Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

а правосвідомість є однією з форм суспільної свідомості та вкупі з політичною моральною філософською інши

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Правосвідомість розглядають як вид (форму) суспільної свідомості, що включає сукупність поглядів, почуттів, емоцій, ідей, теорій і компетенцій, а також уявлень і настанов, які характеризують ставлення людини, суспільних груп і суспільства в цілому до чинного чи бажаного права, форм і методів правового регулювання.

Характерні ознаки правосвідомості:

а) правосвідомість є однією з форм суспільної свідомості та вкупі з політичною, моральною, філософською, іншими формами свідомості відображає суспільне буття;

б) правосвідомість містить поняття, уявлення, судження,почуття, емоції, концепції, теорії, програми;

в) правосвідомість обумовлена соціально-економічним устроєм конкретного суспільства, рівнем розвитку його загальної культури;

г) ідеологічні елементи правосвідомості виступають головними елементами правової культури та правового виховання.

В основі правової ідеології лежать правові знання. Рівень засвоєння таких знань визначає ступінь розвитку правової ідеології та правової культури людини1.

Правова ідеологія формується як процес виявлення теоретичного усвідомлення, координації та узгодження різних суспільних інтересів через досягнення соціального компромісу

У структурі правової психології слід виділяти:

а)  сталі елементи і динамічні складові (правові звичаї, традиції, звички, настрої, почуття, переживання);

б)  пізнавальні та емоційні складові (правові знання, уявлення, погляди, правові емоції, почуття, настрої);

в)  регулятивні елементи (правові звички, традиції, звичаї).

Повсякденна правосвідомість складається стихійно під впливом конкретних умов життя, особистого життєвого досвіду і правової освіти, яка доступна населенню. її ще називають буденною

Професійна свідомість характеризується як сукупність юридичних професійних правових знань, почуттів, емоцій, оцінок, настанов, мотивів, що характерні для представників відповідної групи та формуються завдяки професійній діяльності і навчанню.

Наукова правосвідомість — це сукупність наукових знань, теорій, доктрин, оцінок, емоцій і почуттів юристів-науковців щодо чинної та бажаної правової системи громадянського суспільства

Суспільна (масова) правосвідомість — це знання і ставлення до діючого чи бажаного права, що характеризує основну масу населення певної країни.

Групова свідомість характеризує правову ідеологію та правову психологію, що властиві певній групі населення країни (лікарям, вчителям, військовослужбовцям, юристам тощо).

Індивідуальна свідомість — це сукупність правових знань, емоцій і настанов конкретного суб'єкта щодо чинного чи бажаного права.

Правова культура — це глибокі знання й розуміння права, ретельне виконання його вимог як усвідомленої необхідності та внутрішньої переконаності. Основними показниками рівня правової культури вважають: право, що відповідає вимогам справедливості та свободи; рівень правосвідомості громадян і посадових осіб, їхню переконаність діяти відповідно до вимог правових приписів; рівень культури творення та реалізації права; рівень якості роботи правоохоронних і правозастосовних органів та посадових осіб; якість системи законодавства, певний рівень законності й правопорядку.

Отже, правова свідомість і правова культура — це не тільки знання, розуміння і психологічне сприйняття чинного права, а й поведінка особи в межах чинної правової моделі.

Правове виховання - це цілеспрямований, повсякденний, систематичний вплив юридичної теорії та практики на свідомість людей з метою виховання у них відповідного рівня правової свідомості, культури та зразкової правомірної поведінки.

До суб'єктів правової виховної діяльності відносять органи держави, громадські організації, трудові колективи, їх посадових і службових осіб, окремих громадян.

Об'єктом правового виховання є свідомість людини, її інтелект і здатність сприймати, оцінювати і здійснювати певні правові явища.

Отже, правове самовиховання є ефективною формою виховної роботи з підвищення рівня правової свідомості та правовоїкультури




1. реферату- Доходи місцевих бюджетівРозділ- Фінанси Доходи місцевих бюджетів Міністерство освіти та науки
2. 12.2007 N 318ФЗ от 30.06
3. нервные пучки Поверхностная фасция fsci superficilis тонкая и рыхлая находится непосредственно под кожей
4. Перспективы развития вычислительных систем Квантовые компьютеры и нейровычислители
5. Династия Рюриковичей
6. по теме Философия нового времени
7. Youth Drinking Risk Factors and Consequences
8.  C~c c~ng thc trong tm gi~c vu~ng - Cho ~BC vu~ng ti - BC2 C2 B2 B2 BC
9. Тема - Робота з програмою
10. модуль 1 Лікарська рецептура
11. кв км Плотность населения в Африке в 1989 г
12. это введение жидкости в нижний отдел толстого кишечника с лечебной или диагностической целью
13. N 13 О ПРИМЕНЕНИИ НОРМ ГРАЖДАНСКОГО ПРОЦЕССУАЛЬНОГО КОДЕКСА РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ ПРИ РАССМОТРЕНИИ И Р
14. экономических характеристик выпускаемых изделий увеличения удельного веса высококачественной продукции в
15. Доклад к выступлению на городском семинаре классных руководителей Из опыта работы классного руководителя
16. Медицина Пророка.
17. Реферат- Возникновение древневосточной философии
18. Чрезвычайные ситуации экологического характера
19. ния фондов денежных средств для обеспечения общественных потребно стей
20. Культурная мозаика малых городов и сёл