Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Розвиток уявлень про природу світла Поширення світла в різних середовищах Джерела і приймачі світла Поглинання і розсіювання світла Відбивання світла Закони відбивання світла

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

ЛЕКЦІЯ 29

ТЕМА: Розвиток уявлень про природу світла. Поширення світла в різних середовищах. Джерела і приймачі світла. Поглинання і розсіювання світла. Відбивання світла. Закони відбивання світла. Заломлення світла. Закони заломлення світла.

ПЛАН

  1.  Розвиток уявлень про природу світла.
  2.  Поширення світла в різних середовищах. Джерела і приймачі світла.
  3.  Поглинання і розсіювання світла. Відбивання світла. Закони відбивання світла.
  4.  Заломлення світла. Закони заломлення світла.

Світло відіграє надзвичайно важливу роль у нашому житті. Так, до 80 % інформації про навколишній світ людина одержує за допомогою зору.

Оптика — розділ фізики, що вивчає явища, пов'язані з поширенням електромагнітних хвиль видимого діапазону та з їхньою взаємодією з речовиною.

Перші уявлення про природу світла виникли ще в Давній Греції та Єгипті. Серед безлічі теорій того часу були і зовсім примітивні, і дуже близькі до сучасних. Наприклад, деякі вчені давнини вважали, що з очей виходять тонкі щупальця, які ощупують предмети, внаслідок чого й виникають зорові відчуття. Близькою до сучасних можна вважати теорію Демокріта, який уявляв світло як потік частинок, що мають певні фізичні властивості, за винятком кольору, відчуття якого є наслідком входження світла в око.

Ми не будемо розглядати численні теорії світла, більшість із яких до того ж не витримали перевірки часом. Зупинимося лише на двох основних, які виникли наприкінці XVII ст. майже одночасно. Це корпускулярна теорія І. Ньютона і хвильова теорія нідерландського фізика Крістіана Гюйґенса (1629-1695).

Згідно з корпускулярною теорією Ньютона світло – це потік частинок (корпускул), що випускаються світними тілами, причому рух світлових корпускул підпорядковується законам механіки. Так, відбиття світла Ньютон пояснював пружним відбиванням корпускул від поверхні, на яку падає світло, а заломлення світла — зміною швидкості корпускул внаслідок їх притягування до частинок заломного середовища.

Але корпускулярна теорія приводила до хибного висновку, що швидкість світла в середовищах є більшою, ніж у вакуумі. До того ж ця теорія не могла пояснити, чому світлові пучки, перетинаючись у просторі, не впливають один на одного.

Тим не менше експериментальні дослідження світла, здійснені Ньютоном, аж до XIX ст. були поза всякими порівняннями, а його монографія «Оптика», яку було опубліковано у 1704 р., стала основним джерелом для написання всіх підручників того часу. Ньютону належить теорія кольору, відповідно до якої біле світло є сумішшю всіх кольорів, а предмети здаються кольоровими, оскільки відбивають одні складові білого кольору більш інтенсивно, ніж інші.

«Трактат про світло» Гюйґенса, опублікований у 1690 р., ввійшов в історію науки як перша наукова праця з хвильової оптики.

Згідно з хвильовою теорією Гюйґенса світло – це хвилі, що поширюються у світовому ефірі – гіпотетичному пружному середовищі, яке заповнює весь світовий простір, а також проміжки між дрібними частинками тіл. Вважаючи світло поздовжньою механічною хвилею, Гюйґенс обґрунтував явища відбивання й заломлення світла, принцип незалежності світлових променів, частково розглянув питання кольору. Вчений сформулював принцип поширення світлової хвилі, відомий сьогодні як принцип Гюйґенса.

Принцип Гюйґенса: Кожна точка середовища, до якої дійшли коливання, сама стає джерелом вторинних хвиль.

Хвильова теорія світла була підтримана такими видатними вченими, як М. В. Ломоносов і Л. Ейлер, однак, незважаючи на це, до кінця XVIII от. загальновизнаною залишалася корпускулярна теорія Ньютона. Так тривало до початку XIX ст., поки не з'явились роботи англійського фізика Томаса Юнга (1773-1829) й французького фізика Огюстена Жана Френеля (1788-1827), які, досліджуючи світло, спостерігали явища, характерні лише для хвиль: явище огинання світлом перешкод (дифракція) та явище посилення й послаблення світла при накладанні світлових пучків (інтерференція). З того часу в науці стала превалювати хвильова теорія Гюйґенса.

У 60-х роках XIX ст. Дж. Максвелл створив теорію електромагнітного поля, одним з наслідків якої було встановлення можливості існування електромагнітних хвиль. За розрахунками, швидкість поширення електромагнітних хвиль дорівнювала швидкості світла. На основі своїх теоретичних досліджень Максвелл дійшов висновку, що світло — це окремий випадок електромагнітних хвиль. Після дослідів Г. Герца жодних сумнівів щодо електромагнітної природи світла не залишилось.

Електромагнітна теорія світла дозволила пояснити багато оптичних явищ, однак уже на початку XX ст. з'ясувалося, що цієї теорії недостатньо для пояснення явищ, які виникають під час взаємодії світла з речовиною. До них насамперед належать процеси поглинання й випромінювання світла, явище фотоефекту та ін. Ці явища можна пояснити тільки з позицій квантової теорії світла, згідно з якою безперервно, а скінченними порціями — квантами. Кожний окремий квант світла має властивості частинки, а сукупність квантів поводиться подібно до хвилі. Така двоїста природа світла (та й будь-якої частинки) отримала назву корпускулярно-хвильовий дуалізм.

Тіло, яке випромінює світло, називають джерелом світла. Джерела світла розрізняють за багатьма параметрами, наприклад, штучні і природні. Теплові джерела – ті, які світяться в результаті нагрівання, і нетеплові – вони світяться завдяки реакціям, у яких беруть участь, наприклад, (окиснення і т. д.). Джерела світла можуть бути точковими і масивними, випромінювати біле світло і монохроматичне (одного кольору). Детальне вивчення показує, що теплові джерела випромінюють світло різних довжин хвиль, яке називають некогерентним. Газові лазери випромінюють упорядковане, когерентне світло, частинки якого називають фотонами або квантами. Фотони утворюються окремими атомами чи молекулами і в результаті їх незалежності в нагрітому тілі потік фотонів виявляється невпорядкованим.

Оскільки світло є електромагнітною хвилею, то в однорідному середовищі воно поширюється рівномірно і прямолінійно. Це дозволяє використовувати пучки світла для точних робіт (будівництва тунелів, високих будинків і т.п.).

Прямолінійне поширення світла від точкового джерела утворює різкі контури тіней – зон, куди не потрапляють промені від частин поверхонь джерела світла (рис.6.5,а). Якщо джерело світла протяжне, то утворюються також зони півтіней, куди попадають промені від частин поверхні джерела світла (рис. 6.5, б).

Швидкість світла у вакуумі дорівнює граничній швидкості для будь-якого матеріального тіла і дорівнює швидкості поширення електромагнітної хвилі . Хоча ця швидкість є дуже великою, але вона скінченна.

Як і будь-яка хвиля, світло, маючи на своєму шляху перешкоду, може відбитись від неї. Якщо нерівності на перешкоді є значно меншими від довжини хвилі, то відбиття буде дзеркальним (зліва). Якщо нерівності є більшими за довжину хвилі - відбиття розсіяне (дифузне) (справа).

Під час падіння світлових променів на ідеально плоску межу розділу двох середовищ, розміри якої значно перевищують довжину хвилі, відбуваються явища відбиття і заломлення світла. Напрям поширення світла змінюється під час переходу його в друге середовище за винятком випадку перпендикулярного падіння променів на межу розділу. Кутом падіння α називають кут між падаючим променем АО і перпендикуляром ОВ до межі розділу, поставленим в точці падіння. Кутом відбиття γ називають кут між відбитим променем ОС і тим же перпендикуляром ОВ.

У разі дзеркального відбиття виконуються закони відбиття світла. Їх було отримано дослідним шляхом декілька століть назад, пізніше виведено теоретично, виходячи з принципу Гюйгенса:

1) падаючий промінь відбивається і перпендикуляр, встановлений на межі розподілу двох середовищ, лежать в одній площині;

2) кут падіння дорівнює куту відбиття: .

Ці два твердження становлять закон відбиття світла.

Закон відбиття справедливий у разі оберненого напряму ходу світлових променів. Промінь, що поширюється по шляху відбитого променя, відбивається по шляху падаючого.

Другий головний закон геометричної оптики – закон заломлення світла: якщо середовище за межею з двох середовищ прозоре для світла, то окрім відбиття можна спостерігати заломлення світла. Закони заломлення були відкриті дослідним шляхом декілька століть назад а принципом Гюйгенса, і формулюються так:

1) падаючий промінь, заломлений промінь і перпендикуляр у точці падіння променя лежать в одній площині.

2) відношення синуса кута падіння і синуса кута заломлення є сталою величиною для розділюваних двох середовищ:

де  – швидкість світла в першому середовищі;  – швидкість світла в другому середовищі;   відносний показник заломлення світла у другому середовищі відносно першого.

Якщо першим середовищем є вакуум, то показник заломлення називають абсолютним. Абсолютні показники заломлення визначено для всіх середовищ і занесено до таблиць.

Речовина

n

Речовина

n

Ацетон

1,36

Кам’яна сіль

1,526

Вакуум

1

Кварц

1,54

Вода

1,33

Кремній

4,01

Вуглекислий газ

1,00045

Лід

1,31

Гелій

1,000036

Повітря

1,00029

Діамант

2,42

Поліетилен

1,58

Етанол

1,36

Скло

1,5


Оскільки , де  - швидкість світла у вакуумі, то

Фізичний зміст показника заломлення визначили лише після того, як закони заломлення були отримані а принципом Гюйгенса. Відносний показник заломлення показує у скільки разів швидкість світла в одному середовищі є більшою за швидкість в другому.

Середовище з більшим абсолютним показником заломлення називають оптично більш густішим, а з меншим – оптично менш густим. Якщо світло з оптично менш густого середовища переходить у більш густе, промінь буде "притискатись" до перпендикуляра .

Якщо ж світло переходить із більш оптично густого середовища в менш густе, то промінь світла буде відхилятись від перпендикуляра .

Закон заломлення світла дозволяє пояснити цікаве і практично важливе явище – повне відбиття світла. Якщо збільшувати кут падіння , то досягнувши граничного значення кута (назвемо його кутом повного внутрішнього відбиття), . При цьому куті падіння і більших кутах заломлений промінь вже не може проникнути в друге середовище, а відбивається – відбувається повне внутрішнє відбиття світла.

Якщо , то  і ,  – граничний кут повного внутрішнього відбиття.

Явище повного внутрішнього відбиття легко спостерігати на простому досліді. Наллємо в склянку воду і піднімемо її дещо вище рівня очей. Поверхня води, якщо розглядати її знизу крізь склянки, здається блискучою, неначе срібною, це і буде з явищем повного внутрішнього відбивання світла.

Повне внутрішнє відбиття використовують у волоконній оптиці. Це явище зумовило революцію в передаванні інформації, широко використовується в медицині.


ЗАКОН ВІДБИВАННЯ СВІТЛА

  1.  Кут між падаючим променем і плоским дзеркалом дорівнює куту між падаючим променем і відбитим. Чому дорівнює кут падіння?
  2.  Як зміниться кут між падаючим на плоске дзеркало і відбитим променями при зменшенні кута падіння на 5°?
  3.  Кут між падаючим і відбитим променями складає 50°. Під яким кутом до дзеркала падає світло?
  4.  2/3 кута між падаючим і відбитим променями становить 80°. Чому дорівнює кут падіння променя?
  5.  Кут падіння променя на плоске дзеркало збільшили від 30° до 45°. Як зміниться кут між падаючим і відбитим променем?
  6.  Чому в темній кімнаті видно тільки ті предмети, на які в даний момент спрямовано світло ліхтарика?
  7.  Чому вікна будинків удень завжди здаються більш темними, ніж стіни будинку, навіть якщо стіни пофарбовані в темний колір?
  8.  Відбитий від гладенької поверхні предмета пучок світла завжди менш яскравий, ніж падаючий. Чому?
  9.  Чи справедливий закон відбивання світла у випадку падіння світла на аркуш білого паперу?
  10.  Чому у світлі фар автомобіля калюжа на асфальті здається водію темною плямою?
  11.  Чим відрізняється дзеркальне відбиття від дифузійного?
  12.  Пучок паралельних променів іде з проекційного апарата в горизонтальному напрямі. Як треба розташувати плоске дзеркало, щоб після відбивання пучок ішов вертикально? Зробіть рисунок і поясніть відповідь.
  13.  Потрібно освітити дно криниці, направивши на нього сонячні промені. Як треба розташувати плоске дзеркало, якщо промені Сонця падають до земної поверхні під кутом 60°?
  14.  Промені, що йдуть від Сонця, утворюють з горизонтом кут 24°. Як, використовуючи плоске дзеркало, направити їх паралельно лінії горизонту?
  15.  Як треба розташувати плоске дзеркало, щоб змінити напрям сонячного променя на горизонтальний, якщо промінь, проходячи крізь малий отвір у віконниці, утворює із горизонтальною поверхнею столу кут 50°?
  16.  На стіні вертикально висить дзеркало так, що його верхній край знаходиться на рівні верхньої частини голови людини. Довжина дзеркала 80 см. Вище якого зросту людина не зможе побачити себе на повен зріст?

ЗАКОН ЗАЛОМЛЕННЯ СВІТЛА

  1.  На рисунку зображено заломлення променя світла на межі двох середовищ. Яке середовище оптично більш густе?

  1.  На рисунку зображено заломлення променя світла на межі двох середовищ. Яке середовище оптично більш густе?

  1.  На рисунку зображене заломлення променя світла на межі двох середовищ. Яке середовище оптично більш густе?

  1.  На рисунку зображене заломлення променя світла на межі двох середовищ. Яке середовище оптично більш густе?

  1.  Накреслити хід променів, зображених на рисунку.

  1.  Промінь світла падає з повітря у скло. Зобразіть подальший хід променя.

  1.  Чому зображення предмета у воді завжди менш яскраве, ніж сам предмет?
  2.  За яких умов кут заломлення дорівнює куту падіння?
  3.  Промінь світла падає на поверхню води під кутом 50°. Який кут заломлення променя у воді?
  4.  Промінь переходить із води у скло. Знайти кут падіння, якщо кут заломлення дорівнює 28,5°.
  5.  Під яким кутом повинен падати промінь на поверхню скла, щоб кут заломлення був у 2 рази менший кута падіння?
  6.  Промінь світла падає на межу розділення середовищ повітря — рідина під кутом 45° і заломлюється під кутом 30°. Який показник заломлення рідини? При якому куті падіння кут між відбитим і заломленим променями складе 90°?
  7.  Чому ложка, поставлена у склянку з водою, здається вигнутою?
  8.  Чому, перебуваючи в човні, важко влучити списом у рибу, що плаває неподалік?
  9.  Будь-яка водойма, дно якої добре видно, завжди здається мілкішою, ніж у дійсності. Чому?
  10.  Чому зображення предмета у воді завжди менш яскраве, ніж сам предмет?
  11.  Камінці, які лежать на дні водойми, нібито коливаються, якщо поверхня води у водоймі не зовсім спокійна. Чому?
  12.  Якщо подивитися на навколишні тіла через тепле повітря, що піднімається від вогнища, то вони здаються «тремтячими». Чому?
  13.  Позірна глибина водойми — 3 м. Визначте дійсну глибину водойми. Показник заломлення води 1,33.
  14.  Промінь, який відбивається від поверхні скла з показником заломлення 1,7, утворює із заломленим променем прямий кут. Визначити кут падіння і кут заломлення.
  15.  У дно ставка вбили вертикальний спис висотою 1 м. Визначте довжину тіні від списа на дні ставка, якщо кут падіння сонячних променів 60°, а спис цілком знаходиться під водою. Показник заломлення води 1,33.
  16.  На дні струмка лежить камінчик. Хлопчик хоче штовхнути його палицею. Прицілюючись, хлопчик тримає палицю під кутом 45°. На якій відстані від камінчика ввіткнеться палиця у дно струмка, якщо його глибина 50 см?
  17.  Паля вбита у дно річки і піднімається над водою на їм. Глибина річки 2 м. Визначте довжину тіні палі на поверхні води і на дні річки, коли висота сонця над горизонтом а = 30°.
  18.  На горизонтальному дні водоймища, яке має глибину 1,2 м, лежить плоске дзеркало. Промінь світла падає на поверхню води під кутом 30°. На якій відстані від місця падіння цей промінь знову вийде на поверхню води після відбивання від дзеркала? Показник заломлення води 1,33.

ЗАЛОМЛЕННЯ СВІТЛА У ПЛОСКОПАРАЛЕЛЬНІЙ ПЛАСТИНЦІ І ПРИЗМІ

  1.  На плоскопаралельну пластинку із скла падає промінь світла під кутом 60°. Товщина пластинки 2 см. Обчисліть зміщення променя, якщо показник заломлення скла 1,5.
  2.  Зміщення променя світла, викликане його проходженням через скляну плоскопаралельну пластинку, дорівнює 3 см. Яка товщина пластинки, якщо кут падіння променя на пластинку дорівнює 60°, а показник заломлення скла 1,5.
  3.  Промінь світла падає з повітря на плоскопаралельний шар гліцерину. Визначте товщину шару гліцерину, якщо кут падіння променя 45°, бокове зміщення променя 0,03 см, а показник заломлення гліцерину 1,47.
  4.  Промінь світла падає з повітря на плоскопаралельну скляну пластинку з показником заломлення 1,73 під кутом 60°. Яка товщина пластинки, якщо при виході з неї промінь світла зміститься на 2 см?
  5.  На плоскопаралельну пластинку завтовшки 10 см падає промінь світла під кутом 40°. Проходячи через пластинку, він зміщується на 3 см. Знайти показник заломлення речовини пластинки.
  6.  Промінь світла падає на плоскопаралельну скляну пластинку під кутом а, синус якого дорівнює 0,8. Промінь, який вийшов із пластинки, виявився зміщеним відносно продовження падаючого пучка на відстань 2 см. Яка товщина пластинки, якщо показник заломлення скла 1,7?




1. . Ведение.2 2. Причины необходимости разработки новой экологической концепции РФ
2. Контроль параметров определение момента затяжки
3. закрепление за рабочими местами рвзнообразной номенклатуры или отсутствие такого закрепления;2 расста
4. Юриспруденция Н
5. а фенилбутазона бутадион хлорпромазина аминозин мепробамата дилантина антиметаболитов бмеркаптопу
6. Устройство, оптическая схема, неполная разборка и сборка теодолита 2Т2П, ЗТ2КП
7. і. Психологічна адаптація здійснюється в процесі соціалізації особистості у ході її індивідуального розвит.html
8. ПОДГОТОВКА ПРЕДПРИЯТИЙ К ПРОВЕРКАМ ГИТ Новые правила проведения проверок государственной инспекци
9. Климат Австралии.html
10. Беларускія землі ў складзе Вялікага княства Літоўскага
11. Вибуття запасів- оцінка та відображення в обліку
12. В мореходной астрономии важную роль играет звездное время
13. вариант ~ первый полный ~ реконструирован по архивным материалам
14. ]Средними тобто
15. Способы формирования муниципальной собственности- правовое регулирование и сравнительный анализ
16. . Основные категории управления персоналом и их взаимосвязь Управления персоналом существует издавно
17. Промысловая подготовка газа Подготовка газа на газовых и газоконденсатных месторождениях имеет ряд осо
18. политических блоков Антанты сформировался в 19041907 гг
19. но ще пів чарки ось так досить
20. Курсовая работа- Место информатики в процессах управления