Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

На сьогодні збереглися численні предмети матеріальної культури- стародавні поховання мумії предмети побут

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

Уявлення про устрій держави в Давньому Єгипті дають і твори античних істориків: Геродота, Діодора сіцілійського, Страбона, Плутарха.

На сьогодні збереглися численні предмети матеріальної культури: стародавні поховання, мумії, предмети побуту, розкопки стародавніх міст, храми, що дозволяють вивчити побут, звичай, культуру і міжнародні зв’язки Єгипту.

Періодизація

Давній Єгипет, як держава, бере свій початок з часу зародження класового суспільства (друга половина IV тис. до н.е.) до падіння і приєднання його до Персидської держави (VI в до н.е.). Історія його ділиться на наступні періоди:

1.Раннє царство - (3000-2800 рр. до н. э.) виникнення мінової торгівлі, утворення єдиної держави з необмеженою владою фараона, формування державного апарату і прошарків урядовців - писарів, грабіжницькі походи до Нубії, царське і общинне землеволодіння.

2. Стародавнє царство -(2800-2250 рр. до н.е.), розквіт культури і державності Давнього Єгипту, поява приватних землеволодінь окремих рабовласників і храмів; зміцнення бюрократичного апарату, апогей могутності фараона, поява постійного війська.

3. I розпад - (2250-2050 рр. до н.е.), посилення номової знаті, виступ її проти центру, розпад єдиної держави на окремі номи.

4.Середнє царство - (2050-1700 рр. до н.е.), відродження централізації, якої прагнуть заможні селяни, оскільки хотіли обробляти т.з. високі поля, які без загальної іригаційної системи були дуже посушливими.

5. II розпад - (1700-1580 рр. до н.е.), ослаблення Єгипту, розорення селян породжують народні повстання (Лейденський папірус), захоплення Єгипту гіксосами (1730г. до н.е.).

6. Нове царство -(1580-1070 рр. до н.е.) боротьба з гіксосами підсилює військову потужність, строго централізований військово-адміністративний апарат влади, успішні загарбницькі війни, зростання чисельності рабів, розквіт цивілізації, приєднання Сірії і Палестини, вдалі походи до Азії, утворення єгипетської імперії.

7. Пізнє царство -(1070-332 рр. до н. э.), Посилення експлуатації приводить до повстання рабів, яке підтримали найманці-іноземці. Ослаблення центральної влади вабить наростання сепаратистських настроїв. Єгипет потрапляє під владу іноземних династій. Збільшення числа найманців в армії вабить підкорення Єгипту і включення його в Персидську імперію (525 р. до н.е.), відродження Єгипту при санської династії.

8. Греко-римській період - (332 р. до н.е.-395 р. н.е.) В IV ст. до н.е. Єгипет захоплюють війська Олександра Македонського, в I ст. до н.е. він стає провінцією Риму, а в 395 р. н.е. - провінцією Візантії.

Об’єднання Єгипту; Ранні і Стародавні царства

Об’єднання Єгипту мало велике значення для розвитку державного апарату, господарства і культури. Концентрація ресурсів і людей у єдиного уряду була обумовлена ходом історичного і господарського розвитку країни. Створювалася загальнодержавна високоефективна іригаційна система, складовою частиною якої були місцеві системи, що забезпечувало процвітання сільського господарства. Розвивалося скотарство, розводилась дрібна і велика рогата худоба. Процвітали ремесла, високого ступеня розвитку досягла обробка каменю, гончарна справа (зображення гончарного круга характерне для декоративного мистецтва Єгипту), металургія (кування і литво міді). Зведення пірамід і інших грандіозних споруд з каменя також вимагали концентрації ресурсів держави.

В Єгипті того часу існувало три типи великих господарств: царські, храмові і вельможні („дім батька” - власне володіння і одержане за службу - умовне володіння). Ця юридична різниця була номінальною, оскільки служба частіше за все передавалася у спадок. Та все ж це не зовсім приватна власність, оскільки верховні права на такі наділи належали фараону. Працівники в господарстві вельможі працювали окремими загонами під наглядом писарів і обліковців. Знаряддя праці належали вельможі. В тому ж становищі знаходилися і ремісники. Швидше за все, вони не мали ні землі, ні знарядь праці, а своє постачання одержували із загального складу. Тобто господарство було практично натуральним, мало пов’язаним з ринком. Ринки існували в межах тих же господарств.

Але працівники не були рабами, оскільки мали сім’ю і деяку власність.

Організація царських і храмових господарств була такою ж, але в них велику частку складала рабська праця. Господарства вельмож і храмів оподатковувалися, а працівники відбували повинності (будівництво пірамід, доріг, каналів і т.д.) на користь центральної влади. Цар міг звільнити вельможу від податків за особливі заслуги.

Разом з цим, існували і громадські господарства, керовані громадською порадою на чолі із старостою, що підкорявся номарху.

Зростала частка рабської праці в господарстві країни. Стали виникати ринки рабів. Велику частину рабів складали військовополонені, меншу - бідняки. Не існувало різкої грані між рабами і працівниками, їх інтереси і свободи практично співпадали. Соціальна напруженість в країні зростала.




1. Лабораторная работа 1 Арифметические вычисления Ввод строкового выражения Для ввода выражения треб
2. Как экономический ресурс информация обладает рядом особенностей отличающих ее от традиционных факторов п
3. Расчет различных электрических цепей
4. Тематический план лекционных занятий
5. УТВЕРЖДЕНМинистерством электротехнической промышленности и приборостроения СССР 2
6. Каким образом человек вписывается в картину мира
7.  язык 340 2
8. Экономика ФРГ
9. На тему - ldquo;Способи та форми виховання творчого мислення на прикладі досвіду педагогановатора Бориса Нікіт
10. задание для студентов дистанционного обучения Студент-
11. Предмет экономической теории Существует несколько определений предмета экономической теории или как ее
12. а источник всего то из чего всё произошло
13. Дым коромыслом
14. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук ІваноФранківськ 199
15. Чем богаче и правильнее речь ребенка тем легче ему высказывать свои мысли тем шире его возможности позна
16.  Сет Сет неторопливо выходил из супермаркета сжимая в руках бумажный пакет с продуктами
17. Реферат- Кримінальна відповідальність за створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань
18. собственность на землю сохраняется за прежними владельцамипомещиками; 2 крестьяне получают усадебную ос
19. тематическая модель с помощью которой можно охарактеризовать зависимость результатов производственной дея.
20. тема управления портомоператором Рассмотрим организационные основы управления портами данной категории