Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

j n~iprotsesside protokollides reisikirjdes j krooniktes

Работа добавлена на сайт samzan.net:


      Loovtöö

     Eesti rahvakalendri tähtpäevad

Eesti rahvakalendriks nimetatakse eestlaste pärimuslikku ajaarvestuse ja tähtpäevade süsteemi, millega seostuvad ka teatud uskumused, kombed, rahvalaulud jms. Rahvakalender on ajaloo jooksul muutunud ja erinevatest allikatest mõjutusi saanud. 

  1.  Tavaliselt peetakse eesti rahvakalendrist rääkides silmas rahvakalendrit

sellisena, nagu ta oli välja kujunenud ligikaudu 19. sajandi keskpaigaks. Tänapäeva rahvakalendrisse kuuluvaks võidakse lugeda ka selliseid hiljuti levinud tähtpäevi nagu näiteks sõbrapäev, volbripäev ja halloween.

  1.  Eestlaste muistsest kalendrist on suhteliselt vähe teada, sest kalendriteateid on kirja pandud alles 19. ja 20. sajandil. Varasemate kommete kohta leidub üksikuid andmeid visitatsiooni- ja nõiaprotsesside protokollides, reisikirjades ja kroonikates. Väga paljus on muinaseestlaste kalendrit puudutavad seisukohad hüpoteetilised ja oletuslikud.
  2.  Eesti rahvakalendri vanimaks kihistuseks on aastaaegade ja loodusnähtuste rütmilisus ning sellega seondunud põlluharija tööd-tegemised. Uuema kihistusena on rahvakalendrisse sulandunud kirikukalendri pühad. Neist mitmed andsid muistsetele tähtpäevadele uue nime, kuid rahvapärimuses säilis sageli ka ristiusueelne kombestik.
  3.  On oletatud, et rahvakalendri varasem ajaarvestus põhines peamiselt kuukalendril ning aega arvestati kuuloomisest järgmise kuuloomiseni või noorkuust noorkuuni, samas ei ole kuukalendri järgi võimalik põldu harida. Kalendrikuu sai eestlastele omaseks ilmselt alles eestikeelsete trükikalendrite mõjul 18. saj algul. Lisaks Rooma kalendrist pärinevatele rahvusvahelistele kuunimestustele on Eestis olnud tarvitusel ka erinevad rahvapärased kuude nimetused.
  4.  Lisaks kuukalendrile oli ajaarvestusel abiks eriline mnemotehniline meetod – lugunädalad. See oli ligikaudne suuline kalender, mis arvestas nädalaid mingist tähtpäevast teise tähtpäevani. Näiteks "jõulust kuus nädalat küünlasse, küünlast üksteist jürisse, jürist kaheksa jaani, jaanist neli jaagupisse, jaagupist üheksa mihklisse, mihklist kuus marti, mardist kaks kadrisse, kadrist neli jõulu". Lisaks lugunädalatele loendati külvinädalaid: jaanipäevast (24. juuni) või jaagupipäevast (25. juuli) alates loendati kahanevalt tagasi 10–13 nädalat, mis määrasid ära eri põllu- ja aiaviljade külviaja
  5.  Nädalas oli seitse päeva, kuid on oletatud, et varasemal ajal võisid kasutusel olla ka viiepäevased nädalad. Sellistele oletustele annab alust tõsiasi, et nädalapäevade nimetustest on reede ja laupäev laenulise päritoluga ning neljapäeva ja laupäeva ehk vastavalt viiepäevase ja seitsmepäevase nädala eelviimase või viimase päevaga seondub mõneti sarnaseid uskumusi ja kombeid.
  6.  Ka kolmapäeva nimetamine kesknädalaks annab selget tunnistust kunagisest viiepäevasest nädalast, mis ulatus esmaspäevast erilise viienda päevani.




1. Доклад По историии Суворов Александр Васильевич Суворов Александр Васильевич [1324
2. Работа над техническими упражнениями.
3. Организационные подсистемы информационно управляющих систем и их характеристики
4. Лечебное дело Оценка результатов анализа крови на сахар Цель- умение фельдшером выявлять гипер ил.html
5. світове господарство
6.  Решение урия типа Пуассона- 52
7. Вариант 113601 Задача 1 В партии из 15 изделий 6 дефектных.html
8. Водопостачання та водовідведення
9. Совершенствование учета расчетов с покупателями и заказчиками в ООО Неон+.html
10. тема 3 Процесуальні строки та судові витрати
11. Определение параметров дорожного движения для расчетных параметров цикла светофорного регулирования и сравнение с измеренными данными
12. Реферат- Темперамент, типы темперамента
13. тематичних методів та інформаційних технологій ТЕОРІЯ ЙМОВІРНОСТЕЙ І МАТЕМАТИЧНА СТАТИСТИКА Ме
14. ГАРАНТ-КАЧЕСТВА г
15. Первичный рынок ценных бумаг
16.  Параллельные линии в космосе пересекаются
17. Статья- Эволюция целей религиозных психопрактик в эзотерических системах мира
18. Реферат- Административное принуждение, его формы
19. моряк Никто не знал его имени называли просто моряк
20. Петр I как полководец и дипломат