Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

1Біомеханізм пологів

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Билет  29

1)Біомеханізм пологів                                                                                                                                                                                                      1 етап - народження тазового кінця.                                                                                                                                                                          2 етап - народження плечового поясу.                                                                                                                                                                       3 етап - народження голівки плода                                                                                                                                                                          Ведучою точкою є верхівка куприка, провідна лінія - міжвертельна.

1. Встановлення сідниць (стиснення та опущення їх), міжвертельна лінія перебуває в одному з косих розмірів.                                           2. Внутрішній поворот сідниць. Починається при переході з широкої у вузьку частину порожнини малого тазу, закінчується в площині виходу, коли міжвертельна лінія стає в прямому розмірі виходу.                                                                                                                               3. Бокове згинання хребта в попереково-крижовому відділі. Точка фіксації між нижнім краєм симфізу та краєм клубової кістки передньої сідниці. Народження задньої сідниці, а потім передньої в прямому розмірі.                                                                                       4. Внутрішній поворот плечиків (з косого розміру в прямий) та зв'язаний з ним зовнішній поворот тулуба.                                                          5. Бокове згинання хребта в шийно-плечовому відділі. Точка фіксації між нижнім краєм симфізу та акроміальним відростком лопатки  плода. Відбувається народження заднього плечика, а потім переднього в прямому розмірі площини виходу з малого тазую                             6. Внутрішній поворот голівки. Сагітальний шов переходить в прямий розмір.

2) Загроза аборту. Клінічна картина: жінка скаржиться на нючі тянучі болі в ділянці крижів і попереку, кров’янисті виділення відсутні, розміри матки відповідають терміну вагітності, зовн. вічко закрите, тонус матки підвищується.                                                             Аборт що розпочався. Клініка: переймоподібний біль внизу живота, незначні кров’янисті виділення, матка відповідає терміну вагітності, зовн. вічко закрите або пропускає кінчик пальцем, матка в гіпер тонусі.                                                                                 Діагностика:- оцінка загального стану вагітної; -огляд шийки матки у дзеркалах,-бімануальне дослідження;                                                                               - оцінка величини крововтрати.                                                                                                                                                                         

Тактика фельдшера: при 1 та 2 стадії проводимо консервативну терапію у гінеколог. відділенні або у відділенні патології вагітності.   

ЗАДАЧА: Діагноз загроза розриву матки   Невідкладна допомога:  1 . Хвора не транспортабельна . Необхідно негайно викликати лікарську акушерську бригаду.                                                                                                                                                                                 

2 . Налаштувати  внутрішньовенне введення 5 % розчину глюкози або ізотонічного розчину натрію хлориду , краще плазмо замінників  - поліглюкіну або реополіглюкіну .

3 . Визначити групу крові ( якщо це не було зроблено раніше) .                

4 . Стежити за загальним станом жінки ( оцінювати колір шкіри і слизових оболонок , вимірювати АТ , підраховувати пульс) .

5 . Оцінювати величину крововтрати ( якщо є зовнішня кровотеча ) .

6 . Викликати донорів або забезпечити наявність крові відповідної групи .     

БИЛЕТ 30

1) Особливістю ведення пологів при таз. передлежанні   характеризується великою кількістю ускладнень. В І періоді передчасне або раннє відходження навколо плодових вод.( особливо при ніжних передлежаннях).В звязку з тим що тазовий кінець менший  за голівку і не прилягає щільно до пологового каналу, лінія стискання відсутня, відповідно води не поділяються на передні і задні. При кожній переймі води не витримують і розриваються. При відходженні навколо плодових вод можуть випасти петлі пуповини цей стан супроводж. слабкість пологової діяльності. ІІ період асфіксія чи гіпоксія плода, слабість пологової діяльності, закидання ручок, розгинання голівки. У разі розриву плод оболонок необхідно провести  вн акуш обстеження, за показаннями проводять епізіотомію в присутності анестезіолога.

2) штучний- по законодавству проводиться  до 12 тижнів вагітності. Класифікація,: -ранній до 12 тижнів,- пізній з 12 до 22 тижнів

Методика: вакуум аспірація, вишкрібання порожнини матки

УСКЛАДНЕННЯ.ранні: кровотеча, ушкодження шийки матки, порушення згортання крові, емболія (закупорка судин). Досить часто стається неповний витяг плодового яйця. хронічні захворювання статевих органів (сальпінгоофорит, ендометрит і т.д.). Пізні:  запальні захворювання статевих органів, гормональні порушення, ендометріоз, дисфункція яєчників, безплідність, ускладнення течії вагітностей.

ЗАДАЧА: Загроза розриву матки. ТАКТИКА:Припинити або послабити пологову діяльність і негайно закінчити пологи оперативним шляхом.                                                                                                                                                                          2.   передбачувальна маса плода 4080 г.      Для визначення ознаки  Цангемейстера:  повернути породіллю на бік, спиною до акушерки , нижележащую ногу зігнути в колінному і тазостегновому суглобі , верхню витягнути уздовж тулуба. Взяти тазомір і виміряти зовнішню кон'югату (від надкрижової ямки до верхнього краю симфізу ) . Потім передню гудзик тазоміра перемістити з симфізу на видатний пункт передньої поверхні головки (задня гудзичок залишається на місці). За відповідності розмірів голівки і тазу , зовнішня кон югата на 3-4 см довше , ніж розмір від голівки до над крижової  ямки. Пологи можливі через природні родові шляхи. Якщо останній розмір більше зовнішньої кон'югати , значить розмір голівки не відповідає розмірам таза - показано оперативне розродження шляхом кесаревого розитну. Однакова величина обох розмірів свідчить про наявності певного невідповідності між розмірами тазу і голівкою; в цьому випадку прогноз пологів сумнівний .    

БИЛЕТ 31              

1) – огляд шийки матки в дзеркалах.

Діагностичні критерії розриву промежини:  дефект тканини, раньова поверхня, кровотеча із пологових шляхів.Тактика розрив шийки матки та піхви: Виявлені розриви вшивають в обов'язковому порядку. Це досягається накладенням кетгутових швів, бажано в два поверхи. Перший шов повинен бути накладений вище місця розриву. У тому випадку, якщо край розриву не визначений, слід провести ручний контроль порожнини матки, щоб оцінити її цілісність.

 Розрив промежини: в залежності від глибини рани роблять або місцеве знеболення, або внутрішньовенний наркоз (при цьому жінка поринає у сон на нетривалий час). Якщо під час пологів використовувалася епідуральна анестезія, то жінці просто вводять додаткову дозу анестетика. 

2) Прееклампсія є симптомокомплексом поліорганної та полісистемної недостатності, що виникає під час вагітності.                   Прееклампсія легкого ступеня, середньої тяжкості, тяжкого ступеня.

Прееклампсія легка: АТ не перевищує 150/90,пульсовий тиск не менше 50,білок до 1 г на л, набряки на нижніх кінцівках.

Середньої тяжкості: АТ до 170/110, пульсовий тиск не менше 40, білок до 3 г на л.,в сечі гіалінові циліндри, набряки нижні кінцівки, черевна стінка.

Важка:АТ більше 170/110, пульсовий  тиск  менше 40, білок більше 3 г на л.,в сечі зернисті циліндри, генералізовані набряки.                Клініка пре еклампсії ІІІ ступеня: поява мушок або сітка перед очима, біль в епігастрії, загальне погіршення самопочуття, поява головного болю, неспокій.                                                                                                                                                                                 

Тактика та лікування: При легкому ступені прееклампсії важливо дотримуватися постільного режиму. При цьому рекомендується більше лежати на спині. Тому що таке положення тіла знижує артеріальний тиск. контролюється артеріальний тиск, проводиться УЗД.Середнього ступеня: гіпотензивні( магнію сульфат,аміназин з димедролом), антикоагулянти( гепарин)еуфілін, для запобігання гіпотрофії плода: токоферолу ацетат, сечогінні( фуросемід)Важкого ступеня:все те саме що і при І ТА ІІ додаємо дроперідол, сибазон, сечогінні.                                                                                                                                                                                                            ЗАДАЧА: гіпотонія матки.Тактика: 1. Загальностимулююча терапія (призначення п/ш 20 мл зависі з печінки великої рогатої худоби і в/ч 20 мл тривіту чи тетравіту) у 1 і 7 добу лікування.                                                                                                                                             

2. В/м - 5 мл ендрогенно-естрогеного препарату пролонгованої дії дигітолу, нейротропно-холіноміметичного препарату утеротоніка (п/ш 3 мл 2–3 рази з інтервалом 48 годин) або одного з простагландинів у 1 і 12 добу лікування.                                                                       

3. В/ч або внутрішньоаортально — 10 мл 10% розчину новокаїну разом з 50 ОД окситоцину або пітуїтрину на 2 і 4 добу лікування.              

4. В/в ввести 150–200 мл 10% розчину кальцію хлориду на 2 і на 5 добу лікування.  Для підвищення фізіологічного тонусу геніталій можна робити 5-ти хвилинний масаж матки та яєчників через пряму кишку, змащувати розетку шийки матки 1% розчином йоду чи зрошувати її 10% розчином цукру, 1% розчином бікарбонату натрію або хлористого натрію.

.

                                                                                                                  




1. 1 Вибір способу переробки пластмас і технологічного процесу
2. Тема- Педагогическая теория ЖанаЖака Руссо 17121778гг План- Общественнополитиче
3. вариант Финансовый менеджмент ~ это- управление финансами хозяйствующего субъекта В бухгалтерском бала
4. Методические рекомендации для ведения практических занятий G041
5. Предмет и история эстетики. Этапы развития русской эстетики
6. Уфимский государственный авиационный технический университет Кафедра Физики
7. Уровень эффекта финансового рычага Расчет ежемесячных платежей
8. ДИПЛОМНА РОБОТА Місце та роль УКГЦ в процесі національнодуховного становлення Підволочиського краю Зм
9. на заседании ШМО на заседании МС Директор
10. а bruptus umотрывистый bscessusus mнарыв гнойник bsensntisотсутствующий bstineotinui tentum ereудерживать bsum fui besse
11. рефератов по истории России ТЕМЫ РЕФЕРАТОВ В группе темы рефератов не должны повторяться 1
12. Облік і аудит в управлінні підприємницькою діяльністю в наступному складі-
13.  Организация внутреннего аудита на ООО ldquo;ЖБК1rdquo; 1
14. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ по подготовке студентом отчета по производственной практике Отчет по практик
15. тема национальных счетов Совокупность основных параметров макроэкономики образует кругооборот продуктов
16. Психологический климат в коллективе ~ залог успешности предприятия
17. то чето там. Вон там древний Мцхета
18. Форми бухгалтерського обліку.html
19. Проектирование Цифрового устройства
20. Система предвозрожденческих идей Данте