Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ТРУДОВЕ ПРАВО для студентів заочного факультету

Работа добавлена на сайт samzan.net:


PAGE  9

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ТРУДОВЕ ПРАВО» для студентів заочного факультету напрямів підготовки «Менеджмент» та «Економіка і підприємництво» (осінній семестр 2013/2014 р.)

Загальні рекомендації до вивчення курсу.

Трудове право України - одна з найважливіших, провідних, об'ємних і складних галузей права, що являє собою масивну сукупність правових норм, які регулюють трудові і тісно з ними пов’язані відносини в сфері організації та використання найманої праці. Знання основ трудового права і законодавства, набуття практичних вмінь правильного застосування юридичних норм для вирішення виробничих та управлінських ситуацій у сфері організації та використання найманої праці є невід’ємною складовою підготовки сучасного економіста, менеджера, фахівця в галузі управління підприємством.

Для студентів, які здобувають освіту в галузі знань «Менеджмент і адміністрування» за напрямом підготовки «Менеджмент» курс «Трудове право» є нормативною дисципліною циклу дисциплін професійної та практичної підготовки. Студенти, які навчаються за спеціалізацією «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності підприємств – ЗЕД» вивчають навчальну дисципліну «Трудове право» з підсумковою формою контролю у вигляді заліку (за іншими спеціалізаціями – екзамен). Студенти економічних спеціальностей складають залік, (ЕПР – екзамен).

Основними завданнями вивчення студентами курсу трудового права є - навчитися орієнтуватися в численному масиві правових норм трудового права, знати вузлові положення законодавства про працю, набувати практичні навички застосування цих норм до вирішення конкретних виробничих, управлінських, життєвих ситуацій. Не менш важливим завданням курсу також є вивчення основних положень трудового права, засвоєння понятійного апарату цієї галузі та ознайомлення з навчальною, науковою, монографічною літературою, статтями з наукових журналів тощо.

Програма навчальної дисципліни „Трудове право” побудована з урахуванням вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах. Вивчення курсу "Трудове право" відбувається через проведення лекцій, практичних занять, вивчення студентами нормативних актів та навчальної і навчально-практичної літератури, виконання певних форм самостійної роботи студентів, написання контрольних і курсових робіт, підготовку та складання заліків та іспитів. Приступаючи до вивчення окремих тем курсу трудового права, студенти повинні знати, що в підручниках теоретичний матеріал викладається не в однаковій послідовності, оскільки деякі автори мають різні точки зору на окремі проблеми та систему трудового права. Розкриваючи теоретичні питання, студенти повинні прагнути до чіткого викладання досліджуваних проблем, відзначаючи розходження в тлумаченні окремих положень, доводячи можливість самостійно провести порівняльний аналіз відомих суджень. Посилання на відповідні нормативні акти при аналізі окремих правових норм повинні бути чіткі і конкретні з зазначенням статей, пунктів і підпунктів.

При вивченні курсу рекомендується використовувати навчальну літературу. Зокрема:

Прокопенко В.І. Трудове право України: Підручник.-Харків: Консул.- 2002;

Болотіна Н.Б. Трудове право України: Підручник / За ред. Н Б. Болотіної, - Київ: Знання.- 2006;

Бабаскін А.Ю., Баранюк Ю.В., Дріжчана С.В. й ін. Трудове право України: Підручник / За загал. ред. Н.М. Хуторян.-К.:Видавництво А.С.К.-2004;

Пилипенко П.Д., Бурак В.Я., Козак З.Я. та ін.: Навч. посібник / За загал. ред. П.Д. Пилипенка.-К.: Видавничий дім „Ін Юре”.-2003.

Карпенко Д.О. Основи трудового права України: Навч. посібн.- К.:АСК,2003.- 656с.

Трудове право України в схемах.Навч.посібн./ За заг. ред. В.П. Пастухова. – К.:Магістр,2005. – 376с.

Бойко М.Д. Трудове право України: Навч. посібн.- К.:Атіка,2006.- 312с.

Бойко М.Д. Трудове право України: Зразки документів, коментарі,розяснення. Навч.- практичн. посібн.- К.:Атіка,2006.- 280с.

Кузнецов В., Кавторева Я. Оформление приказов на предприятии. – Х.:Фактор, 2005. – 122с.

Кузнецов В., Кавторева Я., Петрушина В. Оформление приказов на предприятии. – Х.:Фактор, 2008. – 144с.

Рекомендовану літературу можна знайти як в науково-технічній бібліотеці ДонНТУ, так і на кафедрі менеджменту і господарського права (3.125), спитавши її у свого викладача або у методистів кафедри.

Мета вивчення дисципліни полягає у засвоєнні студентами обсягу знань, що формують юридичне мислення; набутті навичок щодо застосування теоретичних правових знань у практичних управлінських ситуаціях, а також навичок самостійної роботи, необхідних для подальшого поглиблення й своєчасного оновлення професійних менеджерських знань, формування правосвідомості і правової культури у майбутніх працівників ділової еліти. Тобто, метою вивчення курсу є формування системи теоретичних знань і практичних навичок і вмінь у галузі трудового права, законодавчих і інших нормативно–правових актів, які стосуються  трудових і тісно з ними пов’язаних відносин.

Завданням дисципліни є набуття студентами таких знань та навичок: знати та вміти аналізувати норми трудового законодавства, їх вплив на стратегічне планування, застосовувати норми трудового права у практичних ситуаціях при роботі з кадровими ресурсами, профспілками, партнерами, державними органами, правильно користуватися правовою термінологією, працювати з договорами, звітністю та іншою кадровою документацією, будувати свою управлінську діяльність на принципах, що закріплені в діючому трудовому законодавстві. Іншими словами, завданнями навчального курсу є не тільки вивчення теорії трудового права, а й набуття вмінь та навичок аналізу практики застосування норм трудового законодавства, правового регулювання захисту прав громадян, роботодавців, професійних спілок та інших суб'єктів трудових і тісно з ними пов'язаних відносин.

Результати вивчення дисципліни включають знання та розуміння як діяти та бути в конкретних практичних ситуаціях в управлінських відносинах і передбачають теоретичну та практичну підготовку з таких питань:

поняття трудового права як галузі права України та його місце в системі права України;

поняття і класифікація джерел трудового права;

правові форми працевлаштування;

правове регулювання колективного і трудового договорів;

робочий час та час відпочинку;

порядок оплати праці;

охорона праці;

дисциплінарна та матеріальна відповідальність;

трудові спори та порядок їх вирішення;

контроль за дотриманням законодавства про працю.

Після вивчення цієї дисципліни студенти повинні:

мати знання і навички в галузі трудового права на основі розгляду управлінських ситуацій;

вміти орієнтуватися у чинному трудовому законодавстві, правильно його тлумачити і застосовувати на практиці при розробці комплексного підходу управління;

визначати цілі, завдання, принципи, інструментарій трудового права;

керуватись нормами і принципами чинного трудового законодавства і локальних нормативних актів у адміністративній та управлінській діяльності, при розробці програм по розвитку трудових ресурсів;.

зважати на юридичні обмеження в процесі стратегічного планування;

усвідомлювати свою професійну приналежність, зважаючи на отриманні знання трудових норм, які становлять собою правову основу управління;

аналізувати і прораховувати управлінську ситуацію на підприємстві з юридичної точки зору.

Студенти повинні вміти;

застосовувати чинне трудове законодавство в управлінській діяльності при підборі і призначенні службовців, в питаннях оцінки трудової діяльності працівників;

укладати і змінювати трудові договори, а також припиняти їх дію;

складати проекти колективних договорів, враховуючи оцінку існуючих ресурсів і майбутніх потреб працівників;

вирішувати колективні та індивідуальні трудові спори, що можуть виникнути в менеджерській діяльності;

складати висновки і подавати пропозиції щодо правомірності накладення заходів матеріальної та дисциплінарної відповідальності;

взаємодіяти з державними органами, що здійснюють нагляд і контроль за дотриманням законодавства про працю.

Об’єктом вивчення є правове регулювання трудових і тісно з ними пов'язаних відносин у суспільстві.

Предметом вивчення є джерела трудового права, передусім, чинне трудове законодавство України, навчальна, навчально-методична та наукова література.

Зміст навчальної дисципліни розкривається у темах, які об’єднуються у наступних модулях:

    Модуль 1. Загальні положення. Договори про працю

1. Предмет, метод, функції, система трудового права. Принципи трудового права.

2. Джерела трудового права.

3. Міжнародно-правове регулювання праці.

4.Правовідносини у сфері трудового права.

5. Суб'єкти трудового права.

6.Правове регулювання забезпечення зайнятості й працевлаштування.

7.Колективні договори й угоди.

8.Трудовий договір

    Модуль 2. Умови праці. Відповідальність в трудовому праві. Трудові спори.

9.Робочий час і час відпочинку.

10.Оплата праці.

11.Охорона праці.

12.Дисципліна праці.

13.Матеріальна відповідальність сторін трудового договору.

14.Нагляд і контроль за дотриманням законодавства про працю. Загальнообов'язкове державне соціальне страхування та пенсійне забезпечення.

15.Індивідуальні та колективні трудові спори.

Загальні вимоги і рекомендації до виконання індивідуальної контрольної роботи.

Однією із складових успішного засвоєння курсу „Трудове право”, а також обов'язковою передумовою допуску до складання екзамену або заліку є виконання індивідуальної контрольної роботи. Виконання її передбачає висвітлення трьох теоретичних питань, які вказані у відповідному варіанті, а також виконання практичного завдання. що передбачає  використання юридичних знань для вирішення управлінських, виробничих та життєвих ситуацій згідно з чинним законодавством.

Обсяг роботи - 20-24 сторінки учнівського зошиту (12 - 18 роздрукованих аркушів). Запис номера варіанту і поставлених питань є обов'язковим, як і перелік використаних нормативно-правових актів і літератури. Робота виконується українською або російською мовою, але однією мовою всі питання. Виконувати контрольну роботу слід після ретельного вивчення теоретичного матеріалу  і рекомендованих нормативно-правових актів, адже без цього неможливо надати обґрунтовані відповіді на поставлені питання. Виконання контрольної роботи допускається, як . на ПК, так і в рукописному варіанті. Виконана контрольна робота повинна надійти на перевірку на кафедру (3.125) для реєстрації в журналі не пізніше, ніж за 1 - 2 тижні до терміну складання заліку. Оцінюється робота за двохбальною системою: "зарахована" або "не зарахована". Якщо робота не зарахована, то вона повертається студенту з вимогою перевіряючого викладача доопрацювати її або виконати знов. До заліку або іспиту допускаються виключно студенти, які успішно виконали контрольні роботи.

Вибір варіанту та його виконання.

Контрольна робота передбачає письмове виконанні завдань одного з десяти варіантів відповідно до номеру залікової книжки. В кожному з варіантів, по-перше, слід розкрити у відповідності з чинним законодавством та надбаннями вітчизняної науки трудового права три поставлені питання теоретичного характеру, а по-друге, користуючись нормами чинного законодавства та набутими знаннями теоретичного характеру вирішити два практичних завдання.

ВАРІАНТ 1

1. Система трудового права і система трудового законодавства  України.

2.Правове регулювання випробування при прийомі на роботу.

3. Поняття та види відпусток. Щорічні відпустки, їх види та порядок надання.

4. Вирішення практичних завдань:

1. Складіть зразок наказу про тимчасове переведення працівників на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором для ліквідації наслідків виробничої аварії.

2. У процесі обговорення проекту колективного договору, що був підготовлений робочою комісією, в яку входили представники двох первинних профспілкових організацій підприємства, виникли розбіжності. Представники однієї профспілкової організації відмовились від підписання вказаного проекту у зв'язку з тим, що в ньому не були враховані їх пропозиції. Вони виступили з вимогою щодо проведення окремих переговорів представників роботодавця з ними.

Зробіть юридичний аналіз ситуації відповідно до норм чинного трудового законодавства. Враховуючи правовий статус виборного органу первинної профспілкової організації, визначте порядок вирішення розбіжностей, які виникають під час укладення колективного договору. Розкрийте порядок укладення колективного договору.

ВАРІАНТ 2

1. Поняття джерел трудового права, їх особливості, класифікація та види .

2. Трудовий договір: поняття, загальна характеристика в сучасний період, форми, види, відмінність від цивільно-правових договорів про працю.

3. Пільги для працівників, що поєднують роботу з навчанням.

4. Вирішення практичних завдань:

1.Складіть зразок наказу про звільнення працівника у звязку з призовом його на військову службу.

2.У відповідності з колективним договором шахтоуправління взяло на себе зобов'язання щодо забезпечення працівників безкоштовним паливом. Коли робітник шахти Хоменко звернувся з проханням про надання йому палива, керівник підприємства відмовив йому в цьому. Відмова була аргументована тим, що Хоменко не приймав участі в процедурі прийняття колективного договору, бо приступив до роботи вже після його підписання, а крім того він не є членом профспілки.

Хоменко звернувся за консультацією. У відповідності з чинним законодавством про працю проаналізуйте ситуацію, що склалася, та дайте юридичну консультацію. Розкрийте зміст колективного договору у відповідності із КЗпП та Законом України "Про колективні договори та угоди".

ВАРІАНТ 3

1. Основні принципи трудового права України.

2. Кодекс законів про працю України: сутність, структура, значення.

3. Соціальні відпустки і порядок їх надання. Відпустки без збереження заробітної плати.

4. Вирішення практичних завдань:

1.Складіть зразок наказу про звільнення працівника засудженого за вчинення злочину

2. При оформленні на роботу Хоменка як головного інженера директор підприємства зажадав від нього наступні документи: трудову книжку, паспорт, диплом про освіту, довідку про стан здоров'я, довідку з місця проживання й характеристику з попереднього місця роботи. 20 липня за усним наказом директора Хоменко приступив до роботи. Наказ про його прийом на роботу був виданий 1 серпня, відповідно і заробітна плата була нарахована з моменту видання зазначеного наказу.

Зробіть юридичний аналіз ситуації відповідно до норм чинного трудового законодавства. Визначите правомірність витребування всіх зазначених документів при прийомі на роботу Хоменка. З якого моменту в даній ситуації виникли трудові правовідносини?  З урахуванням правового статусу  працівника, зокрема, його права у сфері оплати праці, проаналізуйте дії роботодавця на предмет відповідності чинному законодавству про працю.

ВАРІАНТ 4

1. Система суб'єктів трудового права, їх правовий статус.

2.Зміна умов трудового договору та її види. Правове регулювання переведення на іншу роботу та переміщення працівників.

3. Правове регулювання робочого часу. Поняття і види робочого часу, їх правове регулювання.

4. Вирішення практичних завдань:

1.Складіть зразок наказу про звільнення працівника як такого, що не витримав випробування.

2.Слюсар інструментального цеху ВАТ «Еталон» Ющенко подав заяву про звільнення за власним бажанням, а через два тижні звернувся за отриманням трудової книжки. У відділі кадрів його сповістили про те, що звільнення може бути здійснене лише тоді, коли він повністю погасить всю суму шкоди, завданої підприємству внаслідок зіпсування станка при використанні його в особистих інтересах. Ющенко не погоджувався з цим, бо невиплаченою залишалася ще значна сума й він не міг виплатити її у короткі строки. На наступний день Ющенко не вийшов на роботу і був звільнений за прогул на підставі п.4 ст. 40 КЗпП України. Ющенко звернувся до суду.

Проаналізуйте юридичні факти на предмет відповідності законодавству про працю дій керівника ВАТ "Еталон" щодо звільнення Ющенка.

ВАРІАНТ 5

1. Правовий статус профспілок у сфері регулювання трудових відносин. Поняття і значення соціального діалогу.

2. Колективний договір і колективні угоди: поняття, сторони, зміст. Порядок укладання.

3. Правове регулювання оплати праці.. Право працівника на оплату праці та його захист.

4. Вирішення практичних завдань:

1.Складіть зразок подання до профспілкового комітету підприємства про надання згоди на звільнення працівника за ініціативою роботодавця.

2.Петренко уклала з роботодавцем трудовий договір строком на п'ять років. Через три роки вона подала заяву про звільнення у зв'язку з виходом на пенсію. Директор підприємства відмовив їй у звільненні, пояснюючи це тим, що Петренко повинна працювати до закінчення строку трудового договору. Петренко через 14 днів після подання заяви не вийшла на роботу. Директор видав наказ про звільнення Петренко за прогул. Вважаючи звільнення незаконним, Петренко вирішила звернутися до суду.

Враховуючи правовий статус працівника, зокрема, його право на звільнення за власним бажанням, дайте юридичну оцінку вимозі працівника та діям роботодавця. До якого судового органу слід звернутися Петренко? Яким, на Вашу думку, буде рішення суду?

ВАРІАНТ 6

1. Поняття трудових правовідносин, їх склад, зміст та загальна характеристика.

2. Поняття і види відпочинку за законодавством України, їх правове регулювання.

3. Поняття, зміст, види, форми трудового договору та порядок його укладання Випробування при прийнятті на роботу.

4. Вирішення практичних завдань:

1.Складіть зразок наказу про звільнення працівника у зв'язку з виявленою невідповідністю працівника виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, що перешкоджає продовженню даної роботи.

2.У зв'язку із скороченням чисельності працівників цеху з виготовлення хлібобулочних виробів декілька робітниць були переведені в кондитерський цех. Від такого переводу робітниці відмовилися, посилаючись на те, що їхня заробітна платня значно зменшилася. Вони просили звільнити їх у зв'язку із скороченням чисельності працюючих за п.1 ст.40 або за п.6 ст. 36 КЗпП України з виплатою вихідної допомоги. Але директор підприємства запропонував їм звільнитися за власним бажанням. Робітниці звернулися до юрисконсульта підприємства за консультацією.

Проаналізуйте юридичні факти на предмет відповідності законодавству про працю проведеного роботодавцем звільнення робітниць. Розкрийте порядок розірвання трудового договору за п. 1 ст. 40 КЗпП України у зв'язку зі скороченням чисельності або штату працівників.

ВАРІАНТ 7

1. Предмет, метод, значення трудового права. Відмежування трудового права від суміжних галузей права України.

2. Кодекс законів про працю України: сутність, структура, значення.

3. Правове регулювання розслідування та обліку нещасних  випадків, профзахворювань та аварій, пов'язаних з виробництвом.

4. Вирішення практичних завдань:

1.Складіть зразок наказу про звільнення працівника за систематичне невиконання ним трудових обов'язків.

2.Кухарка ресторану "Вакханалій" Петренко у відповідності з чинним законодавством про працю повинна була проходити періодичний медичний огляд. За результатами останнього медичного огляду було встановлено, що Петренко протипоказано за станом здоров'я продовження роботи кухаркою. На підставі медичного висновку директор ресторану видав наказ про її звільнення за п.2 ст. 40 КЗпІІ України внаслідок виявленої невідповідності займаній посаді за станом здоров'я. Не погодившись із звільненням, Петренко звернулась до суду. У позовній заяві вона зазначила, що в період її звільнення у ресторані була вакантна посада гардеробника, яку їй не запропонували.

Проаналізуйте юридичні факти на предмет відповідності законодавству про працю дій директора ресторану у зв'язку із звільненням Петренко. Наведіть інші підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника.

ВАРІАНТ 8

1. Предмет, завдання, структура, значення трудового права України. Трудові правовідносини та інші правовідносини, що пов'язані з найманою працею.

2. Загальні та додаткові підстави розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця.

3. Державний нагляд і контроль за додержанням трудового законодавства і законодавства про охорону праці та державне соціальне страхування.

4. Вирішення практичних завдань:

1.Складіть зразок наказу про звільнення працівника за прогул або відсутність на роботі більше трьох годин протягом робочого дня

2.Бухгалтер Романько була звільнена з роботи за п.3 ст.40 КЗпП України за систематичне невиконання покладених на неї трудових обов'язків без поважних причин. Вважаючи своє звільнення незаконним, Романько звернулася до суду. У судовому засіданні з'ясувалося, що Романько систематично допускала помилки при складанні бухгалтерської звітності, мала труднощі через свою недостатню кваліфікацію у виконанні бухгалтерських операцій.

Проаналізуйте юридичні факти на предмет відповідності законодавству дій роботодавця у зв'язку із звільненням Романько. Чи вірно був застосований п.3 ст.40 КЗпП України при звільненні Романько?

ВАРІАНТ 9

1. Державні гарантії у сфері зайнятості. Правове регулювання організації працевлаштування державною службою зайнятості.

2. Поняття, підстави, умови та види матеріальної відповідальності за трудовим правом. Відмінність матеріальної відповідальності за трудовим правом від цивільно-правової юридичної відповідальності.

3. Загальні та додаткові підстави звільнення працівників за і ініціативою роботодавця.

4. Вирішення практичних завдань:

1. Складіть зразок наказу про звільнення працівника у випадку нез'явлення на роботу внаслідок тривалої хвороби

2.Геращенко був звільнений з роботи за п.3 ст.40 КЗпП України за систематичне невиконання покладених на нього трудових обов'язків (за два спізнення на протязі року перед звільненням). Геращенко звернувся до суду з позовом про поновлення його на попередньому місці роботи. Він вважав, що дії роботодавця, пов'язані з його звільненням, є неправомірними, тому що роботодавець не узгодив питання звільнення із профспілковим органом.

Проаналізуйте юридичні факти на предмет відповідності законодавству дій роботодавця щодо звільнення Геращенко. Дайте характеристику правового статусу профспілкового органу як суб'єкта трудового права.

ВАРІАНТ 10

1. Міжнародно-правове регулювання праці. Міжнародна організація праці та її нормотворча діяльність. Міжнародні стандарти праці, їх сутність, значення.

2. Колективні трудові, спори: поняття, сторони, предмет спору та порядок вирішення.

3. Дисципліна праці, її правове регулюванні, дисциплінарна відповідальність працівників.

4. Вирішення практичних завдань

1.Складіть зразок наказу про відсторонення працівника від роботи.

2.На підприємстві «Альцест» робота працівників здійснюється за двозмінним режимом, з установленим п'ятиденним робочим тижнем. У ході проведення планової перевірки на цьому підприємстві, державним інспектором праці було виявлено, що до роботи в другу зміну (з 15 до 23 години) залучалися наступні працівники: сімнадцятирічний Іванов, студент-заочник Бабайгадов, вагітна Сидоренко та працюючий пенсіонер Полікарпов.

Зробіть юридичний аналіз ситуації відповідно до норм чинного трудового законодавства. Дайте поняття робочого часу і його види. Укажіть порядок складання графіка змінності. Які категорії працівників заборонено залучати на роботи в нічний час у даній виробничій ситуації?

Орієнтовні питання до іспиту (заліку) з курсу 

1. Предмет, метод, значення трудового права. Відмежування трудового права від суміжних галузей права України.

2. Система трудового права і система трудового законодавства України.

3. Основні принципи трудового права України.

4. Поняття джерел трудового права їх особливості, класифікації та види. Характеристика головних джерел трудового права України.

5. Єдність та диференціація в правовому регулюванні праці. Загальне та спеціальне трудове законодавство.

6. Поняття трудових правовідносин, їх склад, зміст та загальна характеристика.

7. Система суб'єктів трудового права. їх правовий статус.

8. Правовий статус профспілок у сфері регулювання трудових відносин.

9. Правовий статус роботодавців. їх організацій та об’єднань.

10. Міжнародно-правове регулювання праці. Міжнародна організація праці та її нормотворча діяльність. Міжнародні стандарти праці, їх сутність, значення.

11. Державні гарантії у сфері зайнятості. Правове регулювання організації працевлаштування державною службою зайнятості.

12. Соціальний захист безробітного та його організація в Україні .

13. Соціальне партнерство в Україні: поняття, правова база, сторони та зміст соціально-партнерських угод. Соціальний діалог та його правове регулювання.

14. Колективний договір і колективні угоди: поняття, сторони, зміст.

15. Порядок укладення, зміни, строк дії колективного договору та відповідальність сторін за його виконання.

16. Трудовий договір: поняття, загальна характеристика у сучасний період, форми, види, відмінність від цивільно-правових договорів про працю.

17. Сторони, зміст, умови трудового договору. Порядок укладення трудового договору.

18. Правове регулювання випробування гри прийомі на роботу.

19. Строкові трудові договори, їх види та особливості.

20. Контракт як вид трудового договору: сфера застосування, зміст та порядок його укладання і розірвання,

21. Трудовий договір про тимчасову та сезонну роботу. Трудовий договір з трудящим-мігрантом. Трудовий договір про сумісництво. Обмеження сумісництва за законодавством України.

22. Трудовий договір з державним службовцем. Трудовий договір з молодим спеціалістом.

23. Зміна умов трудового договору та її види.

24. Правове регулювання переведення на іншу роботу та переміщення працівників Зміна істотних умов праві.

25. Припинення, розірвання трудового договору, звільнення працівників: поняття, визначення термінів, класифікація підстав.

26. Загальні підстави припинення трудового договору

27. Припинення трудового договору за угодою сторін. Припинення : трудового договору в зв'язку із закінченням строку трудового договору.

28. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк за ініціативою працівника. Розірвання строкового трудового договору за ініціативою працівника.

29. Розірвання трудового договору за ініціативою третіх осіб.

30.Загальні та додаткові підстави розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця.

31. Порядок розірвання трудового договору з ініціативи власника в разі  змін організації виробництва і праці.

32. Порядок розірвання трудового договору в разі невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі.

33. Порядок розірваний трудового договору в разі систематичного невиконання працівником без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором.

34. Порядок розірвання трудового договору в разі вчинення працівником прогулу без поважних причин.

35. Розірвання трудового договору у випадку нез’явлення на роботі: більше чотирьох місяців внаслідок хвороби та в разі поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу.

36. Розірвання трудового договору з разі появи працівника на роботі в нетверезому стані та вчинення за місцем робота розкрадання.

37. Додаткові підстави: для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця.

38. Розірвання трудового договору з ініціативи третіх осіб, які не є сторонами трудового договору.

39. Порядок звільнення працівника з ініціативи роботодавця.

40. Порядок отримання згоди профкому на звільнення працівника з ініціативи роботодавця згідно КЗпП та Закону "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності".

41. Порядок оформлення звільнення, працівника і здійснення розрахунку. Вихідна допомога.

42. Правове регулювання робочого часу. Поняття і види робочого часу.

43. Правове регулювання скороченого робочого часу. Неповний робочий час.

44. Режим робочого часу та його види.

45. Поняття надурочних робіт і порядок їх застосування:. Чергування

46. Поняття і види відпочинку за законодавством У країни.

47.  Правове регулювання щоденних та міжзмінних перерв з роботі, правовий режим вихідних та святкових днів

48. Поняття та види відпусток.. Щорічні відпустки,, їх види га порядок надання.

49. Соціальні відпустки і порядок їх надання. Відпустки без збереження заробітної плати.

50. Творчі відпустки. Відпустки у зв’язку з навчанням.

51. Правове регулювання оплати праці. Право працівника на оплату праці та його захист.

52. Структура заробітної плата: основна та додаткова заробітна плата, заохочувальні та компенсаційні виплати.

53. Сфери регулювання заробітної плати та їхній зміст. Мінімальна заробітна плата: поняття та функції, порядок встановлення та перегляд. Системи оплати праці.

54. Тарифна система та її елементи..

55. Надбавки та доплати до заробітної палати та порядок їх встановлення. Гарантійні та компенсаційні виплати Індексація заробітної плати.

56.Форми та порядок виплати заробітної плати. Компенсація заробітної плати у зв'язку із затримкою її виплати.

57. Поняття, значення, методи забезпечення дисципліни праці.

58. Нормативно-правове регулювання дисципліни праці. Правила внутрішнього трудового розпорядку. Статути та положення про дисципліну праці.

59. Поняття та види  заохочення за успіхи в роботі. Правове регулювання стимулювання праці.

60. Поняття, підстави та умови дисциплінарної відповідальності за трудовим правом.

61. Види дисциплінарної відповідальності та порядок її застосування.

62. Поняття, підстава, умови та види матеріальної відповідальності за трудовим правом. Відмінність матеріальної відповідальності за трудовим правом від цивільно-правової відповідальності.

63. Обмежена матеріальна відповідальність працівника за шкоду, заподіяну майну роботодавця при виконанні трудових обов'язків та порядок її застосування

64. Повна матеріальна відповідальність працівника за шкоду, заподіяну майну роботодавця при виконанні трудових обов'язків.

65.  Матеріальна відповідальність роботодавця у трудових відносинах:  підстави, умови та порядок застосування.

66.Законодавство про охорону здоров'я та працездатності працівників на виробництві. Зміст правового інституту охорони здоров'я працівників на виробництві та принципи правової охорони здоров'я працівників .

67. Правова охорона праці жінок, неповнолітніх; осіб зі зниженою працездатністю.

68. Правове регулювання індивідуальних трудових спорів

69. Порядок поновлення працівника на роботі та оплата вимушеного прогулу.

70. Колективні трудові спори; поняття, сторони, причини виникнення. предмет спору та порядок вирішення.

71. Право на страйк та порядок його проведення за законодавством України. Правові наслідки визнання страйку незаконним.

72. Розслідування та облік нещасних випадків, профзахворювань і аварій, пов'язаних з виробництвом.

73. Правове регулювання професійного розвитку працівників, професійного навчання, атестації, професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників.

74. Пільги для працівників, що поєднують роботу з навчанням.

75. Державний та громадський нагляд і контроль за додержанням трудового законодавства і законодавства про охорону праці. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Рекомендовані нормативні акти і література:

Конституція України.. Прийнята 28 червня 1996р. - К, 2006 - 114 с.

Кодекс законів про працю України - К., 2012.

Закон України «Про зайнятість населення» від 1.03.1991

Закон України «Про охорону праці» від 14.10.1992.

Закон України «Про колективні договори та угоди» від 1.07.1993.

Закон України «Про державну службу» від 16.12.1993.

Закон України «Про оплату праці» від 24.03.1995.

Закон України «Про відпустки» від 15 11.1996.

Закон України «Про колективні трудові спори (конфлікти) та порядок їх вирішення» від 3.03.1998.

Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.1999.

Закон України «Про організації роботодавців» від 24.05.2001.

Закон України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 2.09.2008. 

Закон України «Про соціальний діалог в Україні» від 23.12.2010.

Закон України «Про професійний розвиток працівників» від 12.01.2012

Закон України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності» від 22.06.2012.

Закон України «Про зайнятість населення» від 5 липня 2012 р. № 5067-УІ

Кодекс України про адміністративні правопорушення. – К., 2012

Цивільний Кодекс України. - К... 2012.

Кримінальний кодекс України. - К ., 2012.

Господарський кодекс України. - К., 2012

Кодекс законов о труде Украины: Научно-практический комментарий/ Под ред. Ю.Н.Пахомова.-Харьков, 2005

Прокопенко В.І. Трудове право України: Підручник.-Харків: Консул.- 2002; Трудове право України: Підручник / За ред. Н Б. Болотіної, Г.І.Чанишевої - Київ: Знання.- 2005;

Бабаскін А.Ю., Баранюк Ю.В., Дріжчана С.В. й ін. Трудове право України: Підручник / За загал. ред. Н.М. Хуторян.-К.:Видавництво А.С.К.-2004; Пилипенко П.Д., Бурак В.Я., Козак З.Я. та ін.: Навч. посібник / За загал. ред. П.Д. Пилипенка.-К.: Видавничий дім „Ін Юре”.-2003.

Карпенко Д.О. Основи трудового права України: Навч. посібн.- К.:АСК,2003.- 656с.

Трудове право України в схемах. Навч.посібн./ За заг. ред. В.П. Пастухова. – К.:Магістр,2005. – 376с.

Бойко М.Д. Трудове право України: Навч. посібн.- К.:Атіка,2006.- 312с.

Бойко М.Д. Трудове право України: Зразки документів, коментарі, роз’яснення. Навч.- практичн. посібн.- К.: Атіка, 2006.- 280с.

Болотіна Н.Б. Трудове право України: Підручник. - К., 2007

Кузнецов В., Кавторева Я. Оформление приказов на предприятии. – Х.:Фактор, 2005. – 122с.

Кузнецов В., Кавторева Я., Петрушина В. Оформление приказов на предприятии. – Х.:Фактор, 2008. – 144с.

Рекомендовані електронні ресурси:

Офіційний сайт Верховної Ради України: http://portal.rada.gov.ua; http://zakon.rada.gov.ua/

Офіційний сайт Президента України: http://www.president.gov.ua

Урядовий портал (Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України): http://www.kmu.gov.ua

Офіційний веб-портал Федерації профспілок України: http://www.fpsu.org.ua




1. Первичный туберкулез
2. Обучение дошкольников правилам дорожного движения
3. 17 в глазаВнимание Применение отличается от рекомендованного разработчиками Так вот моей маме я капал
4. Проблема природы и сущности человека
5. Лабораторная работа 4 Реализация динамических структур Список Кольцевой список Двусвязный спис
6. Задание 1 В соответствии с темой Механизм государства разобрать по блокам- структура; полномоч
7. универсалиях то есть общих понятиях разделил их на два лагеря
8. летию кино. Вполне возможно проведение постоянной игры по этому сценарию только каждый раз необходимо менят
9. Бернард Вербер. Книга путешествия- Гелеос; Москва; 2009 ISBN 9785386010782 Аннотация Здравствуй читатель
10. Утверждаю- Зам
11. Вариант 1 Российская компания ООО Швейный цех в соответствии с соответствующим соглашением с Koren Sewing
12. то сидевшего на ступенях крыльца и как мне показалось были чемто встревожены
13. Понятие цели и задачи денежнокредитной политики 8 1
14. Подогреватель катод и первые несколько анодов образуют электронную пушку
15. Техніко-економічне обгрунтування інвестицій
16.  ОПИСАНИЕ ЭКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЙ УСТАНОВКИ И МЕТОДИКИ ЭКСПЕРИМЕНТА
17. ЛЕКЦИЯ 8. МЕТОДЫ И СРЕДСТВА ВИЗУАЛИЗАЦИИ 8.html
18. Реферат- Основные правовые характеристики Монголии
19. Права і свободи особистості
20. Различные способы печати из приложений