Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Про охорону праці прийнятий Верховною Радою України 21 серпня 2002 року

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

7.Охорона праці

7.1. законодавчі акти України про охорону паці

В основу державної політики покладено принцип створення здорових та нешкідливих умов праці шляхом ліквідації важкої фізичної праці, впровадження нової прогресивної техніки і технологій.

Покращення умов праці, максимальне зменшення травматизму та профзахворювань є найважливішим завданням охорони праці.

Основною законодавчою базою охорони праці і Закон України «Про охорону праці» прийнятий Верховною Радою України 21 серпня 2002 року. Закон «Про охорону праці» складається з преамбули і 8 розділів.

7.2. Шкідливі виробничі фактори і методи боротьби з ними

При виробництві хлібобулочних виробів у хлібобулочному цеху в атмосферу виділяються такі шкідливі речовини: диоксид азоту, окис вуглецю, альдегіди, оцтова кислота, етиловий спирт, борошняний пил.

Пароповітряна суміш, яка виділяється в процесі випічки складається з етилового спирту, оцтової кислоти, альдегідів.

Пиловиділення від борошна відбувається в процесі зважування та дозування. Щоб зменшити викиди двооксиду азоту, окису вуглецю, альдегідів, етилового спирту на хлібопекарських печах встановлена автоматика для регулювання процесу витікання згідно з технологічним режимом. Пил від борошна очищується за допомогою матерчатого фільтру.

  1.  Мікроклімат на робочих місцях

Метеорологічні умови праці на робочих місцях у виробничому приміщенні за температурою, швидкістю руху повітря, відносною вологістю. В основному ці показники на робочих місцях залежать від пори року.

На робочих місцях даного хлібобулочного цеху підтримують наступні параметри мікроклімату в холодний (перехідний) період року: температура повітря складає 18….21˚С; відносна вологість 40….60%; в теплий період року: температура повітря 22….24˚С,    швидкістю руху повітря 0,2…..3 м/с; відносна вологість 50….65%. всі ці вказані показники мікроклімату на робочих місцях відповідають санітарним нормам.

  1.  Вентиляція.

В адміністративно – побутовому приміщенні та в допоміжних приміщеннях передбачена вентиляція зі штучним і природнім повітрям.

У виробничому хлібобулочному цеху комбіната машини і механізми, що є джерелами виділення пилу, газів, парів, повністю закриті і обладнанні місцевими відсмоктувачами, аспіраційними та пиловловлюючими пристроями.

Концентрація горючих газів, парів і пилу у повітрі, яке видаляється системами місцевих відсмоктувачів, не перевищує 50% нижньої концентраційної межі розповсюдження полум’я при температурі сушіння, що видаляється.

У виробничому цеху передбачено змішана вентиляція з частковим використанням природного збудження для припливу або видалення повітря.

Подавання очищеного повітря до постійних робочих місць біля розстійних шаф, хлібопекарських печей, сушарок, циркуляційних столів повинно проводитися крізь душируючі патрубки.

Система аспірації забезпечує очищення від декількох технологічних ліній, а повітроводи від кожної лінії відокремлені від колектора спеціальними пристроями, які виключають можливість розповсюдження полум’я в інші лінії.

  1.  Зменшення рівня шуму і вібрації.

Шум і вібрація у виробничому приміщення є розповсюдженим фактором, що впливають на здоровя людині  і її виробничу діяльність. В результаті втоми, що виникає внаслідок дії шуму, збільшується кількість помилок під час роботи. По можливості потрібно ті обладнання, які створюють шум і вібрацію, встановлювати в окремому приміщенні, стіни якого покриті звукоізолюючим матеріалом.

Маса фундаменту підбирається так, щоб амплітуда коливань не перевищувала допустимі 0,2 мм.

З метою зменшення рівня шуму у машинах та обладнанні необхідно передбачити:

  •  Періодичне ретельне змазування і своєчасну заміну спрацьованих деталей;
  •  Балансування деталей, які рухаються;
  •  З’єднання окремих вузлів та деталей за допомогою звукопоглинаючих матеріалів.

Також для зниження шуму встановлюють звукопоглинаючий кожух.

Рівень шуму у виробничому приміщенні не повинен перевищувати 80 дБА.

Маса вібруючого устаткування або його частин, що утримуються руками у різних положеннях в процесі роботи, не повинна перевищувати 10 кг., якщо технічні вимоги не передбачають більш жорстких обмежень.

7.6. Пожежна безпека

Хлібопекарський цех на Київському хлібокомбінаті №12 належить до пожежної категорії «В», а по вибухонебезпечності до класу приміщень В – ІІа. Забезпечення пожежної безпеки досягається системою запобігання пожежі. Це комплекс заходів, направлених на виключення можливості виникнення пожежі.

Основні заходи пожежної безпеки при експлуатації технологічного обладнання:

  •  Режим роботи повинен відповідати інструкції по обслуговуванні машин і технологічному режимі лінії;
  •  Проведення своєчасного і якісного огляду, ремонту складових частин (вузлів) машини, або машини в цілому (капітальний ремонт)
  •  Надійна герметизація рухомих і нерухомих зєднань обладнання;
  •  Надійна питома ізоляція нагрітих поверхонь печі;
  •  Попередження накопичень зарядів статичної електроенергії;
  •  Температура на поверхні ізоляції трубопроводів з парою не повинна перевищувати 45˚С (для захисту працюючого персоналу від отримання термічних опіків).

У виробничому цеху передбачена аварійна система вентиляції. Вентиляційні канали виготовлені із важко плавного матеріалу.

На території цеху встановлені пожежні гідранти на відстані, що перекривають один одного. Поблизу робочих місць розташовані вогнегасники марок ОХП – 10 та ОУ – 5.

У виробничому приміщенні для спрощення процесу евакуації, двері відчиняються на зовні.

Витрату води на внутрішнє пожежегасіння приймаємо 5 л/с, це

досягається двома струменями по 2,5 л/с, які взаємо – перекриваються. Для зовнішнього пожежегасіння вибір води визначається по загальному розміру будівлі та ступеню її вогнестійкості. Для даного хлібокомбінату приймаємо витрату води 20 л/с. тоді розрахунковий запас води для трьохгодинного пожежегасіння визначаємо таким чином:

Qм3 3)

Якість холодної та гарячої води, що використовується для виробничих та господарських потреб, повинна відповідати вимогам ГОСТ 2874 – 82.

7.7. Освітлення

Оскільки все технологічне обладнання (від замісу тіста до випікання) знаходиться в різних приміщеннях, то для роботи тут приймається освітлення 200лк.

Для освітлення виробничого цеху використовують світильники і лампи денного світла (ЛДУ).

У виробничому цеху хлібокомбінату передбачено два види освітлення: робоче і аварійне. В денний час у виробничому цеху освітлення здійснюється крізь віконні прийоми та світлові ліхтарі на бокових стінах цеху. При похмурій погоді використовують змішане освітлення: природнє і місцеве певною частиною світильників.

Для аварійного освітлення використовують частину робочого освітлення, що живиться від мережі аварійного освітлення, через понижуючі трансформатори від мережі робочого електропостачання.

7.8. Електробезпека

У виробничому процесі цеху застосовують обладнання з електродвигунами і тому до нього висуваються жорсткі вимоги з експлуатації та охорони праці.

За ступенем небезпеки ураження людей електричним струмом по ПУЕ, виробничий цех належить до класу «приміщень з підвищеною небезпекою». Всі корпуси електроустановок, а також обладнання пневмотранспорту повинно бути ізольованим від електропропускних елементів і деталей машини. До самостійної роботи по обслуговуванню машини допускаються робітники віком не менше 18 років, який пройшов відповідний інструктаж і перевірку знань з охорони праці.

 

7.9. Охорона праці на ділянці приготування тіста.

Подавання сировини для завантаження тісто мішальних машин повинно бути механізовано.

Для відведення вуглекислого газу з бункерів для бродіння опари або тіста у бічних стінках кожного відсіку повинен бути передбачений отвір з пробкою діаметром більше ніж 0,1 м., який розташований на висоті не більше ніж 0,2 м., від днища бункера.

У тістоготувальних відділеннях з підкат ними діжами повинно бути передбачено місце для миття діж з підведенням холодної та гарячої води і трапами у підлозі.

Тісто спуски повинні бути спорядженні запобіжними гратами. Для очищення внутрішньої поверхні бункерів, корит, тісто спусків повинні застосовуватися скребки на довгому держаку.

 


1 : 1

1

Матеріал

Масштаб

Маса

ПІБ

Реценз.

Організація

1

Аркушів

Літ.

Назва роботи

ПІБ

Затверд.

ПІБ

Н. Контр.

ПІБ

Т. Контр.

ПІБ

Перевір.

ПІБ

Розроб.

НАЗВА ДОКУМЕНТУ

1

Арк.

Дата

Підпис

№ докум.

Лист

Змн.

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

7

НАЗВА ДОКУМЕНТУ

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

8

НАЗВА ДОКУМЕНТУ

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

8

НАЗВА ДОКУМЕНТУ

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

8

НАЗВА ДОКУМЕНТУ

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

8

НАЗВА ДОКУМЕНТУ




1. Курсовой проект АВТОСЕРВИС Проектирование и расчёт автомобиля Выполнил студент Пров
2. Тибет и Восточный Туркестан в Новое время
3. Редкие операции в оториноларингологии
4. эволюционного формирования физического типа человека первоначального развития его трудовой деятельности
5. Государственный кредит, его сущность и формы
6. РОССИЙСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ КООПЕРАЦИИ КАЗАНСКИЙ КООПЕРАТИВНЫЙ ИНСТИТУТ ФИЛИАЛ
7. Красота ’ язык сверхсознани
8. Тема 1 ~ Цели и задачи контроллинга Сущность и взаимосвязь контроллинга с другими науками
9. Россия и Абхазия- проблемы и стратегии сотрудничества
10. Основные этапы гражданской войны в России
11. Плавка во взвешенном состоянии
12. Ты единственная таково их значение
13. 1Учредительные документы; 2Внутренние положения регламентирующие деятельность кредитных организаций; 3Про
14. На тему- Коммерческие банки- сущность функции их виды и принципы деятельности Направление под
15. й год ИТОГО за год руб
16. 3Механизм привлечения иностранных инвестиций
17. Економіка підприємства викладач- Н
18. Опыт психологической экспертизы наружной рекламы
19. тематическое ожидание и дисперсия функции На практике часто приходится иметь дело с функциями от случайн
20. .Сущность и техникоэкономическое обоснование инвестиционного проекта