Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА Інститут права та психології Кафедра кримінального права і процесу

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 3.6.2024

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ«ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

Інститут права та психології

Кафедра кримінального права і процесу

"ЗАТВЕРДЖУЮ"

Голова науково-методичної ради

                                                         ____________________________

                                                                 /підпис/                   /прізвище, ініціали/

                                                           „ ___”   __________________ 2011 р.

Методичні рекомендації для проведення практичних (семінарських) занять

Дисципліни   Кримінальне право, частина 3____________________________

Для базового напряму  0304 «Право»__________________________________

Для спеціальностей  6.030402 «Правознавство»_________________________

Методичні рекомендації розроблено згідно освітньо-професійної програми ГСВО напряму 6.030402 «Правознавство».

Методичні рекомендації  розроблено   к.ю.н., доцентом  Якимовою  С.В.__________

/вчена ступінь, звання, прізвище та ініціали автора програми/

"___"  2011 р.

Методичні рекомендації обговорено та схвалено на засіданні кафедри кримінального права і процесу

Протокол № __  від «__» ________ 2011 р.

Завідувач кафедри

кримінального права і процесу __________________  д.ю.н., доцент Гумін О.М.  

/вчена ступінь, звання, прізвище та ініціали автора програми/

Методичні рекомендації обговорено та схвалено на засіданні методичної комісії базового напряму  

Протокол № __  від «__» ________ 2011 р.

I. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИДО ПРАКТИЧНИХ (СЕМІНАРСЬКИХ) ЗАНЯТЬ

Завданням наведених методичних рекомендацій до практичних занять з курсу Кримінальне право, частина 3 для студентів є ознайомлення зі складами окремих видів злочинів, набуття навиків кваліфікації діянь, розмежування суміжних складів злочинів, відмежування злочинів від інших правопорушень.

Практичні (семінарські) заняття доповнюють і поглиблюють теми лекційною курсу. Готуючись до них студент вчиться аргументувати і змістовно викладати свої думки, набуває навичок публічних виступів, ведення дискусії, виявляє свої знання, наукову позицію та вчиться їх відстоювати, зміцнює впевненість у знаннях, переконаннях, поглядах і уявленнях.

Для підготовки до семінарського заняття студентові пропонується тема, план практичного (семінарського) заняття та відповідна література. Окрім рекомендованої літератури, можна використати інші доступні джерела. На основі вивчення рекомендованої літератури студент повинен дати якомога вичерпніші відповіді на всі питання практичного (семінарського) заняття. Виступаючи на семінарі, студент повинен чітко і лаконічно висловлювати свої думки, не відхиляючись від обговорюваної теми. При цьому він може користуватися конспектом. Заслуховуються доповнення усіх бажаючих студентів. Спірні і дискусійні питання вирішуються під керівництвом викладача в процесі детального обговорення на семінарі.

Наприкінці практичного (семінарського) заняття викладач коротко формулює основні положення розглядуваної теми, оцінює виступи студентів та робить узагальнюючий висновок. На основі цього висновку студенти вносять у свої записи відповідні доповнення та уточнення.

На практичних (семінарських) заняттях ведеться облік поточної успішності студентів. Пропущений семінар, а також незадовільну оцінку, отриману на відповідному занятті, студент повинен відпрацювати шляхом написання реферату з відповідями на усі питання даної теми та його захисту. Невиконання вказаних вимог щодо відпрацювання практичних (семінарських) занять є підставою для неатестації студента та недопущення його до складання поточного модульного контролю.

ІІ. Плани практичних (семінарських) занять.

Модуль 1.

Тема 1. ПОНЯТТЯ, СИСТЕМА І ЗНАЧЕННЯ ОСОБЛИВОЇ ЧАСТИНИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА.

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ – 1 ГОД.

Питання для розгляду

Поняття Особливої частини кримінального права як галузі права, навчальної дисципліни та галузі юридичної науки.

Норми Особливої частини кримінального права і їх види.

Поняття системи Особливої частини кримінального права і критерії її побудови. Система Особливої частини кримінального права і КК України.

Значення практики застосування норм Особливої частини кримінального права, її джерела і значення.

Питання для самостійного опрацювання:

  1.  Особлива частина кримінального права як складова кримінального права. Поняття Особливої частини кримінального права як галузі права, навчальної дисципліни та галузі юридичної науки.
  2.  Значення Особливої частини кримінального права.
  3.  Співвідношення Загальної та Особливої частин кримінального права. Фактори, які обумовлюють єдність та визначають відмінність Загальної та Особливої частин кримінального права.
  4.  Криміналізація і декриміналізація, диференціація та індивідуалізація кримінальної відповідальності за окремі злочини.
  5.  Система Особливої частини кримінального права. Значення системи Особливої частини кримінального права.
  6.  Особлива частина кримінального права як навчальна дисципліна, її предмет і система.
  7.  Наука Особливої частини кримінального права України.
  8.  

Тематика рефератів:

  1.  Співвідношення Загальної та Особливої частин кримінального права.
  2.  Криміналізація і декриміналізація, диференціація та індивідуалізація кримінальної відповідальності за окремі злочини.

Рекомендована література.

  1.  Борисов В.І. Загальна характеристика Особливої частини нового КК України // Новий Кримінальний кодекс України: Питання застосування і вивчення: Матер. міжнар. наук.-практ. конф. [Харків.] 25-26 жовт. 2001 р. / Редкол.: Сташис В.В. (голов.ред.) та ін. – К.- Х.: Юринком Іетер, 2002. – С.99-104.
  2.  Марін О.К. Зміст структурних частин статей Особливої частини КК України: постановка проблеми. // Актуальні проблеми боротьби та попередження злочинності: Матер. наук.- практ. семінару [Івано-Франківськ] 20 лютого 2004р. / Ред.кол.: Фріс П.Л. (голов.ред.) та ін. – Івано-Франківськ,2004. – С.48-52.
  3.  Марін О.К. Структура статей Особливої частини КК України та проблема коментування їх змісту. // Науковий вісник Львівського юридичного інституту МВС України №2(2) 2004 Додаток 2. – С.297-303.
  4.  Тростюк З. Про «термінологічну главу» понятійного апарату Особливої частини нового Кримінального кодексу України // Вісник Львівського інституту внутрішніх справ. – 2000. – Вип..1 (12). – С.268-272.
  5.  Тростюк З. Співвідношення термінологічного апарату Особливої частини КК України з суміжними категоріями // Вісник Львівського національного університету ім. Івана Франка. – Серія юридична. – 2000. – Вип..35. – С.410-416.
  6.  Хавронюк М.І. Категорії злочинів і санкції Особливої частини КК: наукові дослідження та деякі висновки / За ред. М.І. Мельника //Кримінальний кодекс України від 5 квітня 2001 р. – К.: А.С.К., 2001.  
  7.  Шпур Г.В. Проблеми розвитку Особливої частини кримінального права // Вісник Луганської академії внутрішніх справ ім. 10-річчя незалежності України. – 2001. – Вип.2. – С.78-101.

Тема 2. ОСНОВИ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ КВАЛІФІКАЦІЇ.

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ – 1 ГОД.

Питання для розгляду:

Поняття та види кримінально-правової кваліфікації.

Поняття та значення правильної кваліфікації.

Підстави кримінально-правової кваліфікації.

Формула кримінально-правової кваліфікації.

Правила кваліфікації закінченого і незакінченого злочину, злочину вчиненого у співучасті та множинності злочинів.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ – 2 ГОД.

Задачі:

  1.  Особливості кримінально-правової кваліфікації:

А) з урахуванням стадій його вчинення,

Б) злочинів, вчинених за наявності кваліфікуючих та привілеюючих ознак складу злочину,

В) діянь, вчинених за обставин, що усувають злочинність та

1. Задачі:

1. Сощенко, водій автотранспортного підприємства, одержуючи на лікеро-горілчаному заводі продукцію, скористався відсутністю завідуючого складом і завантажив у машину на десять ящиків горілки більше, ніж мав отримати за документами. Ці надлишкові ящики були виявлені на контрольно-пропускному пункті заводу охоронцем Терещенком. Він сказав Сощенку, що випустить його автомашину з території заводу лише за відповідну винагороду. Сощенко дав Терещенку 1000 грн. і той дозволив йому їхати.

Чи вчинили Сощенко і Терещенко крадіжку чужого майна за попередньою змовою групою осіб? Вирішіть питання про їх кримінальну відповідальність.

Варіант. Сощенко домовився з Терещенком про те, що останній за винагороду в розмірі 1000 грн. не перешкоджатиме йому у вивозі самовільно завантаженої горілки ще під час в’їзду на територію заводу. Як за цієї умови вирішувалося б питання про кримінальну відповідальність вказаних осіб, якщо б:

а) Терещенко свою обіцянку виконав;

б) Терещенко свою обіцянку виконав, але Сощенко був затриманий із незаконно заволоділою горілкою одразу ж після виїзду з території заводу;

в) Терещенко, боячись бути викритим, невдовзі повернув гроші Сощенку і відмовився сприяти йому у викраденні горілки, у зв’язку з чим Сощенко був змушений відмовитися від свого наміру;

г) Терещенко, боячись бути викритим, невдовзі повернув гроші Сощенку і відмовився сприяти у викраденні горілки, але не дивлячись на це останній самовільно навантажив у автомобіль десять зайвих ящиків горілки і намагався вивезти їх з території заводу, проте на контрольно-пропускному пункті заводу був затриманий;

ґ) Сощенко, боячись відповідальності, передумав викрадати горілку;

д) внаслідок суворого контролю працівників складу за відпуском продукції, Сощенко змушений був відмовитися від викрадення горілки.

2. Хамуляк, Кулеба і Мельничук попередньо домовились вчинити крадіжку з будинку Мироненка. Прибувши на місце вчинення злочину, Хамуляк і Кулеба проникли в будинок, а Мельничук залишився під вікном. Знайдені в будинку цінні речі Хамуляк і Кулеба передавали Мельничуку. Під час складання цих речей у сумки, виявилося, що для їх перевезення потрібний транспорт. Мельничук запропонував Хамуляку передзвонити його знайомому Яворському і попросити його, щоб він перевіз крадене. Хамуляк передзвонив з мобільного телефону Яворському та сказав йому, що «обчищений» будинок, є багато цінних речей і потрібно, щоб він приїхав та завіз їх в обумовлене місце. Яворський погодився і сказав, щоб його чекали на автобусній зупинці, яка знаходиться неподалік будинку Мироненка. Після цього Хамуляк, Кулеба і Мельничук пішли з викраденими речами на автобусну зупинку і стали чекати там Яворського. Не дочекавшись його, вони зупинили автомобіль, яким керував Шмулига, та попросили його завезти їх за вказаною адресою. Останній погодився, але не знав, що перевозить злочинців з викраденими речами. Викрадені речі вони завезли до Петровського, якому систематично збували крадене. Було встановлено, що Яворський не зміг приїхати до місця зустрічі через те, що по дорозі у нього поламався автомобіль.

Чи вчинили Хамуляк, Кулеба, Мельничук, Яворський, Петровський і Шмулига злочин у співучасті? Вирішіть питання про їх кримінальну відповідальність.

Варіант 1. Яворський вчасно приїхав на автобусну зупинку і відвіз Хамуляка, Кулебу і Мельничука з викраденим майном до Петровського.

Варіант 2. Яворський, відремонтувавши автомобіль, приїхав на автобусну зупинку, але Хамуляка там вже не було.

Варіант 3. Яворський, боячись відповідальності, передумав допомогати Хамуляку і тому не приїхав на місце зустрічі з ним.

3. Під час зустрічі Масловського і Звінського, останній попросив Масловського знайти надійну людину, яка здатна виконати його завдання. При цьому він не казав яке саме. На вказане прохання Масловський знайшов Кардаша. Звінський пообіцявши добре «оплатити» завдання, попросив Кардаша вбити Бедрила. Він погодився і отримавши частину грошей, вбив Бедрила.

Звінський був засуджений за організацію вбивства на замовлення, Масловський за пособництво у вбивстві на замовлення, а Кардаш за умисне вбивство на замовлення.

Чи правильно вирішив справу суд?

Варіант 1. Звінський повідомив Масловському, що шукає людину, яка зможе вчинити вбивство.

Варіант 2. Звінський при зустрічі Масловського та Кардаша сказав про те, що шукає людину, яка зможе вчинити вбивство.

4. Вархов, Партика та Уваров, перебуваючи на дискотеці, вели себе непристойно. До них підійшов Казімов і зробив їм зауваження. У відповідь на це Вархов схопив Казімова та почав наносити йому удари руками і ногами по обличчю та тілу. Партика і Уваров також почали наносити йому удари. Казімову за висновком судово-медичної експертизи було заподіяно середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Чи можуть Партика, Вархов і Уваров нести кримінальну відповідальність за хуліганство, вчинене групою осіб? Ознайомтесь зі ст. 296 КК.

5. Борсука засуджено за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК. Згідно з вироком його визнано винним у тому, що він під час сварки на ґрунті неприязних стосунків умисно завдав Вершигорі в ліву частину грудної клітки удар ножем, заподіявши тяжке тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, свідомо допускаючи при цьому настання смерті потерпілого.

Чи підставно суд визнав Борсука за вказаних у вироку обставин винним у вчиненні закінченого замаху на вбивство Вершигори?

6. Щавельський незаконно придбав з метою використання його при вчиненні замислених ним розбоїв обріз вогнепальної нарізної гвинтівки. Жодного з цих злочинів він скоїти не встиг, оскільки був затриманий.

Вирішіть питання про кримінальну відповідальність Щавельського.

Варіант 1. Щавельський напав ввечері на перехожого і, погрожуючи застосувати обрізом насильство, небезпечне для життя потерпілого, намагався заволодіти його майном, але це зробити йому не вдалось, оскільки він був затриманий працівниками міліції.

Варіант 2. Щавельський напав ввечері на перехожого і, погрожуючи застосувати обрізом насильство, небезпечне для життя потерпілого, заволодів його майном, але був затриманий з ним працівниками міліції на трамвайній зупинці.

Варіант 3. Щавельський був затриманий вже після того, як він вчинив лише один із задуманих ним декількох розбоїв.

Варіант 4. Про намір Щавельського промишляти розбоями довідалася його мати. Під впливом її умовлянь Щавельський відмовився від вчинення запланованих ним злочинів. Обріз він знищив.

Питання для самостійного опрацювання:

Кваліфікація злочину як вид кримінально-правової кваліфікації. Юридичне закріплення результатів кваліфікації. Формулювання обвинувачення і формула кваліфікації злочину, вимоги до неї. Принципи кримінально-правової кваліфікації. Поняття принципів кримінально-правової кваліфікації. Окремі види принципів кримінально-правової кваліфікації.

Тематика рефератів:

  1.  Кваліфікація злочину як вид кримінально - правової кваліфікації.
  2.  Принципи кримінально-правової кваліфікації.

Рекомендована література

  1.  Бурчак Ф.Г. Квалификация преступлений. 2-е изд., доп. – Киев: Политиздат Украины, 1985.
  2.  Гаухман Л.Д. Квалификация преступлений: закон, теория, практика. –М.: АО «Центр ЮрИнфор», 2001.
  3.  Коржанський М.Й. Кваліфікація злочинів. – К.: Атіка, 2001.
  4.  Кругликов Л.Л., Савинов М.Н. Квалифицирующие обстоятельства: понятие, виды, влияние на квалификацию преступлений: Учебн. пособие. – Ярославль: Яросл. ун-т., 1989.
  5.  Кудрявцев В.Н. Общая теория квалификации преступлений. Общая теория квалификации преступлений. М.: Юристь, 1999.
  6.  Марітчак Т.М. Помилки в кваліфікації злочинів: результати соціологічного дослідження // Вісник Львівського університету. Серія юридична. – 2001 – Випуск 36 – С.466 – 471.
  7.  Навроцький В.О. Основи кримінально – правової кваліфікації: Навч. посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 704с.
  8.  Тарарухин С.А. Квалификация преступлений в судебной и следственной практике. – К.: Юринком, 1995.

Тема 3. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ОСНОВ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ – 2 ГОД.

Питання для теоретичного опрацювання:

  1.  Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади: юридичний аналіз складу злочину. 
    1.  Державна зрада. Шпигунство. Поняття, склад та відмінність цих злочинів.
    2.  Диверсія. Поняття та склад цього злочину.

Задачі:

1. Степан, будучи головою обласної ради, ініціював внесення до порядку денного сесії цієї ради та поставив на голосування питання «Про вихід області зі складу України» де передбачалося її приєднання до однієї із сусідніх держав. У своєму виступі на засіданні ради він обгрунтовував «вигідність» такого кроку для мешканців області. Однак необхідної більшості голосів не було набрано і це рішення не було прийняте.

Варіант: Степан такі дії вчинив на виконання завдання, отриманого від керівництва цієї сусідньої держави і відпрацьовуючи отриману за це грошову винагороду. Рада більшістю у 2/3 голосів прийняла запропоноване рішення, однак його виконанню перешкодили центральні органи виконавчої влади.

Проведіть юридичний аналіз та кваліфікуйте діяння.

2. З метою перешкодити проведенню передвиборної кампанії кандидатом у народні депутати України Жанною під час її зустрічі з виборцями Панас кинув осколочну гранату в напрямку трибуни, з якої виступала кандидат в депутати. Граната не вибухнула, однак влучила в Жанну і заподіяла їй тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Варіант: Жанна була народним депутатом України, яка добивалася свого переобрання на повторний термін. Вибухом гранати була заподіяна смерть трьом учасникам зустрічі, однак сама Жанна не постраждала.

Проведіть юридичний аналіз та кваліфікуйте діяння.

3. Сергій – громадянин України, студент, який навчався в одній із іноземних держав почав збирати інформацію про військовий потенціал іноземної держави, стан розробок одного із нових видів зброї. Ці дії він вчинив з власної ініціативи, отримані дані планував передати до СБУ, думаючи, що так він зможе сприяти зміцненню оборони своєї держави.

Варіант: Ці дії в Україні вчинив Серж – громадянин іноземної держави, який навчався у нас. Отримані дані про військовий потенціал України та креслення нового зразка зенітної ракети він дійсно передав уряду своєї держави і вони були використані на шкоду інтересам України.

4. Ібрахім С., іноземний студент одного з вузів Харкова під час навчання цікавився атомною енергетикою. Але як виявилось пізніше, Ібрахім С. Являвся агентом іноземної розвідки, який мав завдання зібрати та передати інформацію стосовно виробництва ядерної зброї. З цією метою він вступив у контакт із вченим В. Цього вузу, який надавав наукові консультації з питань які не являлись державною та військовою таємницею, за відповідну винагороду.  

Визначте відповідальність Ібрахіма С. Та В. Що зміниться якщо вчений В. Одразу після звернення до нього Ібрахіма С. Повідомив про це відповідні органи?

5.  До міста Севастополь приїхав мешканець міста Москва Л. Являючись членом націоналістичної партії сусідньої держави, він мав при собі літературу націоналістичного толку яку він роздавав безкоштовно всім бажаючим. Орендуючи актовий зал однієї із шкіл міста, Л. Під виглядом проведення літературних вечорів, проводив агітаційну роботу із закликами “поновити історичну справедливість” і визнати Севастополь російським містом. Під час одного з виступів Л. Був затриманий співробітниками СБУ.

Чи є склад злочину в діях Л., якщо є то який?

Питання для самостійного опрацювання:

Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

Посягання на життя державного чи громадського діяча.

Спеціальні умови звільнення від кримінальної відповідальності за шпигунство.

Тематика рефератів:

  1.  Кримінально – правова характеристика посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.
  2.  Кримінально-правова характеристика посягання на життя державного чи громадського діяча.

Рекомендована література

Нормативні акти і правозастосовна практика

  1.  - Про державну таємницю: Закон України в редакції від 21 вересня 1999 р. (ст.ст.1-6; 8-14; 18; 28; 29; 37; 39).
  2.  - Про оборону України: Закон України в редакції Закону України від 5 жовтня 2000р. (ст.1)
  3.  - Про ветеринарну медицину: Закон України від 25 червня 1992р. в редакції Закону України від 15 листопада 2001р.із відповідними змінами і доповненнями;
  4.  - Про державний кордон України: Закон України від 4 листопада 1991 р. із відповідними змінами і доповненнями;
  5.  - Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 21 травня 1997р. із відповідними змінами і доповненнями;
  6.  - Звід відомостей, що становлять державну таємницю (ЗВДТ): Затверджений наказом Голови Служби Безпеки України від 1 березня 2001р №52. Із змінами, внесеними наказом Голови Служби Безпеки України від 20 листопада 2001р.
  7.  - Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров¢я особи: постанова Пленуму Верховного Суду України від 7 лютого 2003р. №2. // Збірник постанов Пленуму Верховного Суду України у кримінальних справах: Навчальний посібник / Укл. Б.О. Кирись. – Львів: Ліга-прес, 2010 (далі – Збірник … .). – С.114- 124.

Спеціальна література:

Грищук В.К. Соціальна зумовленість відповідальності за злочини проти держави в умовах відновлення незалежності України //Вісник Львівського університету. Серія юридична. – 1993. - Випуск 30. – С. 76-80.

2. Навроцький В. Реформа кримінального законодавства як складова державотворення в Україні //Науковий збірник Українського вільного університету, том 17. - Мюнхен - Львів. - 1995. - С.266-270.

  1.    Навроцький В.О.  Законодавство про відповідальність за злочини проти держави в умовах відновлення незалежності України //Вісник Львівського університету. Серія юридична. – 1993. - Випуск 30. – С. 81-85.

Тема 4. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ЖИТТЯ ТА ЗДОРОВ’Я ОСОБИ.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 1 – 2 ГОД.

Питання для теоретичного опрацювання:

Поняття, ознаки і види вбивств, їх загальна характеристика.

Умисне вбивство (Ст. 115 КК України): юридичний аналіз складу злочину.

Умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання. Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини. Юридичний аналіз складів  злочинів.

Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця: юридичний аналіз складу злочину.

Задачі:

1. Повернувшись з  місць  позбавлення  Петрик  з  метою  помсти  вирішив скоїти вмисне вбивство Крецької. З цією метою він  проник  в її помешкання і заховався в одній з кімнат. Коли Крецька разом з  Лубковою сіли за стіл і завела розмову про Петрика, то  він  вийшов з кімнати і почав наносити їй удари кулаком в  обличчя  після  чого взяв сокиру і наніс 5 ударів обухом по голові, що  спричинило смерть потерпілої. В цей час до помешкання  зайшов  Крецький,  побачивши його Петрик з сокирою побіг за  ним,  наздогнавши  його  Петрик наніс 3 удари лезом сокири  в  життєво-важливі  органи. Від  отриманих ушкоджень Крецький  помер.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

2. Під час зустрічі Масловського і Звінського, останній попросив Масловського знайти надійну людину, яка здатна виконати його завдання. При цьому він не казав яке саме. На вказане прохання Масловський знайшов Кардаша. Звінський пообіцявши добре «оплатити» завдання, попросив Кардаша вбити Бедрила. Він погодився і отримавши частину грошей, вбив Бедрила.

Звінський був засуджений за організацію вбивства на замовлення, Масловський за пособництво у вбивстві на замовлення, а Кардаш за умисне  вбивство на замовлення.

Чи правильно вирішив справу суд? Проведіть кримінально-правовий аналіз.

3. Левченко замовив Антонюку та Єлманову за грошову винагороду вбивство свого вітчима Макогін. Останні погодились, і вони втрьох, розподіливши функції, зорганізувалися у стійке об’єднання. У визначений час вони заманили Макогона до гранітного кар’єру, де Єлманов із засідки двічі вистрелив у нього з мисливської рушниці, але поранений Макогін зумів утекти. Не полишаючи свого задуму на виконання замовлення Левченка, Єлманов виготовив із цієї рушниці обріз, спільно з Антонюком під’їхали до будинку Макогона, де Єлманов двома пострілами з обрізу вбив останнього.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

4. Ольга доглядаючи за Анною, яка була одинокою перестарілою особою, принесла їй їжу. Під час розмови Анна попросила Ольгу дати їй таблетку. Оскільки таблетки закінчились Ольга сказала, що їх потрібно купити. Знаючи, що Ольга вагітна і має на днях народжувати дитину Анна почала її ображати, бажаючи щоб та не народила дитини або народила її мертвою і щоб сама померла при пологах. Такі образи Ольга вислуховувала від Анни систематично.

Внаслідок останньої образи Ольга, не в повній мірі контролюючи свої дії,  схопила ніж, який лежав на столі і нанесла ним удар шию Анні, в результаті чого наступила смерть Анна.

Проведіть кримінально-правовий аналіз діяння Ольги.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 2 – 2 ГОД.

Питання для теоретичного опрацювання:

Поняття, ознаки та види тілесних ушкоджень.

Умисне тяжке тілесне ушкодження. Поняття, склад та види цього злочину.

Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Умисне легке тілесне ушкодження

Задачі:

1. Азімов посварився з Бабуріним. Про цей конфлікт він розповів своєму знайомому Видріну і попросив його допомогти відлупцювати Бабуріна. Видрін погодився і вони пішли шукати Бабуріна. По дорозі Азімов забіг на будівельний майданчик, взяв там кусок арматури і передав його Видріну. Зустрівши Бабуріна, Азімов схопив його за руки і став тримати, а Видрін у цей час наносив йому арматурою удари. Бабуріну було заподіяно тілесні ушкодження небезпечні для життя у момент заподіяння.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

2. Олег знаходячись  в  стані  алкогольного сп'яніння під час сварки взяв у літній кухні  сокиру,  якою  наніс  два удари по голові своїй дружині Марії. Доставлена в лікарню Марія від отриманих тілесних ушкоджень померла через дві доби.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

3. Між Ольгою та її співмешканцем Гнатом, які перебували в стані алкогольного сп’яніння виникла сварка. Мати Гната намагалась їх заспокоїти. У відповідь на прохання заспокоїтись Ольга схопила зі столу кухонний ніж та нанесла ним удар в груди матері Гната. За висновком судово-медичної експертизи їй були заподіяні  тілесні ушкодження, небезпечні для життя в момент заподіяння. Ольга пояснила свої дії тим, що внаслідок стану алкогольного сп’яніння та образ з боку Гната вона перебувала в стані сильного душевного хвилювання.

Проведіть кримінально-правовий аналіз діяння Ольги.

4. Вироком судової колегії в кримінальних справах Луганського обласного суд від 8 червня 2003 року Михайленко засуджено за ст.15, п. 1 ч.2 ст. 115 КК.

19 листопада 2002 року Михайленко, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, під час бійки, керуючись мотивами помсти, вдарив  Давидова вилами у голову, чим позбавив його життя. Продовжуючи злочинні дії, спрямовані на позбавлення життя ще двох осіб, Михайленко завдав удар вилами в ліву бокову частину грудної клітки Бабкова, заподіявши йому тяжкі тілесні ушкодження, а коли останній разом зі своїм братом Микитою почав тікати з місця події, Михайленко з вилами у руках намагався наздогнати їх, але потерпілим вдалося втекти і Бабкову було своєчасно надано медичну допомогу.

Прокурор подав подання про скасування вироку, оскільки діям винного була  дана невірна оцінка.

Чи підлягають задоволенню вимоги прокурора? Кваліфікуйте дії Михайленка.

5. 11 січня 2002 року Трохимов протягом дня розпивав спиртні напої у будинку своїх двоюрідних братів Петра та Степана, яким він неодноразово давав гроші в борг. Тоді ж Степан на вимогу Трохимова  повернув останньому частину боргу у сумі 20 грв., після чого Трохимов пішов додому. Того ж дня приблизно о 20-й годині в помешкання до Трохимова прийшов Петро і почав вимагати від нього повернуті його братом 20 грв., внаслідок чого між ними виникла суперечка, але Трохимов гроші не віддав і Петро  пішов додому. Перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, Трохимов, маючи намір зберегти за собою можливість користуватися повернутим боргом, а також з метою помсти за систематичні образи з боку братів, приблизно о 21-й годині прийшов до помешкання братів, де й позбавив їх життя.

Кваліфікуйте дії Трохимова.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 3 – 2 ГОД.

Питання для теоретичного опрацювання:

  1.  Побої і мордування. Катування. Поняття та склад злочину.
  2.  Зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби. Зараження венеричною хворобою. Поняття та склад злочину.
  3.  Залишення в небезпеці. Ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані . Поняття та склад злочину. Спільні та відмінні ознаки.

Задачі:

1. 1 вересня 2009 року Баранов, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, разом зі своєю дівчиною Іриною та її подругою Валентиною вживав спиртні напої.

Приблизно о22-й годині Баранов пішов проводжати Ірину та Валентину додому. Коли вони зайшли на міст, що над залізничними коліями, він став з ними прощатися.

Стоячи біля перил мосту (висота 1 метр 10 сантиметрів) та не координуючи належно свої дії, він щоб поцілувати Ірину, підняв її на руки. Остання, не бажаючи цього, штовхнула його руками в обличчя, внаслідок чого Баранов не зумів утримати її, і вона, перевалившись через перила, впала з мосту (висота 10,6 метра) і від одержаних при падінні травм померла.

Дайте кримінально-правову оцінку діям Баранова.

2. 3 серпня батьки Прохоренка поскаржилися синові, що невідомі люди з їхньої садиби крадуть квіти. Маючи фах електрика 4-го розряду, Прохоренко з метою охорони квітника від крадіжок установив огорожу квітника зі стального дроту, який через трансформатор  220 на 120  вольт  підключив до електромережі.

6 серпня сусід Михайлов, зайшовши у двір аби вимкнути електричне світло, що освітлювало вулицю, ухопився за дротяне огородження, потрапив під напругу електричного струму і був смертельно травмований. Виявивши вночі труп потерпілого, Прохоренко зняв електроогорожу, трансформатор і сховав усе це на горищі будинку батьків.

Відповідальність Прохоренка.

3. Коноз В.Н. ввечері повернувся з роботи додому і побачив, що його дружина Коноз І.К. спить в кріслі в нетверезому стані. Він намагався розбудити її, але йому це не вдалося. Оскільки це сталося не вперше (дружина  і раніше зловживала спиртним) Коноз В.Н. розізлився і вдарив жінку згори вниз кулаком у живіт, після чого пішов на кухню готувати вечерю. Коли він повернувся через 30 хвилин, то помітив, що дружина не подає ознак життя. Коноз В.Н.  визвав швидку допомогу і намагався зробити дружині штучне дихання. Працівники швидкої допомоги констатували смерть Коноз І.К.

За висновком судово-медичної експертизи, потерпілій було спричинено розрив бризжейки тонкого кишечника, від якого настала смерть.

Кваліфікуйте вчинене.

4. Учень шостого класу Іванов погано навчався, не слухався батьків, бився з хлопцями. За це батько Іванова бив його по голій спині шкіряним паском.

Чи можна притягти батька Іванова до відповідальності за умов що:

а) хлопець намагався покінчити життя самогубством;

б) після одного знущання  хлопчик в зв’язку з сильним психічним розладом здоров’я потрапив до лікарні, де знаходився на лікуванні на протязі трьох тижнів.

5) Церковна, студентка випускного курсу медичного  університету, яка до вступу в університет працювала медичною сестрою в гінекологічному кабінеті, після наполегливих прохань Максимової, зробила їй аборт  у себе вдома, взявши за послуги 150 грн. Аборт пройшов вдало. Це стало відомо Хромовій, якій Церковна теж зробила аборт на її прохання, отримавши 180 грн. Внаслідок відсутності у Церковної належних навичок і недостатньої стерилізації інструментів у Хромової сталося зараження крові, і вона потрапила до лікарні, де лікувалася три тижня.

Відповідальність Церковної.

5. Воронцов, порушивши правила дорожнього руху, здійснив наїзд на Красавчикова. Щоб приховати цей злочин і встигнути виїхати з міста, він відвіз потерпілого за місто і залишив у полі без свідомості. Осокін, що їхав разом з Воронцовим, допомагав класти потерпілого в кузов автомобіля і пропонував відвезти Красавчикова у лікарню, але Воронцов відмовився.

Потерпілий Красавчиков на допиті сказав, що шофер, опустивши його на землю, заявив: «До дому недалеко, дістанешся сам» і  залишив його. Осокін  побачивши, що Воронцов залишив Красавчикова, також не надав потерпілому допомоги і не повідомив належні заклади та установи про необхідність це зробити.

Відповідальність Воронцова і Осокіна.

 6. Співробітник одного з науково-дослідних інститутів Сапейко винайшов ліки, що на його думку могли врятувати життя його тяжко хворої дружини.  Однак він їх належним чином не зареєстрував. Після тривалого вживання зазначених ліків дружина Сапейко померла. Експертизою було встановлено, що смерть настала від передозування одним з хімічних елементів, який входив до складу ліків, які приймала дружина Сапейко.

Вирішіть питання  щодо відповідальності Сапейко. Чи зміниться рішення якби дружина Сапейко лишилася живою?

Питання для самостійного опрацювання:

  1.  Проблема визначення виконавця вбивства за умови, що в позбавленні життя потерпілого приймали участь кілька осіб. Відмежування вбиства від інших злочинів, поєднаних із заподіянням смерті потерпілому.
  2.  Доведення до самогубства.
  3.  Побої і мордування. Відмінність цього злочину від тілесних ушкоджень.
  4.  Катування.
  5.  Погроза вбивством. Розголошення відомостей про проведення медичного огляду на виявлення зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби. Незаконне розголошення лікарської таємниці.
  6.  Зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби. Неналежне виконання професійних обов’язків, що спричинило зараження особи вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби. Зараження венеричною хворобою.
  7.  Незаконне проведення аборту. Відмінність цього злочину від тілесного ушкодження, пов’язаного з перериванням вагітності.
  8.  Неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей.
  9.  Незаконна лікувальна діяльність. Ненадання допомоги хворому медичним працівником. Неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником. Порушення прав пацієнта Незаконне проведення дослідів над людиною.

Тематика рефератів:

Поняття та види умисних вбивств при пом’якшуючих обставинах.

Відмежування вбиства від інших злочинів, поєднаних із заподіянням смерті потерпілому.

Кримінально-правова характеристика умисного вбивства, вчиненого в стані сильного душевного хвилювання.

Кримінально-правова характеристика катування.

Рекомендована література

Нормативні акти і правозастосовна практика

  1.  - «Про міліцію»: Закон України від 20 грудня 1990р. із відповідними змінами і доповненнями;  
  2.  - Основи законодавства про охорону здоров’я: Закон України від 19 листопада 1992р. із відповідними змінами і доповненнями;
  3.  - Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення: Закон України від 12 грудня 1991р. в редакції Закону України від 3 березня 1998р. із відповідними змінами і доповненнями;
  4.  - Правила судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 січня 1995 р. №6.
  5.  - Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров’я особи: постанова Пленуму Верховного Суду України від 7 лютого 2003р. №2. // Збірник … . – С.113- 122.

Спеціальна література:

  1.  Авраменко О.В. Питання кваліфікації умисного вбивства, вчиненого одночасно при перевищенні меж необхідної оборони та у стані сильного душевного хвилювання // Вісник Хмельницького інституту регіонального управління та права. 2003.  34 (78). С. 226230.
  2.  Авраменко О.В. Кримінальна відповідальність за умисне вбивство, вчинене у стані сильного душевного хвилювання // Проблеми вдосконалення практики застосування кримінально-правових засобів протидії злочинності органами внутрішніх справ: Матер. міжнар. наук.-практ. конфер., 30 вересня 2004 р. – Львів, 2005. – С. 7379.
  3.  - Авраменко О.В. Врахування стану сильного душевного хвилювання у кримінально-правовій кваліфікації // Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія юридична. – 2007. – Вип.1. – С. 218–230.  
  4.  - Баулін Ю. Особа - під охороною кримінального закону // Вісник Академії правових наук України. - 1997. - № 2. – С.185.
  5.  - Бородин С.В. Преступления против жизни. Москва: Юрист.- 1999.- 356с.
  6.  - Борисов В.И., Куц В.Н. Преступления против жизни и здоровья: вопросы квалификации. - Харьков: КОНСУМ. – 1995. – 104с.
  7.  - Бурдін В. Кримінальна відповідальність за злочини, вчинені в стані сильного душевного хвилювання: Монографія. – Львів: ПАІС, 2006. – 200с.
  8.  - Грищук В.К. Трансплантація органів та інших анатомічних матеріалів людини: Проблема кримінально-правового забезпечення // Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні: Матеріали 7 регіональної науково-практичної конференції. 13-14 лютого 2001р. – Львів: Юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, 2001. –С.180-182.
  9.  - Грищук В.К. Юридичний аналіз основного складу умисного вбивства за Кримінальним кодексом України 2001 року // вісник Львівського університету. Серія юридична. – 2002. – Випуск 37. – С.407-416.
  10.  - Грищук В.К. Вбивство через необережність за Кримінальним кодексом України 2001 року // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія право. – 2002. – Випуск 1. – С.147-153.
  11.  - Коржанський М.Й. Кваліфікація злочинів проти особи та власності. - К.: Юрінком. - 1996.
  12.  - Мамчур В. Щодо кваліфікації злочинів за п.”в” ст.93 КК України. // Право України. - 2000. - № 8. – С.69-73.
  13.  - Мельник М., Хавронюк М. Вбивство на замовлення: деякі аспекти кримінологічної характеристики та проблеми кваліфікації. // Право України. - 1997. - № 7. – С.45.
  14.  - Орлов П.И. Уголовная ответственность за оставление в опасности при автопроисшествии: Учебное пособие. - Харьков: ХЮрИ. – 1982.
  15.  - Підкоритова Л. Кваліфікація перевищення меж заподіяння шкоди злочинцю при його затриманні. // Право України. – 1999. - № 8. – С.65-67.
  16.  - Пилипчик П, Мельник М. проблеми кваліфікації умисного вбивства, вчиненого на замовлення. // Право України. - 1999. - № 2. – С.31-35.
  17.  - Попов А.Н. Преступления против личности при смягчающих обстоятельствах. – СПб.: Издательство «Юридический центр Пресс», 2001. – 465с.
  18.  - Сташис В.В., Бажанов М.И. Преступления против личности в УК УССР и судебной практике. - Харьков: "Вища школа". – 1981.
  19.  - Ягодинський В. Кваліфікація умисних вбивств з корисливих мотивів та розбійних нападів зі смертельними наслідками. // Право України. - 1996. - № 11. – С.42-44.
  20.  - Ярмиш Н. Жорстоке поводження як одна з форм доведення до самогубства. // Право України. - 1992. - № 7. – С.45.

Тема 5. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ волі, честі та гідності ОСОБИ

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ  1 – 2 ГОД.

Питання для теоретичного опрацювання:

Незаконне позбавлення волі або викрадення людини. Поняття, склад та види цього злочину.

Захоплення заручників. Поняття, склад та види цього злочину.

Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини. Поняття, склад та види цього злочину.

Задачі:

1. Медсестра Кіра, яка працювала в пологовому будинку, за винагороду, отриману від Параски, поміняла бірки на новонароджених, й таким чином Парасці дали здорову дитину, матір'ю якої була Гафія, а останній - дитину Параски, яка мала вроджену хворобу серця.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

 2. Матвій позичив у Ярослава 3 тисячі грн., але гроші в домовлений строк не повернув. Після неодноразових зволікань з поверненням боргу Ярослав заманив свого боржника у гараж, там надів йому на руки наручники й зачинив гараж, запропонувавши на самоті подумати чи не час вже повертати борг. Матвій пробув у гаражі, без їжі та питва, майже дві доби. Потім, намагаючись запалити цигарку, він не зміг втримати скутими руками запаленого сірника, сірник впав на промаслені ганчірки, які загорілися. Від диму Матвій задихнувся та загинув.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

3. 9-річний син директора ювелірного магазину Миколка своєчасно не повернувся зі школи. Незабаром батьки отримали записку, в якій невідомі пропонували заплатити за звільнення сина 30 тисяч дол. США, обумовлювали строки та спосіб передачі грошей, погрожували, в разі не прийняття вимоги, вбити хлопчика. Встановлено, що захопили дитину й вимагали передачі грошей Георгій та Іван. Оскільки викуп своєчасно не було передано, то Георгій вилучив у хлопчика біля 1000 мл крові, яку планував продати, та викинув його на вулицю. Від вилучення такої кількості крові Миколка впав у стан коми, його життя було врятоване, однак на лікуванні він перебував понад три місяці.

4. Громадянин Пиляєв, який відбував покарання у вигляді позбавлення волі, вчинив втечу. Під час затримання Пиляєва він захопив громадянку Самойлову та погрожуючи її вбити вимагав від працівників міліції передати йому зброю та автомобіль.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

5. Громадянка України Панкратова, яка упродовж двох років займалася проституцією у Греції вступила у змову із власником нічного клубу Греції, Божо, якому були потрібні три молоді жінки для сексуальної експлуатації. Він обіцяв заплатити по 2 тисячі американських доларів за кожну жінку. Для реалізації цієї злочинної угоди Панкратова приїхала до України та знайшла трьох дівчат яким запропонувала роботу офіціанток у Греції. Безпосередньо перед відправленням їх до Греції одна дівчина відмовилася їхати. Тому Панкратова відвезла двох дівчат, відібрала у них паспорти та продала їх гр-ну Божо, а потім ще раз повернулась до України. Знайшовши в Україні дівчину віком 16 років вона разом із своїм знайомим Петренком підробила закордонний паспорт для цієї дівчини, згідно якого дівчині було 18 років. Переправивши дівчину до Греції Панкратова також продала дівчину гр-ну Божо.

Кваліфікуйте дії Панкратової, Божо та Петренко. Визначте чи виступають два факти продажу одним продовжуваним злочином, або має місце повторність?

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ  2 – 2 ГОД.

Питання для теоретичного опрацювання:

  1.  Експлуатація дітей. Поняття, склад та види цього злочину.
  2.  Використання малолітньої дитини для заняття жебрацтвом: юридичний аналіз складу злочину.   

Письмові завдання:

Задачі:

1.  Громадянин Сивий К., проживав в одній квартирі із своїм братом Сивим С. Пенсійного віку, який хворів на запалення головного мозку. Для того, щоб позбутись небажаного сусідства, Сивий К. Домовився із головним лікарем психоневрологічного диспансеру Карпенко, що останній за грошову винагороду помістить його брата на стаціонарне лікування до психіатричного закладу. Отримавши 500 доларів винагороди Карпенко вчинив задумане. Під час перевірки психіатричного закладу було з’ясовано, що Сивий С. Є цілком психічно здоровим.

Кваліфікуйте дії Сивого К. Та Карпенко. Чи зміниться рішення, у випадку, якщо Сивий С. Через безвихідність свого положення покінчив життя самогубством?

2. Стецюк, який проживав один у приватному будинку, познайомився із хлопчиком 10 років. Дізнавшись, що хлопчик втік з дому Стецюк запросив його пообідати до себе, але вдома побив, зачинив у підвалі і сказав, що відпустить лише після того, як хлопчик попрацює у нього один місяць. Стецюк використовував хлопчика для роботи на городі. Хлопчик обробляв та збирав огірки та помідори, які Стецюк потім продавав на базарі. Крім того Стецюк примушував дитину працювати підсобником при будівництві гаражу. Після заяви сусідів, правоохоронці затримали Стецюка.

Кваліфікуйте дії Стецюка.

3. Громадяни України Новіков та Килимчук домовились із громадянином Турції Нусою про те, що вони будуть привозити йому молодих дівчат для використання їх в якості проституток. Для виконання злочинної домовленості Новіков, який працював фотографом, фотографував учнів старших класів та відсилав Нусі фотографії вродливих дівчат. Відібраних Нусою дівчат Новіков та Килимчук вистежували та викрадали. Дівчатам насильно вводили наркотичні засоби та у такому стані вивозили за кордон за підробленими документами. Всього Новіков та Килимчук вивезли чотири дівчини, за яких отримали від Нуси 5 тис. доларів США.

Кваліфікуйте дії винних осіб.

4. Громадянка Норкова тривалий час лікувалась від безпліддя. Ії чоловік погрожував розлученням, якщо вона не зможе народити йому дитину. Коли Норкова нарешті завагітніла, лікарі попередили її про патологію у розвитку плоду. Під час пологів дитина померла, але Норкова домовилась із головним лікарем пологового будинку Конівим, який передав їй за винагороду у сумі 3 тис. доларів дитину, народжену іншою жінкою, котрій сказав, що її дитина після пологів померла.

Кваліфікуйте дії Норкової та Коніва.

5. Німчук та Килимов переодягнені у міліцейську форму прийшли на квартиру до Солуханова та у присутності його родичів затримали останнього. Злочинці побили та замкнули Солуханова в гаражі Килимова. Від побоїв та переохолодження Солуханов помер.  Наступного дня Німчук зателефонував дружині Солуханова, та почав вимагати у неї 10 тис. доларів. У випадку її відмови він погрожував підробити докази вчинення її чоловіком умисного вбивства та притягнути його до відповідальності.

Кваліфікуйте дії Німчука та Килимова.

6. Директор дому Дитини Свєтова за допомогою посередника Гурової знайшла сімейну пару громадян Америки Ваєртів, які бажали усиновити дитину за винагороду. Свєтова домовилась із головним лікарем дитячої лікарні Ткаченко  про внесення у лікувальну картку заздалегідь неправдивих даних про наявність  у дитини тяжкої хвороби – порушення амінокислотного обміну. За наявності такої хвороби у дитини, процедура її усиновлення значно спрощувалась. Після усиновлення дитини за сприяння у цій справі Ваєрти передали Свєтовій 6 тисяч доларів, 2 з яких вона передала Гуровій. Під час слідства були доведені ще два епізоди, аналогічні наведеному.

Як слід кваліфікувати дії Свєтової, Гурової, Ваєртів та Ткаченко.

Питання для самостійного опрацювання:

Класифікація злочинів, передбачених розділом ІІІ Особливої частини КК України.

Незаконне поміщення в психіатричний заклад.

Незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинене щодо малолітнього. Підміна дитини. Експлуатація дітей.

Тематика рефератів:

Кримінально-правова характеристика захоплення заручників.

Порівняльний аналіз торгівлі людьми або іншої незаконної угоди щодо  людини за кримінальним законодавством України та зарубіжних держав.

Рекомендована література

Нормативні акти і правозастосовна практика

  1.  - Конституція України(ст.ст. 28, 29, 32, 51, 52)
  2.  - Конвенція про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами: Затверджена резолюцією 317 Генеральної Асамблеї ООН від 2 грудня 1949 р.
  3.  - Міжнародна конвенція про боротьбу із захопленням заручників: прийнята 34-ю сесією Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1979 р.
  4.  - Конвенція про права дитини: ратифікована постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 р.
  5.  - Кодекс про шлюб і сім’ю України (глави 1-3, 14-18, розділ УІ)
  6.  - Основи законодавства України про охорону здоров’я від 19 листопада 1992 р. (ст.ст.46,47)
  7.  - Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини: Закон України від 16 липня 1999 р.
  8.  - Про психіатричну допомогу: Закон України від 22 лютого 2000 р. із відповідними змінами і доповненнями;
  9.  - Про охорону дитинства: Закон України від 26 квітня 2001 р. із відповідними змінами і доповненнями;
  10.  - Про практику застосування судами України законодавства про відповідальність за втягнення неповнолітніх у злочинну та іншу антигромадську діяльність: постанова Пленуму Верховного Суду України від 27 лютого 2004 р. №2// Збірник … С.232 - 238.
  11.  Спеціальна література
  12.  - Акімов М. Кримінальна відповідальність за захоплення заручників. // Право України. - 2002. - № 3. - С.150.
  13.  - Аніщук Н. До проблеми работоргівлі жінками // Право України.-2002.-№9.-с. 99-101.
  14.  - Баулін Ю.В. Система злочинів проти особистої волі людини. // Злочини проти особистої волі людини. Збірник матеріалів міжнародного науково-практичного семінару (Х., 19-20 вересня 2000 р.) / [Редкол.: Сташис В.В. (гол.редактор) та ін.]. – Х.: ПФ „Книжкове видавництво” „Лестивця Марії”, 2002. – С.23-26.
  15.  - Ємельянов В.П. Тероризм и преступления с признаками терроризирования. Уголовно-правовое исследование. - М.: “Nota bene”, 2000. - 320 с.
  16.  - Киренко С. Кримінально-правова охорона неповнолітніх: новий КК - старі проблеми. // Право України. - 2002. - № 6. - С.39.
  17.  - Лизогуб Я.Г. Норма про відповідальність за торгівлю людьми або іншу незаконну угоду щодо передачі людини: можливий спосіб її удосконалення // Український часопис міжнародного права. - 2002. - №1. - С.66-68.
  18.  - Лизогуб Я.Г. Про врахування обману як способу вчинення злочину, передбаченого ст. 149 КК України // Вісник Луганської академії внутрішніх справ імені 10-річчя незалежності України. – 2002. – Вип. 1. – С. 127 – 133.
  19.  - Навроцький В.О. Співвідношення викрадення чужої дитини і суміжних злочинів. // Злочини проти особистої волі людини. Збірник матеріалів міжнародного науково-практичного семінару (Х., 19-20 вересня 2000 р.) / [Редкол.: Сташис В.В. (гол.редактор) та ін.]. – Х.: ПФ „Книжкове видавництво” „Лестивця Марії”, 2002. – С.33-36.

Тема 6. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ СТАТЕВОЇ СВОБОДИ ТА СТАТЕВОЇ НЕДОТОРКАНОСТІ ОСОБИ

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 1 – 2 ГОД.

Питання для теоретичного опрацювання:

Зґвалтування. Поняття, склад та види цього злочину.

Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом. Поняття, склад та види цього злочину. Відмінність від зґвалтування.

Примушування до вступу в статевий зв'язок

Письмові завдання:

Задачі:

1. Данило, Олександр та Артур зустріли 15-ти річну Раїсу, силою завели її в підвал недобудованого будинку. У підвалі Данило зажадав, щоб Раїса вступила з ним у статевий зв'язок, погрожуючи в разі відмови жорстоко побити її, а також налякав, що насильство до неї застосують і його друзі. Раїса змушена була уступити домаганням Данила. Олександр та Артур в цей час знаходилися поруч і Раїса бачила їх.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

2. Перебуваючи у ворожих стосунках зі своєю невісткою, Явдоха підмовила Гліба зґвалтувати її, щоб таким чином звинуватити в подружній зраді та спровокувати розлучення з сином. Явдоха сама дала невістці снотворне, а коли Гліб, скориставшись станом потерпілої, здійснював з нею статевий акт, покликала свого сина.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

3. Юлія запропонувала Юрію вступити у статевий акт з її знайомою Іриною. Вона за домовленістю з Юрієм привела до себе на квартиру Ірину, де тримала останню за руки, а Юрій з погрозою застосування насильства здійснив статевий акт з Іриною. Коли остання сказала, що розповість про вчинене своєму хлопцеві Дмитру, то Юрій заподіяв ножове поранення у груди Ірині, сказавши що вб’є, якщо комусь розкаже. Ірині було заподіяно тілесне ушкодження небезпечне в момент заподіяння.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 2 – 2 ГОД.

Питання для теоретичного опрацювання:

Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості. Поняття, склад та види цього злочину.

Розбещення неповнолітніх. Поняття, склад та види цього злочину.

Задачі:

1. Неповнолітні Грач, Мишкін, Комар і Шарова вживали спиртні напої. Приблизно о 23-й годині Грач, побачивши, що Шарова перебуває у стані алкогольного сп’яніння, скориставшись безпорадним станом останньої, вчинив з нею статевий акт.

Чи підлягає Грач кримінальні відповідальності? Чи зміниться кваліфікація якщо він насильно напоїв Шарову спиртними напоями?

2. У вихідний день Пахомов і Антонов виїхали з Гаріною та Сизовою до лісу. У лісі Антонов за проханням Пахомова відвів Сизову у бік, а Пахомов , залишившись з Гаріною, запропонував їй вступити з ним в статевий зв’язок. Коли Гаріна відмовилась, Пахомов, загрожуючи їй биттям, накинувся на неї і , зломивши опір, почав ґвалтувати. На крики Гаріної Антонов не відгукнувся і не відпустив від себе Сизову. Коли ж Сизова почала кликати на допомогу, Антонов затулив їй рота рукою.

Відповідальність Пахомова та Антонова. Чи змінилися  б кваліфікація дій Пахомова та Антонова, якби вони, змовившись зґвалтувати потерпілих, вчинили цей злочин кожний щодо своєї жертви?

3. Бурцев із своїми друзями познайомився з дівчатами серед яких була Мухіна, яка заявила, що їй скоро виповниться 18 років. Усі вони почали розпивати спиртні напої. Мухіна сп’яніла. Бурцев пішов проводжати її на станцію, але дорогою завів у ліс, повалив на землю і , скориставшись безпорадним станом дівчини, вступив з нею у статевий зв’язок. За цим із-за кущів спостерігав Копитов, котрий не був знайомий з Бурцевим. Він підійшов і спитав у Бурцева дозволу здійснити з Мухіною статевий акт. Бурцев не заперечував, і Копитов здійснив свій намір. Потім Белкін, який підійшов до цього місця, на прохання Бурцева відвів Мухіну на станцію , а Бурцев і Копитов пішли.

Кваліфікуйте дії Бурцева та Копитова.

4. Бобренко у своїй квартирі, перебуваючи у нетверезому стані, використав безпорадний стан 10-ти річної доньки Ірини, зґвалтував її. З цього часу Бобренко, користуючись відсутністю дружини здійснював з нею статеві акти на протязі 6 років, погрожуючи, що все розповість її друзям.

Кваліфікуйте дії Бобренка.

5. Бондарчук біля четвертої години ранку, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, проник у будинок гр-ки Іванішиної, де з застосуванням фізичного насильства здійснив з нею статевий акт, заподіявши їй при цьому легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров’я.

Під впливом здійсненого по відношенню до неї злочину потерпіла Іванішина покінчила з життям самогубством, повісившись у своєму дворі.

Кваліфікуйте дії Бондарчука.

6. Пізно увечері Бутенко і Пашков зустріли на вулиці Базарову, яка поверталася з роботи, і завели її у під’їзд будинку. Бутенко запропонував здійснити з ним статевий акт, попередивши, що у випадку відмови, статевий акт здійснить не тільки він , але і Пашков, Базарова погодилась. Пашков знаходився поруч.

Кваліфікуйте дії Пашкова і Бутенка.

Питання для самостійного опрацювання:

Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом.

Примушування до вступу в статевий зв'язок.

Тематика рефератів:

Становлення відповідальності за зґвалтування.

Кримінально-правовий аналіз примушування до вступу в статевий зв’язок.

Рекомендована література

Нормативні акти і правозастосовна практика

  1.  - Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров’я особи: постанова Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008р. №5 // Збірник … . – С.113 - 122.
  2.  - Про судову практику у справах про згвалтування та інші статеві злочини: постанова Пленуму Верховного Суду України від 27 березня 1992р.№4 із змінами від 4 червня 1993р., 3 грудня 1997р. // Збірник … . – С.123 – 133.
  3.  Спеціальна література
  4.  - Панєвін О. Усунути помилки в справах про статеві злочини. // Право України. - 19921. - №5. - с.21.
  5.  - Свиридов Б. Кримінальна відповідальність за злочини проти статевої недоторканності особи. // Право України. - 1999. - № 5. - С.74.
  6.  - Рахметов С.М. Некоторые вопросы разграничения развращения малолетних от смежных составов преступлений. //Вопросы охраны правопорядка и борьбы с правонарушениями в деятельности органов внутренних дел. – Караганда. – 1983. – С. 27 –34.
  7.  - Сафранов В.Н., Свидлов Н.М. Вопросы квалификации половых преступлений. – Волгоград: ВСШ МВД СССР. – 1984. – 39с.

Тема 7 . ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ВИБОРЧИХ, ТРУДОВИХ ТА ІНШИХ ОСОБИСТИХ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 1 – 2 ГОД.

Питання для теоретичного опрацювання:

1. Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача: юридичний аналіз складу злочину.  

2. Фальсифікація виборчих документів, документів референдуму чи фальсифікація підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи фальсифікація відомостей Державного реєстру виборців. Голосування виборцем на виборчій дільниці більше ніж один раз. Незаконне знищення виборчої документації або документів референдуму. Поняття, озвнки та види злочинів.  

3. Порушення таємниці голосування. Порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії (блоку). Юридичний аналіз складів злочинів.   

Письмові завдання:

Проведіть розмежування таких складів злочинів (заповніть таблицю):

Норми про склади злочинів, які розмежовуються

Спільні ознаки таких складів злочинів

Розмежувальні ознаки (ознаки складу злочину, за якими проводиться їх розмежування)

Зміст ознак, характерних для кожного із злочинів

Ч.1 ст.157 КК України “ Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача” –

Ч.1 ст.160 КК України “Порушення законодавства про референдум”

Задачі:

1. Окружна виборча комісія не зареєструвала як народного депутата Георгія, який набрав більшість голосів виборців, однак при цьому були допущені порушення (агітація за Георгія в день виборів, протиправний вплив на членів дільничних виборчих комісій) та призначила повторні вибори. Прихильники Георгія вирішили перешкодити проведенню повторних виборів та добитися визнання дійсними результатів попереднього голосування. З цією метою вони закликали до бойкоту виборів, зокрема Микола на мітингах неодноразово закликав не йти у встановлений день на виборчі дільниці або отримані виборчі бюлетені не опускати до урни, а привозити на постійне місце, де проводили мітинги. Піддавшись на заклики Миколи, Павло та Остап свої виборчі бюлетені при повторних виборах не опустили до урни і передали їх Миколі. Василь, Петро та Олег - члени так званого ініціативного комітету з бойкоту повторних виборів - напередодні дня голосування обходили квартири виборців й закликали до бойкоту виборів.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

2. Міська Рада народних депутатів призначила референдум з питання про доцільність збереження у місті районного поділу. З метою перешкодження проведення референдуму голова однієї з районних в місті Рад Роман організував в день референдуму проведення народних гулянь, кожному з присутніх видавали 1кг цукру за умови, що він проголосує за збереження районного поділу.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

3. В період підготовки до проведення місцевого референдуму міський голова Йосип дав вказівку головам районних адміністрацій виявити тих, хто голосує за несприятливе для нього рішення. Голова однієї з районних адміністрацій Тиміш особисто опитував кожного з голосуючих про те, як він голосував і на підставі отриманих даних подав список Йосипу. Голова іншої районної адміністрації - Богдан не виявляв результатів голосування, а сам склав список осіб, з якими знаходився у неприязних стосунках і подав цей список Йосипу.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

4. Голова сільської ради Козлова з метою перешкодити обранню до Ради небажаного кандидата в день виборів роздала окремим виборцям бюлетні з уже викресленими прізвищами і запропонувала їм опустити їх в такому вигляді у виборчу урну.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

 

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 2 – 2 ГОД.

Питання для теоретичного опрацювання:

1. Порушення недоторканності житла. Поняття, ознаки та види злочинів.

2. Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Поняття, ознаки та види злочинів.

3. Грубе порушення законодавства про працю. Грубе порушення угоди про працю. Поняття, ознаки та види злочинів.

4. Примушування до участі у страйку або перешкоджання участі у страйку. Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат. Поняття, ознаки та види злочинів.

 

 

Письмові завдання:

 

Проведіть розмежування таких складів злочинів (заповніть таблицю):

Норми про склади злочинів, які розмежовуються

Спільні ознаки таких складів злочинів

Розмежувальні ознаки (ознаки складу злочину, за якими проводиться їх розмежування)

Зміст ознак, характерних для кожного із злочинів

ст.172 КК України «Грубе порушення законодавства про працю» - ст.173 КК України «Грубе порушення угоди про працю».

Задачі:

1. Директор проектного інституту Олександр у розмові з науковим співробітником Миколою, який розробив нову і промислово придатну корисну модель безболтового з'єднання деталей, запропонував останньому включити в число співавторів сина заступника директора, який незабаром мав захищати дисертацію. За це Олександр пообіцяв Миколі сприяння в оформленні заявки і пільгову грошову позику на житло.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

2.Тетяна та Григорій знаходились в квартирі останнього на третьому поверсі панельного будинку. Вони почули, як сусід Федір, який проживає поверхом нижче, голосно лаяв директора фінансового коледжу, де він працював, розповідав дружині про його зловживання службовим становищем, аморальні вчинки. Григорій на пропозицію Тетяни записав все на магнітофон. Цей запис вони дали прослухати викладачам коледжу, в тому числі й самому директору. Директор Андрій під впливом почутого видав наказ про звільнення Федора за мотивами втрати довіри (Федір працював завідувачем методичного кабінету), хоча законних підстав для такого звільнення не було.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

3. Ігор в перший же день свого проживання в готелі зауважив, що хтось оглядав його речі та недбало їх поскладав. Він звернувся до чергового адміністратора Валентини, яка заявила, що це вона перевіряла речі постояльця з метою виявити, чи не користується той електронагрівальними приладами (це заборонено правилами пожежної безпеки готелю). Валентина сказала також, що якщо Ігор надумає скаржитися, то негайно буде виселений з готелю.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

Питання для самостійного опрацювання:

Порушення прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок, топографію інтегральної мікросхеми, сорт рослин, раціоналізаторську пропозицію

Пошкодження релігійних споруд чи культових будинків

Незаконне утримування, осквернення або знищення релігійних святинь

Перешкоджання здійсненню релігійного обряду

Посягання на здоров'я людей під приводом проповідування релігійних віровчень чи виконання релігійних обрядів

Порушення недоторканності приватного життя

Порушення права на отримання освіти

Порушення права на безоплатну медичну допомогу

Тематика рефератів:

Кримінально-правова охорона політичних прав громадян в Україні

Кримінально-правова охорона трудових прав особи в Україні

Кримінально-правова охорона особистих прав особи в Україні

Кримінально-правова охорона права промислової власності.

Рекомендована література

Нормативні акти і правозастосовна практика

Спеціальна література

Тема 8. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ВЛАСНОСТІ

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 1 – 2 ГОД.

Питання для теоретичного опрацювання:

Загальна характеристика корисливих злочинів проти власності.

Крадіжка. Поняття, склад та види цього злочину.

Грабіж. Поняття, склад та види цього злочину.

Розбій. Поняття, склад та види цього злочину.

Письмові завдання:

Задачі:

1. Шведов підбурив Крупника та Ахмітова вчинити крадіжку з квартири Пецуха. При цьому Крупник та Ахмітов проникали до квартири через кватирку вікна та передавали речі Шведову. Всього викрали майна Пецуха на загальну суму 3тис. 650грн.. На час вчинення крадіжки Крупнику виповнилось 14, а Ахмітову 13 років.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.  

2. Чередник та Павлов у вагоні потяга, який після повернення з рейсу стояв у тупику, вночі, погрожуючи ножем, забрали гаманець із 5 тис. грн. у Хромова, який не маючи іншої можливості, ночував там по приїзді в чуже місто. Щоб потерпілий не міг одразу ж заявити у міліцію, Чередник та Павлов зв’язали йому руки й ноги і замкнули в купе.

Кваліфікуйте діяння вказаних осіб.

3. Федчик та Петрів маючи умисел на заволодіння чужим майном 14 лютого 1998р. біля 20 год. зайшли в магазин “Львівський тютюн”, що по вул. Пекарській у м. Львові, де розподіливши ролі, Петрів почав наносити руками удари по обличчю продавцю вказаного магазину, а Федчик позбирав з прилавку тютюнові вироби на загальну суму 3тис. грн.., а також виручку в сумі 150грн., після чого втекли. Продавцю магазину було заподіяно легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров’я.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально – правовий аналіз.

4. Рибаков за попередньою змовою з Жезлом, шляхом розбиття віконного скла проникли в приватне кафе "Маріот" звідки викрали касовий апарат "Ера-101" вартістю 800 грн., систему для регулювання світла "Ритмо-свет" вартістю 800 грн., та настільну лампу вартістю 100 грн., всього на сумі 1700 грн.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 2 – 2 ГОД.

Питання для теоретичного опрацювання:

Вимагання. Поняття, склад та види цього злочину.

Шахрайство. Поняття, склад та види цього злочину.

Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Поняття, склад та види цього злочину.

Письмові завдання:

Проведіть розмежування таких складів злочинів (заповніть таблицю):

Норми про склади злочинів, які розмежовуються

Спільні ознаки таких складів злочинів

Розмежувальні ознаки (ознаки складу злочину, за якими проводиться їх розмежування)

Зміст ознак, характерних для кожного із злочинів

Ст. 185 КК України «Крадіжка» - ст. 190 КК України «Шахрайство»  

Ст. 187 КК України «Розбій»  - ст. 189 КК України «Вимагання»

Задачі:

1. Лазарук маючи власне господарство, підключив у своєму господарстві поза електролічильником дві електророзетки і з травня 2003року по 20 жовтня 2005 року споживав електроенергію поза обліком. Всього на загальну суму 485 грн.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

2. Білоус замовив в ресторані “Япона хата” обід на суму 780 грн. Після закінчення обіду він запропонував своїм друзям йти на вулицю, сказавши, що розрахується і наздожене їх. Використавши відсутність офіціанта, Білоус покинув зал не розплатившись за замовлення.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

3. Сергій зайшов за незнайомою йому Наталею в під'їзд будинку, а пізніше в ліфт, зупинив його між поверхами, розкрив складний ніж і став вимагати у потерпілої гроші. Наталя відповіла, що грошей з собою у неї не має. Після повторної вимоги Сергій отримав таку ж відповідь і відпустивши ліфт, вийшов з нього.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

4. Повертаючись ввечері з роботи додому, Чижук та Якименко побачили п’яного Шаповала, який спав у сквері на околиці міста. Не змовляючись, Чижук витягнув у нього з кишені гаманець з грішми, а Якименко зняв з нього шкіряну куртку і годинник.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 3 – 2 ГОД.

Питання для теоретичного опрацювання:

Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою.

Умисне знищення або пошкодження майна. Поняття, склад та види цього злочину.

Придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом. Поняття, склад та види цього злочину.

Порушення обов'язків щодо охорони майна.

Письмові завдання:

Проведіть розмежування таких складів злочинів (заповніть таблицю):

Норми про склади злочинів, які розмежовуються

Спільні ознаки таких складів злочинів

Розмежувальні ознаки (ознаки складу злочину, за якими проводиться їх розмежування)

Зміст ознак, характерних для кожного із злочинів

Ст. 189 КК України «Вимагання» - ст. 190 КК України «Шахрайство»  

Ст. 190 КК України «Шахрайство»  - ст. 192 КК України «Заподіння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою»

Задачі:

1. Віктор, після звільнення з місць позбавлення волі, де відбував покарання за крадіжку індивідуального майна громадян, роздобув макет пістолета, вночі напав на сторожа бази продуктових товарів, й продемонструвавши цей макет та погрожуючи потерпілому, що вб’є, викрав 20 пляшок горілки.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

2. 16-річний Чепишко запропонував 13-річному Гуку викрасти у пенсіонерки Макогін, котра поверталася з магазину додому, сумку, в якій знаходилися продукти харчування і гаманець з грішми, на що Гук погодився. Коли Макогін повернула в малолюдний провулок, Гук підбіг до неї, вирвав з її рук сумку і втік з нею. Чепишко в цей час стояв на сторожі, щоб у разі необхідності своєчасно попередити Гука про наближення перехожих. Через деякий час Чепишко і Гук з викраденим були затримані.  

Чепишка було засуджено за грабіж, вчинений за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст.186 КК), та за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність (ст.304 КК), а Гука звільнено від кримінальної відповідальності у зв’язку з недосягненням ним віку, з якого особа може бути суб’єктом грабежу.

Чи правильно вирішив справу суд?

Варіант 1. На момент вчинення злочину Гук досяг 14 років і 2 місяці.

Варіант 2. На момент вчинення злочину Гук досяг 14 років, але було встановлено, що у цей час він не міг усвідомлювати свої дії та керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання.

3. Ясницький з Васютою прийшли до гуртожитку провідати свого знайомого Березу. Коли вони чекали його Ясницький помітив жінку, яка розмовляла по телефону. Вона сиділа на кріслі спиною до них, а поруч стояла відкрита сумка, зверху в якій лежала пачка грошей. У цей час на прохідній більше нікого крім них трьох не було.  Ясницький мовчки штовхнув Васюту і показав пальцем на сумку. Останній з розумінням кивнув головою і непомітно для жінки витягнув з сумки гроші, після чого пішов з гуртожитку. Вслід за ним пішов і Ясницький. Викрадені гроші Васюта забрав собі.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

Питання для самостійного опрацювання:

Поняття злочинів проти власності. Спільні елементи та ознаки складів цих злочинів. Класифікація злочинів, передбачених розділом 6 Особливої частини КК України.

Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою. Привласнення особою знайденого або чужого майна, що випадково опинилося у неї.

Погроза знищення майна. Необережне знищення або пошкодження майна.

Порушення обов’язків щодо охорони майна.

Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво

Придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом

Тематика рефератів:

Відмежування крадіжки та суміжних злочинів.

Кримінально-правова характеристика самовільного зайняття земельної ділянки та самовільного будівництва.

Рекомендована література

Нормативні акти і правозастосовна практика

  1.  - Про практику застосування судами України законодавства в справах про розкрадання продовольчих товарів, їх втрату і псування в системі державної торгівлі та споживчої кооперації: постанова Пленуму Верховного Суду України від 24 червня 1983р. №3 із змінами від 4 червня 1993р., 13 січня 1995р., 3 грудня 1997р. // Збірник… . С.138- 141;

  1.  - Про практику застосування судами України законодавства у справах про розкрадання державного та колективного майна на підприємствах і в організаціях агропромислового комплексу: постанова Пленуму Верховного Суду України від 27 березня 1987р. №2 із змінами від 4 червня 1993р., 13 січня 1995р., 3 грудня 1997р. // Збірник … С.142- 145;
  2.  Про судову практику у справах про злочини проти власності: постанова Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 2009 р. № 10.;
  3.  - Про судову практику в справах про знищення та пошкодження державного чи колективного майна шляхом підпалу або внаслідок порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки: постанова Пленуму Верховного Суду України від 2 липня 1976р. №4 в редакції постанови Пленуму Верховного Суду України від 3 березня 2000р. №3 // Збірник… . С.146 - 151;

Спеціальна література:

  1.  - Мельник О.В. Особливості застосування законодавства про відповідальність за вимагання // Вісник Національного університету внутрішніх справ. – Х. – 2002. – Вип. 19. – С. 24 – 28.
  2.  - Навроцький В. Злочини проти власності. Лекції для студентів юридичного факультету. - Львів. - Юридичний факультет Львівського держ. у-ту ім. Івана Франка. - 1997. - 80 С.
  3.  - Навроцький В. Чи можна вкрасти електроенергію? //Предпринимательство, хозяйство и право. – 2000. - №8. – С.45-47.

ЗЛОЧИНИ у сфері господарської діяльності.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 1 – 2 ГОД.

Питання для теоретичного опрацювання:

  1.  Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї.
    1.  Контрабанда. Поняття, склад та види цього злочину.
      1.  Порушення порядку зайняття господарською діяльністю та діяльністю з надання фінансових послуг.
    2.  Зайняття забороненими видами господарської діяльності. Поняття, склад та види цих злочинів.

Письмові завдання:

Проведіть розмежування таких складів злочинів (заповніть таблицю):

Норми про склади злочинів, які розмежовуються

Спільні ознаки таких складів злочинів

Розмежувальні ознаки (ознаки складу злочину, за якими проводиться їх розмежування)

Зміст ознак, характерних для кожного із злочинів

Ст. 225 КК "Обман покупців та замовників" – і ст.190 КК "Шахрайство"

Ст.206 КК "Протидія законній господарській діяльності" - і ст.189 КК "Вимагання"

Задачі:

1. Іван придбав за кордоном 600 спортивних костюмів кустарного виробництва. Ввізши їх з дотриманням встановленого порядку в Україну, він разом із своєю дружиною Надією пришив на костюми етикетки та емблеми “Пума” та “Адідас”, упакував ці костюми, використавши пакети, в яких була доставлена в Україну продукція вказаних фірм.

Згодом він продав 120 костюмів. Встановлено, що на придбання одного костюма було затрачено 35-40 грн., доставка обійшлася загалом у 700 грн., зміни у кожний костюм потягли за собою втрати в 10 грн., продавалися костюми за ціною 250-300 грн.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

2. ЗАТ “Бензин/гроші” оформивши необхідні документи, розпочало будівництво автозаправної станції поблизу перехрестя магістральних доріг, де вже була аналогічна автозаправна станція, належна ТОВ “Петроль”. В період будівництва директор ТОВ “Петроль” Свирид неодноразово звертався до учасників ЗАТ Карпа, Ганни та Марії з пропозицією відмовитися від відкриття автозаправної станції в цьому місці, оскільки це приведе до скорочення прибутків вже існуючої станції, пропонував їм за це “відступне”, говорив, що поряд вони успішно працювати не зможуть. Врешті-решт Карпо, Ганна та Марія вирішили продати недобудований об’єкт для ЗАТ “Бензин/гроші”. Договір купівлі-продажу між підприємствами не укладався, Свирид передав Карпові, Ганні та Марії по 50 тисяч грн. готівкою, і будівництво автозаправної станції було припинене.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

3. На ринку нерухомості в місті діяло біля 90 зареєстрованих суб’єктів підприємництва та понад 200 маклерів, які жодним чином не оформлювали свою діяльність. Висока конкуренція вела до зниження доходності операцій з нерухомістю. З метою вплинути на конкурентів, Ігор - власник і директор приватного підприємства, яке займалося операціями з нерухомістю, попросив свого брата Юрія - прокурора міста - організувати у найбільшої і найуспішнішої фірми-конкурента “Стиль” перевірку діяльності й таким чином змусити хоча б тимчасово припинити діяльність. Юрій влаштував таку перевірку в ході якої вилучив системні блоки комп’ютерів техніку під приводом вивчення інформації про ухилення від оподаткування. Комп’ютери знаходилися в прокуратурі два місяці, протягом цього часу фірма «Стиль» не змогла здійснити жодної операції з нерухомістю, втратила клієнтів і змушена була змінити профіль діяльності.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 2 – 2 год.

Питання для теоретичного опрацювання:

  1.  Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів.
    1.  Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Умисне порушення законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів). Ухилення від сплати єдиного страхових внеску на  загальнообов’язкове державне страхування та страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

.

Письмові завдання:

1. Вирішити задачі:

1.1. Остап одержав спадщину й став власником грошових коштів у сумі понад 700.000 грн. Конвертувавши їх в іноземну валюту, Остап почав давати гроші в борг під відсотки, а з позичальників брав розписки про те, що вони начебто позичили гроші, причому в розмірі, який включав і фактично передану суму, і відсотки. Так, приватному підприємцю Федору він позичив під 10 відсотків щомісячно 20.000 доларів США строком на 3 місяці, Аркадію - таку ж суму під 15 відсотків щомісячно строком на 6 місяців. Про суми, отримані як відсотки за позичені гроші, Остап ніде не звітувався, податків з них не сплачував.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

1.2. Петро намагався продати 20 пляшок підробленої горілки “Киевская Русь”, яку виготовив у домашніх умовах шляхом розведення спирту водою. Але при продажу першої ж пляшки був затриманий працівниками міліції.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

1.3. Завідуюча магазином Тамара, одержавши для продажу в магазині 115 кг. курей за ціною 11 грн. за кілограм, і 307 курячих супових наборів за ціною 7 грн за кілограм передала продавцям магазину для реалізації 229,5 кг. супових наборів під виглядом курей.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

Питання для самостійного опрацювання:

  1.  Фальсифікація засобів вимірювання
  2.  Умисне введення в обіг на ринку України (випуск на ринок України) небезпечної продукції
  3.  Примушування до антиконкурентних узгоджених дій
  4.  Незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару
  5.  Незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю
  6.  Розголошення комерційної або банківської таємниці
  7.  Видання нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету або збільшують витрати бюджету всупереч закону.
  8.  Незаконне використання інсайдерської інформації
  9.  Незаконна приватизація державного, комунального майна
  10.  Незаконні дії щодо приватизаційних паперів
  11.  Зайняття гральним бізнесом
  12.  Маніпулювання на фондовому ринку
  13.  Незаконне використання інсайдерської інформації

Тематика рефератів:

  1.  Кримінально-правовий аналіз складу злочину “Обман покупців та замовників”.
  2.  Кримінальна відповідальність за порушення законодавства в сфері приватизації.
  3.  Юридичний аналіз складу злочину «Нецільове використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів  з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням»
  4.  Фіктивне підприємництво: юридичний аналіз складу злочину
  5.  Недотримання особою обов'язкових умов щодо приватизації державного, комунального майна або підприємств та їх подальшого використання
  6.   Кримінальна відповідальність за зайняття гральним бізнесом.

Рекомендована література.

Основні нормативно-правові акти та практика їх застосування:

  1.  Кодекс України про адміністративні правопорушення (ст.ст.164; 1668; 163; 166; 16413; 1645; 156; 1663; 16410; 16412; 1552; 171; 167; 168; 1643; 1664).
  2.  Про систему оподаткування: Закон України від 25 червня 1991 р. Із змінами і доповненнями (ст.ст. 1, 2, 4, 5, 6, 9, Розділ II).
  3.  Про Єдиний митний тариф: Закон України від 5 лютого 1992 року Із змінами (ст.ст. 3, 4, 6-9,10-17,19, 20-25).
  4.  Про приватизаційні папери: Закон України від 6 березня 1992 р. Із змінами і доповненнями.
  5.  Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті: Закон України від 23 вересня 1994 р. Із змінами і доповненнями.
  6.  Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів: Закон України від 19 грудня 1995 р. Із змінами і доповненнями.
  7.  Про оподаткування прибутку підприємств: Закон України від 28 грудня 1994 р. В редакції Закону України від 22 травня 1997 року N 283/97-ВР Із змінами і доповненнями.
  8.  Про ставки акцизного збору та ввізного мита на тютюнові вироби: Закон України від 6 лютого 1996 р. Із змінами і доповненнями.
  9.  Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі транспортні засоби: Закон України від 24 травня 1996 р. Із змінами і доповненнями.
  10.  Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію): Закон України від 11 липня 1996 р. Із змінами і доповненнями.
  11.  Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні: Закон України від 30 жовтня 1996 Із змінами і доповненнями.
  12.  Про цінні папери і фондову біржу: Закон України від 18 червня 1991 р. Із змінами і доповненнями.
  13.  Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей: Закон України від 21 вересня 1999 р. (ст.ст. 1, 3, 4, 5, 6, 8, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 21, 22, 23, 24).
  14.  Про ліцензування певних видів господарської діяльності: Закон України від 1 червня 2000 р. Із змінами і доповненнями.
  15.  Про банки і банківську діяльність: Закон України від 7 грудня 2000 р. Із змінами і доповненнями.
  16.  Про платіжні системи та переказ грошей в Україні: Закон України від 5 квітня 2001 р. Із змінами і доповненнями (ст. 1).
  17.  Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг: Закон України від 12 липня 2001 р. Із змінами і доповненнями. (ст.ст. 1, 4, 5, Розділ III, VI).
  18.  Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України: Закон України від 13 вересня 2001 року (ст.ст. 1, 3, 4, 5, 7, 8, 9).
  19.  Про систему валютного регулювання і валютного контролю: Декрет Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1995 р. Із змінами і доповненнями (ст.ст.1,4,5,9).
  20.  Про затвердження Порядку застосування векселів Державного казначейства: постанова Кабінету Міністрів України від 27 червня 1996 р. N 689. Із змінами і доповненнями.
  21.  Про впровадження пластикових карток міжнародних платіжних систем у розрахунках за товари, надані послуги та при видачі готівки: Постанова Правління Національного банку України від 24 лютого 1997 року N 37 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24 березня 1997 р. за N 86/1890. Із змінами і доповненнями.
  22.  Про порядок державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності: постанова Кабінету Міністрів України від 25 травня 1998 р. N 740. Із змінами і доповненнями.
  23.  Про затвердження Порядку декларування митної вартості товарів, що переміщуються через митний кордон України: постанова Кабінету Міністрів України від 28 серпня 2003 р. N 1375 Із змінами і доповненнями.
  24.  Про затвердження Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України шляхом рефінансування, депозитних та інших операцій: постанова Правління Правління Національного банку України від 24.12.2003  N 584 Із змінами і доповненнями
  25.  Про затвердження Положення про порядок видачі банкам банківських ліцензій, письмових дозволів та ліцензій на виконання окремих операцій: постанова Правління Національного банку України від 17 липня 2001 року 275 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21 серпня 2001 р. за N 730/5921. 584 Із змінами і доповненнями.
  26.  Про практику застосування законодавства про кримінальну відповідальність за легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом: постанова Пленуму Верховного Суду України від 15 квітня 2005 р. № 5.
  27.  Про судову практику у справах про контрабанду та порушення митних правил: постанова Пленуму Верховного Суду України від 3 червня 2005 р. № 8.
  28.  Про деякі питання застосування законодавства про відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів: постанова Пленуму Верховного Суду України від 8 жовтня 2004 р. № 15.
  29.  Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності: постанова Пленуму Верховного Суду України від 25 квітня 2003р. № 3.

Спеціальна література

  1.  Беницкий А.С. О некоторых особенностях объективной стороны легализации (отмывания) денежных средств или иного имущества, приобретенных заведомо преступным путем // Проблеми права на зламі тисячоліть: Матеріали міжнародної наукової конференції. Наукове видання. - Дніпропетровськ: ІМА-прес.- 2001.- С. 463-466.
  2.  Беницкий А.С. Уголовная ответственость за использование незаконно полученных доходов по законодательству Украины // Актуальные проблеми уголовного права: Сборник научных статей.- Ростов-на-Дону: ИУБиП.- 2001.- С. 115-119.
  3.  Беницкий А.С. Уголовная ответственность за легализацию (отмывание) денежных средств и иного имущества, приобретенного преступным путём: проблемы квалификации и совершенствования законодательства: Монография / Министерство внутренних дел Украины, Луганский ин-т внутр. дел им. 10-летия Незав. Украины. - Луганск: ЛИВД, 2001.- 349с.
  4.  Брич Л.П., Навроцький В.О. Кримінально-правова кваліфікація ухилення від оподаткування в Україні. - К.: Атіка, 2000. - 288 с.
  5.  Брич Л.П., Навроцький В.О. Ознаки посадової особи та кваліфікація господарських злочинів, вчинених нею. // Підприємництво, господарство і право. 2001. - №1.- С.58-62; №2.- С.68-71.
  6.  Васильцева О.О. Проблемні питання кримінальної відповідальності за незаконні банкрутства // Вісник Запорізького юридичного інституту МВС України. - 2001. - Вип. 4 (17). - С. 220 - 228.
  7.  Гуторова Н.О. Відповідальність за порушення порядку зайняття господарською та банківською діяльністю: історія розвитку і проблеми застосування кримінального законодавства // Підприємництво, господарство, право.- 2002.- №1.- С. 81-84.
  8.  Гуторова Н.О. Кримінально-правова охорона державних фінансів України. - Харків: Видавництво Національного університету внутрішніх справ. - 2001.- 384с.
  9.  Доля Л. Небезпека легалізації (відмивання) грошових коштів та іншого майна, одержаних злочинним шляхом. // Право України. - 2002. - №2. - С. 89-93.
  10.  Дудоров О.О. Злочини у сфері господарської діяльності: кримінально-правова характеристика.- Київ: Юридична практика. - 2003.- 924с.
  11.  Дудоров О.О. Проблемні питання кримінальної відповідальності за незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків // Вісник Луганської академії внутрішніх справ МВС імені 10-річчя незалежності України. Спецвипуск. Частина 1. - 2002. - С. 21-26
  12.  Дудоров О.О., Дудорова К.Б. Кримінальна відповідальність за незаконне використання товарного знаку: науково-практичний коментар ст. 229 КК, питання вдосконалення законодавства // Науковий вісник Юридичної академії МВС України. - 2002. - №1. - С. 108-116
  13.  Дудоров О.О., Мельник М.І., Хавронюк М.І. Злочини у сфері підприємництва. - К.: Атіка, 2001. - 608 с.
  14.  Дудоров О.О., Свириденко Т.В. До питання про співвідношення контрабанди та ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів // Митна справа. - 2002. - №1. - С. 15-26
  15.  Кальман О. Актуальні питання протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом // Вісник прокуратури.-2002.-№2.
  16.  Коляда П. “Випрані” гроші - 2 // Юридичний вісник України.- 2002.- №21 (361) 25-31 травня.- С. 10.
  17.  Коляда П. “Випрані” гроші - 2 // Юридичний вісник України.- 2002.- №22 (362) 1-7 червня.- С. 7.
  18.  Коляда П. Кримінальна економіка // Юридичний вісник України.- №24 (312) 16 - 22 червня 2001 р. С.10
  19.  Корнієнко М.В. Проблеми застосування норм нового Кримінального кодексу України щодо “відмивання» коштів та комп’ютерної злочинності // Держава і право / Інститут держави і права імені В.М. Корецького НАН України. - 2002. - Вип. 15. - С. 394 - 399.
  20.  Короткевич М. Відповідальність за зайняття забороненими видами підприємницької діяльності та відмежування цього складу від суміжних складів. // Право України. - 2000. - №7. - С. 35.
  21.  Короткевич М. Застосування законодавства про порушення порядку заняття підприємницькою діяльністю. // Право України. - 2000. - №10. - С. 55-56.
  22.  Короткевич М.Є., Андрушко П.П. Відповідальність за зайняття забороненими видами підприємницької діяльності та за порушення порядку зайняття нею. // Вісник Верховного Суду України.- 1998.- №3.- С. 54-59.
  23.  Кравченко О. Окремі проблеми, що постали у судовій практиці при розгляді справ про контрабанду. // Право України. - 2000. - №1.- С. 73-75.
  24.  Кравченко О.О. Контрабанда: теорія і практика // Держава і право / Інститут держави і права імені В.М. Корецького НАН України. - 2002. - Вип. 15. - С. 404 - 410.
  25.  Кравченко О.О. Кримінально-правові норми про контрабанду потребують реконструкції // Вісник Верховного Суду України.-2001.-№5-С.50-54.
  26.  Кротюк В.Л. Проблемні питання, пов’язані з удосконаленням законодавства, спрямованого на боротьбу зі злочинністю у сфері банківської діяльності. // Злочини у сфері кредитно-фінасової та банківської діяльності: Зб. матеріалів міжнар. наук.-практ.конференції [Харків]. / [Редкол.: Сташис В.В. (голов.ред.) та ін.]. - Харків: ПФ “Поиск”, 2002. - С. 39-55.
  27.  Лантінов Я.О. Суб’єкт порушення порядку зайняття господарською та банківською діяльністю //Вісник Національного університету внутрішніх справ. - Х. - 2002. - Вип. 18. - С. 10 - 14.
  28.  Марін О. Вирішення питань конкуренції кримінально-правових норм про злочини у сфері господарської діяльності. // Підприємництво, господарство і право. -2001.- №9.- С. 79-81.
  29.  Мойсик В.Р. Шахрайство з фінансовими ресурсами - до питанні про суб’єкт відповідальності // Держава і право / Інститут держави і права імені В.М. Корецького НАН України. - 2002. - Вип. 15. - С. 365 - 372.
  30.  Мойсик В.Р. Відмежування шахрайства з фінансовими ресурсами від інших злочинів у сфері господарської діяльності // Вісник Верховного Суду України.-2002.-№4.-С.26-31
  31.  Мойсик В.Р. Про об’єкт і предмет шахрайства з фінансовими ресурсами // Вісник Верховного Суду України.-2002. - №1.-С.34-42
  32.  Поляков Б. Методы правового регулирования отношений несостоятельности (банкротства) в Украине // Підприємництво, госп-во і право.-2002.-.№2.-С.7-11.
  33.  Притика Д.М. Злочини у сфері кредитно-фінансової та банківської діяльності. // Злочини у сфері кредитно-фінасової та банківської діяльності: Зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конференції [Харків]. / [Редкол.: Сташис В.В. (голов.ред.) та ін.]. - Харків: ПФ “Поиск”, 2002. - С. 18-22.
  34.  Радутний О.Е. Кримінальна відповідальність за незаконне збирання, використання та розголошення відомостей, що становлять комерційну таємницю // Право України. - 2002. - №3.- С. 110-114.
  35.  Соловйова А.М. Розмежування примушування до виконання (невиконання) цивільно-правових зобов’язань та протидії законній господарській діяльності // Держава і право / Інститут держави і права імені В.М. Корецького НАН України. - 2002. - Вип. 15. - С. 441 - 447.
  36.  Чаричанський О.О. Предмет легалізації (відмивання) прибутків, одержаних незаконним шляхом // Збірник наукових праць Харківського Центру по вивченню організованої злочинності спільно з Американським Університетом у Вашингтоні. Випуск четвертий. - Харків: Харківський Центр вивчення організованої злочинності спільно з Американським Університетом у Вашингтоні, 2002. - С. 214-227.




1. Временное отступление советской власти НЭП
2. й статьей Версальского договора в 1919 г.html
3. Борьба за власть на Урале в годы революции и гражданской войны
4. х частях Часть 1 Микроэкономика Кемерово 2008 УДК 330
5. Авторы- Андреев А
6. 53 года механик ПРМК Архлесурса пришел на прием к пульмонологу после выписки из стационара где находился на
7. частного интереса
8. Загальні вимоги до фінансової звітності Порівняльний аналіз фінансової звітності яка підготовлена за
9. Сожги меня. Пусть догорают буквы страницы.html
10. Государем всея Рус
11. 1982 гр уроженец г
12. Історія документознавства.html
13.  Элементы политологии в учениях древности Конфуций Платон Аристотель
14. Курсовая работа- Диэлектрическая линзовая антенна
15. Детский сад общеразвивающего вида с приоритетным осуществлением деятельности по познавательноречевому ра
16. Оценка риска инвестиций в объект недвижимости
17. 1 Вторичный хронический пиелонефрит Длительно текущий тлеющий более 6 мес
18. Витамины, их роль в обмене веществ
19. это совокупность одной или нескольких таблиц и ничего кроме таблиц
20. Курсовая работа Система профориентационной работы во вспомогательной школе