Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Вступ До міроприємств по розробці нових прогресивних технологічних процесів відноситься і автоматизація

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Вступ

До міроприємств по розробці нових прогресивних технологічних процесів відноситься і автоматизація, на її основі проектується високопродуктивне технологічне обладнання, яке здійснює робочі і допоміжні процеси безпосередньо без участі людини.

Одна з основних закономірностей розвитку техніки на сучасному етапі заключається в тому, що автоматизація проникає в усі галузі техніки, вітки виробничого процесу, викликаючи в них якісні зміни, розкриваючи невидимі раніше можливості росту продуктивності праці, підвищення якості і збільшення випуску продукції, полегшення умов праці. Однак ще є ряд проблем, від рішення яких залежить   пришвидшення розвитку засобів автоматизації.

Розробники виробів і творці обладнання не мають єдиної методології, не достатньо висвітлені методи аналізу ступеня підготовки виробів до автоматизованого виробництва, методи аналізу ліній, їх оснащеності засобами контролю і автоматизованого керування.

Розвиток автоматизації на сучасному етапі характерне зміщенням центра ваги розробок масового на серійне виробництво, яке складає основну частину машинобудівної галузі. Друга характерна особливість сучасної автоматизації – розширення арсеналу технічних засобів і, як наслідок, багатоваріантність  рішення задач автоматизації виробничих процесів.

  1.  Загальні відомості

Дозування матеріалів відбувається як за об`ємом так і за масою. Для установки, автоматизація якої розробляється в даній курсовій роботі, необхідно  забезпечити:

  •  постійну швидкість руху стрічки живильника;
  •  постійну наявність матеріалу у витратному бункері;
  •  постійну і безперебійну видачу матеріалу з витратного бункеру;
  •  точність дозування матеріалу за масою.

Ці умови забезпечуються за допомогою:

  •  системи контролю і регулювання рівня матеріалу у витратному бункері;
  •  системи сигналізації видачі матеріалу з витратного бункера;
  •  системи регулювання висоти щілини віброживильника та інтенсивності вібра-ції;
  •  системи автоматичного задання маси і її регулювання, а також постійного підтримання маси в заданих межах;
  •  системи контролю наявності матеріалу на стрічці стрічкового живильника.

Автоматичні вагові дозатори безперервної дії

Автоматичні вагові дозатори безперервної дії являють собою систему автома- тичного регулювання і призначені для безперервної підтримки сталості вагової витрати – продуктивності потоку твердих та сипучих матеріалів і рідин.

Загальна характеристика автоматизації процесу дозування має вигляд, де основною регулюючою величиною є вага матеріалу на транспортері. Сигнал про значення маси матеріалу надходить  на вхід регулятора (4в), де порівнюється із заданим значенням маси. На основі розузгодження між заданим і дійсним значенням маси виробляється керуюча дія, тобто посилається відповідний  сигнал на двигун, який змінює положення заслінки, змінюючи відповідним чином витрату матеріалу доти, поки не зникне розузгодження. У схемі також

контролюється і сигналізується рівень в бункері (1а-в) та частота обертання двигуна транспортера (2а-в). У випадку відсутності матеріалу в бункері чи зупин-ки транспортера на регулятор поступає відповідний сигнал, який блокує роботу дозатора. На вхід регулятора також поступає сигнал про положення заслінки     (3а-в).

Вихідний сигнал дозаторів на лінійній ділянці характеристики є лінійною функці-єю витрати і відповідно визначається за умов

; ; ,

де  ;; - відповідно напруга, сила струму і тиск;

- коефіцієнт пропорційності.

У схемах керування і регулювання безперервних технологічних процесів виробництва, так само як і в схемах безперервного дозування, найбільш широке застосування одержав клас замкнутих систем автоматичного регулювання.

В усякій системі автоматичного дозування виробляється порівняння ре гульова-ного параметра з заданим його значенням.

У самому загальному випадку структурна схема замкнутої системи регулювання автоматичного вагового дозатора складається з власне дозатора (живильника, вантажоприйомного пристрою, давача) - об`єкта регулювання і регулятора (регулюючого блоку, виконавчого механізму, системи реєстрації і керування).

Збурюючими впливами дозатора є зміна об`ємної маси матеріалу V в часі t, тому що , зміна завдання і нестабільність живлення (тиску повітря, напруги, струму).

Невідповідність між сигналом завдання і вихідним сигналом визначає неузгодженість цих величин, що усувається командним впливом регулятора на виконавчий механізм і регулюючий орган об`єкта – живильник, доти, поки не ліквідується ця неузгодженість або не зведеться до визначеного мінімуму.

Регулятори різних типів дозаторів працюють за принципом відхилення регульованого параметра.

До цих систем регулювання пред`являються вимоги забезпечення оптимальної якості регулювання, основними характеристиками якого є час перехідного процесу і величина відхилення регульованого параметра (не вище заданого рівня).

Особливістю регуляторів автоматичних вагових дозаторів є більш висока часто-та регулювання (до 1,0 Гц) у порівнянні з регуляторами для теплотехнічних процесів (~0,014 Гц) і в більшості систем відсутність необхідності зворотного зв`язку по положенню виконавчого механізму.

Диференціальне рівняння автоматичних регуляторів, що забезпечують П,  ПІ і ПІД закони регулювання для різних систем регулювання дозаторами для забезпечення необхідної точності регулювання можна отримати виключенням не властивих даному регуляторові членів ІД, Д і І з диференціального рівняння ПІД-регулятора:

де  - зміна вихідного впливу на регулюючий орган – двигун живильника в %  до отриманого впливу;

- відхилення регульованого значення від завдання у %;

- коефіцієнт підсилення регулятора (коефіцієнт пропорційності);

постійна часу інтегрування (час ізодрому регулятора) у сек;

- постійна часу диференціювання (час випередження регулятора) у сек.

У складних об`єктах регулювання автоматичних вагових дозаторів вводяться керуючі впливи по внутрішніх контурах об`єкта.

Задача регулювання об`єктів, багатокомпонентних дозаторів вирішується створенням незалежності (інваріантності) одного об`єкта (дозатора) від збурюючого впливу іншого (не ведучого) об`єкта, введенням перехресного впли-ву по внутрішніх контурах і введенням впливу по перехресних зв`язках.

Нелінійність характеристики регульованого об`єкта за рахунок нелінійності його ланок – живильника, вантажоприйомного пристрою, давача, виконавчого механізму, підсилювача й інших ланок може призвести до нестійкості процесу регулювання і може погіршити якість регулювання.

Іноді введенням нелінійних коригувальних елементів досягається те, що одна нелінійність усуває іншу і представляється можливість лінеаризувати нелінійну систему.

При наявності двох каналів керування і збурення, для одного з них можна використовувати другий канал для регулювання системи.

Найбільші обмеження у застосуванні до дозаторі, природно, зустрічають позиційні регулятори. Це пояснюється тим, що процес двопозиційного регулювання супроводжується безперервними автоколиваннями, амплітуда яких залежить від властивостей об`єкта регулювання. При наявності об`єктів з великим запізненням і особливо при несиметричних режимах процесу двопозиційного регулювання амплітуда автоколивань може бути неприпустимо великою.

При регулюванні дозаторів з великим постійним запізненням системи застосовуються блоки випередження і регулюючі блоки з розширеним значенням показни-ка настроювання діапазону дроселювання. У зв`язних системах автоматичного регулювання застосування дискретних перетворювачів і цифрових обчислювальних пристроїв визначає нові можливості побудови систем автоматичного вагово-го дозування ряду компонентів з централізованим керуванням.

Оптимальний процес дозування може забезпечити найкращу якість продукції в найкоротший час з найбільшою (і найменшою) швидкістю (і прискоренням) при найвигіднішому для системи навантаженню.

Система екстремального регулювання процесу дозування може забезпечити й інші більш складні задачі. Система екстремального регулювання дозволяє перейти до самонастроювальних систем. Ці системи завжди знаходять макси-мум кривої і можуть знайти ту точку, до якої треба перейти, при цьому алгоритм переходу виробляє сама система. Включення автоматичних вагових дозаторів у схему екстремального регулювання може забезпечити вирішення складних за-дач комплексної автоматизації різних технологічних процесів.

Наприклад, застосування автоматичних вагових дозаторів у схемі екстремального регулювання може забезпечити одержання рідкого металу з мінімальною перевитратою дуття і з максимально можливою в даних умовах температурою перегріву.

Головним напрямком у розробці сучасних засобів автоматизації зважування і дозування мас є створення вагової техніки, здатної забезпечити не тільки вимір мас – зважування, але й автоматичне керування і регулювання виробничим процесом.

Розробка цих засобів є основною проблемою, що визначає подальші розміри і впровадження механізації й автоматизації майже у всіх галузях промисловості: у металургійній, хімічній, будівельній та харчовій.

Автоматизація зважування і дозування мас у технологічних процесах виробництва обумовлює можливість створення безперервних потокових ліній і комплексів, керованих оператором з пульта керування по заданій програмі, з автоматичним дозуванням матеріалів у заданому співвідношенні при зміні їхньої об`ємної маси, відповідно вимогам рецептури або з корекцією по показниках якості, температу-ри, тиску, витрати й ін.

Механізація і комплексна автоматизація технологічних процесів виробляється багатокомпонентними схемами з використанням різних дозаторів. Зазначені схеми можуть мати наступні варіанти:

  •  установка декількох дозаторів для незалежного дозування декількох компонентів з різними витратами;
  •  установка декількох дозаторів зі зв`язаним і програмним регулюванням компонентів.

Ступінь настроювання дозаторів визначається порівнянням номінальних значень вихідних сигналів здавачів з фактичними в їхньому робочому діапазоні.

Автоматичні вагові дозатори забезпечують вимір і дозування маси вагової системи з інтегральною похибкою, вираженою у відсотках від максимальної продуктивності дозатора за час 3-6 хв., у межах 0,5-2,0%, при оптимальних настроюваннях системи регулювання. Усередині цього інтервалу часу миттєві відхилення можуть відрізнятися і будуть знаходитися в межах величини збурюючого впливу.

Створення сучасних типів електричних дозаторів безперервної дії успішно може будуватися на базі застосування зробленої агрегатної уніфікованої електронної системи контролю і керування ДСП.

У розглянутих типах стрічкових електричних вагових дозаторах у якості вагового чутливого елемента прийнятий пружний зрівноважувальний елемент – пружина, деформація якої, пропорційна ваговому навантаженню на вантажоприйомному транспортері, перетвориться в електричний сигнал за допомогою давача – перетворювача.

Як давач, так і система автоматичного регулювання дозатора побудовані з застосуванням приладів струмової агрегатної уніфікованої системи.

В даний час розроблено велике число різних типів і конструкцій стрічкових вагових дозаторів безперервної дії.

На рис.1а показана структурна схема двоагрегатного дозатора ДН-48. Система автоматизації дозатора включає: вимірювач зусилля ВЗР-Е (ПЕ) 1а, підсилювач УП-20 з приставкою КК-5 1б, що коректує прилад КП1-УД 2б, блок дистанційного керування БДУ-3 1е, 2в, електромашинний підсилювач 2а.

Контроль продуктивності дозатора здійснюється вторинним інтегруючим приладом ВІП-1 1д, самописним міліамперметром Н-340 1г. Система автоматичного дозування працює в такий спосіб. Маса дозувального матеріалу, що знаходиться на ваговому конвеєрі, вимірювачем зусилля перетворюється в електричний сигнал, що після підсилювача 1б надходить на пристрій порівняння регулятора 2б, де відбувається алгебраїчне підсумовування цього сигналу і сигналу задавача 2е. Коригувальний прилад КП1-УД 2б за законом регулювання (ПІ) виробляє регулюючий вплив, що через підсилювач 2а надходить на обмотку віброживильника, змінюючи його продуктивність.

Додаткові прилади на щиті керування здійснюють функції контролю, виміру і запису регульованого параметра: міліамперметра М-366 1в – вимір і покази маси матеріалу на стрічці конвеєра (миттєве навантаження); міліамперметри М-366 2г, 2д - покази заданого значення регульованого параметра.

Дозатор може працювати в ручному й автоматичному режимах. Вибір режиму здійснюється поворотом ключа керування 1е, встановленого на БДУ-3.

Перехід дозатора з роботи в автономному режимі до роботи в схемі дозування декількох компонентів здійснюється ключем

2в. З цією метою використовується аналого-множний пристрій АМУ 1ж, що дозволяє встановити потрібне співвідношення витрати різних компонентів.

Система керування двоагрегатними дозаторами ДН-26, ДН-27, ДН-28 аналогічна схемам керування дозаторами ДН-47, ДН-48; відмінності обумовлені застосуванням пневматичного вібраційного живильника і приладів пневматичної галузі ДСП.

Системи регулювання витрати дозатора для твердих та сипучих компонентів шоколадних мас, складається з контуру стабілізації частоти обертання електро-двигуна конвеєра 3,4 і контуру регулювання продуктивності по навантаженню1,2.

       

Рис. 1а Схема автоматизації електричного дозатора безперервної дії ДН-48

Автоматична система регулювання частоти обертання вала електродвигуна включає: тахогенератор ТС 3а, що перетворює частоту обертання вала електродвигуна в електричні імпульси, частота яких пропорційна частоті обертання вала; підсилювач УП-20 із приставкою УК-5 3д, що формує уніфікований аналоговий сигнал постійного струму 0 – 5 мА; коригуючий прилад КП1-УД (або Р-211) 3г, що виробляє керуючий вплив за ПІ-законом регулювання; перетворювач ПИРС-УД 3б, що перетворює дискретний сигнал в уніфікований аналоговий постійного струму 0 – 5 мА; міліамперметр М-366 3е, що показує задане значення регульованого параметра.

Автоматична система регулювання продуктивності працює в такий спосіб. Навантаження на ваговій ділянці конвеєра перетворюється вимірювачем, що працює разом з підсилювачем УП-20 і приставкою УК-5 1б в електричний сигнал постійного струму і надходить на трипозиційний пристрій 1д, що в залежності від значення сигналу виробляє три команди: «менше норми», «норма», «більше норми».

Сигнал із трипозиційного пристрою, посилений підсилювачем 2б, впливає на виконавчий механізм – реверсивний електродвигун РД-09 2а, що опускає або піднімає заслінку, змінюючи відповідним чином витрату матеріалу.    

  1.  Функціональна схема

Функціональна схема призначена для відображення основних технічних рішень прийнятих при проектуванні систем автоматизації.

При створенні функціональної схеми визначають:

  •  доцільний рівень автоматизованого технологічного процесу;
  •  принципи організації контролю, їх керування технологічним процесом;
  •  технологічне устаткування керованої автоматично, дистанційно або в обох режимах за завданням оператора;
  •  перелік її значення контрольованих і регульованих параметрів;
  •  методи контролю, закони регулювання і керування;
  •  об`єм автоматичних захистів і блокувань автономних схем керування технологічними агрегатами;
  •  комплект технічних засобів, види енергії для передачі інформації;
  •  місце розміщення апаратури на технологічному обладнанні, на щитах і пультах керування.

  На функціональній схемі зображуються системи автоматичного контролю, регулювання, дистанційного керування, захисту сигналізації і блокування. Всі елементи показуються у вигляді умовних зображень і поєднуються в єдину систему лініями функціонального зв`язку.

На функціональній схемі автоматично зображуються елементи щита і пульта керування.

Верхня частина функціональної схеми призначена для зображення схеми процесу або об`єкта керування, умовних позначень здавачів і приладів вимірювання.

Вторинні прилади контролю і керування тобто елементи щита і пульта зображені в нижній частині у вигляді прямокутників довільних розмірів.

Всередині контура прямок розташовані умовні позначення приладів, засобів сигналізації та апарати керування.

Зв`язок між первинним перетворювачем і вторинним приладом показується суцільною лінією або обривом лінії з номерацією.

1 – бункер з бетонною сумішшю;

2 – шнек;

3 – конвеєр;

4(8) – електродвигун , ;

5(6) – датчик рівня та ;

7(9) – датчик швидкості руху шнека , стрічки ;

10 – датчик, що контролює масу суміші на конвеєрі ;

11 – прилад дистанційної передачі показів сигналу маси на конвеєрі ;

12(14) – прилад дистанційної передачі показів сигналу швидкості на конвеєрі та шнеку ;

13(15) – магнітні пускачі та ;

16(17) – прилади дистанційної передачі та ;

18 – прилад сигналізації рівня ;

19 – сигнальна лампочка ;

20 – регулятор рівня  ;

21(22) – пристрій показів швидкості стрічки , шнека ;

23 – регулятор ваги .

За допомогою датчика контролюється верхній рівень суміші у бункері. Сиг-нал про значення рівня через дистанційну передачу поступає на прилад сигналізації . При досягненні заданого рівня в бункері загоряється сигнальна лампочка . Нижній рівень контролює залишок суміші у бункері, сигнал з якого поступає через прилад дистанційної передачі сигналу на регулятор рівня . Якщо суміші в бункері не має, то регулятор рівня виробляє сигнал, який через магнітний пускач відключає електродвигун і конвеєр зупиняється. Якщо маса суміші дуже велика, то датчик, що контролює масу на конвеєрі посилає через прилад дистанційної передачі на регулятор ваги сигнал, який через магнітний пускач вимикає електродвигун і подача суміші шнеком припиняється. Для контролю швидкості руху конвеєра в схемі передбачено, індикація швидкості на приладі , сигнал, який поступає з давача швидкості . А для контролю швидкості руху шнека в схемі передбачено, індикація швидкості на приладі , сигнал, який поступає з давача швидкості .

  1.  Структурна схема

Структурною схемою називають схему, що визначає основні системи автоматизації і їх взаємозв`язки. Метою побудови структурної схеми є: визначення основних контурів системи автоматизації, які забезпечують функціонування засобів автоматики.

Структурна схема контролю суміші в бункері і регулювання подачі її шнеком на конвеєр приведена на рис 3. 

 об`єкт автоматизації (конвеєр);

датчик ваги;

регулюючий елемент (задатчик ваги);

підсилювач;

виконавчий механізм (двигун).

Для аналізу структурної схеми здійснюють еквівалентне перетворення шляхом заміни кількох елементів іншими з визначенням передаточних функцій:  , , .

Об`єктом автоматизації є конвеєр, передаточна функція якої:

Чутливим елементом є датчик ваги – безінерційна ланка і описується переда-точною функцією пропорційної ланки .  

Регулюючим елементом є задатчик ваги – пропорційна ланка .  

Підсилювач – коливальна ланка II-го порядку

.   

Виконавчий механізм – пропорційна ланка

.  

Знаходимо передаточну функцію паралельного з`єднання ланок  та :

   

Знаходимо передаточну функцію послідовного з`єднання:

.

Еквівалентна передаточна функція  для паралельного з`єднання зі зворотнім зв`язком рівна

.

  1.  Опис основних елементів автоматичної         системи

Згідно функціональної схеми, яка наведена вище ми маємо  датчик ваги , два датчика швидкості та , два магнітні пускачі та , два датчика рівня та і регулятор рівня .

Для контролю маси суміші на транспортері вибираємо конвеєрні ваги ВК-1М, які зображені на рис.4.1.

Рис. 4.1 Конвеєрні ваги ВК-1М.

Вони призначені для неперервного зважування сипучих матеріалів, які транспортуються горизонтальними і похилими конвеєрами, з ціллю технологічного контролю, нормування і врахування маси матеріалів, а також для комерційних розрахунків.

Система контролю і керування конвеєрних ваг здійснює безперервне зважування сипучих матеріалів. Маса матеріалів підраховується шляхом інтегрування продуктивності за час роботи. Передбачена можливість передачі інформації в ЭВМ верхнього рівня для подальшої обробки і використання.

Напруга живлення – 220В/ 50 Гц;

Споживча потужність – не більше 20 Вт.

                                                                                                          Таблиця 4.1

Технічна характеристика конвеєрних ваг ВК-1М

Специфікації / Модель ваг

ВК-1М

Ширина конвеєрної стрічки, мм

1200, 1400, 1600, 2000

Найбільша лінійна густина зваженого матеріалу (погонне навантаження), кг/м

200

Швидкість руху стрічки, м/с

до 5

Кут нахилу конвеєра до горизонту, град.

до 20

Границя допустимої похибки по ГОСТ 30124

± 1%

Найменша лінійна густина зваженого матеріалу, %  від найбільшої лінійної густини

20

Найменша границя зважування

0,1% маси матеріалу зваженого за

1 год. при найбільшій лінійній густині матеріалу

Гранулометричний склад, мм

до 200

Довжина конвеєра, м, не менше

6

Кількість вагових роликоопор

2

Маса, кг

235

Довжина з`єднувального кабеля, не більше 100 м

Види індикації (6-розрядний світодіодний індикатор, висота знаків 15 мм):

  •  продуктивність;
  •  середня продуктивність за час відвантаження;
  •  сумарні витрати (кількість відвантаженого матеріалу)
  •  час відвантаження;
  •  миттєва швидкість стрічки.

Функції:

  •  захист від несанкційованого доступу;
  •  запам`ятовування тари порожньої стрічки;
  •  введення і відключення уставок (потрібна доза, порогове значення продуктивності для сумування);

 Калібрування:

  •  режим «тестового прогону» з введенням оператором вручну значення еталонної маси відвантаженого матеріалу для вирахування масштабного множника, довжини конвеєрної стрічки і кількості обертів під час тестового прогону (для калібрування датчика швидкості);
  •  введення параметрів роботи контролера (час виміру, параметри фільтрації, зв`язок з комп`ютером, одиниці виміру для індикації продуктивності – кг/хв., кг/год., тонн/хв., тонн/год.).
  •  вбудований струмовий вихід – 0…5 мА;   
  •  порт для дистанційного керування на ИК променях + пульт дистанційного керування (дальність 3…15м);
  •  інтерфейси – паралельний Centronics і послідовний RS232-C, зберігання настройок в енергонезалежній пам`яті EEPROM.  

Входи та виходи:

7 дискретних вихідних сигналів TTL – рівня, в тому числі дві уставки:

  •  «нуль» - встановлюється по порогу навантаження на тензодатчик. Можливий режим ігнорування навантаження менше цього порогу.
  •  «відсічка» - приводиться, коли сумарна маса матеріалу, що пройшла по конвеєру перебільшила задане значення;
  •  5 дискретних входів («сухий контакт»): «режим настройка», «режим конвеєр», «нуль», «старт», «стоп».    

Комплект доставки:

  •  вантажоприйомна платформа;
  •  датчик швидкості;
  •  ваговий контролер;
  •  комплект з`єднувальних кабелів.

 Умови експлуатації:

  •  вантажоприйомного пристрою:
  •  температура від -35°C до +50°C;
  •  ступінь захисту IP54 ГОСТ 14254.
  •  вагового контролера:
  •  температура від -10°C до +40°C;
  •  ступінь захисту IP65 ГОСТ 14254.

Для контролю швидкості руху стрічки вибираємо датчик типу ИДС-2, а для контролю  обертів шнека - контактний цифровий тахометр DT-2235.

Прилад застосовується для виміру швидкості руху стрічки конвеєра при спільній роботі з тензовимірювачем конвеєрного типу «Микросим-0600-К4» і як вимірювач частоти обертання в складі інших вимірювальних систем.

Вимірювальне колесо з допомогою конструктивних елементів прижимається до рухомої стрічки і утворює поступальний рух стрічки у обертовий рух вала.

Вихідний каскад схеми – відкритий колектор. Це дозволяє підвищити шумостійкість лінії зв`язку з тензовимірювачем. Кабель зв`язку пропускається в корпус датчика через герметичний кабельний вхід.

Датчик руху конвеєра представлений на рис.4.2.

   

Рис. 4.2 Датчик швидкості ИДС-2.

Він призначений для використання в складі конвеєрних дозаторів. Дозволяє працювати на малих швидкостях – до 2мм/сек.

На валу в корпусі встановлений оптичний датчик обертання. Він має розширен -ня 1000 імпульсів на один оберт вимірювального колеса. Плата електричного перетворювача розміщена в корпусі за оптичним датчиком. Плата містить клемні з`єднувачі для підключення інформаційних і живильних ланцюгів датчика, схему живлення і клемний з`єднувач для підключення кабелю зв`язку.

Електронна схема плати перетворення зібрана таким чином, щоб відкинути хиб-не спрацьовування при зворотньому обертанні колеса. Якщо по якій-небудь причині (дрижання стрічки) вимірювальне колесо повернулося в зворотню сторону, то розрахункові імпульси не будуть подаватися на вихід датчика швидкості до повернення колеса в початкове положення. Реєструючий кут відхилення вимірювального колеса .

В склад вимірювача входять:

  •  вимірювальне колесо;
  •  вал;
  •  оптичний датчик обертання;
  •  плата електричного перетворювача;
  •  корпус з елементами кріплення.

                                                                                                       Таблиця 4.2

Технічні характеристики

Характеристика

Одиниці виміру

Значення

Габаритні розміри

мм

305x160x120

маса, не більше

кг

3

Споживча потужність, не більше

Вт

1

Напруга живлення, не більше

Вт

12..15

Діаметр вимірювального колеса

мм

120..160

Кількість імпульсів на один оберт колеса

шт.

1000

Довжина з`єднувального кабелю, не більше

м

100

Для виміру руху шнека застосовують тахометр DT-2235. Прилад призначе-ний для виміру швидкості обертання валів і лінійної швидкості переміщення деталей (рис.4.3). Забезпечує високу точність виміру. Останнє, максимальне і мінімальне вимірюване значення можуть зберігатися в пам`яті автоматично.

Рис. 4.3 Контактний цифровий тахометр DT-2235.

  •  діапазон від 5 до 19999 об/хв.;
  •  вимірювання лінійної швидкості руху поверхні;
  •  портативне виконання;
  •  високо контрастний ЖК-дисплей;
  •  пам`ять вимірюваних значень;
  •  зручний і міцний корпус.

Технічні характеристики:  

  •  високо контрастний ЖКИ з висотою цифр 10 мм;
  •  діапазон виміру швидкості обертання: 0,5… 19999 об/хв.;
  •  похибка ;
  •  запам`ятовування мінімального, максимального і останнього значення;
  •  живлення від 4 батарейок типу АА по 1,5 В;
  •  маса пристрою 280 г;
  •  габаритні розміри ;

Для регулювання рівня суміші в бункері використовуємо датчик  для контро-лю KUEBLER (рис.4.4). Лопатевий вимикач типу FWU застосовується для сипу-чих матеріалів таких як грануляти, порошок, пісок вихідних матеріалів. Такі пристрої монтуються зверху чи збоку. Електроживлення: 24V AC/DC, 110V AC, 230V AC. Магнітна муфта для монтажу в сосудах під тиском. Плоске і хрестоподібне виконання лопатей. Кріплення лопатей в різних положеннях.



Рис. 4.4 Датчик для контролю рівня сипучих матеріалів KUEBLER.

 Технічні характеристики:

  •  датчик для контролю рівня сипучих матеріалів KUEBLER;
  •  ультразвукове вимірювання рівня;
  •  ультразвуковий підсилювач видає акустичний імпульс, який через стінку бункера вимірює рівень;
  •  Ultra Control (ультра контроль):
  •  датчик граничних сигналів. Сигнал рефлектується на протилежній стіні, якщо суміш знаходиться на даному рівні. Цей сигнал приймає сенсор і перероблює його.
  •  Ultra Meter (ультра метер):
  •   непереривне вимірювання рівня. Ультразвуковий імпульс направляється знизу через дно бункеру і через суміш. Рефлектований сигнал приймає сенсор і перетворювач перероблює цей сигнал в аналоговий вихідний сигнал 4-20 мА.

Переваги:  

  •  вимірювання рівня без прямого контакту із середовищем;
  •  температура: від -20°C до 135°C;
  •  температурна компенсація;
  •  вихідний сигнал: 4-20 мА і релейний контакт;
  •  точність: 1% від діапозона виміру;
  •  покази: LCD-дисплей;
  •  вибухозахищені виконання.

Регулятор типу МІК-21 призначений для вимірів, контролю і автоматичного регулювання суміші в бункері. Цей регулятор забезпечує керування аналоговим виконуваним механізмом чи двохпозиційною, трьохпозиційною навантаженістю. Регулятор забезпечує керування двохпозиційним, трьохпозиційним чи імпульс-ним виконавчим механізмом (рис.4.5).

Рис. 4.5 Мікропроцесорний регулятор МІК-21.

  •  Робота з уніфіцированими сигналами, термоперетворювачами опору;
  •  цифрова індикація значень параметра, заданої точки, вихідного сигналу;
  •  цифрова калібровка;
  •  2-х позиційне регулювання;
  •  3-х позиційне регулювання;
  •   П, ПИ, ПД, ПИД - регулювання з аналоговим       (МІК-21-01) чи імпульсним (МІК-21-02) виходом;
  •  режим вимірювача-індикатора двох параметрів з вихідними установками сигналізації мінімум і максимум;
  •  збереження параметрів при відключенні живлення;
  •  захист від несанкційованої зміни параметрів.

                                                                                                          Таблиця 4.5

Технічна характеристика

Макс. приведена похибка виміру

±0,2%

Час виміру

0,5 с

Гальванична розв`язка входів

індивідуальна, трьохрівнева

Тип виходу МІК-21-01

0-5 мА, 0-20 мА, 4-20 мА

Тип виходу МІК-21-02 (виконання)

транзистор ОК чи реле 220 В 8А

Напруга живлення

~220 В, 50Гц

Споживча потужність

Не більше 6 Вт

Тип корпуса

щитовий 96х96х180 мм DIN43700, IP30

  Позначення: МІК-21-02-АА ВВ S,

де АА і ВВ, відповідно код входу 1-го і 2-го каналів.

00

- уніфіковані 0-5, 0-20, 4-20 мА, 0-10 В

01

- ТСМ 50М, W100=1,426, -50 … +200° С

02

- ТСП 50П, W100=1,391, -50 … +225 С

03

- ТСП 50П, W100=1,391, -50 … +1000° С

04

- ТСП 50П, W100=1,391, -50 … +200° С

05

- ТСП 100П, W100=1,391, -50 … +400° С

06

- ТСМ гр.23, -50 … +170° С

07

- ТСП гр.21, -40 … +1000° С

08

- напруга 0 … 75 мВ

07

- ТСП гр.21, -40 … +1000° С

08

- напруга 0 … 75 мВ

09

- напруга 0 … 200 мВ

10

- напруга 0 … 2В

S - інтерфейс: 0 - відсутній, 1 - інтерфейс RS-485/2

Магнітні пускачі та типу ПМА-6100 призначені для дистанційного пуску безпосереднім підключенням до мережі і зупинки трьохфазних асинхронних двигунів з коротко замкнутим ротором та потужністю до 75 кВт при напругах до 380 і 660 В змінного струму частотою 50 Гц. і температурі навколишнього середовища від -40 до +40°C.

Пускачі магнітні та  без оболонки зі степеню захисту ТР00 (відкрите виконання) призначені для категорії розміщення 4, т.і. для установки в опалювальних приміщеннях на панелях, в закритих шафах тощо.

Допускається вібрація місць кріплення магнітних пускачів з частотою до 100 Гц при пришвидшенні не більше 1g, виникнення ударних навантажень з прискоренням до 3g при довжині імпульсу 2-20мс.

При виборі магнітного пускача потрібно звертати увагу на співвідношення номінального робочого струму управляючого електродвигуна номінальному робочому струму пускача (табл.4.6.1).

Комутаційна зносостійкість контактів головного ланцюга пускачів в режимі А3 до 2,5 млн. циклів при частоті включання в час 600 циклів.

Механічна зносостійкість пускачів 10 млн. циклів (частота включання в час 2400 циклів).

Пускачі призначені в основному для роботи при категорії А3, при цьому робочий струм пускача рівний його номінальному струму – 160А. При роботі в категорії А4 робочий струм пускача рівний  48А, (частота включення в час 600 циклів).

Струм продовжувального режиму і комутаційна здатність контактів допоміжного ланцюга при індуктивному навантаженні з коефіцієнтом потужності не менше  0,35 вказані в таблиці 4.6.2.

Комутаційна зносостійкість контактів допоміжного ланцюга не менше 1,6 млн. циклів при комутації струмів в 2 рази менших, приведених в табл.4.6.2.

Кількість контактів головного ланцюга – 3 замикаючих; допоміжного ланцюга – 2 замикаючих і 2 розмикаючих.

   

                                                                                                        Таблиця 4.6.1

        Пускач

        Номінальний

         струм, А 

         Номінальна напруга

      по ізоляції, В

        Номінальний робочий струм контактів головного ланцюга пускача

             в продовжуючому і перервно-продовжувальному

                режимах роботи , А, при напрузі

До 380В

660В

П       МА-6100

       160

       660

160

100

   

                                                                                                        Таблиця 4.6.2

        Пускач

        Номінальний струм контактів

          допоміжного ланцюга, А

          Комутаційна здатність контактів допоміжного ланцюга

Вмикаючий струм, А

        Вимикаючий струм, А

При напрузі 380В

         ПМА-6100

10

        50

         5

  1.  Висновки

Розглянувши попередні розділи курсового проекту можна сказати, що в сучасних умовах, використання автоматичних вагових дозаторів вимагає ретельного контролю за проходженням технологічного процесу. Оскільки вони мають потужне обладнання для його здійснення, а також складну функціональну схему, яка включає в себе різні датчики  контролю, магнітні пускачі, прилади сигналіза-ції рівня і т.н. Наведена вище структурна схема автоматичного дозатора є до-сить об`ємною в розрахунках. В сучасному світі є досить широка номенклатура найсучасніших приладів контролю, датчиків, які дозволяють забезпечити вирішення складних задач комплексної автоматизації різних технологічних процесів.

 

  1.  Використана література
  2.  В.Л.Шестаков. Проектування підприємств для виробництва будівельної кераміки. – Рівне: УДАВГ, 1997.
  3.  В. А. Бауман, Б. В. Клуша, В. Д. Мартинов. Механическое оборудование предприятий строительных материалов, изделий и конструкций. – М.: Машиностроение, 1975.
  4.  М. Я. Сапожников, С. Г. Силенок, Ф. А. Лапир, А. А. Фоломеев. Механическое оборудование для производства строительных изделий. – М.: Госстройиздат, 1958.
  5.  Автоматика и автоматизация производственных процессов. Под ред. Г.К.Нечаева, Киев, 1985.  

    

 




1. темах передачи городских телефонных сетей
2. Ранняя Византия
3. РОССИЙСКАЯ ТАМОЖЕННАЯ АКАДЕМИЯ
4. тематичні моделі і моделювання Моделирование метод научного исследования явлений процессов объектов у
5. Проверка технического состояния и регулировка изолирующего сопряжения
6. Социально-экономическое развитие Советского Союза в середине 60-х начале 80-х г.г
7. Рекультивация нарушенных земель
8. Атомные реакторы
9. Мониторить 2 источника например- блогеры и СМИ или отечественные СМИ и зарубежные СМИ в дальнейшем надо
10. Административная подсистема
11. Конструктивистское основание для тестов, проверяющих навыки и умения в чтении.html
12. Параметры условий применения тарифов на внутренних воздушных линиях
13. января 2011г Председатель М
14. Вариант 20 Выполнил- Царев Д
15. Задание 1 Даны матрицы
16. Литература Европы XIXXX веков
17. Сюрреализм и творчество Сальвадора Дали1
18. ТУРАГЕНТСТВО МИР ВОКРУГ НАС Выходные в Карпатах
19. I. ОТВЕТЬТЕ НА ТЕОРЕТИЧЕСКИЙ ВОПРОС- Национальные интересы России и государственная безопасность- понятие
20. Бухгалтерский учет анализ и аудит п-п Фамилия инициалы