Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Антична колонізація Пн

Работа добавлена на сайт samzan.net:


1.Антична колонізація Пн.Причорноморя Таври-Кіммерійці-Сармати-скіфи-готи і гуни-греки. У 7ст. до н.е.в Пню Причорномор. Зявляється перші поселення греків. Колонізація мала мирний характер.стосунки з місцевими були мирними, греки селилися лише на вільних територіях.Мала аграрний характер.У колонізації переважала не торговельна,а аграрна форма.засновані колонії були незалежними від тих міст з яких походили поселенці.Відносини між ними базувалися на рівноправних засадах.Переселення на нові землі відбувалося організовано.

  1.  Сільське господарство.Провідна галузь-вирощування зерна.Розвиток садівництва ігородництва.Виноробство.Бики,коні,кози овці.
  2.  Ремесло і промисли.Було поширене залізоробне,ювелірне,склоробне,будівництво.Кераміка.Прядіння.Різьблення.Рибальство,мисливство,соледобування.
  3.  Торгівля.Колонії вели торгівлюу з місцевими племенами і Сх.Середземном. обмінний або грошовий характер.

Причини занепаду:

  1.  Загальна криза, яка охопила античну цивілізацію,спричинила занепад колоній.
  2.  Посилення натиску варварів(готи,гуни) які двома хвилями пройшлися там.

Основні наслідки впливу на сусідні народи

  1.  Місцеве населення отримало можливість долучитися до передових придбань античної цивілізації.
  2.  Знайомство з демократичним устроєм грецьких полісів вплинуло на державотворчі традиції народів.
  3.  Залучення до товарно-грошоих відносин,ознайомлення з новими ремеслами.
  4.  Виникнення античних міст-держав започаткувало процес урбанізації
  5.  Наприкінці 1ст.до.н.е. античні міста держави стали одним зі шляхів поширення на укр..землях перших папаростків християнства.

2.Причини поразки Директорії

14 листопада 1918-революційний орган керівництва анти-гетьман.повстання,верховний орган УНР,яку очолював Винниченко.До складу ввійшли Петлюр,Андрієвський,Макаренко.

  1.  Не змогла створити життєздатний і стабільний політичний режим.
  2.  У разі її пертворень ослабла соц..опора Д..(Інтелігенція значну частину якої зарахували до поміщиків і капіталістів. селянство,яке звинувачувало Д в про куркульській політиці,робітники,оскільки Д або її отамани придушували страйки, забороняли робітн. Організ.політ характ.,розганяли профспілки)
  3.  Широкі маси населен. Особливо селяни не зовсім усвідомлювали загально націонал. Інтереси,необхідність створення і зміцнення власної держави.
  4.  Відсутність єдності націонал-демокр. Сил
  5.  Несприятл. зовнішньополіт. обставини.

3.Політична роздробленість Київської Русі. Причини роздробленості.

Після смерті Володимира Великого почалися міжусобиці між його синами.землі стали вразливими для нападу завойовників. утворення князівств всередині.Після серті Ярослава ще більше роздроблення.

  1.  Великі простори держави та етнічна неоднорідність
  2.  Посилення боярства,яке ставило місцеві інтереси вище державних.
  3.  Зміна торговельної системи,внаслідок чого Київ утратив роль центру торгівлі, А Зх. Європа стала безпосередньо торгувати зі сходом.
  4.  Розширення території кочовників на руській землі.
  5.  Прагнення окремих князівств до самостійності.
  6.  . Несталий порядок успадкування князівської влади

відпадала потреба в економічних зв'язках між князівствами. Кожне руське князівство мало свої особливості політичного устрою

4.Встановлення Директорії.

14 листопада 1918-революційний орган керівництва анти-гетьман.повстання,верховний орган УНР,яку очолював Винниченко.До складу ввійшли Петлюр,Андрієвський,Макаренко. часи революції

1918 Трудовий конгрес прийняв таке рішення:

  1.  вища влада передавалась Д
  2.  виконавчі функції мала здійснювати Рада народних мін., а в перервах між його засіданнями-Д
  3.  влада на місцях мала перейти під контроль  губернських і повітових трудових рад,що обир. пропорційно від селянства і робітництва.

Робила:

  1.  Здійснення земельної реформи, передача землі трудящим
  2.  Ліквідація безробіття шляхом відновлення роботи промислових підприємств
  3.  Оборона незалежної республіки

Зовн.політика:

  1.  Забезпечити міжнародне визнання України.
  2.  Вихід з міжнародної ізоляції
  3.  Пошук союзників у б-бі з більшовицькою агресією
  4.  22 січня 1919 ЗУНР+УНР-акт злуки

Укр.Нац.Союз-Винниченко, які звернулися до Скоропадського з такими вимогами:демократія, забезпеч. Землею селян.в часи революції.після війни заради збереж. Незалежності.

5.Правління Я.Мудрого."Руська правда".

Внутр.політика:

Доклав чимало зусиль для відновлення централізованої держави, яка послабиася за час міжусобиць.   Продовжив б-бу з нападами печенігів,завдав ім. поразки,примусив припинити напади на К,Р.   Сприяв створенню нових та розбудові існуючих міст. У Києві було споруджено нову сист. Укріплень.Золоті Ворота,Софіїв.собор. Означив територ. І кордони держави,удосконалив держ.апарат.  Створив пеші писані закони «Руська правда» еволюція в бік гуманності (наприклад, заміна кари смерти грошовою карою).     Сприяв утвердженню Християнства.,піклувався про розвиток культури:школи,книжки,літописи,бібліотека.

Зовн.політика:

  1.  Розширив кордони на ПН.заході
  2.  Підтримував дружні відносини з Візантією
  3.  Постійні дипломатичні відносини з Німеччиною.
  4.  Шлюбна дипломатія

К.Р досягла вершини свого розквіту, ставши на ряд з Візантією, Німеччиною.Сприяв єдності та централізації К.Р, її європеїзації.


6.Передумови виникнення ранньофеодальної держави Київської Русі. Назви" Русь", "Україна"

У 7ст. у сх. Словян зявляются племінні союзи.формування приватної власності.зростала роль вождів-князів.створення дружини.   Київ.князівство виникло в наслідок розвитку Полянського союзу.згодом завершився процес розселення і утворення союзів.Формування навколо Києва першої сх..словянської держави.

(ст. Києвське князівство-Куявія князя Аскольда.Князівство словенів(Славія)Рюрика і Олега,        

882р.Виникнення схсловян держави київ русь.Вигідне розташування дозволяло князеві здійснювати контроль за багатьма притоками Дніпра-основними тогочасними торговельними шляхами.Можливість високого рівня соціал-економ. Розвитку завдяки підтриманню контактів між різними племенами.Зростання і розвиток Києва. У VІІІ столітті візантійські і арабські джерела для позначення населення, яке проживало на сучасних українських землях, починають використовувати назву "русь". Походження цієї назви являє одну із загадок історії України, яка до цього часу не може вважатися цілком вирішеною.

7.2 Малоросійська колегія і втрата Україною автономії.

К-орган держ.структури Рос.Імп., заснований для управління Гетьманщиною за указом Петра І від 16 травня 1722р.:    Причини: Створення цар мотивував недолікамиВнутр.управл,судочинства,податк.сист.,Гетьманщини і скаргами жителів.   Мета діяльності:Поступове обмеж. Політ автоном. Гетьмаг=нщини.Контроль за діяльністю гетьмана та старшини.Прирівняння за статусом Гетьманщини  до звичайної провінції імперії.  Основ.функції:Здійсн. Нагляду за діяльністю гетьмана, генер, і полков. Старшини.Установлення і стягнення податків до цар. Казни і провіанту для рос армії. Контроль за діяльністю Генер. Військов.канцелярії, роздачею зем. Володінь офіцерам і старшинам.Розгляд апеляцій на судові рішення прийняті в ген суді. Значення: процес ліквідації укр.. державності.

  1.  
  2.  
  3.  1762-прийшла Катерина ІІ
  4.  1774-ліквідовано гетьманство
  5.  1775 –ліквідація Запор.Січі.
  6.  1783 – кріпосне право
  7.  1781 створенняГенералгубернаторства
  8.  Селяни були незадоволені і виступалти проти поміщиків.Забирали землю у селян. Панщина. Податки. Були державні селяни.

8. Ліквідація Зопорозької Січі.

Така нагода припала на 1775 рік, коли закінчилася Російсько-турецька війна. яку Москві допомогли виграти запорожці, і козаки стали непотрібні. Козацьку старшину та кошового отамана Петра Калнишевського звинуватили у зраді та засудили до каторги. Наслідки знищення Запорізької Січі[ред. • ред. код]Незадовго до руйнування Січі, козацький флот майже всім складом був переведений на Дунай. Турецький султан виділив козакам під Задунайську Січ Дунаю та видав клейноди — булаву, бунчук, печатку та висвячену Константинопольським патріархом корогву.  Організація й швидке зміцнення Задунайської Січі викликало все більші симпатії в українського населення і унеможливлювало участь у війні українців на стороні Росії. Таким чином руйнація Запорізької Січі та утворення непідконтрольної Петербургу Задунайської Січі призвели до того, що південно-західні кордони Російської імперії виявились безборонними. 31 жовтня 1776 року Потьомкін про це доповідав Катерині ІІ.Спроба утримати козаків від еміграції за Дунай та на Забужжя не дала результатів. Ці заклики також не дали результатів.    Задунайська Січ з перервами та численними переїздами з місця на місце проіснувала до 1828 року. Січ же Запорізька залишилась в пам'яті українців на віки.


9.Життя скіфів у Пн.Причирноморї

Ранній залізний вік.Ремесло відокремилось від землеробства.У ? ст.. до н. е.скіфи витіснили кіммерійців з Пн. Причорноморя.Була війна скіфів проти Перського царя Дарія-перемога скіфів. Кін 5-6ст розквіт великої скіфії.Здійснювали похід за дунай до Херсонеса.Війна з македонським царем Філіпом ІІ де Атей зазнав поразки і загинув. Проти них ходив Александр македонський і поразка Македонського.

Кін ;-поч№ст до н е.-початок загибелі великої скіфії.Войовничі кочові народи.Головне – війна. Потім поділилась на 3 царства.

10. Внутрішня політика П. Скоропадського.

Він прийшов у 1918р., його назначив німецький імператор Вільгельм ІІ.Засудили аграрну політику укр. Центр. Ради. І обрали гетьманом України.його владу оголошували тимчасовою до початку роботи сейму.

 Політика внутр..:

Промисловість: скасування законодавства УРЦ щодо робітництва і промисловості.Відновлення права приватної власності.Підтримка промисловців, що постраждали через більшовицьку окупацію.Збільшення роб дня до 12год.заборона страйків.Налагодження торг.відносин з німеччниною та Австро-угорщиною.

Сільське госп.:відновлення прив. Власності на землю.Відновлення поміщицького землеволодіння.:повернення селянам землі, поміщики отримали правовиком. Примусову працю.Збір хліба до Німеччини. Гетьман сформував новий уряд - Раду міністрів    Формував держ.варти.Відновлення козацтва в Харківській, Чернігівській і Полтав. Губерніях.формування армії.

Українізація шкіл.Закон про обов’язкове вивч укр.. мови і літ.а також істор. І географ.відкриття університету.Створення Національної академ. Наук.Створ. Нац. бібліотеки.

11. Народи Пн. Причорномор"я у I ст. до н.е.




1. Достижения которыми отмечена вторая половина 18 в
2. Основные направления повышения конкурентоспособности продукции ОАО Белорусские обои
3. ЧЕКЕРИЛ Н
4. Исполнение сделки с ценными бумагами- вопросы правовой регламентации
5. 16807
6. Права обвиняемого при назначении судебно-бухгалтерской экспертизы
7. планах стала настолько очевидной что уже в 2000 ~ 2011 гг
8. Красноярский государственный медицинский университет имени профессора В
9. Лекция 15 Влияние концентрации водородных ионов на скорость ферментативных реакций
10. История создания и современное состояние клеточной теорииЦитология наука о клетке citos клетка изучающая
11. Наше Будущее ФОРМА СОГЛАСИЯ РОДИТЕЛЯ ЗАКОННОГО ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА ОБРАБОТКУ ПЕРСОНАЛЬНЫХ ДАННЫХ
12. Ликвидация вертикальных конфликтов межсоединений в канале перед трассировкой
13. Реферат на тему- Развитие земледелия в России в начале ХХ в
14. Монголо-татарское нашествие на Рус
15. двигательный аппарат8 Зрительный и слуховой анализаторы Анализатор ~ совокупность трех отделов н
16. Сметное планирование бюджетирование
17. Социальнопедагогическое консультирование детей, воспитывающихся в условиях сиротских учреждений
18. Туризм как сфера предпринимательской деятельности
19. Природа и население Армении
20. Истинная мужественность означает добродушие помноженное на силу.html