Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

На тему- Розфасовочно ~ пакувальні машини

Работа добавлена на сайт samzan.net:


PAGE  25

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УКРАЇНИ
”КИЇВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ“

Факультет біотехнології і біотехніки

Кафедра біотехніки та інженерії

реферат

На тему:  «Розфасовочно – пакувальні машини.Трикарусельні автомати»

дисципліна “Обладнання  для пакування та фасування ФМВ”

спеціальність 7.090226 - “Обладнання фармацевтичних та

біотехнологічних виробництв”

     Група                      БІ-11

Виконали           Сушко А.О .                     _______________

                                                                                 (підпис)

                                   Ревтов О.О.                                       _______________

                                                                                 (підпис)

Перевірила                Мельник В.М.                                ______________  

                                                                                       (підпис)

Київ-2012

                                        План
Вступ

1. Типи пакувальних машин…………………………………4

2. Трикарусельні автомати…………………………………..6

3. Двухкарусельні автомати………………………………..21

4. Висновки………………………………………………….24

Список використаної літератури







Вступ
 

Характерна особливість ринкової економіки - комплексний розвиток основних виробництв і галузей виробничої інфраструктури, найважливішою ланкою якої є тарне господарство.
 Без добротної тари неможлива організація виробництва, обігу та споживання сировини, товарів. 
Своєчасне і повне забезпечення споживачів високоякісними та економічними видами тари істотно впливає на ефективність виробництва і успішну взаємодію всіх галузей економіки.
 Все це змушує вітчизняних виробників проявляти підвищений інтерес до тарі, упаковці та пакувальної технології. 
Збільшення частки фасованої продукції, потреби в індивідуальній тарі в чому змінили ситуацію з пакувальними технологіями в Україні.
 У чималій мірі цьому сприяло проникнення на наші  ринки зарубіжних пакувальних фірм. Імпорт пакувальних машин складає більше 70%. Основними зарубіжними постачальниками обладнання є італійські, німецькі, польські, азіатські фірми. Своє місце на цьому ринку намагаються знайти вітчизняні виробники, які посилено працюють над поліпшенням своєї продукції. 
У даний
 час 10-12% тари з гофрокартону, 35-40% коробкової  і іншої поставляються по імпорту. Найшвишими темпами развивається ринок гнучкої полімерної упаковки, ПЕТ-пляшок, жерстяної упаковки, бо упаковка є невід'ємною частиною продовольчих и непродовольчих товарів. Вона забезпечує їх збереження, дотримання санітарних и естетичних  вимог, норм, зручність продажу й користування, сприяє конкурентоспроможності продукції, захіщає права товаровиробника та споживача на ринку. 

1 Типи пакувальних машин



 В залежності від виду упаковуваних харчових продуктів пакувальні автомати можна розділити на три групи:

1) розфасувально-пакувальні для сипких продуктів;
2) для упаковки пластичних продуктів  
3) для упаковки штучних виробів.

 У відповідності з характером процесу пакування пакувальні автомати для харчових продуктів можна розділити на два основні класи: розфасувально-пакувальні і загортовуючі.

 У розфасувально-пакувальних автоматах першою частиною процесу упаковки є виготовлення пакета або, якщо автомат забезпечується готовими пакетами, підготовка пакету до наповнення продуктом, другою частиною - наповнення пакету продуктом, третьої - запечатування пакета.

 У загорткових автоматах першою частиною процесу упаковки є підготовка продукту до загортання (формування пластичного продукту або групування штучних виробів), другою частиною - загортання продукту в різні обгорткові матеріали. При індивідуальному загортанні штучних виробів процес упаковки зводиться до загортання виробів в різні обгорткові матеріали.

 Сипучі продукти упаковують на розфасувально-пакувальних автоматах, пластичні продукти та штучні вироби - на розфасувально-пакувальних та загорткових автоматах.

Розфасувально-пакувальний автомат може являти собою єдиний агрегат або може бути застосована автоматична лінія, що складається з окремих автоматів для виконання кожної частини процесу упаковки.

На підприємствах, де асортимент упаковуваних продуктів часто змінюється, можуть застосовуватися автоматичні лінії, що складаються з окремих автоматів, так як автомати для виконання кожній з частин процесу упаковки можна зробити більш універсальними. Також окремі автомати можуть бути застосовані, коли вони входять до складу загальної технологічної лінії по виготовленню та упаковці продукту.

 На великих спеціалізованих підприємствах харчової промисловості з постійним асортиментом упаковуваних продуктів переважно застосування розфасувально-пакувальних автоматів, що виконують комплексно весь процес упаковки.

 Залежно від способу постачання пакетами, розфасувально-пакувальні автомати можна розділити на три групи: 1) автомати для виготовлення, наповнення пакетів, 2) для наповнення та запечатування готових пакетів і 3) для закінчення виготовлення, наповнення та запечатування частково виготовлених пакетів.

 В автоматах першої групи машина або механізми для виготовлення пакетів є невід'ємною частиною автомата. Автомати другої групи забезпечуються готовими пакетами, а третьої - заготовками пакетів, склеєними тільки по подовжньому шву для того, щоб їх можна було в складеному вигляді стопками завантажувати в пакетний магазин автомата. Готові пакети і заготовки пакетів виготовляються на спеціальних автоматах.

 Виділення операцій з повного або часткового виготовленню пакетів із загального комплексу операцій розфасувально-пакувальних автоматів і виконання цих операцій на спеціальних пакеторобних автоматах доцільно для м'яких і плоских пакетів, а також для одинарних жорстких пакетів. М'які і плоскі пакети можуть бути виготовлені на пакеторобних автоматах безперервної дії високої продуктивності, причому один такий автомат може забезпечити готовими пакетами кілька розфасувально-пакувальних автоматів. При постачанні розфасувально-пакувального автомата поздовжньо - склеєними заготовками одинарних жорстких пакетів можна збільшити його продуктивність.

2 Трикарусельні автомати

В залежності від виду продукту на автоматах цього типу може бути виготовлений подвійний пакет, що складається з зовнішнього жорсткого пакета і внутрішнього м'якого, або одинарний жорсткий пакет. Автомати можуть бути забезпечені різними дозуючими пристроями. Для легко сипучих кристалічних або зернистих продуктів застосовуються об'ємні дозатори з мірними склянками; для важко сипучих - об'ємні шнекові дозатори; для продуктів, насипна вага яких різко змінюється, застосовуються вагові дозатори.
Схематичне креслення трикарусельного розфасувально-пакувального автомата типу АП2Б з об'ємним шнековим дозатором зображений на мал. 1. Автомат призначений для розфасовки і упаковки порошку какао, кава, дитячої борошна, цукрової пудри, крохмалю і т. п. порошкоподібних продуктів у виготовляються на ньому подвійні жорсткі пакети. Вага продукту в готовому пакеті від 100 до 250 г.


Мал.1 Трикарусельний розфасувально-пакувальний автомат типу АП2Б з об'ємним шнековим дозатором


Автомат складається з наступних частин: групи механізмів 1 для намазування клеєм, відрізання і подачі тонкого паперу для внутрішнього пакету з рулону на пакетну карусель; групи механізмів 2 для подачі картонної етикетки зовнішнього жорсткого пакета на цю ж карусель; пакетної каруселі 3 з формами і механізмами для виготовлення пакетів; шнекового дозатора 4; насипний каруселі 5, на якій продукт насипається в пакет з дозатора, разом з пакетом струшується і зважується; пакувальної каруселі 6, на якій запечатуються внутрішній і зовнішній пакети; електродвигуна 7 для привода автомата; транспортера 8 для готових пакетів .

На мал. 2 наведена технологічна схема автомата, по якій можна простежити процес виготовлення, наповнення та запечатування пакета.





Мал. 2
Технологічна схема трикарусельного розфасувально-пакувального автомата типу АП2Б.

Пакетна карусель має вісім форм, на яких виготовляються подвійні пакети. У позиції А відбувається подача відрізаною паперової заготовки для внутрішнього м'якого пакету з нанесеними смужками клею (операція 1), формування внутрішнього пакету (операція 2) та заклеювання його подовжнього шва (операція 3). Після повороту форми на 45 ° в наступній позиції загортається права і при подальшому повороті ліва широкі боку денця внутрішнього пакету (операції 4 і 5).
У позиції У відбувається подача зі стопки картонної етикетки для зовнішнього жорсткого пакета з нанесеними смужками клею (операція 6), формування зовнішнього пакета (операція 7) та заклеювання його подовжнього шва (операція 8).
У позиції С зашпаровуються, разом з куточками денця внутрішнього пакету, вузькі стулки денця зовнішнього пакета (операція 9), а потім права і, при подальшому повороті каруселі, ліва широкі стулки зовнішнього пакета (операції 10 і 11).
У позиції D притискається денце зовнішнього пакета для Краще сто склеювання і проставляється дата випуску, а потім але час повороту форми на 90 ° денце притискається спрямовуючий пластиною,

Коли форма пакетної каруселі стане в позицію, збігається з поздовжньою віссю машини, пакет знімається з форми і подається в повертатель пакету і після повороту на 90 ° в перший кишеню насипний каруселі, що має 16 кишень (операція 12).
Після повороту насипний каруселі на 90 ° в пакет з дозатора насипається продукт (операція 13). При цьому пакет піднімається: і підводиться до затвору дозатора, на пластинах якого є лапки, розсовують стулки внутрішнього пакету. У кожній із трьох наступних позицій пакет струшується для ущільнення продукту (операція 14), а коли кишеня насипний каруселі стане в позицію, збігається з поздовжньою віссю машини, проводиться контрольне зважування пакету з продуктом (операція 15).
Після подальшого повороту насипний каруселі на 90 ° кишеню з пакетом стає проти пакувальної каруселі і в цій позиції пакет передається в перший кишеню пакувальної каруселі, що має 12 кишень (операція 16).
Далі кишеню з пакетом після повороту каруселі на 60 ° стає в позицію, в якій розправляється і обжимається верхня частина внутрішнього пакета з одночасним відгинанням стулок зовнішнього пакета (операції 17 і 18). У наступній позиції два рази перегинається верхня частина внутрішнього пакету для освіти, замку у вигляді гармоніки (операція 19), обжимається і опускається замок внутрішнього пакету (операція 20).
У наступних позиціях послідовно закладаються вузькі стулки зовнішнього пакета (операції 21 і 22), наноситься клей на широкі стулки (операція 23) і вони зашпаровуються (операції 24 і 25), а потім підсушується верхній торець пакету під нагрівальної плиткою.
У позиції Е готовий пакет виштовхується з пакувальної каруселі на транспортер для готових пакетів. Транспортер складається з двох стрічок, нижньої і верхньої, що рухаються в одному напрямку, між якими переміщається пакет. За рахунок притиснення верхньої стрічки верхній торець пакету міцно склеюється. Після виходу з транспортера, пакети надходять на приймальний стіл і укладаються в короби або ящики.

Вакуум-насос автомата забезпечує роботу присосів, що відокремлюють етикетку зі стопки. Автомат приводиться від електродвигуна потужністю 2,8 квт. Кінематична схема приводу автомата дана на мал. 3.
Від електродвигуна 61 через кліноременний передачу приводиться в обертання шків 42, розміщений на проміжному валу. При включенні фрикційної муфти 43 приходить в рух проміжний вал, від якого через циліндричну зубчасту передачу 40-39 приводиться в рух задній кулачковий вал. При вимкненій муфті, за допомогою маховика 44, автомат можна провертати уручну.
Від заднього кулачкового валу конічними шестернями 36-37 і 21-20 рух передається правому і лівому кулачковим валам, а від останнього конічними шестернями 6-5 - переднього кулачкового валу і ланцюговою передачею 10-11 - кулачкового валу механізмів подачі етикеток. Від правого кулачкового валу ланцюговою передачею 57-54 рух передається кулачкового валу механізмів перегину внутрішнього пакету. Всі кулачкові вали обертаються з однаковою кутовою швидкістю.


Мал. 3. Кінематична схема приводу трикарусельного розфасувально-пакувального типу АП2Б.

 Задній кулачковий вал складається з двох частин, з'єднаних муфтою 29. Від нього конічними шестернями 26-28 і 31-32 приводяться в рух водила мальтійських механізмів 27 і 33, що повідомляють періодичне рух із зупинками восьміпазовим мальтійським хрестам 22 і 35, що сидять на вертикальних валах пакетної і насипний каруселей. Вертикальний вал пакувальної каруселі приводиться в рух від вертикального вала насипний каруселі циліндричними шестернями 45, 55 і 59. Насипна карусель з допомогою двох пар співвісних циліндричних шестерень (на схемі не показані) наводиться в періодичне рух із зупинками від вертикального вала насипний каруселі.
 Від заднього кулачкового вала циліндричними шестернями 39-38 приводиться в рух шнековий дозатор, ексцентриком 18 - вакуум-насос і кулачком 41 - механізм контролю ваги. Від переднього кулачкового валу зірочкою 1 наводяться в рух валики, розмотують з рулону папір для внутрішнього пакету, і сегмент, що наносить на папір клей. Від того ж вала шестірнею 2 наводиться в рух валик, що подає паперову стрічку, с. нанесеними на ній смужками клею, до ножиць, зірочкою 69 - регулятор подачі клею і зірочкою 67 - транспортер для готових пакетів.
Виконавчі механізми автомата приводяться в рух кулачками 3, 4, 7-9, 12, 14-17, 19, 23-25, 34, 46-53, 56, 58, 60, 62-66, 68, шестірнею 13 і зірочкою 30 .


 Призначення кожного з провідних ланок виконавчих механізмів видно з наведених нижче схем, зображених на мал. 4-10. У знаменнику позначення провідної ланки вказані номери по кінематичній схемі приводу автомата.
Механізм притиску паперу (рис. 4, а) зупиняє рух паперової стрічки під час відрізання ножицями заготовки для внутрішнього пакету. Дисковий кулачок 1/4 приводить у гойдає рух із зупинками штовхач 2. Пружина 3 замикає кулачкову пару. Шатун 4 приводить у гойдає рух із зупинками коромисло 5, на якому закріплені гумові притиски 6, що представляють собою робочий орган механізму. Зупинка руху штовхача і інших ланок механізму відбувається під час відрізання ножицями заготовки для внутрішнього пакету. Притиски 6 при цьому впираються в нерухомий столик і зупиняють рух паперової стрічки.
 Заготовка для внутрішнього пакета відрізається ножицями, що складаються з нерухомого верхнього та рухомого нижнього ножів. Механізм нижнього ножа приводиться б рух дисковим кулачком 1/3 (рис. 4, б). Штовхач 2 за допомогою шатуна 3 повідомляє гойдає рух коромислу 4, на якому закріплений нижній ніж 5, що є робочим органом механізму. Під час робочого ходу ніж 5 піднімається вгору. Пружина 6 замикає кулачкову пару, а пружина 7 притискає нижній ніж до верхнього.

Мал. 4 Механізми притиску паперу і нижнього ножа ножиць

 Картонні
 етикетки стопкою укладаються на підйомний столик 1 (рис. 5, а) магазину етикеток. Вакуум-трубка 2 присмоктує верхню етикетку і переміщує її до валикам 1 і 2 (рис. 5,6), які приймають етикетку. Переміщенням вакуум-трубки управляють дискові кулачки 3/15 і 4/17 (рис. 5, а). Кулачок 3/15 приводить в гойдає рух штовхач 5, а кулачок 4/17 - штовхач 6. До штовхач 5 і 6 шарнірно приєднані ланки 7 і 8, з'єднані між собою також шарнірно. При качальному русі штовхача 5 опускається і піднімається вакуум-трубка 2 для присоса етикетки, яка жорстко з'єднана з ланкою 8 і являє собою робочий орган механізму.



  
Гойдає рух штовхача 6 забезпечує горизонтальне переміщення вакуум-трубки 2 і разом з нею етикетки до валикам 1 і 2 (рис. 5, б), які приймають етикетку. Пружини 9 і 10 замикають кулачкові пари.
У міру зняття етикеток зі столика 1 (рис. 5, а) необхідно піднімати його. Від штовхача 5 за допомогою шатуна 11 наводиться у гойдає рух коромисло12; собачка 13 обертає храпове колесо 14 і сидячу з ним на одному валу шестерню 15, яка знаходиться в зачепленні із зубчатою рейкою 16. З останньої жорстко з'єднаний підйомний столик 1, що є робочим органом даного механізму.

Мал.  5 Механізми для подачі етикеток
 
Подана вакуум-трубкою до валикам 1 і 2 (рис. 5, б) етикетка переміщується далі цими ж валиками. На одному валу розташовані дискові кулачки 3 і 4 і клейовий сектор 5. Валик 2 при прийомі етикетки віджимається вниз кулачком 3 за допомогою штовхача 6. Пружина 7 замикає кулачкову пару. Далі етикетка надходить під клейовий сектор 5, наносить на неї клей. При цьому етикетка притискається до клейовому сектору валиком 8, сидячим на важелі 9, під впливом пружини 10. Для прийому наступної етикетки обертається разом з клейовим сектором кулачок 4 віджимає вниз валик 5. Далі етикетка, з нанесеними на неї смужками клею, переміщається валиками 11 і 12. Привід цих механізмів здійснюється шестірнею 13 (рис. 3).
Якщо етикетка не буде подана вакуум-трубкою до валикам 1 і 2 (рис. 5, б), необхідно запобігти намазування клеєм валика 8, інакше подальші етикетки будуть до нього приклеюватися і просування їх до форми пакетної каруселі затрудняється. Щуп 13 при наявності етикетки під впливом пружини 14 впирається в етикетку, що перешкоджає його подальшому руху вгору.
Після проходу етикетки кулачок 4 віджимає вниз валик 8 і разом з ним вушко 15 важеля 9, яке, натискаючи на утримувач щупа 16, опускає щуп нижче шляху етикетки.


 При подальшому обертанні кулачка 4 валик 8, за рахунок зменшення радіуса-вектора кулачка 4, повертає важіль 9 по годинниковій стрілці і дає можливість щупу 13 піднятися. Якщо етикетка не буде подана, то щуп 13, не зустрічаючи перешкоди у вигляді етикетки, підніметься вище лінії шляху етикетки, а жорстко пов'язаний зі щупом упор 17 своїм нижнім торцем натисне на верхній торець наполегливої ​​планки 18 важеля 9. Тоді валик 8 залишиться віджатим і під час проходження над ним клейового сектора, коли кулачок 4 його не буде віджимати. Цим запобігається намазування клеєм валика 8.Від валиків 11 і 12 етикетка подається на підйомний столик 4-6 (рис. 6, а) механізму направляючих для формовання зовнішнього пакету за допомогою механізму, досилати етикетку (рис. 5, в). Дисковий кулачок 1/16 цього механізму призводить до гойдає рух штовхач 2 і далі через шатун 3, коромисло 4, на якому закріплена досилати планка 5, яка є робочим органом цього механізму. Пружина 6 замикає кулачкову пару.

Мал. 6 Механізми для формування внутрішнього і зовнішнього пакетів

 Механізмом направляючих паперова заготівля для внутрішнього пакета, що залишилася після відрізання ножицями на підйомному столику 1-3 (рис. 6, а), і подана на підйомний столик 4-6 етикетка піднімаються до форм пакетної каруселі і потім обертаються навколо них з трьох сторін (операції 2 і 7 - усі операції вказані за технологічною схемою). Для цього подвійним кулачком 7/23 за допомогою штовхача 8 і шатуна 9 піднімається вгору траверса 10, яка жорстко з'єднана з трубками 11 і 12, несучими крайні частини 1, 3 і 4, 6 підйомних столиків.
 
При підйомі трубок 11 і 12 піднімаються також стрижні 13 і 14, які під впливом пружин 15 і 16 упорами 17 і 18 притискаються до трубок 11 і 12. Стрижні 13 і 14 несуть середні частини 2 і 5 підйомних столиків. Коли останні притиснуть до форм пакетної каруселі паперову заготовку внутрішнього пакету і етикетку, при подальшому підйомі трубок 11 і 12, крайні направляючі частини підйомних столиків 1, 3 і 4, 6 обгортають - паперову заготовку і етикетку навколо форми пакетної каруселі, тобто виробляють первісну операцію формувань внутрішнього і зовнішнього пакетів.Наступні операції - загинання паперу та етикетки для освіти поздовжніх швів (операції 3 і 5). Спочатку загинається коротка виступаюча над формою частина паперової заготовки або етикетки, а потім - більш довга, яка накладається на коротку частину і склеюється з нею. Коротка частина загинається механізмом, який приводиться в дію пазовим кулачком 1/5 (рис. 6, б). Штовхач 2 через шатун 3 призводить до гойдає рух коромисло 4, шарнірно сполучене з загибатилем 5, що є робочим органом механізму для загинання короткою, виступаючої над формою, частини етикетки.
Притиск 6 при цьому впирається через етикетку в бічну частину форми і притискає до неї етикетку, під час загинання короткою її частини, за рахунок впливу пружини 7. Гойдає рух коромисла 4, за допомогою пари конічних секторних шестерень 8-9, передається коромислу 10 аналогічного механізму для загинання короткої частини паперової заготовки внутрішнього пакету, робочим органом якого служить загибатель 11 разом з притиском 12, працюючим під впливом пружини 13.Довга частина етикетки зовнішнього пакету загинається подібним же механізмом, який приводиться в дію дисковим кулачком 14/7. Штовхач 15 через шатун 16 приводить в гойдає рух коромисло 17 і загибатель 18 разом з притиском 19, працюючим під впливом пружини 20. Від коромисла 17, за допомогою пари конічних секторних шестерень 21-22, приводиться в рух коромисло 23 і загибатель 24, загинати довгу частину паперової заготовки внутрішнього пакету. Заготівля дотримується притиском 25 за рахунок впливу пружини 26.
Після загинання виступаючих над формами частин паперової заготовки внутрішнього пакету на утворився при склеюванні подовжній шов пакету опускається притиск 1 (рис. 6, в). Такий притиск є над кожною з восьми форм пакетної каруселі. Він притискається до форми важелем 2 під впливом стислої пружини 3. На поздовжній шов зовнішнього пакета одночасно опускається такий же притиск 4 за допомогою важеля 5 і стиснутої пружини 6. Під час утворення поздовжніх швів внутрішнього і зовнішнього пакетів притиски 1 до 4 повинні бути підняті над формами. Притиски піднімає механізм, що приводиться в дію дисковим кулачком 7/25. Штовхач 8 за допомогою шатуна 9 повідомляє поступальний рух повзуну 10. Пружина 11 замикає кулачкову пару. Переміщається в пазу повзуна 10 повзун 12 відхиляє важіль 13 і за допомогою важеля 2 піднімає притиск 1. Аналогічно повзун 14 відхиляє важіль 15 і піднімає притиск 4.Операція 4 (загортання правої широкої боку денця внутрішнього пакета) виконується механізмом, що приводиться циліндричним кулачком 1/14 (рис. 6, г).
  Штовхач 2 через шатун 3 призводить до гойдає рух коромисло 4 із закріпленим на ньому робочим органом 5. Одночасно цим же штовхачем через шатун 6 наводиться в гойдає рух коромисло 7 з закріпленим на ньому робочим органом 8 виконання операції загину правої широкої стулки денця зовнішнього пакета (операція 10).Загортання лівої широкої сторони і ущільнення склеювання денця внутрішнього пакету (операція 5) проводиться нерухомої направляючої під час повороту пакетної каруселі. Під час утворення зовнішнього пакета (операція 8) денце внутрішнього пакета дотримується притиском, який переміщається механізмом, що приводиться дисковим кулачком 1/19 (рис. 7, а). Штовхач 2 через шатун 3 призводить до гойдає рух із зупинкою коромисло 4 із закріпленим на ньому притиском 5. Пружина 6 замикає кулачкову пару. Після утворення зовнішнього пакета механізмом, який приводиться в дію дисковим кулачком 1/12 (рис. 7, б), загинаються вузькі стулки денця зовнішнього пакета разом з куточками денця внутрішнього пакету (операція 9). Штовхач 2 приводить в рух коромисло 3. Пружина 4 замикає кулачкову пару. Далі шатуном 5 рух передається повзуну 6, який за допомогою шатуна 7 приводить в гойдає рух коромисло 8 і через пару зубчастих секторів 9 і 10 коромисло 11. Робочі органи 12 і 13 цього механізму шарнірно з'єднані з коромислами 8 і 11. Вертикальне переміщення робочих органів забезпечується пружинами 14, 15 і роликами, рухомими по нерухомій напрямній 16. Пружина 17 також сприяє правильному напрямку руху робочих органів. Праву широку стулку денця зовнішнього пакета (операція 10) загинає механізм (рис. 6, г). Загин лівої широкої стулки і ущільнення склеювання денця зовнішнього пакета (операція 11) проводиться нерухомої направляючої, під час повороту пакетної каруселі. Завершальна операція з виготовлення пакету проводиться в позиції D технологічної схеми механізмом, що приводиться дисковим кулачком 1/24 (рис. 7, в). Тут денце пакета притискається і проставляється дата випуску. Штовхач 2 за допомогою шатуна 3 приводить в рух коромисло 4 і притиск 5. Пружина 6 замикає кулачкову пару, а пружина 7 забезпечує притиснення притиску.
 Пакет з форми пакетної каруселі знімається механізмом, що приводиться пазовим кулачком 1/9 (рис. 8, а). Штовхач 2 за допомогою шатуна 3 приводить в рух коромисло 4 і повзуни 5 і 6. На повзуні 6 закріплений робочий орган 7, виконаний у вигляді вилки, що охоплює форму пакетної каруселі з бічних сторін. При поступальному переміщенні цієї вилки пакет знімається з форми, яка складається з двох частин (верхньої і нижньої), розтискати пружиною. Під час зняття пакета з форми верхня і нижня частина форми зближуються і пакет вільно лежить на формі. Знятий з форми пакет до подачі його в кишеню насипний каруселі повертається на 90 ° механізмом, що приводиться в дію зірочкою 1/30 (рис. 8, б), від якої за допомогою ланцюгової передачі рух передається водиву 2 чотирьохпазового мальтійського хреста 3, що обертається із зупинками .


  
Парою циліндричних шестерень періодичне рух повідомляється повертателю 4, в який під час його зупинки пакет заштовхується механізмом знімання пакета з форми пакетної каруселі.

Мал. 7 Механізми утворення денця пакета

 Після повороту на 90 ° пакет з повертателя виштовхується наступним пакетом на лопатку 1 механізму подачі в кишеню насипний каруселі (рис. 8, в). Цей механізм складається з дискового кулачка 2/46, штовхача 3, пружини 4, шатуна 5 і коромисла 6, на якому закріплена лопатка 1, яка є робочим органом механізму. Під час прийому пакета з повертателя коромисло 6, разом з лопаткою 1, знаходиться в злегка похилому положенні, я потім разом з пакетом повертається проти годинникової стрілки займаючи вертикальне положення, поміщає пакет в кишеню насипний каруселі.Поданий в кишеню насипний каруселі пакет разом з нею повертається на 90 ° і в цьому положенні наповнюється порцією продукту з дозатора (операція 13). Під час наповнення пакет піднімається до затвору дозатора механізмом підйому пакетів (рис. 8, г). який складається з дискового кулачка 1/34, штовхача 2. пружини 3, шатуна 4 і коромисла 5, на якому закріплений робочий орган 6. Потім проводиться утруска продукту в пакеті механізмом (рис. 8, д), що складається з дискового кулачка 1/48, штовхача 2, пружини 3, шатуна 4, коромисла 5, другого шатуна 6 і коромисла 7. До шатуну 6 прикріплений робочий орган 8.З насипною каруселі в пакувальну пакет, наповнений продуктом, подається механізмом (рис. 8, е), що складається з циліндричного кулачка 1147, штовхача 2, шатуна 3, коромисла 4 до виштовхувача 5, що є робочим органом механізму.
  За рахунок стиснення пружини 6 виштовхувач 5 не переміщається при русі шатуна 3, якщо виникне затор при подачі пакета в пакувальну карусель.
 
Мал. 8 Механізми подачі пакета до дозатора, утруски продукту в пакеті і передачі пакета в пакувальну карусель.

  Поданий в кишеню пакувальної каруселі пакет разом з нею повертається на 60 ° і в цьому положенні верхня частина внутрішнього пакета розправляється і обжимається (операції 17 і 18). Механізм розпрямлювача верхній частині внутрішнього пакету (рис. 9, а) складається з дискового кулачка 1/56, штовхача 2, пружини 3, шатуна 4 і штанги 5, поступально переміщається в нерухомій напрямній 6. На штанзі 5 жорстко закріплена вилка 7, до якої шарнірно приєднані лопатки 8 і 9, які є робочими органами механізму. При опусканні штанги 5 разом з вилкою 7 лопатки 8 і 9 входять у внутрішній пакет і розходяться в сторони при русі роликів по нерухомим кулачкам 10 і 11. Пружина 12 притискає ролики до кулачкам. Лопатки при цьому розправляють внутрішній пакет і зводять його верхні крайки разом. Слідом за цим обжимаються зведені кромки механізмом затиску верхній частині внутрішнього пакету (рис. 9, б).

 Цей механізм складається з кулачка 1/58, штовхача 2, пружини 3, шатуна 4 і коромисла 5, на якому закріплена лапка 6. Інша лапка 7 приводиться в рух за допомогою пари зубчастих секторів 8-9.


Мал. 9 Механизмы заделки внутреннего пакета

 Після повороту каруселі ще на 30 ° утворюється замок внутрішнього пакета у вигляді гармоніки шляхом подвійного перегину його обтиснення верхній частині (операція 19). Цю операцію виконують чотири однотипних механізму заднього (рис. 9, в) і переднього (рис. 9, г) перегинів: Вони складаються з дискових кулачків 1/53 і 2/49 (рис. 9, в) і 1/52 і 2 / 50 (рис. 9, г), штовхачів 3 і 4 (рис. 9, в і г), шатунів 5 і 6, пружин 7 і 5, коромисел 9 і 10, до яких жорстко приєднані лопатки 11 і 12, які є робочими органами цих механізмів.У цьому ж положенні пакувальної каруселі обжимається і опускається замок внутрішнього пакету (операція 20) механізмом ущільнення перегинів (рис. 9, д) складається з дискового кулачка 1/51, штовхача 2, шатуна 3, пружин 4 і 5, коромисла 6 і ущільнювача 7 , жорстко з'єднаного з коромислом. Запечатування зовнішнього пакету починається з загину вузьких стулок. Права вузька стулка загинається (операція 21) механізмом (рис. 10, а), який складається з дискового кулачка 1/60, штовхача 2, пружини 3, шатуна 4, коромисла 5 і загибателя 6, жорстко з'єднаного з коромислом; ліва - нерухомо встановленим загибателем під час переміщення пакувальної каруселі (операція 22).



Мал. 10 Механізми запечатування зовнішнього пакета
  
 Слідом за цим наноситься клей на широкі стулки зовнішнього пакета (операція 23). Система механізмів, що виконують цю операцію, складається з механізму привода клейового валика (рис. 10, б) і механізмів, що переміщують клеєнакладки від клейового валика до пакету і назад (мал. 10, в). Клейовий валик, з якого клеєнакладками знімається клей, періодично повертається механізмом (рис. 10, б), який складається з подвійного дискового кулачка 1/64 штовхача 2, шатуна 3 і коромисла 4. Зубчастий сектор 5 жорстко закріплений на плечі 4 - коромисла 4. При гойданні зубчастого сектора 5 проти годинникової стрілки зв'язаний з ним зубчастий сектор 6 за допомогою закріпленої на ньому собачки 7 повертає храпове колесо 8 і разом з ним шестерні 9, 10, 11, 12 і валики 13 і 14, що знаходяться у ванні з клеєм. При гойданні зубчастого сектора в зворотному напрямку клейові валики зупиняються і з валика 13, клеєнакладками, знімається клей. Валиком 14 регулюється товщина шару клею на валику 13.Горизонтальне переміщення клеєнакладок від клейового валика до пакету і назад здійснюється (рис. 10, в) механізмом, що складається з подвійного дискового кулачка 1/64, штовхача 2, шатуна 3 і коромисла 4, на плечі 4-а якого закріплений зубчастий сектор механізму привода клейового валика. Від плеча 4-б коромисла 4 наводяться в рух повзуни 5 і 6. Повзун 6 переміщує клеєнакладки 7 і 8, які є робочими органами механізму, по направляючої 9, яка, в свою чергу, переміщається вгору і вниз.

  У піднятому положенні направляючої 9 горизонтально переміщаються клеєнакладки від клейового валика до пакету і назад. При опусканні напрямної 9 над клейовим валиком клеєнакладки 7 і 8 знімають клей з клейового валика, а при опусканні її над пакетом - наносять клей на широкі стулки зовнішнього пакета. Напрямна 9 вертикально переміщається механізмом, що складається з дискового кулачка 10/63, штовхача 11, пружини 12, повзуна 13 і штанги 14, поступально переміщається в нерухомій напрямній. Напрямна 9 жорстко з'єднана зі штангою 14.
 Якщо в кишені пакувальної каруселі, підійшовши до позиції, в якій наноситься клей на широкі стулки зовнішнього пакета, не виявиться пакета, то необхідно запобігти намазування клеєм опорних площин кишені і вінця пакувальної каруселі. Для цього потрібно не допустити опускання вниз над кишенею направляючої 9 разом з клеєнакладками 7 і 8. Механізм контролю подачі клею (рис. 10, б), блокуючий опускання клеєнакладок, складається з дискового кулачка 15/62, штовхача 16, пружини 17, шатуна 18 і коромисла 19, до якого приєднаний щуп 20. При відсутності пакету в кишені щуп увійде в кишеню пакувальної каруселі, а закріплений на коромислі 19 упор 21 поставить важіль 22 в положення, при якому упор 23 з допомогою гачка 24 перешкодить опусканню коромисла 11 і разом з ним направляючої 9. Таке положення механізму зображено на малюнку. Якщо ж пакет буде знаходитися в кишені пакувальної каруселі, то щуп 20 упреться в пакет, упор 21 не буде піднімати важіль 22, який під впливом вантажу 25 повернеться за годинниковою стрілкою і виведе упор 23 з дотику з гачком 24. Тоді коромисло 11 і разом з ним напрямна 9 опустяться і клеєнакладки 7 і 8 завдадуть клей на обидві широкі стулки зовнішнього пакета.
 Широкі стулки зовнішнього пакета (операції 24 і 25) загинаються двома аналогічними механізмами (рис. 10, г), що складаються з дискових кулачків 1/65 і 2/66, коромисел 3 і 4, пружин 5 і 6, тяг 7 і 8 і коромисел 9 та 10, до яких закріплені загибателі 11 і 12.Готовий пакет виштовхується з пакувальної каруселі на транспортер механізмом (рис. 10, д), що складається з циліндричного кулачка 1/68, штовхача 2, шатуна 3, коромисла 4 і жорстко з'єднаної з коромислом папки 5, яка є робочим органом механізму. Для забезпечення роботи автомата мається ще ряд електричних блокуючих пристроїв. Якщо на форму пакетної каруселі не надійде папір для внутрішнього пакета, необхідно зупинити автомат з тим, щоб запобігти утворенню на цій формі зовнішнього пакета, а потім і наповнення його продуктом.
 На рис. 11 показана схема операції формувань внутрішнього пакету. Стіл 1, на який надходить відрізана заготівля 3 з тонкого паперу, при підйомі вгору обжимає її навколо форми 2. Якщо папери на формі немає, то щуп 4 під впливом пружин 5 увійде в наявне у формі гніздо, траверса 6 разом з упором 7 підніметься вгору і поверне важіль 8 блок-контакту 9, встановленого на кронштейні 10.
 Блок-контакт передає імпульс електромагніту, який впливає на механізм важеля з вантажем, що зупиняє автомат.

Мал. 11 Схема формування внутрішнього пакету
 Електричні
 блокувальні пристрої застосовані для зупинки автомата, якщо пакет не буде знятий з форми пакетної каруселі або застрягне в повертателі пакета перед подачею його в кишеню насипний каруселі. Перед пунктом наповнення пакету продуктом знаходиться щуп, контролюючий наявність пакета в кишені насипний каруселі. При відсутності пакету щуп впливає на блок-контакт, який вимикає дозатор. При контрольному зважуванні на насипний каруселі, у разі відхилення ваги пакета від норми, ваги передають електричний імпульс сигнальним лампам (при недовазі загоряється червона лампа, а при перевазі - зелена) і, крім того, при недовазі подається імпульс регулятору подачі клею на широкі стулки зовнішнього пакета при закладенні його на пакувальній каруселі. Тому пакет, що має вагу нижче нормального, вийде з автомата незадрукованим.
 Нарешті
, якщо виникне затор при передачі пакетів з кишені насипний каруселі в кишеню пакувальної або при виштовхуванні пакетів з пакувальної каруселі на транспортер, то за допомогою блок-контакту автомат зупиняється.












3. Двухкарусельні автомати

Схематичне креслення двухкарусельного автомата типу АПА, призначеного для розфасовки і упаковки крупи, рису і цукру-піску в виготовлені на цьому ж автоматі подвійні м'які пакети трьох розмірів, наведено на рис. 14. Вага продукту в готовому пакеті 250, 500 г або 1 кг.


Рис. 12 Двох карусельний розфасувально-пакувальний автомат типу АПА

 
Автомат складається з наступних частин: групи механізмів 1 для намазування клеєм, відрізання і подачі тонкого паперу для внутрішнього пакету з рулону на карусель для виготовлення пакетів; групи механізмів 2 для подачі м'якою етикетки зовнішнього пакету на пакетну карусель; пакетної каруселі 3 з формами і механізмами для виготовлення пакетів; стійок 4 для вагового дозатора, що складається з трьох автоматичних ваг і розміщується на майданчику над автоматом; насипний воронки. 5; пакувальної каруселі 6, на якій продукт насипається в пакет з дозатора, разом з пакетом струшується, а потім пакет запечатується; електродвигуна 7; транспортера 8 для готових пакетів.
 Технологічна схема автомата, по якій можна простежити процес виготовлення, наповнення та запечатування пакета, дана на рис. 15.
Пакетна карусель має 8 форм, на яких виготовляються подвійні пакети. У позиції А подається відрізана паперова заготівля для внутрішнього пакету з нанесеними смужками клею (операція1). Тут же формується внутрішній пакет (операція 2) і заклеюється його подовжній шов (операція 3). При подальшому повороті форми заклеюється денце внутрішнього пакету.


Рис. 13  Технологічна схема двох карусельного розфасувально-пакувального автомата типу АПА
 
 
Спочатку обжимаються вузькі боку денця, потім його права широка сторона і, нарешті, ліва (операції 4 і 5).
 У позиції У подаються з стопки етикетки для зовнішнього пакету з нанесеними смужками клею (операція 5). Етикетка м'яка і тому просічок в ній не потрібно. Тут же формується зовнішній пакет (операція 7) і заклеюється його подовжній шов (операція 8).
 У позиції С зашпаровуються вузькі боку денця зовнішнього пакета і його права широка сторона (операція 9), а при подальшому повороті форми - ліва (операція 10). У позиції D притискається денце зовнішнього пакету і проставляється дата випуску. Коли форма пакетної каруселі стане в позицію, збігається з поздовжньою віссю машини, пакет знімається з форми (операція 11) і подається в позиції Е (операція 12) у кишеню пакувальної каруселі, що має 12 кишень. Після повороту пакувальної каруселі на 30 ° щуп контролює наявність пакета в кишені, а в наступній позиції в пакет з дозатора через лійку насипається продукт (операція 13). У наступних двох позиціях пакет струшується для ущільнення продукту (операція 14). Карусель повертається ще на 30 °, в пакет вкладається картонний вкладиш (для зручності запечатування пакета) і продукт утрамбовується (операція 15).
Коли кишеню пакувальної каруселі стане в позицію, збігається з поздовжньою віссю машини, починається процес запечатування пакета. Спочатку загортаються і прокочуються куточки пакета (операція 16), потім на них наноситься клей (операція 17), зашпаровуються правий і лівий куточки пакета (операції 18 і 19) і притискається верхнє денце пакета.
У позиції, що збігається з поперечною віссю пакувальної каруселі, накладається верхня бандероль, намазана клеєм (операція 20), яка в наступній позиції (операція 21) притискається.
Далі готовий пакет виштовхується з пакувальної каруселі на транспортер для готових пакетів.
 Автомат приводиться в дію від електродвигуна потужністю 2,8 квт. Продуктивність його 50-60 пакетів в хвилину.




4. Висновок

Отже , даний тип апарату широко застосовується у різних видах виробництва, оскільки він є автоматизованим і за рахунок зручного
 розміщення робочих органів, він займає менше місця на виробництві, ніж лінійні автомати.
Карусельні автомати майже не потребують спеціальних умов для їх використання і він майже автоматизований, тобто наявність людини, при виконанні роботи, необов
`язкова.
 Автомат, за рахунок своїх переваг, використовується на багатьох заводах, тому і потребується заводи для їх масового випуску. Найбільшими виробниками карусельних автоматів є Німеччина, Італія, Росія у Європі, Китай, Індія та Японія в Азії. Також важливе місце посідає США і Туреччина.
Щодо України, то розвиток нашої продукції поступовий і наша продукція широко використовується на вітчизняному ринці та в країнах СНГ.





























Список використаної літератури

1. Ю.П. Золотин, М.Б. Френклах, Н.Г. Лашутина «Оборудование предприятий молочной промішлености»;

2. І.С. Гулий, М.М. Пушанко, Л.О. Орлов, В.Г Мирончук «Обладнання
підприємств переробної і харчової промисловості»;

3. Б.А. Благодарский, Н.С. Колесник, М.С. Зиновьева «Машин
ы-автоматы для упаковки пищевых продуктов;

4. В.А. Панфилова «Машины и аппараты пищевых производств»;







1. Курсовой проект Оформление конструкторской документации курсовых проектов детале
2. на тему- ldquo;Производство сдобного хлеба из муки 1го сорта в хозяйстве ООО Агрофирма им
3. und mchen nschlie~end eine usbildung zu einem Lehrberuf in einem Betrieb mit verpflichtendem Besuch der Berufsschule ~ber 8 Wochen pro Jhr
4. ru Все книги автора Эта же книга в других форматах Приятного чтения Спасибо что скачали книгу
5. Присоединение России к Всемирной торговой организации и развитие консалтинговых услуг
6. ми- социальными партнерами театрами спортивными художественными школами общеобразовательными учр
7. Влияние маркетинговой деятельности на конкурентоспособность предприятия
8. 674 исполнение 0 предназначен для строительных работ
9. тема счисления 1.
10. На тему- rdquo; Поиск и обработка информации о курсах акций публичных компаний rdquo; Выполнили- Бакалавриант
11. Адольф Слаби - немецкий пионер радиосвязи
12. Санитарное нормирование вибрации и действие на организм человека
13. Лабораторна робота 1'4 Лабораторна робота 2'11 Ла
14. Балансировка роторной системы
15. это технологии мультимедиа
16. Усилители постоянного тока и операционные усилители
17. Особенность положения ребенка как в семье так и за ее пределами проистекает из его беззащитности вызванной
18. Особенности проектирования строительных конструкций гражданских зданий
19. Курсовая работа- Разбой
20.  первая половина XIV вв