Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Методичні рекомендації до проходження передкваліфікаційної практики для студентів напряму підготовки 6

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра економіки підприємства

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до проходження передкваліфікаційної практики

для студентів напряму підготовки

6.030504 “Економіка підприємства”

освітньо-кваліфікаційний рівень “бакалавр”

Полтава 2011

Методичні рекомендації до проходження передкваліфікаційної практики для студентів напряму підготовки 6.030504 “Економіка підприємства” освітньо-кваліфікаційний рівень “бакалавр”. – Полтава: ПолтНТУ, 2011. – 21 с.

Укладачі: В.Я. Чевганова, канд. екон. наук, професор; І.В. Міняйленко,

ст. викладач; Н.Б. Теницька, ст. викладач.

Відповідальний за випуск: В.Я. Чевганова, завідувач кафедри економіки підприємства, канд. екон. наук, професор.

Рецензент: А.С. Старовірець, канд. екон. наук, доцент

кафедри менеджменту та маркетингу.

Затверджено науково-методичною

радою університету

Протокол №    від       .       . 2011 р.

20.49.07.01.

Верстка                             Н.Б. Теницька


Зміст

Загальні відомості……………………………………………………..

Розділ 1. Організаційно-правові основи функціонування підприємства……………………………………………………..……………….

1.1. Визначення юридичного статусу підприємства ………………....

1.2. Мета та види діяльності підприємства ……….……….………….

1.3. Продукція підприємства, аналіз обсягів її випуску………………

1.4. Організаційна структура управління та виробництва підприємства……………………………………………………………………………….

Розділ 2. Визначення та аналіз основних фінансово-економічних показників діяльності підприємства……………………………………….

Розділ 3. Факторний аналіз обсягу випуску продукції ….……….

Розділ 4. Список літератури за темою дослідження …...................

Розділ 5. Формування глосарію …………………………...................

Висновки……………………………………….……………………….

4

5

5

5

5

6

6

13

21

21

21


Загальні відомості

Практична підготовка студентів вищих навчальних закладів є обов’язковим компонентом освітньо-професійної програми для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” і має на меті набуття студентом професійних умінь та навичок.

Передкваліфікаційна практика є завершальною ланкою практичної підготовки, яка проводиться перед захистом випускної роботи бакалавра. Під час цієї практики поглиблюються та закріплюються теоретичні знання з професійно орієнтованих дисциплін навчального плану, засвоюються практичні навички виконання певних функціональних обов’язків, збирається фактичний матеріал для виконання випускних робіт.

Проходження передкваліфікаційної практики та термін її проведення передбачено навчальним планом підготовки студентів напряму підготовки 6.030504 “Економіка підприємства” освітньо-кваліфікаційний рівень “бакалавр”.

Практика студентів проходить на базах практики, які відповідають вимогам практики, а саме на промислових, будівельних, транспортних підприємствах, підприємствах зв’язку та інших галузей господарства, або їх філіях.

Практична підготовка здійснюється в умовах професійної діяльності при організаційно-методичному керівництві викладача навчального закладу і спеціаліста з даного фаху.

Метою практики є ознайомлення із загальною та виробничою структурою підприємства, на якому проходить практика, функціональними обов’язками і завданнями, котрі розв’язують економічні служби, аналіз їх діяльності й пропонування заходів щодо поліпшення їх роботи і підприємства в цілому.


РОЗДІЛ 1

Організаційно-правові основи функціонування підприємства

  1.  Визначення юридичного статусу підприємства

Для виконання завдання студенти повинні ознайомитися з діяльністю підприємства в цілому. Необхідно навести склад установчих документів бази практики, стисло викласти їх основні положення, з’ясувати відомче підпорядкування, визначити юридичний статус та форму власності підприємства.

  1.  Мета та види діяльності підприємства

Для виконання завдання студенти повинні ознайомитися з діяльністю підприємства в цілому. Необхідно навести склад установчих документів бази практики, стисло викласти їх основні положення, з’ясувати відомче підпорядкування, визначити юридичний статус (при цьому не допускається переписування статуту) та форму власності підприємства.

Уданому розділі вказується основна мета діяльності підприємства, види діяльності та проводиться аналіз обсягу реалізованої продукції за видами економічної діяльності за даними форми №1-підприємництво (річна) «Звіт про основні показники діяльності підприємства» (розділ 2, графа 1) за останні три звітні роки. Для цього заповнюється таблиця 1.

Таблиця 1 – Аналіз обсягу реалізованої продукції, робіт, послуг за видами економічної діяльності підприємства за 2009-2011 р.р.*

Види економічної діяльності

Обсяг реалізованої продукції

Відхилення

2009 рік

2010 рік

2011 рік

2011 до 2009

2011 до 2010

Тис.грн.

Питома вага, %

Тис.грн.

Питома вага, %

Тис.грн.

Питома вага, %

У сумі

У стр-рі

У сумі

У стр-рі

А

1

2

3

4

5

6

7=

(5-1)

8=

(8-6)

9=

(5-3)

10=

(6-4)

* Необхідно використати інформацію за останні 3 роки.

  1.  Продукція підприємства, аналіз обсягів її випуску

У даному розділі на основі статистичної звітності вказуються основні види продукції, що випускаються на досліджуваному підприємстві у натуральних та вартісних вимірниках за три роки та проводиться аналіз обсягів її випуску.

  1.  Організаційна структура управління та виробництва підприємства

Студенти мають вивчити та схематично зобразити організаційну структуру управління і виробничу структуру підприємства, визначити рівні управління та взаємовідношення структурних підрозділів, описати завдання основних відділів та служб.

РОЗДІЛ 2

Визначення та аналіз основних

фінансово-економічних показників

діяльності підприємства

Для виконання даного розділу необхідно зібрати вихідні дані (фінансову, бухгалтерську, статистичну та оперативну звітність) відповідно до теми передкваліфікаційної роботи.

До основної інформації, яку необхідно використовувати при написанні звіту, належать такі її види: регулятивно-правова, нормативна, планова, облікова, необлікова.

Основними регулятивно-правовими актами, які визначають економічні відносини, є: Закони України, а також Постанови Кабінету Міністрів України, Укази Президента, листи Національного Банку України, Господарський Кодекс, Податковий Кодекс, Національні стандарти та інші різні підзаконні акти.

До системи норм і нормативів входять такі їх групи:

– нормативи ефективності загального виробництва;

– норми й нормативи затрат праці та зарплати;

– норми і нормативи затрат та запасу сировини, матеріалів, палива й енергії та інших видів нормованих оборотних фондів;

– нормативи капіталовкладень і капітального будівництва;

– фінансові норми і нормативи;

– норми грошових (комплексних) затрат на виробництво, тощо;

– соціально-економічні норми та нормативи.

Планова інформація – це сукупність даних про склад запланованого об’єкта і тенденцію його розвитку. Вона відображена в оперативних, поточних та перспективних планах, а також у довготермінових прогнозах розвитку підприємств, об’єднань і галузей економіки.

Господарський облік організований в єдину систему контролю за виконанням завдань і складається з трьох самостійних, але міцно пов’язаних між собою видів обліку: оперативного, бухгалтерського й статистичного. Відповідно до цього класифікують і види облікової інформації та звітність.

Бухгалтерська звітність – це система пов’язаних між собою показників, що характеризують кругообіг господарських засобів. Характерною особливістю бухгалтерської звітності є взаємопов’язана система її показників, документально підтверджених записами початкових господарських операцій, які відображають у різних вартісних оцінках, а за речовими елементами (матеріальні цінності, продукція і т. ін.) у натуральному виразі.

Оперативна звітність (або виробничо-технічна) призначена переважно для поточного контролю й управління у середині окремих підприємств і об’єднань. Вона містить дані про виробництво важливих видів продукції, про хід поставок матеріалів та палива, про виконання договорів поставок замовникам комплектуючих виробів та напівфабрикатів тощо.

За способами складання оперативна звітність подібна до статистичної, тому на практиці їх часто виконують разом.

За періодичністю подання звітність поділяють на місячну, квартальну і річну. Квартальна звітність, зокрема, складається з “Балансу”, “Звіту про фінансові результати”. Крім цього, сюди входять: додаток до балансу, де відображені показники реалізації продукції, прибутків та збитків; розшифрування до балансу; довідки, що містять конкретну характеристику різних статей балансу й ін. Місячна звітність містить звіт із праці, дані про виконання планів із виробництва, праці і зарплати. Серед квартальної звітності слід відзначити звіт із праці, що містить дані про фонд оплати праці підприємства та його склад.

Фінансова звітність згідно з П(С)БО – це бухгалтерська звітність, що відображає фінансовий та економічний стан підприємства і результати його діяльності за звітний період.

Фінансова звітність складається з: форми №1 “Баланс”, форми №2 “Звіт про фінансові результати”, форми №3 “Звіт про рух грошових коштів”, форми №4 “Звіт про власний капітал”, форми №5 “Примітки до річної фінансової звітності”, примітки до звітів.

Для виконання розрахунків та аналізу фінансово-економічних показників необхідно зібрати таку статистичну звітність: форму №1-підприємництво “Звіт про основні показники діяльності підприємства”, форму №11-ОЗ “Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос)”, форми 1-ПВ “Звіт із праці” (місячна, квартальна, річна), форма 3-ПВ “Звіт про використання робочого часу”, форма 6-ПВ “Звіт про кількість працівників, їхній якісний склад та професійне навчання” (річна), форма 1-Б “Звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість” (місячна) тощо.

Залежно від галузевої належності підприємства, його розмірів, а також теми магістерської роботи студенту може знадобитися деяка інша статистична звітність (або оперативна звітність).

Позаоблікова інформація, на відміну від нормативної, планової й облікової, має позасистемний характер. Її призначення полягає у тому, щоб доповнити недостатні дані для проведення дослідження. Потреба в ній виникає, як правило, за необхідності поглиблення економічного аналізу і визначення конкретних причин зміни показників, які вивчаються.

Основні фінансово-економічні показники наведені у таблиці 2. Після заповнення таблиці студент повинен їх проаналізувати, вказати тенденції зміни основних показників діяльності підприємства та проілюструвати аналітичну записку графіками, діаграмами тощо.


Таблиця 2 – Фінансово-економічні показники діяльності підприємства за три останніх роки

Показники

Од. виміру

Джерела інформації, розрахунок

Роки

Відхилення

Перший

Другий

Третій

Третій до першого

Третій до другого

Абсо-лютне

Темп приросту, %

Абсо-лютне

Темп приросту, %

1

2

3

4

5

6

7=6-4

8=6/4*100-100

9=6-5

10=6/5*100-100

1. Середня вартість сукупного капіталу

Тис. грн.

Форма 1 «Баланс»

2. Середня вартість власного капіталу

Тис. грн.

Форма 1 «Баланс»

3. Ресурси підприємства

3.1. Основні засоби:

3.1.1. За первісною вартістю на кінець року

Тис. грн.

Форма 1 «Баланс»

3.1.2. За залишковою вартістю на кінець року

Тис. грн.

Форма 1 «Баланс»

3.1.3. Знос на кінець року

Тис. грн.

Форма 1 «Баланс»

3.1.4. Середньорічна вартість

Тис. грн.

Форма 1 «Баланс»

3.2. Нематеріальні активи:

3.2.1. За первісною вартістю на кінець року

Тис. грн.

Форма 1 «Баланс»


Продовження таблиці 2

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

3.3. Оборотні активи:

3.3.1. Усього на кінець року

Тис. грн.

Форма 1 «Баланс»

3.3.2. Середні залишки оборотних засобів

Тис. грн.

Форма 1 «Баланс»

3.4.Середньооблікова чисельність:

3.4.1. працівників

Осіб

Форма №1-підприємництво,

3.4.2. робітників

Осіб

Оперативна звітність

3.4.3. персоналу в еквіваленті повної зайнятості

Осіб

ф№1-ПВ

(місячна-річна)

4. Економічні показники

4.1. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

Тис. грн.

Форма 2

«Звіт про фінансові результати»


Продовження таблиці 2

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

4.2. Обсяг виробництва продукції, робіт, послуг

Тис. грн.

Оперативна звітність

4.3. Обсяг реалізованої продукції, робіт, послуг

Тис. грн.

Ф.1-підпри-ємництво

4.4. Операційні витрати з реалізованої продукції, робіт, послуг

Тис. грн.

Ф.1-підпри-ємництво

4.5. Операційні витрати

Тис. грн.

Форма 2

«Звіт про фінансові результати»

4.6. Фонд оплати праці усіх працівників

Тис. грн.

Форма №1-ПВ

(місячна-річна)

4.7. Середньомісячна заробітна плата одного працівника

грн

На основі

форми 1-підпри-ємництво та

форми №1-ПВ

5. Фінансові результати

5.1. Валовий прибуток (збиток)

Тис. грн.

Форма 2

«Звіт про фінансові результати»

5.2. Прибуток (збиток) від операційної діяльності

Тис. грн.

Форма 2

«Звіт про фінансові результати»

5.3. Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування

Тис. грн.

Форма 2

«Звіт про фінансові результати»

5.4 Чистий прибуток (збиток)

Тис. грн.

Форма 2

«Звіт про фінансові результати»


Продовження таблиці 2

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

6. Показники ефективності використання ресурсів та витрат

6.1. Продуктивність праці одного працівника (ПП1 пр.)

Тис. грн. / особу

ПП1 пр. = п.4.2./п.3.4.1.

6.2. Продуктивність праці одного робітника (ПП1р.)

Тис. грн. / особу

ПП1 р = п.4.2./п.3.4.2.

6.3. Коефіцієнт зносу основних засобів на кінець року

На основі

форми 1 «Баланс»

6.4. Коефіцієнт оновлення основних засобів

На основі

форми №5 «Примітки до річної фінансової звітності»

6.5. Коефіцієнт вибуття основних засобів

На основі

форми №5 «Примітки до річної фінансової звітності»

6.6. Фондовіддача

Грн./ грн.

п.4.2./п.3.1.4

6.7.Фондоозброєність праці робітників

Тис.грн./ особу

п.3.1.4/п.3.4.2

6.8. Коефіцієнт обіговості оборотних засобів

Обо-роти

п.4.1./п.3.3.2


Продовження таблиці 2

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

6.9. Середній період обороту оборотних засобів

Дні

360 дн./п.6.8

6.10. Коефіцієнт обіговості активів (капіталовіддача)

Обо-роти

п.4.1./п.1

6.11. Операційні витрати з реалізованої продукції на 1грн. реалізації

коп.

п.4.4 / п.4.3*100

7. Показники рентабельності підприємства

7.1. Рентабельність сукупного капіталу

%

п.5.3/п.1*100

7.2. Рентабельність власного капіталу

%

п.5.4/п.2*100

7.3. Рентабельність господарських ресурсів

%

п.5.3/(п.3.1.4+п.3.3.2+п.4.6)*100

7.4.Рентабельність продукції

%

п.5.2/п.4.5*100


РОЗДІЛ 3

Факторний аналіз обсягу випуску продукції

На наступному етапі потрібно провести факторний аналіз основного економічного показника - обсягу випуску продукції.

На основі даних таблиці 3 визначити вплив факторів, що спричинили зміни обсягу випуску продукції за наступними групами:

1)  забезпеченість підприємства трудовими ресурсами й ефективність їх використання;

2) забезпеченість підприємства основними виробничими фондами та ефективність їх використання;

3) забезпеченість підприємства сировиною і матеріалами та ефективність їх використання.

Зробити відповідні висновки, розрахунки узагальнити у таблиці 4 та визначити резерви підвищення обсяга виробництва.

Таблиця 3 – Вихідні дані для факторного аналізу обсяга випуску продукції

Показник

Попередній

рік

(0)

Звітний

рік

(1)

Відхилення,

(3-2)

%

виконання,

(3/2*100)

1

2

3

4

5

  1.  Обсяг виробленої продукції, робіт та послуг, Q, тис.грн

  1.  Середньоспискова чисельність робітників, ЧР, осіб

  1.  Середня кількість відпрацьованих днів одним робітником за рік, Д, дні

  1.  Середня тривалість робочого дня, Т, год

  1.  Середньорічна продуктивність праці одного робітника, тис.грн./особу, ППріч, (п.1/п.2)

  1.  Середньоденна продуктивність праці одного робітника, тис.грн/ люд-дн., ППден, (п.5/п.3), (п.1/п.2/п.3)

  1.  Середньогодинна продуктивність праці одного робітника, тис.грн/люд-год., ППгод, (п.6/п.4), (п.1/п.2/п.3/п.4)

  1.  Середньорічна вартість основних виробничих фондів, ОФ, тис.грн

  1.  Середньорічна вартість активної частини основних виробничих фондів, ОФакт, тис.грн


Продовження таблиці 3

1

2

3

4

5

  1.  Питома вага активної частини основних виробничих фондів у загальній їх вартості, ПВакт % ((п.9/п.8)*100)

  1.  Фондовіддача, ФВ, грн/грн (п.1/п.8)

  1.  Фондовіддача активної частини, ФВакт, грн./грн. (п.1/п.9)

  1.  Вартість витрачених матеріалів, ВМ, тис.грн.

  1.  Матеріаломісткість, ММ, грн. (п.13/п.1)

Методика проведення факторного аналізу

обсяга виробництва продукції

Вихідна інформація для факторного аналізу представлена в таблиці 3.

Факторна модель 1:

Q = ЧР * ППріч,

де Q – обсяг виробленої продукції, робіт, послуг, тис.грн.;

ЧР – середньооблікова чисельність робітників, осіб;

ППріч – середньорічна продуктивність праці одного робітника, тис.грн./особу.

Для розрахунку використовується метод скоригованого показника.

Методика проведення факторного аналізу:

  1.  Розрахунок скоригованого показника:

Qск = ЧР1 * ППріч 0 ,

де ЧР – середньооблікова чисельність робітників за звітний рік;

ППріч. – продуктивність праці одного робітника за попередній рік.

  1.  Розрахунок впливу факторів:
  •  визначення впливу зміни середньооблікової чисельності робітників на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQЧР = Qск – Q0 ,

де Q0 – обсяг виробленої продукції за попередній рік.

  •  визначення впливу зміни продуктивності праці одного робітника на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQ ППріч = Q1 – Qск ,

де Q1 – обсяг випуску продукції звітного року.

  1.  Перевірка розрахунків:

± ΔQ = ± ΔQЧР ± ΔQ ППріч.

± ΔQ = Q1  Q0 .

Факторна модель 2:

Q = ЧР*Д*ППден

де Q – обсяг виробленої продукції,робіт, послуг, тис.грн;

ЧР – середньооблікова чисельність робітників, осіб;

Д – середня кількість відпрацьованих днів одним робітником за рік, днів;

ППден. – середньоденна продуктивність праці одного робітника, тис.грн./люд-дн.

Для розрахунку використовується метод абсолютних різниць.

Методика проведення факторного аналізу:

  1.  Розрахунок впливу факторів:
  •  визначення впливу зміни середньооблікової чисельності робітників на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQЧР = (ЧР1-ЧР0)*Д0*ППден.0

де ЧР1 – середньооблікова чисельність робітників звітного року;

ЧР0 – середньооблікова чисельність робітників попереднього року;

Д0 – середня кількість відпрацьованих днів одним робітником за попередній рік;

ППден.0 – середньоденна продуктивність праці одного робітника за попередній рік.

  •  визначення впливу зміни середньої кількості відпрацьованих днів одним робітником за рік на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQд = ЧР1*(Д10)*ППден.0

де ЧР1 – середньооблікова чисельність робітників звітного року;

Д1 – середня кількість відпрацьованих днів одним робітником за звітний рік;

Д0 – середня кількість відпрацьованих днів одним робітником за попередній рік;

ППден.0 – середньоденна продуктивність праці одного робітника попереднього року.

  •  визначення впливу зміни середньоденної продуктивності праці одного робітник на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQППден = ЧР11*(ППден.1-ППден.0)

де ЧР1 – середньооблікова чисельність робітників звітного року;

Д1 – середня кількість відпрацьованих днів одним робітником за звітний рік;

ППден.1 – середньоденна продуктивність праці одного робітника звітного року;

ППден.0 – середньоденна продуктивність праці одного робітника попереднього року.

  1.  Перевірка розрахунків:

± ΔQ = ± ΔQЧР ± ΔQД ± ΔQППден.

±ΔQ = Q1  Q0 .

де Q0 – обсяг випуску продукції попереднього року;

Q1 – обсяг випуску продукції звітного року.

Факторна модель 3:

Q= ЧР*Д*Т*ППгод.

де Q – обсяг виробленої продукції, робіт, послуг, тис.грн;

ЧР – середньооблікова чисельність робітників, осіб;

Д – середня кількість відпрацьованих днів одним робітником за рік, днів;

Т – середня тривалість робочого дня, год;

ППгод. – середньогодинна продуктивність праці одного робітника, тис.грн./люд-год.

Для розрахунку використовується метод ланцюгових підстановок.

Методика проведення факторного аналізу:

  1.  Розрахунок умовних показників:

QI = ЧР100*ППгод0;

QII = ЧР110*ППгод0;

QIII = ЧР111*ППгод0

де QI, QII та QIII – перший, другий та третій умовні показники (завжди на один менше ніж факторів, що включені у факторну модель);

ЧР1 – середньооблікова чисельність робітників звітного року;

Д0 – середня кількість відпрацьованих днів одним робітником за попередній рік, дні;

Д1 – середня кількість відпрацьованих днів одним робітником за звітний рік, дні;

Т0 – середня тривалість робочого дня за попередній рік, год;

Т1 середня тривалість робочого дня за звітний рік, год;

ППгод0 – середньогодинна продуктивність праці одного робітника за попередній рік, тис.грн./люд-год.

  1.  Розрахунок впливу факторів:
  •  визначення впливу зміни середньооблікової чисельності робітників на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQЧР = QI – Q0 ,

де Q0 – обсяг випуску продукції попереднього року.

  •  визначення впливу зміни середньої кількості відпрацьованих днів одним робітником за рік на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQД = QII – QI ,

  •  визначення впливу зміни середньої тривалості робочого дня на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQТ = QIII – QII ,

  •  визначення впливу зміни середньогодинної продуктивності праці одного робітника на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQППгод. = Q1 – QIII ,

де Q1 – обсяг випуску продукції звітного року.

  1.  Перевірка розрахунків:

± ΔQ = ± ΔQчр ± ΔQд ± ΔQт ± ΔQППгод.

±ΔQ = Q1  Q0 .

Факторна модель 4:

Q = ОФ * ФВ ,

де Q – обсяг виробленої продукції, робіт, послуг, тис.грн;

ОФ – середня вартість основних виробничих фондів, тис.грн;

ФВ – фондовіддача, грн./грн.

Для розрахунку використовується метод скоригованого показника.

Методика проведення факторного аналізу:

  1.   Розрахунок скоригованого показника:

Qск = ОФ1 * ФВ0 ,

де ОФ1 – середня вартість основних виробничих фондів звітного року, тис.грн;

ФВ0 – фондовіддача за попередній рік, грн./грн.

  1.  Розрахунок впливу факторів:
  •  визначення впливу зміни середньої вартісті основних виробничих фондів на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQОФ = Qск – Q0 ,

де Q0 – обсяг випуску продукції попереднього року.

  •  визначення впливу зміни фондовіддачі на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQФВ = Q1 – Qск ,

де Q1 – обсяг випуску продукції звітного року.

  1.  Перевірка розрахунків:

± ΔQ = ± ΔQОФ ± ΔQФВ

±ΔQ = Q1  Q0 .

Факторна модель 5:

Q=ОФ*ПВакт.*ФВакт.

де Q – обсяг виробленої продукції, робіт, послуг, тис.грн;

ОФ – середня вартість основних виробничих фондів, тис.грн;

ПВакт питома вага активної частини у загальній вартості основних виробничих фондів;

ФВакт – фондовіддача активної частини основних виробничих фондів, грн./грн.

Для розрахунку використовується метод ланцюгових підстановок.

Методика проведення факторного аналізу:

  1.   Розрахунок умовних показників:

QI =ОФ1*ПВакт.0*ФВакт.0;

QII =ОФ1*ПВакт.1*ФВакт.0

де QI та QII – перший та другий умовні показники (завжди на один менше, ніж факторів);

ОФ1 – середня вартість основних виробничих фондів звітного року;

ПВакт.0– питома вага активної частини у загальній вартості основних виробничих фондів попереднього року;

ПВакт.1– питома вага активної частини у загальній вартості основних виробничих фондів звітного року;

ФВакт0 – фондовіддача активної частини основних виробничих фондів попереднього року.

  1.  Розрахунок впливу факторів:
  •  визначення впливу зміни середньої вартості основних виробничих фондів на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQОФ = QI – Q0 ,

де Q0 – обсяг випуску продукції попереднього року.

  •  визначення впливу зміни питомої ваги активної частини у загальній вартості основних виробничих фондів на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQПВакт = QII – QI ,

  •  визначення впливу зміни фондовіддачі активної частини основних виробничих фондів на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQФВакт. = Q1 – QII ,

де Q1 – обсяг випуску продукції звітного року.

  1.  Перевірка розрахунків:

± ΔQ = ± ΔQОФ ± ΔQПВакт. ± ΔQФВакт.

±ΔQ = Q1  Q0 .

Факторна модель 6:

Q = МВ / ММ ,

де Q – обсяг виробленої продукції, робіт, послуг, тис./грн;

МВ – матеріальні витрати, тис.грн;

ММ – матеріаломісткість продукції, грн./грн.

Для розрахунку використовується метод скоригованого показника.

Методика проведення факторного аналізу:

  1.  Розрахунок скоригованого показника:

Qск = МВ1 / ММ0 ,

де МВ1 – матеріальні витрати звітного року;

ММ0 – матеріаломісткість продукції попереднього року.

  1.  Розрахунок впливу факторів:
  •  визначення впливу зміни матеріальних витрат на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQМВ = Qск – Q0 ,

де Q0 – обсяг випуску продукції попереднього року.

  •  визначення впливу зміни матеріаломісткості продукції на зміну обсягу виробництва продукції:

ΔQММ = Q1 – Qск ,

де Q1 – обсяг випуску продукції звітного року.

  1.  Перевірка розрахунків:

± ΔQ = ± ΔQМВ ± ΔQММ

±ΔQ = Q1  Q0 .

Для узагальнення впливу факторів складається таблиця 4.

Таблиця 4 – Узагальнення впливу факторів на зміну обсягу випуску продукції

Фактори

Сума впливу,

тис.грн.

1

2

1. Зміна середньооблікової чисельності робітників

± ΔQЧР

2. Зміна середньої кількості відпрацьованих днів одним робітником за рік

± ΔQД

3. Зміна середньої тривалості робочого дня

± ΔQТ

4. Зміна середньорічної продуктивності праці одного робітника

± ΔQППріч

5. Зміна середньоденної продуктивності праці одного робітника

± ΔQППден

6. Зміна середньогодинної продуктивності праці одного робітника

± ΔQППгод

7. Зміна середньорічної вартості основних виробничих фондів

± ΔQОФ

8. Зміна питомої ваги активної частини основних виробничих фондів у загальній їх вартості

± ΔQПВа

9. Зміна фондовіддачі

± ΔQФВ

10. Зміна фондовіддачі активної частини

± ΔQФВакт

11. Зміна вартості витрачених матеріалів

± ΔQВМ

12. Зміна матеріаломісткості

± ΔQММ

Усього

±ΔQ = Q1 - Q0

На основі таблиці 4 потрібно визначити резерви підвищення випуску продукції (фактори, що вплинули негативно) і занести до таблиці 5.

Таблиця 5 – Невикористані можливості щодо підвищення обсягу випуску продукції

Невикористані можливості щодо підвищення обсягу випуску продукції

Сума, тис.грн.

Питома вага, %

1

2

3

РОЗДІЛ 4

Список літератури за темою дослідження

Студент має вивчити й опрацювати літературу за вибраною темою дослідження. У звіті практики необхідно навести список не менш ніж з 50 джерел (підрічники, посібники, статті з фахових видань, тези доповідей на конференціях тощо), оформлений відповідно до діючих вимог.

РОЗДІЛ 5

Формування глосарію

Для виконання розділу необхідно сформувати глосарій.

Глосарій – це коротке, але змістовне тлумачення основних економічних термінів, що будуть використані студентом при написанні випускної роботи за обраною темою.

Для формування глосарію необхідно використати законодавчо-нормативну базу України, Національні стандарти бухгалтерського обліку, економічні енциклопедії та словники, підручники та посібники з дисциплін: «Економіка підприємства», «Економіка праці та соціально-трудові відносини», «Економічний аналіз», «Потенціал підприємства: формування та використання», «Економіка та організація інноваційної діяльності» та інші.

Глосарій повинен містити не менше 50 термінів та визначень, що використовуються при написанні бакалаврської випускної роботи.

Висновки

У висновках студенти повинні визначити та обґрунтувати основні напрямки та шляхи підвищення ефективності діяльності підприємства на основі проведених розрахунків та виконаного аналізу. Надані пропозиції (не менше 10) повинні враховувати особливості виробничої діяльності підприємства, динаміку його фінансово-економічних показників, об’єктивну оцінку отриманих результатів щодо факторного аналізу, рівень економічної та аналітичної роботи, відповідність виробничій та організаційній структурам управління, сучасним вимогам тощо.

Додатки

У додатках повинні міститися ксерокопії бухгалтерської, статистичної та оперативної звітності підприємства за три останні роки. Документи, які заповнені вручну чи друковані з електронних ресурсів мають бути завірені службовою печаткою підприємства.


EMBED MS_ClipArt_Gallery  




1. тема характеризуется способностьюк интенсивному расширенному воспроизводству за счет собственных ресурсов
2. Школапарк М.А. Балабан
3. Именно он выступает в качестве ключевого ее звена
4. II зачетная сессия Образ
5. Глеб Юрьевич.html
6. Государственная поддержка молодых семей Ярославской области в приобретении строительстве жилья в 2006 год
7. ТЕМАХ ГЕНЕРАТОРІВ МІЛІМЕТРОВОГО ДІАПАЗОНУ 01
8. Шпаргалка- Учет основных средств на предприятии
9. Стуктуры Рассмотренные нами массивы представляют собой совокупность однотипных элементов
10. Даю Нашли себе давалку Шо Та ни шо Ну ладно поехали тут недалеко моя маруха живет
11. О детях имеющих отклонения умственного развития известно еще со времен Аристотеля
12. 571 М~х~мм~д п~йгамб~рне~ тууы
13. Уильям Рамзай (Рэмзи)
14. Бегемотовые.html
15. На тему- Разложение функции в ряд Фурье Выполнил- Макаричев
16. .КАДРОВЫЕ РЕСУРСЫ Среднесписочное число работников- 2003 2004 20052006 прогноз Состав персонала по фу.
17. Контрольная работа- Современная детская поэзия
18. тема. 2002
19. Тема 13 ч.2 Задача 8.html
20. летию Михаила Михайловича Боброва 10 октября 2013 года 18