Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема його форм в яких містяться корпоративні норми

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Попова О.В.

Поняття та види джерел корпоративного права

Джерелами корпоративного права – це система його форм, в яких містяться корпоративні норми. Насамперед це нормативно-правові акти, сукупність яких становить корпоративне законодавство. Воно має комплексний характер, адже цього вимагають практичні потреби максимального врахування всіх аспектів зв'язків між суб'єктами корпоративних відносин при реалізації ними корпоративних прав — цивілістичних, адміністративних, фінансових, податкових тощо. Тому корпоративне законодавство охоплює нормативно-правові акти, які містять норми і приватного, і публічного права, тобто різних його галузей.

Корпоративне законодавство становлять ЦК, ГК, закони, підзаконні нормативно - правові акти: постанови Кабінету Міністрів України, а також акти, що приймаються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, Фондом державного майна України, Антимонопольним комітетом України та іншими органами державної влади. До цих актів належать, зокрема, ті, що регулюють емісію цінних паперів.

Корпоративне законодавство в Україні охоплює:

  1.  законодавство, яке регулює правовий статус підприємницьких товариств і порядок управління ними;( «Про господарські товариства» та «Про акціонерні товариства», Положення про порядок реєстрації випуску акцій відкритих акціонерних товариств (у редакції рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 9 лютого 2001 р. № 18) та інші підзаконні нормативно-правові акти.)
  2.  законодавство про приватизацію;( Закон «Про приватизацію державного майна» в редакції від 19 лютого 1997 р. 89/97-ВР; Закон «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі»; Державну програму приватизації на 2000-2002 pp., яка запроваджується Законом; інші нормативно-правові акти, що видаються Кабінетом Міністрів України, Фондом державного майна України та Державною комісією України з цінних паперів та фондового ринку.)
  3.  законодавство, яке регулює діяльність акціонерних товариств на фондовому ринку як емітента;( закони «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про Національну депозитарну систему і особливості електронного обігу цінних паперів в Україні», інші нормативно-правові акти, що видаються Президентом України, Кабінетом Міністрів України, Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, Антимонопольним комітетом України.
  4.  законодавство, яке регулює інвестиційну діяльність; (закони « Про інвестиційну діяльність», «Про режим іноземного інвестування», «Про захист іноземних інвестицій на Україні», «Про загальні загали створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон», закони про спеціальні режими, наприклад, Закон «Про спеціальні економічні зони і спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області»)
  5.  законодавство про економічну конкуренцію;( закони «Про захист економічної конкуренції», «Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності», Положення про порядок подання заяв до Антимонопольного комітету України про попереднє отримання дозволу на концентрацію суб'єктів господарювання (Положення про концентрацію), затверджене розпорядженням Антимонопольного комітету України від 19.02.2002 р. 33-р, зареєстроване в Мін'юсті 21.03.2002 р. за № 284/6572.)
  6.  законодавство про банкрутство;(«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», яким тією чи іншою мірою здійснюється вплив на корпоративне управління, зокрема при вирішенні питань реорганізації акціонерного товариства, стосовно якого порушено справу про банкрутство, запровадженні механізмів управління, як з боку органів акціонерного товариства, так і арбітражного керуючого, управління в процесі санації тощо)
  7.  податкове законодавство;( закони «Про оподаткування прибутку підприємств» в редакції від 22.05.1997 р. 283/97-ВР; «Про систему оподаткування» в редакції від 18.02.1997 р. 77/97-ВР; «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетними та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. №2181-111 та ін.)

Локальні корпоративні акти - це всі внутрішні акти, які приймаються органами юридичних осіб приватного права, не можна визнати ані нормативними, ані навіть індивідуальними, а ті документи, які приймаються відповідними органами корпорації, є правочинами: одноособовим органом одностороннім правочином, а колегіальним - багатостороннім (статут, засновницький договір,положення).

Корпоративний звичай – відображає правило, підсумок постійного й однакового застосування правил (наприклад, завершувати роботу в певний час, ставити до відома керівництво про факти, що порушують звичний розпорядок життя організації).

Для корпоративних відносин важливе значення мають не тільки державне та локальне регулювання, а й певні правила, соціальні норми і культура ділових відносин. Хоча безпосередній вплив зазначених суспільних цінностей неможливо точно вимірити, їх значення для практики корпоративного управління, яка розвивається, все більше визнається суспільством. Існування неписаних правил, соціальних норм важливий фактор, який пояснює, чому аналогічна з технічної точки зору юридична база може привести до різних результатів у сфері корпоративного управління.

Судова практика - (рішення КСУ дає офіційне тлумачення, то вони, хоча і мають деякі властивості джерел права, що надають цим актам нормативний характер, на наш погляд, не можуть бути з формальних підстав прирівняні до джерел права, в тому числі і цивільно-процесуального). НПА: Рекомендації «Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин» Президія ВГСУ від 28.12.2007 р. № 04-5/14; Постанова Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами корпоративних спорів» від 24.10.2008 р. № 13;




1. Здравствуйте 1 Принципы трансакционного анализа
2. . Творец видит наше сердце
3.  При разрешении вопроса о том совершено ли коррупционное преступление должностным лицом лицом занимающим
4. загрязненные незагрязненные Бытовые поверхностные Вопрос 2 Почвенный метод обезврежива
5. на n равных частей n 4 определим значения xi hih-2; h b-n
6. Ограничение и обобщение понятий
7. реферат - Ответы на вопросы Доп
8. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук ХАРКІВ ~ 2
9. Реферат- Созвездие Лебедь
10. Лекции по физиологии ВНД и сенсорных систем
11. Контрольна робота Особливості використання програмноінформаційних комплексів ЄаІС ДМСУ при здійсненн
12. либо чрезвычайные обстоятельства
13. ЮАндропов 19821984 гг
14. Реферат- Расцвет, кризис и падение Римской империи
15. Реферат на тему Документальне оформлення й облік додаткового капіталу Виконал
16. Сумерки 2008 года при бюджете 37 млн
17. это мощный устойчивый электроразряд происходящий в газовом пространстве между электродами и электродом и
18. Водные растения
19. Он ехал проселочной дорогой
20. ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 4 РОБОТА ЗІ СПИСКАМИ БАЗАМИ ДАНИХ В MS EXCEL