Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

303 МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ Кафедра адмініст

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

PAGE   \* MERGEFORMAT 14

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства освіти і науки,

молоді та спорту України

29 березня 2012 року № 384

                                                                                                  Форма № Н - 3.03

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

Кафедра адміністративного права

    УХВАЛЕНО

                                                                                рішення вченої ради факультету

       права та соціального управління

від ______________ № ________

ПРОГРАМА

нормативної  навчальної дисципліни

               «Кримінальне право» (загальна частина)

                           галузь знань 0304 «Право»

                           напрям підготовки 6.030401 «Правознавство»

                           ОКР – бакалавр

                           факультет права та соціального управління

                                    форма навчання – заочна

                            курс – IІІ

 Донецьк – 2013

Програма навчальної дисципліни «Кримінальне право» (загальна частина) для студентів 3 курсу заочної форми навчання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», галузь знань 0304 «Право», напряму підготовки 6.030401 «Правознавство» / Укладач: Кочко В.В. – Донецьк: ДонДУУ, 2013. – 14 с.

Розробник:

викладач кафедри

адміністративного права              В. В. Кочко

Завідувач кафедри

адміністративного права,

к.ю.н., доцент         І. Л. Олійник

 Розглянуто та схвалено

 на засіданні кафедри

 адміністративного права

            Протокол № 1 від «29» серпня 2013 р. ВСТУП

Програма вивчення нормативної навчальної дисципліни «Кримінальне право» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки «бакалавр» (стаціонарна форма навчання), спеціальності «Право».

Предметом вивчення навчальної дисципліни «Кримінальне право» є відносини, що виникають із приводу вчинення злочинів та застосуванням за це покарань.   

Нормами кримінального права регулюються основні положення про склад злочину, кваліфікацію злочинів, застосування покарання та особливості відповідальності неповнолітніх, а також вивчаються склади злочинів за відповідними групами суспільних відносин.

Міждисциплінарні зв’язки: курс «Кримінальне право» базується на положеннях теорії та історії держави і права, конституційного права. Також вивчення цього курсу тісно пов’язане з кримінальним процесуальним правом, адміністративним правом, цивільним правом. Зв’язок кримінального права із конституційним простежується через встановлення конституційно-правових принципів, що знаходять свій подальший розвиток у кримінальному законодавстві. Кримінальне та адміністративне право зближує схожість методу правового регулювання. Кримінальне, як і цивільне право, регулює захист відносин, пов’язаних з інститутом власності.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

  1.  Поняття кримінального права. Кримінальна відповідальність. Поняття злочину;
  2.  Законодавче поняття злочину. Злочин і склад злочину. Об'єкт і предмет кримінально - правової охорони. Об’єктивна і суб’єктивна сторони злочину. Суб’єкт злочину;
  3.  Стадії злочину. Співучасть у злочині.Множинність злочинів. Обставини, що виключають злочинність діяння. Звільнення від кримінальної відповідальності;
  4.  Система та види покарань. Призначення покарань. Звільнення від покарання. Судимість та особливості кримінальної відповідальності. Кримінальне право іноземних держав.

1. Метою викладання навчальної дисципліни «Кримінальне право» є розкрити зміст поняття кримінального права як самостійної галузі права, з урахуванням суттєвих змін в сфері кримінально-процесуального (прийняття нового Кримінального процесуального кодексу України) та іншого законодавства, його роль та місце як необхідного правового інструмента регулювання кримінально-правових відносин; сформувати систему теоретичних знань з курсу «Кримінальне право» та практичних навичок щодо вирішення ситуацій у застосуванні кримінального законодавства.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Кримінальне право» є:

  •  ознайомлення із загальними засадами поняття злочину та його особливостей;
  •  вивчення теоретичних положень щодо складу злочину;
  •  вивчення кримінального закону, інших нормативних актів та судової практики з питань застосування кримінального законодавства;
  •  набуття вмінь щодо використання норм кримінального права під час аналізу практичних ситуацій.

Програмою дисципліни передбачено, щоб після вивчення предмета «Кримінальне право» студент повинен

знати:

  •  теоретичні засади та базові поняття у галузі кримінального права;
  •  основні юридичні принципи кримінальної політики держави, форми та методи її реалізації;
  •  основні інститути, категорії та поняття кримінального права;
  •  основні напрями сучасної кримінальної політики держави;
  •  види відповідальності за порушення кримінального законодавства;
  •  зміст нового законодавства у галузі регулювання кримінально-правових відносин та його специфічні особливості;

вміти:

  •  вільно користуватися нормативним матеріалом з теми курсу та застосовувати його у конкретних ситуаціях;
  •  орієнтуватися у системі злочинів та покарань, встановлених кримінальним кодексом України;
  •  правильно тлумачити юридичні факти стосовно кримінального права та застосовувати на практиці отримані знання;
  •  вирішувати задачи з кримінального права;
  •  шукати, відбирати, аналізувати та застосовувати нормативно-правові акти для вирішення конкретних питань юридичного характеру у своїй професійній практичній діяльності.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 216 годин/ 6 кредитів ECTS.

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни

     Змістовий модуль 1

Тема 1.  Поняття і система кримінального права

Поняття кримінального права. Загальна характеристика кримінального кодексу України. Завдання, функції та принципи кримінального права. Система кримінального права. Кримінальне право суміжні галузі права. Наука кримінального права.

 Тема 2. Кримінальна відповідальність та її підстави

 Поняття кримінальної відповідальності. Форми реалізації кримінальної відповідальності. Підстави кримінальної відповідальності.

Тема 3. Закон про кримінальну відповідальність

Поняття, структура і ознаки кримінального закону. Структура кримінального кодексу. Чинність карного закону в часі і просторі. Зворотна сила карного закону. Видача осіб, що скоїли злочин. Тлумачення кримінальних законів.

Змістовий модуль 2

Тема 4. Поняття злочину

Поняття і ознаки злочину. Малозначність діяння. Значення визнання діяння малозначимим у практиці роботи правоохоронних органів. Класифікація злочинів і їх значення. Критерії відмежування злочину від інших правопорушень у науці кримінального права.

    Тема 5. Склад злочину

Поняття і значення злочину. Елементи і ознаки складу злочину. Види складу злочинів. Кваліфікація злочинів.

      Тема 6. Об'єкт злочину

Поняття об'єкта злочину в кримінальному праві і його значення для визначення характеру суспільної небезпеки злочину. Види об'єктів злочину і їх характеристика. Двуоб'єктні і багатооб'єктні злочини. Поняття предмета злочину і його відмінність від об'єкта злочину.

     Тема 7. Об'єктивна сторона злочину

     

Поняття і ознаки об'єктивної сторони. Значення об'єктивної сторони при кваліфікації злочину. Суспільно небезпечне діяння (дія чи бездіяльність). Умови кримінальної відповідальності за злочинну бездіяльність. Нездоланна сила, нездоланно фізичний примус, психічний примус і їх значення для рішення питання про кримінальну відповідальність за суспільно небезпечну дію або бездіяльність. Поняття суспільно-небезпечних наслідків. Види суспільно небезпечних наслідків. Значення наслідків в кримінальному праві. Злочини з матеріальним і формальним складом: значення такого поділу.  Питання причинного зв'язку між суспільно небезпечним діянням (дією чи бездіяльністю) і злочинним наслідком. Види причинного зв'язку і їх характеристика Вплив необхідного причинного зв'язку на кваліфікацію злочину і призначення покарання. Факультативні ознаки об'єктивної сторони і їх вплив на кваліфікацію злочинів

Тема 8. Суб'єкт злочину

     Поняття суб'єкта злочину. Поняття неосудності та її критерії. Обмежена осудність. Відповідальність за злочини, вчинені в стані сп'яніння. Спеціальний суб'єкт злочину

Тема 9. Суб'єктивна сторона злочину

Поняття і значення суб'єктивної сторони. Поняття і значення вини. Форми вини в кримінальному праві, їхнє значення для кваліфікації злочину і призначення покарання. Умисел та його види. Необережність та її види. Змішана форма вини. Мотив і мета злочину. Помилка та її значення для кримінальної відповідальності

   Змістовий модуль 3

 Тема 10. Стадії злочину

Поняття і види стадій здійснення злочину.  3акінчений злочин. Незакінчений злочин і його види.  Поняття замаху на злочин, його об'єктивні і суб'єктивні ознаки.  Кримінальна відповідальність за незакінчений злочину. Добровільне відмовлення від вчинення злочину і його соціальне і правове значення. Відмінність діяльного каяття від добровільної відмови від доведення злочину до кінця. 

Тема 11. Співучасть у злочині

Поняття і ознаки співучасті. Види співучасті. Форми співучасті. Відповідальність співучасників. Спеціальні питання відповідальності за співучасть. Причетність до злочину.

 Тема 12. Множинність злочинів

Поняття множинності злочинів. її соціальна і юридична характеристика. Одиночний злочин як складовий елемент множинності злочинів. Види одиночних злочинів. Повторність злочинів. Сукупність злочинів і її ознаки. Види сукупності злочинів. Відмежування сукупності злочинів від суміжних понять. Рецидив злочину і його ознаки.

 Тема 13.    Обставини, що виключають злочинність діяння

 

Поняття і види обставин, що виключають суспільну небезпеку і протиправність діяння. Поняття «необхідна оборона» та її значення як юридичної гарантії, що забезпечує захист інтересів держави і кожного громадянина. Перевищення меж необхідної оборони. Уявна оборона. Затримання особи, що вчинила злочин. Крайня необхідність. Поняття фізичного і психічного примусу. Виконання наказу чи розпорядження. Діяння, пов'язане з ризиком.  Виконання спеціального завдання по попередженню чи розкриттю злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації.

 

Тема  14. Звільнення від кримінальної відповідальності

Поняття, правові підстави, порядок і види звільнення від кримінальної відповідальності. Звільнення від кримінальної відповідальності в зв'язку з дійсним каяттям. Підстави й умови звільнення. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з примиренням винного з потерпілим. Підстава й умови звільнення.  Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з передачею особи на поруки. Підстава й умови звільнення. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку зі зміною обстановки. Підстави і поняття зміни обстановки. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням термінів давнини.

Змістовий модуль 4

 

Тема 16. Система і види покарань

Система покарань. Види покарань. Основні покарання. Додаткові покарання. Покарання, що можуть призначатися як основні так і додаткові.

  

  Тема 17. Призначення покарання

Принципи призначення покарання. Загальні положення призначення покарання. Обставини, які обтяжують покарання. Обставини, що пом'якшують покарання. Призначення покарання за сукупністю злочинів. Призначення покарання за сукупністю вироків. Призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом.

            

Тема 18. Звільнення від покарання та його відбування

 

Поняття і види звільнення від покарання та його відбування. Звільнення від покарання у зв'язку з втратою суспільної небезпеки особи, яка скоїла злочин. Звільнення від відбування покарання з випробуванням. Поняття, підстави й умови його застосування. Звільнення від відбування покарання у зв'язку із закінченням термінів давності виконання обвинувального вироку. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання. Поняття й умови його застосування. Заміна не відбутої частини покарання більш м'яким. Поняття, підстави й умови його застосування. Звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, що мають дітей у віці до трьох років. Звільнення від покарання через хворобу, на підставі закону України про амністію чи акта про помилування.

Тема 19. Судимість

Поняття і правові наслідки судимості. Погашення судимості. Зняття судимості. Обчислення термінів погашення судимості.

 

Тема 20. Особливості кримінальної відповідальності і покарання неповнолітніх

 

Особливості звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності. Звільнення від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру,  звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності, види покарань, що застосовуються до неповнолітніх та особливості їхнього
призначення,особливості звільнення неповнолітніх від покарання та його відбування, звільнення від покарання із застосуванням примусових заходів виховного характеру, звільнення від відбування покарання з випробуванням, звільнення від покарання у зв'язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку, умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, погашення і зняття судимості.

Тема 21. Примусові заходи медичного характеру та примусове лікування

Поняття і мета примусових заходів медичного характеру. Особи до яких
застосовуються примусові заходи медичного характеру. Види примусових заходів медичного характеру. Особливості продовження, зміни чи припинення застосування примусових заходів медичного характеру. Примусове лікування.

Тема 22. Основні питання загальної частини кримінального права іноземців

Загальна характеристика кримінального законодавства Франції і Німеччини. Кримінальне право Англії і США. Кримінальне право Росії. Школи (основні напрямки) науки кримінального права. Класична школа кримінального права, антропологічна школа кримінального права, соціологічна школа кримінального права.

 

 

 3. Рекомендована література

  1.  Азаров Д. С. Злочини у сфері комп’ютерної інформації (кримінально-правове дослідження) / Д. С. Азаров — К.: Атіка, 2007. — 304 с.
    1.  Андрушко П. П. Злочини проти виборчих прав громадян та їх права брати участь у референдумі: об’єкт і система / П. П. Андрушко // Кримінальне право України. — 2006. — № 12. — С. 3—28.
      1.  Андрушко П.П., Стрижевська А.А. Злочини у сфері службової діяльності: Кримінально-правова характеристика. Навчальний посібник / Андрушко П.П., Стрижевська А.А. – К.: Юрисконсульт, 2006. – 342с.
        1.  Базелюк В. Видовий та безпосередній об'єкти знищення, руйнування або пошкодження пам'яток-об'єктів культурної спадщини та самовільного проведення пошукових робіт на археологічній пам'ятці /В.Базелюк  // Вісник прокуратури.  2010.   9. ─ С.71-77.
        2.  Берзін П.С. Злочини у сфері господарської діяльності: методика обчислення матеріальної шкоди / П.С. Берзін – К.: Юрисконсульт, 2005. –149 с.
        3.  Борисов В.І., Пащенко О.О. Злочини проти безпеки виробництва: поняття та види. Кримінальна відповідальність за порушення правил ядерної та радіаційної безпеки: Монографія / В.І. Борисов, О.О. Пащенко. – Харків: Видавець СПДФО Вапнярчук Н.М., 2006. – 224 с.
        4.   Генрих Н. В. XII конгресс ООН и перспективы развития уголовного права / Н. В. Генрих   // Международное уголовное право и международная юстиция. - 2010. -  №2. ─ С.3-6.
        5.  Голіна В.В. Судимість: Монографія / Голіна В.В. – Харків: «Харків юридичний», 2006. – 384 с.
        6.   Дудоров О.О. Вибрані праці з кримінального права / О.О. Дудоров ; Луганський держ. ун-т внутр. справ ім. Е.О. Дідоренка . ─ Луганськ : РВВ ЛДУВС, 2010. ─ 952 с.
        7.  Жмур  Юлія. Відмежування злочину порушення недоторканності житла від суміжних складів злочину /Ю.Жмур  // Підприємництво. Господарство. Право.-2010.- №10. ─ С.165-168.
        8.  Затримання та взяття під варту в Україні: стан, проблеми удосконалення законодавства та практики його застосування: Посібник / За ред. Бет О.В., Мельника М.І. – К.: Атака, 2002. – 96 с.
        9.  Казмiренко, Л. I. Кримiнальний кодекс України: психологiчний аналiз кримiнально-правових понять  / Л. I. Казмiренко, Мартенко, О. Л. - Київ : КНТ, 2008. - 184 с.
        10.  Конституція України // Відомості Верховної Ради України. –  1996. –  № 30.
        11.  Коржанський М. Й. Квалiфiкацiя злочинiв : навч. посiб.- 3-тє вид. - К. : Атiка, 2007. - 591 с.
        12.  Коржанський М.Й. Предмет і об’єкт злочину: Монографія. – Д.: Юрид. акад. Мін-ва внутр. справ; Ліра ЛТД, 2005. – 252 с.
        13.  Кримінальне право України. Загальна частина: навчальний посібник для студ. вищих навч. закл. / П.В. Хряпінський (авт.-упоряд.). — Суми : Університетська книга, 2009. — 688с.
        14.  Кримінальне право України. Особлива частина: підручник / За ред. Є.Л. Стрельцова . ─ 4-те вид., перероб. і доп. ─ Харків : Одіссей, 2009 . ─ 494 с.
        15.  Кримінальне право України: Загальна частина : навч. посiбник / авт.кол.: О.М. Омельчук, С.Г. Волкотруб, М.О. Фролов та ін. ; за ред. О.М. Омельчука . ─ К. : Правова єдність, 2010 . ─ 208 с.
        16.  Кримінальне право України: Особлива частина: Підручник/ За ред. професорів М.І. Бажанова, В.В. Сташиса, В.Я. Тація. – 2-е вид., перероб. і доп. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 544 с.
        17.  Кримінальне право України: підручник : Особлива частина / авт. кол.: Г.М. Анісімов, Ю.В. Баулін, В.І. Борисов та ін. ; Нац. юрид. акад. України ім. Я.Мудрого, за ред.: В.В. Сташиса, В.Я. Тація . ─ 4-те вид.. ─ Х. : Право, 2010 . ─ 608 с.
        18.  Кримінальне право України: підручник: Загальна частина / авт. кол.:Ю.В. Баулін, В.І. Борисов, Л.М. Кривоченко та ін.; Нац. юрид. акад. України ім. Я. Мудрого, за ред.: В.В. Сташиса, В.Я. Тація . ─ 4-те вид., перероб. і допов. ─ Х. : Право, 2010 . ─ 456 с.
        19.  Кримінальний  Кодекс  України  / укладач  Тютюгін  В.І. – Х.:  ООО  «Одісей», 2011. – 256с.
        20.  Кримінальний кодекс України: Науково-практичний коментар/ За заг. ред. В.Т.Маляренка, В.В. Сташиса, В.Я. Тація. – 2-е вид., перероб. та доп. – Харків: ТОВ «Одіссей», 2005. – 1154 с
        21.  Матвійчук В. Інші тяжкі наслідки в злочих проти навколишнього природного середовища /В.Матвійчук  // Вісник прокуратури. -  2010.  -№ 8. ─ С.70-78.
        22.  Мельник М. I. Науково-практичний коментар закону України "Про боротьбу з корупцiєю" / М. I. Мельник, А. I. Редька, М. I. Хавронюк. - К. : Атiка, 2008. - 371 с.
        23.  Мычко Н.И. Угооловное право Украины. Общая часть [учебное пособие]. – Донецк, 2006. – 770 с.
        24.  Навроцький В.О. Наступність кримінального законодавства України (порівняльний аналіз КК України 1960 р. та 2001 р.) – К.: Атіка, 2001. – 272 с.
        25.  Навроцький В.О. Основи кримiнально-правової квалiфiкацiї : навч. посiбник - К.: Юрiнком Iнтер, 2006. - 704 с.
        26.   Назимко Єгор. Аксіологіче дослідження кримінального права як запорука ефективності кримінально-правового законодавства /Є.Назимко // Підприємництво. Господарство. Право.  2010.   10. ─ С.161-164.
        27.  Науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України: у 2 т. / П.П. Андрушко (ред.) — 3-тє вид., переробл. та доп. — К. : Правова єдність, 2009. — 964с.
        28.  Науково-практичний коментар Кримiнального кодексу України /А. М. Бойко, Л. П. Брич, В. К. Грищук та iн. - 5-те вид. - К. : Юрид. думка, 2008. - 1215 с.
        29.  Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України / [за ред. М. І. Мельника, М. І. Хавронюка]. –[5-те вид., переробл. та доповн.]. – К. : Юридична думка, 2008. – 1216 с.
        30.  Петросян Д. А. Актуальные проблемы выявления признаков незаконного предпринимательства в сфере оборота лома и отходов черных и цветных металлов, пути их разрешения / Д.А.Петросян  // Российский следователь. - 2010. - № 1. ─ С.15-17.
        31.  Постанови Пленуму Верховного Суду України в кримінальних справах (1973-2011). Офіційне видання / За загальною редакцією Голови Верховного Суду України В.Т. Маляренка. – Київ: “Юрінком  Інтер»”, 2011. – 336 с.
        32.  Постановления Пленума Верховного суда Украины по уголовным делам (2001-2006): Сборник/ Составление и перевод В.И. Тютюгина. – Харьков: ООО «Одиссей», 2007. – 300 с.
        33.  Потерпiлий вiд злочину: (мiждисциплiнарне прав. дослiдж.) /Ю.В.Баулiн та iн. - Харкiв: Кроосвурд, 2008. - 363 с.
        34.  Практика  судів України з кримінальних справ 2001-2005 р./  За заг.ред. В.Т.Маляренка, В.В. Сташиса. – Київ-Харків: Юрінком Інтер, 2005. – 464 с.
        35.  Савченко А.В., Кузнєцов В.В., Штанько О.Ф. Сучасне кримінальне право України: [Курс лекцій] / А.В. Савченко, В.В. Кузнєцов, О.Ф. Штанько. – 2-е вид., виправ. та доповн. – К.: Вид. ПАЛИВОДА А.В., 2006. – 626 с.
        36.  Старко  О. До питання про визначення меж кримінально-правової охорони життя людини /О.Старко  // Підприємництво. Господарство. Право. - 2010.-№3.─ С.116-119.
        37.  Строган А.Ю.Склад злочину як підстава кримінальної відповідальності: Навч. посіб. -К.: Атіка, 2007. - 424 c.
        38.  Судово-практичний коментар до кримінального кодексу України/ М.І.Хавронюк. – К.:  Юрисконсульт, 2006. – 550 с.
        39.  Тацій  В. Я. Актуальні проблеми сучасного розвитку кримінального права / В. Я. Тацій, В. І. Борисов, В. І. Тютюгін // Право України.- 2010. -№ 9. ─ С.4-15.
        40.  Тетерятник Г.К. Деякі питання неосудності як кримінально-правової категорії /Г.К.Тетерятник  // Бюлетень Міністерства юстиції України.-2010.-№3.─ С.153-160.
        41.  Тихий В.П., Панов М.І. Злочин, його види та стадії: Наук.-практ. комент. - К.: Промені, 2007. - 37 с.
        42.  Трушківська Л."Посягання на життя" як юридична конструкція у кримінальному законодавстві України /Л.Трушківська  // Вісник прокуратури. - 2010. -  №8. ─ С.55.
        43.  Уголовное право (терминологический словарь)/ Н.И. Мычко. – Донецк, 2006. – 307с.
        44.  Уголовное право Украины. Общая часть: учебник для студ. вузов. / Е.Л. Стрельцов (отв.ред.). — 5-е изд., доп. и перераб. — Х. : Одиссей, 2009. — 344с.
        45.  Уголовный кодекс Украины : Научно-практический комментарий / [отв. ред. Е. Л. Стрельцов]. – [5-е изд.]. – Х. : Одиссей, 2008. – 872 с.
        46.  Фріс П.Л. Кримінальне право України: загальна частина: підручник / П.Л. Фріс . ─ 2-ге вид., перероб. і доп. ─ К. : Атіка, 2009 . ─ 511 с
        47.  Харченко В.Б. Уголовное право Украины: Общая и Особенная части в вопросах и ответах : [конспект лекций] / В.Б. Харченко . ─ 4-е изд., испр.перераб. и доп. ─ К. : Атика, 2010 .─272 с.
        48.  Чернова  Наталія. Історико-правовий аналіз кримінального законодавства України про відповідальність за використання малолітньої дитини для заняття жебрацтвом /Н.Чернова // Підприємництво.Господарство.Право.  2010.   9. ─ С.156-158.
        49.   Шуйский А. С.  Антитеррористические нормы с двойной превенцией в системе уголовно-правовых средств противодействия террористическим актам [Текст] / А. С. Шуйский   // Следователь.  - 2010. -  №5. ─ С.18-19.

53.    Кримінальний кодекс України. Науково-практичний коментар за ред. Є.Л. Стрєльцова. – Х.: Одіссей, 2012

54.        Кримінальний кодекс України. Науково-практичний коментар  за заг. ред. В.В.Сташиса, В.Я Тація. – К.: Концерн «Видавничий Дім «Ін Юре», 2003

Електронні ресурси для самостійної роботи

    http://reyestr.court.gov.ua/ - Єдиний державний реєстр судових рішень України

    http://www.pravo.vuzlib.net/ - електронна правова бібліотека, корисна інформація і доступна для безкоштовного скачування наукових статей, підручників та іншої наукової літератури

    http://sug.kiev.ua/ - судово-юридична Інтернет-газета. Містить корисну інформацію з актуальних проблем сучасного правотворення та правозастосування.

    http://portal.rada.gov.ua/ - офіційний сайт Верховної Ради України. Містить в’ю законодавчу базу України, є зручним для пошуку необхідних законодавчих актів (розділ «Законодавство»).

   http://www.yurincom.com/ua/legal_bulletin_of_Ukraine/ - загально-національна правова газета «Юридичний вісник України». Містить повні тексти статей з актуальних проблем правового сьогодення.

4. Форма підсумкового контролю успішності навчання – д/залік.

5. Засоби діагностики успішності навчання:

При організації навчання за кредитно-модульною системою для визначення рівня знань студентів застосовується процедура формування підсумкової оцінки з навчальної дисципліни «Кримінальне право» за двома складовими – результатами поточної начальної діяльності та результатами діагностики якості знань при складанні екзамену (у письмові формі). Поточна навчальна діяльність передбачає послідовне та систематичне накопичення балів за виконання всіх запланованих видів робіт, зазначених у робочій навчальній програмі дисципліни.

Система контролю успішності студента включає наступні різновиди: поточний, модульний, підсумковий модульний та семестровий (академічний) контроль.

Поточний контроль здійснюється під час проведення семінарських та практичних занять і має на меті перевірку і визначення рівня підготовленості студента до виконання конкретної роботи. Форми проведення поточного контролю під час навчальних занять визначаються кафедрою і відображаються у робочій навчальній програмі навчальної дисципліни (у розділах «Розподіл дисципліни «навчального модуля» на змістові модулі, її обсяг і форми модульного контролю» та «Засоби контролю знань студентів з кожного залікового модуля»). Вони можуть бути різними: усне опитування, обговорення проблемних питань, розв’язання ситуаційних завдань, виконання тестів, виконання аудиторних та поза аудиторних контрольних робіт.

Модульний контроль за окремий заліковий модуль морже здійснюватися як під час проведення останнього семінарського або практичного заняття в межах окремого залікового модуля, так і у вигляді проведення модульної контрольної роботи (МКР), якщо це окремо передбачено змістом робочої навчальної програми. Переважна форма проведення модульного контролю – виконання за встановленим кафедрою порядком тестових завдань, які повинні бути представлені в повному обсязі у робочій навчальній програмі або видані у вигляді окремих матеріалів.

Підсумковий модульний контроль є відображенням рівня опрацювання студентом теоретичного та практичного матеріалу, рівня засвоєння ним вказаного матеріалу. Підсумковий модульний контроль відображає результат накопичення студентом балів (від 1 до 100 балів) в процесі поточної навчальної діяльності.

Повний і остаточний підсумок вивчення студентами навчальної дисципліни здійснюється під час семестрового (академічного) контролю. При семестровому контролі враховуються результати всіх попередніх видів контролю вивчення навчальної дисципліни.

Загальна підсумкова оцінка з навчальної дисципліни виводиться із суми балів за поточну успішність.

На семестровий (академічний) контроль графіком навчальним процесом передбачено по одному тижню в кожному семестрі.

Перелік питань для семестрового контролю, що охоплює зміст навчальної дисципліни та виноситься на семестровий (академічний) контроль, наводиться в робочій навчальній програмі (розділ «Перелік питань до підсумкового контролю знань студентів»).




1. линейная комбинация требует уточнения
2. е объединить в однородные группы по определенным признакам которые выбираются в зависимости от целей иссле
3. Потебня~ то віршування і розмір ~ із зв~язку слова зі співомrdquo; [5 112].html
4. Использование материалов экологического аудита для экологического обучения
5. Музыка России ХХ столетия
6. Тема- Встановлення кольору фону та тексту
7. народных средств 1
8. Олимпийские надежды Игра проводится по станциям
9. Let's tlk bout friendship. Wht role do friends ply in your life s we live in society we meet lot of people during our lives
10. Анализ рыночной активности Ниже приведены данные бухгалтерского баланса компании на конец года в млн
11. Стратегия и тактика повышения конкурентоспособности предприятия
12. вариантсентябрь 2010 [Часть 1] 1.html
13. Тема. Предмет метод система принципы история международного права Конусов ю
14. Test colour to be found in ll the museums of Hollnd
15. Автор- Сидорова В
16. Химия сегодня
17. Силовое действие магнитного поля заключается в том что на электрические заряды проводники с токами и детал
18. Реферат Антонова Елена Александровна Введение
19. Реферат- Экспорт фармацевтической продукции
20. тема технического обслуживания содержания и текущего ремонта жилищного фонда обеспечивает нормальное функ