Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 5. Правове становище інших господарських товариств

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

PAGE  1

Тема 5.  Правове становище інших господарських товариств.

  1.  Товариство з обмеженою відповідальністю(ТОВ) і товариство з додатковою відповідальністю.
  2.  Повне товариство.
  3.  Командитне товариство.

Література:

1) В.С. Щербина.»Господарське право» підручник.  К.2003 с.87-93

2) Господарський кодекс, глава 9.

3) ЗУ 19.09.91 «Про господарські товариства» Глави 2,3,4,5  (ст.50-83)

       І.  Одним з най поширених видів господарських товариств  є товариство з обмеженою відповідальністю, що має статутний фонд, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами. Учасники ТОВ несуть відповідальність в межах їх вкладів, включаючи і невнесену частку вкладу, тому ТОВ і називається обмеженим.  

        У ТОВ створюється статутний фонд не менше 100 МРЗП на момент його створення .

        Особливістю ТОВ є те, що в установчих документах, крім відомостей, заснованих для всіх видів господарських товариств, повинні бути відомості про розмір часток кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів. До моменту реєстрації ТОВ, кожен з учасників зобов’язаний внести до статутного фонду не менше чім 30%  свого, вказаного в установчих документах вкладу –не пізніше року реєстрації. При запізненні - 10%  річних з недонесеної суми, якщо в установчих документах не передбачене інше. Учаснику ТОВ, який повністю вніс свій вклад, видається свідоцтво ТОВ.

        Учасник ТОВ може за згодою решти учасників відступити свою частку (її частину) одному чи кільком учасникам цього ж ТОВ, а якщо інше не передбачено установчими документами, то і 3-м   особам. Учасники ТОВ користуються переважним правом придбання відступленої частки, пропорційно їх часткам у статутному фонді. Передача частки (її частини) 3-м  особам можлива тільки після повного внесення вкладу учасниками, який її відступає. Одночасно з переходом  частки переходять і права та обов’язки, які належать відступившему  учаснику. Частка учасника ТОВ (після повного внесення ним вкладу) може бути придбане самим ТОВ, яке протягом 1 року зобов’язане передати іншим учасникам або 3-м особам .

         Будь –який з учасників має право вийти з ТОВ із сплатою вартості його вартості частини майна, пропорційної його частці у статутному фонді. Виплата –після затвердженого звіту за рік і в строк до 12 місяців з дня виходу. Можна і в натуральній формі за згодою учасника та ТОВ.

         Вищим органом ТОВ є збори учасників. Вони складаються з учасників ТОВ або призначених ними представників котрі бувають постійними або тимчасовими. Учасник ТОВ може передати свої повноваження іншому учаснику , або представнику.  У них кількість голосів, пропорційних розміру їх частин у статутному фонді. Збори обирають голову ТОВ. визначення планів про їх виконання основних напрямів діяльності ТОВ; внесення змін до статутного фонду  ТОВ; виключення учасника з ТОВ вважається прийнятим, якщо за нього голосують учасники, що володіють більше  ніж 50%загальної кількості  учасників ТОВ.

       Збори учасників ТОВ складаються не рідше двох разів на рік , якщо інше не передбачено установчими документами. Будь –хто з учасників має право внести на розгляд питання на зборах за умови, що воно було ним поставлено не пізніше ніж за 25 днів до початку зборів. Допускається приймати рішення методом опитування. Проект такого рішення  надається учасникам, які письмово сповіщають свою думку . протягом 10 днів з моменту одержання повідомлення від останнього учасника, голова зобов’язаний проінформувати всіх про результати опитування.

       Збори скликаються: головою ТОВ, виконавчим органом, учасниками, які володіють у сукупності більше як 25% голосів. Про проведення зборів не менше за 30 днів повідомляється передбаченим статутом  способом з зазначенням часу , місця, та порядку денного. За сім днів до зборів вправі ознайомитися з документами, винесеними на збори. З питань не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах (61 34)

         У ТОВ створюється виконавчий орган: колегіальний (дирекція) або одноособовий (директор). Дирекцію очолює генеральний директор. Членами виконавчого органу можуть бути і не учасники. Дирекція(директор) вирішує усі питання діяльності ТОВ, крім тих, що належать до виключної компетенції зборів, які можуть передати частину своїх повноважень дирекції. Дирекція підзвітна зборам і організовує виконання їх рішень. Вона не вправі приймати рішення, обов’язкові для учасників. Генеральний директор не може одночасно бути головою зборів.

       Контроль за діяльністю директора здійснюється ревкомісією, що утворюється зборами з числа учасників не менше 3х осіб. Члени дирекції не можуть бути членами ревкомісії. Перевірка дирекції проводиться ревкомісією за дорученням зборів, з власної ініціативи або на вимогу учасників ТОВ. Результати зборів.

       Товариством з додатковою відповідальністю  визначається товариство, статутний фонд який поділений на частки визначених установчими документами розмірів. Його учасники відповідають за боргами, своїми внесками до статутного фонду, а при недостатності цих сум  - додатково належним їм майном в однаковому для всіх учасників  кратному розмірі до внеску кожного учасника. Граничний розмір відповідальності учасників передбачається в установчих документах. В решті питань товариство з додатковою відповідальністю аналогічно ТОВ.

ІІ. Повне товариство (глава 4 Закону України “Про господарські товариства”, ст.ст. 66-74)

 Повним визнається таке товариство, всі учасники якого займаються спільною підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов’язаннями товариства всім своїм майном (ст. 66).

 Повне товариство створюється і діє на підставі установчого договору (статуту не має). Установчий договір повинен визначати розмір частки кожного з учасників, склад та порядок внесення вкладів, форму їх участі в справах товариства. Ведення справ товариства може здійснюватися або всіма учасниками, або одним чи кількома з них, які виступають від імені товариства за дорученням. Учасник повного товариства може передати свою частку або її частину іншим учасникам або третім особам тільки за згодою всіх учасників разом з переходом всіх прав та обов’язків. Учасники не вправі від свого імені та в своїх інтересах здійснювати угоди, однорідні з цілями діяльності, а також брати участь в будь-яких товариствах (крім акціонерних товариств), які мають однорідну з повним товариством мету діяльності.

Ст. 71 Закону України “Про господарські товариства” встановлено особливий порядок виходу учасника з повного товариства. Якщо товариство створено на невизначений строк, його учасник може в будь-який час вийти з нього, попередивши про це не пізніше, як за три місяці, якщо на визначений строк – то з попередженням за шість місяців. Вибувшему сплачується вартість його частини прибутку, визначеної товариством у цьому році.

Учасника повного товариства, який систематично не виконує чи неналежним чином виконує обов’язки або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства в порядку, передбаченому установчими документами.

Звернення стягнення на частку учасника в повному товаристві за його власними зобов’язаннями не допускається. Кредитори вправі вимагати ліквідації товариства або виділення частки учасника-боржника. Якщо при ліквідації повного товариства виявиться, що наявного майна не вистачає для сплати всіх боргів, за товариство в недостатній частині несуть солідарну відповідальність його учасники усім своїм майном, на яке відповідно до законодавства України може бути звернено стягнення. Учасник товариства відповідає за борги товариства не залежно від того, виникли вони після чи до його вступу до повного  товариства.

Учасник, який сплатить борг товариства, вправі звернутися з регресною вимогою у відповідній частині до решти учасників, які несуть перед ним відповідальність пропорційно своїй частці у майні товариства.

ІІІ. Командитне товариство (Глава 5, ст.ст.75 – 83 Закону України “Про господарське товариство”).

Командитним товариством є товариство, в якому разом з одним або більше учасниками, які здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і несуть відповідальність за зобов’язаннями товариства всім своїм майном,  є один або більше учасників, відповідальність яких обмежується вкладом в майні товариства (вкладників).

Якщо у командитному товаристві беруть участь два або більше учасників з повною відповідальністю, вони несуть солідарну відповідальність за боргами товариства.

Особливості участі вкладників у командитному товаристві: вкладник може вступити до нього шляхом внесення грошових або матеріальних вкладів способами або порядком, передбаченими установчим договором, про те сукупний розмір їхніх часток не повинен бути більше 50 відсотків товариства, зазначеного в установчому договорі. На момент реєстрації командитного товариства, кожний з вкладників повинен внести не менше 20 відсотків свого внеску.

Управління справами командитного товариства здійснюється учасниками з повною відповідальністю, а де один – то він здійснює управління самостійно. Вкладники не вправі перешкоджати діям учасника з повною відповідальністю управляти справами командитним товариством.

Якщо вкладник командитного товариства укладає угоду від імені і в інтересах товариства без повноважень, то у разі схвалення його дій командитним товариством, він разом з учасниками з повною відповідальністю відповідає за угодою перед кредиторами всім своїм майном, на яке можна звертати стягнення. При несхваленні – вкладник відповідає перед третьою особою самостійно всім своїм майном. Він відповідає за борги товариства, які виникли до його вступу у командитне товариство на рівні з іншими вкладниками.

При вибутті всіх учасників з повною відповідальністю, командитне товариство припиняє свою дію. При вибутті всіх вкладників, учасники з повною відповідальністю вправі замість ліквідації товариства перетворити його в повне товариство, зробивши зміни до установчого договору і в державному реєстрі.         




1. VI 361317 від 07072011 ВВР 2012 N 8 ст
2. Арт-терапия ее использование для преодоления конфликтов1
3. Задание к контрольной работе-Экспрессанализ инвестиционной привлекательности акций Цель- На основан
4. и филогенез С какой целью необходимо их изучать Плечо косная основа соединения
5. Белъчиков Ю. А. Панюшева М
6. Органы безопастности.html
7. Лицей р п Степное 10 А Feeling Good 3 мин
8.  Пространство и время человеческого бытия как антропологические понятия
9. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата фармацевтичних наук Харкі
10. Роздуми про хвороби ремісників
11. Синтез схеми ПЛІС для інвертора
12. Образ города в поэме Мертвые души
13. Тема 1- Ринок праці в економічній системі 2 год Ринок праці як підсистема ринкової економіки
14. F1 находясь в окне редактора
15. Маркетинг НЕЦЕНОВЫЕ ФАКТОРЫ ПОВЫШЕНИЯ КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТИ ТОВАРА НА ПРИМЕРЕ ООО DNS Содержание
16. Предварительная оценка запасов подземных вод месторождения Ростань (г
17. это общественные отношения которые оно регулирует
18. Если человек не ощущает этого требования времени игнорирует или не соответствует ему то его судьба не слож
19. Пятая республика во Франции
20. Весенний Бал Кубок Главы Абзелиловского района по танцевальному спорту 16 марта 2014 года