Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

С. Словарь лингвистических терминов Советская Энциклопедия- 1969 Особливості та функції мовних сти.html

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-01-17

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

10) Ахманова О. С. Словарь лингвистических терминов, Советская Энциклопедия: 1969

  1.  Особливості та функції мовних стилів

       Культура ділового спілкування сприяє встановленню й розвитку стосунків між колегами, керівниками й підлеглими, партнерами й конкурентами, багато в чому визначаючи їхню ефективність: чи будуть ці стосунки успішно реалізовуватися на користь партнерів або ж стануть неефективними, або зовсім зупиняться, якщо партнери не знайдуть взаєморозуміння. Залежно від тих цілей, які стоять в процесі спілкування, відбувається відбір мовних засобів. У результаті створюються своєрідні різновиди єдиної літературної мови, звані функціональними стилями мови.

     Термін «функціональний стиль» підкреслює, що різновиди літературної мови виділяються на основі тієї функції (ролі), яку виконує мова в кожному конкретному випадку. Таким чином, для кожного функціонального стилю мови характерні свої особливості. «Заговори, аби я тебе побачив», — говорив Сократ. Адже саме мова й вибраний стиль мови може багато що сказати про людину.

     Існують наступні стилі мови: науковий, офіціальний, публіцистичний, художній і розмовний.

     Для наукового стилю властиво використання спеціальної наукової й термінологічної лексики, графічній інформації, чітке визначення понять і явищ, строга логічність і послідовність викладення, ускладнений синтаксис. Науковий стиль володіє різноманітністю мовних жанрів. Основними є: наукова монографія, наукова стаття, дисертаційна робота, науково-навчальна проза (така, як підручники, методичні посібники й т.п.), науково-технічні документи (інструкції, правила техніки безпеки й ін.), наукові доповіді, лекції й так далі. Призначення наукового стилю мови — представити, класифікувати й узагальнити факти, висунути ідею, привести логічні докази, сформулювати закономірності й законі. Науковий стиль реалізується переважно в письмовій формі мови, але з розвитком засобів масової комунікації, зі зростанням значущості науки в сучасному суспільстві й збільшенням числа різного роду наукових контактів, таких, як конференції, наукові семінари, симпозіуми й т.п., зростає роль усної наукової мови.

    У публіцистичному стилі реалізується функція дії агітації й пропаганди, з якою співпадає інформативна функція. У публіцистичних творах зачіпаються питання дуже широкої тематики - будь-які актуальні питання сучасності, що представляють інтерес для суспільства: політичні, економічні, моральні, філософські, питання культури й ін. Публіцистичний стиль знаходить використання в суспільно-політичній літературі, періодичному друці (газетах, журналах), політичних виступах, мовах на зборах і так далі Багато публіцистичних жанрів характеризуються вільним використанням всіх ресурсів національної мови, включаючи його образотворчо-виразні засоби.

     Художній стиль знаходить вживання в художній літературі, яка виконує образно-пізнавальну й ідейно-естетичну функції.

     Офіційний і офіційно-діловий стилі відрізняються своєю відносною стійкістю. Сфера функціонування офіційного стилю - це управління, право й діловодство, це основний стиль ведення бізнесу для управлінського персоналу. І тому так поважно знати й правильно застосовувати його в професійній діяльності. З часом й офіційний, і офіційно-діловий стилі зазнали певні зміни, але суть і призначення залишилися незмінними.

     Розрізняють декілька підстилів офіційно-ділового стилю:

    Дипломатичний підстиль - підстиль дипломатичних документів, таких, як дипломатична нота, заява уряду, вірча грамота. Він відрізняться специфічними термінами, велика частина яких - інтернаціональні: статус-кво, персона нон- ґрата, ратифікація, преамбула. На відміну від інших підстилів офіційно- ділового стилю в мові дипломатичних документів зустрічається висока, урочиста лексика для додання документу підкресленої значущості, а також використовуються загальноприйняті в міжнародному державному обігу форми етикеток ввічливості [29, с. 186].

   Документальний підстиль - мова законодавчих документів, пов'язаних з діяльністю офіційних органів, який включає лексику й фразеологію державного права, цивільного права, кримінального права, кодексу законів про працю, кодексу законів про шлюб і сім'ю. До нього примикає лексика й фразеологія, пов'язана з роботою адміністративних органів, службовою діяльністю громадян.

   Повсякденно-діловий підстиль зустрічається в листуванню між установами й організаціями й у приватних ділових паперах, а також у службовому листуванні (діловий аркуш, комерційна кореспонденція), офіційних ділових паперах (довідка, посвідчення, акт, протокол), приватних ділових паперах (заява, розписка, автобіографія, рахунок і ін.).

   Для лексики текстів офіційного стилю характерно використання експресивно не забарвлених слів, стандартизованих виразів, штампів, канцеляризмів, абревіатур. Характерною рисою офіційно-ділового стилю є наявність в нім багато чисельних мовних стандартів – кліше. Якщо в інших стилях шаблонні звороти незрідка виступають як стилістичний недолік, то в офіційно-діловому стилі в більшості випадків вони сприймаються як сповна природна його приналежність. Багато видів ділових документів мають загальноприйняті форми викладу і розташування матеріалу, а це, поза сумнівом, полегшує і спрощує користування ними. Не випадково в тих або інших випадках ділової практики використовуються готові бланки, які потрібно лише заповнювати. Навіть конверти прийнято надписувати в певному порядку. При використанні офіційно-ділового стилю недопустимою вважається полісемія, тобто багатозначність, метафоричне використання слів, вживання слів в переносних значеннях. Діловій мові властиві безособовість і відсутність оцінки.

Red dress turned round and gave me an angry look.

Our boss smokes a pack in one go.

"It's me", answered a low voice.

The hall applauded. Зал приветствовал (под "залом" подразумевается не помещение, а зрители, находящиеся в зале).

The bucket has spilled. Ведро расплескалось (не само ведро, а вода в нём).

For instance, "Hollywood" is used as a metonym (an instance of metonymy) for the US cinema industry, because of the fame and cultural identity of Hollywood, a district of the city of Los Angeles, California, as the historical center of film studios and film stars.[2]

  1.  Boston suspects ‘planned to bomb Times Square next’- локальная метонимия
  2.  




1. 9х классов Среди актуальных потребностей подростков можно выделить следующие- потребность в самопознании
2. стран и активно развивающийся на территории России sun мы работаем командой уже получаем 1000 евро
3. Политология 1
4. тематичне планування з англійської мови для учнів 3 класу за підручником О
5. Воспитание ребенка с точки зрения духовной науки 13
6. Участие прокурора в гражданском процессе
7. Деятельность и развитие ребенка.html
8. 879 Рюрик Новгородский 879912 Олег Вещий
9. темах координат 6
10. тематичний виклад основних питань науки інформатики й інформаційних технологій в елементарній формі а тако
11. Оранты узнав что требуемой суммы для заключения договора на полную стоимость недвижимости у меня недоста
12. Лабораторная работа 2 2 часа Цель работы овладение навыками построения простейших имитационных м
13. 471-576.175-616092.4 Особливості росту будови та формоутворення кісток скелету під впливом нітратів 14.
14. Благодаря большому практическому опыту автор открывает все новые и новые аспекты в построении сети конце
15. Девиантное поведение и пути его преодоления
16. ГОСУДАРСТВЕННЫЙ МОРСКОЙ УНИВЕРСИТЕТ ИМЕНИ АДМИРАЛА Ф
17. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 11
18. Тема- РЕВОЛЮЦИОНОДЕМОКРАТИЧЕСКОЕ ДВИЖЕНИЕЕ 70 90 х гг
19. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук ІваноФранків
20. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступенякандидата педагогічних наук Терноп