Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Українським Оксфордом

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Оксфордський Острог чи Острозький Оксфорд?

Острозьку академію часто називають «Українським Оксфордом». Та чи справді їх можна порівнювати? Хочу сказати наперед, що ані секунди не сумніваюся, що у цих двох визначних університетів є багато спільного, але як майбутній юрист, звикла довіряти лише перевіреним фактам. Тому пропоную вам разом зі мною вирушити в уявну подорож до Оксфорду, щоб порівняти його з нашою альма-матер.

 Історія і атмосфера закладу

Розпочнемо з минулогоз історії. Оксфордський університет є найпершим університетом Великобританії та найстарішим англомовним університетом у світі. Заснований у 1117 році. Острозька академія – перший вищий навчальний заклад у Східній Європі, найстарша українська науково-освітня установа заснована у 1576 році.

Найчастіше Оксфорд та Острог об’єднує саме атмосфера, яка панує в цих двох затишних містечках. Зокрема, так говорив Мауріціо Сорбелло – італійський юриспрудент, почесний член Міжнародної правничої асоціації ELSA International, доктор права Університету міста Палермо, який в 2011 році відвідав академію, та прочитав кілька лекцій для студентів-юристів. Ось що він сказав : «…На мою думку, Національний університет «Острозька академія» – це український Оксфорд, принаймні атмосфера закладу мені дуже це нагадує…»

В Оксфорді пахне квітами і травою, тут усюди газони з рівновистриженою травою, на якій хочеться повалятися. Окрім того, місто пронизане безліччю вузьких і спокійних водяних каналів, на яких плавають каченята. В Острозі газони нічим не гірші та академічний міні-зоопарк. Студенти Оксфорду часто сидять на газонах. Керівництво Острозької академії також не забороняє студентам готуватися до занять та іспитів на зеленій травичці.

Велике студентське містечко

Отже, Оксфорд, як і Острог, є «великим» студентським містечком, де молоді й амбіційні можуть не лише здобувати знання, а й розвиватися духовно. Оксфордський університет, завдяки якому це місто відоме всьому світові, теж знаходиться у старовинних будівлях. Це чудове місце для того, щоб надихати письменників, які пишуть історичні романи чи фентезі. Острог також став відомим завдяки відновленню Острозької академії, а її мури та нові сучасні стіни надихають письменників, художників, науковців. 

Студент ОА – на все життя!

Один із студентів Оксфорду сказав, що «…тут навчалися Адам Сміт, Томас Мор, Тоні Блер, Біл Клінтон, два королі Норвегії та багато інших. Якщо хочете зробити собі політичну кар´єру, тоді вам сюди. Річ у тім, що навчання в Оксфорді дає не тільки гарну освіту, але й чудові і міцні зв´язки. Якщо ти навчався тут, то залишився оксфордцем на все життя». Так само може сказати кожен студент чи випускник Острозької академії. Звісно, ми не можемо похвалитися таким грандіозним переліком прізвищ, але усі, хто був спудеєм НаУОА з теплотою та радістю згадує свої студентські роки, недоспані ночі... У душі кожен на все життя так і лишається студентом Національного університету «Острозька академія».

Для тих, хто готовий трудитися

Оксфорд – для тих, хто готовий трудитися, хто готовий мінятися, хто готовий пожертвувати своїми примхами заради досягнення мети – зробити себе особистістю, корисною для суспільства. Чимало талановитих і цілеспрямованих молодих людей приїжджають учитися в  Оксфорд.  Тут цінують саме особистість. А Острозька академія – для тих, хто не боїться жити в Україні та творити її нову історію. Ми часто чуємо, що ми – майбутнє. Ми – еліта України. І кожен з нас також прагне стати корисним для своєї країни.

За гроші, диплом не купиш

Плата за навчання дуже висока. Навіть люди заможні збирають гроші багато років, щоб відправити свого нащадка в престижний виш. Але багато молодих людей, провчившись там рік і витративши батьківські гроші, кидають навчання, тому що далеко не всім під силу впоратися з навчальною програмою. А просто за гроші тут не вчать: диплом тут купити не можна. В Острозькій академії також вчаться без хабарів. Тому й диплом також можна отримати лише за знання та наполегливу працю. А головне кожного студента тут люблять і пам’ятають, радіють його чи її здобуткам.

Жодного нічного клубу

В Оксфорді дуже спокійно. Тут ніхто нікуди не поспішає. Це ідеальне місце для того, щоб студенти навчалися. В Оксфорді немає жодного нічного клубу, є тільки камеді-клуби та паби. Погодьтеся, що Острог також не мегаполіс. Тут ми маємо можливість розвиватися, знайти себе, розкрити свій талант. Та й не менш важливим є той факт, що наші батьки не так за нас хвилюються. За що велика вдячність Острозькій академії! Але Оскфордські студенти також вміють відпочивати, вони беруть участь у спортивних змаганнях, студіях і гуртках.

Так що любімо і цінуймо нашу альма-матер. Вона справді схожа до Оксфордського університету. І їй є до чого прагнути. Але вона ніколи не втратить свою самобутність чи неповторність доти, доки кожного вересня до неї повертаються студенти. І, можливо, через деякий час у нас теж навчатимуться майбутні королі, прем´єр-міністри, письменники... А, можливо, вони вже є серед нас.  

Анастасія ЛАВРІНЧУК 

Фото Ярослава МІЗЕРНОГО

На фото:

1 – Головний корпус Національного університету «Острозька академія»

2 – Наукова бібліотека Національного університету «Острозька академія»




1. тематика ІІ І семестр Множини
2. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук.2
3. Закон предложения Эластичность предложения и ее виды
4. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту
5. Реферат- Насилие в семьях
6. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук Київ
7. тема Укажите в каких органах отсутствуют лимфатические капилляры-1 головной и спинной мозг оболочки м
8. Тематические заседания ~ с 17 марта по 30 апреля 2014 г
9. 1030 Литература Шацев В
10. за этого портятся отношения с коллегами и друзьями рушатся планы ухудшается самочувствие
11. I Перевозка грузов морским транспортом осуществляется на основании соответствующего договора который сост
12. строка которой можно манипулировать средствами языка str
13. Античная философия
14. Охрана труда несовершеннолетних
15. го стану організму людини під впливом його трудової діяльності й обґрунтовує методи та засоби організації т
16. Реферат по экономике природопользования Формы пользования и владения землей в России
17. 1 L w
18. Лекарственные продукты животного происхождения
19. Область применения.html
20. Курсовая работа- Контроль в управлении