Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата хімічних наук Донецьк ~

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

                  

                                                                    

САЗОНОВА ОЛЬГА ІВАНІВНА

УДК 546. 881.5'78:544.341.2'228

ІЗОПОЛІ- ВАНАДАТНІ, ВОЛЬФРАМАТНІ ТА

ВАНАДАТОВОЛЬФРАМАТНІ АНІОНИ У ВОДНИХ РОЗЧИНАХ ТА У СКЛАДІ КРИСТАЛІЧНИХ СОЛЕЙ

02.00.01 –неорганічна хімія

 АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата хімічних наук

Донецьк –

дисертацією є рукопис

Робота виконана у Донецькому національному університеті

Міністерства освіти і науки України, м. Донецьк

Науковий керівник                     кандидат хімічних наук, доцент

                                                     Розанцев Георгій Михайлович,

                                                     Донецький національний університет,

доцент кафедри неорганічної хімії.

Офіційні опоненти                      доктор хімічних наук, професор

                                                     Калібабчук Валентина Олександрівна,

                                                     Київський національний медичний         

                                                     університет імені  О. О. Богомольця,

завідувач кафедри загальної хімії, м. Київ;

                                                     кандидат хімічних наук, доцент

                                                   Шаповалов Валерій Васильович,

                                                     Донецький національний технічний університет,

доцент кафедри прикладної екології та охорони

навколишнього середовища, м. Донецьк.

Провідна установа                      Київський національний університет ім. Тараса

                                                     Шевченка, кафедра неорганічної хімії, м. Київ

Захист дисертації відбудеться “ 5  грудня   2001 року о 14.00 на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.052.06 при Донецькому національному технічному університеті за адресою: 83000, м. Донецьк, пр-кт Б. Хмельницького, 106, VII учбовий корпус, ауд. 405.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного технічного університету: 83000, м. Донецьк, вул. Артема 58, II учбовий корпус.

Автореферат розісланий     “  листопада     2001 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради К 11.052.06., к.х.н.                                                                   Волкова О. І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Ванадатні, вольфраматні та ванадатовольфраматні ізополіаніони (ІПА) можна представити загальною формулою (МmOy)х-, де М –W, V або суміш цих елементів. Вони утворюються завдяки тому, що М мають придатне співвідношення між йонним радіусом та зарядом, здатні давати dπ-pπ зв'язки елемент-кисень, а їхні кисневі поліедри можуть сполучатися вершинами або ребрами. Різне сполучення атомів М визначає існування різних ІПА, що досі мало вивчено. Діапазон застосування ванадатовольфраматних сполук досить широкий і включає такі області, як промисловий синтез, аналітична хімія, медицина, електроніка. Так сполуки ІПА з металами I, II, III груп і РЗЕ проявляють ряд цікавих властивостей, що дозволяє використовувати їх як каталізатори промислових органічних синтезів, люмінесцентні композиції, ефективні модифікатори для варіювання електрофізичних властивостей кераміки, йонообмінники, інгібітори полум'я та придушувачі диму. Наявність в структурі ІПА активних кисневих центрів дозволяє одержувати їхні комплекси з різними органічними лігандами, які інтенсивно вивчаються з метою пошуку нових каталізаторів. Ведуться розробки нетоксичних препаратів, ефективних при лікуванні СНІДу, раку молочної залози, легень і саркоми, що містять як активні компоненти сполуки [A]m[MxM'-xO] (де А –лужний метал, ΝН+, алкіламмоній; М и М' –Мо, W, Nb, V; m=1-8, х=1-5). Таке широке використання ІПА у складі різноманітних нових матеріалів, особливо медичного призначення, пред'являє до них високі вимоги у відношенні стехіометричного складу, які можна виконати лише при наявності надійних методик синтезу цих сполук. У той же час умови синтезу ІПА з водних розчинів досі не оптимізовані, перш за все через відсутність системного вивчення поведінки цих аніонів при різній кислотності середовища. Наявність складних рівноваг приводить до появи вузьких зон домінування окремих форм аніонів, а навіть незначні відхилення від цих зон викликають невідповідність між складом комплексних частинок у розчині та у сполуках, синтезованих з цих розчинів. В літературі приведені досить суперечливі дані про склад та зони домінування ванадатовольфраматних ІПА, і дуже мало даних про їхню стійкість і термодинамічні характеристики. Вирішення цих проблем можливо тільки при всебічному дослідженні взаємодії у водно-сольових системах із залученням комплексу сучасних фізико-хімічних і математичних методів. Це дозволить у значній мірі розширити теоретичні дані про стан йонів у водних розчинах, про основні константи рівноваги, про склад та будову ізополісполук вольфраму (VI) і ванадію (V), які є необхідним довідковим матеріалом. Ось чому вивчення поведінки ІПА у водних розчинах, створення методик синтезу кристалічних сполук і вивчення їхніх фізико-хімічних властивостей, є актуальною як у теоретичному, так і в практичному аспекті проблемою.

Зв'язок роботи с науковими програмами, планами, темами. Робота виконана згідно з кординаційними планами міжвузівських наукових і науково-технічних програм “Наукові основи хімічної технології створення нових неорганічних речовин та матеріалів, комплексної хіміко-технологічної переробки мінеральної сировини України” на 1995-1997 рр. за темою ДонНУ 95-1вв/7 “Імплантаційні матеріали на основі гідроксилапатиту та кисневмісні сполуки елементів V та VI груп” № держреєстрації 0195υ015953 та на 1998-2000 рр. за темою ДонНУ 98-1вв/7 “Сучасний внутрішньокістковий імплантаційний матеріал на основі модифікованого гідроксилапатиту і кисневмісні сполуки d- та f-елементів” № держреєстрації 0198υ005547. Автором виконані розділи тем, присвячені вивченню кісневмісних сполук d-елементів V та VI груп.

Мета та задачі дослідження. Мета роботи: одержання даних про стан ізополі- ванадатних, вольфраматних та ванадатовольфраматних аніонів у водних розчинах та підтвердження їх існування синтезом кристалічних солей.

Відповідно до поставленої мети вирішувалися наступні основні задачі:

  •  Уточнити стан йонів ванадію (v) і вольфраму (VI) у водних розчинах;
  •  Вивчити процеси комплексоутворення змішаних ізополіванадатовольфраматних аніонів у водних розчинах;
  •  Запропонувати схеми взаємного переходу аніонів при різних концентраціях розчинів;
  •  Поповнити для індивідуальних та створити для змішаних ІПА базу даних за термодинамічними характеристиками їх стійкості в розчині;
  •  Встановити взаємозв'язок між величиною ΔG утворення та будовою ІПА ванадію (v) і вольфраму (VI);
  •  Встановити зони домінування ізополіаніонів у водних розчинах і розробити методики синтезу кристалічних солей;
  •  Вивчити властивості отриманих сполук різними фізико-хімічними методами.

Об’єкт дослідження - індивідуальні та змішані ізополіаніони d-елементів V і VI груп.

Предмет дослідження - поведінка ванадатних, вольфраматних і ванадатовольфраматних аніонів у водних розчинах та синтез кристалічних солей на їх основі.

Методи дослідження. Характер процесів, що протікають при підкисленні розчинів, вивчався методом рН-потенціометрії та ЯМР V. Визначення зон домінування, розрахунок складу і кількісних характеристик ІПА, які утворюються в розчині, проводилося шляхом математичного моделювання. Елементний склад отриманих сполук визначався методами хімічного аналізу. Склад, будова і властивості сполук, а також присутність у їхньому складі ОН-груп та молекул НО, контролювалося методами ІЧ-спектроскопії, термогравіметрії і рентгенофазового аналізу.

Наукова новизна одержаних результатів. На основі рН-потенціометричних даних шляхом математичного моделювання уточнений стан йонів ванадію (v) і вольфраму (VI) у водних розчинах та вперше вивчено комплексоутворення в змішаних ванадатовольфраматних системах. Показано, що утворення ІПА протікає через низку послідовно-паралельних процесів, а не через низку послідовних, як це вважалося раніше. Встановлено, що паравольфрамат-Б утворюється або з - (в розведених розчинах), або з WО(ОН)- (у концентрованих розчинах), а не з паравольфрамату-А або гептавольфрамату, як це прийнято в традиційних схемах. Визначено, що метавольфрамат утворюється не тільки з паравольфрамату-Б, але і за паралельною схемою з протонованого гептавольфрамат-аніону (НWО-). Доведено, що декавольфрамат утворюється в розчинах з концентрацією більш 0,01 моль/л. Постульовано утворення в невивченій раніше області кислотності Z<0,50 аніону НVО-, з якого утворюються лінійні ізополіванадати. Показано, що в розчині ванадію (v) можуть одночасно існувати як три-, так і тетраполіаніони ванадію (v) (VО-, VО-, НVО-, VО-, VО-, НVО-). Встановлено, що у лінійних ізополіванадатів при низьких концентраціях переважно протікають процеси із збільшенням ступеня протонування ІПА, а при високих –із збільшенням ступеня поліконденсації, тоді як у метаванадатів спостерігається зворотня картина. Виявлений і пояснений аномальний ріст вмісту аніона VО- у розчинах з концентрацією більш 0,1 моль/л. Вперше розраховані термодинамічні константи та енергія Гіббсу утворення індивідуальних ІПА. Розроблено механізм прогнозування їх величин з урахуванням будови комплексних частинок. Вперше запропоновані діаграми розподілу й розраховані концентраційні константи утворення змішаних ІПА 6-го ряду у водних розчинах при всіх можливих співвідношеннях V:W. Розроблені методики та синтезовані раніше не описані в літературі сполуки: три тетраполіванадати натрію, гідрогептавольфрамат неодиму (III), сім ванадатовольфраматів неодиму (III) і талію (I). Методами хімічного аналізу, ІЧ-спектроскопії, рентгенофазового аналізу, термогравіметрії доведена індивідуальність синтезованих сполук і дана картина їхньої термічної поведінки.

Практичне значення одержаних результатів. Одержані в дисертаційній роботі результати доповнюють існуючі уявлення про хімію поліоксометалатів даними про стан ванадатних, вольфраматних і ванадатовольфраматних аніонів у водних розчинах. Діаграми розподілу, концентраційні і термодинамічні константи, ізобарно-ізотермічні потенціали утворення індивідуальних і змішаних ІПА є довідковим матеріалом, який розширює базу даних у хімії поліоксометалатів V і VI груп. Визначення областей домінування окремих йонів у залежності від концентрації розчину дозволяє легко створювати експресні методики синтезу будь-яких ізополісолей. Синтезовані натрієві солі ізополіванадатів можуть бути використані для одержання аналогічних солей з іншими катіонами. Солі з катіонами талію і РЗЕ можуть використовуватися для створення ефективних каталізаторів реакції окислювання олефінів.

Особистий внесок здобувача. Автором самостійно проаналізований значний обсяг вітчизняної і закордонної літератури для планування і коректного виконання наукових експериментів. Самостійно виконані експериментальні дослідження з вивчення стану йонів методом рН-потенціометричного титрування, синтезу сполук, їх хімічного аналізу, а також математичне моделювання результатів експерименту за програмою CLINP, розробленою та наданою дисертанту д.х.н. Ю. В. Холіним (ХНУ, м. Харків). Вивчення розчинів методом ЯМР виконано під керівництвом к.х.н. В. В. Трачевського (ТЦ НАНУ, м. Київ). Розшифровка даних фізико-хімічних досліджень, аналіз і обговорення результатів експерименту та розрахунків проводилися разом з науковим керівником к.х.н. Г. М. Розанцевим.

 Апробація результатів. Результати роботи представлені на XIV та XV Українських конференціях з неорганічної хімії (1996 р. та 2001 р., м. Київ), на вузівській науковій конференції професорсько-викладацького складу (1997 р., ДонНУ, м. Донецьк), на науковій конференції “Львівські хімічні читання” (1997 р., м. Львів), на II та III міжнародних конференціях “Благородні та рідкі метали” (1997 р. та 2000 р., м. Донецьк) та на I Всеукраїнській конференції “Сучасні проблеми неорганічної хімії” (1999 р., м. Киів).

Публікації. За матеріалами дисертації надруковано 4 статті в наукових журналах та 7 тез доповідей на конференціях.

 Об’єм та структура дисертації.  Дисертація складається із вступу, п’яти розділів, висновків, списку використаних джерел (207 найменувань). Робота викладена на 206 сторінках,  містить 73 рисунка та 58 таблиць.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі подано обгрунтування актуальності роботи, сформульовано мету, наукову новизну та практичну значимість досліджень.

 Перший розділ  містить огляд літератури, в якому зібрані узагальнені та проаналізовані дані про стан йонів, структуру, властивості, методи синтезу та можливості практичного використання ізополі- ванадатних, вольфраматних та ванадатовольфраматних сполук. Показано, що літературні дані про стан йонів та кількісні характеристики змішаних ІПА повністю відсутні, а дані про властивості та методи отримання цих сполук нечислені та мають епізодичний характер.

 Другий розділ містить методики експерименту та обробки результатів на ЕОМ. рН-потенціометричне титрування проводилося при 250,1С на йономірі ЕВ-74 (ΔрН=0,05 од.). Водні розчини ортованадату натрію вивчалися методом ЯМР V на спектрометрі СХР-200 (“Bruker”, Німеччина) з робочою частотою 52-58 МГц у режимі накопичення (δ=±2 м. д.). Отримані дані застосовувалися для математичного моделювання ситуації в розчині за програмою CLINP (http: //klsp.kharkov.ua/kholin/clinp.html), побудови графічних залежностей і визначення концентраційних та термодинамічних (метод Пітцера) констант утворення йонів. Про вірогідність отриманих даних свідчать різниці в обмірюваному і розрахованому значеннях рН, що не перевищують 0,15 одиниць, а також величини середньоквадратичних відхилень (S) логарифмів констант утворення йонів та значення залишкової дисперсії (σ=0,1-0,7). Склад твердих продуктів вивчали методами хімічного, атомно-абсорбційного (спектрометр Сатурн-3, δ=±2-3%), ІЧ-спектроскопічного (спектрометр “Perkin-Elmer”, δ=±0,60,8 см), комплексно-термічного (дериватограф Q-1500D, δ=±10С) і рентгенофазового (дифрактометр Дрон-2, Cu-Kα) аналізів.

       Третій розділ присвячений дослідженням взаємодії у системах VO- - H+ - HO(VO-)=10-3-0,5 М), обговорюванню стану йонів, розрахункам термодинамічних характеристик ванадатних ІПА, синтезу та фізико-хімічним властивостям тетраванадатів натрію.

При математичному моделюванні процесів за експериментальною залежністю рН від Z=Cº(H+)/Cº(VO-) (рис. 1а), традиційні моделі: I (тільки структурно доведені в літературі ІПА: VO3-→ HVO- → VO- → HVO- → HVO- → VO- (або VO-) → VO- → HаVO(6-а)- (а=0; 1) → HVOVO+) і III (модель I, доповнена лінійними та циклічними ізополіванадатами зі ступенем поліконденсації від 3 до 6), адекватно описували результати експерименту тільки в області утворення дека-, мета- і частини лінійних поліванадатів.

Рис. 1. а) Апробовані моделі стану йонів ванадію (V) (крапки –експеримент, криві –розрахунок) при С(VО-)=0,001 моль/л (μ=0,1): 1 - Модель I; 2 - Модель II: HVO- (1), HVO- (2), VO- (3), VO- (4), VO- (5), HVO- (6), VO- (7), VO- (8); 3 - Модель III: модель II без аніону HVO-; б) Діаграми розподілу аніонних форм від Z для моделі II.          

Після додавання до моделі III не описаного в літературі аніона  НVO-, була отримана модель II, що адекватно описує результати експерименту у всьому вивченому інтервалі Z, в тому числі й у зоні Z=0-0,50 (рН=12-14), де через відсутність надійної інформації апріорі постулювали рівноважний перехід: VO- + H+ = НVO-. Додавання цього аніона дозволило не тільки вперше описати поведінку аніонів ванадію в сильнолужних розчинах, але й дало можливість відмовитися від традиційної послідовної схеми поліконденсації та перейти до послідовно-паралельної. Модель II використовувалася як базова для описання поведінки йонів ванадію і при інших концентраціях. В результаті уточнені або вперше розраховані концентраційні константи поліаніонів для рівняння: bVO- + (8b+a-2c)H+ ↔HaVbOc(2c-5b-a)- + (4b-c)HO (табл. 1). Побудовано 5 діаграм розподілу аніонних форм ванадію, один приклад з яких представлений на рис. 1б.

Цікаво відзначити, що в спектрах ЯМР V навіть при невисоких значеннях Z у розчині є сигнали від більшості з аніонних форм, включаючи декаванадати, що безумовно свідчить про послідовно-паралельне протікання процесів і про швидке встановлення рівноважних станів утворення йонів. Згодом залишаються лише ті сигнали, що відповідають домінуючим при даному Z аніонам, що вказує на повільний перехід між окремими формами. Для приведення інформації про константи утворення до загальноприйнятого, стандартного виду, залежності концентраційних констант ІПА від йонної сили розчину оброблялися методом Пітцера. Розраховані середньозважені значення lgКсер. та їх залишкові дисперсії представлені в таблиці 2.

Таблиця 1 -

Концентраційні константи утворення йонних форм у розчинах ванадатів.*

Йонна форма

lg K (S)

C=0,001M

C=0,01 M

C=0,1 M

C=0,25 M

C=0,50 M

HVO-

0,50

,04 (0,04)

,75 (0,06)

,39 (0,09)

,40 (0,16)

,60 (0,13)

HVO-

1,00

,95 (0,03)

12,95 (0,13)

,05 (0,14)

---

---

VO4-

1,00

,60 (0,11)

,76 (0,10)

,84 (0,25)

,55 (0,04)

,68 (0,07)

VO-

1,33

55,09 (0,08)

,34 (0,30)

,19 (0,11)

,60 (0,04)

,49 (0,09)

VO-

1,50

,97 (0,07)

,73 (0,14)

---

---

---

HVO-

1,75

---

,88 (0,06)

,36 (0,09)

,30 (0,11)

,32 (0,10)

HVO-

2,00

,62 (0,04)

---

---

---

---

VO-

2,00

,74 (0,30)

,37 (0,05)

---

---

---

VO-

2,00

---

---

,72 (0,07)

,94 (0,07)

,91 (0,21)

HVO-

2,25

---

,73 (0,10)

,84 (0,05)

,46 (0,05)

,93 (0,08)

VO-

2,40

,3 (0,19)

,75 (0,24)

273,03 (0,30)

,22 (0,12)

,07 (0,20)

НVO-

2,50

---

---

---

,99 (0,41)

---

НVO-

2,60

---

---

---

,97 (0,14)

,27 (0,22)

НVO-

2,70

---

---

---

,15 (0,15)

,10 (0,22)

НVO-

2,80

---

---

---

---

,64 (0,23)

* У дужках наведені величини середньоквадратичних відхилень логарифмів  констант  утворення.

Таблиця 2 -

Термодинамічні константи (метод Пітцера) і ΔG утворення поліванадатів.

Йонна форма

lgКсер.

σ

ΔG

ΔGf

НV2O-

21,46

·10-3

-122,3

-1928,3

VO-

30,67

·10-3

-174,8

-1743,8

VO-

57,61

·10-3

-328,3

-2563,3

VO-

85,65

·10-4

-488,1

-3389,1

HVO-

93,53

·10-4

-533,0

-3434,0

VO-

76,57

·10-3

-436,3

-2434,3

HVO-

112,32

·10-3

-640,0

-3304,1

НVO-

299,97

·10-4

-1709,4

-7895,4

HVO-

305,24

·10-3

-1739,4

-7925,4

НVO-

312,41

·10-4

-1780,3

-7966,2

НVO-

317,32

·10-5

-1808,2

-7994,2

Величина ΔGf (табл. 2) була розрахована з використанням термодинамічних констант утворення і довідкових величин ΔG(VO-)=-903 кДж/моль, ΔG(HO)=-237 кДж/моль за рівнянням: ΔGf(HaVbOc(2c-5b-a)-) = -RTlnK(HaVbOc(2c-5b-a)-) + bΔG (VO-) –(4b-c)ΔG(HO).

Виявилося, що величина ΔGf лінійних ІПА залежить від наявності в їхньому складі двох типів зв'язків: V = O (а, моль; ΔG = A, кДж/моль), V - О - V (b, моль; ΔG = B, кДж/моль) і може бути розрахована за загальним рівнянням ΔGf = аА + bВ. При розв'язанні системи лінійних рівнянь були отримані середні значення: A = -229,8 кДж/моль і B = -363,1 кДж/моль. Підстановка величин A і B при розрахунку ΔGf як лінійних, так і циклічних поліаніонів дозволяє одержати значення, що відрізняються від експериментально отриманих менш, ніж на 1-2 %. Наприклад, для триметаванадату розраховане ΔGf =6A+3B=-2468,0 кДж/моль відрізняється від експериментально отриманого значення  (табл. 2) на 1,4 %. Була оцінена величина термодинамічної константи утворення тетраметаванадат-аніону: ΔGf =8A + 4B=-3290,6 кДж/моль, що відповідає lgК=109,9. Використання величин A і B дозволяє прогнозувати орієнтовні значення термодинамічних констант рівноваги, що дуже важливо в процесі моделювання, тому що істотно заощаджує час у порівнянні з інтуїтивним підбором цих констант, який використовується більшістю авторів.

Виявилося, що величина ΔGf циклізації (перехід від лінійних ванадатів до циклічних метаванадатів) практично не залежить від кількості членів циклу і дорівнює в середньому                -107,6 кДж/моль: VO- + 2Н+ = VO- + НО, lgK=76,57 –,61=18,96, (ΔG= -108,0 кДж/моль), НVO- + 2Н+ = НVO- + НО, lgK = 112,32 –,53 = 18,79, (ΔG= -107,1 кДж/моль).                                       

Вивчення впливу концентрації на максимальну кількість (п, %) йонів у розчинах (рис. 2) показало, що при низьких С(VO-)<0,1 моль/л у зоні утворення лінійних поліванадатів визначальним є процес протонування. Мольна частка (п) апротоних форм зменшується з одночасним утворенням протонованих форм (НVO-, НVO-) і диванадату. При високих С(VO-)>0,1 моль/л визначальну роль грає зростання ступеня поліконденсації, що приводить до зменшення вмісту протонованих форм і до аномального збільшення вмісту аніона VO-. Очевидно практично повна відсутність цього аніона при  С(VO-)=0,1 моль/л автоматично постулювалося більшістю дослідників і на С(VO-)>0,1 моль/л, а при послідовній схемі поліконденсації повернутися до цього аніона вже було неможливо. От чому в традиційних схемах цей аніон виявляється тільки в розчинах з низькою концентрацією, та й то не завжди.

У метаванадатів визначальну роль при підвищенні концентрації розчину грають процеси, які супроводжуються збільшенням ступеня поліконденсації, і тільки після С(VO-)>0,1 моль/л визначаючою стає ступінь протонування йонів. На відміну від описаних в літературі схем, вдалося зафіксувати реальне існування три- і тетраметаванадатів у вузькому інтервалі концентрацій (0,01-0,1 моль/л), а також наявність у розчині протонованого тетраметаванадату НVO-, введення якого дозволяє виключити зі схеми пента- і гексаметаванадати, тим більше, що їх існування у водних розчинах не було підтверджено жодним з авторів синтезом відповідних солей.

Рис. 2. Максимальний вміст аніонів поліванадатів при різних концентраціях розчину: а) 1 - НVO-, 2 - НVO-, 3 - VO-, 4 - V3O-, 5 - VO-, 6 - НVO-, 7 - VO-; б) 1 - НVO-, 2 - VO-, 3 -VO-, 4 -НVO-, 5 - VO-, 6 -НVO-, 7 - НVO-, 8 - НVO-, 9 - НVO-.

Вміст декаванадат-аніону практично не залежить від концентрації розчину, аж до С(VO-)=0,1 моль/л, а при С0(VO-)>0,1 моль/л він частково переходить у протоновані форми НаVO(6-а)-. Аналіз середньозважених термодинамічних констант утворення протонованих декаванадатів НаVO(6-а)- показав, що збільшення кількості протонів (а) у складі аніона приводить до монотонного росту констант утворення на ту саму величину. Кореляційний аналіз залежності lgК=f(а) дозволив одержати лінійне рівняння lgKа = lgК + b·а, де lgК = 293,93±0,82; b=5,922±0,300; з коефіцієнтом кореляції 0,997 і значенням дисперсії 0,67. Виходячи з цього, величина термодинамічної константи утворення аніона VO- може бути оцінена як lgК = 293,93 і використана в подальших розрахунках. 

Для підтвердження вищевикладеного був проведений синтез солей, що містять найбільш спірні лінійні та циклічні ізополіаніони ванадію –VO-, HVO-, VO4- и HVO-, утворення яких у розчині й досі дискутується. Склад отриманих солей приведений в таблиці 3.

Таблиця 3 -

Ізополіванадати натрію.

Z

рH

ω, %

NaO

VO

HO

Валовий склад солей

1,30-

1,70

8,50-

,70

Знайдено

Розраховано

31,80

,74

62,35

,10

5,76

,15

2,99NaO ·2VO·1,86HO

NaVO·2HO

1,50-

1,80

7,50-

,50

Знайдено

Розраховано

25,30

,08

,67

,90

,25

,02

2,53NaO ·2VO·5,6HO

NaНVO·5HO

2,00-

2,20

5,50-

,00

Знайдено

Розраховано

17,15

,73

,81

,45

,91

,83

1,5NaO ·1,97VO·5,1HO

NaНVO·5HO

2,20-

2,30

4,00-      

,50

Знайдено

Розраховано

15,91

,20

,23

,40

,80

,41

1,5NaO ·2,06VO·6,42HO

NaНVO·6HO

Аніони в їхньому складі ідентифіковані методом ІЧС, а термоліз вивчений методами РФА і ДТА:

                           100С                   240С

NaHVO·5HO  →   NaHVO   →    2NaVO + NaVO + 0,5VO;

                          80С                                 155С

NaVO·2HO  →     NaVO·0,75HO  →   1,5NaVO + 0,5VO;

                           130С                               165С                 180С

NaHVO·6HO  →   NaHVO·2,5HO  →   NaHVO  →  3NaVO + 0,5VO.

Таким чином, результати проведених досліджень дозволили запропонувати послідовно-паралельну схему стану йонів ванадію, яка суттєво відрізняється від традиційних послідовних схем, описаних у літературі.

 Четвертий розділ присвячений дослідженням взаємодії у системах WO--H+-HO(WO-)=10-3-10-1М), обговорюванню стану йонів, розрахункам термодинамічних характеристик вольфраматних ІПА, синтезу та фізико-хімічним властивостям солей з аніоном НWО-.

Рис. 3. а) Апробовані моделі стану йонів вольфраму (VI) при С°(WО-)=0,1 моль/л, μ = 0,5: 1 –Модель I: WO(OH)-, HWO-, WO(OH)-, WO(OH)-, WO-; 2 –Модель II: WO-, WO(OH)-, WO(OH)-, WO-; 3 –Модель III : WО- (1), WO(OH)- (2),WO(OH)- (3), HWO- (4), WO(OH)- (5), WO- (6), НWO- (7); 4 –Модель IV; б) Діаграма розподілу аніонних форм вольфраму (VI) в розчині для моделі III.

При математичному моделюванні процесів за експериментальною залежністю рН від  для вольфраматних розчинів (рис. 3а) необхідно булоX13X13 уточнити дискусійне в літературі питання, через яку з йонних форм йде утворення паравольфрамату-Б (через аніон НWО- (модель І) або через аніон WО- (модель ІІ)). Виявилося, що обидві моделі неадекватно описують експериментальні дані як у зоні утворення паравольфрамату, так і в зоні переходу до метавольфрамату (Z=1,00-1,60). Тому після апробації декількох моделей перевага була віддана моделі ІІІ. Виявилося, що у вивченому інтервалі Z=0-1,20 є аніон WО(ОН)-, тоді як ні аніону НWО-,ні аніону WО- виявлено не було. Результати моделювання в зоні Z=1,17-1,50 цілком виключають версію про утворення суміші пара- і метавольфраматів і свідчать на користь існування протонованого гептавольфрамат-аніону (НWО-), який може бути структурно не охарактеризованим ψ-метавольфраматом Глемзера. Включення цього аніона вперше дозволило надійно описати поводження йонів вольфраму в зоні переходу від паравольфрамата-Б до метавольфрамату. Слід зазначити, що при виключенні з моделі якої-небудь частинки вона не описує експериментальні дані з достатньою точністю. Для прикладу на рис. 3а показана крива 4 (модель IV), що була розрахована при виключенні з моделі III декавольфрамат-аніону.

Модель III використовувалася як базова для описання поведінки вольфраматних аніонів і при інших концентраціях. У результаті уточнені або розраховані концентраційні константи поліаніонів (табл. 4) для рівняння: bWO- + (8b+a-2c)H+ ↔HaWbOc(2c-6b-a)- + (4b-c)HO.  Побудовано 6 діаграм розподілу аніонних форм вольфраму, одна з яких представлена на рис. 3б. 

Таблиця 4 -

Концентраційні константи утворення йонних форм у водних розчинах вольфраматів.

Йонна форма

Z

lg Кi (S)

C=0,1M (μ=0,5)

C=0,01M (μ=0,1)

C=0,001M (μ=0,1)

WO(OH)-

1,00

,71 (0,46)

,41 (0,17)

    ---

WO(OH)-

1,17

119,38 (0,13)

,30 (0,27)

117,30 (0,40)

HWO-

1,29

73,83 (0,07)

,70 (0,16)

71,40 (0,10)

WO(OH)-

1,50

140,02 (0,08)

133,60 (0,28)

,70 (0,30)

WO-

1,60

120,08 (0,10)

    ---

     ---

HWO-

1,70

121,95 (0,17)

    ---

     ---

Встановлено, що із збільшенням концентрації розчину (рис. 4) росте ступінь поліконденсації, що приводить до росту частки протонованого гептавольфрамату, паравольфрамату-Б та декавольфрамату. Частка гекса- і метавольфрамату росте, а потім починає падати, що, швидше за все, зв'язано із збільшенням частки декавольфрамату, який, імовірніше всього, при С>0,01 моль/л утворюється в розчині переважно з метавольфрамату. Таким чином, всі аніони, крім WO(OH)-; мають достатню зону домінування при максимальному накопиченні >70%. Отже синтез сполук у даному інтервалі концентрацій не повинен викликати особливих ускладнень. 

Рис. 4. Максимальний вміст полівольфрамових аніонів в залежності від концентрації розчину: 1 –WO(OH)-,  2 –WO(OH)-, 3 –HWO-, 4 –WO(OH)-, 5 –WO-.

Результати розрахунку термодинамічних констант (метод Пітцера) представлені в таблиці 5. Для вольфрамових аніонів значення ΔGf розраховано за формулою: ΔGf (HaWbOc(2c-6b-a)-) = -RTlnK(HaWbOc(2c-6b-a)-) + bΔG(WO-) –(4b-c)ΔG(HO) (табл. 5). За різницею в ΔG(WO-) та ΔGWO-) була оцінена величина ΔGОН: ΔGОН = -939,7 + 931,0 = -8,7 кДж/моль, і отримані ΔG=ΔGf–ΔGОН апротоних форм (табл. 5). Виявилося, що величина ΔGf вольфраматних ІПА залежить від присутності в їхньому складі п'яти типів зв'язків:

                           W                       W                                     W                                   W

W –O             O                                    O  –W             W –O – W                   W –O –W

                           

W                       W                                     W                           W        W

ΔG=A, кДж/ моль; ΔG=B, кДж/моль; ΔG=C, кДж/моль; ΔG=D, кДж/моль; ΔG=E, кДж/моль; і може бути розрахована за рівнянням: ΔGf = аА + bB + cC + dD + eE. При розв'язанні системи рівнянь були отримані середні значення ΔG зв'язків: A=-225,4 кДж/моль, B=-262,8 кДж/моль, C=-274,5 кДж/моль, D=-320,0 кДж/моль і E = -321,0 кДж/моль.

Таблиця 5 -

Термодинамічні константи (метод Пітцера) і ΔG утворення полівольфраматів.

Йонна форма

lgKсер.

σ

ΔG

ΔGf

ΔGf –ΔGОН

WO(OH)-

53,68

·10-4

-305,9

-5417,9

-5400,5

WO(OH)-

123,38

,01

-703,1

-10453,1

-10435,7

НWO-

76,59

·10-3

-436,5

-6005,5

-5996,8

WO(OH)6-

149,59

·10-3

-852,4

-10128,4

-10111,0

WO-

129,63

·10-3

-738,8

-8152,8

-8152,8

WО(ОН)-

~26

---

-148,1

-3872,1

-3854,7

Солі з аніоном WО(ОН)- не були синтезовані і структурно охарактеризовані. Тому для 15-ти можливих аніонів, запропонованих Порай-Кошицем для цього складу, були розраховані ΔGf. Для одного з аніонів значення ΔGf = 12A + 7B + 2C + D = -5413,4 кДж/моль добре збігається з експериментальним і відрізняється приблизно на 0,24%.  Для інших –розрахункові й експериментальні значення ΔGf відрізняються більш, ніж на 7%. Тому, аніон WО(ОН)-, може мати будову, близьку до запропонованої Порай-Кошицем, але містити дві групи WО(ОН) з атомами кисню в цис-положенні (рис. 5). Присутність у розчині гідрогептавольфрамат-аніона було доведено синтезом відповідних солей, відомості про які в літературі не виявлені. Склад одержаних солей з різними катіонами приведений в таблиці 6.

       

Рис. 5. Аніон WО(ОН)-.                                  

Ідентифікація солей натрію (випарювання) і кальцію (витримування до появи осаду) методами хімічного та ІЧ-спектроскопічного аналізів рівнозначно показала, що вони відносяться до паравольфрамату-Б. І тільки при швидкому осадженні катіоном РЗЕ був отриманий гідрогептавольфрамат неодиму (ІІІ). Смуги поглинання в області вольфрам-кисневих коливань аналогічні таким для описаного в літературі гептавольфрамового аніона, а смуги поглинання при 1080 см-1 свідчать про наявність протону в складі аніону. Процес видалення води контролювали методом ДТА і прожарюванням у стаціонарних умовах. Повне збезводнювання за даними РФА приводить до розкладу сполуки на WO та Nd(WO):

                       110-170С                   350-450С

NdWO)·55НО     →    Nd(НWO)     →Nd(WO) + WO.

Таблиця 6 -

Ізополівольфрамати.

ω, %

NaO

CaO

NdO

WO

HO

Валовий склад солей

Знайдено

Розраховано

8,69

,62

---

---

---

---

,08

,36

,36

,03

NaO ·11,9WO·28,4HO

NaWO(ОН)·27HO

Знайдено

Розраховано

---

---

,76

,67

---

---

,45

,07

,37

,26

CaO ·11,9WO ·32,8HO

CaWO(ОН)·32HO

Знайдено

Розраховано

---

---

---

---

,87

,46

,34

,07

,56

,47

,5NdO·20,6WO·56,4HO

Nd(НWO)·55HO

 

Таким чином, результати проведених досліджень дозволили запропонувати стан йонів вольфраму (VI) у вигдяді послідовно-паралельної схеми, яка відрізняється від традиційних  схем, описаних в літературі.

П'ятий розділ присвячений дослідженням взаємодії у системах VО- - WO- - H+ - HO(-+WO-)=10-3-10-1 М), обговорюванню стану йонів, розрахункам кількісних характеристик змішаних ІПА, синтезу та фізико-хімічним властивостям змішаних ізополісолей.

Результати рН-потенціометричного титрування у змішаних розчинах із співвідношенням V:W=2:4 представлені на рис. 6. Ні моделлю І (тільки індивідуальні ІПА: VO-, HVO-, HVO-, VO-, VO-, VO-, HVO-, VO-, VO-; WO-, WO(OH)-, HWO-, WO(OH)-), ні моделлю ІІ (тільки змішані ІПА: VхWO(х+2)- (х=1-3); V(W-xVx)O(3+x)- (x=2-4); VxW-xOx- (x=4), VxW-xO(4+x)- (x=2, 4)) неможливо адекватно описати результати експерименту. Швидше за все, при низьких значеннях Z відбувається утворення індивідуальних ІПА (модель І непогано працює при Z=0,50-1,50), деякі форми яких в результаті поліконденсації перетворюються в необхідні змішані  ізополіаніони. Тому моделі I і II були об'єднані в модель III, вибраковка якої привела до адекватного описання експериментальних даних. Додавання до моделі I змішаних ІПА 12-го ряду (V(W-xVx)O(3+x)- (x=2-4)), запропонованих М. Т. Роре і М. С. Flynn (модель IV) або  А. К. Ільясовою (модель V: модель I + VxW-xOx- (x=4), VxW-xO(4+x)- (x=2, 4)) не поліпшують її, що вказує на переважне утворення змішаних ІПА 6-го ряду. Виявилося, що жодна з випробуваних моделей не може адекватно описати процеси на початку титрування при Z=0-0,3. Низьке значення рН вихідного розчину (~8-9) підказало необхідність заміни аніона VO- на НVO- і збереження аніона WO- як вихідних частинок при моделюванні.

Рис. 6. Апробовані моделі стану йонів у ванадатовольфраматних розчинах при V:W=2:4 и та С(VO-+WO-)=10-3моль/л. Крапки –експериментальні дані, криві –розрахунок: 1 - Моделі Iта V; 2 - Модель II; 3 - Модель III: WO-, HVO-, HVO-, НVO-, VO-, VWO-, НVWO-, HVWO-, HVWO-, HVWO; 4 - Модель IV; 5 - Модель VI: WO-,HVO-, VO-, HVO-, WO(ОН)-,VO-, VWO-, HVWO-, HVWO-.

Запропонована модель VI адекватно описала експериментальні дані у всьому інтервалі Z і використовувалася для описання поведінки аніонів при інших концентраціях і співвідношеннях компонентів. В результаті для змішаних ІПА вперше розраховані концентраційні константи утворення (табл. 7) для рівняння:  (10+а-x)H+ + xHVO- + (6-x)WO-  HаVxW-xO(2+x-а)- + 5HO (x=1÷5, а=0÷7). Побудовано 15 діаграм розподілу аніонних форм у змішаних розчинах. Через те що аніон VWO- утворюється при Z=1,50, введеної в розчин кислоти досить для переходу вольфраму (VI) у паравольфрамат-Б, а ванадію (V) –у триметаванадат-йон (VO-), із яких й утворюється змішаний ізополіаніон. Аніон VWO- утворюється при Z=1,33, що достатньо для переходу ванадію (V) –у метаванадат (VO-), а вольфраму (VI) –тільки в аніон WO(OH)-. У випадку аніонів VWO- (Z=1,17) і VWO- (Z=1,00) кислоти вистачає тільки для переходу ванадію (V) у триметаванадат, але не досить для поліконденсації WO-. І, нарешті, аніон VWO- утворюється при Z=0,83 з аніонів VO- і WO-. З підвищенням концентрації розчину зростає ступінь протонування змішаних аніонів, так як це спостерігалося в розчинах ванадію (v) і було відсутнє в розчинах вольфраму (VI). Швидше за все, протонування змішаних ІПА здійснюється або за ванадій - кисневими октаедрами, або за мостиковими атомами кисню, що поєднують вольфрамові й ванадієві октаедри (WOі VO), як у декаванадатів. Виключенням є аніон VWО-, протонування якого йде у вольфрам-кисневий октаедр, як у декавольфраматів. На користь цього припущення говорить порівняння констант протонування відповідних ІПА.

 Таблиця 7 -

Концентраційні константи утворення йонних форм при С(VO-+WO-)=10-3М.

Йонна форма

lgKi (S)

V:W=1:5

Х=1

V:W=2:4

Х=2

V:W=3:3

Х=3

V:W=4:2

Х=4

V:W=5:1 Х=5

1

HVO-

-8,99 (0,19)

-9,41 (0,19)

-9,37 (0,23)

-8,31 (0,05)

-8,35 (0,07)

2

VO-

2,64 (0,08)

,98 (0,18)

,44 (0,09)

---

---

3

HVO-

---

8,55 (0,17)

---

---

---

4

VO13-

---

---

---

24,62 (0,08)

,79 (0,10)

5

VO-

28,57 (0,08)

,75 (0,18)

,59 (0,11)

,50 (0,06)

---

6

WO(ОН)-

---

28,43 (0,09)

---

---

---

7

WO(ОН)-

55,25 (0,14)

---

---

---

---

8

WO(ОН)-

126,46 (0,25)

---

---

---

---

9

VxW-xO(2+x)-

72,99 (0,09)

,25 (0,12)

,54 (0,08)

,11 (0,15)

55,60 (0,11)

10

HVxW-xO(1+x)-

75,62 (0,49)

---

---

---

---

11

HVxW-xOx-

---

,90 (0,12)

,84 (0,14)

,06 (0,10)

---

12

HVxW-xO(x-1)-

---

89,53 (0,13)

,58 (0,12)

,82 (0,36)

,58 (0,08)

13

HVxW-xO(x-2)-

---

---

88,83 (0,11)

,06 (0,13)

---

14

HVxW-xO(x-3)-

---

---

91,77 (0,34)

,68 (0,09)

,64 (0,06)

15

HVxW-xO(x-4)-

---

---

---

97,42 (0,08)

---

16

HVxW-xO(x-5)-

---

---

---

---

98,38 (0,11)

17

VO+

---

---

---

15,28 (0,35)

,44 (0,19)

18

HWO

---

---

---

11,86 (0,28)

,65 (0,30)

Аналіз даних, отриманих при різних концентраціях, говорить про те, що синтез сполук з аніоном VWО- можливий у всьому інтервалі концентрацій від 0,001 до 0,1 моль/л при V:W = 1:5, а також при V:W = 2:4 і концентрації 0,1 моль/л. Оптимальні умови для синтезу сполук з аніонами VWО- и VWО- –це інтервал концентрацій 0,001-0.01 моль/л при стехіометричних співвідношеннях V:W, для сполук з аніоном VWО- –це концентрація 0,01 моль/л (V:W = 4:2), а синтез сполук с аніоном VWО- краще проводити в розведених розчинах (0,001 моль/л) при V:W=5:1. Для підтвердження утворення змішаних ІПА, були синтезовані кристалічні солі, склад яких представлений у таблиці 8.

Для ідентифікації аніонів у солях неодиму (III) і талію (I) були використані ІЧ-спектри їхніх повітряно-сухих зразків. Методами ДТА і РФА вивчено термоліз солей:

C                            120C                      290C                 385C

TlVWO·26HO →  TlVWO·21HO → TlVWO·8HO → TlWO+… →    

              575C                                                                                   120C                                      

топлення → TlWO + TlVO + 4WO;      Nd[VWO].54HO    →

  300C                                 480C

Nd[VWO].20HO → Nd[VWO].12HO → Nd[WO] + 2NdVO + 9WO;

C                          170C                          280C

NdVWО·24НО →  NdVWО·6НО  →  NdVWО·3НО  →  NdVO + 5WO.

   Таблиця 8 -

Аналіз осадів у системі Меп+VO- –WO- –H+ –HO.

V:W

Z'

ω, %

TlO

NdO

VО

WO

HO

Валовий склад солей

2:4

1,3-1,4

Знай-но

Розр-но

---

,14

,09

,01

,91

,58

,63

,70

,36

0,49NdO·0,5VО·4,9WO·23,87HO

NdVWO·24HO

2:4

1,3-1,6

Знай-но

Розр-но

---

,80

,38

,81

,85

,82

,34

,95

,42

0,69NdO· VО· 4,05WO ·18,63HO

Nd[VWO]·54HO

2:4

1,9-2,0

Знай-но

Розр-но

---

,65

,56

,49

,41

,15

,23

,95

,79

0,5NdO·VО·3,97WO·17,53HO

NdHVWO ·17HO

1:5

1,6-1,8

Знай-но

Розр-но

27,28

,04

---

,85

,86

,79

,21

,90

,89

1,52TlO·0,5VО·5,07WO·26,08HO

TlVWO·26HO

3:3

1,9-2,0

Знай-но

Розр-но

51,50

,95

---

,90

,09

,95

,37

,72

,59

2,57TlO·1,5VО·3,09WO·3,19HO

TlVWO·3HO

4:2

1,6-1,8

Знай-но

Розр-но

58,18

,14

---

,58

,60

,99

,16

,93

,11

3,02TlO·2,02VО·2WO· 4,82HO

TlVWO·5HO

5:1

1,6-1,7

Знай-но

Розр-но

66,20

,66

---

,30

,78

,10

,08

,43

,49

3,59TlO·2,44VО· WO ·6,94HO

TlVWO·7HO

 

Таким чином, результати проведених досліджень дозволили вперше запропонувати послідовно-паралельну схему утворення змішаних ванадатовольфраматних ізополіаніонів у водному розчині.

ВИСНОВКИ

  1.  Вперше запропоновані математичні моделі процесів поліконденсації у ванадатних (С=0,001-0,5 моль/л), вольфраматних (С=0,001-0,1 моль/л) і ванадатовольфраматних (С=0,001-0,1 моль/л) розчинах, які адекватно описують результати рН-потенціометричних досліджень.
  2.  Методом ЯМР V показано, що рівноважні стани утворення ІПА встановлюються швидко, а взаємний перехід між ІПА відбувається повільно.
  3.  Встановлено, що утворення індивідуальних ІПА протікає через низку послідовно-паралельних процесів, а не через низку послідовних, як це вважалося раніше. Вперше запропонована послідовно-паралельна схема утворення VхWO(2+х)- (х=1-5) у водному розчині.
  4.  У невивченій лужній області (Z=0-0,30) постульовано існування аніона НVO-, який є вихідним для утворення лінійних поліванадатів і пояснює аномальний ріст вмісту аніона VO- при С>0,1 моль/л. Доведено одночасне існування в розчинах аніонів VO- - НаVO(6-а)- та VO3--НаVO(4-а)- (а=0; 1).
  5.  Показано, что аніон WO(OH)- утворюється через аніон WO(OH)-, а не через паравольфрамат-А (HWO-) або гептавольфрамат (WO-), як це пропонується у двох альтернативних традиційних схемах. Запропоновано варіант будови аніона WO(OH)-.
  6.  Визначено, що аніон WO(OH)- утворюється не тільки із WO(OH)-, але й із запропонованого аніона НWO-, який можна віднести до ψ-метавольфрамату, а аніон WO- - із аніона WO(OH)- при С>0,01 М.
  7.  Встановлено, що аніони VхWO(2+х)- утворюються з лінійних і циклічних поліванадатів та будь-якого, у тому числі і мономірного аніона вольфраму, який існує при Z1,17. Ступінь поліконденсації вихідних ізополіаніонів вольфраму знижується з ростом х та концентрації розчину.
  8.  Виявлено, що з ростом концентрації для аніонів VbOb+2(b+2)- (C≤0,1моль/л), VbObb-, декаванадата (С>0,1 моль/л) та змішаних ІПА в основному протікає процес протонування, а для VbOb+2(b+2)- (C>0,1моль/л), VbObb- (С<0,1 моль/л) та полівольфраматів –процес поліконденсації.
  9.  Вперше розраховані концентраційні, термодинамічні константи і стандартна енергія Гіббсу утворення всіх індивідуальних та концентраційні константи для змішаних ІПА. Запропоновано спосіб оцінки значень термодинамічних констант утворення та ΔG циклізації з використанням розрахованих значень ΔGf окремих зв'язків ОМп (п=1-5).
  10.  Розроблено методики і вперше синтезовано три тетраванадати натрію, гідрогептавольфрамат неодиму (III), сім ванадатовольфраматів неодиму (III) і талію (I). Методом ІЧ-спектроскопії ідентифіковані аніони у складі синтезованих солей, що побічно підтверджує їх існування в розчині. Методами ДТА й РФА вивчено термоліз виділених солей.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЇ ВИКЛАДЕНО В РОБОТАХ

  1.  Сазонова О. И., Розанцев Г. М., Холин Ю. В. Некоторые уточнения состояния ионов вольфрама (VI) в водном растворе // Журн. неорг. химии. –. –Т. 43. –№ 11. –С. 1894-1899.
  2.  Розанцев Г. М., Сазонова О. И. Состояние вольфрамванадиевых анионов в разбавленных растворах // Вестник Донецкого университета. Сер. А: естественные науки. –. –Вып. 2. –С. 93-97.
  3.  Розанцев Г. М., Сазонова О. И., Холин Ю. В. Некоторые уточнения состояния ионов ванадия (v) в водном растворе // Журн. неорг. химии. –. –Т. 44, № 12. –С. 1992-1997.
  4.  Розанцев Г. М., Сазонова О. И. Влияние ионной силы на константы образования изополианионов ванадия (V) в водном растворе / Вопросы химии и хим. технологии. –. –№ 1. –С. 86-88.
  5.  Сазонова О. И., Розанцев Г. М., Белоусова Е. Е., Рымарь В. М. Условия синтеза смешанных вольфрамованадатов и некоторых декавольфраматов // XIV Украинская конференция по неорганической химии: Тез. докл. конф. Киев, 10-12 сентября 1996 г. –Киев, 1996. –С. 147.
  6.  Сазонова О. И., Розанцев Г. М., Холин Ю. В. Изучение состояния анионов ванадия (v) в водном растворе путём математического моделирования ситуации // Благородные и редкие металлы: Сб. информ. матер. 2-й межд. конф. “БРМ–”, Донецк, 23-26 сент. 1997 г. –Донецк: ДонГТУ, 1997, Ч. 2. –С. 56-57.
  7.  Розанцев Г. М., Сазонова О. И., Козлова Т. Л., Тарадина Г. В. Моделирование состояния ионов и условий синтеза некоторых изо- и гетерополиоксометаллатов V и VI групп // Современные проблемы неорганической химии: Сб информ. матер. I-й Всеукр. конф., Киев, 12-14 сентября 1999 г. –Киев: КГУ, 1999. –С. 69.
  8.  Розанцев Г. М., Белоусова Е. Е., Сазонова О. И., Лысенко О. Н., Тилинина Н. Н. Учёт состояния изополианионов V, Nb и W при извлечении их соединений из промышленных отходов // Благородные и редкие металлы: Сб. информ. матер. 3-й межд. конф. “БРМ–”, Донецк, 19-22 сент. 2000 г. –Донецк: ДонГТУ, 2000. –С. 254.
  9.  Розанцев Г. М., Сазонова О. И., Чмона В. А. Области существования и константы образования изополивольфраматов // XV Украинская конференция по неорганической химии: Тез. докл. конф. Киев, 3-7 сентября 2001 г. –Киев, 2001. –С. 234.

Особистий внесок дисертанта в друковані праці:

[1]-[3] –Математичне моделювання в системах - - Н+ - НО, - - WО- - Н+ - НО та- - Н+ - НО відповідно; синтез, хімічний аналіз та ідентифікація ізополіметалатів.

[4] –Математичне моделювання в системі- - Н+ - НО при різних концентраціях та йонних силах; розрахунки термодинамічних констант.

АНОТАЦІЯ

 Сазонова О. І. Ізополі- ванадатні, вольфраматні та ванадатовольфраматні аніони у водних розчинах та у складі кристалічних солей. –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата хімічних наук за спеціальністю 02.00.01. –неорганічна хімія. –Донецький національний технічний університет, Донецьк, 2001.

Дисертація присвячена вивченню процесів утворення ізополі- ванадатних, вольфраматних і ванадатовольфраматних аніонів у водних розчинах та синтезу солей, які містять ці аніони. Розроблені математичні моделі, які адекватно описують утворення ізополіаніонів у системах VO- - H+ - HO, - - Н+ - НО та VO- - - - Н+ - НО, при Cмon-=10-3–-1 моль/л в інтервалі йонних сил 0,1-0,5 моль/л. Розраховані концентраційні та термодинамічні константи утворення ІПА, визначені області їх існування, встановлена залежність складу комплексів від концентрації та йонної сили розчину. Розраховані термодинамічні характеристики переходів між аніонними формами в залежності від кислотності середовища. Розроблені методики синтезу 11-ти раніше не описаних у літературі ізополіоксометалатів з катіонами Na+, Tl+, Nd+. Будова і властивості солей охарактеризовані методами ІЧ-спектроскопії, термогравіметрії та рентгенофазового аналізу.

Ключові слова: поліоксометалати, стан йонів, математична модель, ізополіаніон, константа утворення, синтез, термодинамічні характеристики.

АННОТАЦИЯ

 Сазонова О. И. Изополи- ванадатные, вольфраматные и ванадатовольфраматные анионы в водных растворах и в составе кристаллических солей. –Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата химических наук по специальности 02.00.01. –неорганическая химия. –Донецкий национальный технический университет, Донецк, 2001.

Диссертация посвящена изучению процессов образования изополи- ванадатных, вольфраматных и ванадатовольфраматных анионов в водных растворах и синтезу солей, содержащих эти анионы. Разработаны математические модели, адекватно описывающие образование изополианионов в системах VO3- - H+ - HO, - - Н+ - НО, VO- - - - Н+ - НО при концентрациях Cмon-=10-3–-1 моль/л в интервале ионных сил 0,1-0,5 моль/л. Впервые рассчитаны концентрационные, термодинамические константы, стандартная энергия Гиббса образования всех индивидуальных и концентрационные константы смешанных ИПА. Предложен способ оценки значений термодинамических констант образования и ΔG циклизации с использованием вычисленных значений ΔGf отдельных связей ОМп (п=1-5).

Установлено, что паравольфрамат-Б образуется либо из WО- (в разбавленных растворах), либо из WО(ОН)- (в концентрированных растворах), а не из паравольфрамата-А или гептавольфрамата, как это принято в традиционных схемах. Определено, что метавольфрамат образуется не только из паравольфрамата-Б, но и по параллельной схеме из протонированного гептавольфрамат-аниона (НWО-). Доказано, что декавольфрамат образуется в растворах с концентрацией более 0,01 моль/л.

Методом ЯМР V показано, что равновесные состояния образования ИПА устанавливаются быстро, а взаимный переход между ИПА происходит медленно. Постулировано образование в неизученной ранее области кислотности Z<0,50 аниона НVО-, из которого образуются линейные изополиванадаты. Показано, что в растворе ванадия (v) могут одновременно присутствовать как три-, так и тетраполианионы ванадия (v) (VО-, VО-, НVО-, VО-, VО-, НVО-). Установлено, что у линейных изополиванадатов при низких концентрациях протекают преимущественно процессы с увеличением степени протонирования ИПА, а при высоких –с увеличением степени поликонденсации, тогда как у метаванадатов наблюдается обратная картина. Обнаружен и объяснён аномальный рост содержания аниона VО- в растворах с концентрацией более 0,1 моль/л.

Показано, что образование ИПА протекает через ряд последовательно-параллельных процессов, а не через ряд последовательных, как это считалось ранее. Впервые предложена последовательно-параллельная схема образования VхWO(2+х)- (х=1-5) в водном растворе. Установлено, что анионы VхWO(2+х)- образуются из линейных и циклических поливанадатов и любого, в том числе и мономерного аниона вольфрама, существующего при Z≤1,17. Степень поликонденсации исходных изополианионов вольфрама понижается с ростом х и концентрации раствора.

Вычислены термодинамические характеристики переходов между анионными формами в зависимости от кислотности среды. Определены условия выделения солей с соответствующими анионами из водных растворов. Разработаны методики синтеза 11-ти ранее не описанных в литературе соединений с катионами Na+, Tl+, Nd+. Строение и свойства солей охарактеризованы методами ИК-спектроскопии, термогравиметрии и рентгенофазового анализа.

Ключевые слова: полиоксометаллаты, состояние ионов, математическая модель, изополианионы, константа образования, синтез, термодинамические характеристики.

ABSTRACT

Sasonova O. I. Isopoly- vanadate, tungstate and vanadatotungstate anions in agueous solutions and in composition of crystal salts. –Manuscript.

Thesis. Candidate of Sciences (Chemistry) on speciality 02.00.01 –inorganic chemistry. –Donetsk National Technical University, Donetsk, 2001.

The thesis is devoted to the investigation of isopoly –vanadate, tungstate and vanadatotungstate anions in agueous solutions and to the synthesis of salts containing these anions. The mathematical models, which describe formation of isopolyanions in VO- - H+ - HO, WO- - H+ - HO, VO- - WO- - H+ - HO systems at concentrations Cмon-=10-3–-1 моl/l at ionic strength 0,1-0,5 моl/l, have been elaborated. The concentration and thermodynamic constants of isopolyanion formation have been calculated, the existence ranges of isopolyanions have been determined, the dependence of composition on concentration and ionic strength of solutions has been established. The thermodynamic characteristics of intertransitions between anion forms depending on medium acidity have been calculated. The synthesic procedures for 11 novel isopolyoxometalates containing cations Na+, Tl+, Nd+ have been developed. The structure and properties of salts have been characterised by IR-spectroscopy, thermogravimetric and X-ray powder diffraction.

Key words: polyoxometalates, state of ions, mathematical model, isopolyanions, formation constant, synthesis, thermodynamic characteristics.




1. Бухгалтерский учёт в коммерческих банках
2. Особенности организации менеджмента в Японии
3. Особенности зрения человека
4. Бюджетное устройство организации
5. Статья- Школьные неудачи
6. Літературознавчі погляди КГ Юнга
7. Понятие Договор займа кредитный договор и договор факторинга оформляют единые экономические кредитные о
8. ЭКОНОМИКА ОРГАНИЗАЦИЙ составила- ст
9. гражданское общество
10. Реферат- Разработка модели повседневного платья
11. НИЖЕГОРОДСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ УНИВЕРСИТЕТ им
12. Оптические методы исследования процессов горения
13. Межличностные отношения детей подросткового возраста
14. Потребительский рынок и потребительское поведение в туризме и индустрии гостеприимства
15.  Общая характеристика преступлений против правосудия
16. Реферат Макензи Александр
17.  Виды импульсных сигналов
18. Трудовская входит в состав предприятий производственного объединения Донецкуголь и расположена в Петро
19. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ з онкології для студентів 5го курсу медичного факультету лікувальна с
20. Залыгин СП