Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Інформаційні аспекти інтелектуальної власності Мета- Зробити аналіз інформаційних аспектів і

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

Лабораторна робота №11

       Тема: Інформаційні аспекти інтелектуальної власності

     Мета: Зробити аналіз  інформаційних аспектів інтелектуальної власності;  інституту інтелектуальної власності, який є основою правового регулювання інформаційних відносин, що виникають при виробництві, передачі, розповсюдження та споживання інформації, створюваної в порядку здійснення свободи думки і слова, свободи літературної, художньої, наукової, технічної та інших видів творчості, а також інформації, створеної в результаті іншої інтелектуальної діяльності.  Переглянути джерела пошуку інформації.

Технічне забезпечення: ПЕОМ, доступ до мережі Інтернет, принтер.

Хід роботи

Завдання 1. Порівняйте поняття та визначення, визначте різницю:

1. Поняття волоконно-оптична мережа та оптоволоконна система.

Волоко́нно-опти́чна лі́нія переда́чі (ВОЛП) — волоконно-оптична система, що складається із пасивних та активних елементів, що призначена для передачі інформації у оптичному (як правило — ближньому інфрачервоному) діапазоні.

Оптоволокно́ або оптичне волокно — це технічний виріб, що складається з оптичного світловоду і захисних покриттів та маркуючої кольорової оболонки.

2. Організаційно-правові принципи забезпечення інформаційної безпеки в комп’ютерних та телекомунікаційних системах.

Сьогодні досягнення у сфері забезпечення якості роботи інформаційної, телекомунікаційної техніки і різних систем передачі інформації спостерігаються у всіх складових галузі зв'язку і інформатизації. Вона є одній з найбільш перспективних і таких, що динамічно розвиваються базових інфраструктурних галузей, що володіють потенціалом довгострокового зростання. Основним рушійним чинником даної галузі є розвиток ринку послуг зв'язку і інформатизації, проте, разом із забезпеченням потреб суспільства, одним з основних завдань є завдання забезпечення національної безпеки.

В процесі побудови теоретичних моделей інформатизації держави і нового суспільства питання безпеки часто відтісняються на другий план, навіть при усвідомленні, що їх ігнорування обумовлює появу низки дестабілізуючих явищ і виникнення рецидивів тоталітаризму. Можливо тому, що, на жаль, у національному законодавстві дано два різних за своєю суттю визначення поняття «інформаційна безпека» – в законі «Про основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки» та в законі «Про телекомунікації».

В першому законодавче визначення поняття «інформаційна безпека» ототожнюється з поняттям «інформаційна безпека України», а саме: «Інформаційна безпека – стан захищеності життєво важливих інтересів людини, суспільства і держави, при якому запобігається нанесення шкоди через: неповноту, невчасність та невірогідність інформації, що використовується; негативний інформаційний вплив; негативні наслідки застосування інформаційних технологій; несанкціоноване розповсюдження, використання і порушення цілісності, конфіденційності та доступності інформації».

3. Правовий зміст визначень захист інформації та інформаційний захист.

Зáхист інформáції (англ. Data protection) — сукупність методів і засобів,  які  

забезпечують цілісність, конфіденційність і доступністьінформації за умов впливу на неї загроз природного або штучного характеру, реалізація яких може призвести до завдання шкоди власникам і користувачам інформації.

Інформацíйна безпéка (англ. Information Security) — стан інформації, в якому забезпечується збереження визначених політикою безпеки властивостей інформації.

4. Завдання регіональних і територіальних інформаційних мереж правоохоронних органів.

Завданням регіонального відділення є реалізація повноважень Фонду, зокрема державної політики у сфері приватизації, оренди, використання та відчуження державного майна, управління об'єктами державної власності, у тому числі корпоративними правами держави щодо об'єктів державної власності, що належать до сфери його управління, а також у сфері державного регулювання оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності.

Tериторіальний, охоплює інформаційні обліки, які є складовими загально-відомчих інформаційних підсистем і використовуються в міських, районних та лінійних ОВС, спеціалізованих підрозділах міліції.

5. Функції органів прокуратури і органів внутрішніх справ як суб’єктів високотехнологічного інформаційного права у сфері боротьби зі злочинністю.

На органи прокуратури України покладено такі функції: підтримання державного обвинувачення в суді; представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом; нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; нагляд за додержанням законів під час виконання судових рішень у кримінальних справах, а також у разі вжиття інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Основні завдання органів внутрішніх справ: Забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав, свобод та законних інтересів; Реалізація державної політики боротьби із злочинністю. З цією метою здійснюються профілактичні та оперативно-розшукові заходи щодо запобігання, виявлення, припинення та розкриття злочинів;Профілактика правопорушень. МВС та його підрозділи на місцях вносять до центральних та місцевих органів державної виконавчої влади, підприємств, установ та організацій подання про необхідність усунення причин та умов, що сприяють вчиненню правопорушень, організовують серед населення роз'яснювальну роботу з питань охорони громадського порядку й боротьби із злочинністю; Охорона та забезпечення громадського порядку. Органи внутрішніх справ мають відповідні повноваження у сфері забезпечення охорони правопорядку на вулицях, майданах, у парках, скверах та інших громадських місцях; у сфері здійснення контролю за виконання правил перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства; Виявлення та розслідування злочинів; Охорона прав та законних інтересів громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності.

Завдання 2. До кожного поняття підберіть правильне визначення й укажіть його порядковий номер:

Таблиця №1

Термін

Визначення

Інформаційна

інновація

вперше створена та модернізована нова технологія в інформаційні сфері, що суттєво підвищує рівень інформатизації

Оптоволоконний

зв'язок

вид проводового електрозв'язку, при якому інформація передається за оптичними діелектричними хвилеводами, відомими за назвою «волоконно-оптичні кабелі»

Продовження таблиці №1

Експертна система

інформаційна система спостережень, яка складається зі збору, обробки та аналізу інформації про стан об’єкту, обов’язковим елементом чого є оцінка та прогноз стану соціального сприйняття у певний період часу

Грід-технологія

об'єднання ресурсів шляхом створення комп'ютерної інфраструктури нового типу, що забезпечує глобальну інтеграцію інформаційних і обчислювальних ресурсів на основі мережевих технологій і спеціального програмного забезпечення

Об’єкти

інформаційного права

обчислювальна система, де зібрані знання фахівців про певну конкретну проблемну галузь і яка, у межах цієї галузі, здатна приймати експертні рішення

Суб’єкти

інформаційного права

учасники інформаційних відносин, які володіють інформаційними права та обов’язками, організаційно здійснюючі їх на нормативно-правовій основі, що у передбачених законом випадках несуть відповідну правову

Моніторинг

створення, формування, сберігання, оборобка, розповсюдження, використання інформаційних продуктів, управління процесом використання інформаційного продукту та надання інформаційних послуг, розвиток та застосування нових технологій передачі інформації в системах

Продовження таблиці №1

і мережах комунікацій, посилення безпеки в інформаційній сфері, а також юридична відповідальність суб’єктів інформаційного права

Нанотехнологія

практичні методи дослідження, аналізу і синтезу, процес фундаментальної розробки методів виробництва й застосування продуктів із заданою атомарною структурою шляхом контрольованого маніпулювання окремими атомами та молекулами

Інформаційна

злочинність

протиправні дії в інформаційній сфері, що порушують установлені законом права особистості, організації або держави, що заподіюють ним моральну шкоду або матеріальний збиток

Наноіндустрія

сфера високотехнологічної діяльності, сектор інноваційної економіки, що включає дослідне та серійне виробництво, промислове впровадження й реалізацію як нанопродукції, так і нанотехнологій, а також допоміжні сектори та cпоживча аудіторія

Завдання 3: Дайте відповіді на тести:

Тест 1. У темі «Інформаційне право України» виділяється такі основні проблеми:

г) розвиток багатостороннього співробітництва України в галузі інформації та комунікації, свободи вираження та розвитку нових інформаційних технологій.

Тест 2. Інформаційна безпека – це:

б) стан захищеності інформаційних інтересів держави, при якому запобігається нанесення шкоди;

Тест 3. Інформаційна діяльність – це:

а) сукупність дій, спрямованих на задоволення інформаційних потреб громадян, юридичних осіб і держави;

Тест 4. Одержання інформації – це:

б) набуття, придбання, накопичення відповідно до чинного законодавства України документованої або публічно оголошуваної інформації громадянами, юридичними особами або державою;

Тест 5. Поширення інформації – це:

а) задоволення інформаційних потреб громадян, юридичних осіб і держави;

Тест 6. Складовими частинами видавничої справи є:

а) видавнича діяльність — сукупність організаційних, творчих, виробничих заходів, спрямованих на підготовку і випуск у світ видавничої продукції;

Тест 7. Залежно від території розповсюдження програм визначається територіальна категорія мовлення та територіальна категорія каналу мовлення або багатоканальної телемережі:

а) загальнонаціональне мовлення — мовлення не менше ніж на дві третини населення кожної з областей України;

б) регіональне мовлення — мовлення на регіон (область, декілька суміжних областей), але менше ніж на чверть областей України;

в) місцеве мовлення — мовлення на один чи кілька суміжних населених пунктів, яке охоплює не більше половини території області;

г) закордонне мовлення — мовлення на територію поза межами державного кордону України.

Тест 8. Видавнича справа спрямована на:

а) задоволення потреб особи, суспільства, держави у видавничій продукції та отримання прибутку від цього виду діяльності;

Тест 9. Забороняється реклама:

а) проведення цілительства на масову аудиторію;

б) нових методів профілактики, діагностики, реабілітації та лікарських засобів, які знахо-дяться на розгляді в установленому порядку, але ще не допущені до застосування;

в) алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

Тест 10. Модернізація – це:

г) інноваційне поліпшення технологічного процесу з метою досягнення вищого рівня ефективності.

Cкріни: 

 
Висновок: У ході цієї лабораторної роботи я дізналась що таке:  інформаційна інновація, оптоволоконний зв'язок, експертна система, грід-технологія, об’єкти інформаційного права, моніторинг, нанотехнологія, інформаційна злочинність та наноіндустрія. Відповідала на задані тести, опрацював їх та відповів на них. Знайшла функції органів прокуратури і органів внутрішніх справ як суб’єктів високотехнологічного інформаційного права у сфері боротьби зі злочинністю. Порівняла поняття та визначив різницю.




1. Лабораторная работа 1 Знакомство с ccess
2. Помняшеть бо речь первых времен усобице ~ тогда пущашеть 10 соколовь на стадо лебедей; который дотечаше та п.html
3. Декартовы координаты
4. Мое прекрасное несчастье Джейми МакгвайрМое прекрасное несчастье Scn Conv Изольда; OC
5. Социальнокультурный сервис и туризм рок обучения- 1 СанктПетербург 2007.
6. задание 1 вариант 1 Для того чтобы правильно выполнить задание 1 необходимо усвоить следующие разделы
7. СОШ 153 Кировского района города Казани Э
8. прросститете ~ заикаясь протянул помощник
9. лекцияКонституционные основы местного самоуправления1
10. Освобождение этой среды в условиях реформ
11. Опыт психологической экспертизы наружной рекламы
12. 6Какая Топология в сети кабеля 9Как осуществляется предоставление доступа к ресурсам компьютера 10Ка
13. передставлені суттєво ПШ частіше QПШ тіламищо сформувалися на самих пізніх стадіях інтрузивномагматичної
14. Тема- Язык С - наследие C.html
15. 11х классов средн
16. Произнесение намерения перед омовениемШейхульИслам Ибн Таймия сказал- ldquo;Место намерения ~ это сердце а
17. личности в богословии В
18. 12 Мне нравится сегодня в 1-54-Комментировать Танеч
19. regenertio возрождение процесс восстановления организмом утраченных или поврежденных структур
20. тематика экология взаимоотношения с другими организмами