Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

На тему- ldquo;Концептиобрази нещасливого кохання в сюжеті ldquo;Трістана та Ізольдиrdquo;

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

САМОСТІЙНА РОБОТА

З історії зарубіжної літератури

На тему:

“Концепти-образи нещасливого кохання в сюжеті

“Трістана та Ізольди”.


Дослідник культури французького середньовіччя Дені де Руж мон у своїй праці “Любов і західна культура” стверджує, що у західній літературі немає прикладів та історій  щасливого кохання. На мою думку причиню цього є те, що взаємна, благополучна любов, якій ніщо не загрожує, не є такого цікавою, не викликає стільки переживань та емоцій, як так, яка змушена долати перешкоди, перемагати все і всіх заради коротких миттєвостей щастя. Крім того, західноєвропейська людина навіть прагнула страждань, зокрема любовних. Страждання, муки і терпіння, а навіть і смерть заради кохання вважалися вершиною почутті, притаманних лише витонченим і духовно багатим особистостям.

Яскравим прикладом такої любовної історії і найбільш відомим сюжетом середньовіччя є “Трістан та Ізольда”, який має декілька версій, що належать різним авторам. В основі всіх варіантів твору-легенда про трагічне кохання королеви і лицаря, яке запалало від чарівного напою, випитого помилково і тривало до смерті головних героїв, незважаючи на переслідування. Протиріччя з моральними та суспільними принципами,  розлуку і загрозу смерті.

Противаги прозову версію Жозефа Бедьє в перекладі Максима Рильського, я зрозуміла, що шалена пристрасть Трістана та Ізольди так хвилює читача саме тому, що з самого початку приречена на нещастя. Закохані не можуть бути разом все життя. але не можуть бути разом все життя. але не можуть і одне без одного, хоча усвідомлюють гріховність свого почуття.  В основі концепції їх любові – страждання і безвихідь. Перешкоди, небезпека ще більша розпалюють пристрасть і Трістан та Ізольда знову і знову свідомо кидаються у вир почуттів, ідуть на смерть заради кохання. Складається враження, що герої не стільки люблять одне одного, кільки саме кохання;  вони навіть, на мій погляд, насолоджуються своїми муками і нещастями.

Дені де Ружмон зазначає, що Трістан та Ізольда, переживаючи сильну взаємну пристрасть, насправді люблять іншого в собі, а не іншого, як такого. У творі не помітно, щоб герої бажали щастя та безпеки один для одного; піклування і вболівання за іншого проявляються лише моментами,

Закохані самі штовхають на смерть і небезпеку себе і предмет свої любові. В розлуці страждають, а коли підозрюють, що інший вже не мучиться і не сумує, то своїми діями знову його до цього спонукує. Прикладом цього є те, що Трістан, будучи вигнаний Ізольда, вирішив померти: “Трістан бажає і прагне смерті, але не хай же хоч довідається королева, що він умирає з любові до неї, як вона це знатиме – він умре спокійніше”.

Цим самим він готовий нанести їй глибоку рану, але довести свою любов. Мабуть, це жорстоко і тому, я згідна з думкою Ружмона, що крізь шалену пристрасть героїв проявляється начебто навіть ненависть.

Закономірне завершення такої бурхливої любові, яке дійсно принесло спокій і умиротворення їх душам – це те, чого вони прагнули впродовж всього роману – смерть майже одночасно і одне біля одного.

Трістан та Ізольда з своїм вірним, шаленим, хоч і суперечливим кохання стали вічними образами світової літератури, ідеальними коханцями усіх часів.




1.  частота вращения ротора
2. ТЕМА 12 СОЦИАЛЬНАЯ ПОЛИТИКА Перед изучением данной темы внимательно прослушайте введение по теме
3. Граф МонтеКристо один из самых популярных романов Александра Дюма имеет ошеломительный успех у читател
4. Болезни с наследственной предрасположенностью
5. При каких условиях действует закон независимого наследования МенделяАпри сцеплении генов локализованных
6. а Запасов леса хвойных пород в России в 17 раза больше чем в промышленных странах мира вместе взятых а истощ
7. Модуль Создание базы данных в среде Microsoft ccess 2007 Вы будете изучать- Создание и редактирование ба
8. Направления психологической теории
9. Акционерные общества
10. Українське телебачення в 1991-2000 роках- Становлення, функціонування, правова база
11. Реферат
12. строительный колледж в составе государственного учреждения высшего профессионального образования rdquo;
13.  Комплексний та міжнаціональний характер порівняльного правознавства
14. ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС ДЛЯ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ Харків 2007 Затве1
15. ВАРИАНТ I ЧАСТЬ 2 Прочтите текст и выполните А1 ~А7; В1 ~ В9
16. Жизнь царицы цариц Тамар приступая к рассказу о кончине великой царицы предупреждает читателя что это бу.
17. Трудовий конфлікт це конфлікт у сфері трудових відносин із приводу засобів працезабезпечення рівня зар
18. твёрдые изделия; программные средства Softwre буквально
19. тема Франции Выполнил- студент 3го курса заочного отделения специалист Нечаев А
20. информация означает сведение разъяснение ознакомление.html