Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема-Типовий алгоритм дій при загрозі та виникненні НС на об~єктах зберігання і переробки зерна

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

ЛЕКЦІЯ №8 (продовження) тема:"Типовий алгоритм дій при загрозі та виникненні НС на об’єктах зберігання і переробки зерна"

Вимоги до розроблення оперативних частин ПЛАС на підприємствах по зберіганню й перероблянню зерна

При розробці оперативної частини потрібно передбачити процедуру залучення населення до робіт щодо локалізації і ліквідації аварії. Передбачити узгоджені дії виробничого персоналу усіх залучених підрозділів і служб а також населення, спільні дії персоналу розташованих поруч підприємств. В оперативній частині ПЛАС повинні бути визначені конкретні заходи для кожного виду аварій.  

При пожежі:

1. Дії громадських формувань, що приймають участь у гасінні пожежі, та персоналу підприємства (об’єкта);

2. Способи і засоби ліквідації пожежі в початковій стадії;

3. Заходи щодо попередження можливості подальшого вибуху пилоповітряної, газоповітряної або гібридної сумішей;

4. Режим відключення загальнообмінної вентиляції приміщення, в якому виникла пожежа;

5. Порядок використання первинних засобів пожежогасіння, спеціальних протипожежних засобів і трубопроводів.

При вибуху:

1. Дії громадських формувань, що приймають участь у ліквідації наслідків вибуху, та персоналу підприємства (об’єкта);

2. Заходи щодо попередження повторних вибухів;

3. Заходи щодо попередження загорянь та пожеж;

4. Заходи щодо гасіння осередків пожежі.

3. При виникненні осередків самозаймання в силосах елеваторів, силосних корпусах, металевих бункерах:

1. Дії громадських формувань, що приймають участь у ліквідації самозаймання, та персоналу підприємства (об’єкта);

2. Заходи щодо виявлення та уточнення місць осередків самонагрівання і самозагоряння РС (способи і засоби);

3. Способи і засоби щодо максимально можливої герметизації сховища;

4. Способи і засоби флегматизації вільного об’єму сховища;

5. Порядок, способи і технічні засоби вивантаження продукту з осередками тління (горіння) із сховищ та його гасіння в підсилосному поверсі;

6. Порядок, способи і засоби видалення вивантаженого продукту із під силосного приміщення;

7. Способи та засоби охолодження корпусів металевих бункерів;

8. Кількість та розташування місць розкриття стінок суцільнометалевих сховищ і послідовність розкриття бічних вікон для аварійного вивантаження сировини.

При інших аварійних ситуаціях:

1. Дії громадських формувань, що приймають участь у ліквідації аварійної ситуації, та персоналу підприємства (об’єкта);

2. Заходи щодо попередження подальшого розвитку аварії;

3. Заходи щодо рятування людей, які застигнуті аварією;

4. Заходи, щодо попередження подальших вибухів.

5. Заходи щодо попередження можливої пожежі.

При ліквідації аварійної ситуації, що викликана процесами термічної активності РС, необхідно:

1. Передбачити контроль газоповітряного середовища у порожнині сховища, оцінку вибухонебезпечності та оцінку інтенсивності виділення вибухопожежонебезпечних газів;

2. Передбачити визначення зон загазованості, що становлять небезпеку для перебування людини;

3. Передбачити контроль температури корпусних деталей мінісховищ та візуальну оцінку їх несучої спроможності, не допускати нагрівання конструкції мінісховища вище критичної температури (відповідно до паспорта заводу-виробника);

4. У разі відсутності загрози вибуху проводити роботи по вивантаженню РС зі сховища;

5. При неможливості вивантаження РС без флегматизації, до прибуття і розгортання основних сил проводити роботи щодо локалізації аварії і зниженню впливу (усуненню) її небезпечних чинників.

При  розробці  оперативної  частини  слід визначити всіх учасників  протиаварійних  дій.  Крім того, потрібно визначити їхні функції, ресурси,  обов'язки й ступінь участі.  До складу учасників протиаварійних дій повинні входити: аварійна газова служба, міліція, медична служба, транспортна  служба, підрозділи ДСНС, комунальна служба, керівництво підприємства, органи масової інформації і зв'язку тощо.

В оперативній частині ПЛАС необхідно передбачити  заходи щодо ліквідації аварії у початковий період та попередження її розвитку:

1. Дії відповідальних осіб щодо організації робіт з ліквідації аварії;

2. Використання первинних та спеціальних засобів гасіння пожеж, якщо  такі  повинні  бути  і є в наявності, а також інших засобів ліквідації аварій;

3. Забезпечення резервного водопостачання;

4. Підготовку вантажно-розвантажувальних та транспортних засобів для доставки до місця аварії матеріалів та обладнання.

До оперативної частини ПЛАС повинні бути додані:

1. Ситуаційний план  підприємства з указівкою будинків, споруд, під'їзних шляхів і залізничних колій, водоймищ, резервуарів, насосів,  водопроводів, пожежних гідрантів, складів аварійних резервів,  паропроводів,  повітропроводів, ємностей легкозаймистих матеріалів тощо;

2. План підприємства,  поверхові  плани  будинків підприємства, небезпечних щодо вибухів, пожеж та затоплення, з нанесенням схеми оповіщення про аварії, шляхів евакуації працівників у разі аварій;

3. Схеми електро- та газопостачання;

4. Розрахунок сил та засобів необхідних для гасіння пожежі, порядок проведення розвідки та ліквідації пожежі, розстановка сил та засобів аварійно-рятувальних підрозділів;

5. Опис протипожежного захисту об’єкту;

6.  Розрахунок первинних засобів пожежогасіння.

В оперативній частині ПЛАС необхідно визначити взаємодію керівників підприємств (об'єктів) зберігання й перероблення РС з підприємствами, установами та організаціями під час ліквідації аварії, а саме:

1. Порядок повідомлення керівниками підприємств про аварію місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування;

2. Порядок взаємодії керівника місцевого органу виконавчої влади, на території якого виникла аварія, з керівником аварійного підприємства (об'єкта) у питаннях надання необхідної допомоги.

При розробленні ситуаційного плану використовуються креслення планів з проектної документації для будівництва, в тому числі з містобудівної документації, або друковані топографічні мапи, плани.

На ситуаційному плані повинні бути нанесені:

– межі об’єкта (підприємства);

– зони ймовірного ураження;

– об'єкти, що знаходяться у зоні ймовірного ураження (житлові райони, населені пункти, підприємства, установи та організації, водойми, сільськогосподарські, лісові, заповідні території тощо);

– орієнтовна кількість людей у цих зонах і розрахункові терміни попадання їх під небезпечні чинники;

– можливі шляхи евакуації;

– місця розташування колективних та індивідуальних засобів захисту;

– джерела аварійного енерго- та водопостачання;

– місця розташування найближчих АРС, пожежних частин тощо (у випадку, коли масштаб ситуаційного плану дозволяє).

В оперативній частині ПЛАС повинні бути визначені повноваження та обов’язки відповідального керівника робіт, обов’язки власника (керівника) підприємства.

Порядок використання та зберігання ПЛАС

ПЛАС має бути пронумерований, зброшурований, затверджений і узгоджений відповідними організаціями, а також скріплений печатками підприємств і організацій, які узгодили його.

ПЛАС у  повному  обсязі  повинен  знаходитись  у  керівника й диспетчера підприємства (об'єкта), в територіальному органі управління ДСНС України, в  територіальному  управлінні Держгірпромнагляду.

Витяги з  ПЛАС  у  обсязі,  які є достатніми для якісного виконання   відповідних дій, мають знаходитись у керівників (начальників) виробництв (цехів, відділень, виробничих дільниць), на пункті зв'язку районної  (об'єктової)  пожежної  частини, начальника (інструктора) воєнізованої газорятувальної  служби, а також на робочих місцях.

На видних місцях у цехах (дільницях) повинні бути вивішені правила дій працівників цехів (дільниць) при аваріях і конкретні маршрути їх виходу з аварійної зони згідно з ПЛАС.

Список осіб і установ, які повідомляються і викликаються у разі виникнення аварії, повинен міститися у чергового по підприємству (диспетчера, на телефонній станції).

Вивчення ПЛАС інженерно-технічними працівниками підприємства, всіма працюючими на підприємстві, і складання заліків працівниками, які згідно ПЛАСу задіяні до локалізації та ліквідації аварійних ситуацій та аварій, проводиться після затвердження ПЛАС під керівництвом головного інженера (технічного керівника).

Після вивчення ПЛАС, у двотижневий термін, проводяться навчання з працівниками, що задіяні до локалізації та ліквідації аварійних ситуацій та аварій, з введення ПЛАС у дію за участю аварійно-рятувального підрозділу.

Кожне підприємство відповідно до графіку проводить тактичні навчання щодо ліквідації умовної аварійної ситуації (аварії) із залученням аварійно-рятувального підрозділу та працівників підприємства. Начальник дільниці є відповідальним і організовує ознайомлення робітників з евакуаційними виходами у разі виникнення аварій. Ознайомлення проводиться при влаштуванні робітника на підприємство, надалі – один раз на рік та при коригуванні ПЛАС стосовно даного підприємства (цеху і/або дільниці). Факт ознайомлення фіксується в спеціальному журналі за підписом працівника та посадової особи, яка ознайомлювала з ПЛАС. Забороняється допускати до роботи людей, які не ознайомились з ПЛАС або які не знають його в частині, що їх стосується.

Особовий склад підрозділу ДСНС, що обслуговує підприємство, обов'язково вивчає його ПЛАС.

II. ОБОВЯЗКИ ВІДПОВІДАЛЬНОГО КЕРІВНИКА РОБІТ, ВИКОНАВЦІВ ТА ІНШИХ ПОСАДОВИХ ОСІБ ПІДПРИЄМСТВА ПО ЛОКАЛІЗАЦІЇ ТА ЛІКВІДАЦІЇ АВАРІЇ

Обов’язки відповідального керівника робіт по локалізації та ліквідації аварії на рівні «А».

Відповідальний керівник зобов’язаний:

  •  оцінити умови, виявити кількість і місцезнаходження людей, захоплених аварією, вжити заходів щодо оповіщення робітників підприємства та населення (при потребі) про аварію;
  •  вжити заходів щодо оточення району аварії і небезпечної зони;
  •  вжити негайних заходів щодо рятування людей, локалізації та ліквідації аварії;
  •  забезпечити виведення з небезпечної зони людей, які не беруть безпосередньої участі в ліквідації аварії;
  •  обмежити допуск людей та транспортних засобів до небезпечної зони;
  •  контролювати правильність дій персоналу, а в разі потреби - дії газорятувальних, пожежних, медичних підрозділів щодо рятування людей, локалізації і ліквідації аварії на виробництві, та виконання своїх розпоряджень;
  •  інформувати безпосереднє керівництво, органи Держнаглядохоронпраці, а при потребі територіальні органи ДСНС, органи місцевого самоврядування і засоби масової інформації про хід і характер аварії, про потерпілих у ході рятувальних робіт;
  •  уточнювати та прогнозувати хід розвитку аварії, при потребі вносити корективи в оперативну частку плану.

Обов’язки керівника підприємства

Керівник підприємства, дізнавшись про аварію:

  •  організовує надання своєчасної медичної допомоги потерпілим;
  •  в залежності від потреб відповідального керівника приймає рішення щодо залучення досвідчених працівників для виконання необхідних робіт, пов’язаних з ліквідацією аварії, а також по своєчасному транспортуванню до місця аварії інструментів та матеріалів;
  •  керує роботою транспорту;
  •  при аварійно-рятувальних роботах більше 6 годин організовує харчування та відпочинок для особового складу, який приймає участь в ліквідації аварії;
  •  інформує відповідні органи про характер та хід проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт.

Обов’язки головних спеціалістів підприємства.

Головні спеціалісти підприємства:

  •  організовують оперативні бригади та постійне чергування слюсарів, електриків та іншого персоналу для виконання робіт по локалізації та ліквідації аварії;
  •  за вказівкою відповідального керівника робіт ввімкнення та вимкнення електроенергії, нормальну роботу електромеханічного обладнання, роботу зв’язку та сигналізації, справний стан комунікацій.

Обов’язки начальника пожежно-рятувального підрозділу (начальника чергового караулу).

Першочерговою задачею начальника пожежно-рятувального підрозділу є керівництво рятувальними роботами відповідно до посадових відомчих інструкцій, а також в залежності від інформації, отриманої від ВК.

Обов’язки начальника аварійної газової служби – керівника газорятувальних робіт.

Начальника аварійної газової служби керує  газорятувальними роботами відповідно до посадових відомчих інструкцій, а також в залежності від інформації, отриманої від ВК.

Обов’язки змінного майстра.

Змінний майстер:

  •  визначає масштаби аварії і повідомляє на КПП;
  •  контролює аварійну зупинку обладнання;
  •  дає вказівку про припинення робіт, не пов’язаних з ліквідацією аварії;
  •  видаляє сторонніх осіб з зони аварії;
  •  викликає чергового електрика і дає йому вказівку знеструмити обладнання, за винятком аварійного освітлення;
  •  вживає заходів з надання першої медичної допомоги потерпілим;
  •  до прибуття на місце аварії начальника ділянки, виконує обов’язки ВК.

Обов’язки інженера з охорони праці.

Інженер з охорони праці:

  •  контролює виконання вимог ПЛАС;
  •  видає необхідну інформацію ВК про координацію дій С і З, задіяних в ліквідації аварії;
  •  проводить аналіз аварії;
  •  контролює проведення рятувальних робіт відповідно до завдання ВК.

Обов’язки командира аварійно-рятувальної ланки.

Командир аварійно-рятувальної ланки:

  •  обстежує зону аварії з метою виявлення потерпілих;
  •  при необхідності визначає межі небезпечної зони, виставляє очеплення, надає допомогу потерпілих;
  •  доповідає ВК про результати обстеження зони аварії, наявність і кількість потерпілих.

  •  



1. тематика контрольных работ и рефератов Написание студентами контрольных работ по дисциплине Культура Сан
2. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук Харків
3. Библиотековедение как наука
4. Автономная нервная система
5. закона сохранения энергии который утверждает что энергия изолированной системы постоянна.
6. ВВЕДЕНИЕ Актуальность темы исследования
7. задание 1
8. тема стандартов по информации библиотечному и издательскому делу
9. КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ з дисципліни
10. Аритмология, Буддизм, Даосизм, Брахманизм, ~~
11.  Экспериментальное получение электромагнитных волн Существование электромагнитных волн переменного
12. Плотности материалов
13. Лекция 2 ЗДРАВООХРАНЕНИЕ ОСНОВНЫЕ ПОНЯТИЯ ПРИНЦИПЫ
14. ВВЕДЕНИЕ Мотивация одна из важнейших проблем современной психологии и одна из самых интригующих и заг.html
15. Тема- Уголовно ~ правовая характеристика изнасилования Дисциплина- уголовное право Форм
16. Взаєморозуміння в сімейних відносинах
17. а Д 10 ~ К 60 б Д 71 ~ К 50 ЭКЗАМЕНАЦИОННЫЙ БИЛЕТ 2 Организация бухгалтерского уче
18. Взаимоотношения со средствами массовой коммуникации Мир массмедиа является основным инструментом свя
19. і До нього відносять книгу обсягом понад 48 сторінок й брошуру обсягом понад 4 але не більше 48 сторінок; ж
20. Цена в условиях маркетинга