Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Енергетичний обмін організмів здійснюється у три послідовних етапи- а підготовчий; б безкисневий

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 3.6.2024

Білет № 26

1. Енергетичний обмін організмів здійснюється у три послідовних етапи:

  1.  а) підготовчий;
  2.  б) безкисневий;
  3.  в) кисневий;

Підготовчий етап здійснюється у цитоплазмі клітин одноклітинних організмів та у шлунково-кишковому тракті багатоклітинних організмів. Молекули білків, жирів, вуглеводів розщеплюються за участю ферментів на простіші сполуки: білки на амінокислоти, вуглеводи на моносахариди і т. д. Енергія розсіюється у вигляді теплоти.

Безкисневий етап — ферментативне розщеплення простих органічних сполук у клітинах. Прикладом такого є гліколіз(від грец.glykys— солодкий і lysis— розпад)— багатоступінчасте безкисневе розщеплення Глюкози на дві молекули піровиноградної абомолочної кислоти у м'язових клітинах. У процесі розпаду глюкози беруть участь 13 різних ферментів. Під час гліколізувиділяється 200 кДж енергії. 84 кДж використовується для синтезу 2-х молекул АТФ, а решта (116 кДж) використовується у вигляді теплоти.

Спиртове бродіння — тип перетворення глюкози, коли вона розпадається на дві молекули етилового спирту та дві молекуливуглекислого газу.

Молочно-кисле (молочне) бродіння — вид безкисневого бродіння.

Кисневий(аеробний) етап здійснюється на мембранах мітохондрій. Важливе місце в аеробному енергетичному обміні належить циклу Кребса, названому так на честь англійського біохіміка Х.Кребса, який відкрив цей процес у 1937 р. На початку циклу піровиноградна кислота реагує з щавлевооцтовою, утворюючи лимонну кислоту. Остання через низку послідовних реакцій перетворюється на інші кислоти. Внаслідок таких перетворень відтворюється щавлевооцтова кислота, яка знов реагує з піровиноградною і цикл знов повторюється. У кожному циклі Кребса утворюється одна молекула АТФ. Крім того, в ході біохімічних реакцій циклу від органічних кислот відщеплюються атоми Гідрогену. Ці атоми відновлюють певні сполуки.

2. Цитопла́зма — це основна за об'ємом частина клітини, її внутрішній вміст. За фізичними властивостями це напіврідка маса колоїдної структури — цитозоль, в якій знаходяться всі клітинні органели, крімядра. Цитозоль у свою чергу складається з води, солей, органічних молекул і багатьох ферментів, що каталізують хімічні реакції у клітині. Цитоплазма відіграє важливу роль у клітині, служачи середовищем, у якому розташовані органели і яке забезпечує протікання багатьох хімічних реакцій та постачання необхідних речовин до різних частин клітини. Цитоплазма оточена клітинною мембраною (або цитоплазматичною мембраною для більшості прокаріотів) і оточує ядро та мембрани органел.

До мембранних органел відносять: ендоплазматичну сітку(reticulum епdорlаsтаtісит), комплекс Гольджи (сотрlехusgoldgiensis)мітохондрії (тіtochondrion), лізосоми (lisosoma),пероксісоми (реrохуsота).




1. Политология Преподаватель- Т.
2. Організація комп~ютерного діловедення Спеціальність- 5
3. істен шы~уларды~ а~ынды~ параметрі терминін ~олданады
4. е издание исправленное
5. тема инспекционных органов осуществляющих контроль за соблюдением законодательства о налогах
6. Договор агентирования
7. ПОГОДЖЕНО ПОГОДЖЕНО Начальник управління освіти
8. Привод ленточного транспортера, состоящего из электродвигателя, цилиндрического двухступенчатого редуктора и соединительных муфт
9. Внешняя политика СССР в 30-е годы XX век
10. на тему- ldquo;Маркетингове дослідження ринку сирої нафти наливомrdquo; Виконала- студентка групи СЕ31
11. членов Вступление в МВФ Кредитная деятельность МВФ МВФ и платежные балансы участвующих в нем стран Сп
12. Гомельдрев основан в 1929 году как деревообрабатывающий комбинат
13. Менеджмент організацій з дисципліни Інвестиційний менеджмент Харків ХН
14. Веселый слон С 1 по 4 класс Заявка до 20 марта Команда из 6 человек - 3 девочк
15. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА ПО ДИСЦИПЛИНЕ
16. Испания в период между мировыми войнами
17. ЛЕНИНА АРБИТРАЖНЫЙ ПРОЦЕСС УЧЕБНИК Материал подготовлен с использованием правовых актов по со
18. Герои благородной войны беседа о героях войны 1812 года ~ М.
19. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук1
20. Начало Когда нет врагов то не бывает войны Я стою перед зеркалом