Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

методичним центром ВНАУ Міністерства аграрної

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

                                                               

                                                                    ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                             Науково-методичним центром ВНАУ

                                                      Міністерства аграрної політики та продовольства  України

                                                                

ТРУДОВЕ ПРАВО УКРАЇНИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ  КУРСОВОЇ РОБОТИ

для  бакалаврів

напрямів підготовки 6.030.601 «Менеджмент»,

6.030.402 «Право»

у вищих навчальних закладах ІІ-ІV рівнів акредитації

Міністерства аграрної політики та продовольства України

Вінниця

«Аграрна освіта»

2012

УДК 340.12

ББК 67.0 я 73

Методичні вказівки підготувала:

кандидат юридичних наук, доцент Мельничук О.Ф.,

(Вінницький національний аграрний університет)

Рецензенти: кандидат юридичних наук, доцент Панькевич В.М. (Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ);

кандидат юридичних наук, доцент Опольська Н.М. (Вінницький національний аграрний університет)

Рекомендовано до видання науково-методичною радою Вінницького національного аграрного університету (протокол №     від                    2012 р.)

Науково-методичний цент ВНАУ

Всі права охороняються. Жодна частина цього видання не може бути відтворена в будь-якій формі без письмової згоди Науково-методичного центру ВНАУ.

ПЕРЕДМОВА

Курсова робота з трудового права передбачена навчальним планом підготовки студентів напрямів «Менеджмент» та «Право». Її виконання і захист студентами  завершує вивчення дисципліни «Трудове право». Курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення й узагальнення знань, одержаних студентами під час опанування дисципліни, перевірити уміння самостійно викладати теоретичні положення, систематизувати  нормативно-правові акти та літературу, правильно застосовувати та тлумачити законодавство.

Трудове право — спеціальна галузь права. Вона має фундаментальний характер і є підґрунтям для подальшого опанування студентами інших дисциплін управлінського та юридичного характеру. Саме тому написання курсової роботи з цього предмета має на меті сприяти поглибленню отриманих теоретичних знань, їх систематизації, розвитку науково-теоретичного мислення, розширенню понятійного апарату, практичному застосуванню наукових методів (системного, функціонального, порівняльного, формально-юридичного та багатьох інших) у процесі вирішення поставлених завдань. Загалом, рівень підготовки курсової роботи та її захист дає змогу робити висновки про ступінь засвоєння студентом теоретичних знань і вміння їх застосовувати в науковій і практичній діяльності.

Підготовка курсової роботи має сприяти максимальному використанню одержаних у процесі вивчення трудового права знань. При цьому перед студентами постають такі завдання:

• сформулювати предмет дослідження й обґрунтувати його актуальність;

• визначати мету й основні завдання дослідження;

• відшукати і відібрати літературу, необхідну для всебічного висвітлення теми курсової роботи;

• логічно и послідовно викласти положення курсової роботи;

• зробити узагальнюючі висновки;

• оформити роботу відповідно до вимог;

• прилюдно захистити курсову роботу.

Для якнайповнішого розкриття теми курсової роботи студенти опрацьовують різноманітні джерела: Конституцію та чинне законодавство України, навчальну літературу, наукові монографії та збірники, періодику.

ОБСЯГ, СТРУКТУРА  КОЖНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ "ТРУДОВЕ ПРАВО"

Обсяг курсової роботи — 30-35 сторінок. Рекомендований обсяг структурних частин курсової роботи:

вступ — 2-3 сторінки, основна частина — 25-30 сторінок, висновки — 23 сторінки.

Курсова роботи повинна мати такі структурні елементи:

• титульну сторінку;

• зміст;

• вступ;

• основну частину;

• висновки;

список використаних джерел;

• додатки (якщо необхідно).

Титульна сторінка курсової роботи містить назву вищого навчального закладу, де виконана курсова робота, назву кафедри; назву курсової роботи; курс, група, прізвище, ім'я, по батькові студента; науковий ступінь, вчене звання, прізвище, ім'я, по батькові наукового керівника; місто і рік.

Студенту надається можливість обрати тему курсової роботи з орієнтовної тематики, що пропонується кафедрою правознавства. Вибираючи тему, слід орієнтуватися на наукову и навчальну літературу, інші джерела. Керівництво   курсовою роботою здійснюють найбільш кваліфіковані викладачі.

Зміст подають на початку курсової роботи. Він містить найменування та номери початкових сторінок вступу, всіх розділів і підрозділів основної частини, висновків, списку використаних джерел і додатків. Зміст необхідний для того, аби легше було орієнтуватись в напрацьованому матеріалі й послідовно та логічно його викладати.

У вступі розкривається сутність наукової проблеми, відображеної в обраній студентом темі, теоретичне й практичне значення, актуальність і доцільність її дослідження (особливо в умовах побудови соціальне правової держави і розвитку вільного громадянського суспільства в Україні), формулюється мета й завдання, які потрібно вирішити для досягнення поставленої мети. У вступі необхідно сформулювати зв'язок між теоретичною проблемою, що досліджується у курсовій роботі й практичною юридичною діяльністю, значенням її вивчення для вдосконалення правової системи та підвищення ефективності правового регулювання в сучасній Україні.

Назва (тема) курсової роботи, обрана студентами, має відповідати її змісту й розкривати основну мету дослідження. Залежно від того, наскільки зрозуміло і точно сформульовано мету курсової роботи, настільки вдалим буде вирішення основних завдань, поставлених перед студентом для її якнайповнішого і всебічного розкриття. Правильне визначення мети роботи дасть змогу студенту виокремити в ній основний напрямок дослідження, упорядкувати пошук і аналіз матеріалу його узагальнення.

Основна частина курсової роботи складається з розділів і підрозділів для зручнішої підготовки й опрацювання інформації. Кожний розділ починають з нової сторінки.  В розділах основної частини подають огляд існуючих точок зору щодо проблеми дослідження, аналіз та узагальнення результатів досліджень; власну аргументовану позицію щодо досліджуваної проблеми.

Слід сформулювати стислі висновки. Для цього необхідно лаконічно, логічно й аргументовано викладати зміст і результати досліджень.

На найбільш послідовне і всебічне розкриття теми курсової роботи студента спрямовує його науковий керівник, який допомагає підібрати необхідні джерела, консультує стосовно обсягу змісту й співвідношення структурних частин курсової роботи, надає поради стосовно методології дослідження, узагальнення результатів. Протягом першого тижня після ухвалення теми курсової роботи кожний студент разом із науковим керівником складає календарний план підготовки курсової роботи, зазначаючи терміни виконання окремих етапів дослідження. На підставі календарних планів складається розклад захисту студентами курсових робіт, який затверджується деканом.

У висновках до курсової роботи викладають найбільш важливі наукові та практичні результати дослідження. Напрацьований в основній частині теоретичний матеріал узагальнюється й систематизується. У висновках розкривається його значення для юридичної науки й практики, для подальшого розвитку правової держави і громадянського суспільства в Україні.

У списку використаних джерел наводиться література, на яку посилається автор курсової роботи. Для якнайповнішого розкриття теми курсової роботи  необхідно опрацювати приблизно 20-30 таких джерел. Їх необхідно розміщувати у списку  в алфавітному порядку прізвищ авторів або заголовків. Посилання подаються після закінчення цитати в квадратних дужках, де вказують порядковий номер джерела у списку використаної літератури й сторінки джерела, з яких здійснювалось цитування (наприклад: [14, с. 31-48]). У списку використаних джерел вказують прізвище й ініціали автора, назву джерела, місце видання, видавництво, рік видання і сторінку.

У додатки включають допоміжний матеріал, необхідний для повноти сприйняття курсової роботи: схеми, таблиці, ілюстрації тощо. Схеми и таблиці, самостійно підготовлені студентом за темою курсової роботи, підвищують науково-теоретичну значимість проведеного дослідження, вказують на здатність до систематизації й узагальнення викладеного матеріалу.

На останній сторінці, після списку використаних джерел студент підписує курсову роботу і ставить дату її виконання.

ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсову роботу друкують за допомогою комп'ютера на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 (210х297 мм) через 1,5 міжрядковий інтервал. Мінімальна висота шрифту 1,8 мм.

Текст необхідно друкувати, залишаючи поля таких розмірів:

зліва —  30 мм, справа — 10 мм, зверху - 20 мм, знизу —  20 мм. Шрифт друку має бути чітким, щільність тексту — однаковою.

Текст основної частини курсової роботи поділяють на розділи та підрозділи. Заголовки структурних частин роботи "ЗМІСТ", "ВСТУП", "РОЗДІЛ", "ВИСНОВКИ", "СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ", “ДОДАТКИ” друкують великими літерами. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Відстань між заголовком і текстом має дорівнювати 2 інтервалам.

Номер розділу ставлять після слова "РОЗДІЛ" (наприклад, РОЗДІЛ 2). Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку, наприклад: "2.3." (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу.

При написанні курсової роботи обов'язково потрібно давати посилання на джерела, окремі положення яких цитуються в курсовій роботі. Такі посилання дають змогу відшукати документи й перевірити достовірність відомостей про цитування документа, дають необхідну інформацію щодо нього, допомагають з'ясувати його зміст, мову тексту, обсяг.

Курсову роботу студент пише українською мовою у чіткій відповідності із змістом. Не дозволяється дослівне переписування правничої літератури та нормативно-правових актів. Висновки, судження студента мають бути логічними й обгрунтованими. Подаючи різні точки зору з дискусійних питань, необхідно висловити й обґрунтувати свою.

Курсові роботи, написані з порушенням встановлених вимог, не допускаються до захисту.

ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Підготовлена до захисту курсова робота має бути відрецензована науковим керівником не пізніше, ніж за два тижні до захисту курсової роботи. В рецензії науковий керівник дає їй стислу характеристику, оцінює загальнотеоретичний рівень, глибину проведених досліджень, послідовність викладення матеріалу, відповідність оформлення роботи вимогам Методичних рекомендацій, розкриває її недоліки й можливі шляхи їх усунення.

Один примірник рецензії видається перед захистом курсової роботи студенту, а другий зберігається на кафедрі. До захисту курсової роботи студент допускається після оформлення роботи відповідно до встановлених вимог й одержання позитивної рецензії керівника курсової роботи.

Захист курсових робіт відбувається згідно з планом навчального процесу та розкладом захисту студентами курсових робіт перед комісією у складі двох-трьох викладачів кафедри за участю керівника курсового проекту (роботи).

Захист курсової роботи починається з представлення студента і теми його роботи. Потім слово надається студентові, який протягом 10 хвилин розкриває суть роботи, обґрунтовуючи тему її й теоретичні висновки.

У доповіді необхідно:

• назвати тему курсової роботи, показати її актуальність і значущість;

• сформулювати основну мету і завдання дослідження;

• окреслити структуру роботи;

• доповісти про результати роботи, зроблені висновки й пропозиції.

Після цього науковий керівник, викладачі кафедри, запрошені студенти, практичні працівники ставлять студентові запитання за темою дослідження. Керівник курсової роботи характеризує курсову в цілому, наголошує на її позитивних сторонах: науково-дослідному характері, актуальності дослідження, новизні, практичній цінності; вказує на недоліки. Захист курсової роботи завершується стислим заключним виступом студента, в якому він дає відповіді на запитання і зауваження тих, хто бере участь в обговоренні.

Після захисту курсових робіт викладачі обговорюють результати захисту кожної курсової роботи і виставляють оцінки. В оцінці враховують повноту розкриття теми роботи, послідовність і логічність викладеного матеріалу, дотримання вимог щодо оформлення курсової роботи, зміст доповіді й відповідей на запитання під час захисту курсової роботи, відгук наукового керівника. Оцінка ставиться в залікову відомість навчальної групи та в заліковій книжці студента. У разі незадовільної оцінки курсову роботу необхідно доопрацювати або виконати нову за іншою темою,

Курсові роботи зберігаються на кафедрі протягом одного року.

ОРІЄНТОВНІ ТЕМИ  КУРСОВИХ РОБІТ

  1.  Трудове право як галузь права України.
  2.  Становлення та розвиток трудового права.
  3.  Система трудового законодавства України.
  4.  Роль і функції трудового права в умовах розвитку ринкових відносин в Україні.
  5.  Основні принципи трудового права України.
  6.  Становлення і розвиток соціального партнерства в Україні.
  7.  Роль і значення локального регулювання трудових відносин.
  8.  Юридичні гарантії права на працю.
  9.  Суб'єкти трудового права.
  10.  Колективні договори та угоди, їх роль і значення за сучасних умов.
  11.   Правове регулювання зайнятості та працевлаштування.
  12.   Види трудових договорів і порядок їх укладення.
  13.   Контракт як особлива форма трудового договору.
  14.    Підстави припинення трудового договору.
  15.   Правове регулювання робочого часу.
  16.   Правове регулювання часу відпочинку.
  17.   Правове регулювання оплати праці.
  18.   Дисциплінарна відповідальність працівників.
  19.  Правове регулювання праці молоді.
  20.   Правове регулювання праці жінок.
  21.    Правове регулювання охорони праці на підприємстві.
  22.   Матеріальна відповідальність працівників за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації.
  23.   Індивідуальні трудові спори і порядок їх вирішення.
  24.  Колективні трудові спори: правові питання.
  25.    Нагляд і контроль за дотриманням законодавства про працю.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

  1.  Конституція України. - К., 1996.
  2.  Кодекс законів про працю України// Кодекси України. У 3-х книгах. Кн.3  - К., 1997.
  3.  Кодекс України про працю з постатейними матеріалами. За ред. Товстенка О.П., Вакуленка В.М. –К., 2000.
  4.  Нормативні акти України про працю // Збірник законодавчих актів. - К., 1996.
  5.  Про відпустки. Закон України від 15 листопада 1996 р. // ВВРУ. - 1997. -№2.
  6.  Про державну допомогу сім’ям з дітьми. Закон України // Голос України. – 1992. – 16 грудня; Урядовий кур’єр. – 1994. – 6 січня.
  7.  Про зайнятість населення. Закон України від 1 березня 1991 р. //ВВРУ. -1991.-№14;  Голос України. – 1992. – 17 грудня; Голос України. – 1997. – 30 грудня.
  8.  Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 1 квітня 1996 р. №9//Право України. -1996. - №12.
  9.  Про колективні договори і угоди. Закон України від 1 липня 1993 р. // ВВРУ. - 1993. - №36.
  10.  Про обов’язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності. Закон України // Голос України. – 1999. – 3 листопада.
  11.  Про оплату праці. Закон України від 1 травня 1995 р. // ВВРУ. - 1995. - №17.
  12.  Про охорону праці .Закон України від 14 жовтня 1992 р. // ВВРУ. - 1992. -№49.
  13.  Про пенсійне забезпечення військовослужбовців і осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ. Закон України // Голос України. – 1996. – 20 квітня.
  14.  Про пенсійне забезпечення. Закон України // Голос України. – 1991. – 17 грудня; ВВРУ. – 1997. - №34.
  15.  Про практику розгляду судами трудових спорів: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 р. №9//Право України. -1993. - №2.
  16.  Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності. Закон України // Голос України. – 1999. – 5 жовтня.
  17.  Про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей. Закон України // Урядовий кур’єр. – 1999. – 19 жовтня.
  18.  Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту. Закон України // Голос України. – 1993. – 12 листопада; Урядовий кур’єр. – 1999. – 27 травня.
  19.  Про статус ветеранів військової служби та їх соціальний захист. Закон України // Урядовий кур’єр. – 1998. – 16 квітня.
  20.  Про статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Закон України // Голос України. – 1991. – 27 березня; Голос України. – 1992. – 30 липня; Вінницька газета. – 1993. – 30 червня; Голос України. – 1996. – 25 червня.


ДОДАТКИ

Додаток 1. Зразок титульної сторінки курсової роботи

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ МЕНЕДЖМЕНТУ, АДМІНІСТРУВАННЯ ТА ПРАВА

КАФЕДРА ПРАВОЗНАВСТВА

КУРСОВА РОБОТА

на тему:  «ОХОРОНА ПРАЦІ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ»

                                                                       Студента __ курсу, групи ___

                                                                  Петренка Сергія Івановича

                                                                          Науковий керівник

                                                                          Мельничук Ольга Федорівна

                                                                   кандидат юридичних наук, доцент

Вінниця 2012


Додаток 2. Зразок  оформлення змісту курсової роботи

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………....3

РОЗДІЛ 1. ОХОРОНА ПРАЦІ ЯК ІНСТИТУТ ТРУДОВОГО ПРАВА……….. 5

1.1. Поняття охорони праці на виробництві………………………………...13

1.2. Організація охорони праці працівників на підприємстві……………...19

РОЗДІЛ 2. ОХОРОНА ПРАЦІ ДЕЯКИХ КАТЕГОРІЙ ПРАЦІВНИКІВ ……...20

2.1. Охорона праці жінок……………………………………………………..20

2.2. Охорона праці неповнолітніх та осіб із зниженою працездатністю….27

ВИСНОВКИ ……………………………………………………………………… 32

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……..…………………………………..34

Додаток 3. Зразок оформлення списку використаних джерел

1. Василій Великий. Гомілії / Василій Великий ; [пер. з давньогрец. Л. Звонська]. -Львів : Свічадо, 2009. - 307 с.

2. Суберляк О. В. Технологія переробки полімерних та композиційних матеріалів : підруч. [для студ. вищ. навч. закл.] / О. В. Суберляк, П. І. Баштанник. - Львів : Свічадо, 2009. - 365 с.

3. Акофф Р. Л. Идеализированное проектирование: как предотвратить завтрашний кризис сегодня. Создание будущего организации / Акофф Р. Л., Магидсон Д., Эддисон Г. Д. ; пер. с англ. Ф. П. Тарасенко. - Днепропетровск : Баланс Бизнес Букс, 2007. - XLIII, 265 с.

4. Методика нормування ресурсів для виробництва продукції рослинництва / [ Вітвіцький В. В., Кисляченко М. Ф., Лобастов І. В., Нечипорук А. А.]. - К. : НДІ "Украгропромпродуктивність", 2008. - 124 с. - (Бібліотека спеціаліста АПК. Економічні нормативи).

5. Психология менеджмента / [ Власов П. К., Липницкий А. В., Лущихина И. М. и др.]; под ред. Г. С. Никифорова. - [3-е изд.]. - X. : Гуманитар. центр, 2008. - 520 с.

6. Проблеми типологічної та квантитативної лексикології : [зб. наук. праць / наук. ред. Каліущенко В. та ін.]. - Чернівці: Рута, 2008. - 310 с.

7. Європейський Союз : словник-довідник / [ред.-упоряд. М. Марченко]. - 2-ге вид., оновл. - К. : К.І.С., 2006. - 138 с.

8. Кримінально-процесуальний кодекс України : за станом на 1 груд. 2005 р. /
Верховна Рада України. - Офіц. вид. - К. : Парлам. вид-во, 2006. - 207 с. -   (Бібліотека офіційних видань).

9. Медична статистика : зб. нормат. док. / упоряд. та голов. ред. В. М. Заболотько. - К. : МНІАЦ мед. статистики : Медінформ, 2006. - 459 с. - (Нормативно-правові документи).

10. Експлуатація, порядок і терміни перевірки запобіжних пристроїв посудин, апаратів і трубопроводів теплових електростанцій : СОУ-Н ЕЕ 39.501:2007. - Офіц. вид. - К. : М-во палива та енергетики України, 2007. - 74 с. - (Нормативний документ Мінпаливенерго України. Інструкція).


НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ

Мельничук О.Ф.

ТРУДОВЕ ПРАВО УКРАЇНИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ  КУРСОВОЇ РОБОТИ

для  бакалаврів

напрямів підготовки 6.030.601 «Менеджмент»,

6.030.402 «Право»

у вищих навчальних закладах ІІ-ІV рівнів акредитації

Міністерства аграрної політики та продовольства України

Обчислювальний центр

Вінницького національного аграрного університету

21008, Вінницький р-н, с. Агрономічне, вул. Сонячна, 3




PAGE  2




1. прототип был взят широкоуниверсальный фрезерный инструментальный станок с ЧПУ модели 67К25ПФ2
2. Курсовая работа- Дисквалификация как вид административного наказания
3. История болезни - Неврология резидуальные явления перинатального поражения
4. Государственное регулирование природоохранной деятельност
5. 120Гц монотонность работы длительное нахождение в сидячем положении и постоянное напряжение зрительной сис
6. Вступ Характеристика Українського державного підприємства поштового зв~язку ldquo;Укрпоштаrdquo; Мет
7. Текстовый редактор MS WORD
8. Вивчення ефективного застосування ігрового та змагального методів у фізичному вихованні учнів молодших класів
9. 7 17 ~ 83 ммоль-л Кальций 1
10. РАБОЧАЯ ПРОГРАММА по обществознанию
11. управленческого строения ключевого сектора формируемой в настоящее время национальной инновационной эконо
12. Тема дипломной работы- ~~Разработка технологического процесса изготовления детали ~~РЫЧАГ~
13. то проклятые а кемто оплакиваемые исчезали гдето в желудке падальщиков
14. Своей игре 2008 Редактор Юрий Козьмин Ариэль МУЖЧИНА И ЖЕНЩИНА 10
15. солидированногобюджета 115доходовфедеральногО бюджета и 232 доходов Территориальных бюджетов
16. I I don~t believe you Mrs
17. Петушков Дмитрий Александрович
18. задание и введите ответ в специальную таблицу для ответов
19. один из ключевых и прибыльных секторов современной экономики
20.  Спілкування як одна з нагальних потреб людини Як зазначалося спілкування в нашому житті відіграє дуже в