Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук.

Работа добавлена на сайт samzan.net:


                                                                                 

СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Таранюк Леонід Миколайович

              УДК 338.21.021.8:334.7                   

ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ

ПЕРЕХІДНОЇ ЕКОНОМІКИ

08.02.03 –організація управління, планування та регулювання економікою

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Суми –


Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економіки Сумського державного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

   Дегтяренко Олександр Григорович,

    Сумський державний університет,    

    доцент кафедри управління

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

                                 Москаленко Володимир Петрович,

   Українська академія банківської справи

   Національного банку України,

   професор кафедри бухгалтерського обліку і аудиту,

  заслужений економіст України;

   кандидат економічних наук,

       Семененко Борис Анатолійович,

                                 директор експертно-консультаційного центру

“АЛЬЯНС-2000” м. Суми

Провідна установа: Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна                  Міністерства освіти і науки України, кафедра економіки та менеджменту, м. Харків.

Захист відбудеться “11” листопада  2005 р.   о 10 годині    на    засіданні

спеціалізованої вченої ради Д 55.859.01 в Сумському національному аграрному університеті за адресою: 40021, м. Суми, вул. Кірова, 160, головний корпус, зал засідань вченої  ради.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Сумського національного аграрного університету за адресою:  м. Суми, вул. Кірова, 160

Автореферат розісланий “__” жовтня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент       В.В. Пилипенко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Перехід до ринкових умов господарювання виявився незадовільним для вітчизняних підприємств. Поставлені в умови конкурентної боротьби, що поєднується з падінням платоспроможного попиту, недостатньою розвиненістю фінансово-кредитної системи, нераціональною структурою державної економіки, політичною і економічною нестабільністю, більшість з них не тільки знизили обсяги виробництва, але і перейшли в розряд збиткових. Важкий фінансовий стан багатьох суб'єктів господарювання обумовлює актуальність і підвищену значимість проблеми адекватної оцінки глибини кризової ситуації і своєчасного прогнозування банкрутства. Дуже важливим є також  розробка і впровадження систем антикризового управління з метою відновлення життєздатності підприємств чи  попередження запобігання їхньої ліквідації.

Відновлення життєздатності підприємств і їхній наступний розвиток уже неможливо тільки шляхом удосконалень в окремих сферах їхньої діяльності. Єдиним способом адаптації до нових умов господарювання є їх реструктуризація. Необхідність реструктуризації дуже гостро стоїть перед багатьма вітчизняними підприємствами. Якщо вона буде несвоєчасною чи неефективною, то альтернативою цьому процесу може стати банкрутство і ліквідація.

Незадовільний стан процесу реструктуризації в Україні обумовлено ще цілою низкою серйозних факторів. Одне з важливих місць серед них займає недостатнє економічне обґрунтування цього процесу. Для українських підприємств потрібна саме комплексна реструктуризація, що включає оптимізацію масштабів підприємства, зміна системи планування з орієнтацією її на вимоги ринку і використання прогресивних методів, використання гнучких  і адаптованих до нових умов економічних методів господарювання,  застосування нових економічних підходів до мотивації персоналу. При цьому форма і методи реструктуризації конкретного підприємства повинні бути визначені з урахуванням його специфіки на основі ретельного аналізу зовнішнього середовища і внутрішнього стану.

Треба відзначити, що проблематика системно-трансформа-
ційних процесів розробляється економістами багатьох країн. Істотний
внесок у розвиток сучасної теорії  структурної перебудови суб’єктів господарювання висвітлено в роботах вітчизняних вчених –І. Акімової, А. Афоніна, Л. Батенко, В.Гейця, С. Довбні, Б. Крижанівського, В. Леонової, А. Мендрула, В. Москаленка, В. Нестерчука, Г. Савіної, О.Терещенка, Г. Швиданенко та ін.

У закордонній науковій думці та практичній діяльності питання реструктуризації набули величезного значення. Відомі зарубіжні дослідження  реорганізаційних процесів у промисловості   Л. Гоффмана, А. Зиндерберга,  С. Класенса, У. Кумма, К. Нільсена, Дж. Пола, П. Хвойки, Л.Хоффмана. Проблеми реструктуризації привернули також увагу багатьох науковців Росії, зокрема,  М. Аїстової, Л.  Бєлих, В. Логінова, В. Маршева, А. Тутунджян,  Р.Фатхутдинова,  М. Федотова та інших.

Процес реструктуризації дотепер залишається недостатньо вивченим. Більшість робіт у даній області зводиться до комбінування різних варіантів використання теоретичних методик і рекомендацій економічного аналізу для реструктуризації. На жаль, сьогодні відсутні спеціальні видання, присвячені питанням практичної реструктуризації. Разом з тим комплексний аналіз необхідності і розкриття сутності синхронізації процесів реструктуризації на макро-, мезо- і мікрорівні, узагальнення практики використання різноманіття її варіантів на вітчизняних підприємствах не знайшли належної науково-практичної значимості і відображення в економічній думці пострадянського періоду. Також не на достатньо методичному і практичному рівні проаналізовані економічні наслідки  реструктуризації підприємств.

Актуальність перелічених проблем, їх практичне і теоретичне дослідження, обумовили головну мету і задачі дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Тематика дисертаційного дослідження входить до державних, галузевих та регіональних наукових програм і тем. Дисертація виконана у відповідності до пріоритетних напрямків розвитку науки і техніки (Закон України “Про основи державної політики в сфері науки і науково-технічної діяльності”, Постанова Верховної Ради України  № 2105-ХІІ від 16.10.1992 р., Постанова Кабінету Міністрів України від 22.06.1994 р.), зокрема, у відповідності з концепцією пріоритетних напрямків розвитку науки і техніки; тематики науково –дослідних робіт Сумського державного університету, серед яких „Еколого-економічні обмеження розвитку  теплоенергетичного комплексу України” (номер державної реєстрації 0103U000764, 2003р.), де автором запропоновані принципи регулювання реструктуризації промисловості бюджетної та небюджетної сфери регіону шляхом впровадження програм газифікації автотранспорту; „Розробка фундаментальних економічних основ теорії розвитку” (номер державної реєстрації 0103U007663, 2004-2005рр.),  де автором вдосконалені методична база проведення процесу реструктуризації підприємств шляхом залучення в дану методику бенчмаркингового дослідження реструктуризації та трансформації підприємств.  

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є дослідження,  розробка методологічних засад економічного обґрунтування доцільності проектів реструктуризації підприємств в умовах перехідної економіки, розробка методичних підходів оцінки економічних наслідків та вибору оптимальних напрямів здійснення проектів реструктуризації.

Відповідно до мети дисертаційної роботи були поставлені наступні основні задачі:

–дослідити економічну сутність чинників та зміст процесу реструктуризації;

-  сформулювати основні ознаки класифікації видів реструктуризації в сучасних соціально-економічних умовах;

- дослідити економічні фактори впливу на процес реструктуризації промислових підприємств;

- удосконалити економічний механізм реструктуризації промислових підприємств у сучасних соціально-економічних умовах;

- удосконалити методику проведення реструктуризації промислових підприємств з впровадженням бенчмаркингового дослідження реструктуризації;

- розробити методичні підходи до оцінки економічних  наслідків реструктуризації;

- дослідити економічні методи управління ризиками при проведенні реструктуризації з метою досягнення більш ефективних результатів;

- дослідити роль інформаційних технологій в проектах реструктуризації;

- розробити практичні пропозиції по вдосконаленню проектів реструктуризації підприємств на регіональному і локальному рівнях, які максимально виключають економічні втрати.

Об'єктом дослідження є процес реструктуризації підприємств в умовах перехідної економіки.

Предметом дослідження є система економічних відносин між суб’єктами господарювання, які беруть участь в реструктуризації і зацікавлені в найбільш ефективних результатах її проведення.

Методи дослідження. Методичною основою дисертаційного дослідження є міждисциплінарний підхід з використанням загальнонаукових методів, методів теоретичної економіки та спеціальних методів пізнання прикладних економічних наук і менеджменту.

При проведенні дисертаційного дослідження були використані:

- методи системно - структурного і порівняльного аналізів –при дослідженні  основних показників економічної діяльності суб’єктів господарювання в період нестабільності економічної системи;

- методи формально-логічного аналізу - при побудові структури наслідків реструктуризації підприємств, дослідження факторів потенційної ефективності реструктуризації, виявлення основних видів, цілей, порядку та етапів реструктуризації;

-економіко-статистичні методи –при розробці системи критеріїв визначення доцільності та оцінки ефективності  проектів реструктуризації;

- економіко-математичні методи - при проведенні економічного аналізу напрямів реструктуризації промислових підприємств;

- методи прогнозування - для вирішення задачі оцінки та управління економічними ризиками проектів реструктуризації.

Інформаційну  базу дослідження склали правові і нормативні акти Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України, офіційні матеріали Державного комітету статистики України, матеріали статистичної, бухгалтерської та оперативної звітності підприємств, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів і практиків з питань реструктуризації підприємств, періодична література, зібрані безпосередньо автором.

Наукова новизна одержаних результатів. Найбільш вагомі теоретичні та практичні результати, які характеризують новизну дослідження та особистий внесок автора, наступні:

Вперше:

  •  запропоновано і обґрунтовано методику оцінки економічних наслідків реструктуризації, засновану на динаміці рівня використання  комплексного економічного потенціалу підприємства внаслідок реалізації  відповідних проектів;
  •  запропоновано і обґрунтовано методичні підходи щодо вибору оптимальних напрямів реструктуризації з позиції  суб’єктів, які  беруть участь у реструктуризації і зацікавлені в найбільш ефективних результатах її проведення;

Вдосконалено:

  •  концептуально-логічну схему поетапної реструктуризації підприємств з урахуванням впровадження аналізу бенчмаркингового її дослідження, що дозволяє економічно обґрунтувати  вибір методів реструктуризації в умовах перехідної економіки;
  •  критеріальну базу визначення доцільності та оцінки економічної ефективності  проектів реструктуризації підприємств;
  •  економічний  механізм здійснення реструктуризації підприємств в умовах перехідної економіки;

Дістали подальшого розвитку:

  •  система класифікації видів реструктуризації підприємств;
  •  економічні методи управління ризиками проектів реструктуризації підприємств в умовах перехідної економіки.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що запропоновані автором методичні підходи до економічної оцінки наслідків проектів реструктуризації промислових підприємств сприятимуть прийняттю зважених рішень щодо реалізації відповідних проектів та процедур реструктуризації з метою підвищення ефективності їх господарської діяльності, що в цілому сприятиме підвищенню ефективності економіки України в умовах інтеграції в світову економіку.

Результати дисертаційного дослідження було використано при розробці Програми переводу автотранспорту підприємств бюджетної сфери та інших споживачів області на стиснутий природний газ (СПГ) на період 2004-2007 р.,  пілотного проекту дегазації шахтного метану на вугільних родовищах Донецького регіону і використанні СПГ в якості газомоторного палива в автопарках вугільних компаній, а також у розробці стратегії розвитку компанії до 2010 року. Матеріали дисертаційної роботи прийняті для практичного використання в ВАТ ВЕК “Сумигазмаш”  м. Суми (довідка      № 46 / 01-18-192 від 23 травня 2005р.) та використовуються в навчальному процесі Сумського державного університету при підготовці дисциплін “Економіка підприємства”, “Стратегія підприємства”, “Потенціал підприємства: формування та оцінювання” (акт про впровадження від  22 квітня 2005р.).

Сформульовані автором у дисертаційній роботі висновки також можуть бути корисними для прийняття ефективних рішень всіма учасниками економічних відносин. Вони можуть бути використані в освітньому процесі, антикризовому керуванні підприємств, розробці програм фінансового оздоровлення.

Розроблені в роботі практичні рекомендації можуть бути корисними при розробці Державних та регіональних програм реструктуризації підприємств в умовах перехідної економіки.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід до вдосконалення  науково-методичних  і практичних  підходів щодо економічного обґрунтування  реструктуризації промислових підприємств в умовах перехідної економіки. Наукові  результати, що виносяться на захист, одержані автором самостійно і знайшли відображення в наукових працях, опублікованих у фахових виданнях. Стосовно наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використані лише ті ідеї та положення, які запропоновані автором особисто.

          Апробація результатів дисертації. Основні положення, теоретичні і практичні висновки, рекомендації, сформульовані в дисертації, доповідалися і отримали схвальну оцінку в наступних наукових конференціях і семінарах:  Дев'ята  Міжнародна студентська конференція “Економіка для екології” (м. Суми, Сумський державний університет, 2002 р.); Третя  Всеукраїнська наукова конференція “Екологічний менеджмент у загальній системі керування” (м. Суми, Сумський державний університет, 2003 р.); Науково –технічна конференція викладачів, співробітників, аспірантів і студентів факультету економіки і менеджменту (м. Суми, Сумський державний університет, 2003 р.); Науково-технічна конференція викладачів, співробітників, аспірантів і студентів факультету економіки і менеджменту (м. Суми, Сумський державний університет, 2004 р.); Десята  Міжнародна студентська конференція “Економіка для екології” (м. Суми, Сумський державний університет, 2004 р.); Третя Міжнародна науково-практична конференція  “Динаміка наукових досліджень 2004”
(м. Дніпропетровськ, Дніпропетровський державний університет, 2004 р.); Науково –теоретична конференція викладачів, аспірантів, співробітників і студентів гуманітарного факультету (м. Суми, Сумський державний університет, 2002р.); Науково - практична конференція “Проблеми оцінки економічного потенціалу підприємства та механізм використання його показників (м. Суми, Сумський державний університет, 2004р.); Науково-практична конференція “Перспективні розробки науки
 та техніки” (м. Бєлгород,  2004р.).

5

Публікації. Основні наукові положення, висновки і результати дисертаційного дослідження відображені в 19 наукових роботах загальним обсягом 11,91 др. арк., ( з них автору належить 9,68 др. арк. ), у тому числі: в  1 монографії в співавторстві,    8 статей у наукових фахових виданнях ( із них 3 - у співавторстві), 9 публікацій у матеріалах конференцій та 1 стаття в інших виданнях .

Обсяг та структура дисертаційної роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел з 215 найменувань, додатків. Повний обсяг 232 сторінок, з них 162 сторінок основного тексту. Робота містить 17 таблиць, 10 ілюстрацій, 3 додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі ”Науково –практичні основи проведення реструктуризації промислових підприємств” розкривається соціально-економічний зміст реструктуризації підприємств, аналізуються її особливості   в умовах перехідної економіки, розглядаються основні види ринкової трансформації підприємств в умовах перехідної економіки.

На фоні глобалізації економічної діяльності та наростання нестабільності, що відбувається в світі, для української економіки сьогодні характерні: нестабільність умов зовнішньоекономічної діяльності; різкі, важко прогнозовані зміни умов економічної діяльності; зростання конкуренції; спроби повноцінної прискореної інтеграції економіки в світову економічну систему (вступ до СОТ та поширення співпраці з ЄС); підвищення цін на енергоносії; використання застарілих технологій; негативні наслідки та диспропорції економічного розвитку колишнього СРСР.

Останнім часом країна втратила значний науково-технічний потенціал, тому навіть такі галузі як розробка програмного забезпечення швидкими темпами втрачають конкурентоспроможність. Багато наслідків цих процесів сьогодні є важко прогнозованими. Тому вже сьогодні, незважаючи на проведені суттєві реформи економіки держави, необхідно провести реструктуризацію багатьох підприємств та цілих галузей народного господарства

Аналіз сучасного стану економіки України свідчить про наявність значної кількості збиткових підприємств, збільшення кількості підприємств-банкрутів, що неадекватні сучасним ринковим вимогам (табл.1).

Таблиця 1

Динаміка основних показників збитковості економіки

за 1990-2004 рр.

1990

Пито-ма вага збит-кових під-при-ємств, %

Сума збит-ків, млн. крб.

Пито-ма вага збит-кових під-при-

ємств, %

Сума збитків, млн. грн.

Пито-ма вага збит-кових під-при-ємств, %

Сума збитків, млн. грн.

Пито-ма вага збит-кових під-при-ємств, %

Сума збитків, млн. грн.

Пито-ма вага збит-кових під-при-ємств, %

Сума збит-ків, млн. грн.

Україна

2,0

,0

,0

,0

,7

,4

,2

,9

,8

Сумська обл.

1,0

,0

,8

,1

,2

,5

,5

,5

,3

,9

Аналіз динаміки показників збитковості як української економіки загалом так і підприємств Сумської області, підтверджують негативну тенденцію до її зростання. Частка збиткових підприємств України збільшилась у 2004 році порівняно з 1990 р. у 17,4 раза (Сумської області –в 36,3 раза). Починаючи з 2000 р. простежується позитивний тренд скорочення питомої ваги збиткових підприємств, проте суми збитків постійно збільшуються: в 2000 році порівняно з 1995 р. по Україні –в 27,6 раза, в Сумській області –в 28,4 раза. Це є свідченням необхідності пошуків шляхів вирішення проблеми підвищення ефективності діяльності підприємств.  Тому одним з методів вирішення життєво важливих проблем підприємств в умовах перехідної економіки виступає реструктуризація.

Реструктуризація підприємств - це засіб його адаптації до зміни умов господарювання, забезпечення ефективності, фінансової стійкості та конкурентоспроможності їх діяльності. Результатом реструктуризації є оптимізація діяльності підприємства, що забезпечує ефективне  використання ресурсів для досягнення поставлених цілей з урахуванням наявних обмежень.

У дисертаційній роботі досліджені існуючі види реструктуризації. В результаті автором запропоновано згрупувати їх за окремими напрямками (рис.1)

Дослідження вітчизняного досвіду дає можливість виділити такі основні недоліки практики  реструктуризації підприємств:

  1.  відсутність необхідного методичного обґрунтування ефективних моделей реструктуризації об’єктів;
  2.  переважне використання підходів, що базуються на розподілі підприємств на окремі частини, без належного розгляду альтернативних варіантів реструктуризації;
  3.  недостатнє обґрунтування економічних наслідків реструктуризації об’єктів;
  4.  відсутність механізмів залучення інвестицій у процесі реструктуризації;
  5.  невизначеність фінансових джерел реструктуризації;
  6.  невирішеність соціальних питань при розробці планів реструктуризації.

Серед основних мотивів проведення реструктуризації необхідно відзначити наступні: кризове становище підприємства або галузі; неможливість досягнення цілей діяльності підприємства; нові цілі і задачі підприємства; підвищення ефективності роботи підприємства; превентивні заходи; реакція на зміну ринкової ситуації.

На жаль, на сьогодні в Україні на відміну від розвинених країн основним мотивом реструктуризації є криза, що загрожує виживанню підприємства або його банкрутство.

Вивчення досвіду успішних проектів реструктуризації дозволило автору сформулювати економічні принципи проведення реструктуризації підприємств у сучасних соціально-економічних умовах. Такими є аналіз внутрішнього та зовнішнього середовища, підвищення вартості підприємства, ефективне використання резервів, аналіз ключових факторів успіху та груп впливу, процесний підхід, матриця аутсорсингу БКГ.  

Вказані принципи реструктуризації були впроваджені автором при проведенні бенчмаркетингового дослідження „Практика реструктуризації/трансформації українських компаній”, реалізованого в межах веб - проекту  Management.com.ua за підтримки Світового банку та Асоціації „Україна –розвиток через Інтернет”. Як топ-менеджер  ВАТ ВЕК „Сумигазмаш”, автор роботи взяв безпосередню участь в бенчмаркетинговому дослідженні серед 15 українських компаній, які вже впровадили або знаходяться в процесі впровадження проектів реструктуризації. Головними мотивами розробки цього проекту ВАТ ВЕК „Сумигазмаш” стали негативна динаміка основних техніко-економічних показників діяльності підприємства та збитки протягом трьох звітних періодів.

За результатами даного проекту запропоновано методичні рекомендації щодо оптимізації структури управління компанії на прикладі інших підприємств, які вже успішно провели процес реструктуризації організаційної структури, а також надано пропозиції щодо оптимізації внутрішнього операційного моніторингу компанії для зниження витрат, інших  загроз фінансового характеру і підвищення ефективності функціонування в цілому. Основні пропозиції були внесені в „Концепцію розвитку компанії” до 2010 року.

У другому розділі ”Розробка інструментарію економічного обгрунтування реструктуризації промислових підприємств в умовах перехідної економіки“ досліджується та пропонується методичне забезпечення для визначення економічної  доцільності, оптимізації та оцінки  економічних наслідків проектів реструктуризації.

Успіх проекту реструктуризації в значній мірі залежить від вчасності її проведення. Превентивна реструктуризація є більш ефективною тому що вона, як правило, краще забезпечена ресурсами, має значно більше шансів залучення додаткового фінансування та резерви часу для проведення.

Дослідження досвіду проектів реструктуризації в умовах перехідної економіки, які розглянуті в розділі 1 даного дисертаційного дослідження, дозволило автору сформулювати критерії доцільності проведення реструктуризації підприємств у сучасних соціально-економічних умовах та значимість кожного з них (табл.2).

Таблиця 2

Система критеріїв для визначення економічної доцільності проведення реструктуризації підприємства

Критерій

Кількість балів

1

Ñòàëà íåãàòèâíà äèíàì³êà îñíîâíèõ òåõí³êî-åêîíîì³÷íèõ ïîêàçíèê³â ä³ÿëüíîñò³ ï³äïðèºìñòâà ( -15% íà ð³ê ïðîòÿãîì îñòàíí³õ 3 ðîê³â)

15

2

Збитки протягом  3-5 звітних періодів

25

3

Питома вага адміністративних витрат у структурі собівартості більше 30%

15

4

Зменшення обсягів випуску продукції/оборотів у середньому на 15% на рік протягом 3 років

20

5

Втрата на 20-30% долі ринку протягом 1-2 років, поява на ринку більш якісних та дешевих товарів-аналогів або замінників

15

6

Дебіторська/ кредиторська заборгованість  40 % та більше від розміру основних фондів підприємства

10

7

Собівартість продукції вища ніж у конкурентів на 20-40%;

15

Необхідним є проведення реструктуризації, якщо сума балів за вищенаведеними критеріями є більшою 45.

Бажаною є проведення реструктуризації, якщо сума балів за вищенаведеними критеріями є в межах 25-45.

На основі запропонованої системи критеріїв доцільності проведення реструктуризації та порівняння їх з аналізом діяльності                                         ВАТ ВЕК “Сумигазмаш”зроблено висновок про необхідність реструктуризації підприємства. 

Автором у роботі запропоновано методичні підходи до вибору найбільш економічно ефективних напрямів реструктуризації.

    На вибір напрямку реструктуризації впливає велика кількість факторів, але найбільший вплив на економічні наслідки мають рушійні сили реструктуризації (ті, хто приймають рішення). Ними є:

  •  Органи державного управління (стабільність в регіоні);
  •  Власники підприємства (розвиток бізнесу);
  •  Керівництво підприємства (прибуток).

При цьому необхідно відзначити можливість конфлікту інтересів зацікавлених сторін. Оскільки дослідження даної проблеми виходить за рамки даної  дисертаційної роботи, задачу оптимізації розглянуто окремо для кожної з зацікавлених сторін.

Для вибору оптимального напрямку реструктуризації з позиції органів державного управління пропонуються наступні економічні методи:

  •  Використання економіко-математичних моделей економіки держави;
  •  Економіко-математичне моделювання економіки регіону;
  •  Лінійне програмування економічних процесів;

Для вибору оптимального напрямку реструктуризації з позиції власників підприємства  пропонуються наступні економічні методи:

  •  Моделювання бізнес-процесів;
  •  Лінійне програмування економічних процесів;
  •  Використання збалансованої системи показників (balansed scorecard, BSC).

Для вибору оптимального напрямку реструктуризації з позиції керівництва підприємства пропонуються наступні економічні методи:

  •  Моделювання бізнес-процесів;
  •  Лінійне програмування економічних процесів;
  •  Функціонально-вартісний аналіз.

Для вибору цільової функції рекомендується використовувати метод (key  sucsess factors KSF).

 Важливою задачею даного наукового дослідження є обґрунтування удосконалення економічного механізму реструктуризації в умовах перехідної економіки. З метою максимізації економічного ефекту реструктуризації промислових підприємств в умовах перехідної економіки автором пропонується наступна структура економічного механізму реструктуризації, що дозволяє комплексно охопити  всі процеси, які відбуваються при реструктуризації (рис. 2).

Запропоноване автором вдосконалення економічного механізму передбачає проведення наступних заходів на різних етапах проекту реструктуризації: розробка та реалізація програми проведення бенчмаркетингового дослідження; оцінка доцільності проведення реструктуризації на основі запропонованої системи критеріїв; оцінка динаміки економічного потенціалу як головного показника економічної ефективності проекту; оцінку ефективності проекту з позицій основних зацікавлених сторін, згідно запропонованих у роботі методів; оцінка специфічних ризиків проектів реструктуризації та використання сучасних систем і засобів автоматизації для впровадження оптимізованих, ефективних бізнес –процесів  роботи   підприємства    в   умовах   перехідної   економіки. Реалізація цих пропозицій дозволяє: забезпечити вироблення обґрунтованої концепції реструктуризації, що дає можливість найкращим способом пристосуватися до зовнішніх умов з урахуванням специфіки підприємства; більш якісно розробити концепцію і формування  цілей реструктуризації за допомогою досвіду підприємств певних галузей, які вже ефективно провели або проводять реструктуризацію. В свою чергу це дозволяє вибрати більш оптимальні форми реструктуризації, розробити ефективні комплексні програми реструктуризації та

ефективно здійснювати управління її процесом.

У третьому розділі ”Оцінка і оптимізація економічних результатів реструктуризації промислових підприємств” досліджуються критерії оцінки проведення реструктуризації підприємств і напрямки оптимізації її економічних результатів.

Оцінку економічних результатів проведення реструктуризації автором пропонується проводити за наступними трьома методами:

Перший  -  порівняльний метод зміни значення економічних потенціалів на основі мультиплікаторів.

Другий - метод динаміки рівня використання комплексного економічного потенціалу з позиції BSC.

Третій  - критеріальний метод.  

При використанні першого методу економічний потенціал пропонується оцінювати за формулою:

ЕП=ЕПа±Кпп          (1)          

   де: ЕП- вартість потенціалу підприємства;

Епа - вартість потенціалу аналога;

Кпп  - абсолютна сума поправок за всіма параметрами порівняння  При розрахунку суми поправки окремого параметру порівняння враховується його ваговий коефіцієнт.

Порівняння відбувається за такими критеріями:

  •  Загальні показники діяльності підприємства;
  •  Показники масштабу діяльності;
  •  Показники фінансово-економічного стану;
  •  Показники менеджменту;
  •  Показники ринкової позиції.

При використанні другого методу пропонується проводити оцінку комплексного економічного потенціалу з позиції BSC за наступною розробленою автором формулою:

ЕП = Іф*Jф+Iсп*Jсп+Iпр*Jпр+Iнз*Jнз     (2)

-  де    Іф - інтегральний показник фінансової діяльності компанії розрахований  у відносному вираженні, у відповідності з стратегічними цілями компанії на основі принципів BSC, Іф = [0…1]; 

Jф  - питома вага фінансових цілей у стратегічних планах компанії;

Iсп - інтегральний показник роботи компанії зі споживачами розрахований у відносному вираженні,  у відповідності з стратегічними цілями компанії на основі принципів BSC, Ісп = [0…1];

Jсп - питома вага цілей вдосконалення роботи зі споживачами у стратегічних планах компанії;

Iпр - інтегральний показник досконалості бізнес-процесів компанії розрахований у відносному вираженні,  у відповідності з стратегічними цілями компанії на основі принципів BSC, Іпр = [0…1];

Jпр –питома вага цілей вдосконалення бізнес-процесів у стратегічних планах компанії;

Iнз - інтегральний показник навчання та розвитку компанії розрахований у відносному вираженні,  у відповідності з стратегічними цілями компанії на основі принципів BSC, Іф = [0…1];

Jнз –питома вага цілей навчання та розвитку в стратегічних планах компанії.

Слід відзначити, що економічний потенціал розрахований за другим методом, на відміну від розрахунку по першому методу, є повністю відповідним цілям функціонування організації. За результатами оцінки за цим методом реструктуризацію можна вважати ефективною при зростанні комплексного економічного потенціалу більш як на 50%, відносно ефективною при зростанні комплексного економічного потенціалу на 20-50%. Якщо показник зростання комплексного економічного потенціалу нижче 20 %, то реструктуризація є неефективною.

При складностях оцінки економічних результатів реструктуризації за динамікою рівня використання комплексного економічного потенціалу, яка може практично виникнути із-за недостатньої інформації щодо стратегічного розвитку компанії, автор пропонує оцінювати економічні результати реструктуризації за третім (критеріальним) методом, який включає наступну систему критеріїв (табл.3).

Таблиця 3

Система критеріїв для оцінки

економічної ефективності проекту реструктуризації

Критерій

Кількість балів

1

Зростання прибутку (або зменшення втрат від очікуваних дестабілізуючих впливів) на 40 % та більше

15

2

Зменшення питомої ваги адміністративних витрат в 2-3 рази, починаючи з 4-5 звітного періоду з початку проекту

10

3

Скорочення заборгованості в 3-4 рази

5

4

Збільшення обсягів випуску продукції/ реалізації продукції/ оборотів на 25-50%, починаючи з 2-5 періоду з початку проекту протягом 1-2 років

10

5

Скорочення витрат на виробництво при збереженні обсягів випуску та якості продукції на 10-30%

20

6

Скорочення надлишкового управлінського персоналу, досягнення чіткого розмежування та балансування повноважень працівників

10

7

Досягнення “прозорості”та керованості системи управління, скорочення документообігу, підвищення швидкості обміну інформацією

10

8

Підвищення ринкової вартості підприємства на 50-150%

35

9

Приведення функціонування підприємства у відповідність з цілями його власників

10

10

Зниження витрат за рахунок виключення з підприємства непотрібних та неважливих з точки зору мети функціонування робіт, продуктів, послуг

15

Реструктуризацію можна вважати ефективною, якщо сума балів за вищенаведеними критеріями є більшою 55. Реструктуризацію можна вважати відносно ефективною, якщо сума балів за вищенаведеними критеріями є у межах 35-55. Якщо сума балів менше 35 реструктуризацію, то необхідно її вважати неефективною.

Необхідно зазначити, що приведена система рекомендується до використання в проектах стратегічної реструктуризації.

Для оцінки економічних результатів проведення оперативної реструктуризації та для локальних проектів, що спрямовані на вдосконалення окремих напрямів діяльності організації, основним критерієм є приведення  у відповідність значення окремих показників вимогам  власників або менеджменту підприємства.

Врахування ризиків в проектах реструктуризації має в багатьох випадках вирішальне значення для успішності проекту. Значна питома вага невдалих проектів вимагає більше уваги приділяти процесу управління ризиками реструктуризації. Поряд з традиційними ризиками, що притаманні будь якому виду господарської діяльності, для проектів реструктуризації також характерні такі специфічні ризики: ризик неправильного вибору методу реструктуризації; ризик передчасної оцінки результатів реструктуризації; ризик недостатньої кваліфікації менеджменту підприємства стосовно масштабних перетворень; ризик неправильної оцінки необхідних для реструктуризації ресурсів; ризик низької мотивації співробітників, причетних до реструктуризації; ризик прояву негативних соціальних наслідків; ризик неякісного юридичного супроводження проекту.

У дисертаційній роботі пропонується комплекс економічних методів для індивідуального управління основними видами ризиків реструктуризації, що містять:

  1.  економічний аналіз ризику;
  2.  систему критеріїв для економічної оцінки ризику;
  3.  економічні методи управління ризиком;
  4.  індивідуальні рекомендації по кожному ризику.

 З метою мінімізації негативних результатів ризиків у дисертації запропоновано варіанти рішень.

У роботі досліджується практика використання сучасних технологій автоматизації в проектах реструктуризації підприємств. Використання сучасних систем і засобів автоматизації для впровадження оптимізованих, ефективних бізнес-процесів роботи підприємства має за мету суттєве підвищення економічної ефективності діяльності організації, впровадження прогресивних методів та технологій управління. Сучасні інформаційні системи переносять досвід прогресивних підприємств галузі, держави або світу в цілому.

У роботі пропонуються практичні рекомендації щодо реалізації проектів реструктуризації, які пов'язані з впровадженням сучасних технологій автоматизації бізнес-процесів підприємства, а також збільшення їх значимості при розробці  проектів  реструктуризації.

Пропозиції і розробки автора, які приведені в дисертації, були взяті за основу при розробці проекту реструктуризації ВАТ ВЕК “Сумигазмаш”.

Даним проектом передбачалося:

  •  реструктуризація і створення нових підприємств:
  •  реструктуризація системи управління власністю і корпоративними правами компанії;
  •  реорганізація фінансово-економічних служб компанії, впровадження єдиної методології обліку і контролю фінансово-господарської діяльності компанії;
  •   орієнтація роботи служби забезпечення і контролю якості продукції відповідно до ISO 9001.

Запропонований у роботі економічний механізм  реструктуризації дозволив досягти наступних результатів (табл. 4).

Таблиця 4

Показники ефективності проведення реструктуризації

ВАТ ВЕК „Сумигазмаш”, тис. грн.

Показники

р.

р.

р.

р.

р.

Загальний доход підприємства від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та інші операційні і фінансові доходи (без ПДВ та акцизу)

25446,2

,8

,9

,3

,7

Загальні витрати підприємства (собівартість реалізованої продукції, адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні і фінансові витрати)

25290,3

,1

,0

,4

,4

Загальний фінансовий результат до оподаткування

155,9

,7

,9

,9

,3

Податок на прибуток від звичайної діяльності

15,9

,5

,0

,9

,0

Чистий фінансовий результат

140,0

,2

,9

,0

,3

Комплексний економічний потенціал підприємства

0,24

,19

,22

,31

,48

На основі запропонованих підходів до оцінки успішності проекту реструктуризації необхідно зазначити, що наведені дані попередньо свідчать про ефективність реалізації проекту. Однак слід зазначити, що проект реструктуризації ще не завершено. Тому з урахуванням ризиків, у першу чергу ризику передчасної оцінки результатів реструктуризації, прогнозується подальший сталий розвиток реструктуризованого підприємства.

ВИСНОВКИ

Розглянуті в дисертаційному дослідженні проблеми реструктуризації промислових підприємств, її видів, принципів і критеріїв проведення, економічного механізму та методів економічної оцінки результатів,  дозволило автору  зробити наступні висновки та сформулювати відповідні пропозиції:

. Незважаючи на проведені ринкові реформи економіки держави, процеси інтеграції в світову економіку роблять необхідним проведення реструктуризації багатьох підприємств та цілих галузей народного господарства (частка збиткових підприємств України збільшилась у 2004 році порівняно з 1990 р. у 17,4 раза (Сумської області –в 36,3 раза).

2. Головною метою проведення реструктуризації є створення повноцінних суб'єктів підприємницької діяльності, що здатні ефективно функціонувати в умовах нестабільної економіки і робити конкурентноздатну продукцію, що відповідає вимогам сучасних товарних ринків. Отже, процедуру реструктуризації можна визначити як комплекс заходів, спрямованих на поновлення стійкої технічної, економічної і фінансової життєздатності підприємства.

3. Для оцінки доцільності та успішності проведення реструктуризації підприємства має використовуватись науково обґрунтована система критеріїв, сформульованих на основі вивчення досвіду успішних проектів.

. Проведене бенчмаркингове дослідження реструктуризації підприємств та запропонована на його основі концептуально-логічна схема поетапної реструктуризації, головною метою якої є забезпечення передумов впровадження змін, а також інструментарію оцінки дозволить більш якісно з урахуванням зниження рівня операційних ризиків проводити послідовно всі етапи реструктуризації, а також стати основою для формування власної стратегії реалізації проекту трансформації компанії, прийняття більш обґрунтованих  рішень, з огляду на досвід колег.

.Інтегральним показником для оцінки наслідків реструктуризації є збільшення економічного потенціалу підприємства.

. Проблема вибору оптимальних напрямів реструктуризації підприємств має вирішуватись з позиції трьох зацікавлених сторін з використанням методів лінійного програмування економічних процесів.

. Важливу роль в ефективності реалізації проекту реструктуризації відіграють сучасні інформаційні технології, що дозволяють вивести систему управління підприємством на якісно новий рівень.

. Для проведення успішної реструктуризації важливе значення мають врахування факторів зовнішнього середовища та система управління ризиками відповідних проектів.

9. Запропоновані практичні рекомендації щодо оцінки ефективності реструктуризації промислових підприємств на прикладі                                        ВАТ ВЕК “Сумигазмаш” та економічний механізм реалізації процесу реструктуризації відносно регіональних програм дозволили досягти таких результатів: загальний фінансовий результат до оподаткування на початок реалізації проекту реструктуризації 2000р. - 155,9 тис. грн., в 2004р. - 3102,3 тис. грн.; чистий фінансовий результат на початок реалізації проекту реструктуризації 2000р. - 140,0 тис. грн., в 2004р. - 2655,3 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Монографії

1.Лукьянихин В.А., Таранюк Л.Н. Экономические и экологические основы реструктуризации предприятий в условиях перехода к рыночной экономике: Монография. - Сумы: ИПП “Мрия-1” ЛТД. - 2003. -220с. (7,09 д.а., 5,6 д.а. особисто). Особисто автором розглянуті екологічні основи реструктуризації промислових підприємств, запропонована система оцінки екологічного збитку та економічних втрат від використання паливно-мастильних матеріалів на підприємстві; наведені приклади успішної реструктуризації українських підприємств на мікро рівні; узагальнені поняття та взаємозв’язок корпоратизації і реструктуризації в контексті реформування підприємства.  

Статті у наукових фахових виданнях

2.Таранюк Л.М., Закоморний С.М. Основні  завдання системи регулювання національної економіки при реструктуризації підприємств // Вісник Сумського національного аграрного університету. - Суми: Козацький вал. -  2004.- №3 –.- С.52-56.  (0,4 д.а., 0,2 д.а. особисто). Особисто автором запропонована система ранжування цілей реструктуризації підприємства.

.Таранюк Л.Н. Бенчмаркинговое исследование  реструктуризации

/ трансформации украинских компаний // Механізм  регулювання економіки. - Суми: ВТД “Університетська книга”. - 2004.-  № 2. - С.99-106. (0,65 д.а.)

4.Таранюк Л.Н. Концептуальные положения процесса реструктуризации промышленных предприятий // Механізм  регулювання економіки. - Суми: ВТД “Університетська книга”. –. - № 1. - С. 100-104. (0,35 д.а.)

.Таранюк Л.Н. Планирование реструктуризации бизнеса // Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України: Збірник наукових праць. - Суми: ВВП  “Мрія-1” ЛТД. - 2004.-  Том 10. - С. 351-359. (д.а.0,45)

.Таранюк Л.Н. Корпоратизация и реструктуризация как две стороны реформирования предприятия // Вісник Сумського державного університету. - Суми: Видавництво СумДУ. -  2003. - № 6 (52). –С.139-147. (0,73 д.а.)

7.Таранюк Л.Н. Стратегии реструктуризации предприятий в условиях кризисной ситуации// Вісник Сумського національного аграрного університету. –Суми: Козацький вал. –. -  №3-4.- С. 75-79.(0,34 д.а. )

8.Лукьянихин В.А.,  Таранюк Л.Н. Методические подходы к реструктуризации предприятий // Механізм регулювання економіки. - Суми: ВТД “Університетська книга”. –. - №1-2. –С.183-187. (0,34 д.а., 0,17 д.а  особисто). Особисто автором запропоновано положення методичних підходів стосовно проведення реструктуризації в постприватизаційний період.

9.Каринцева А.И., Таранюк Л.Н. Использование энергоаудита по программе энергосбережения “TACIS” на производственном предприятии  ОАО“Сумыхимпром”//Механізм регулювання економіки. - Суми: Видавництво СумДУ. –. - №3. –С. 37-42. (0,31 д.а., 0,15 д.а. особисто). Особисто автором запропонована методологія проведення енергетичного моніторингу  (енергоаудиту) на підприємстві хімічної промисловості, враховуючи реструктуризацію виробництва.  

Статті в інших виданнях

10. Литвиненко А.С., Таранюк Л.Н. Метан угольных месторождений как альтернативный  источник топлива // Энергобизнес. –Киев: Экспресс-информ. –. - №21 (297).–С.42-43. (0,11 д.а., 0,05 д.а. особисто). Особисто автором запропоновані шляхи ліквідації проблем дегазації шахт у Донецькому регіоні.

Тези доповідей

11.Таранюк Л.Н. Эколого-экономические инновации в условиях реструктуризации промышленного предприятия угольной отрасли // Тезисы докладов научно-практической конференции “Перспективные разработки науки и техники”. - Белгород: Руснаучкнига.- 2004.- Том 4 Экономические науки.-С.42-45. (0,2 д.а.)

.Таранюк Л.Н. Программные аспекты реструктуризации предприятий угольной отрасли Украины // Матеріали III Міжнародної науково-практичної  конференції “Динаміка наукових досліджень 2004 р.” –Дніпропетровськ: Наука і освіта. -2004.- Том 45.- С.49-52. (0,21 д.а.).

.Таранюк Л.Н. Организационные инструменты оптимизации экономического потенциала предприятия в период его реструктуризации            // Збірник матеріалів науково-практичної конференції “Проблеми оцінки економічного потенціалу  підприємства та механізм використання його показників”. - Суми: Видавництво СумДУ. –. –С.58-60. (0,16 д.а.)

14.Тaranyuk L. Ecological and economic problems of process of restructuring of mines of Lugansk region and way of their decision // Тезиси докладів Десятої Міжнародної студентської конференції “Економіка для екології”. –Суми: Видавництво СумДУ. –.- C. 124. ( 0,13 д.а.).

15.Таранюк Л.Н. Проблемы и перспективы функционирования предприятий угольной промышленности Луганской области в период реструктуризации // Тезисы докладов “Научно-технической конференции преподавателей, сотрудников, аспирантов и студентов факультета экономики и менеджмента”. –Сумы: Издательство СумГУ. –. -  С. 64-65. (0,1 д.а.)

.Таранюк Л.Н., Лукьянихин В.А.  Варианты стратегий реструктуризации предприятий в условиях кризисной ситуации// Тези Третьої Всеукраїнської наукової конференції “Екологічний менеджмент у загальній системі управління”. –Суми: Видавництво СумДУ.- 2003. - С.47-48. (0,1 д.а., 0,05 д.а особисто). Особисто автором запропонована методологічна концепція варіативних стратегій реструктуризації підприємств в умовах кризової ситуації.

.Таранюк Л.Н., Лукьянихин В.А. Реструктуризация промышленных предприятий как элемент трансформации украинской экономики // Тезисы докладов  “Научно-технической конференции преподавателей, сотрудников, аспирантов и студентов факультета экономики и менеджмента”. Сумы: Издательство СумГУ.- 2003. –С.174-175. (0,1д.а., особисто 0,05 д.а.). Особисто автором розкриті концептуальні положення процесу реструктуризації підприємства в умовах перехідної економіки.

18.Taranyuk L.N. Audit of power - component of ecological restructuring of the enterprise // Тезиси докладів Дев’ятої Міжнародної студентської конференції “Економіка для екології”. –Суми: Видавництво СумДУ. –.-С.75-76.(0,05 д.а.)

19.Lukiynichin V.A., Taranyuk L.N. Industrial potential of the Sumy region (tendency and   development) // Матеріали науково-теоретичної конференції викладачів, аспірантів, співробітників і студентів гуманітарного факультету. –Суми: Видавництво СумДУ. –.-С.99-101. (0,09 д.а., 0,04 д.а. особисто). Особисто автором розкриті проблемні та перспективні сторони виробничого потенціалу підприємств Сумського регіону в період їх реструктуризації.

АНОТАЦІЯ

Таранюк Л.М. Економічне обґрунтування реструктуризації промислових підприємств в умовах перехідної економіки. –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03 –Організація, управління, планування та регулювання економікою. -  Сумський національний аграрний університет, м. Суми, 2005.

Дисертаційна робота присвячена розробці методологічних засад економічного обґрунтування доцільності проектів реструктуризації підприємств в умовах перехідної економіки.

У дисертаційній роботі розкрито соціально-економічний зміст реструктуризації підприємств, проаналізовано її особливості в умовах перехідної економіки. Розглянуто критерії та методи  економічного обґрунтування проектів реструктуризації промислових підприємств. Запропоновано удосконалений економічний механізм реструктуризації підприємств. Досліджено та розроблено методичні підходи щодо визначення оцінки та оптимізації результатів проектів реструктуризації.  Автором вперше запропоновано і обґрунтовано методику оцінки економічних наслідків реструктуризації, основаній на динаміці рівня використання комплексного економічного  потенціалу підприємства внаслідок реалізації відповідних проектів, а також методичних підходів щодо вибору оптимальних напрямів реструктуризації з позиції суб’єктів, які беруть участь у реструктуризації і зацікавлені в найбільш ефективних результатах її проведення.

Ключові слова: реструктуризація, підприємство, економічне обґрунтування,  економічний механізм реструктуризації, комплексний економічний потенціал, оцінка і оптимізація економічних результатів реструктуризації.

АННОТАЦИЯ

Таранюк Л.Н. Экономическое обоснование реструктуризации промышленных предприятий в условиях переходной экономики. –Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.02.03 –Организация, управление, планирование и регулирование экономикой. - Сумский национальный аграрный университет,           г. Сумы, 2005.

Диссертационная работа посвящена разработке методологических основ экономического обоснования целесообразности проектов реструктуризации предприятий в условиях переходной экономики.

В работе рассматривается социально-экономическое содержание процесса реструктуризации в условиях переходной экономики. В современных социально-экономических условиях эффективность работы промышленного предприятия зависит от степени адаптации к условиям хозяйствования. Возрастающие показатели убыточности делают актуальной задачу повышения эффективности работы предприятия. Проведен анализ динамики убыточности как украинской экономики в целом,  так и предприятий Сумской области, который подтверждает отрицательную тенденцию к ее возрастанию. На основании анализа практики реструктуризации  делается вывод о том, что  в современных условиях основным мотивом реструктуризации является кризисное состояние предприятия. Анализируются особенности реструктуризации промышленных предприятий на современном этапе. Исследуются практика реструктуризации, анализируются типичные недостатки проектов реструктуризации. Рассматриваются факторы потенциальной эффективности реструктуризации и  классификация видов реструктуризации в зависимости от поставленных целей и задач. Исследуются способы проведения реструктуризации промышленных предприятий. На основе проведенного бенчмаркетингового исследования определены основные движущие силы и мотивы проведения проектов реструктуризации в Украине. Анализируются причины, необходимые для "запуска" каждого этапа проекта реструктуризации и первоочередные действия.

Предложена система критериев для определения целесообразности  проведения реструктуризации предприятий и  направления совершенствования типовой схемы последовательных этапов реструктуризации промышленного предприятия. Рассматривается и совершенствуется экономический механизм реструктуризации промышленных предприятий. Автором впервые предложены методические подходы относительно выбора оптимальных направлений реструктуризации из позиции субъектов, которые принимают участие в реструктуризации и заинтересованные в наиболее эффективных результатах ее проведения.

Рассматривается способ статистической и динамической оценки экономического потенциала.  Впервые предложена и обоснована методика оценки экономических последствий реструктуризации, основанной на динамике уровня использования комплексного экономического потенциала предприятия в следствии реализации соответствующих проектов. Предложена система критериев для определения уровня эффективности проведения реструктуризации предприятий. Делается вывод о том, что конечным пунктом всех работ по анализу и принятию решений о необходимости реструктуризации должно стать решение задачи оценки риска и управления им. Рассматриваются основные виды специфических рисков проектов реструктуризации и их характерные особенности в условиях переходной экономики. Предлагается комплекс экономических методов по управлению специфическими видами рисков реструктуризации. Исследуется роль и использование информационных технологий, их значение в оптимизации разрабатываемых проектов реструктуризации.

Реализация инструментария методического обоснования реструктуризации промышленных предприятий иллюстрируется на примере                                    ОАО ПЭК “Сумыгазмаш”. Данные рекомендации относительно оценки эффективности реструктуризации данного предприятия и механизм реализации процесса реструктуризации относительно региональных программ позволили достичь на практики позитивных результатов.

 

Предложенные в работе  рекомендации, методические подходы к экономической оценке последствий проектов реструктуризации будут оказывать содействие принятию взвешенных решений относительно реализации соответствующих проектов и процедур реструктуризации с целью повышения их хозяйственной деятельности.

Ключевые слова:реструктуризация, предприятие, экономическое обоснование,  экономический механизм реструктуризации, комплексный экономический потенциал, оценка и оптимизация экономических результатов реструктуризации.

SUMMARY

 Тaranyuk L.N. Economic evaluation of industrial enterprises restructuring under conditions of transition economy. - Manuscript.

The dissertation for a candidate of economic sciences degree in specialty 08.02.03 - Organization, control, planning and regulation by economy. - Sumy national agrarian university,  Sumy, 2005.

The dissertation is related to the development of methodological bases of economic evaluation of expediency as for restructuring designs made at enterprises under  transition economy conditions.

In the dissertation the socio economic contents of enterprises restructuring are disclosed, it is specific features under transition economy conditions are  analyzed.  The criteria and methods of economic evaluation of restructuring design of industrial enterprises are considered. The improved economic mechanism for enterprises restructuring is offered. Methodical approaches concerning estimation and optimization of restructuring designs outcomes are investigated and developed. For the first time the procedure for assessment of economic consequences of restructuring, based on dynamics of complex economic potential used at the enterprise owing to realization of appropriate  projects is offered. Methodical approaches concerning optimal selection of restructuring made by the subjects, which are involved in restructuring and interested in the most effective outcomes of its  realization are given.

Keywords: restructuring, enterprise, economic evaluation, economic mechanism of restructuring, complex economic potential, assessment and optimization of restructuring economic outcomes.

                                                                                                                                                           




1. Общая характеристика 2
2. Topic. So let~s refresh our memory Kingdom Metzo Phylum Mollusc Clss Gstropod Gsrtopod or gstropods more commonly known s snils nd slugs re lrge txonomic clss within the
3. Нарезка частей каталога определяется нужная часть; в выбранной части по Сборному листу помещенному в нача
4. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ МОДУЛЮ 4- Акушерство і гінекологія
5. на тему- ldquo;Загальні відомості про Закарпатську областьrdquo; Перша згадка про життя людей на територі
6. Инромационные технологии управления проектами
7. с помощью нейромедиаторов нейротрансмиттеров
8. Конспект лекційПолітологія як наука її місце в системі гуманітарних наук
9. модуль 1 Предмет і завдання курсу
10.  Практические основы бухгалтерского учета источников формирования имущества организации Задачи уч
11. Наряду с политическими партиями общественные организации и движения решают в определенной степени и задачу
12. РУБЕЖ ВРЕМЯ КОМАНДЫ 8 ФЕВРАЛЯ СУББОТА 18
13. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук ХАРКІВ 1998 Ди
14. Предложен С. Хатуэем и Дж
15. блоки знаний убеждений мыслей чувств настроений стремлений надежд соединяясь в мировоззрении образу
16. Дело Зорге
17. Особливості виявлення й викриття інсценування
18. Беовульф как образец средневекового эпоса
19. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА по дисциплине- ldquo;Статистикаrdquo; Вариант второй Выполнил- студент
20. Общая и таможенная статистика для студентов специальностей 080115036401 Таможенное дело