлі окремої групи свиней, що припадає на кожний корм п.1, множать на відповідні показники структури річних раціонів і ділять на 100 (табл.2.12).

2.11. Орієнтовна структура раціонів для свиней, %

Група тварин

Концентрати

Соковиті корми

Сінне борошно

Молоко незбиране

Молоко збиране

Свиноматки: основні -перевірювані

75

20

5

-

-

-перевірювані

75

20

5

-

-

Кнури-плідники: основні

70

15

5

-

10

-перевірювані

70

15

5

-

10

Поросята: сисуни

80

8

2

5

5

- відлучені

80

12

3

-

5

Молодняк, вік:

3-4

75

15

5

-

5

4-5

75

15

5

-

5

5-6

75

20

5

-

-

6-7

75

20

5

-

-

7-8

75

20

5

-

-

8-9

75

20

5

-

-

9-10

75

20

5

-

-

10-11

75

20

5

-

-

3. Кількість кормових одиниць, що припадає на кожний з кормів, визначається як сума результатів, одержаних у п.2.

4. Масу окремих кормів визначають діленням величини в них (у к.од.), (п.3) на її питому поживність (ц, к.од.).

5. Фактичну потребу в кормах (ц) з урахуванням страхового фонду визначають сумарно по окремих групах кормів.


 


2.12. Розрахунок потреби у кормах, ц

Група тварин

Кормодні

Корми

Кормових одиниць

Фактичного корму

на голову

на рік

концентрати

соковиті

трав’яне борошно

Молоко

концентрати

соковиті

трав’яне борошно

Молоко

незбиране

збиране

незбиране

збиране

1,1

0,2

0,4

0,3

0,2

Свиноматки:

- основні

36000

3,5

1260,0

945

252

63

-

-

859

1260

157,5

-

-

-перевірювані

12700

3,0

381,0

285,7

76,2

19,1

-

-

259,7

383

47,7

Кнури-плідники:

-основні

3240

3,6

116,6

81,6

17,5

5.8

-

11,7

74,2

87,5

14,5

-

58,5

-перевірювані

1320

3,0

39.6

27,7

5,9

2,0

4,0

25,2

29,5

5,0

20,0

Поросята:

- сисуни

73350

0,5

366

293

29

7,3

18,3

18,3

266,4

145

18,5

61,0

91,5

- відлучені

60810

1,0

608

486

73.0

18,2

-

30,8

441,8

365

45,5

-

154,

Молодняк, вік:

3-4

58410

2,0

1168

934

140,1

35

-

58,4

849,1

700,5

87,5

-

292

4-5

6750

2,2

148,5

111,4

22,3

7,4

7,4

101,2

111,5

18,5

-

37,0

5-6

6750

2,5

168,7

126.5

33,7

8,4

-

-

115,0

168,5

21,0

-

-

6-7

6990

2,9

202,7

152,0

40,5

10,1

-

-

138,2

202,5

25,3

-

-

7-8

6990

3,2

223,7

167,7

44,7

11,2

-

-

152,4

223,5

28,0

-

--

8-9

6990

3,4

237.7

178,2

47,5

11,9

-

-

162,0

237,5

29,7

-

-

9-10

6000

3,7

222,0

166,5

44,4

11,1

-

-

151,4

222,0

27,7

-

-

10-11

4650

4,0

186,0

139,5

32,7

9,3

-

-

126,8

163,5

23,3

-

-

Всього

3722,4

4270,0

549,7

61,0

653

Страховий фонд,%

-

-

-

10

20

16

-

-

372,4

854

87,9

Всього за рік

-

-

-

-

-

-

-

-

4094,8

5124,0

637,6

61,0

653

 

2.5. Захист курсового проекту

Виконаний курсовий проект у встановлений термін здається студентами на кафедру. Після реєстрації він передається керівникові для перевірки. У відгуку керівника відмічаються позитивні сторони та недоліки курсового проекту, робиться висновок про можливість допуску роботи до захисту. Курсовий проект може не містити остаточної оцінки. У курсовому проект може бути попередня оцінка у формі висновку: "Робота допускається до захисту" чи "Робота не допускається до захисту".

Остаточна оцінка дається після захисту. Якщо робота не допущена до захисту, то вона повинна бути студентом перероблена відповідно до вказаних недоліків і знову представлена на кафедру.

Робота не допускається до захисту, якщо вона не носить самостійного характеру, а основні питання не розкриті, викладені схематично, фрагментарно списана з літературних джерел чи у інших авторів; у тексті містяться помилки, науковий текст оформлений неправильно, написаний недбало.

До переробленого курсового проекту, зданого на повторну перевірку, обов'язково додають всі доповнення і зміни до початкового варіанту на листах паперу відповідного формату, які розміщуються після додатків з відміткою параграфу, до якого вони належать.

Якщо науковий керівник дає позитивний відзив, студент отримує свій курсовий проект для ознайомлення з ним і своєчасно готує відповідь на зауваження, які у ньому містяться.

Курсовий проект оцінюється комісією, до складу якої входять викладачі кафедри (не менше 2 осіб). При оцінюванні курсового проекту враховується його якість і зміст, глибина дослідження, зміст доповіді студента, правильність відповідей на запитання членів комісії, вміння обґрунтовувати та відстоювати власні погляди, оформлення роботи.

За результатами захисту робота одержує оцінку за 4-бальною системою, яка заноситься  до екзаменаційної відомості і залікової книжки студента.

Оцінку "відмінно" одержують роботи, у яких містяться елементи наукової творчості, робляться самостійні висновки, дасться аргументована критика і самостійний аналіз фактичного матеріалу на основі глибоких знань літератури з даної теми.

Оцінка "добре" ставиться в тому випадку, коли в роботі, виконаній на високому теоретичному рівні, повно і всебічно висвітлюються питання теми, але немає належного ступеня творчості.

Оцінку "задовільно" заслуговують роботи, у яких правильно висвітлені основні питання теми, але немає їх логічного викладу, містять окремі помилкові положення.

Оцінку "незадовільно" студент одержує у випадку, коли не може відповісти на зауваження рецензента, не володіє матеріалом роботи, не в змозі дати пояснення висновкам і теоретичним положенням даної проблеми. У цьому випадку проект захищається повторно.

Захист і оцінка курсового проекту - це підведення підсумків самостійної роботи студента й одержання права допуску до екзамену з дисципліни технології виробництва продукції свинарства

Курсовий проект студенту не повертається і зберігається на кафедрі не менше року.

  


Рекомендована література

Основна

  1.  Відомчі норми технологічного проектування. Свинарські підприємства (комплексні ферми, малі ферми) ВНТП-АПК-. 0,2-05. к.: - 2005. – 97 С.
  2.  Породи свиней в Україні / Ю.Ф. Мельник, В.П. Рибалко, В.М. Нагаєвич та ін. - Харків: Еспада, 2001. - 80 с.
  3.  Практикум із свинарства і технології виробництва свинини / В.І. Герасимов, Ю.В. Засуха, В.М. Нагаєвич та ін. - Харків: Еспада, 2003. -224 с.
  4.  Програма селекції з м'ясними генотипами свиней в Україні. На 3003-2012 роки/ Д.М. Микитюк, A.M. Литовченко, С А. Гнатюк та інш.- К.: Атмосфера 2005. - 88с.
  5.  Розведення свиней /В.М. Нагаєвим, В.І. Герасимов, М.Д. Березовський та ін. / за ред. В.М. Нагаєвич, В.І. Герасимова. - Харків; Ескада, 2005. - 296 с.
  6.  Свинарство і технологія виробництва свинини / Ю.В. Засуха, В.М. Нагаєвич, М.П. Хоменкота ін. - Вінниця: Нова книга, 2008. - 330 с.
  7.  Біологія свиней. Іванов В.О., Волощук В.М. – К.: 2009-290 с.

Додаткова

1. Генофонд свійських тварин України: Навчальний посібник/ Д.І.Барановський, В.І. Герасимов, В.М. Нагаєвич та ін. / за ред. Д.І. Барановського та В.І. Герасимова. - Харків: Еспада,2005. - 400с.

2. Інструкція з бонітування свиней; Інструкція з ведення   племінного обліку у свинарстві / Затв. Міністерством аграрної політики України 17.12.2002. № 396. - К.: Видавничо-поліграфічний центр " Київський університет", 2003. -64 с.

3. Кабанов В. Д.,  Терентьева А. С. Породи свиней. - М.: Агропромиздат, 1985. – 336 с.

4. Гетя А.А. Організація селекційного процесу в сучасному свинарстві. Полтава: 2009. – 190

5. Н.Коваленко В.П., Рябко В.М., Пелых  В.Г.   Перспективи свиноводства. - Херсон: Айлант, 2000. - 84 с.

6. Коваленко М.А, Журба В.А Кормові раціони для свиней. К.: Урожай, 1971. - 306 с.

7. Ковальчикова М, Ковальчик К. Адаптация и стрес при содержании и разведении с- х. животных. / Пер. со слов. - М.: Колос, 1978. - 271 с.

8. Козловский В.Г., Лебедев Ю.В., Тонышев И.И. Гибридизация в промышленном свиноводстве. М.: Россельхозиздат, 1987. - 271 с.

9. Лэсли Дж. Генетические основы селекции сельскохозяйственных животных. / Пер. с англ. и с предисловия Д.В. Карликова М.: Колос,            1982. – 391 с.

10. Нетеса А.И. Воспроизводство в промышленном свиноводстве. -   М.: Россельхозиздат, 1984. - 216 с.

11. Никитченко И.Н. Гетерозис в свиноводстве. - Л.: Агропромиздат, 1987. - 215 с.

12.Норми и рационы кормления с-х. животных / Под ред. А.П. Калашникова и Н.И. Клейменова. - М: Агропромиздат, 1985. - 351 с.

13.Остапчук П.П. Выращивание и племенное использование хряков. - К.: Изд-во УСХА,1992.- 168 с.

13. Потоково-цехова система виробництва свинини / І.С. Трончук, І.І. Заболотний, М.Д. Березовський та ін. - К.: Урожай, 1990. - 160 с

14. Походня Г.С. Теория и практика воспроизводства и выращивания свиней. -М.: Агропромиздат, 1990. - 271 с.

15. Волощук В.М. Теоретичне обгрутування і створення конкурентноспроможних технологій виробництва свинини. (Монографія). Полтава. 2012. – 340 с.

 

 Додаток А

ПОЛТАВСЬКА ДЕРЖАВНА АГРАРНА АКАДЕМІЯ

 

Факультет технології виробництва і переробки продукції тваринництва

Кафедра  виробництва  продукції тваринництва

                         ім. проф. О.П. Бондаренка

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

з технології виробництва продукції свинарства

 

на тему: Розрахунок руху поголів'я та забезпеченість свиней кормами у фермерському господарстві

Студента (ки) _____ курсу ______ групи

напряму підготовки__________________

спеціальності_______________________

__________________________________

(прізвище та ініціали)

Керівник ___________________________

____________________________________

(посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)   

Національна шкала ________________    

Кількість балів: __________Оцінка:  ECTS _____

                                                                    Члени комісії          ________________  ___________________________

                                                                                                                                            (підпис)                        (прізвище та ініціали)

                                                                                                     ________________  ___________________________

                                                                                                                                             (підпис)                        (прізвище та ініціали)

                                                                                                                               ________________  ___________________________

                                                                                                                                             (підпис)                         (прізвище та ініціали

                                                                       м. Полтава - 20 __рік

Примітки:

  1.  Форму призначено для оформлення курсового проекту (роботи) і фіксування результатів його (її) захисту.
  2.  Формат бланка А4 (210297 мм), 2 сторінки.

 

Додаток Б

Приклад оформлення змісту курсового проекту
ЗМІСТ

Вступ 3

1.Вирощування поросят (аналітична частина) 4

1.1. Біологічні особливості та критичні періоди вирощування поросят 4

1.2. Вирощування поросят-сисунів 8

1.2.1. Утримання і догляд 8

1.2.3. Організація підгодівлі 11

1.3. Відлучення поросят-сисунів 13

Вирощування поросят після відлучення 14

2. Розрахунок руху  поголів'я свиней і виробництва свинини (розрахункова частина) 15

2.1. Необхідні умови для розрахунків 15

2.2. Розрахунок руху основного і перевірюваного стада 16

2.3. Розрахунок приплоду і вирощування ремонтного молодняку 19

2.4. Річний оборот стада  свиней до помісячного руху……………………….23

2.5.   Планування квартальної відгодівлі свиней  …………………………….24

2.5. Розрахунок річного плану виробництва свинини 25

2.6. Розрахунок потреби в кормах на виробництво продукції свинарства 26

Висновки 27

Список літератури 28

Додатки  


Додаток В

Рух основного поголів`я

Виробнича група

Операція

Жива маса на 1.01.200__р.

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Разом за рік

Поголів’я на 1.01.200___р.

Жива маса за рік  1.01. 200___р.

Кількість кормоднів

Приріст, ц

Середньої голови, кг

Загальна, ц

Середня 1 голови, кг

загальна , ц

Дорослі кнури

Наявність на початок місяця

х

Надходження з групи переві-рюваних кнурів

х

х

х

Постановка на відгодівлю

х

х

х

Основні свиноматки

Наявність на початок місяця

х

Надходження з групи переві-рюваних маток

х

х

х

Постановка на відгодівлю

х

х

х

Перевірювані матки

Наявність на початок місяця

-

-

х

Надходження з групи ремонтно-го молодняку

х

х

х

Передача в групу основних маток

х

х

х

Постановка на відгодівлю

х

х

Перевірювані кнури

Наявність на початок місяця

х

Надходження з групи ремонтного молодняку

х

х

х

Передача в групу основні кнури

х

х

Постановка на відгодівлю

х

х

Парування

Основних маток

вересень

жовтень

листопад

грудень

В перших 4-х клітинах відображається фактичне парування за вересень-грудень минулого року

Перевірюваних маток

х

х

х

х

      х

Опороси

Основних маток

х

х

х

х

х

х

Перевірюваних маток

х

х

Додаток Е

Розрахунок приплоду і вирощування ремонтного молодняку

Виробнича група

Операція

Жива маса на 1.01.200___р.

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Разом за рік

Поголів’я на 1.01.200___р.

Жива маса за рік  1.01. 200___р.

Кількість кормо місяців

Приріст, ц

Середньої голови, кг

Загальна, ц

Середня 1 голови, кг

загальна , ц

Поросята до 2 міс

Наявність на початок місяця у віці до 1 міс.

-

х

х

Наявність на початок місяця у віці з 1 міс. До 2 міс

-

х

Продаж населенню 5-10 %

х

х

х

Ділові

поросята

Від основних свиноматок

х

х

х

х

х

х

Вага приплоду при народженні і приріст 229,3 ц.

Від перевірюваних маток

х

х

х

х

х

х

Всього

х

х

х

х

х

х

Молодняк 2-4 міс

Наявність на початок місяця у віці 2-3 місяців

-

Наявність на початок місяця у віці 3-4 місяці

х

-

Надходження зі сторони

х

х

х

Продаж

х

х

х

Переведення в групу ремонтного молодняку

х

х

х

Постановка на відгодівлю

х

х

х

Ремонтний  молодняк

(в чисельнику-свинки, в знаменнику-кнурці

Наявність на початок місяця

-

Приріст 36,5 ц

Купівля

х

х

х

х

Продаж

х

х

Переведення в групу перевірюваних маток і кнурів

х

х

Постановка на відгодівлю

х

х

-

х

Віковий склад ремонту, наявного  на початок місяця

4-5 міс

х

Приріст 26,4 ц

5-6  міс

х

6-7  міс

х

7-8  міс

х

8-9 міс

х

9-10 міс

х

10-11 міс

х

Додаток Ж

Річний  оборот  стада  свиней  до  помісячного  руху

Статево-вікові групи

На початок року, голів

Прибуток

Видаток

На кінець року, голів

Приплід, голів

Купівля, голів

Переведення із молодших груп, голів

Переведення у старші групи голів

Падіж, голів

Реалізація, голів

Кнури-плідники

Матки основні

Кнури перевірювані

Матки перевірювані

Поросята до  2 міс.

Поросята 2 - 4 міс.

Ремонтний молодняк

Відгодівля

Разом


Додаток З

 Планування відгодівлі свиней

Поголів`я свиней

січень

лютий

березень

квітень

травень

червень

липень

серпень

вересень

жовтень

листопад

грудень

За рік

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

голів

валова жива маса

Поголів’я молодняку планового року

Вибрак. доросле поголів’я :

осн. кнури

пер.кнури

осн. матки

пер. матки

рем. свин-ки 8 міс.

рем.кнурці 9 міс.

рем.кнурці 11 міс.

рем.свинки 9 -міс.

рем свинки 10 міс.

Всього


Додаток К

   Планування здачі свиней на м'ясо

Поголів`я свиней

І квартал

ІІ квартал

ІІІ квартал

ІV квартал

За рік

голів

валова жива маса, ц

голів

валова жива маса, ц

голів

валова жива маса, ц

голів

валова жива маса, ц

голів

валова жива маса, ц

Відгодівельний молодняк минулого року

Відгодівельний молодняк планового року

Відгодівельні тварини

до сальних кондицій

Основні матки

Перевірювані матки

Всього


Додаток Л

Розрахунок потреби у кормах

Група тварин

Кормодні

Корми

Кормових одиниць

Фактичного корму

на голову

на рік

концентрати

соковиті

трав’яне борошно

Молоко

концентрати

соковиті

трав’яне борошно

Молоко

незбиране

збиране

незбиране

збиране

Свиноматки:

основні

перевірювані

Кнури-плідники:

основні

перевірювані

Поросята:

сисуни

відлучені

Молодняк, вік:

3-4

4-5

5-6

6-7

7-8

8-9

9-10

10-11

Всього

Страховий фонд,%

-

-

Всього за рік

-

-





1. Договор страхования и перестрахования
2. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Київ 2002 Д
3. тема Германии Инвестиции Разработка бизнесплана инвестиционного проекта Инте
4. IВведение Этапы развития общественного питания
5. единственная всеобщая форма перераспределения риска.html
6. Курсовая работа- Личные права граждан и их охрана
7. тема эффективного сна Как можно сократить время сна и увеличить период активного бодрствования в услов
8. Проявления гестоза
9.  К средствам массовой коммуникации возникновение которых связано с переходом к постиндустриальному общест
10. ЭКОНОМИЧЕСКИЕ ПРОБЛЕМЫ bstrct Экономические реформы в России во второй половине 90х годов развивались неп
11. и толстых Предисловие Общественное сознание- социальная природа функция формы Искусство
12. ЗАДАНИЕ Студенту группы ОП00 Михайловой А
13. Тема курсової роботи Керівник курсової роботи 1
14. Характеристика системы WWW в сети Internet
15. СВАДЬБА В БУГУЛЬМЕ Кавказская пленница и другие приключения жениха На входе Жениха встречают 3 перс
16. И.О. Группа ’ профессия Мастер п-о .html
17. Об оптических эффектах в рекламе.html
18. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата хімічних наук ХАРКІВ 1999
19. Сотрудничество Российской Федерации со странами Центрально-Азиатского региона
20. А.чтайЭЭР Алтай