Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

бюджет від англійського budget буквально означає

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ЕКОНОМІКА СІМ'Ї

  1.  Бюджет сім'ї

      Організація сімейної економіки у великій мірі залежить від сімейного бюджету. Слово "бюджет" від англійського   budget буквально означає "сумка". Бюджет сім'ї - це баланс прибутків і витрат, який характеризує рівень життя сім'ї. Він показує всі прибутки за різними джерелами їх одержання і всі витрати за їх призначенням, а також джерела і розміри придбання продовольчих, непродовольчих товарів та послуг.

      Сімейний бюджет можна складати на місяць, тиждень, рік – в  залежності від економічної далекоглядності, господарського таланту  подружжя. Щоб скласти сімейний бюджет, перш за все слід порахувати прибутки. Під прибутками розуміють гроші чи матеріальні цінності, які одержують від підприємств, організацій, окремої особи у вигляді  заробітної плати чи від якого-небудь виду діяльності. Всі отримані засоби складають сукупний прибуток. У схематичному вигляді його можна зобразити так:

сукупний прибуток = грошові прибутки + натуральні + пільги.

Як видно, сукупний прибуток охоплює в собі всі види прибутків. А у грошові прибутки включаються тільки гроші, одержані членами сім'ї за певний період часу у вигляді заробітної плати.

Витрати - затрати, витрачення чого-небудь для певних цілей (можна витрачати гроші, продукти). Як уже зазначалось, бюджет сім'ї - це баланс прибутків і витрат. Тобто іншими словами, якщо витрати дорівнюють прибуткам, то такий бюджет вважається збалансованим. Якщо витрати перевищують прибутки, то бюджет має дефіцит. Коли ж прибутки більші за витрати, то бюджет називається надлишковим.

Коли бюджет сім'ї збалансований, то це дозволяє раціонально використовувати ресурси сім'ї більш повно, задовольнити потреби всіх її членів.

Під балансом розуміють рівновагу чи точне зіставлення окремих сторін якого-небудь явища.

Структуру сімейного бюджету, як і структуру всякого іншого, можна зобразити у вигляді таблиці, яка складається з двох розділів.

           Приблизна структура сімейного бюджету

Сімейні прибутки

%

Сімейні витрати

%

1. Заробітна плата членів сім'ї

2. Пенсії, стипендії, допомога.

3. Прибутки від особистого
присадибного господарства

4. Прибутки від інших джерел

1 .На харчування.

2. На промислові вироби та
предмети домашнього вжитку

3. Виплати за квартиру та комунальні послуги

4. Податки та інше

Розглянемо кожну з частин сімейного бюджету більш детально.

                           Прибуткова частина сімейного бюджету

Прибутки можна умовно поділити на два види:

Трудові прибутки – до них належать заробітна плата, пенсії, допомога по безробіттю, субсидії та інше.

                                                                                                               Таблиця

Фіксування трудових прибутків

Вид прибутків

За тиждень(*52)

За місяць (*12)

За рік

Зарплата

Пенсія

Допомога

Інші

Всього (трудові прибутки)

Прибутки від власності - це прибутки від передачі в тимчасове користування будівель, приміщень, передання в оренду землі чи іншої власності, відсотки від банківських збережень чи від грошей, що позичались пішим особам. Одним словом, всі надходження від передачі в користування іншим особам власності і грошей власника.

Таблиця

 Фіксування прибутків від власності

Вид прибутків

За тиждень (*52)

За місяць (*12)

За рік

і

Відсотки від банківських збережень.

Передавання в оренду нерухомості

Цінні папери

Інші

Всього(прибутки від власності)

Крім цього, є такі поняття як фіксовані прибутки та змінні прибутки. І.Ліпсиц у книзі "Економіка без таємниць" поділяє сім'ю на дві основні групи:

сім'ї, що одержують фіксовані прибутки;

сім'ї, що одержують змінні прибутки.

До першої групи належать сім'ї, прибутки членів яких не залежать від ріння їх активності (пенсіонери, інваліди, безробітні, студенти і багатодітні сім'ї). До цієї групи відносять і сім'ї, члени яких працюють у галузях з фінансовими ставками, що оплачуються бюджетними організаціями (заклади охорони здоров'я, освіти, правоохоронні органи, заклади зв'язку та соціальної   служби тощо).

До другої групи відносять сім'ї, члени яких працюють на виробництві, підприємці та інтелігенція.

Прибуткова частина сімейного бюджету українських громадян може складатися з різних джерел.

Джерела прибуткової частини сімейного бюджету.

Прибутки сімейного бюджету - заробітна плата членів сім'ї + виплати та пільги з організацій + подарунки, виграші та інші джерела + прибутки від присадибного господарства і прибутки від підприємницької діяльності + прибутки від нерухомості та оренди + прибутки від цінних паперів + пенсії та стипендії.

Великий вплив на прибутки сім'ї маг інфляція (роздмухування, розбурхання), переповнення сфери обігу надлишковою масою паперових грошей, знецінення їх, як наслідок цього - підвищення товарних цін, зниження валютного курсу та інше). Інфляція фактично знецінює заробітки членів сім'ї, що призводить до збільшення різниці між номінальними і реальними прибутками сім'ї. Номінальні прибутки виражаються в грошовій формі, а реальні кількості предметів споживання та послуг, які можна придбати чи одержати за свої номінальні прибутки.

Сімейні прибутки складаються з сукупності особистих прибутків кожною з членів сім'ї.

Для економіки пересічної сім'ї характерна велика питома вага натурального господарства. Так, у Росії життя міських жителів на З відсотки, а сільських сімей на 25 відсотків забезпечується продуктами особистого присадибного господарства. Схожу ситуацію можна спостерігати і в Україні, як ідо не сказати більшого, що прибутки від присадибного господарства сільських жителів є основним джерелом прибутків випалі. Спостерігається тенденція забезпечення сімей продукцією присадибного господарства і в місті. Міські жителі беруть у держави садово-городні ділянки і намагаються забезпечити себе всією необхідною сі. продукцією самостійно.

Дані сімейного бюджету дають можливість оцінити рівень економічного розвитку країни. Визначається це законом Енгеля: з ростом прибутків у сім'ї пін ома вага витрат на харчування знижується, доля витрат на оренду житла і комунальні послуги зростає, а доля витрат на задоволення культурних та інших нематеріальних потреб зростає дуже помітно. За цими показниками можна робити висновки про рівень добробуту  різних груп населення країни і порівнювати добробут громадян різних країн.

 У першу чергу має задовольнитись потреба в харчуванні, тому і питома  вага витрат на нього знижується першою. Потім відбувається задоволення потреб в одязі, взутті, житлі. Зі зростанням прибутків збільшується доля витрат на покращання житлових умов, оплату житла, а також на задоволенні духовних потреб,  на освіту, на музичне обслуговування.

Витратна частина сімейного бюджету

Маючи певні прибутки, кожна сім'я має дбати про раціональне та економне здійснення витрат. Витрати повинні обліковуватись і контролюватись. Облік витрат має проводитись у сім'ї регулярно. У сімейному бюджеті виділяється чотири групи основних витрат.

Обов'язкові платежі.

Харчування.

Придбання промислових товарів.

Задоволення культурно-побутових потреб.

До обов'язкових платежів відносять: внески в громадські та кооперативні  організації, різноманітні членські внески, погашення позики та кредитів,  плата за квартиру, опалення, газ. воду, електроенергію та інші.

Особливу увагу бажано приділити витратам на харчування. Адже частка витрат саме на харчування в структурі бюджету певною мірою може вважатись показником рівня життя людей. Чим нижчий цей показник, тим вищий рівень добробуту сім'ї. Абсолютні ж розміри витрат на харчування збільшуються.

За статистикою на продукти харчування   у нас витрачається значна частина сімейного прибутку.

Визначаючи розміри витрат на харчування, не слід забувати, що частина продуктів може бути заготовлена з городу, саду, присадибного господарем: бажано, щоб витрати на харчування не перевищували 35 відсотків усіх витрат, але  досягти нього не завжди і не всім вдається.

Значна частина бюджетних витрат йде на придбання промислових  товарів (до 25%). До промислових товарів, звичайно, відносимо взуття, одяг,  господарчі товари, побутову   техніку, теле- і радіоапаратуру,   меблі,

різні предмети благоустрою квартири.

Досить велику частину сімейних витрат складають виграти на різні види послуг.

Їх можна розділити на такі групи: побутові, транспортні, зв'язку, культурно-масові та оздоровчі.

До побутових послуг відносять такі:

ремонт та технічне обслуговування побутових машин і приладів, меблів;

прання білизни;

хімічне чищення, фарбування речей, хутра;

ремонт житла;

послуги фотографів, фотолабораторій;

послуги перукарень та інші.

Транспортні послуги та послуги зв'язку - це проїзд у різних видах транспорту, поштові та телеграфні відправлення, міжміські переговори, встановлення телефонів, передплата на журнали та газети.

До послуг культурно-масових та оздоровчих закладів відносять послуги:

кіно, театрів, виставок;

спортивних секцій;

стоматологічних поліклінік;

косметологічних кабінетів;

санаторіїв, будинків відпочинку тощо.

Окрім основних чотирьох статей витрат слід врахувати й інші витрати: придбання подарунків, різних дрібниць. Треба передбачити і наявність резерву для компенсації непрогнозованих витрат (купування ліків, виклик таксі, незапланований ремонт холодильника і тощо).

2. Планування сімейного бюджету

Планування сімейного бюджету перш за все передбачає раціональне, економічно вигідне планування витрат.

Групи витрат

Існує кілька класифікацій витрат, але в кожній сім'ї є дві основні групи - витрати постійні та змінні.

Постійні витрати - це витрати, які можна здійснити чи запланувати на початку якого-небудь періоду і вони не зміняться до його кінця. До постійних витрат відносять плату за квартиру, передплату періодичних видань, транспортні послуги, податки. Але, на превеликий жаль, і ці види витрат у нас в Україні відзначаються невеликою постійністю У зв'язку з економічною нестабільністю в країні часто змінюються тарифи на житлово-комунальні послуги, зростає вартість на передплату газет та журналів навіть посеред року. Це все не може позитивно впливати на сімейний бюджет.

Змінні витрати - включають у себе періодичні (циклічні та сезонні) і одночасно непередбачені витрати.

До циклічних витрат відносять придбання предметів різної тривалості користування (меблі 10-12 років, верхній одяг 2-3 сезони, побутова техніка, матеріали, необхідні для ремонту квартири чи будинку тощо).

Сезонні витрати пов'язані з повними сезонними явищами (різноманітна заготівля насіння та добрив для городу чи саду тощо).

Витрати змінні = циклічні + сезонні + непередбачені та одноразові.

Одноразові витрати включають у себе витрати на предмети, що купуються тільки один раз (наприклад, весільні обручки) та непередбачені витрати, які найчастіше пов'язуються з критичними ситуаціями, що можуть скластись у сім'ї (ремонт побутової техніки, придбання ліків тощо).

Говорячи про постійні витрати, слід звернути увагу на деякі з них.

Витрати з сімейного бюджету можна фіксувати таким чином.

Таблиця

                                     Постійні витрати

Постійні витрати

За тиждень

За місяць

За квартал

За рік

Плата за комунальні послуги:

квартира

електроенергія тощо

орендна плата

відсотки за фіксовані податки

страхування

податки

інші постійні витрати

Всього

Податок обов'язковий внесок (платіж) у бюджет відповідного рівня чи в позабюджетний фонд, який здійснюють митники в порядку чи на \мовах, визначених законодавством.

Прибутковий податок вил податкового платежу, при якому обкладаються фізичні та юридичні особи, одержані в результаті трудової діяльності чи використання власності. Цей податок у цінній країні г основним видом прямих податків.

Як видно з таблиці, обов'язковою статтею витрат у бюджеті сім'ї с погашення взятих банківських грошових позик, кредитів та виплата відсотків

з них.

Кредит - це надання в борг товарів чи грошей. Коли в борг дають гроші.

то такий кредит називається грошовою позикою.

Але перш ніж вирішити питання про взяття позики, треба зважити і, головне, спланувати, як і коли сім'я матиме можливість її сплачувати. Адже борги, навіть незначні, слід своєчасно повертати.

Таблиця

Змінні втрати

Змінні витрати

За кожен день (365)

За тиждень(52)

За місяць(12)

За квартал (4)

За півріччя (2)

За рік

Хліб, борошняні вироби, сир, масло, ковбасні вироби

М'ясо, молоко, яйця

Фрукти та овочі

Солодощі

Решта продуктів

Прохолоджувальні та алкогольні напої

Споживання газу та електроенергії

Опалення

Одяг та білизна

Взуття

Платне медичне

обслуговування, ліки

Хоббі, курси

Допомога іншим, подарунки, пожертви

Дозвілля, ресторан, кав'ярня

Преса, книги, шкільні прилади

Витрати на щорічну відпустку

Транспортні витрати

Перукарня, косметика, салони

Кишенькові гроші

Ведення присадибного господарства

Інше

Всього

і

Якщо витрати повторюються через регулярні проміжки, то їх можна вказувати у вибраному інтервалі (наприклад, за місяць чи квартал), а також суму, що витрачається за рік.

                                                                                                   Таблиця                                                                                                                                                                                        

                                  Розрахунок регулярних витрат

Змінні витрати

За кожен день(*365)

За тиждень

(*52)

За місяць

(*12)

За півріччя (*2)

За рік

Хліб

2.40

876.00    

Бензин

60,00

720,00

Далі на основі виконання розрахунків може скластись повна картина обліку фінансових результатів життєдіяльності сім'ї.

                           Таблиця

Облік фінансових результатів життєдіяльності сім'ї

Прибутки

Витрати                                      

Від власності

Постійні

Всього

Всього                                         

Дані таблиці дають можливість проаналізувати стан бюджету сім'ї, кило побачити, чи він збалансований, чи має дефіцит чи, навпаки, надлишковий.

3. Сімейні ресурси та заощадження

Реєстрація прибутків та витрат сім'ї

Щоб по-справжньому та успішно зайнятись домашньою бухгалтерією, перш за все варто завести дві книги: господарчу та касову.

У господарчій книзі слід зазначити перелік всього майна із зазначенням його кількості та якості. Це меблі, предмети домашнього вжитку (килими, картини, радіо-, телеапаратура), кухонний посуд та сервізи (столовий посуд, порцеляна, скло, фаянс), постіль, столова білизна, верхній одяг, запаси продуктів, паливо тощо. Записи слід вести в товстому зошиті, для кожного розділу відвести достатню кількість і трійок. Ведення господарчої книги дасть можливість тримати все необхідне в полі зору, не купувати речей, без яких можна ще обійтись. Дім), навпаки, подбати про накопичення заощаджень для придбання нових речей, без яких важко обходитись членам сім'ї.

Другою книгою є касова книга. Б.Киселевська та Г.Сарповська в книзі "Лексикон домашнього господарства" (переклад з польської) рекомендують    у касовій книзі вести   три розділи.

Щоденні витрати, збереження і платежі. Витрати за день можуть виражатись у різних сумах, але треба піклуватись про те. щоб не перевищити загальної суми, призначеної на тиждень. Кожну витрату слід негайно заносити в касову книгу, щоб не забути про неї.

Приблизний запис щоденних витрат подається в такій формі.

                                       Таблиця

                                       Облік щоденних витрат

Дата

Продукт

Кількість

Сума витрат

10 грудня

Молоко, хліб

2 л., 2

Інші витрати

Всього

Після кожного надходження грошей від членів сім'ї до початку нового періоду (місяця, тижня, двох тижнів - залежно від термінів одержання заробітної плати) у касовій книзі слід визначити прибуток. Ведучи касову книгу регулярно, кожна господиня матиме чітке уявлення про зроблені покупки, їх кількість та вартість.

Касову книгу можна вести також і спрощеним способом у звичайному зошиті, куди вносять дві основні графи витрат - "продукти харчування" та      " інше". Суму щоденних витрат слід записувати поряд з переліком закуплених товарів, а весь рахунок за день підкреслювати. Щоб одержані суму витрат за тиждень, треба скласти щоденні виграти, підсумок записати і двічі підкреслити.

Підсумовуючи щотижневі витрати, у кінці місяця одержують загальну суму грошей. їх слід вирахувати з прибутку.

Якщо сім'я веде присадибне господарство, вирощуючи городину, фрукти, розводячи свійську птицю, кролів тощо, то ці дані також слід заносній до спеціальної графи касової книги. Записи дають змогу дізнатись, який прибуток від розведення тварин чи утримання птахів від городу чи саду, яким чином він полегшує утримання   сім'ї.   Щоб дістати про це правильну уяву, слід ретельно записувати кількість використаних овочів, фруктів, картоплі від свого городу, віднявши суму витрат на насіння, добрива і корми для тварин та птиці від вартості зібраних овочів та фруктів, а також м'ясо кролів і птиці, одержують суму, яка становить прибуток.

У касовій книзі бажано відзначати причини збільшення витрат, премії, плати за понадурочну роботу. Тоді легше буде орієнтуватись також у непостійних витратах і в загальному сімейному доході.

У кінці касової книги рекомендується дописувати всі щомісячні платежі, вгорі зазначивши назву місяця. Після внесення платежів за даний місяць у відповідній графі слід поставити позначку і сплачену суму.

Квитанції про плаху слід зберігати не менш ніж 1-2 роки, це важливі

документи.

У книзі А. Пінкової ''Поради молодій господині'" (переклад з чеської) автор радить домашні розрахунки вести у вигляді таблиці в зошиті, зразок якої наводиться нижче.

Таблиця

Розрахунок витрат і прибутків за місяць
Витрати за місяць 200 року

Дата

 їжа

Комунальні послуги

Миючі

засоби

Одяг

Культурні заходи

Особисті  потреби

Різне

1

2

3

4

5

6

7

 Прибутки за ……….. місяць 200__року

Заощадження

Всього

Надходження коштів

Взято в ощадній касі

Доплати на дітей

Інші прибутки

І т.д.

Всього

8

9

10

11

12

13

14

15

Графа 1.Записують виграти на придбання продуктів, відвідання кав'ярень, ресторанів та інше. Ці різноманітні статті значно впливають на весь бюджет сім'ї. Тому їх доцільно записувати також в окрему записну книжку, в якій зазначити витрати на купівлю продуктів за видами.

Графа 2. Витрати за користування житлом (квартплата, податки, плата за  воду, електроенергію,   паливо,   газ,   телефон,   радіо,    страхування), на  утримання будинку (ремонт).

Графа 3. Включає виграні на миючі і очищувальні засоби, за прання
та прасування білизни, на купівлю предметів особистої гігієни, на різні
дрібнички для домашньою господарства.

 Графа 4. Витрати на одяг та білизну для кожного члена сім'ї. Для уточнення  можна використати позначки: чоловік (Ч). жінка (Ж), діти (Д).

 Графа 5. Показує витрати на придбання книг, журналів, відвідування театру, концертів, виставок, за приватні курси, перебування дітей на канікулах,  дорожні витрати.

 Графа 6. Ці витрати записують за допомогою позначок (Ч,Ж,Д). Йдеться, наприклад, про плату за проїзд, перукарню, сигарети, парфуми та інші аналогічні  покупки.

 Графа 7. Записують витрати, пов'язані з експлуатацією автомобіля, дачі, витрати за кредит, подарунки, членські внески, вартість ліків тощо.

 Графа 8.   Включає готівкові вклали на поточний рахунок чи ощадну книжку.

 Графа 9.  Підсумок усіх витрат.

 Графа 10. Заробітна плата членів сім'ї.

 Графа  11,12. Мета ясна.

 Графа 13. Прибуток з кредиту.

 Графа14. Використовують для прибутків, які хочуть зазначити окремо.

 Графа  15. Підсумок щомісячних прибутків.

Як бачимо з досвіду найближчих сусідів (Польщі, Чехії), варіанти ведення касових чи бухгалтерських книг можуть бути найрізноманітнішими.

Записи в бухгалтерських книгах повинні вестись щоденно. Записи краще робити відразу ж після купівлі, адже важко тримати в пам'яті  покупки, зроблені мимохідь.

Говорячи про різні форми бухгалтерського обліку, цікаво буде згадати   і про поради щодо нього, які давав жінкам   М.В. Гоголь. Ось деякі витяги з його рекомендацій: "Не ведіть загальної видаткової книги , а на початку року зробіть кошторис усього наперед, охопіть усі потреби пани, прикиньте наперед, скільки можете і скільки ви повинні витратити на рік, відповідно до вашого статку, і все зведіть до круглих сум. Розділіть гроші на сім .... купок. У першій купці будуть гроші на квартиру, з опаленням, водою, дровами і всім, що тільки має відношення до стін дому  і до чистоти подвір'я. У другій купці - гроші для харчів і платою кухареві і годівлею   всього, що живе у вашому домі. У третій купці -екіпаж, карета, коні, кучер, сіно, овес. У четвертій купці - гроші на гардероб, тобто все, що потрібне для вас обох, для того, щоб з'явитись у світ чи сидіти вдома. У п'ятій купці будуть ваші кишенькові гроші.   У шостій купці     гроші на надзвичайні витрати, які можуть трапитись … (…). Зробіть, так, щоб усі сім купок були у вас не змішаними, ніби сім окремих міністерств. Враховуючи видатки кожного окремо, ні в якому разі не позичати з однієї купки для іншої.

Які не і ранилися б вам у цей час вигідні покупки, і як би не спокушали вони  вас своєю дешевизною не купуйте ... (. .) Змінившись у справі речового порядку ви непомітно для себе досягнете міцного душевного порядку".

Як бачимо, цілком по-сучасному викладені статті витрат. Змінились лише предмети побуту, але не характер розподілу коштів.

Скориставшись порадами М.В. Гоголя, деякі сім'ї для окремих витрат використовують конверти, куди поміщають відповідні суми. І справді, було б гарно не піддаватись спокусам перепозичати в самих себе. Це чудовий тренаж сили волі і розумного регулювання власних бажань і поривань.

Сімейні ресурси

Кожна сім'я в процесі свого існування вирішує масу проблем, виникають  у повсякденному житті. З якими ж проблемами зустрічаємось найчастіше?

Їх можна зобразити так.

Сімейні проблеми = здоров'я + ріст особистості + спосіб + безпека  + взаємна підтримка + фінанси.

У томатній економіці повсякденне життя розглядають  з позицій

його цілісності. Ось, наприклад, слід замислитись над своїм нормальним робочим днем та скласти список того, що зроблено за цей день. Хто вам допомагав? Які ваші дії допомогли сім'ї чи якому-небудь члену? Які дії принесли вам прибуток? А які дії призвели до витрат? Які дії принесли вам задоволення? Які роботи були для вас найважчими? Чому?

Щоб вирішити коло проблем сім'ї, її члени повинні постійно діяти, розв'язуючи їх.

"Схема процесу дії" завжди починається з особистого досвіду.

Особистий досвід = аналіз визначення задач —> отримання інформації —>   нове бачення   проблеми —> планування   —>   дії.

Члени сім'ї можуть розглядати проблемні ситуації, які виникають, по-різному і по-різному використовувати свої можливості, міру відповідальності. Вони можуть розвивати здібності, ставити перед собою завдання, планувати і виконувати певні дії. Оволодіння інформацією значно розвиває мислення, допомагає планувати свої дії, дає свіжі ідеї та силу. Якщо інформації не вистачає, то її треба здобувати в інших. Люди постійно повторюють цикл дій і прагнуть знаходити найкращі шляхи вирішення повсякденних проблем.

Щоб навчитись думати про своє повсякденне життя, про свої потреби і проблеми, слід навчитись визначати наявні ресурси, ресурси додаткові, які необхідні для того, щоб вирішити проблеми. Що таке ресурси?

Ресурси це засоби, за допомогою яких можуть бути  задоволені наші погреби, розв'язані різноманітні проблеми.

Сімейні ресурси не те, що має сім'я, над чим вона може встановити свій контроль.

У чоловіків та жінок, як стверджують фахівці, ресурси різні. Часто жінки не мають рівного з чоловіками доступу до багатьох ресурсів. Деякі з ресурсів більш досі) пні, а деякі зовсім недоступні. Їх необхідно домагатись, взаємодіючи із "зовнішніми" системами. Без деяких ми можемо спокійно обійтись, а деякі життєво необхідні. Головне отримати доступ до необхідних ресурсів та вміло їх використати в розв'язання сімейних проблем.

Розглянемо три   категорії ресурсів.

Перша категорія  -   людські ресурси:

знання;

уміння думати, аналізувати, створювати, вирішувати завдання;

здатність працювати над помилками для вирішення завдань;

фізична сила, енергія, працездатність;

  цінності, інтереси, взаємини, почуття, традиції;

   уміння   взаємодіяти,        піклуватись   про   інших,   спілкуватись, співпрацювати в досягненні мети;

    душа, чуйність.

Друга категорія   - матеріальні ресурси:

 приміщення і приладдя (житло, присадибні будівлі, водопостачання та інше);

земля;

домашні тварини і сільськогосподарський реманент (птиця, корова, вівці, кози,  насіння, інструменти);

споживчі  товари (їжа, одяг, паливо, меблі, обладнання);

засоби комунікації (радіо, пошта, телебачення, комп'ютерна технологія та інше);

транспортні засоби (велосипед, автомобіль, автобус   та інше);

грошові  та фінансові можливості;

матеріали для освіти та відпочинку (книги, ігри).

Третя категорія - ресурси навколишнього середовища:

природні матеріали (грунт, рослини, ліси, дощ);

громадське (суспільне) облаштування (дороги, школи, магазини, бібліотеки, громадські споруди);

соціально-культурні і економічні системи;

добровільні об'єднання, економічні заклади (банки, бізнес промисловість);

державне обслуговування (пошта, освіта, охорона здоров я, міліція); політичні організації, законодавчі органи;

релігійні організації.

Цe неповний список ресурсів, але вони дають матеріал для роздумів. Чи ж однаковою мірою використовуються різноманітні ресурси, які з них не  використовуються зовсім, а які ще слід відкрити?

ІЦоб якісно змінити в кращий бік своє життя, сім'я повинна навчитись управляти своїми ресурсами.

ІІід управлінням сімейними ресурсами розуміють процес використання ресурсів для досягнення цілей. Є  й інше визначення, суть якого    зводиться до того, що це система, в межах якої цінності, цілі окремих людей через прийняття рішень і цілеспрямованих дій рухають ресурсами цих людей для покращання якості їх життя, причому ці дії впливають і на інших людей.

У самому процесі управління сімейними ресурсами можна виділити декілька етапів.

Виявлення проблеми, потреби, бажань чи постановки певних цілей.

Виявлення цінностей.

Виявлення ресурсів.

Прийняття рішень, планування і виконання рішень.

Досягнення мети та оцінка результату.

Цілі визначають напрям і визначають причину, через яку відбувається управління. Вони грунтуються на цінностях і повинні передбачати реальний результат.

Цінності - основа всього процесу управління ресурсами, вони визначають критерії при постановці цілей і керують всіма рішеннями і діями.

Сім'я повинна чітко знати, на які свої ресурси вона може розраховувати, щоб досягти поставленої мети. Найправильніше виявлення всіх ресурсів, як матеріальних, так і духовних, вміле управління ними дає ще більшу можливість досягти певної мети.

Увесь час протягом свого існування сім'я стикається з прийняттям будь-яких рішень. Вони можуть бути як визначеними, так і другорядними. Це є складовою частиною управління ресурсами і виникає на кожному етапі. Іншими словами, це те, що виникає в сім'ї, коли один або декілька її членів повинні погодитись з іншими, щоб досягти якої небудь цілі. Чимале значення полягає в тому, щоб у прийнятті рішення брали участь усі члени сім'ї і щоб рішення не утискало прав будь-кого з її членів. Далі надходить черга побудови плану, за яким сім'я прагне досягти поставленої мети і виконує свої рішення.

І, нарешті, останній елемент управління сімейними ресурсами - це досягнення (або недосягнення) поставлених цілей. Оцінка результату, вдалого чи невдалого, покаже себе відразу або через деякий час. Навіть позитивне досягнення мети може дати негативні результати через деякий час.

Цільові резерви

Повсякденні витрати, наприклад, на продукти харчування здійснюються з наявних у сімейному бюджеті коштів середніх розмірів, з регулярних місячних заробітків або з накопичень чи збережень за більш тривалий період. Ці суми можна оплачувати готівкою, але набагато вигідніше зробити для них цільовий резерв, наприклад, на поточному рахунку, і оплачувати безготівковим способом.

Періодично в сім'ї виникає потреба у великих сумах, які не можна дістати з одного місячного заробітку (наприклад, купівля дорогої речі для сучасного обладнання квартири, витрати на відпустку чи планову операцію). Про ці та аналогічні витрати слід пам'ятати, а тому краще цільові резерви зробити заздалегідь. Резерви на ощадній книжці і підвищеними відсотками вигідно мати, зокрема, при великих вкладах, які призначені, наприклад, для придбання   автомобіля, будинку, дачі тощо. Звичайний резерв на звичайному вкладі є необхідною частиною резерву бюджету сім'ї, яка правильно веде домашнє господарство. Зрозуміло, цільові чи звичайні резерви може утворити сім'я лише із збалансованим та надлишковим бюджетом.

Про заощадження дбаємо завжди, а особливо, коли бюджет з дефіцитом.

Щоденні заощадження

Щоденна економія може бути і невеликою, але місячний результат буде відчутим. Насамперед треба уважно стежити за постійними витратами (електроенергія, газ, вода та інші). Беруть до уваги і витрати. які шкодять здоров'ю (цигарки, алкоголь), купувати слід лише в такій кількості, яка повністю виключає їх неекономне витрачання.

Розглянемо    деякі    види    щоденних    заощаджень.    Економія електроенергії в побуті кожної сім'ї - це не тільки проблема електричної лампи, що горить без потреби. Це і придбання електропобутової техніки з економічно вигідною потужністю, тобто мати вдома такі пральні машини, холодильники, кухонні комбайни, які добре виконують свої функції, а енергії в процесі своєї роботи споживають менше. Слід подбати і про систему освітлення в будинку чи квартирі, бо на освітлення житла йде майже третина спожитої в побуті електроенергії. Недоцільно щодня користуватись великими люстрами, що є в кожному помешканні, а краще скористатись зональним освітленням. Виділені зони: для заняття, відпочинку, робоче місце на кухні та інше. Якщо використовувати при освітленні таких зон лампи спрямованого освітлення (настільні лампи, бра, торшери), що призначаються саме для зонального освітлення, то освітлення конкретної зони буде кращим, а спожитої енергії - менше. Для місцевого освітлення застосовують електричні лампи в 1,5-2 рази меншої потужності, ніж для зонального. Економія електроенергії н середньому на кімнату 18-20 м2 зменшиться до 200 кВтг на рік. Так стверджують фахівці, а до їх думки слід прислухатись. За даними тих же фахівців, лампи денного освітлення (люмінесцентні   лампи) в 3-4 рази економічніші за звичайні і мають у той же час в 4-6 разів вищу світловіддачу. Так, коли в трикімнатній квартирі площею 45  50   м замість   звичайних   електричних   лампочок   будуть   використані люмінесцентні, то це  дасть можливість забезпечити економію 1500 кВтг на рік. Про економне споживання електроенергії на кухні ми говорили вже у відповідних темах.

Економія води. Говорячи про економію води, слід пам'ятати, що мова йде не про просте скорочення споживання води (витрачання води на одну людину за добу складає до 25-40 літрів), а лише про те, щоб вода використовувалась доцільно, а не просто зливалась у каналізацію.

Крани водогінної системи мають бути відремонтованими. Бо навіть тоненький струмінь води із зіпсованого чи нещільно закритого крану може призвести до значних втрат чистої води ( до 480 літрів на добу). Найчастіше крани виходять з ладу, коли в них спрацьовується гумова прокладка на кінці штоку або зносилась різьба самого штоку.

Великими втратами можуть бути не тільки втрати води, але й газу, палива, тепла в наших оселях. На опалення та гарячу воду, якими забезпечуються житлові будинки, щорічно слід використовувати приблизно третину всієї теплової енергії, що виробляється в країні. Мільйони сімей користуються газом. Споживання різних видів палива та енергії коштує дуже дорого як для всієї країни, так і для кожної української сім'ї. Якщо перекриття каналу, яким потрапляє паливо та енергія в кожну домівку, пов'язано, як правило, з вирішенням серйозних, технічних, організаційних чи економічних проблем, що вирішуються в державі, то зведення до мінімуму втрат палива, тепла та інших ресурсів з вини людини практично не вимагає ніяких додаткових затрат. Слід налагодити в кожній сім'ї більш жорсткий контроль, ретельний облік коефіцієнта корисної дії тепла, води, енергії, палива, які вона використовує. Тут у першу чергу мається на увазі економічна доцільність застосування   лічильників: електричних, газових, водомірів та інше.

Лічильник електричний - це пристрій для обліку спожитої електроенергії. У побуті використовуються електричні лічильники дуже широко.

Значного поширення набувають газові лічильники, які призначені для вимірювання об'єму природного газу, спожитого в комунально-побутовій сфері.

Водоміри пристрої для обліку витрат гарячої і питної води в системах комунального водопостачання при індивідуальному водоспоживанні.

З метою економії тепла, особливо в опалювальний період, слід подбати про вікна. Відомо, що 40 відсотків тепла може втрачатись саме через вікна. До зими їх слід ретельно підготувати - замінити розбите скло, замастити щілини, підігнати раму, щоб щільно і герметично закривались, обклеїш їх з середини приміщення спеціальним папером, плівкою. Багато тепла виходить через двері. їх теж слід щільно підігнати, заладнати щілини, самі двері утеплити, оббивши їх дерматином, чи замінником шкіри, чи    якимось іншим матеріалом.  Під покриття накладається шар вати, чи поролону, чи іншого утеплювача.   Такі двері матимуть не тільки привабливий вигляд, але й додатково   герметизують житлові приміщення, стають реальною перешкодою втратам тепла.

Подібна економія електроенергії, газу, води, тепла призведе в кінцевому підсумку до економії грошей, зменшення витратної частини сімейного бюджету. А на сучасному етапі це важливо для кожної сім'ї. І як висновок, щоб не збільшувати прибуткову частину ( що є дуже проблематично) сімейного бюджету на покриття витрат, слід економити.

Шляхи економії в сім'ї

Економія енергоносіїв, тепла та води.

Економія на харчуванні (купувати дешевші продукти, але не менш цінні   Про гаку економію йдеться в попередньому розділі).

Економія на послугах (багато послуг можна виконувати вдома,   наприклад шити одяг, в'язати шкарпетки та інші речі, ремонтувати взуття, побутову техніку та апаратуру).

Купу ваш тільки потрібні та якісні речі, пам'ятаючи приказку "Ми не настільки  багаті, щоб купувати дешеві речі"'.

Можливості використання персонального комп'ютера

На сучасному   етапі розвитку суспільства в різних сферах діяльності

широко використовується електронно-обчислювальна техніка. Зручне її застосування і у веденні домашнього господарства. Адже помітно, що домашня економіка потребує найрізноманітніших підрахунків. Усім, хто

перейнявся   її   проблемами,   щоб   раціональніше   вести   домашнє господарство і витрачати при цьому мінімум свого часу, у пригоді можуть стати електронно-обчислювальні машини та прилади. Мікрокалькулятором вже нікого не здивуєш, а ось персональний комп’ютер – мрія майже кожної сім’ї. Персональний комп’ютер – мініатюрна електронно-обчислювальна машина (ЕОМ) індивідуального користування, яка використовується для вирішення різного роду завдань людьми різних спеціальностей і освітнього рівня (у тому числі студентами і школярами). Комп'ютер корисний як у професійній діяльності, так і в побуті, у веденні домашнього господарства. Зокрема, досить широко його можна використовувати як, наприклад, адресну записну книгу, рецептурний довідник чи щоденник для ведення домашнього господарства. З допомогою персонального комп'ютера можна планувати сімейний бюджет, розраховувати оплату за комунальні послуги, він може збирати і зберігати у своїй пам'яті різноманітні корисні поради з різних ділянок домашнього господарства і навіть конструювати одяг. Комп'ютер, до речі, вигідний і з точки зору економії, оскільки він споживає невелику кількість електроенергії (не більше кількох сотень Вт). Розвиток обчислювальної техніки, покращання матеріального добробуту дадуть змогу кожній сім'ї в недалекому майбутньому мати і власний персональний комп'ютер.

  1.  Питаний для самоперевірки та обговорення
  2.  Яке значення має реєстрація прибутків і витрат для сім'ї?
  3.  Що розуміємо під сімейними ресурсами?
  4.  Які бувають види ресурсів?
  5.  Обговорення методів управління сімейними ресурсами.
  6.  Що розуміють під постійними та змінними витратами?
  7.  Наведіть приклади змінних витрат.
  8.  Обговоріть економічну доцільність використання різного роду лічильників.
  9.  Обговоріть, як у вашій сім'ї економляться засоби існування.
  10.  Які можливості має застосування персонального комп'ютера в домашньому господарстві ?
  11.  Поясніть, що таке збалансований бюджет?
  12.  Обговоріть приблизну структуру бюджету вашої сім'ї.
  13.  Які сім'ї знаходяться в кращому економічному стані, ті. що мають фіксовані прибутки, чи ті, що мають змінні?
  14.  Як пов'язаний сімейний бюджет з рівнем економічного розвитку країни?

ЛІТЕРАТУРА

  1.  Азбука домашнього господарювання /Упор. Д.М. Володарська. -К.: Техніка,  1975.
  2.  Афанасьєва   Т.М. Сім'я. - К.: Радянська школа, 1986.
  3.  Для дому і сім'ї. - К.: Реклама, 1975.

4. Каневський Є.М. і др. Уроки економії в побуті. - 2-е вид. - К.: Техніка, 1987. - 143 с.

5. Поради молодій господині /А. Пінкова, В. Бржідова, К. Спадкова, В. Груба; за ред. Н. Пінкової, О. Гампла: переклад з чеської Г.М. Германовської. - К.: Урожай, 1992. - 192 с.




1. Система мониторинга качества образования в естественно-техническом лицее
2. КУРСОВОЙ ПРОЕКТ Применение ионообменного процесса для извлечения органических кислот из растворов
3. Контроль уровня сформированности языковых навыков
4. Методы обучения в спортивных играх теоретические и практические
5. тема Основным нормативным актом регулирующим отношения в сфере налогооблажения является налоговый кодекс.html
6. Контрольная работа- Социально-экономический анализ развития Пермского края
7. Контрольная работа- Нещасні випадки на виробництві
8. Формы правления и государственного устройства в Росси
9. Тенденции развития современных направлений науки
10.  Литературоведческий анализ творчества В
11. Тема заняття- Суб~єкти трудових правовідносин
12. Развитие права в России вторая половина ХVI-ХVII в.html
13. URU Райл Гилберт
14. Для чего нам стратегический план если мы универсальный банк который предоставляет все виды услуг всем клие
15. варианта ведения учета определяется главой хозяйства и зависимости от размера хозяйства и экономической цел
16. ТЕМАХ ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ Спеціальність- 05
17. задание Вариант 6121 Компаратора для однополярных напряжений с гистерезисной характеристикой
18. ВВЕДЕНИЕ Транспорт ~ одна из наиболее важных отраслей материального производства
19. Время моей Жизни Сесилия АхернВремя моей Жизни Scn- RonjRovrdotter; OCRSpellCheck- golm1 Время.
20. Что нужно сделать чтобы достичь цели проектаОбычно задачи творческой работы перечисляются научиться.html