Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Методичні рекомендації до виконання дипломного проектування для студентів 5 курсу.html

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра дизайну

Рег. №____________

методичні рекомендації

до дипломного проектування

 

для студентів:

напряму підготовки:

галузі знань:

факультету:

 

V курсу 

6.020207   Дизайн

0202 Мистецтво

Кібернетики

Херсон – 2012р.


 Методичні рекомендації до виконання дипломного проектування для студентів 5 курсу.  Укладачі: ст.викл. кафедри дизайну Жуков І.О., Херсон: ХНТУ,  2012,  кількість сторінок        .

 

Рецензент: доц. Крижановський В.М.

Затверджено

на засіданні кафедри дизайну

протокол № _____від __________

Зав. кафедри ________О.В. Чепелюк

Відповідальний за випуск: д.т.н., проф. Чепелюк О.В.


ВСТУП

Одним з першочергових завдань розвитку нашої країни є всебічне сприяння зростанню ділової, комерційної та підприємницької ініціативи в Україні, просуванню на внутрішньому й зовнішньому ринках якісних і унікальних товарів та послуг вітчизняного виробництва, покращення умов життя народу країни. В цьому процесі важлива роль відведена дизайну та формуванню достойного та привабливого образу як окремих регіонів України, так і держави в цілому.

Діяльність молодих дизайнерських кадрів повинна бути спрямована на розвиток вітчизняного підприємництва, усього спектру культурних, політичних процесів.

У цей час коли відбувається становлення нових напрямків та форм професійної діяльності, важлива місія відкривається для молодих регіональних шкіл дизайну. Шкіл, які спрямовують свою діяльність на підвищення якості й оптимізацію навчального процесу.

Дипломне проектування - це підсумкове завдання навчального процесу у реалізації концепції підготовки спеціаліста дизайнера. Це виховний етап у фаховому зростанні майбутнього дизайнера, який визначає найбільш оптимальні шляхи до самореалізації творчого потенціалу молодого спеціаліста . Розкриття його авторського бачення та способів проектного мислення. У той же час, результати дипломного проектування дають багатий матеріал для детального аналізу методики навчального процесу з підготовки молодих фахівців.

1. МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУВАННЯ

Дипломна робота - це заключний етап навчального процесу в підготовці фахівця на кафедрі «Дизайн» факультету кібернетики ХНТУ. Дипломна робота повинна засвідчити:

освоєння студентом усього узагальненого комплексу базових і спеціальних дисциплін, отриманих за час навчання;

володіння основними законами просторової композиції, уміння розбиратися в складних функціональних процесах, що походять в об'єктах проектування, знання конструкцій і архітектурно-конструктивних вузлів, а також будівельних матеріалів і технологій.

сприяти узагальненню й закріпленню принципів художньо- композиційного мислення в сфері візуалізації інформації й оволодінню навиками практичної професійної діяльності пов'язаної з підготовкою реалізації творчого задуму. ,

При виконанні проекту студент зобов'язаний:

показати рівень самостійності проектного мислення й ступінь адаптації до умов дизайнерської практики в реальних умовах нашого часу;

виявити творчі здатності, уміння критично аналізувати аналогічні рішення й існуючі прототипи для побудови цілісної авторської концепції проектно-графічних рішень;

продемонструвати оригінальність і професійний рівень пропонованих проектно-графічних і художньо-пластичних рішень запропонованої авторської концепції, елементи новизни в реалізації конкретних об'єктів дипломної роботи;

чітко і ясно аргументувати прийняття рішень, обґрунтування його техніко-економічної та реальної ефективності реалізації запропонованих проектних рішень;

продемонструвати володіння технічними можливостями й знання сучасних технологічних можливостей виробництва;

показати проектну й гуманітарну ерудицію, володіння методологією, виявити готовність до самостійної роботи.

2. ТЕМАТИКА ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУВАННЯ

Визначальними факторами для формування теми дипломної роботи є мета й завдання дипломного проектування. Пріоритетними є теми, які реально затребувані економічними, соціальними й культурними процесами, що відбуваються в державі, реально пов'язані з проблемами регіону, або нашого міста. Не менш важливими темами дипломного проектування є теми які пов'язані з життям самого учбового закладу.

У випадку виконання завдань, що є замовленнями з реальних підприємств й організацій, потрібне надання гарантійного листа-зобов'язання від підприємства або організації на ім'я завідувача кафедрою.

Визначення теми дипломної роботи має бути запропоновано з урахуванням виходу на системне й комплексне проектно-графічне рішення, що відповідає професійному статусу фахівця-дизайнера. Не рекомендувати теми завдань з міркувань вирішення негайної практичної проблеми конкретного замовника.

Теми дипломного проектування:  

Розробка інтер'єрів навчального корпусу університету

Дизайн інтер'єру  тематичного кафе чи ресторану

/Приміром; за мотивами книги Л.Керолла «Алиса у країні Чудес»/.

Розробка дизайну кав'ярні  з розробкою внутрішнього дворика.

Розробка дизайн ресторану /тематика за вибором/

Розробка саду з комплектом малих архітектурних форм.

Дизайн інтер'єру виставкового комплексу з відкритим чи закритим простором.

Дизайн дитячого розважального центру (техно-парк, ігровий центр).

Розробка історично - розважального туристичного комплексу з елементами анімації.

Літнє кафе з літнім театром чи  ігровим комплексом.

Розробка проекту магазину / у  повному обсязі : вхідна група, інтер'єр, рекламна установка/.

Розробка комплекту малих форм, а також об'ємно-просторових установок для оформлення міського простору.

Розробка інтер'єру «Інтернет кафе» /у комплексі (вхідна група,інтер'єр,рекламна установка)/.

Розробка інтер'єру фойє театру з елементами історичних реконструкцій.

Розробка – реконструкція інтер'єрів міської філармонії.

Розробка інтер'єрів будинку котеджного типу.

Розробка тематично-цільової експозиції музею.

Розробка виробничого інтер'єра.

Реконструкція квартири в багатоповерховому будинку.

Творчі пошукові рішення інтер’єрів з використанням новітніх матеріалів.

Дизайн Еліт Джаз клубу.

Дизайн-бутік  "Сучасна мода".

Готельний комплекс в зоні Карпат чи чорного моря.

Розробка Альпійського готелю.

Дизайн офісного комплексу компанії "Індійський чай".

Дизайн дитячого ігрового комплексу.

Дизайн-проект телестудії.

Дизайн-проект виставки  історичної тематики.

Дизайн-проект  кафе у парку чи на березі чорного моря.

Дипломна робота повинна сприяти найбільш повному розкриттю здібностей студента у презентації комплексу знань і навичок отриманих під час навчання. Студент пропонує й аргументує тему дипломної роботи, формулювання та аргументацію її актуальності в відповідальності з особистих авторських прихильностей та перспективи професійної самореалізації. Тема й точне формулювання проектного завдання, її обсяг й спрямування формується керівником проектних робіт по узгодженню зі студентом-дипломником.

На цьому етапі визначають консультантів суміжних ланок комплексного проектування й обов'язковий об'єм необхідних розробок з цих галузей.

Завдання на дипломне проектування оформлюється на спеціальному бланку (додаток б), затверджується наказом по університету та видається студенту до початку проходження переддипломної практики.

Робота над дипломним проектом проводиться поетапно у відповідності з індивідуальним графіком розробленим керівником проекту та контролюється комісією кафедри у відповідальності з графіком оглядової комісії кафедри.

Затверджена тема дипломної роботи має статус офіційного документу і може бути переглянута тільки у виняткових випадках.

3. ЕТАПИ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУВАННЯ.

Визначення основних етапів виконання дипломної роботи дозволяє студентові найбільш оптимально організувати самостійну роботу, визначити черговість розв'язуваних завдань і вибудувати робочий графік усього процесу дипломного проектування.

Етап 3.1. Аналіз теми.

Після отримання завдання студент-дипломник приступає до збору необхідної інформації по запропонованій тематиці:

необхідну спеціальну літературу й каталоги;

вивчає специфіку об'єкта проектування в реальних умовах;

вивчає існуючі прототипи, аналогове середовище об'єкту проектування;

вивчає існуючі державні норми й стандарти;

уточнюється і конкретизується комплекс вимог до об'єкту проектування. Робота над  будь-якою темою ґрунтується на вихідному матеріалі, що збирається протягом переддипломної практики. Вихідним матеріалом для розробки інтер'єрів можуть служити: індивідуальний або типовий проект, виконаний у проектній організації на рівні робочих креслень, плани БТІ існуючих приміщень, що підлягають реконструкції. Вихідним матеріалам для проектування відкритого простору необхідна геопідоснова, генплан. Крім того, необхідне вивчення історичної й сучасної практики проектування аналогів.

Матеріали вивчення підготовчого матеріалу, аналізу аналогового середовища і прототипів у додатку до об'єкта дипломного проектування є основою передпроектних досліджень, визначає концепцію подальшого проектування.

Етап 3.2. Визначення концепції проектування.

При формуванні концепції проектування студент фіксує оригінальну авторську проектну ідею, а також засоби й методи її втілення. Проектна ідея ґрунтується на результатах допроектного аналізу аналогового середовища й прототипів, детальному вивченні об'єкта проектування і його специфіки. На даному етапі рекомендується визначити перелік конкретних об'єктів, які сформують проектно-графічну частину дипломної роботи,  та виконати попередню компоновку "у масах" графічної частини для подальшого розміщення об'єктів  на  демонстраційних планшетах.

 Етап 3.3. Пошуковий етап. Передпроектні пропозиції.

На цьому етапі напрацьовуються форескізи (чорнові варіанти, зазвичай зовсім несхожі між собою), тим самим окреслюються напрямки подальшого пошуку. Спільно з керівником проекту уточнюються можливі варіанти, основні ідеї та можливості реалізації цих напрямків у загальних рисах.

Етап 3.4. Етап концептуальної ідеї та дизайн пропозиції

Формування концептуальної ідеї проектування базується на результатах перед проектного аналізу об'єкта проектування  його специфіки та розробки. Студент фіксує оригінальну авторську проектну ідею та розробляє варіанти форм та рішень по обраному варіанту, остаточно фіксує обраний напрям пошуку. Концептуальна ідея повинна бути відображена у графіці або макеті. Мати всі ознаки художньо-пластичного та композиційного образного пошуку. Проектний пошук повинен розкриватись у конкретній, функціонально обґрунтованій формі. Пропозиція аналізується сумісно з керівником проекту, де надається попередня оцінка переваг і недоліків обраної ідеї.

Етап 3.5. Пошукові й ескізні роботи.

На цьому етапі продовжується остаточна доробка обраного варіанта та підбір кольоро-фактурних рішень.  Це найбільш важливий етап дипломного проектування, у процесі якого студент-дипломник вирішує комплекс проектних завдань у прикладних технологіях, постійно координуючи результати пошукових й ескізних робіт із прийнятою концепцією дипломної роботи, домагаючись образної й стилістичної єдності всього комплексу об'єктів дипломної роботи. На даному етапі рекомендується провести необхідні консультації по технологічних аспектах проектних рішень, відповідно до яких необхідно визначити основні технологічні характеристики об'єктів дипломної роботи, що дозволить уникнути істотних змін і коректування на завершальній стадії проектних робіт.

Етап 3.6. Завершальний етап дипломного проектування.

Початок завершального етапу - робочий аналіз пошукових й ескізних робіт. У результаті цього аналізу формується повний обсяг дипломної роботи, достатній для найбільш оптимального розкриття проектної теми й реалізації оригінальної авторської концепції. Студент переходить до виконання проектно-графічної частини та макетів об'єктів проектування ( можливо. діючих моделей чи «проходів» для мультимедія). Проектно-графічні роботи виконуються в реальних форматах з обліком всіх основних технологічних вимог. На даному етапі виконується :  

   демонстраційна частина (демонстраційні планшети) дипломної роботи,

   виконується натурний зразок (один з елементів інтер’єрного простору чи   макет у маштабі),

    остаточно редагується зміст пояснювальної записки й визначаються основні тези по поданню й захисту проектно-графічних матеріалів.

Проектно-графічні матеріали дипломної роботи й пояснювальна записка надаються на ознайомлення рецензентові для одержання змістовної рецензії, що є обов'язковою частиною матеріалів дипломної роботи.

4. СТРУКТУРА ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ.

4.1. У загальних випадках структура дипломної роботи містить:

Завдання на дипломне проектування.

Пояснювальну записку/ 80 і більше сторінок/.

Проектно-графічну частину (демонстраційні планшети).

Натурний зразок.

Додатки.

Відгук керівника дипломної роботи.

Рецензію.

Електронну версію дипломної роботи на СD-носії.

4.2. Пояснювальна записка (ПЗ). ПЗ складається з таких умовних частин:

титульної;

інформаційної;

головної.

Титульна частина ПЗ.

Титульна частина складається з титульного аркуша, що є першою сторінкою ПЗ. Титульний аркуш ПЗ виконується за встановленою формою (див. додаток № 1), що повинна містити: повні найменування міністерства й вищого навчального закладу; найменування кафедри;

назва теми дипломної роботи; слова "ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА"; вказівка посад, наукових звань і ступенів, прізвищ й ініціалів розроблювача проекту, консультантів, завідувача кафедрою із залишенням місця для підписів і дат.

Інформаційна частина ПЗ.

Інформаційна частина повинна містити в собі:

завдання на виконання дипломної роботи;

анотацію;

зміст.

Завдання оформляється за встановленою формою як перший крок дипломної роботи.

4.2.3. Головна частина ПЗ.'

Головна частина ПЗ повинна містити в собі:

Анотація;

обов'язкові розділи;

спеціальні розділи;

висновки й пропозиції;

список використовуваної літератури;

додатки.


ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ПОЯСНЮВАЛЬНИХ ЗАПИСОК  ДИПЛОМНОГО ПРОЕТУВАННЯ

Формат паперу – А4.

Розміри полів: лівого - 30 мм, правого - 10 мм, верхнього - 20 мм, нижнього - 20 мм від відповідних країв аркуша. Поля не відокремлюються лінією, сторінки не обводять рамкою.

Шрифт: Times New Roman розміром 14 pt з полуторним інтервалом.

Нумерація сторінок: Сторінки ПЗ нумеруються арабськими цифрами. Титульна частина (титульний аркуш) і сторінки завдання включаються в загальну нумерацію сторінок ПЗ, але номера сторінок не ставляться. На наступних сторінках номера сторінок ставлять у верхньому правому куті сторінки на відстані 10 мм від верхнього краю аркуша.

Нумерація розділів та підрозділів: АНОТАЦІЯ, ВСТУП, ЗМІСТ, ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ, ДОДАТКИ, СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ - не нумеруються як розділ, розміщуються на окремій (пронумерованій) сторінці (сторінках), друкуються жирним шрифтом. Після їх назви пропускається один пустий рядок.

Текст основної частини пояснювальної записки поділяють на розділи, підрозділи, пункти та підпункти. Розділи основної частини (обов'язкові і спеціальні) є першим щаблем структурного розподілу, позначаються номером (арабською цифрою із крапкою). У тексті ПЗ заголовок розділу друкується великими літерами жирним шрифтом і вирівнюється за центром. Переносити слова в заголовках не дозволяється. Крапку вкінці заголовка не ставлять. Кожен розділ починають із нового аркуша. Після їх назви пропускається один пустий рядок.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається із номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу також ставиться крапка, наприклад: "2.3." (третій підрозділ другого розділу). Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) жирним шрифтом після номера з абзацного відступу. Крапку вкінці заголовка не ставлять. Після їх назви пропускається один пустий рядок.

Пункти, підпункти позначаються також арабськими цифрами із крапкою, починаючи зі старших структурних елементів, їм надається заголовок, що виконується маленькими літерами (крім першої великої) жирним шрифтом, і починається з абзацу в розрядці у підбір до тексту.

Між назвами розділів, підрозділів, пунктів та підпунктів наводиться преамбула (від лат. рreambulus – той, що передує, вступна частина).

 Рисунки. При створенні рисунка можна застосовувати будь-які засоби, але у документі він повинен мати «Формат-Положение-В тексте». Підписи під рисунками слід робити жирними рядковими літерами розміром 14 пт, вирівнювати за центром. Рисунки нумеруються арабськими цифрами відповідно до посилання в тексті та номеру розділу та підрозділу (Наприклад: "Рис. 1.2.1. {підпис рисунка}"). Звернення до рисунку у тексті – "... показано на рис. {номер}".

Таблиці. Назви таблиць – Times New Roman, шрифт, 14 пт. Таблиця по можливості розташовується за всією шириною сторінки. . На всі таблиці повинні бути посилання в тексті, при цьому слово "Таблиця" у тексті пишуть цілком, якщо таблиця не має номеру, і скорочено - якщо має номер, наприклад: "...у табл. 1.2".У повторних посиланнях на таблиці й ілюстрації варто вказувати скорочено слово "дивися", наприклад, "див. табл. 1.2". Таблиці повинні нумеруватися в межах розділу арабськими цифрами. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, розділених крапкою, наприклад: "Таблиця 2.4"- четверта таблиця другого розділу. Якщо в записах тільки одна таблиця, то її не нумерують.

Формули в записці (якщо їх більш однієї) нумерують арабськими цифрами в межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули в розділі, розділених крапкою. Номер ставиться з правої сторони листа на рівні нижнього рядка формули в круглих дужках, наприклад: (3.1) - перша формула третього розділу. Посилання на формулу вказують порядковим номером формули в круглих дужках, наприклад "... у формулі (2.1)".

Кожну формулу записують з нового рядка, симетрично до тексту. Між формулою і текстом пропускають один рядок.

Умовні буквені позначення (символи) в формулі повинні бути однаковими в тексті і в формулі. Їх пояснення наводять після першого використання в тексті або зразу ж під формулою. Для цього після формули ставлять кому і записують пояснення до кожного символу з нового рядка в тій послідовності, в якій вони наведені у формулі, розділяючи крапкою з комою. Перший рядок повинен починатися з абзацу із слова "де" і без будь-якого знака після нього.

Розмірність одного й того ж параметра в межах документа повинна бути однаковою.

Якщо формула займає кілька рядків, то вона повинна бути розірвана тільки на математичних знаках: додавання "+", віднімання "", множення "×", ділення ":" та ін., які повторюють на початку наступного рядка. Формула є частиною речення, тому до неї застосовують такі ж правила граматики, як і до інших членів речення. Якщо формула знаходиться в кінці речення, то після неї ставлять крапку. Формули, які ідуть одна за одною і не розділені текстом, розділяють комою.

Для набору формул використовують вбудований у Word редактор формул, застосовуючи:

Стилі:

Times New Roman, звичайний - Текст (українською, російською), Функція, Числа;

Times New Roman, курсив  - Переменная;

Times New Roman, жирный - Матрица-вектор;

Symbol     - Символ.

Symbol,    - Стр. греческие, Пр. греческие.

Розміри:

звичайний - 14 пт.; великий індекс - 10 пт.; дрібний індекс - 7 пт.;

великий символ - 20 пт.; дрібний символ - 10 пт.

Всі символи у тексті повинні бути створені за допомогою редактора формул, починаючи з одного символу на формулу. Не дозволяється вставка символів з інших шрифтів крім Times New Roman.

Приклад оформлення формули:

,       (2.4)

де  - вихідний відрізок в пропорції золотого перетину;

,  - частини відрізка .

ВСТУП

Введення не нумерується як розділ, розміщається на окремій сторінці (сторінках) під заголовком " ВСТУП" і дає коротку характеристику економічним, соціальним і культурним процесам, що відбуваються в регіоні, державі, які мають безпосереднє відношення до затвердженої теми дипломної роботи.

Обов'язкові розділи містять: аналіз аналогового середовища й прототипів; опис об'єкта проектування; проектну концепцію, структуру й об'єкти проектної пропозиції.

Спеціальні розділи містять : техніко-економічне обґрунтування об'єктів проектної пропозиції.

Розділи головної частини (обов'язкові і спеціальні) є першим щаблем структурного розподілу, позначаються номером (арабською цифрою із крапкою) і озаглавлюються. У тексті ПЗ заголовок друкується більшими буквами й розміщається симетрично щодо правої й лівої границь тексту. Переносити слова в заголовках не дозволяється. Крапку наприкінці заголовка не ставлять. Кожен розділ починають із нового аркуша.

Наступні щаблі розподілу ПЗ (підрозділи, пункти, підпункти) позначаються також арабськими цифрами із крапкою, починаючи зі старших структурних елементів, їм якщо буде потреба надається заголовок, що виконується маленькими буквами, і починається з абзацу.

Висновки й пропозиції не нумерується як розділ, розміщається на окремій (пронумерованої) сторінці (сторінках) із заголовком "ВИСНОВКИ Й ПРОПОЗИЦІЇ" і містить загальні висновки про виконану роботу.

4.3. Проектно-графічна частина.

Проектно-графічна частина являє собою демонстраційні планшети розміром 09 X 0,7 м; загальною демонстраційною площею від 4 до 8 кв. м.

Проектно-графічні матеріали повинні бути представлені в логічній послідовності, по можливості, зберігаючи  маштаби об'єктів проектування.

На одному із планшетів повинні бути зазначені: повне найменування навчального закладу й кафедри; повна назва теми дипломної роботи (згідно затвердженого завдання на проектування); прізвище, ім'я, по батькові автора; прізвище, ім'я, по батькові й посаді керівника дипломної роботи, рік виконання дипломної роботи, текстової покажчик (експлікацію) об'єктів, розміщених на планшеті. На інших планшетах необхідно дублювати назву теми дипломної роботи й розміщати експлікацію відповідних об'єктів. Рекомендується нумерація планшетів.

Графічна частина дипломного проекту по проектуванню інтер'єрів може включати наступні матеріали й креслення:

Фрагмент  генплану, міста, де буде знаходитись об'ект проектування  з детальною проборкою планування благоустрою та озеленення. Фрагмент накреслюється  на існуюче планувальне рішення  міста (згідно з генпланом) і на ньому відображаються деталі планування , благоустрою території, розташування малих архітектурних форм, об'єктів ландшафтного дизайну та елементів благоустрою  що планється змінити.

Фрагменти генплану виконуються в масштабі 1:100 -1:50.

Характеристика існуючого положення

Плани існуючих приміщень

Плани (нові або реконструкція)

Розгортки стін

План стелі

План підлоги

Перспективи або аксонометрії приміщень

Архітектурно-конструктивні деталі й вузли

Схеми обладнання інтер'єра /комунікації/

Схеми зонування приміщень. 

Загальний кольоровий паспорт проекту, а також виду використаного оздоблювального чи будівельного матеріалу.

Графіка виконання креслень дипломного проекту може бути довільна. Компонування креслень на листах залежать від розмірів і композиції проектованого об'єкта й повинна відбивати ієрархію головного й супідрядного. Подача графічного матеріалу затверджується керівником проекту.

Опорний план підлоги та стелі приміщення (приміщень), вибраних під випускне дизайн-проектування,  виконується в М 1:100, 1:75, 1:50, 1:25,1:20 з наведенням розташування рівнів підлоги чи стелі, меблів та обладнання, їх кольору та матеріалу.

Проектний план підлоги та стелі приміщення (приміщень). Виконується в

М 1:100, 1:75, 1:50, 1:25,1:20 з наведенням розташування рівнів підлоги, меблів та обладнання, їх кольору та матеріалу.

Проектна розгортка стін з наведенням обладнання та меблів, їх кольорового вирішення та матеріалу, виконується в М 1:100, 1:75, 1:50, 1:25,1:20.

Розріз інтер'єру приміщення з наведенням інженерних конструкцій та розміщенням обладнання - виконується в масштабі плану та розгорток стін - М 1:100, 1:75, 1:50, 1:25,1:20.

Проект обладнання (електричного, технологічного чи технічного) , запропонованих меблів , креслень елементів інтер'єрного наповнення , схем їх інженерних вузлів та конструктивних рішень в М 1:50, 1:25, 1:10, 1:5.

Графічна частина дипломного проекту по тематиці ландшафтного проектування може включати наступні матеріали й креслення:

Характеристика існуючого положення (фотографії, замальовки, топографічна зйомка ділянки, що відбиває рельєф, що існують насадження й будівлі)

Ситуаційний план

Генеральний план

Дендроплан

Детальна розробка 2-3 фрагментів генерального плану

Перетину

Перспективи,  види, панорами

Плани, фасади, конструктивні вузли малих форм

Схеми встаткування ділянки (водостоку й дренажної системи, конструкції підпірних стін і водойм, покриття доріжок)

4.4. Натурний зразок.

Натурний зразок подається до розгляду виконаним у реальному масштабі в матеріалі. У тому випадку, коли реальні розміри об'єкта великі  до розгляду подається макетний зразок в оптимальному для експонування масштабі. Всі креслення проекту й макет повинні являти собою єдине ціле.

При виконанні дипломних робіт з  викороистанням  мультімедійних технологій  надається до перегляду й захисту електронна версія з демонстрацією її на комп'ютері.

4.5. Додатки.

Додатка до дипломної роботи групуються по трьох напрямках:

а) плани та схеми існуючих примішень взятих з архивів, БТІ, музеїв,та отримані за результатами обмірної практики;

б)  аналіз аналогів і прототипів;

в) пошукові й ескізні матеріали.

Додатка брошуруються в загальному обсязі пояснювальної записки як окремі розділи.

4.6. Електронна версія.

Електронна версія на CD-носії є обов'язковою частиною дипломної, і подається секретареві комісії перед початком експонування й захисту відповідно до графіка роботи ГЗК. Інформація на CD-носії формується по двох розділах : а) ілюстративна частина для ознайомлення зі змістом проектно-графічної частини у форматі JPG; б) макети в реальних розмірах (із відповідним дозволом растрових об'єктів) у форматах CDR, TIF, PSD для об'єктів поліграфії, графічного дизайну й візуальних комунікацій; для мультимедія-об'єктів й WEB-дизайну - у відповідним даним комп'ютерним технологіям форматах. На інформаційному вкладиші в пластиковий футляр CD-носія необхідно вказати всі дані про дипломну роботу.

4.7. Відгук  керівника.

Відгук керівника про дипломну роботу повинен мати коротку характеристику й оцінку роботи студента-дипломника, рівню підготовки до самостійної професійної практики за фахом "Дизайн".


5. ЗМІСТ  ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ

5.1. Анотація

У даному розділі пояснювальної записки студент-дипломник дає коротку характеристику до затвердженої теми дипломної роботи. Необхідно визначити й акцентувати роль і місце дизайну як професійної діяльності в рішенні  проблемних ситуацій. Студент-дипломник повинен аргументувати вибір теми дипломного проектування, переконливо продемонструвати необхідність і перспективність свого проектного напрямку, зафіксувати свою професійну та цивільну позицію, характеризувати основні напрямки в області сучасного проектування й приклади із практики проектування; вихідні дані для розробки дипломного проекту, основний зміст завдання.

5.2. Зміст

Аналогове середовище й прототипи.

У формуванні оригінальної й реальної проектної ідеї вивчення й аналіз аналогів і прототипів є одним   найважливіших етапів усього процесу дипломного проектування. Критичний аналіз засобів і методів, прикладних прийомів, і технологій у рішенні тих, або інших аналогових, і використовуваних прототипів є змістом даного розділу й демонструє рівень професійного мислення студента-дипломника. Текстова частина повинна бути доповнена відповідним ілюстративним матеріалом. Опис у тексті конкретного об'єкта або прототипу необхідно доповнити посиланням на відповідну ілюстрацію в додатку (див. рис....).

Об'єкт проектування.

Заявлена й затверджена тема дипломного проектування вже вказує на конкретний об'єкт проектування. У даному розділі необхідно дати докладну аналітичну характеристику основним аспектам об'єкта проектування, які в найбільшій мері формують базис проектної ідеї.

Проектна концепція.

У даному розділі основним змістом являються  висновки, й прототипи вивчення характеристик об'єкту проектування. На основі зазначеного аналітичного матеріалу студент-дипломник формує, і аргументує основні аспекти своєї проектної ідеї, засоби й методи досягнення ефективності проектного рішення, композиційна й стилістична єдність проектно-графічних матеріалів, демонструє рівень системного й комплексного проектного мислення.

Структура й об'єкти проектної пропозиції.

Виходячи зі змісту "проектної концепції" студент- дипломник дає короткий опис структури всього комплексу проектно- графічних матеріалів дипломної роботи, а також доповнює зміст розділу коротким описом окремих об'єктів проектної пропозиції, указуючи на єдині (композиційні, стилістичні та інші) засоби й методи реалізації проектної концепції для кожного окремого об'єкта проектної пропозиції.

 Техніко-економічне обґрунтування.

Техніко-економічне обґрунтування рекомендується викласти трьома підрозділами, а саме:

В архітектурно-дизайнерській частині описується:

а) розташування проектного об'єкта: рельєф, орієнтація, зв'язок з оточенням,

б) об'ємно-просторове рішення , зв'язкок з архітектурним і природним оточенням, місцевими традиціями;

в) характеристика архітектурно-планувального рішення: функціональний процес, що протікає в об'єкті проектування; групи приміщень або планувальних елементів, їхній взаємозв'язок; таблиці складу й площ приміщень або планувальних елементів;

г) художня виразність: відповідність образа призначенню, місцю розташування; застосовані засоби виразності.

д) ергономічна обгрунтованість розташування та розмірів  об'єктів інтер’єрного простору.

е ) пропозиції зонування та взаємодії різних зон у проектному рішенні

Конструктивна частина:

а) загальна конструктивна схема будівлі, обґрунтування доцільності прийнятого конструктивного рішення;

б) характеристика змінюваних конструктивних елементів будівлі: конструкція підлог; сходи (конструкція, матеріал, основні розміри); перегородки (матеріал, розміри елементів); вікна, двері, вітражі; то що.

в) рішення інженерного встаткування (теплогазопостачання, вентиляції, аерації й кондиціювання повітря приміщень; водопроводу й каналізації; гарячого водопостачання, електроосвітлення і телебачення) (після консультації зі фахівцями).

г) конструкциї та технологічні аспекти меблевого наповнення інтер’єру.

д) розробка конструкції основних вузлів проектного рішення.

Охорона праці:

 Рішення питань евакуації й протипожежної безпеки; розміщення сходів, ширина коридорів і дверей; порівняння з нормативними вимогами; ергономічні характеристики застосованного обладнання, застосування екологічних матеріалів; заходу щодо захисту конструкцій від впливу агресивних виробничих виділень (якщо такі є); використання рельєфу, ландшафту, благоустрою навколишнього середовища; екологія світлового середовища й кольори; захист від шуму.

 Економічна частина:

Зробити  економічний аналіз і приблизний кошторис даної пропозиції з урахуванням цін та кількості  матеріалів та робот по виконанню даного  проекту.

5.3 Висновки І Пропозиції.  

У висновку текстової частини пояснювальної записки студент- дипломник повинен коротко аргументувати ефективність реалізації проектної пропозиції, і позначити спадкоємний розвиток традицій дизайну.

5.4. Додатки.

Додатки до змісту пояснювальної записки повинні бути сформовані по наступних напрямках:

Додаток №1. У додатку подаються плани та схеми існуючих примішень взятих з архивів, БТІ, музеїв,та отримані за результатами обмірної практики;

Додаток №2. Аналіз аналогового середовища й прототипів. У додатку подаються ілюстративні матеріали до розділу пояснювальної записки із вказівкою кожної ілюстрації (рис.1.1., рис.1.2., і т.д.) у відповідності із виносками в тексті .

Додаток №3. Пошукові й ескізні матеріали. Пошукові й ескізні матеріали, виконані в різних техніках, подаються в хронологічному порядку, що демонструє поетапне проектне формування проектно-графічного матеріалу дипломної роботи.

Додаток №4. Об'єкти проектної пропозиції. У даному розділі подаються проектно-графічні матеріали дипломної роботи із вказівкою найменування й натурних розмірів.

Додатки оформляють як продовження ПЗ на наступних її сторінках або у виді окремої частини, розташовуючи їх у порядку появи посилань у тексті. Кожен додаток варто починати з нового листа з вказівкою в правому верхньому куті слова "ДОДАТОК __" і великої літери української абетки, за винятком літер Г, Ґ, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, ДОДАТОК А, ДОДАТОК В і т.д. Далі слідкує тематичний заголовок, що вирівнюється за центром.

Текст кожного додатка при необхідності може бути розділений на підрозділи і пункти, нумеровані арабськими цифрами в межах кожного додатка. Перед кожним номером ставлять позначення додатку (літеру) і крапку, наприклад А.2 – другий розділ додатка А; В.2.3. що означає третій пункт другого підрозділу додатка В.

Ілюстрації, таблиці, формули нумерують в межах кожного додатка, наприклад: "Рис. Б.2" (другий рисунок додатка Б);"Табл. Б.1" (перша таблиця додатка Б).

5.5. Список Використаної Літератури.

При складанні текстів пояснювальної записки необхідно подавати посилання на джерела, матеріали яких використаються в пояснювальній записці. Посилання в тексті на джерела необхідно позначити порядковими номерами, відповідно  переліку використаних джерел. Порядкові номери виділяються двома квадратними дужками. У роботі можна використати цитати. Текст цитати повинен подаватися в тій граматичній формі, у якій він поданий у джерелі, зі збереженням особливостей авторського написання. Кожна цитата супроводжується посиланням на джерело.

Список використаної літератури складається безпосередньо по друкованому виданню, або виписується з каталогів, і бібліографічних покажчиків повністю без пропусків, скорочення назв, і т.д. Літературні джерела можна розміщати в порядку появи посилань у тексті пояснювальної записки, або за абеткою прізвищ авторів. Інформація про джерела, внесені в список літератури, подається відповідно вимогам державних стандартів ДЕРЖСТАНДАРТ 7.1-84, ДСТУ 3582-97, ДЕРЖСТАНДАРТ 7.12-93.

Приклади оформлення бібліографічного опису джерел

Книги

1. Матяш І. Б. Діяльність Надзвичайної дипломатичної місії УНР в Угорщині / І. Матяш, Ю. Мушка. — К. : Києво-Могилян. акад., 2005. — 397 с.

Багатотомний документ

1. Історія Національної академії наук України, 1941—1945 / [упоряд. Л. М. Яременко та ін.]. — К. : Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, 2007— .— (Джерела з історії науки в Україні). Ч. 2 : Додатки — 2007. — 573, [1] c.

Матеріали конференцій, з’їздів

1. Економіка, менеджмент, освіта в системі реформування агропромислового комплексу : матеріали Всеукр. конф. молодих учених-аграрників ["Молодь України і аграрна реформа"], (Харків, 11—13 жовт. 2000 р.) / М-во аграр. політики, Харк. держ. аграр. ун-т ім. В. В. Докучаєва. — Х. : Харк. держ. аграр. ун-т ім. В. В. Докучаєва, 2000. — 167 с.

Словники

2. Тимошенко З. І. Болонський процес в дії : словник-довідник основ. термінів і понять з орг. навч. процесу у вищ. навч. закл. / З. І. Тимошенко, О. І. Тимошенко. — К. : Європ. ун-т, 2007. — 57 с.

: посіб. для студ. та лікарів / О. Л. Дроздов, Л. А. Дзяк, В. О. Козлов, В. Д. Маковецький. — 2-ге вид., розшир. та доповн. — Дніпропетровськ : Пороги, 2005. — 218 с.

Стандарти

1. Графічні символи, що їх використовують на устаткуванні. Покажчик та огляд (ISO 7000:2004, IDT) : ДСТУ ISO 7000:2004. — [Чинний від 2006-01-01]. — К. : Держспоживстандарт України 2006. — ІV, 231 с. — (Національний стандарт України).

2. Якість води. Словник термінів : ДСТУ ISO 6107-1:2004 — ДСТУ ISO 6107-9:2004. — [Чинний від 2005-04-01]. — К. : Держспоживстандарт України, 2006. — 181 с. — (Національні стандарти України).

Каталоги

1. Межгосударственные стандарты : каталог : в 6 т. / [сост. Ковалева И. В., Павлюкова В. А. ; ред. Иванов В. Л.]. — Львов : НТЦ "Леонорм-стандарт, 2006— . — (Серия "Нормативная база предприятия"). Т. 5. — 2007. — 264 с. Т. 6. — 2007. — 277 с.

2. Горницкая И. П. Каталог растений для работ по фитодизайну / Горницкая И. П., Ткачук Л. П. — Донецк : Лебедь, 2005. — 228 с

Дисертації

1. Петров П.П. Активність молодих зірок сонячної маси: дис. ... доктора фіз.-мат. наук : 01.03.02 / Петров Петро Петрович. – К., 2005. – 276 с.

Автореферати дисертацій

1. Новосад І.Я. Технологічне забезпечення виготовлення секцій робочих органів гнучких гвинтових конвеєрів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.02.08 „Технологія машинобудування” / І. Я. Новосад. — Тернопіль, 2007. — 20, [1] с.

Патенти

1. Пат. 2187888 Российская Федерация, МПК7 H 04 В 1/38, Н 04 J 13/00. Приемопередающее устройство / Чугаева В.И.; заявитель и патентообладатель Воронеж. науч.-исслед. ин-т связи. – № 2000131736/09 ; заявл. 18.12.00 ; опубл. 20.08.02, Бюл. № 23 (II ч.).

Частина книги, періодичного, продовжуваного видання

1. Валькман Ю. Р. Моделирование НЕ-факторов — основа интеллектуализации компьютерных технологий / Ю. Р. Валькман, В. С. Быков, А. Ю. Рыхальский // Системні дослідження та інформаційні технології. — 2007. — № 1. — С. 39 – 61.

Електронні ресурси

1. Бібліотека і доступність інформації у сучасному світі: електронні ресурси в науці, культурі та освіті : (підсумки 10-ї Міжнар. конф. „Крим-2003”) [Електронний ресурс] / Л. Й. Костенко, А. О. Чекмарьов, А. Г. Бровкін, І. А. Павлуша // Бібліотечний вісник — 2003. — № 4. — С. 43. — Режим доступу до журн. : http://www.nbuv.gov.ua/articles/2003/03klinko.htm.


6. КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ.

Дипломна робота . оцінюється по чотирьох-бальній системі на "відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно".

Оцінка "відмінно":

наявність усього переліку необхідних проектно-графічних матеріалів відповідно до завдання на дипломне проектування;

дипломна робота демонструє оригінальну й цілісну проектну концепцію, засновану на глибокому знанні теоретичного матеріалу, ретельному проведенні допроектного аналізу й вивченні об'єкта проектування;

системність і комплексність проектно-графічних матеріалів, високий рівень графічної культури;

творчий підхід й оригінальність проектних ідей, самобутність й оригінальність авторських графічних прийомів;

аргументованість і чіткість авторського коментарю до проектно- графічних матеріалів.

Оцінка "добре":

наявність усього переліку необхідних проектно-графічних матеріалів відповідно до завдання на дипломне проектування;

в основі проектної концепції переважає суб'єктивна думка автора, не використаний або недостатньо повно проведений до проектний аналіз;

у проектно-графічних матеріалах не простежується чітка системність і комплексність проектних рішень, графічні рішення мають погрішності,          які не роблять істотного впливу на загальне сприйняття матеріалів дипломної роботи;

у проектних ідеях і графіку дипломної роботи переважають стереотипні рішення, не повною мірою відбиті новаторські підходи й оригінальне авторське мислення;

не досить чіткий й аргументований коментар до матеріалів дипломної роботи.

Оцінка "задовільно":

неповний зміст або недбале виконання проектно-графічних матеріалів;

поверхневий до проектний аналіз аналогів й об'єкта проектування, відсутність системності в проектних рішеннях, істотні погрішності в графіку проектних матеріалів;

копіювання стереотипних проектних рішень, відсутність проектного новаторства;

нечіткий, неаргументований коментар до проектно-графічних матеріалів.

Оцінка "незадовільно":

неповний зміст проектно-графічних матеріалів, невідповідність змісту матеріалів роботи затвердженій темі й завданню на дипломне проектування;

відсутність допроектного аналізу й поверхневе вивчення об'єкта проектування, відсутність концепції проектних рішень;

грубі помилки й низький рівень графічного пророблення проектно- графічних матеріалів;

копіювання стереотипних проектних рішень, відсутність проектного новаторства;

відсутність коментарю до проектно-графічних матеріалів.




1. Разработка плана социальноэкономического развития сортировочной станции
2. Кора головного мозга КОРА ГОЛОВНОГО МОЗГА англ
3. Контрольная работа- Промышленно-развитые страны в системе мирового хозяйства
4. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук1
5. вступу в семінарію
6. Тематическая структура 1
7. Африканский банк развития
8. ТЕМА 1. ВВЕДЕНИЕ Предмет основные понятия и определения Роль энергетики в развитии общества
9. ТЕМА I ПРАВО НОРМАТИВНОПРАВОВОЙ АКТ
10. Формування основ наукового світогляду
11. Тема - Переоформлення проїзних документів Мета - придбати навички переоформлення проїзних документів та мо
12. .Ю.Дьяков РАЗРАБОТАНО Начальник отдела снабжения М.
13. Сияние Семинар- РАЗРАБОТКА МАТЕРИАЛЬНОЙ И НЕМАТЕРИАЛЬНОЙ СИСТЕМЫ МОТИВАЦИИ ПЕРСОНАЛА 20 декабря
14. . Поява людини й первісних форм життя в Україні.
15. по ТЕМЕ- ФОРМА ГОСУДАРСТВА ПЛАН РАБОТЫ 1
16. Влияние свойств поверхности ионообменных мембран на их электрохимическое поведение в сверхпредельных токовых режимах
17. Правова система України
18. фраза Слоган Логотип Реквизиты Заголовочный комплекс Заголовок ~ тоже что и заглавие назв.html
19. IO предусмотрено четыре класса которые предназначены для работы с файловой системой компьютера т
20. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук Київ ~ Дисерта.html