Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Основними наслідками глобалізації є міжнародний поділ праці міграція в масштабах усієї планети капіталу

Работа добавлена на сайт samzan.net:


                                                    Глобалізація

                                                

Роботу виконав

Студент 252 групи

Левченко К.В.

1

Глобаліза́ція (англ. globalization) — процес всесвітньої економічної, політичної та культурної інтеграції та уніфікації. У вужчому розумінні — перетворення певного явища на планетарне, такого, що стосується всієї Землі. Основними наслідками глобалізації є міжнародний поділ праці, міграція в масштабах усієї планети капіталу, людських та виробничих ресурсів, стандартизація законодавства, економічних та технічних процесів, а також зближення культур різних країн. Це об'єктивний процес, який носить системний характер, тобто охоплює всі сфери життя суспільства. В результаті глобалізації світ стає більш зв'язаним і залежним від усіх його суб'єктів. Відбувається збільшення як кількості спільних для груп держав проблем, так і кількості та типів інтегрованих суб'єктів.

2

Глобалізація охоплює практично всі сфери суспільної діяльності, включаючи політику, ідеологію, культуру, спосіб життя, самі умови існування людства. Глобалізація виражається в таких процесах:

  1.  зміцнення зв'язків між найвіддаленішими куточками планети, небувале поширення по всій планеті ідей та інформації, технологій, культури, ціннісних орієнтацій, способу життя, поведінки;
  2.  зростаюча інтенсивність взаємозв'язків у сфері торгівлі, фінансів, міграції населення в наслідок розвитку всеосяжних систем транспорту та комунікацій;
  3.  виникнення спільних для світового співтовариства проблем, процес зростання загальнолюдських інтересів у всіх сферах людського буття, стертя граней між місцевими й всепланетарними подіями.

Початок глобалізації знаменували події після 1945 р.

  1.  Друга світова війна стала глобальною війною, у яку тією чи іншою мірою були залучені всі континенти.
  2.  У 1945 р.була створена ООН, а також могутні наддержавні фінансові установи — Міжнародний валютний фонд (МВФ), Світовий банк.
  3.  Науково-технічна революція стала впливовим суспільним явищем.

Другий період 1970 — 1990-ті рр., тривав на тлі розвалу радянського блоку, а згодом і самого СРСР, завершення «холодної війни». У цей період людство усвідомило наявність глобальних проблем і здійснило спроби їх вирішення. З початку XXI ст. розпочався третій період глобалізації:

  1.  11 вересня 2001 р., після атак на США, глобального характеру набула боротьба проти світового тероризму;
  2.  у 2007 р. свідченням глобального характеру економіки стали спільні дії центробанків провідних держав та початок світової фінансової кризи.

3

Провісником глобалізації стала поява Великого шовкового шляху що з'єднали Китай і Римську імперію. Утворення власне глобального ринку почалось із Великими географічними відкриттями європейців і підштовхувалось їх військово-політичною та економічною експансією по планеті. Глобалізація, зокрема утворення планетарного ринку, дещо призупинялася в періоди поділу людства на ворожі табори (Семирічна війна, Війна за незалежність США, Велика Французька революція і Наполеонівські війни, світові війни) та холодної війни, коли економічний і культурний розвиток окремих суспільств планети, таких як СРСР та КНР, відбувався відособлено від розвитку решти людського співтовариства.

Маршрути Шовкового шляху і Торгівлі прянощами які контролювала Османська імперія в 1453 р.

Eastern Telegraph Company діаграма підводних телеграфних кабелів 1901 р. Приклад модерної глобалізуючої технології на початку ХХ-го ст.

Процес утворення світового ринку розпочався на зорі XX століття в епоху становлення великих міжнаціональних монополій. Він дещо призупинився в період поділу світу на ворожі табори та холодної війни між ними, коли економічний і культурний розвиток окремих країн світу, таких як СРСР та КНР, відбувався відособлено від розвитку решти світу. Особливих темпів глобалізація набрала в останні десятиліття XX століття і на почату XXI століття. З одного боку це пов'язано з падінням залізної завіси та інтеграцією Китаю в світову економіку, з іншого — із швидким розвитком інформаційних технологій, завдяки яким зросли можливості доступу до будь-якої інформації у світі.

Хоча глобалізація - об'єктивний процес, оцінки його ходу і наслідків тривалий час викликають активну політичну дискусію а ставлення до змін спричинених нею в локальних і національних спільнотах активізує політичну боротьбу в різних державах. Глобалізація на сучасному етапі (початок 21 століття), має як палких прихильників, так і опонентів.




1. Лекция 10 ОРГАНИЗАЦИЯ ТРУДА НА ПРЕДПРИЯТИИ Сущность и содержание организации труда Организация труда
2. Можно ли переучить левшу и стоит ли
3. Статья- Некоторые уголовно-правовые аспекты борьбы с получением взятки
4. Место и центр затрат, критерии их образования, методы группировки издержек
5. Психосоциальная работа и проблемы консультативного процесса
6. кезіндегі айдаудатербеліске ~арсыласу ~седі- [1525есе Автомобиль ~оз~алысын те~геру немен сипатталады[
7. Анализ издержек
8. Генетическая история человечества
9. тематика Специальность 240 01 01 Программное обеспечение информационных технологий Группа Препод
10. Доклад- Аничков мост
11. Тема- Сообщение по роману Ф
12. История Тамани
13. і В авангардизмі переломились гострі соціальні проблеми епохи відбились розгубленість і відчай перед обл
14. диаметр шестерни требуемый ресурс 6000 ч режим нагружения второй k
15. Наш внешний мир ~ это отражение внутреннего Человек на все 100 ответственен за все события происходящие в.
16. 2012 Региональные
17. вариант презентации Ваганов Анатолий поиск и сортировка информации Минкова Дарья поиск наглядных пособ
18. Информационные системы Windows
19. Бихевиоризм
20. Производственный цикл