Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

на тип; фільтрація.

Работа добавлена на сайт samzan.net:


5 Опис технологічного процесу та схеми

технологічний процес виготовлення меламіноформальдегідного олігомеру, що розріджується водою, складається з наступних стадій:

- приймання та підготовка сировини;
- завантаження реактора та проведення конденсації;
- приготування розчину модифікатора з кислотою та завантаження суміші в реактор для проведення етерифікації та поліконденсації;
- нейтралізація та фільтрація;
- осушка;
- постановка смоли «на тип»;
- фільтрація.

Схема технологічного процесу виробництва меламіноформальдегідного  олігомеру, що розріджується водою, наведена у додатку А.

Рецептура меламіноформальдегідного  олігомеру, що розріджується водою, надана в таблиці 5.1.

Таблиця 5.1 – Рецептура ВМЛ-2

№ п/п

Найменування компонентів

Кількість, мас.%,

Густина, кг/м3

1

Меламін

8,39

1574

2

Формалін (30%  р-н)

33,13

1085

3

Етилцелозольв

58,48

931

Разом

100

Нижче зображені хімічні реакції, що мають місце при синтезі даного олігомеру:

1) Реакція конденсації меламіну з формальдегідом ( у надлишку  формальдегіду), утворення тетраметилолмеламіну в слабо лужному середовищі:

 

2) Реакція етерифікації метилольних груп тетраметилолмеламіну етилцелозольвом в кислому середовищі (у надлишку етилцелозольву):

3) Реакція поліконденсації продуктів етерифікації:

Слід зазначити, що при отриманні меламіноформальдегідних олігомерів мають місце наступні побічні реакції за участю формальдегіду:  

Опис технологічного процесу.

1. Приймання та підготовка сировини

Сировина, що надходить до цеху, повинна мати аналітичний паспорт щодо відповідності вимогам нормативно-технічної документації.

Рідка сировина – формалін, розчинники (етанол та вода) подаються по індивідуальним трубопроводам зі складу сировини. Кількість рідкої сировини контролюється лічильниками-дозаторами, що встановлені на вході трубопроводів до цеху. Ємкості для зберігання сировини оснащені схемою сигналізації та блокування. По досягненні верхнього рівня заповнення ємкостей (95 %) спрацьовує пристрій контролю рівня, який подає імпульс на місцевий щит регулювання, на звукову та світлову сигналізації, на перекриття трубопроводу.

Формалін зі складу надходить до ємкості поз. Є1 і через рідинний лічильник поз. М1 завантажується в реактор поз. Р1. Етилцелозольв також зі складу надходить до поз. Є2 і через рідинний лічильник поз. М2 завантажується в змішувач поз. Р3.

Етанол та вода зі складу надходять до ємкостей поз. Є3 та Є4 відповідно і через рідинні лічильники поз. М3 та М4 завантажуються в реактор поз. Р2.

Триетиламін та розчин щавлевої кислоти подаються до ємкостей з тензодатчиками поз. М5 та М6 відповідно. Щавлева кислота завантажується в змішувач поз. Р3, а триетиламін – в поз. Р1 або Р2.

Тверду сировину – меламін – привозять до цеху зі складу в необхідній на одне завантаження кількості в м’якому контейнері. Завантажують меламін за допомогою шнекового дозатора поз. М7.

2. Синтез меламіноформальдегідної смоли

Конденсація меламіну з формальдегідом

До початку завантаження сировини реактор перевіряють на чистоту та налагодженість апаратури і комунікацій.

До реактора поз. Р1 завантажують формалін в необхідній кількості через рідинний лічильник поз. М1. Вмикають мішалку та завантажують триетиламін з вагового мірника поз. М5 для доведення рН реакційної системи до 8,0-8,5. Починають підйом температури. При досягненні 40 оС починають завантаження меламіну порціями за допомогою шнекового дозатора поз. М7., температуру підіймаємо до 60  оС. Після гомогенізації маси та утворення метилольних похідних (при кімнатній температурі у відібраній пробі випадає осад) завантажуємо модифікатор - етилцелозольв.

Приготування розчину модифікатора з кислотою.

Паралельно з початком синтезу в змішувач поз. Р3 завантажуємо за допомогою рідинного лічильника поз. М2 етилцелозольв. Вмикаємо мішалку. В той же апарат завантажуємо з вагового мірника поз. М6 10 %-вий розчин щавлевої кислоти для доведення рН до 3,5-3,9. Цей розчин і завантажуємо в реактор поз. Р1 при досягненні необхідного ступеня завершеності.

Етерифікація та поліконденсація смоли.

Процес етерифікації метилольних похідних проводять при температурі 60-65 оС до розчинення проби в дистильованій воді у співвідношенні 1:5 – 1:10. Першу пробу беруть через годину після завантаження спирту, а потім – через кожні 10-15 хвилин. Під час синтезу рН середовища не повинно перевищувати 5,4-5,6. В разі збільшення рН в реакційну масу додають 10 %-й розчин щавлевої кислоти. Паралельно з реакцією етерифікації проходить поліконденсація метилольних похідних. Контроль на даній стадії можливо вести по вільному формальдегіду або концентрації метилольних груп. Контроль швидше здійснювати визначаючи вільний формальдегід алкаліметричним методом.

Нейтралізація та фільтрація смоли.

При досягненні необхідних показників смолу охолоджують до 30-35 оС

та нейтралізують триетиламіном   до рН 7,0-7,5. Фільтрують розчин через фільтр поз. Ф1 за допомогою насосів поз. Н1 та поз. Н2 і через ваговий мірник поз. М8 завантажують в реактор поз. Р2.

3. Осушка та поставлення смоли «на тип»

В реакторі поз. Р2 здійснюють відгін води за допомогою вакуум-насоса поз. Н3 в накопичувач поз. Є5 при температурі 50-60 оС та вакуумі 80-85 кПа. При відгонці дуже ретельно контролюють величину рН, яка має бути в межах 7,0-7,5. В разі зменшення рН в реакційну масу додають триетиламін. Контроль осушки ведуть також і за показником в’язкості (η = 2-3 хв. за віскозиметром ВЗ-246 з діаметром сопла 4мм).

Постановку олігомеру «на тип» здійснюють за допомогою розчинників. Етанол та воду завантажують за допомогою рідинних лічильників поз. М3 та поз. М4 в необхідній кількості для досягнення необхідних показників ГОСТу: вязкості, концентрації вільного формальдегіду. Перевіряють рН розчину і в разі необхідності доводять його до 7,0-7,5.

Розчин смоли фільтрують та відправляють на упаковку.

4. Опис контролю та регулювання параметрів технологічного процесу

Контроль температури в реакторах поз. Р1 та Р2 здійснюється термометром манометричним газовим (ТПГ-100).

Регулювання температури реакційної суміші передбачається підключенням до оболонки реактора гарячого та до змійовика холодного теплоносія, яке здійснюють вручну за допомогою відкриття та закриття засувної арматури на лініях подавання теплоносія.

Контроль завантаження розчинників до апаратів (реактор, змішувач) здійснюється за показанням лічильників. Контроль тиску протягом фільтрації на фільтрах поз. Ф1, здійснюється за допомогою манометра.




1. История, причины, виды инфляции и методы борьбы с ней
2. Управляемый термоядерный синтез никогда не будет освоен.html
3. Лабораторная работа 3 сетевые протоколы И службы Цель работы- Приобретение навыков по настройке с
4. 12 адресов открытых крыш все в центре Комментарии проверяющих крыш по всем адресам Фотографии видов с
5. Практикум по подготовке и выполнению лабораторных работ для студентов сервисных специальностей всех форм об
6. Тема Содержание Ответственные Заседание МО ’ 1 сентябрь о
7. Строительство - отрасль экономики Псковской области
8. Психология формирования имиджа персонала телекомпании
9. х классов в отношении их возможного выбора профиля обучения в старшей школе направлений для продолжения об
10. Характеристика жертв компьютерных преступлений
11. отвесные обрывы
12. Детский сад комбинированного вида 36 Жемчужинка Приплыла к нам рыбка з
13. тематичних наук Харків 2006 Дисертацією є рукопис
14. Аттестация как метод оценки персонала на государственной и муниципальной службе
15. Договор хранени
16. Ауэтэкология2 Демэкология3
17. на тему- Взгляд на историю появления человека на Земле и сотворение мира
18. Logos 1993 С 159177 Источник- Социологическое пространство Пьера Бурдье Прежде всего хотел бы уточнить что
19. ТЕМА- Булева алгебра
20. Заселение происходило с запада на восток неоднократными волнами и продолжалось до 100 тысяч лет назад