Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Видатний радянський біофізик засновник геліобіології О

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Повернутися до Змісту

Інфекційні хвороби в історії людства

В історію людства інфекційні хвороби вписали значну кількість страшних сторінок. Видатний радянський біофізик, засновник геліобіології, О.Л. Чижевський багато років вивчав за архівними даними періодичність виникнення епідемій і пандемій найбільш небезпечних інфекційних захворювань.

До наших днів дійшли свідоцтва про чумні епідемії древньогрецьких істориків Геродота і Фукідіда, видатного лікаря давнини Гіппократа та інших. Особливо страшні епідемії чуми, що залишились в історії пов’язані з іменами правителів та визначних людей того часу. В 125 році лютувала “чума Орозія”, в 165-168 роках – “чума Антоніна і Галена”, в 251-266 роках – “чума Кіпріана”, VI ст. – “чума Юстиніана”. У VII-XIV ст. чума прокотилася по Візантії, в ІХ ст. вона майже спустошила Європу, на території Київської Русі чума з’явилася в ХІ ст. У ХІІ-ХІІІ ст. вона лютувала в Єгипті, Сирії, Греції, Італії і буквально викошувала армії хрестоносців. Кістлява рука “чорної смерті” в ХІV ст. охопила весь світ. Під час цієї пандемії загинула чверть населення Землі. В ХV– ХVІІІ ст. чума зявлялась у різних частинах світу. В ХІХ ст. вона зосередилась у Єгипті, Персії, Вірменії, Індії та періодично у Європі.

Епоху небувалого “розквіту” переживала не лише чума, але й такі тяжкі хвороби як проказа, холера, сифіліс, віспа...

Перші історичні свідоцтва про холерну епідемію в Індії відносяться до 1031 року. В 1364-1367 мала місце епідемія холери в Персії. У Константинополі, Аравії та Єгипті вона з’являється незадовго до завоювання Візантії турками – у 1453 році. В ХVІІІ і ХІХ ст. мали місце спустошливі епідемії в Індії, які забрали сотні тисяч людей.

Перша пандемія холери описана у період 1816-1823 роки. Вона прокотилась від Індії до південних міст Росії. Друга пандемія (1827-1837) теж прийшла з Індії. Три роки, незважаючи на зимовий холод, вона лютувала в Росії. У 1830 році вона проникла в Західну Європу і дала надзвичайно смертоносні спалахи в Італії й Англії. Третя пандемія холери припадає на 1844-1860 роки. Цього разу вона охоплює всі губернії Росії, Азію, Африку і Європу. Четверта пандемія (1863-1875 р.р.) охоплює весь Старий Світ. У 1869 році вона набуває спустошливого характеру. П’ята пандемія виникає у 1883 році знову в Індії і розповсюджується на захід, охоплюючи Аравійський півострів, північ Африки, Росію, Західну Європу. Остання пандемія ХІХ століття датована1892-1895 роками, інтенсивність її розповсюдження була дуже велика. Так, у Гамбурзі за один день кількість хворих зростала приблизно на 1000 осіб. Всього протягом двох місяців у Гамбурзі захворіло понад 17 тисяч осіб і 8605 з них померло.

Епідемії грипу не залишають людство в спокої і сьогодні. Історичні свідоцтва про них обмежені, але вони дозволяють стверджувати, що сильні епідемії грипу виникають з досить чіткою періодичністю в 10-12 років, а пандемії – з періодом в 35 років. Максимальна захворюваність на грип відповідає піку 11-річної сонячної активності та 33, 4-річному ритму. Так, згідно з даними Х. Гезера епідемії грипу виникали в 1403, 1414 і 1427 роках. За даними Гірша, починаючи з ХVІ ст., грипозні епідемії за 340 років десять раз охоплювали всю Європу, дев’ять разів більшу частину західної півкулі, чотири рази всю західну півкулю і шість разів усю східну півкулю. Оскільки спалахи грипу виникають майже постійно в різних країнах і носять характер сезонних катарів, то Гірш у своїх дослідженнях описав лише масові інфекції, що охоплювали цілі країни, материки, півкулі, іноді більшу частину землі.

У ХІХ ст. медицина досягла значних успіхів у боротьбі з інфекційними хворобами, особливо бактеріального походження. Люди навчилися захищатися від збудників, створюючи штучний імунітет. Поліпшення умов життя також сприяло, особливо в країнах Європи і Північної Америки, подоланню багатьох інфекцій. Сьогодні головні вороги людини вже не чума або холера, а серцево-судинні захворювання, рак, травматизм тощо. На жаль, кінець ХХ ст. ознаменувався загостренням епідемічної ситуації. З’являються нові інфекційні хвороби, наприклад, СНІД, атипова пневмонія, хіміорезистентний туберкульоз. Епідемічна ситуація в Україні та інших країнах пострадянського простору загострюється ще й у зв’язку з соціальними та економічними негараздами.

Повернутися до Змісту

PAGE  4




1. Тема 9- Измерение результатов экономической деятельности 9
2. то ~ и так далее по цепочке
3. Психосоматика.html
4. 1928 2. 1960 3. 1967 4.html
5. Федеративная республика Германия1
6. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 6 ИССЛЕДОВАНИЕ ХАРАКТЕРИСТИК ТИРИСТОРА И УПРАВЛЯЕМОГО ВЫПРЯМИТЕЛЯ 1
7. химические свойства и структура цитоплазмы
8. тема банкротства в Российской Федерации и правовое регулирование
9.  Получатель находится в иностранном государстве в течение периода или периодов не превышающих в общей слож
10. а. Если страница позволяет решить сразу несколько задач для запросов с несколькими потребностями инфо.html
11. Тема 5 Фінансуванням оборотних активів В залежті від відношення менеджера до вибору джерел покриття фі
12. Москва в эпоху преобразований Петра I
13. На тему- УМИРАНИЕ И СМЕРТЬ
14. Предмет экономической теории и её функции
15. . Наименование организации- 1
16. Учет и обеспечение сохранности документов Архивного фонда Российской Федерации
17. Об образовании в Российской Федерации1
18. Средняя общеобразовательная школа 41 Миниспектакль по правилам дорожного движе
19. Реферат Невроз навязчивых состояний Выполнила студентка 504 группы Барсук
20. Курсовая работа- организация и планирование машиностроительного производства