Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Кафедра захисту інформації

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

ЗАТВЕРДЖУЮ

ДЕКАН ФАКУЛЬТЕТУ

“        “

2013р.

 

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЗВІТ

ПРО ВИКОНАННЯ КАФЕДРАЛЬНОЇ НАУКОВО- ДОСЛІДНОЇ РОБОТИ

ЗА

2012

/

2013

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

1. Кафедра захисту інформації.

2. Шифр, назва роботи, назва етапу:

04512, Методи та засоби побудови захищених інформаційних та комунікаційних систем, 1-й етап - Дослідження організаційно-технічних та правових методів захисту інформації

3. Категорія роботи: фундаментальне дослідження 

4. Керівник роботи: Карпуков Леонід Матвійович, д.т.н., проф., зав. каф. захисту інформації.

5. Виконавці: проф. Карпуков Л.М., ас. Андрущенко Д.М., ас. Бєліков Д.В., ас. Говоров А.О., ас. Гулін О.С., ас. Каменський О.А., ст. викл. Клочко В.В., к.ф.-м.н., доц. Козіна Г.Л., ст. викл. Корольков Р.Ю., ас. Куцак С.В., к.т.н., доц. Лізунов С. І., асп. Львов О.С., ас. Нікуліщев Г. І., к.ф.-м.н., доц. Романенко С.М., ст. викл. Сіренко А.С., ст. викл. Слєпцов В.І., к.т.н., доц. Щекотихін О.В.

6. Основні наукові (науково-технічні) результати  

Проведено аналіз властивостей спеціальних схем цифрового підпису та досліджено шляхи підвищення захищеності схем цифрового підпису.

Проведено аналіз ефективності використання скінченних векторних полей в криптоперетвореннях на гіпереліптичних кривих.

Розглянуто анонімність як критерій оцінки захищеності протоколів сліпого електронного цифрового підпису.

Проведено порівняльний аналіз швидкодії шифрів “КАЛИНА” і AES.

Запропоновано “Комп’ютерна програма для захисту програмних продуктів”, яка призначена для створення перешкод порушенню авторського та суміжних прав при створенні комп’ютерних програм, а само для виявлення факту порушення ліцензії та блокування правопорушника через мережу Інтернет.

Проведено аналіз алгоритмів захисту програмного забезпечення.

Проведено аналіз ефективності використання стеганографічних методів для захисту авторських прав на статичні зображення.

Розглянуто протокол авторизації через мережу Інтернет, як з використанням електронного цифрового підпису як сучасний надійний метод захисту комп’ютерних програм.

Запропоновано метод захисту авторського права на цифрові зображення.

Запропоновано новий спосіб ідентифікації нелінійних об’єктів (НО) типу метал-окис-метал (МОМ), який пропонується використовувати як перший етап, що передує поглибленому методу аналізу НО з використанням функцій та концепції динамічного насичення, які можна застосовувати: а) в нелінійній радіолокації з метою зменшення вірогідності помилкового прийняття хибного нелінійного об’єкту за справжній і навпаки; б) в нелінійній рефлектометрії для визначення дефектів в лініях передачі.

Проаналізовано причини виникнення втрат у швидкісній характеристиці (ШХ) радіолокаційної станції (РЛС) 35Д6. Виявлено неузгодженість періодів повторення імпульсів зондування з властивостями штатних вагових функцій, застосовуваних за обчислення дискретного перетворення Фур’є (ДПФ). Показано, що не існує вагового вікна, яке було б єдиним оптимальним для режимів випромінювання РЛС 35Д6 з однаковою кількістю імпульсів зондування. Виконано оптимізацію вікон ДПФ за критерієм мінімуму втрат у ШХ. Отримано, що шляхом заміни штатних вагових функцій на оптимальні, можливе зменшення втрат на 7%..16% (в залежності від метеоумов). За цього, для кожного режиму випромінювання треба застосовувати окрему вагову функцію.

На основі проекційного методу дається строгий розв’язок задачі дифракції основної хвилі Н10 на стику регулярного і нерегулярного прямокутних хвилеводів з діелектричної пластиною, розташованою паралельно вузьким імпедансним стінкам. Наводяться і аналізуються залежності дифракційних характеристик стику хвилеводів від його параметрів.

Розглянута можливість застосування еквівалентних граничних умов для визначення параметрів складних хвилевідних структур, що являються ключовими елементами при розробці фільтруючих систем в радіотехнічних засобах.

Проведено порівняльний аналіз методів розмежування доступу в автоматизованих інформаційних системах, що функціонують на базі корпоративних СУБД. На основі проведеного аналізу запропонований механізм захисту баз даних з використанням цифрових сертифікатів.

Розроблені нові методика та алгоритм синтезу передаточних функцій цифрових фільтрів з лінійними фазо-частотними характеристиками (ФЧХ) на основі ФНЧ-прототипів з монотонними частотними характеристиками в смузі пропускання. Для підвищення якості синтезованих передаточних функцій пропонуються розроблені автором амплітудно-фазовий та фазовий коректори.

Виконано дослідження сучасних засобів електронного цифрового підпису (ЕЦП) та шифрування, а також підходів, які можуть бути використані при створенні систем ідентифікації мобільних пристроїв в мережах зв’язку.

Проведено аналіз схем цифрового підпису – на основі інфраструктури відкритих ключів та на основі ідентифікаційних даних. За результатами аналізу складена порівняльна характеристика двох схем за такими критеріями як мобільність та переносимість протоколів ЕЦП, можливість їх використання в розподіленому середовищі тощо.

Розглянуто деякі особливості тестування безпеки серверів програмних аплікацій, зокрема на стадії планування тестів на проникнення.

Визначено основні ресурси та елементи, що повинні бути отримані під час планування тестів; запропонована методика паралелізації робіт, яка дозволяє отримати максимально детальний план тестування безпеки та перейти від "чорного ящика" до методів тестування більш високого рівня ("сірий ящик", "білий ящик").

Виконано роботи по розробці програмного модуля криптографічного захисту з можливостями встановлення цифрового підпису на інформацію користувачів розподілених Web-аплікацій. Описано архітектуру модуля, його основні можливості та використані технології. В подальшому модуль захисту буде використаний при побудові навчальної системи, що моделює основні процеси та функції систем Інтернет-банкінга.

Виявлено та досліджено нові ефекти у повединці електомагнітного поля у середовищі з від’ємними значеннями діелектричної та магнітної проникностей.

Проведено чисельне моделювання параметрів середовищ з від’ємними значеннями діелектричної та магнітної проникностей, які будуються з різнонаправлених спіралей, а також з так званих SRR-структур.

Проведено дослідження підвищення захисту інформації у волоконно-оптичних лініях зв’язку.

Розглянуто проблема впливу отворів у екрануючому шарі на параметри смугових фільтрів.

Здійснено аналіз факторів, які впливають на рівень захищеності акустики виділених приміщень. Розглянуто технічні канали можливого витоку мовної інформації і визначено найбільш вразливі з них.

Звернута увага на частотну залежність звукопроникнення за межі приміщення.

Запропоновано представлення груп кос, яке базується на використанні двох матриць з цілочисельними елементами. На відміну від існуючих представлень, зберігає властивості операцій над косами та має менші вимоги до об’єму пам’яті та потужності обчислювальної системи.

Розроблено та запропоновано вдосконалений спосіб розрахунку оптичного бюджету пасивної оптичної мережі доступу. Проведено розрахунки згідно з запропонованою методикою.  

Запропоновано метод синтезу смуго- пропускаючих фільтрів із симетричною структурою, складеної з чвертьхвильових відрізків ліній і короткозамкнутих шлейфів. Метод дозволяє безпосередньо за технічним завданням без використання фільтрів-прототипів складати функцію фільтрації, що забезпечує рівнохвильову амплітудну характеристику фільтра, і визначати хвильові опору елементів фільтра за допомогою простої процедури, заснованої на перемножуванні матриць. Наведено приклад синтезу фільтра, що показує, що за запропонованим методом на відміну від традиційного методу на основі фільтра-прототипу, виходить рівнохвильова характеристика фільтра при значеннях хвильових опорів його елементів, що в більшій мірі задовольняють вимогам конструктивної реалізації.

Досліджено сучасні міжнародні стандарти і методи оцінки та управління ризиками інформаційних систем. Детально розглянуті аналітичні методи оцінки та управління ризиками з точки зору їх застосовності при забезпеченні безпеки інформаційних систем. Виявлено основні недоліки існуючої методологічної бази.

Розроблено інтересо-орієнтована модель управління для інформаційної системи, що відкриває можливість управління ризиками  відповідно до заданих критеріїв якості. Дана модель будується на основі оцінки різних станів інформаційної системи в результаті аналізу множин суб'єктів, об'єктів і процесів, що утворюють цю систему. Відмінною особливістю моделі є врахування динаміки розвитку системи, можливість прогнозування рівня ризику, а також облік індивідуальних особливостей осіб, приймають управлінські рішення. Запропоновано комплексну оцінка корисності прийнятого управлінського рішення на основі ризику і очікуваного доходу, що задає критерій якості для визначення оптимального рішення.

Запропоновано технічне рішення, спрямоване на вдосконалення системи захисту РЛС 36Д6 від комбінованих завад.  Воно дозволяє більш ефективно визначати активна чи пасивна завада переважає в даній області простору та застосовувати відповідний алгоритм для її придушення. Продовжується відпрацювання методики визначення частот повторення імпульсів когерентно-імпульсних РЛС з пачковою вобуляцією.

Запропонована методика оцінки впливу інтерференції активних завад на системи завадо захисту імпульсно-доплерівських радарів. Для цього в полігонних умовах було проведено реєстрацію шумової активної завади, прийнятої двоканальним приймальним пристроєм при темпі сканування антенної системи в режимі кругового огляду 5 и 10 секунд и частоті повторення імпульсів 1500, 750 и 375 Гц. Показано, що при прискоренні темпу сканування і зменшенні частоти повторення імпульсів зміна міжканального відношення амплітуд на інтервалі когерентної обробки збільшується, що призводить до деградації параметрів просторового фільтра в режимі запам’ятовування вагових коефіцієнтів.

7. Практична цінність 

Отримано свідоцтво про реєстрацію авторського права на комп’ютерну програму “Захист програмних продуктів” (Андрущенко Д.М., Козіна Г.Л.).

Отримано деклараційний патент на корисну модель «Пристрій для виміру та визначення параметрів вимірних передатних функцій нелінійних систем» (С.П. Гулін, О.С. Гулін, В.П. Дмитренко).

Розроблено протокол сліпого підпису на еліптичних кривих над скінченим векторним полем, що може бути застосований в системах електронного голосування.

Розроблені методика та алгоритм синтезу передаточних функцій цифрових фільтрів з лінійними фазо-частотними характеристиками на основі ФНЧ-прототипів з монотонними частотними характеристиками в смузі пропускання дозволяють суттєво підвищити якість синтезу передаточних функцій та оптимізувати процес отримання передаточних функцій цифрових фільтрів з лінійними ФЧХ. Як правило, в порівнянні з традиційними методиками, ця дає виграш в якісних показниках при меншій кількості ланцюгів фільтрів. Спрощується (формалізується) процес одержання передаточної функції.

Надані практичні рекомендації по практичному використанню локаторів нелінійності для підрозділів органів внутрішніх справ МВС України.

Модуль криптографічного захисту для навчальної системи Інтернет-банкінга виконується у вигляді програмної аплікаці. Призначення – контроль доступу до сховища ключів користувача системи та підписання даних, що отримані від нього в електронному вигляді при роботі з браузера.

Як складова частина навчальної системи Інтернет-банкінга розроблений модуль може бути використаний у навчальному процесі, зокрема під час проведення лабораторних робіт з дисциплін на кафедрі "Захист інформації".

Результати, що були отримані під час дослідження схем ЕЦП для ідентифікації мобільних пристроїв та особливостей тестування безпеки, дозволяють визначити додаткові вимоги та можливості подібних систем, скласти план робіт по тестуванню модуля захисту.

Проведена чергова модернізація програми для розрахунку електромагнітних полів випромінюючих об’єктів, поверхня яких замінюється сітковою моделлю.

На підставі теоретичних та практичних досліджень розроблений лабораторний стенд для досліджень звукоізолюючих властивостей листових будівельних матеріалів. Лабораторна робота виконується студентами всіх форм навчання з дисциплін «Фізико-технічні методи захисту інформації» та «Методи та засоби технічного захисту інформації».

Запропоноване представлення груп кос дає можливість реалізувати криптографічні схеми асиметричного шифрування та розподілу ключів.

8. Цінність результатів для навчального процесу 

Отримано гриф МОН України для навчального посібника «Компоненти та пристрої волоконно-оптичних ліній зв’язку» авторів Щекотихіна О.В., Пізи Д.М., Бугрової Т.І.

Отримано гриф МОН України для навчального посібника "Протоколи цифрового підпису" авторів Козіної Г. Л., Молдов’яна М. А., Неласи Г. В.

Підготовлено окремі частини навчального посібника «Фізико-технічні методи захисту інформації» авторів Клочко В.В., Карпукова Л.М., Лізунова С.І.

Підготовлено до друку методичні вказівки до нових лабораторних робіт з дисципліни «Криптографічні засоби захисту інформації».

Надруковано методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Криптографічні засоби захисту інформації».

Підготовлено практичні завдання для створення нових лабораторних робіт з дисципліни «Захищені телекомунікаційні технології» за участю студента 5-го курсу групи РТ-818 Калініна Д.А.

Прийнято участь в корегуванні методичних вказівок з дисципліни «Комп’ютерні мережі» для студентів спеціальності «Захист інформації в комп’ютерних системах та мережах».

Підготовлено до друку методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни «Системи передачі інформації».

Підготовлена дипломна робота на тему «Реалізація цифрових сертифікатів для розмежування доступу в СУБД», вик. студ.гр.РТ-818 Лисіков С.С., кер. Куцак С.В. За результатами дипломної роботи підготовлено доповідь на «Тижні науки».

Вдосконалено методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Антивірусні технології».

Результати досліджень використовуються при викладанні навчальних дисциплін «Пристрої обробки та захисту інформації» та «Сучасне обладнання захисту інформації».

Підготовлено до друку методичні вказівки до нових лабораторних робіт з дисципліни «Пристрої обробки та захисту інформації».

Результати роботи включено до навчальних матеріалів з дисциплін "Системне програмування", "Об’єктно-орієнтоване програмування" та "Основи Web-програмування". Отримані результати також можуть бути використані в якості матеріалів для самостійної роботи студентів з дисциплін "Системи банківської безпеки", "Криптографічні засоби захисту інформації", "Захищені операційні системи та бази даних".

Відновлено методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Мікросхемотехніка». Підготовлено конспект лекцій з дисципліни «Антени і пристрої мікрохвилевої та оптоелектронної техніки».

Підготовлено до друку і видання  методичних вказівок до лабораторної роботи з дисциплін «Фізико-технічні методи захисту інформації» та «Методи та засоби технічного захисту інформації» з назвою «Дослідження звукоізолюючих властивостей листових будівельних матеріалів».

Студентом гр. РП-710 Гальченко А.В. на підставі проведених досліджень підготовлена наукова доповідь для «Тижня науки 2013».

Підготовлено до друку методичні вказівки до нових лабораторних робіт з дисципліни «Системи менеджменту інформаційної безпеки».

Отримані технічні рішення, які спрямовані на вдосконалення системи захисту РЛС 36Д6 від комбінованих завад, будуть впроваджені в курси лабораторних робіт з дисципліни «Цифрова обробка сигналів» на кафедрах «Захист інформації» та «Радіотехніка та телекомунікації», а також під час дипломного проектування.

За спеціальністю 8.17010101 «Безпека інформаційних і комунікаційних систем» захищені магістерські роботи: «Дослідження механізмів запобігання шахрайства та витоку даних в інформаційних структурах комерційних організацій з використанням технології HONEYPOT», вик. Турбін П.С., кер. Карпуков Л.М.; «Розробка заходів з підвищення якості послуг, що надаються в соціальних безпровідних мережах»,вик. Разумовський М.І., кер. Карпуков Л.М.; «Дослідження криптографічних протоколів на базі алгоритму Шнорра», вик Старченко А.І., кер. Козіна Г.Л.; «Розробка системи інтернет-банкінгу», вик. Гудим М.Ю., кер. Козіна Г.Л.; «Аналіз безпеки хмарових обчислень», вик. Юрков Д.С., кер. Козіна Г.Л.

За спеціальністю 8.17010201 «Системи технічного захисту інформації, автоматизація її обробки» захищені магістерські роботи: «Дослідження та покращення рівню безпеки відкритих мережевих систем», вик. Варинський Р.Ю., кер. Щекотихін О.В.; «Модель оцінки інформаційної безпеки підприємства на основі процесного підходу», вик. Скворцов С.С., кер. Романенко С.М.; «Дослідження ступеня захищенності біометричних систем автономного доступу», вик. Колодка П.О., кер. Лізунов С.І.; «Дослідження ступеня захищенності технічних систем автономного доступу», вик. Цегельник Т.О., кер. Лізунов С.І.

Підготовлено курсова робота «Быстродействие шифров “КАЛИНА” и AES», вик. студ.гр.РТ-818 Калінін Д.А., кер. Козіна Г.Л. За результатами курсової роботи підготовлено стаття в журнал РІУ.

Організовано участь студентів ЗНТУ в Міжнародній олімпіаді з інформаційних технологій "ІТ-Планета 2012/2013" – у звітному періоді в олімпіаді прийняли участь:

  •  7 студентів кафедри захисту інформації;
  •  2 студента кафедри радіотехніки та телекомунікацій;
  •  2 студента кафедри обліку та аудиту;
  •  1 студент кафедри програмних засобів;
  •  1 студент кафедри комп’ютерних систем та мереж.

За результатами відбіркового туру олімпіади 6 студентів взяли участь у регіональних змаганнях у м. Донецьк, четверо з яких зайняли призові місця та були запрошені на Всеукраїнський фінал олімпіади до м. Харків. За результатами Всеукраїнського фіналу двоє студентів запрошені на Міжнародний фінал олімпіади до м. Київ.

Під час проведення Всеукраїнського фіналу олімпіади взято участь у круглому столі "Зустріч з бізнесом: ІТ в освіті та підготовка ІТ-фахівців", що був організований ВГО "Співтовариство ІТ-директорів України". Під час зустрічі взяв активну участь в обговоренні проблем та перспектив в освіті та підготовки фахівців за спеціальностями напряму ІТ.

Результати участі в Міжнародній олімпіаді, матеріали конкурсів та робіт студентів планується використати як в навчальному процесі, так і під час підготовки студентів до конкурсів олімпіади в наступному навчальному році.

За напрямами досліджень студентам запропоновано теми дипломних робіт.

9. Перелік студентів, аспірантів, які виконували роботу:

Студенти: Лисіков С.С., гр. РТ-818; Тверденко А.В., гр. РТ-719; Дашковская К.В., гр. РТ-710; Гальченко А.В., гр. РТ-710; Лізунов Д.С., гр. РТ-710; Дейнега В.А., гр. РТ-718м; Костырский А.В., гр. РТ-718м; Разуваев А.Ю., гр. РТ-718м; Соловей О.Г., гр. РТ-718м; Заболотний Р.А., гр. РТ-818м; Зелинская И.С., гр. РТ-818м; Калинин Д.А., гр. РТ-818м; Щепетов А.Ю., гр. РТ-818м.

Аспіранти: Говоров А.О., Львов О.С., Нікуліщев Г. І.

10. Можливість впровадження у виробництво.

Вищезазначені результати можуть бути впроваджені при розробці новітніх зразків технічних засобів захисту інформації, зокрема, при розробці новітніх зразків цифрових фільтрів для захищених ліній зв’язку в наукових організаціях і виробничих підприємствах радіотехнічної промисловості.

Розроблено метод прямого синтезу смуго-пропускаючих фільтрів з рівнохвильовою амплітудною характеристикою, що реалізуються на чвертьхвильових відрізках ліній і короткозамкнутих шлейфах. Метод відрізняється простотою складання функції фільтрації по заданих технічних вимогах, можливістю вибору для отриманої функції фільтрації двох варіантів структури фільтра, а також ефективністю процедури визначення хвильових опорів елементів фільтра з можливістю підбору їх значень, що задовольняють вимогам конструктивної реалізації.

Використання запропонованого методу синтезу дозволить підвищити якість проектних робіт при розробці селективних пристроїв мікрохвильового діапазону.

Після проведення відповідних випробувань, щодо на вдосконалення системи захисту РЛС 36Д6 від комбінованих завад, результати можуть бути впроваджені на КП «НВК «Іскра».

11. Бібліографічний перелік монографій, підручників, посібників, науковіх статей, інших публікацій, які опубліковано за матеріалами досліджень за період виконання НДР 

  1.  Щекотихін О.В. Компоненти та пристрої волоконно-оптичних ліній зв’язку / Щекотихін О.В., Піза Д.М., Бугрова Т.І. // Навчальний посібник. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – 307с.
  2.  Андрущенко, Д.М. Комп’ютерна програма “Захист програмних продуктів” / Д.М. Андрущенко, Г.Л. Козіна // Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір №. 46740 – К.: Державний департамент інтелектуальної власності України. — Дата реєстрації: 11.12.2012.
  3.  Гулін С.П. Патент на корисну модель № 72287 Україна. МПК7 G01 R 27/28. Пристрій для виміру та визначення параметрів вимірних передатних функцій нелінійних систем // С. П. Гулін, О. С. Гулін, В. П. Дмитренко; заявник та патентовласник – Запорізький національний технічний університет; заяв. 20.02.2012; опубл. 10.08.2012, Бюл. №15.
  4.  Чорнобородова Н.П. Поліпшення швидкісної характеристики РЛС 35Д6 / Н. П. Чорнобородова, М. П. Чорнобородов, А. С. Сіренко, Т. І. Бугрова // Системи озброєння та військова техніка. – Х.: ХУПС, 2012. – Вип. 1. – С. 143-146.
  5.  Нікуліщев Г.І. Анонімність як критерій оцінки захищеності протоколів сліпого електронного цифрового підпису / Нікуліщев Г.І., Козина Г.Л. // Правове, нормативне та метрологічне забезпечення системи захисту інформації в Україні. –  2012. – №2. – C. 59-65.
  6.  Логачова Л.М. Дифракція хвилі Н10 на стику регулярного і нерегулярного хвилеводів з діелектричною пластиною скінченної довжини / Л.М. Логачова, С.В. Куцак, В.П. Бондарєв, Н.Ю. Копильова // Радіоелектроніка, інформатика, управління. - 2012. - №2. - С. 14-19.
  7.  Романенко С.Н. Взаимодействие плоской электромагнитной волны со слоем метаматериала. Численное моделирование / Романенко С.Н., Дмитренко В.П., Пулов Р.Д. // Радіоелектроніка. Інформатика. Управління. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – №2. – С.30-34.
  8.  Залевский А.П. Оценка эффективности пространственно-временной и время-пространственной фильтрации сигналов в когерентно-импульсных РЛС / Залевский А.П., Пиза Д.М., Пресняк И.С., Сиренко А.С. // Радіоелектроніка. Інформатика. Управління. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – №2. – С.39-44.
  9.  Фурманова Н.И. Сравнение программ проектирования с точки зрения микрополосковой топологии на примере полос-нопропускающих фильтров с отверстиями в экране / Н.И. Фурманова, А.Ю. Фарафонов, С.Н. Романенко, Э.Н. Шинкаренко, М.В.Мищенко // Радіоелектроніка. Інформатика. Управління. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – №2. – С.53-56.
  10.  Неласая А.В. Об эффективности использования конечных векторных полей в криптопреобразованиях на гиперэллиптических кривых / А.В. Неласая, Г.Л. Козина // Дискретная математика и ее приложения: XI Международный семинар, посвященный 80-летию со дня рождения академика О.Б. Лупанова. Материалі семинара. – Москва: мех-мат МГУ, 2012. – С. 422-425.
  11.  Козіна, Г.Л. Аналіз властивостей спеціальних схем цифрового підпису / Козіна Г.Л., Неласа Г.В. // Сучасні проблеми інформаційної безпеки на транспорті: ІІ Всеукраїнська науково-технічна конференція з міжнародною участю, 29–30 листопада: Матеріали конференції. – Миколаїв: НУК, 2012. – С. 22-25.
  12.  Андрущенко, Д.М. Аналіз стійкості стеганографічних методів вбудовування інформації в статичні зображення / Д.М. Андрущенко // Сучасні проблеми інформаційної безпеки на транспорті: ІІ Всеукраїнська науково-технічна конференція з міжнародною участю, 29–30 листопада: Матеріали конференції. – Миколаїв: НУК, 2012. –  С. 48–50.
  13.  Лізунов С.І. Практичні аспекти застосування локаторів нелінійностей. / Лізунов С.І., Карпуков Л.М., Клочко В.В. // Використання сучасних інформаційних технологій в діяльності органів внутрішніх справ: Всеукраїнський науково-практ. семінар (30 жовтня 2012 року, Дніпропетровськ): Матеріали семінару. Дніпропетровськ: Державний університет внутрішніх справ, 2012. – С.5-7.
  14.  Романенко С.Н. Численное моделирование частотно избирательных структур / Романенко С.Н., Пулов Р.Д., Дмитренко В.П., Борисенко В.А. // СВЧ-техника и телекоммуникационные технологии: Сборник трудов 22-й международной крымской конференции, 10-14 сентября 2012, Севастополь. – С. 539-540.
  15.  Мищенко М.В. Оптимизация шпилечных микрополосковых фильтров с отверстиями в экранирующем слое / Мищенко М.В., Фурманова Н.И., Фарафонов А.Ю., Романенко С.Н., Шинкаренко Э.Н. // СВЧ-техника и телекоммуникационные технологии: Сборник трудов 22-й международной крымской конференции, 10-14 сентября 2012, Севастополь. – С. 553-554.
  16.  Карпуков Л.М. Методика синтеза микроволновых шлейфовых фильтров с нулями передаточной функции / Карпуков Л.М., Корольков Р.Ю., Клочко В.В. // Сучасні проблеми і досягнення в галузі радіотехніки, телекомунікацій та інформаційних технологій: Тези доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції, (19-21 вересня 2012 р, м. Запоріжжя) – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – С. 26-27.
  17.  Лізунов С.І. Алгоритм синтеза передаточных функций дискретных фильтров / Лізунов С.І., Лізунов Д.С. // Сучасні проблеми і досягнення в галузі радіотехніки, телекомунікацій та інформаційних технологій: Тези доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції, (19-21 вересня 2012 р, м. Запоріжжя) – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – С. 30-31..
  18.  Лізунов С.І. Выбор аналогового фильтра-прототипа для синтеза передаточных функций цифровых фильтров / Лізунов С.І., Лізунов Д.С. // Сучасні проблеми і досягнення в галузі радіотехніки, телекомунікацій та інформаційних технологій: Тези доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції, (19-21 вересня 2012 р, м. Запоріжжя) – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – С. 32-33.
  19.  Романенко С.Н. Моделирование взаимодействия плоской электромагнитной волны со слоем метаматериала / Романенко С.Н., Дмитренко В.П. // Сучасні проблеми і досягнення в галузі радіотехніки, телекомунікацій та інформаційних технологій: Тези доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції, (19-21 вересня 2012 р, м. Запоріжжя) – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – С. 38-39.
  20.  Куцак С.В. Поверхневий імпеданс періодичного ряду прямокутних отворів на вузькій стінці хвилеводу / С.В. Куцак, Л.М. Логачова, В.П. Бондарєв // Сучасні проблеми і досягнення в галузі радіотехніки, телекомунікацій та інформаційних технологій: Тези доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції, (19-21 вересня 2012 р, м. Запоріжжя) – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – С. 51-52.
  21.  Лаврентьев В.Н. Методика оптимизации параметров системы селекции движущихся целей РЛС 36Д6 / Лаврентьев В.Н., Мельниченко В.Н., Сиренко А.С. // Сучасні проблеми і досягнення в галузі радіотехніки, телекомунікацій та інформаційних технологій: Тези доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції, (19-21 вересня 2012 р, м. Запоріжжя) – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – С. 83-84.
  22.  Корнейчук, В.И. Метод расчета оптического участка гибридной сети доступа / Корнейчук В.И., Щекотихин О.В. // Сучасні проблеми і досягнення в галузі радіотехніки, телекомунікацій та інформаційних технологій: Тези доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції, (19-21 вересня 2012 р, м. Запоріжжя) – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – С. 115-117.
  23.  Львов О.С. Анализ влияния проектирования интерфейсов на скорость и качество разработки программного продукта / Львов О.С. // Сучасні проблеми і досягнення в галузі радіотехніки, телекомунікацій та інформаційних технологій: Тези доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції, (19-21 вересня 2012 р, м. Запоріжжя) – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – С. 170-171.
  24.  Щекотихин О.В. Волоконно-оптическое фотореле для станов горячей прокатки / Щекотихин О.В. // Сучасні проблеми і досягнення в галузі радіотехніки, телекомунікацій та інформаційних технологій: Тези доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції, (19-21 вересня 2012 р, м. Запоріжжя) – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – С. 235-236.
  25.  Бєліков Д.В. Схеми електронного цифрового підпису для ідентифікації та аутентифікації мобільних пристроїв. Порівняльна характеристика / Бєліков Д.В. // Сучасні проблеми і досягнення в галузі радіотехніки, телекомунікацій та інформаційних технологій: Тези доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції, (19-21 вересня 2012 р, м. Запоріжжя) – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – С. 294-296.
  26.  Беликов Д.В. Некоторые аспекты планирования работ по тестированию безопасности серверов приложений методом «черного ящика» / Беликов Д.В. // Сучасні проблеми і досягнення в галузі радіотехніки, телекомунікацій та інформаційних технологій: Тези доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції, (19-21 вересня 2012 р, м. Запоріжжя) – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – С. 297-298.
  27.  Каменский А.А. Представление групп кос для построения криптосистем / А.А. Каменский, Г.Л. Козина // Сучасні проблеми і досягнення в галузі радіотехніки, телекомунікацій та інформаційних технологій: Тези доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції, (19-21 вересня 2012 р, м. Запоріжжя) – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – С. 305-306.
  28.  Корольков Р.Ю. Защита персональных данных пользователей смартфонов / Корольков Р.Ю., Говоров А.О. // Сучасні проблеми і досягнення в галузі радіотехніки, телекомунікацій та інформаційних технологій: Тези доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції, (19-21 вересня 2012 р, м. Запоріжжя) – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – С. 306-308.
  29.  Козина Г.Л. Дослідження шляхів підвищення захищеності схем цифрового підпису / Г.Л. Козина, Г.І. Нікуліщев // Сучасні проблеми і досягнення в галузі радіотехніки, телекомунікацій та інформаційних технологій: Тези доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції, (19-21 вересня 2012 р, м. Запоріжжя) – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – С. 308-310.

  1.  Козіна Г.Л. Криптопротоколи: схеми цифрового підпису: навч. посіб./ Г.Л. Козіна, М.А. Молдов’ян, Г.В. Неласа. Запоріжжя: ЗНТУ, 2013. – 170 с.
  2.  Піза Д.М. Патент на корисну модель № 78120 Україна. МПК(2013.01) G01S 7/36. Спосіб захисту когерентно-імпульсних радіолокаційних станцій від комбінованих завад // Піза Д.М., Сіренко А.С.; заявник та патентовласник – Запорізький національний технічний університет; заяв. 20.08.2012; опубл. 11.03.2013, Бюл. №5.
  3.  Калинин Д.А. Быстродействие шифров “КАЛИНА” и AES / Калинин Д.А., Козина Г.Л. // Радіоелектроніка. Інформатика. Управління. – 2013. – №1.
  4.  Пиза Д.М. Влияние интерференции помех на системы помехозащиты импульсно-доплеровских радаров / Д.М. Пиза, А.П. Залевский, А.С. Сиренко // Радіоелектроніка. Інформатика. Управління. – 2013. – №1.
  5.  Карпуков Л.М. Прямой метод синтеза полосно-пропускающих шлейфовых фильтров с чебышевской характеристикой / Карпуков Л.М., Корольков Р.Ю. // Радіотехніка. ХНУРЕ. – 2013. - №1.
  6.  Залевский А.П. Оценка влияния интерференции помех на системы помехозащиты импульсно-доплеровских радаров / Залевский А.П., Сиренко А.С. // Современные проблемы радиотехники и телекоммуникаций РТ-2013: 9-я Международная молодежная  научно-техническая конференция. Севастополь, 22-26 апреля 2013 г.: Сборник материалов конференции / Севастополь:СевНТУ, 2013. – (в друку)
  7.  Нікуліщев Г.І. Скінчені векторні поля в спеціальних схемах електронного цифрового підпису // Системний аналіз. Інформатика. Управління (САІУ-2013): матеріали IV Міжнародної  науково-практичної  конференції (м. Запоріжжя, 13–16 березня 2013 року) / Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Академія наук вищої школи України, Запорізька обласна державна адміністрація, Класичний приватний університет. – Запоріжжя : КПУ, 2013. – С. 188-190.
  8.  Андрущенко, Д.М. Метод захисту авторського права на цифрові зображення / Д.М. Андрущенко, Г.В.Неласа // Тези доповідей Четвертої Міжнародної науково-практичної конференції «Методи та засоби кодування, захисту та ущільнення інформації», м. Вінниця, 23-25 квітня 2013 року / Вінницький національний технічний університет. - Вінниця : ПП «ТД «Едельвейс і К», 2013. С. 128–131.
  9.  Новікова, Ю.К. Програма для захисту авторських прав на цифрові зображення / Ю.К. Новікова, Д.М. Андрущенко // Актуальні проблеми математики та інформатики: Збірка тез доповідей Четвертої Всеукраїнської, одинадцятої регіональної наукової конференції молодих дослідників. – Запоріжжя: ЗНУ, 2013. С. 24.
  10.  Корольков Р. Сучасні методи апаратного захисту програмного забезпечення. Технологія HASP / Корольков Р.,Тверденко А. // Захист інформації і безпека інформаційних систем 2013. II-я Міжнародна науково технічна конференція (30 травня - 01 червня 2013р., м.Львів): Матеріали конференції / Львів: Львівська політехніка, 2013.
  11.  Нікуліщев Г.І. Еліптичні криві над скінченим векторним полем в протоколах сліпого електронного цифрового підпису / Г.І. Нікуліщев, А.О. Каменський // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  12.  Андрущенко Д.М. Метод захисту авторського права на статичні зображення / Андрущенко Д.М. // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  13.  Гулин А.С. Способ идентификации нелинейных объектов типа металл-окисел-металл для повышения качества проведения поисковых мероприятий / Гулин А.С. // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  14.  Корольков Р.Ю. Разработка методики оценки рисков / Корольков Р.Ю., Говоров А.О., Беликов Д.В. // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  15.  Бєліков Д.В. Розробка модуля криптографічного захисту системи Інтернет-банкінга / Бєліков Д.В. // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  16.  Лисіков С.С. Використання цифрових сертифікатів для захисту баз даних / Лисіков С.С., Куцак С.В. // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  17.  Говоров А.О. Анализ и оценка угроз информационной безопасности предприятия / Говоров А.О., Дашковская К.В. // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  18.  Говоров А.О. Апаратний захист програмного забезпечення. Технологія HASP / Говоров А.О., Тверденко А.В. // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  19.  Дейнега В.А. Система электронного Интернет-голосования / Дейнега В.А., Козина Г.Л. // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  20.  Костырский А.В. Системы стационарного электронного голосования / Костырский А.В., Козина Г.Л.// Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  21.  Разуваев А.Ю. Некоторые вопросы нелинейной локации / Разуваев А.Ю., Лизунов С.И.// Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  22.  Соловей О.Г. Порівняльний аналіз систем захисту від НСД об’єкта «SMARTHOME» / Соловей О.Г., Лізунов С.І. // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  23.  Заболотний Р.А. Некоторые аспекты комплексной защиты компьютерной сети от НСД / Заболотний Р.А., Лизунов С.И. // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  24.  Зелинская И.С. Проверка алгоритмов ЭЦП в модели случайного оракула / Зелинская И.С., Карпуков Л.М. // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  25.  Калинин Д.А. Обзор алгоритмов, использующих спаривание Вейля на эллиптических кривых / Калинин Д.А., Карпуков Л.М. // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  26.  Гальченко А.В. Особливості проектування виділених приміщень / Гальченко А.В., Клочко В.В. // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  27.  Романенко С.Н. Анализ моделей логического разграничения доступа / Романенко С.Н., Щепетов А.Ю., Беликов Д.В. // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)
  28.  Куцак С.В. Метод еквівалентних граничних умов для аналізу каскадних неоднорідностей в прямокутному хвилеводі / С.В. Куцак, Л.М. Логачова // Тиждень науки – 2013: щорічна наук.-практ. конф. викладачів, науковців, молодих учених, аспірантів, студентів ЗНТУ: тези доповідей. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2013 (в друку)

12. Рішення науково-технічної ради Інституту інформатики та радіоелектроніки  від"___" _______ (протокол № ) по результатах роботи та пропозиції щодо її впровадження, продовження:

Визнати науково-дослідницьку роботу кафедри задовільною. Продовжити дослідження в галузі інформаційної безпеки.  

ЗАВ.КАФЕДРИ                                                         / Карпуков Л.М. /

КЕРІВНИК РОБОТИ                                                  / Карпуков Л.М. /




1. Гигиена трудового обучения
2. Освобождение от уголовной ответственности
3. Нестеренко Евгений Евгеньевич
4. Сущность основные цели и условия социального развития организации
5. Психологическая характеристика детских страхов
6. Признак КюстнераЧукалова при отделившейся плаценте- При глубоком вдохе плацента не втягивается в род
7. Рельеф местности Рпккф Тепловой режим Заболоченость почвы Изпмв Выбросы Мин удобр Изпов Клад.html
8. Общая характеристика правоохранительных органов
9. Эмиссия и обращение ценных бумаг ОАО Нижнекамскнефтехим
10. ru Все книги автора Эта же книга в других форматах Приятного чтения Джеральд Даррелл Земля шоро
11. «Он человек был человек во всем; ему подобных мне уже не встретить»
12. тема економічних наук
13. Национальная экономика цели и результаты.html
14. тема ~ це єдиний природний комплекс утворений живими організмами та їх середовищем пробування у якому усі к
15.  ФИРМА КАК ЭКОНОМИЧЕСКИЙ АГЕНТ Следующим после домохозяйства важнейшим экономическим агентом является пр
16. Тема- Барвінковими стежками Тараса Мельничука
17. Тема 1 Сущность денег 1
18. Тема5.Оценка финансового состояния предприятия Таблица ~ Динамика состава и структура имущества СПК Ас
19. то причин нежелательно
20. продажа зданий и сооружений 5 Аренда зданий сооружений и предприятий