Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

з курсу ldquo;ОСНОВИ ПРОГРАМУВАННЯrdquo; для студентів базового напряму 0804 ldquo;Комп~ютерні наукиrdquo;

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Міністерство освіти і науки України

Національний університет “Львівська політехніка”

СЕРВІСНА  ПРОГРАМНА  ОБОЛОНКА

NORTON COMMANDER  ДЛЯ  РОБОТИ

З  ФАЙЛОВОЮ  СИСТЕМОЮ  MS DOS

 

Методичні вказівки до лабораторної роботи №1

з курсу

“ОСНОВИ ПРОГРАМУВАННЯ”

для студентів базового напряму

0804 “Комп’ютерні науки

Львів – 2005


1. Загальні відомості.

Програмна оболонкаNorton Commander() – зручний інструментальний засіб взаємодії з операційною системою MS DOS, який надає некваліфікованому користувачеві змогу обійтись елементарними знаннями про організацію каталогів і файлів.

Файл – це скінчена послідовність логічно пов’язаних даних, розміщених на зовнішньому носії інформації (магнітному або оптичному диску, магнітній стрічці тощо) під певним іменем. Каталог (директорія) – це сукупність файлів та підкаталогів (піддиректорій), яким присвоєно загальне ім’я з метою розділеного (на логічному рівні) зберігання різнотипної інформації та зручності доступу до неї. Каталог є особливим типом файла, який зберігає дані про файли та підкаталоги , зареєстровані в ньому.

Програмна оболонка NC забезпечує:

  •  наочне відображення інформації щодо каталогів і файлів;
  •  створення, редагування і перегляд файлів;
  •  створення нових каталогів (директорій);
  •  організацію програмного меню користувача;
  •  копіювання та переміщення файлів з одного каталогу в інший;
  •  вилучення файлів і пустих каталогів;
  •  пошук файлів та ряд інших допоміжних операцій;
  •  надання підказок і допомоги в роботі.

Якщо при завантаженні операційної системи MS DOS не передбачено автоматичного завантаження NC, то його можна здійснити з командного рядка MS DOS командою nc , попередньо активізувавши потрібний каталог. При цьому на екрані з’являються одна або дві панелі синього кольору, на яких залежно від встановленого режиму може бути відображено:

  •  повний чи стислий список каталогів і файлів;
  •  структуру вибраного  каталогу;
  •  інформацію про стан оперативної пам’яті та активного диску.

В нижній частині екрану висвітлюється рядок призначень функціональних клавіш  F1 .. F10  – так званий рядок статусу. Між ним і рамками панелей розташований командний рядок, в якому можна набирати і запускати команди MS DOS.

Всередині панелей NC активні каталоги чи файли виділяються вказівником сіро-зеленого кольору. Переміщення вказівника по панелі здійснюється клавішами зі стрілками "вгору", "вниз", "вліво", "вправо". Швидке перенесення вказівника на початок чи в кінець списку виконують клавіші  Home  та  End . Перекидання вказівника з однієї панелі на іншу реалізує клавіша табуляції  Tab .

Для встановлення або зміни диску, вміст якого відображається на панелі, необхідно натиснути:

  Alt + F1  – для лівої панелі;

  Alt + F2  – для правої панелі,

тобто, при натиснутій клавіші  Alt  натиснути відповідно  F1  чи  F2 . У вікні, що з’явилось, клавішами-стріками    або    вибирають ім’я робочого диску і натискують  Enter . В NC імена каталогів відображаються великими літерами, а імена файлів – малими. Щоб розкрити каталог (висвітлити інформацію про файли, занесені в нього), треба виділити цей каталог вказівником і натиснути  Enter . Ім’я диску і каталогу, з якими працює користувач, висвітлюється у верхній частині рамки панелі. Файл, на який встановлено вказівник, є активним для NC – саме він буде опрацьовуватись засобами середовища. Якщо файл організований як командний (має розширення*.exe,*.com чи*.bat), то при натискуванні на  Enter  він запускається на виконання. Щоб вийти з поточного каталогу  та перейти на вищий рівень, необхідно активізувати верхній рядок панелі з зображенням двох крапок ( .. ) і натиснути  Enter .

 Основні засоби NC реалізуються через функціональні клавіші  F1 .. F10 . Відмінити виконання більшості встановлених режимів можна через клавішу  Esc .

2. Функціональні клавіші.

  F1  -  Help  (підказка) - висвітлює перелік команд і функцій NC, по кожній з яких можна отримати більш детальну інформацію, якщо виділити її в списку і натиснути  Enter . NC переходить на другий рівень допомоги, де подано більш деталізований опис даної команди. Рядок статусу задає можливі підрежими роботи з підказкою:

  •   Next  – перехід на наступну сторінку підказки;
  •   Previous  – перехід на попередню сторінку підказки;
  •   Index  – вихід на вищий рівень допомоги;
  •   Cancel  – відміна режиму підказки.

Режим  Help  можна викликати в процесі роботи з будь-якою функцією NC, при цьому висвітлюється сторінка допомоги саме для даної функції.

  F2  -  Menu  (меню) - викликає на екран вікно користувацького меню. Для вибору з нього бажаного режиму роботи треба натиснути клавішу позначену в лівій колонці або, встановивши вказівник на вибраний рядок, натиснути  Enter .

  F3  -  View  (перегляд) - забезпечує перегляд на екрані вмісту файла, на якому стоїть вказівник NC. У верхньому рядку вікна перегляду висвітлюється інформація про файл, що переглядається, у нижньому – допоміжні призначення функціональних клавіш для режиму  View . Вихід з режиму здійснюється клавішами  Esc  або  F10 .

 F4  -  Edit  (редагування) - режим призначений для перегляду, створення або внесення змін у текст файла. Для редагування існуючого файла необхідно відмітити його в курсором і натиснути  F4 . Для створення нового файла набирають  Shift + F4  та у відповідь на запит імені вводять ім’я, яке буде присвоєне файлу. Вихід з редактора здійснюється натискуванням клавіш  F10  або  Esc . При цьому проводиться контроль – якщо в текст, що редагується вносились зміни, які ще не записувалась у файл, то виводиться підказка щодо вибору варіанту збереження інформації:

                You’ve made changes since last save  (У файл вносились зміни)

 Save(Записати) Don’t save (Не записувати) Continue edit (Продовжити редагування)

  F5  -  Copy  (копіювання) - переписує копію заданого активного файла (або групи файлів) у вказаний каталог. Порядок роботи звичайно буває наступним:

  •  виділити файл, що підлягає копіюванню;
  •  перейти на сусідню панель і розкрити каталог, у який буде копіюватись файл;
  •  повернутись на панель з файлом і натиснути  F5 ;
  •  перевірити у вікні копіювання, яке з’являється на екрані, правильність вибору та натиснути  Enter . Якщо в каталозі, куди копіюють, вже існує файл з таким іменем, то виводиться відповідне повідомлення і запит, чи змінювати його. Можливі наступні варіанти вибору:
  •   Overwrite  – замінити старий файл на той, що копіюється;
  •   All  – замінити всі старі файли (при груповому копіюванні);
  •   Skip  –  відмінити копіювання даного файла.

Коли треба скопіювати декілька файлів з якогось каталогу, то їх відмічають натискуванням клавіші  Insert  при підсвітленому файлі.  Помилкова відмітка знімається повторним натискуванням  Insert . Велику групу файлів можна відмітити, користуючись клавішею  +  (плюс) на правій цифровій клавіатурі. На екрані з’являється вікно з умовним позначенням всіх файлів каталогу  *.* . Кожнен із символів  * можна замінити позначенням імені чи розширення файлів (наприклад, *.pas – всі файли з Паскаль-програмами). Вибір групи підтверджується через  Enter . Щоб зняти групову відмітку, натискують клавішу  -  (мінус) на цифровій клавіатурі. Відмічена група файлів копіюється вказаним вище чином.

  F6  -  RenMov  (перейменування/перенесення) дозволяє змінювати ім’я файла (групи файлів) чи ім’я каталогу або переносити файл у інший каталог. Перенесення файлів здійснюється так само як їх копіювання, але при цьому перенесені файли витираються із старого каталогу.  У разі перейменування файла чи каталогу у вікні підказки треба вказати нове ім’я.

  F7  -  MkDir  (створення директорії) – створює нові каталоги (підкаталоги). Вказівник NC повинен знаходитись всередині того каталогу ( в т.ч. кореневого), для якого створюється підкаталог. При натискуванні  F7  на екрані висвітлюється вікно для введення імені нового каталогу. Якщо введене ім’я надто довге, то воно обрізається до восьми символів.

  F8  -  Delete  (витирання) - витирає вказаний файл, групу файлів або каталог. Для витирання групи файлів її відмічають одним із способів описаних раніше.

 Щоб усунути помилкове знищення потрібних файлів, кожен запит на витирання (натискування  F8 ) вимагає підтвердження. Виводиться вікно з іменем файла чи каталогу, що буде витертий, і варіанти вибору:

  •   Delete  - витирати;
  •   Cancel  - відмінити.

Вибравши (підсвітивши) відповідь, треба натиснути  Enter . При витиранні групи файлів у вікні підказки виводиться їх загальна кількість, а підтвердження вимагається двічі.

  F9  -  PullDn  (встановлення режиму стану панелей) – надає додаткові можливoсті користувачеві: вибирати зручні для роботи режими зображення каталогів NC, встановлювати атрибути файлів і форму їх представлення та ряд інших.

Вибір здійснюється через рядок меню, який висвітлюється у верхній частині екрану:

 Left    Files    Commands    Options    Right  

(ліва)  (файли) (команди)  (опції)   (права)

Команди груп  Left  та  Right  повністю ідентичні і працюють відповідно з лівою та правою панелями. Вони умовно поділені на три групи:

  •  встановлення конфігурації панелі, зокрема, виведення повної  Full  чи стислої  Brief  інформації про файли;
  •  впорядкування (сортування) файлів: за іменами, за розширеннями імен, за часом створення, за розмірами;
  •  інші операції.

Вибір відповідної команди здійснюється встановленням вказівника на потрібний рядок у вікні  Left  чи  Right . Команди групи  Files  дублюють режими функціональних клавіш  F1 .. F10 , а також встановлюють атрибути файлів. В групу  Commands  зібрані різнотипні команди, серед яких побудова дерева каталогу, пошук файла за вказаним іменем, зміна режиму дисплея, перемикання панелей та інші.

 Команди групи  Options  визначають особливості конфігурації екрану та вибір редактора текстів.

  F10  -  Quit  (вихід) - здійснює вихід з оболонки NC. Виконання команди здійснюється після підтвердження рішення покинути NC:   Yes  – так;  No  – ні. Повторне завантаження NC здійснюється командою nc (тобто, запуском на виконання файла nc.exe) з каталогу NC.

З метою прискорення роботи користувача NC деякі з режимів представлених в  PullDn реалізовані через функціональні клавіші. Серед них:

 Ctrl + F1  – відключення, а при повторному натискуванні - включення зображення лівої панелі;

 Ctrl + F2  – відключення/включення зображення правої панелі;

 Ctrl + О  ( Ctrl + літера О) – відключення/включення зображення обох панелей;

 Ctrl + U  – поміняти панелі місцями;

 Alt + F1  – вибір диску лівої панелі;

 Alt + F2  – вибір диску правої панелі;

 Alt + F7  – пошук заданого файла;

 Ctrl + L  – висвітлення інформації про наявну оперативну пам’ять та про заповнення диску активної панелі;

 Ctrl + Q  – висвітлення інформації про розмір пам’яті на логічному диску, яка відводиться для вибраного каталогу;

 Ctrl + Enter  або  Ctrl + J  – запис в командний рядок імені файла, на якому розташований вказівник.




1. Апам бел~н абыем ~сте инде зур х~зер
2. Сыктывкарский государственный университет Молодые исследователи ~ Республике
3.  В современных условиях к образованию предъявляются принципиально новые духовнонравственные и социально
4. Визит Рихарда Вагнера к Россини
5. 20г
6. Реферат- Шекспир, правда или вымысел
7. Курсовая работа- Контроллинг
8. Эмпиема плевры
9.  Связано это с тем что удобно представлять информацию в виде последовательности электрических импульсов- и
10. Реферат. ldquo;Евгений Онегинrdquo; энциклопедия русской жизни
11. Вариант 8 1 Прочитайте текст и письменно переведите на русский язык выделенный курсивом отрывок Runoff nd Pollutio
12. Налоговая система Российской Федерации- проблемы и совершенствование
13.  Современные подходы концепции менеджмента В ходе развития теории управления взгляды на менеджмент п
14. Контрольная работа- Конформность- сущность понятия
15. Анализ финансово-хозяйственной деятельности предприятия на примере ЗАО
16. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук Киї
17. Основы маркетинга
18. Тема- Продолжение урока 15
19. Пелопид
20. прямоугольника