Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема оподаткування в Україні яка почала формуватись з -УУ- року [різноплановою і включає практично всі аспек

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

ПКРЕДМОВА

Сіп тема оподаткування в Україні, яка почала формуватись з /УУ/ року, < різноплановою і включає практично всі аспекти відносин мі.>и державою і підприємствами від формування бюджету, тобто фіскальної функції щодо вилучення коштів підприємств - і до забезпечення стимулювання і регулювання виробництва.

На даний час в Україні проводиться реформа податкової системи. Процес реформування є складнім і болючим для суспільства. Інтеграція в Європейську спільноту вимагає доведення діючого податкового законодавства до норм та вимог Європейського союзу. З

І січня 2011 року в Україні вступив у дію новий Податковий кодекс.

Тому виникає необхідність у систематизації діючої нормативної бази у доступний та зрозумілий спосіб. В навчально-методичному посібнику з курсу «Податкова система» здійснено спробу поєднати нормативні документи із роз ’ясненнями щодо їх використання і розуміння.

У посібнику розглядається основне коло питань з теорії та практики оподаткування, організації та методики справляння податків та зборів, їх інформаційно-облікового забезпечення у контексті нормативно-законодавчих актів, що регулюють цей процес. Основними його перевагами є систематизація матеріалів з оподаткування згідно з діючою податковою системою та доступність викладення матеріалу.

У ньому віддзеркалено як власний досвід авторів посібника так і досвід викладення дисципліни «Податкова система» у ВНЗ України. На початку кожної теми визначається, що повинен знати студент після її вивчення, подається логіка викладу і засвоєння теми, перелік ключових слів, як правило, зміст тем розкривається за допомогою структурово-логічних схем, в кінці кожної теми автори подають резюме, тестові задвання і питання для самоконтролю.

Навчальний посібник з курсу «Податкова система» призначений для студентів всіх спеціальностей.

У третьому виданні внесено зміни з врахуванням чинного Податкового і Бюджетного кодексів України, зроблені певні структурні вдосконалення та доповнення.

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

Вступ

Предмет, завдання, зміст дисципліни, її місце в системі економічних наук, вивчення яких передбачено навчальним планом. Теоретичні основи дисципліни.

Методика і послідовність вивчення дисципліни, організація самостійної роботи. Взаємозв’язок навчання з практикою оподаткування юридичних та фізичних осіб в Україні.

Тема 1. Сутність і види податків

Економічна суть і зміст податків. Податки в системі фінансових відносин. Характерні ознаки і організаційні форми прояву податків.

Об’єктивна необхідність податків. Умови і причини їх виникнення. Роль держави у виникненні, розвитку і використанні податків.

Основні функції і призначення податків. Роль податків у перерозподілі ВВП і національного доходу. Фіскальне значення податків. Податкове регулювання економіки. Поняття елементів податку Об’єкт і платник податку. Податкова ставка та її види. Податкові пільги. Порядок обчислення податку.

  •  Види податків, зборів та інших обов’язкових платежів, що справляються на території України. Прямі і непрямі податки. Податки на доходи, споживання і майно. Податки з юридичних і фізичних осіб. Загальнодержавні податки і збори. Місцеві податки і збори.

Тема 2. Організація податкової системи

Основи побудови податкової системи. Податки в системі державних доходів. Принципи функціонування оптимальної податкової системи.

  •  Принципи побудови податкового законодавства, їх характеристика і роль у побудові системи оподаткування в Україні.
  •  Необхідність та напрями реформування податкової системи України Ітани реформування І Іодаткові проблеми, їх зміст і наслідки Особливості податкової системи України.
  •  Використання податків як важелів економічного стимулювання і\ ви лив па розвиток підприємництва, стимулювання інвестиційної і а інноваційної діяльності підприємств. Необхідність вдосконалення системи оподаткування України з метою активізації впровадження інвестиційно-інноваційних проектів.

Тема 3. Державна податкова служба України

к Система органів державної податкової служби. Основні завдання державної податкової служби. Функції органів державної податкової служби.

  •  Права, обов'язки і відповідальність органів ДПС. Податкова міліція та її завдання.
  •  Права платників податків і зборів.
  •  Застосування органами податкової служби фінансових та адміністративних санкцій за порушення податкового законодавства. Терміни подачі податкових декларацій.

Нарахування штрафних санкції та пені за порушення податкового законодавства.

Тема 4. Облік платників і надходжень податків до бюджету

Організація обліку платників податків. Реєстрація резидентів та нерезидентів податковими органами з метою обліку.

Обов'язки фінансових установ та платників у зв'язку з із веденням обліку платників в органах податкової служби.

  •  Порядок взяття на облік платників податків - юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів. Облік самозайнятих осіб.

к Порядок зняття з обліку в органах ДПС юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів та самозайнятих осіб.

к Державний реєстр фізичних осіб-платників податків.

Тема 5. Податок па додану вартість

тАг Суть і призначення податку на додану' вартість. Методи визначення ГТ ДВ ГТДВ як ціноутворювальний фактор. Місце ПДВ у системі універсальних акцизів.

Платники та об’єкти оподаткування. Операції, що не є об'єктом оподаткування. Визначення оподатковуваного обороту. Ставки та пільги з ПДВ. Порядок обчислення і сплати податку. Податкова накладна. Податковий облік податкового зобов'язання та податкового кредиту. Порядок відшкодування ПДВ з бюджету.

Терміни сплати ПДВ до бюджету та подання декларації з ПДВ у податкову адміністрацію.

к Особливості сплати ПДВ при здійсненні імпортних операцій.

Тема 6. Акцизний податок

к Суть, особливості і значення акцизного податку в системі доходів бюджету. Платники акцизного податку. Порядок визначення об’єкта оподаткування з вітчизняних підакцизних товарів. Розрахунок бази оподаткування з імпортної підакцизної продукції.

  •  Перелік підакцизних товарів та ставки податку. Пільги щодо сплати акцизного податку.

к Особливості обчислення і сплати акцизного податку з товарів, ввезених на митну територію України.

  •  Порядок складання та терміни подання розрахунку про сплату акцизного податку в податкову адміністрацію. Терміни та порядок сплати акцизного податку в бюджет.

Тема 7. Мито

к Організація митної справи в Україні. Митний кодекс України. Принципи митного регулювання. Митні органи та їх завдання.

  •  Загальні положення про митні збори і платежі. Суть мита і його види. Особливі види мита: спеціальне, антидемпінгове, специфічне.

к Диференціація ставок мита. Порядок обчислення і сплати

мін.і н бюджет Порядок визначення митної вартості товарів.

  •  Ми і ні преференції і порядок їх застосування.

Тема 8. Податок па прибуток підприємств

  •  Економічна природа і характеристика податку- на прибуток.
  1.  штики податку. Об’єкт оподаткування і порядок обчислення прибутку до оподаткування. Порядок визначення доходу підприємства. Склад витрат підприємства та порядок їх визнання.
  •  Метод нарахування амортизації. Врахування амортизації при визначенні об’єкта оподаткування.
  •  Ставки податку. Пільги з податку на прибуток. Податковий облік, порядок нарахування та строки сплати податку. Порядок складання та строки подання Декларації про прибуток підприємства до податкових органів.

Тема 9. Фіксований сільськогосподарський податок

  •  Суть фіксованого сільськогосподарського податку. Платники податку. Об’єкти оподаткування.
  •  Склад доходу від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів їх переробки.
  •  Податки, що не сплачуються при сплаті фіксованого сільськогосподарського податку. Визначення суми фіксованого сільськогосподарського податку. Ставки податку. Грошова оцінка сільськогосподарських угідь.
  •  Порядок подання розрахунку в податкові органи при сплаті фіксованого сільськогосподарського податку. Терміни та форми сплати податку.

Тема 10. Податок з доходів фізичних осіб

  •  Соціально-економічне значення податку з доходів громадян, його місце в структурі доходів бюджету. Платники податку та об’єкт оподаткування резидента і нерезидента. Оподаткування доходів у не- грошовій формі.

Порядок визначення загального річного оподатковуваного доходу. Доходи, що не включаються до загального місячного (річного)

оподатковуваного доходу платника податку - фізичної особи.

•к Суть податкової знижки. Витрати, які відносяться до складу податкової знижки.

к Податкова соціальна пільга, принципи її застосування.

к Порядок перерахування податку з доходів фізичних осіб до бюджету. Порядок сплати податку за різних варіантів виплати доходу.

Тема 11. Спрощена система оподаткування суб’єктів малого підприємництва. Спеціальні податкові режими

к Загальні положення про спрощену систему оподаткування. Критерії застосування спрощеної системи оподаткування щодо суб’єктів підприємництва.

  •  Об’єкти поподаткування єдиним податком. Ставки єдиного податку. Порядок обчислення та строки подання звітності до органів ДПА. '

к Порядок визначення та склад доходів платників єдиного податку. Терміни сплати податку.

  •  Спеціальні податкові режими. Збір у вигляді цільової надбавки до діючого тариф}' на електричну і теплову енергію. Збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності.

Тема 12. Плата за ресурси та послуги

к Ресурсні платежі та їх роль у формуванні бюджету.

  •  Збір за спеціальне використання водних ресурсів. Платники, об’єкт оподаткування, нормативи плати. Порядок обчислення і сплати збору. Звільнення від плати за воду.

к Збір за спеціальне використання лісових ресурсів: особливості оподаткування.

  •  Плата за користування надрами для видобування корисних копалин. Плата за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин.
  •  Плата за транспортування нафти: платники, ставки, порядок сплати.
  •  Рентна плата за нафту, газ: особливості оподаткування.
  •  Збір за користування радіочастотним ресурсом України: платники, об'єісги і порядок сплати.
  •  Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, особливості нарахування та сплати.

Тема 13. Інші податки

іс Суть, особливості і значення екологічного податку. Платники і об'єкти екологічного податку. Ставки і пільги при сплаті екологічного податку. Порядок обчислення, терміни сплати та подання розрахунку в органи ДПС юридичними особами. Нарахування податку' та порядок його сплати фізичними особами.

  •  Місцеплатизаземлювсистеміресурснихплатежів.Основипо- будови земельного податку', платники, об’єкти оподаткування, ставки.
  •  Грошова оцінка землі. Державний земельний кадастр. Пільги при сплаті земельного податку.
  •  Збір за першу реєстрацію транспортного засобу: платники, об’єкти, ставки, пільги і порядок сплати.
  •  Значення місцевих податків і зборів у формуванні доходів місцевих бюджетів. Види місцевих податків і зборів, об’єкти та суб’єкти оподаткування.

Тема 14. Ухиляння від податків і перекладання податків

  •  Зміст та ознаки ухилення. Легальні і нелегальні шляхи ухилення від сплати податків. Причини ухилення: економічні, правові, моральні. Потенційні загрози ухилення від оподаткування.
  •  Способи ухилення та уникнення. Податкові пільги і податкові лазівки. Основні фактори, що сприяють податковим правопорушенням.
  •  Суть перекладання податків. Концепції перекладання податків. Типи перекладання: пряме і зворотне.

Тема 15. Податкова політика в системі державного регулювання економіки

к Податкова політика як складова фінансової політики держави. Мета податкової політики. Взаємозв'язок податкової політики і платоспроможності населення.

  •  Критерії оптимальної податкової політики: фіскальної достатності, економічної ефективності, соціальної справедливості, стабільності і гнучкості.
  •  Основні завдання податкової політики. Стимулююча та стримуюча спрямованість податкової політики. Принципи податкової політики України.
  •  Основні форми податкової політики: політика максимальних податків, політика економічного розвитку, політика виважених податків.
  •  Ефективність та дієвість податкової політики.

Тема 16. Неподаткові платежі в бюджет

Неподаткові надходження. Джерела неподаткових надходжень.

  •  Доходи від власності та підприємницької діяльності. Адміністративні збори та платежі. Доходи від некомерційного та побічного продажу. Надходження від штрафів та фінансових санкцій. Інші неподаткові надходження. Власні надходження бюджетних установ.

Державне мито. Операції, з яких сплачується державне мито. Діюча система пільг. Порядок та терміни сплати державного мита.

  •  Портовий збір: платники, об'єкти, ставки, порядок обчислення і сплати.

СУТНІСТЬ І ВИДИ ПОДАТКІВ

Що Ви повинні знати після вивчення матеріалу даної теми: суть податку

види платежів до бюджету характерні ознаки податку характеристику функцій податків елементи податку класифікацію податків

Ключові слова

  •  податок
  •  плата відрахування
  •  збір
  •  податкові платежі
  •  ознаки податку
  •  функції податків елементи податку' класифікація податків

План викладу матеріалу

  1.  Соціально-економічна суть податків.
  2.  Функції податків.
  3.  Елементи податку, їх характеристика.
  4.  Види податків та їх класифікація.

Резюме

Тестові завдання Питання для самоконтролю

Соціально-економічна суть податків

Податок як соціально-економічна категорія виражає основні риси і властивості фінансів у будь-якій економіці ринкового типу. Це - важлива фінансова категорія, що відображає форму економічних відносин держави із суб’єктами господарювання та населенням.

Податки акумулюються в доходах бюджетів різних рівнів, окрім них існують інші обов'язкові платежі, а саме:

Плата передбачає еквівалентність відносин платника з державою. Розмір її залежить від розміру ресурсів, що використовуються.

Відрахування відображають цільове призначення платежів, вони відносяться на витрати виробництва і включаються у собівартість продукції.

Податок призначений для утримання державних структур і для фінансового забезпечення виконання ними своїх функцій.

Згідно нового Податкового Кодексу України (далі - ПКУ) розрізняють два поняття: податок і збір.

CF

це обов’язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до ПКУ

Збором (платою, внеском) є обов'язковий платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників зборів, з умовою отримання ними спеціальної вигоди, у тому числі внаслідок вчинення на користь таких осіб державними органами, органами місцевого самоврядуван-
нн, ііммпми уповноваженими органами та особами юридично значимих дій.

Стягнення податків здійснюється лише за наявності фактичного складу об’єкта оподаткування, передбаченого у нормативних актах. Обов’язковою умовою для залучення до оподаткування виступає наявність у платника самостійного джерела доходу або певного майна.

  1.  Функції податків

Виходячи із сутності податків, які виступають необхідними елементами централізації частини національного продукту в бюджеті для суспільних благ і засобами перерозподілу цієї вартості, можна виділити три функції податків:

Функції податків

фіскальна ^ ^ регулююча

+

контрольна

Фіскальна функція спрямована на формування фінансових І» і \ рсів держави шляхом залучення податків. Вона забезпечує об'єктивні умови для формування матеріальної основи функціону- іминм суспільства.

Фіскальна функція забезпечує

досягнення максимально можливого балансу між доходами та видатками бюджету держави

рівномірний розподіл сум податкових надходжень між сферами бюджетної системи

стабілізацію регіонального рівня соціального забезпечення громадян та забезпечення соціальних гарантій

досягнення високого рівня соціальної інфраструктури в державі та рівня соціальних гарантій в окремому регіоні

забезпечення потреб науки, освіти, охорони здоров'я, оборони та управління

З огляду на цю функцію, податки повинні відповідати таким вимогам, як:

4- рівнонапруженість - надходження податків повинно бути рівномірним протягом бюджетного року;

\ стабільність - визначаються гарантії того, що передбачені законом податкові надходження будуть отримані у повному обсязі;

-4- рівномірність - податки повинні рівномірно надходити по всіх територіальних рівнях.

Регулююча функція полягає в тому, що завдяки податкам,

держава може регулювати різні аспекти соціально-економічного життя на всіх рівнях економіки. За допомогою цієї функції створюються спеціальні Механізми, які забезпечують баланс економічних інтересів держави, юридичних і фізичних осіб.

Регулююча функція податків реалізується за допомогою таких інструментів

■Ф визначення джерел сплати податку ■Ф встановлення ставок податків Ф встановлення терміну сплати податку Ф надання податкових пільг Ф встановлення штрафних санкцій за порушення податкового законодавства

У складі регулюючої функції податків розглядається і стимулююча функція. Оскільки податки повинні бути також стимулом для розвитку підприємницької діяльності.

Контрольна функція розкривається у тому, що податки є сигналізатором якісних і кількісних пропорцій, які складаються в соціально-економічному житті суспільства в результаті розподілу і перерозподілу ВВП. Це створює можливості для використання податків як засобів контролю. Функцію контролю здійснюють податкові органи.

Соціально-економічний характер податків виявляється в одночасному поєднанні усіх трьох функцій.

  1.  Елементи податку, їх характеристика

При вивченні особливостей податкової системи і механізмів оподаткування необхідно мати розуміння податкової термінології і понять, які розкривають суть оподаткування. Це дасть можливість зрозуміти природу податків і визначить основні елементи, які зумовлюють внутрішній зміст даного поняття.

Основними елементами податку є:

сгрок та порядок сплати податку - строком є період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов’язку платника податку із сплати конкретного виду податку'. Сплата здійснюється в грошовій формі у національній валюті України, крім випадків, передбачених ПКУ або законами з питань митної справи

строк та порядок подання звітності про обчислення і сплату податку - податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків. Платник зобов’язаний подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно ПКУ незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді

Додатковими елементами системи оподаткування є:

  1.  Норма оподаткування - відношення податкових надходжень до податкової бази.
  2.  Податковий борг - це величина не внесених у встановлений термін сум податку', а також штрафні санкції за порушення терміну сплати податку.
  3.  Податкова застава - це матеріальне або майнове забезпечення непогашеного вчасн® податкового зобов’язання.
  4.  Податкові канікули - відстрочення на певний період належних до сплати сум податків або повне звільнення від сплати податку протягом певного періоду.
  5.  Податкове право - сукупність правових норм, що регулюють відносини в галузі податків.
  6.  Джерело сплати податку - фонд, із якого сплачується податок (податок може сплачуватись із доходу, отриманого в різних формах, майна чи капіталу).
  7.  Податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у

пішачках, визначених ПКУ) контролюючому органу у строки, вста- мі чі і с»і і законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або і и кп а податкового зобов’язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків — <|и іичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

X. Податковий кредит - термінова відстрочка податку, який на- іежить до сплати (полягає в перенесенні терміну сплати податку на користь платника, тобто платник податку користується коштами, які належить зарахувати до бюджету).

  1.  Податковий тиск - відношення загальної суми податкових зборів до сукупного національного продукту.
  2.  Податкове розслідування - виявлення і розслідування фактів ухилення від оподаткування шляхом приховування доходів та інших об’єктів оподаткування.
  3.  Ухилення від сплати податків - дії платників податків, спрямовані на несплату податків шляхом зниження доходу чи оцінки майна або повного приховування їх.
  4.  Види податків та їх класифікація

Усі податкові платежі можна класифікувати за такими ознаками:

  1.  Залежно від бюджетного устрою держави
  2.  Залежно від форми оподаткування

податки, що сплачуються до дер- жавного бюджету 

податки, що сплачуються до міс-

цевих бюджетів 

змішані податки

податки і збори, що формують державні цільові фонди

прямі (стягуються з доходу) 

непрямі (включаються у ціну товару і перекладаються на наступного споживача)

  1.  Залежно від рівня державних структур, що встановлюють податки

місцеві - встановлюють місцеві органи влади

загальнодержавні - встановлюють вищі органи державної влади

  1.  За економічним змістом об’єкта оподаткування

податки на доходи - стягують з доходів юридичних і фізичних осіб (об’єктом оподаткування виступає прибуток і зарплата)

податки на споживання - існують у формі непрямих податків

податок на майно - встановлюють на основі оцінки рухомого і нерухомого майна

5.

розкладні - спочатку встановлюється загальна сума податків, а потім цю суму розкладають на окремі частини за територіальними одиницями та між платниками

окладні встановлення ставок, а потім розміру податку для кожного платника окремо (загальна величина податку формується як сума платежів окремих платників)

6.

податки з юридичних осіб (пода- ток на прибуток підприємств)

податки з фізичних осіб (податок з доходів фізичних осіб)

змішані (плата за землю, податок на нерухоме майно) 

Також можна класифікувати податки залежно від методів встановлення відсоткових ставок:

Резюме

Податок - це обов’язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до ПКУ. Ж Платежі до бюджету поділяють на: плату, відрахування, податок. Характерними ознаками податку є: обов’язковість платежу, перехід права власності при сплаті податку, безоплатний характер, законодавча регламентація, відсутність цільового призначення. Податки виконують три функції: фіскальну, регулюючу, контрольну.

3 огляду на фіскальну функцію, податки повинні відповідати таким вимогам: рівнонапруженість, стабільність, рівномірність. >з. У складі регулюючої функції податків розглядається і стимулююча функція.

До основних елементів податку належать: платник, об’єкт, база.

  1.  Залежно від рівня державних структур, що встановлюють податки
  2.  

За економічним змістом об’єкта оподаткування

  1.  За способами стягнення
  2.  За суб’єктом оподаткування

Також можна класифікувати податки залежно від методів встановлення відсоткових ставок:

Резюме

Податок - це обов’язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до ПКУ. Платежі до бюджету поділяють на: плату, відрахування, податок. Характерними ознаками податку є: обов’язковість платежу, перехід права власності при сплаті податку, безоплатний характер, законодавча регламентація, відсутність цільового призначення.

"г& Податки виконують три функції: фіскальну, регулюючу, контрольну.

>ї. 3 огляду на фіскальну функцію, податки повинні відповідати таким вимогам: рівнонапруженість, стабільність, рівномірність. У складі регулюючої функції податків розглядається і стимулююча функція.

До основних елементів податку належать: платник, об’єкт, база.

ставка, пільга, податковий період, порядок обчислення податку, сірок та порядок сплати податку і подання звітності про обчислення і сплату податку.

Усі податкові платежі класифікують залежно від: бюджетного устрою, способу стягнення, форми оподаткування, економічного змісту об’єкта оподаткування, суб'єкта оподаткування, рівня державних структур, що встановлюють податки.

Тестові завдання

  1.  Податки характеризуються як:
  2.  збори, відрахування, платежі підприємств у міністерства;
  3.  форма фінансових відносин між державою і підприємствами, побудована на основі еквівалентного обміну;
  4.  обов’язкові, безумовні платежі до відповідного бюджету, що справляються з платників податків;
  5.  дохід (прибуток) підприємства, що перераховується до бюджету.
  6.  Податки виконують такі функції:
  7.  фіскальну, контрольну, емісійну;
  8.  розподільчу, регулюючу, стимулюючу;
  9.  розподільчу, стимулюючу, фіскальну;
  10.  фіскальну, регулюючу, контрольну.
  11.  Стимулюючий вплив податків розкривається:
  12.  у контексті регулюючої функції податків;
  13.  через контроль за сплатою податків;
  14.  через визначення об’єкта оподаткування;
  15.  у процесі встановлення податкових ставок.
  16.  Об'єкт оподаткування - це:
  17.  фізичний, вартісний чи інший характерний вираз об’єкта оподаткування;
  18.  предмет чи процес, що підлягає оподаткуванню;
  19.  юридична або фізична особа, на яку законом покладено обов’язок сплачувати податок;
  20.  одиниця вимірювання податку.
  21.  Ставка податку характеризується як:
  22.  сума податку, визначена до сплати в бюджет;
  23.  законодавчо встановлений розмір податку на одиницю виміру бази оподатку вання;
  24.  сума, фактично сплачена до бюджету;
  25.  процентна ставка, за якою визначається сума відрахувань до сплати в місцевий бюджет.
  26.  Розрізняють такі податкові ставки:
  27.  базові;
  28.  граничні;
  29.  абсолютні;
  30.  усе перелічене.
  31.  База оподаткування - це:
  32.  фізичний, вартісний чи інший характерний вираз об’єкта оподаткування ;
  33.  предмет чи процес, що підлягає оподаткуванню;
  34.  законодавчо встановлений розмір податку на одиницю виміру бази оподатку вання;
  35.  сума податку, визначена до сплати в бюджет.
  36.  Джерелами сплати податків виступають:
  37.  додана вартість, валові витрати, заробітна плата;
  38.  прибуток, заробітна плата;
  39.  грошові фонди, майно, капітал;
  40.  валові витрати, фонди спеціального призначення.
  41.  Платники податку - це:
  42.  юридичні особи незалежно від форм власності, які мають об’єкти оподаткування;
  43.  фізичні чи юридичні особи, які мають об’єкти оподаткування і на яких покладено обов’язок сплати податків та зборів;
  44.  фізичні особи - підприємці;
  45.  усі фізичниі і юридичні особи, незалежно від форм власності.
  46.  Податкова пільга - це:
  47.  розмір відстрочки податку;
  48.  предмет чи процес, що підлягає оподаткуванню;
  49.  повне або часткове звільнення від сплати податку;
  50.  одиниця вимірювання податку.

Ставка, пільга, податковий період, порядок обчислення податку, сірок та порядок сплати податку і подання звітності про обчислення і сплату податку.

X. Усі податкові платежі класифікують залежно від: бюджетного устрою, способу стягнення, форми оподаткування, економічного змісту об’єкта оподаткування, суб'єкта оподаткування, рівня державних структур, що встановлюють податки.

Тестові завдання

  1.  Податки характеризуються як:
  2.  збори, відрахування, платежі підприємств у міністерства;
  3.  форма фінансових відносин між державою і підприємствами, побудована на основі еквівалентного обміну;
  4.  обов’язкові, безумовні платежі до відповідного бюджету, що справляються з платників податків;
  5.  дохід (прибуток) підприємства, що перераховується до бюджету'.
  6.  Податки виконують такі функції:
  7.  фіскальну, контрольну, емісійну;
  8.  розподільчу, регулюючу, стимулюючу';
  9.  розподільчу, стимулюючу, фіскальну;
  10.  фіскальну, регулюючу, контрольну.
  11.  Стимулюючий вплив податків розкривається:
  12.  у контексті регулюючої функції податків;
  13.  через контроль за сплатою податків;
  14.  через визначення об’єкта оподаткування;
  15.  у процесі встановлення податкових ставок.
  16.  Об'єкт оподаткування - це:
  17.  фізичний, вартісний чи інший характерний вираз об'єкта оподаткування;
  18.  предмет чи процес, що підлягає оподаткуванню;
  19.  юридична або фізична особа, на яку законом покладено обов’язок сплачувати податок;
  20.  одиниця вимірювання податку.
  21.  Ставка податку характеризується як:
  22.  сума податку, визначена до сплати в бюджет;
  23.  законодавчо встановлений розмір податку на одиницю виміру бази оподаткування;
  24.  сума, фактично сплачена до бюджету;
  25.  процентна ставка, за якою визначається сума відрахувань до сплати в місцевий бюджет.

(. Розрізняють такі податкові ставки:

  1.  базові;
  2.  граничні;
  3.  абсолютні;
  4.  усе перелічене.
  5.  База оподаткування - це:
  6.  фізичний, вартісний чи інший характерний вираз об’єкта оподаткування ;
  7.  предмет чи процес, що підлягає оподаткуванню;
  8.  законодавчо встановлений розмір податку на одиницю виміру бази оподаткування;
  9.  сума податку, визначена до сплати в бюджет.
  10.  Джерелами сплати податків виступають:
  11.  додана вартість, валові витрати, заробітна плата;
  12.  прибуток, заробітна плата;
  13.  грошові фонди, майно, капітал;
  14.  валові витрати, фонди спеціального призначення.
  15.  Платники податку - це:
  16.  юридичні особи незалежно від форм власності, які мають об’єкти оподаткування;
  17.  фізичні чи юридичні особи, які мають об’єкти оподаткування і на яких покладено обов’язок сплати податків та зборів;
  18.  фізичні особи - підприємці;
  19.  усі фізичниі і юридичні особи, незалежно від форм власності.
  20.  Податкова пільга - це:
  21.  розмір відстрочки податку;
  22.  предмет чи процес, що підлягає оподаткуванню;
  23.  повне або часткове звільнення від сплати податку;
  24.  одиниця вимірювання податку.

//. Податкова пільга надається шляхом:

  1.  (вільнення від сплати податку та збору;
  2.  податкового вирахування (знижки);
  3.  зменшення податкового зобов'язання;
  4.  усе перелічене.
  5.  Найдавнішими формами податків були:
  6.  данина, подушний податок;
  7.  податок на прибуток;
  8.  мито, акцизний податок;
  9.  податок на додану вартість.
  10.  До прямих податків належать:
  11.  ПДВ. податок на прибуток підприємств, мито, плата за землю, податок з доходів громадян;
  12.  податок на прибуток підприємств, рентні платежі, плата за землю, податок на нерухоме майно;
  13.  податок на прибуток підприємств, акцизний податок, плата за землю, ввізне (імпортне) мито;
  14.  податок на прибуток підприємств, податок з доходів громадян, податок на нерухоме майно, ПДВ.
  15.  До непрямих податків належать:
  16.  ПДВ, акцизний податок, ввізне (імпортне) мито;
  17.  ПДВ, акцизний податок, рентні платежі;
  18.  акцизний податок, державне мито, податок на нерухоме майно;
  19.  плата за землю, податок на нерухоме майно; податок з доходів громадян.
  20.  До елементів системи оподаткування не включають:
  21.  платник;
  22.  суб’єкт;
  23.  джерело;
  24.  фінансові санкції.
  25.  Залежно від способу стягнення, податки класифікують на:
  26.  розкладні і окладні;
  27.  прямі і непрямі;
  28.  загальнодержавні і місцеві;
  29.  регулярні і разові.

/ 7. і а формою оподаткування, податки класифікують на:

  1.  розкладні і окладні;
  2.  прямі і непрямі;
  3.  загальнодержавні і місцеві;
  4.  регулярні і разові.
  5.  За рівнем державних структур, що встановлюють податки, їх класифікують на:
  6.  розкладні і окладні;
  7.  прямі і непрямі;
  8.  загальнодержавні і місцеві;
  9.  регулярні і разові.
  10.  Ставки яких з наведених податків належать до пропорційних?
  11.  фіксований податок для громадян-підприємців;
  12.  акцизний податок;
  13.  податок на прибуток;
  14.  плата за землю.
  15.  Відсоткові ставки можуть бути:
  16.  пропорційними;
  17.  прогресивними;
  18.  регресивними;
  19.  усе перелічене.

Питання для самоконтролю

  1.  У чому полягає сутність податків?
  2.  У чому різниця між податками та іншими видами платежів до бюджету?
  3.  Назвіть характері ознаки податку.
  4.  Які функції виконують податки?
  5.  Що забезпечує фіскальна функція?
  6.  За допомогою яких інструментів реалізується регулююча функція?
  7.  Хто здійснює функцію контролю за сплатою податків?
  8.  Назвіть елементи податку.
  9.  За якими ознаками класифікують податки?
  1.  Податкова пільга надається шляхом:
  2.  (вільнення від сплати податку та збору;
  3.  податкового вирахування (знижки);
  4.  зменшення податкового зобов'язання;
  5.  усс перелічене.
  6.  Найдавнішими формами податків були:
  7.  данина, подушний податок;
  8.  податок на прибуток;
  9.  мито, акцизний податок;
  10.  податок на додану вартість.
  11.  До прямих податків належать:
  12.  ПДВ. податок на прибуток підприємств, мито, плата за землю, податок з доходів громадян;
  13.  податок на прибуток підприємств, рентні платежі, плата за землю, податок на нерухоме майно;
  14.  податок на прибуток підприємств, акцизний податок, плата за землю, ввізне (імпортне) мито;
  15.  податок на прибуток підприємств, податок з доходів громадян, податок на нерухоме майно, ПДВ.
  16.  До непрямих податків належать:
  17.  ПДВ, акцизний податок, ввізне (імпортне) мито;
  18.  ПДВ. акцизний податок, рентні платежі;
  19.  акцизний податок, державне мито, податок на нерухоме майно;
  20.  плата за землю, податок на нерухоме майно; податок з доходів громадян.
  21.  До елементів системи оподаткування не включають:
  22.  платник;
  23.  суб’єкт;
  24.  джерело;
  25.  фінансові санкції.
  26.  Залежно від способу стягнення, податки класифікують на:
  27.  розкладні і окладні;
  28.  прямі і непрямі;
  29.  загальнодержавні і місцеві;
  30.  регулярні і разові.

/ 7. і а формою оподаткування, податки класифікують па:

  1.  розкладні і окладні;
  2.  прямі і непрямі;
  3.  загальнодержавні і місцеві;
  4.  регулярні і разові.
  5.  За рівнем державних структур, що встановлюють податки, їх класифікують на:
  6.  розкладні і окладні;
  7.  прямі і непрямі;
  8.  загальнодержавні і місцеві;
  9.  регулярні і разові.
  10.  Ставки яких з наведених податків належать до пропорційних?
  11.  фіксований податок для громадян-підприємців;
  12.  акцизний податок;
  13.  податок на прибуток;
  14.  плата за землю.
  15.  Відсоткові ставки можуть бути:
  16.  пропорційними;
  17.  прогресивними;
  18.  регресивними;
  19.  усе перелічене.

Питання для самоконтролю

  1.  У чому полягає сутність податків?
  2.  У чому різниця між податками та іншими видами платежів до бюджету?
  3.  Назвіть характері ознаки податку.
  4.  Які функції виконують податки?
  5.  Що забезпечує фіскальна функція?
  6.  За допомогою яких інструментів реалізується регулююча функція?
  7.  Хто здійснює функцію контролю за сплатою податків?
  8.  Назвіть елементи податку.
  9.  За якими ознаками класифікують податки?

ОРГАНІЗАЦІЯ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ

Що Ви повинні знати після вивчення матеріалу даної теми:

  •  суть та принципи побудови податкової системи структуру системи оподаткування України
  •  податкові проблеми
  •  напрями реформу вання податкової системи
  •  як податкові фактори впливають на режим інвестування
  •  вплив податкових стимулів на розвиток інвестиційно-інноваційної діяльності

Ключові слова

  •  податкова система

принципи побудови податкового законодавства податкові проблеми

  •  податкові відрахування
  •  амортизаційний режим
  •  податкові канікули
  •  податкові гавані
  •  офшорні зони

План викладу матеріалу

  1.  Податкова система України та принципи її побудови.
  2.  Необхідність та напрями реформування податкової системи України.
  3.  Вплив податків на розвиток і стимулювання інвестиційної та інноваційної діяльності.

Резюме

Тестові завдання Питання для самоконтролю

Податкова система України та принципи її побудови

Податкова система України починає своє існування з прийняття Закону України “Про систему оподаткування” від 25.06.1991року.

З 1 січня 2011 року набрав чинності Податковий кодекс України. Податкова система - це суку пність загальнодержавних та місцевих податків і зборів, що справляються у встановленому податковим законодавством порядку7.

У системі оподаткування виділяють дві підсистеми.

оптимально справедливої та економічно виправданої системи оподат- кування в майбутньому.

І Іобудову та функціону вання оптимальних податкових систем необхідно розглядати щодо відповідності їх принципів.

Принципи функціонування оптимальної податкової системи

C2

зводиться до компенсації втрати добробуту при сплаті податків за рахунок суспільних благ

C0ED

CFED

C2




1. М. 1989. С. 2629. Представители французского народа образовав Национальное собрание и полагая что невежество
2. Лабораторная работа 4 Составление программ с использованием массивов Цель работы- 1 изучить описан
3. Пневмокониоз
4. Дворянство в пьесе А П Чехова «Вишнёвый сад»
5. Николай Оттович фон Эссен
6. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата архітектури
7. 2 сем Основное преимущество Webпочты по сравнению с обычной электронной почтой заключается
8. Развитие ключевых компетентностей будущих педагогов профессионального обучения как педагогическая проблема
9. Исходный уровень знаний и навыков Студент должен знать Строение водорастворимых В1 В2 В6 PP С
10. Flotsam And Jetsam
11. Электроснабжение потребителей цеха.html
12. ТЕМА ОБЕСПЕЧЕНИЯ ЕДИНСТВА ИЗМЕРЕНИЙ МЕТРОЛОГИЯ Основные термины и определения Stte system for ensuring the uniform
13. реферату- Фіскальна політки держави Бюджетноподаткова політикаРозділ- Мікроекономіка Фіскальна політки
14. участниц; установлено что при переходе к евро остаются неизменными ранее взятые контрактные обязательства
15. Маркетинговые аспекты развития межфирменных сетей в России
16. ПЕРЕБУДОВА СТРУКТУРНОГО ПЛАНУ ТА ЕТАПИ ТРАПОВОГО ВУЛКАНІЗМУ ВОЛИНО-ПОДІЛЛЯ В ПІЗНЬОМУ ПРОТЕРОЗОЇ
17. Тема поэта и поэзии у АС Пушкина
18. настоящее и будущее Pоссии соотносилось почти исключительно с
19. гаемой лекции все события и процессы излагаются во взаимосвязях друг с другом внутри хрононологических
20. Тарас Федорович Трясило