Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

господарчій системі трипільців відповідали складні релігійносвітоглядні уявлення що передусім були хлібо

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

8

Високорозвиненій суспільно-господарчій системі трипільців відповідали складні релігійно-світоглядні уявлення, що передусім були хліборобського спрямування. Трипільці шанували Богиню-Матір, яка символізувала родючість і від якої залежало життя всього живого, а також божества грому, сонця, неба, вітру тощо. Були в них свої духи-покровителі; поширювались культи вогню та бика — символів сонця і чоловічої сили. Культові відправи супроводжувались своєрідною системою релігійно-магічних обрядів і символіки. Релігійні вірування, уявлення та культова практика трипільців знайшли своє втілення в трипільській пластиці, де головне місце належить різноманітним глиняним жіночим фігуркам, які символізують ідею ототожнення землі з жінкою, чия вагітність є символом родючості.

Жіночі фігурки, знайдені на залишках багатьох трипільських поселень, досить різноманітні — це й "зображення божества родючості й жриць цього божества, й учасниць аграрно-магічних церемоній, і покровительок того чи іншого природного явища, яке сприяє врожаю". Зустрічаються також зображення вагітних та народжуючих жінок, фігурки жінок з жертовником і ритуальною посудиною, жінок з дитиною тощо.

Космогонічно-релігійні уявлення трипільців присутні в орнаменті побутового і ритуального посуду з зображенням небесних світил, рослин, тварин і людей. Особлива увага приділяється темі дощу, що набирав символічного вигляду молока Богині. Частково з темою дощу був пов'язаний культ змії, вужа — носіїв добра, охоронців дому і всього найціннішого. Пізніше культ вужа зустрічається у греків, вірменів, болгар, сербів, литовців, білорусів і, звичайно, українців. Ці народи шанували вужа як священну істоту, покровителя домашнього господарства.

Найвищим ступенем трипільського ритуального мистецтва є зображення антроморфних і людських фігурок чоловічих і жіночих), які мали культовий, абстрактно-умовний характер. Проте серед цих фігурок зустрічаються й такі, що несуть "антропологічну реальність", "портретну правдивість" .

Крім антропоморфних фігурок трипільці виготовляли фігурки диких і свійських тварин. Особливо улюбленими були зображення ведмедя – хранителя і володаря води.

Чи це були "дитячі іграшки ", чи культові фігурки для власної оборони від злих духів, ніхто не може сказати.

Складними були вірування трипільців, що спрямовувалися на обожнення сил природи, від яких повністю залежали ранні землероби. Найпоширенішим був культ плодючості, який асоціювався з образом праматері.

На жаль, зараз навряд чи вдасться відтворити картину первісних уявлень трипільців, але дещо можна дізнатись з нових досліджень цієї культури

9

На особливу увагу заслуговують теракотові жіночі статуетки з підкреслено жіночими формами тіла, а також фігурки жінок із немовлям — так звані трипільські мадонни. Відомі також статуетки, що зображають жінку з чашею на колінах. Позаяк знайдена така антропоморфна пластика на жертовниках у помешканнях та родових святилищах, вважають, що мала вона сакральне, магічно-культове призначення. Статуетка з вирізним орнаментом - оберіг дому і роду, символ родючості, достатку та енергії життя. Із глини будували і жертовник, біля якого відбувалися релігійні обряди із використанням теракотових статуеток. Цікавість викликають і теракотові моделі житла, які, на нашу думку, доволі точно копіюють справжнє трипільське помешкання.




1. приложений созданных с помощью Microsoft
2. тематика Дидактическая единица-
3. аналитический и научнообразовательный журнал Издается с 2009 года 2 18 2011
4. Аккумулятор экономистом Отдела труда и заработной платы
5. ~ бас~а ы~ салаларымен азаматты~ іс ж~ргізу ы~ы азаматты~ ы~ арбитражды~ ы~ халы~аралы~ жари
6. тема оплаты труда- определение основные принципы
7. Меню в кафе
8. Вариант 1 Спишите вставляя пропущенные буквы и раскрывая скобки обозначьте орфограммы
9. Неуютная жидкая лунность
10. относительно доброкачественную клиническую форму и острую системную тяжело протекающую
11. варианта Вариант I 1
12. высшая прослойка в социальной иерархии возникает как результат и неизбежное следствие социальноэкономич
13. Задание- выбрать верные
14. Она раздумывала о том чтобы пригласить его на ланч как вдруг перспектива остаться наедине с этим человеком
15. Методические рекомендации для организаторов мероприятий
16. Тренируйте ее дважды в неделю чередуя тяжелые и легкие дни начинайте ваш тренировочный цикл с подходов на 10
17. Усилитель модулятора системы записи компакт-дисков
18. Страхование от несчастных случаев на производстве
19. Начало реализации проекта 15 декабря 2009 г
20. ювелиров а также всю совокупность созданных ими предметов и произведений ювелирного искусства предназначе