Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

темами вен Між венозними судинами що входять у систему верхньої і нижній порожніх вен а також між ними і пр

Работа добавлена на сайт samzan.net:


РЕФЕРАТ

на тему:

Поняття про анастомози судин і колатеральний кровообіг плода


Анастомози між системами вен

Між венозними судинами, що входять у систему верхньої і нижній порожніх вен, а також між ними і припливами воротної вени є анастомози, що називаються кава-кавальні і порто-кавальні. До числа таких анастомозів відносяться:

кава-кавальні анастомози на задній стінці живота між поперековими (система нижньої порожньої вени) і напівнепарною і непарною венами (система верхньої порожньої вени) через висхідні поперекові вени;

кава-кавальні і портокавальні анастомози на передній черевній стінці в області пупка між верхніми надчеревними венами (система верхньої порожньої вени) і нижніми надчеревними венами (система нижньої порожньої вени), а також між ними й біляпупковими венами (біляпупкові вени проходять від пупка в круглому зв'язуванні печінки і впадають у воротну вену);

портокавальні анастомози в області стравохідного отвору діафрагми між венами шлунка (впадають у воротну вену) і венами стравоходу (система верхньої порожньої вени);

портокавальні анастомози в області прямої кишки між верхніми прямокишковими венами (впадають у нижню брижеєчну вену, а вона у воротну вену) і середніми прямокишковими венами (система нижньої порожньої вени).

Завдяки анастомозам забезпечується колатеральний кровообіг при утрудненні відтоку крові в якій-небудь основній судині даної області чи органу. У патологічних випадках через венозні анастомози може поширюватися інфекція з одного органу в інший, можуть переміщатися частки тромбів, частки злоякісних пухлин і ін. Так, при здавленні нижньою полою вени зростає струм крові по анастомозах на передній черевній стінці, при цьому венозні судини в області пупка різко розширюються. Частки ракової пухлини прямої кишки по венозних анастомозах можуть переміщатися через воротну вену в печінку і т.д.

Особливості кровообігу плоду

Кровообіг плоду (мал. 1) інакше називається плацентарним кровообігом: у плаценті відбувається обмін речовин між кров'ю плоду і материнською кров'ю. Кровоносна система плоду зв'язана з плацентою за допомогою двох пупкових артерій і однієї пупкової вени. Ці судини входять до складу пупкового канатика, що йде від пупкового кільця плоду до плаценти. Пупкова артерія, права і ліва, відходить від відповідної внутрішньої підвздошної артерії і несе в плаценту кров, що має велику кількість продуктів розпаду і вуглекислий газ. По пупковій вені тече від плаценти до плоду артеріальна кров, багата живильними речовинами і киснем Пройшовши через пупкове кільце, пупкова вена йде до печінки, біля якої поділяється на дві галузі одна з них проникає в печінку, а інша, за назвою венозної протоки, впадає в нижню порожню вену В результаті кров у нижній порожній вені стає змішаною (артеріальна кров приєднується до венозного) Інші особливості кровообігу плоду обумовлені наявністю а) овального отвору в міжпередсердечній перегородці, через який велика частина змішаної крові, що надійшла в праве передсердя з нижньої порожньої вени, проходить прямо в ліве передсердя (венозна кров, що відтікає в праве передсердя з верхньої повний вени, надходить у правий жолудочок, а з нього в легеневий стовбур), б) артеріальнї протоки між легеневим стовбуром і дугою аорти, по якому частина венозної крові з легеневого стовбура тече в аорту Інша частина цієї крові хоча і проходить по малому колу кровообігу, але залишається венозної внаслідок того, що легені плоду як орган газообміну не функціонують.

В аорті і її вітках у плоді знаходиться не артеріальна кров, а змішана, причому у висхідній аорті, дузі аорти і їхніх віток кров більш насичена киснем, чим у грудній і черевній аортах і їхніх вітках.

Після народження пупковий канатик перев'язують і перерізають, зв'язок кровоносної системи немовляти з плацентою припиняються Одночасно легені починають функціонувати як орган газообміну Поступово заростає овальний отвір, запустівають пупкова вена (перетворюється в кругле зв'язування печінки), венозна протока й артеріальна протока. Незарощування овального отвору й артеріальної протоки, що спостерігається в деяких дітей, відноситься до так називаних уроджених пороків.

Кровообіг плоду (схема)

1 — пупкові артерії, 2 — пупкове кільце, 3 — пупкова вена, 4 — венозна протока (у печінку), 5 — печіночні вени, 6 — отвір нижньої порожньої вени, 7 — кровотік через овальний отвір із правого передсердя в ліве 8 — верхня полаяти вена, 9 — дуга аорти, 10 — артеріальна (боталлов) протока, 11 — ліва легенева артерія 12 — ліві легеневі вени, 13 — кровотік з лівого жолудочка в аорту, 14 — кровотік із правого жолудочка в легеневий стовбур, 15 — воротна вена, 16 — нижня порожна вена, 17 — кишка, 18 — черевний стовбур 19 — верхня брижечна артерія, 20 — брунька 21 — черевна аорта, 22 — нижня брижечна артерія, 23 — загальна підвздошна артерія, 24 — зовнішня підвздошна артерія, 25 — внутрішня підвздошна артерія.




1. Поняття про етикет
2. Понятие надлежащего исполнения шире понятия реального исполнения
3. Боция лохахата разведена
4. .перспективы роста современного мирового туризма
5. тема 32 Учет расходов на научноисследовательские опытноконструкторские и технологические работы
6. Энергия 3 х 3 ’ Команда
7. тема в целом национальная экономика
8. женщина общественнополитическое движение целью которого является предоставление женщинам всей полнот
9. Ульяновск просп
10. Правовое обеспечение качества продукции, работ, услуг
11. Методы проецирования
12. Специализация инструментального оборудования Цехи предприятия могут быть организованы по технологическ
13. Петербурга
14. а Акты применения права правовые акты компетентного органа или должностного лица изданные на осн
15. экономических характеристик выпускаемых изделий увеличения удельного веса высококачественной продукции в
16. Введение Среди преступлений связанных с незаконным оборотом оружия перечисленных в УК РФ наиболее
17. ВАРИАНТ 1 1. Тазобедренный сустав относится к категории суставов- А
18. Введение Полы в промышленных зданиях выбирают с учетом характера производственных воздействий на них а
19. Нижний Тагил 5~ 10 февраля 2014 г
20.  ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧИ ПСИХОФИЗИОЛОГИИ 1