Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

1715 рр Правителем Франції до 1661 став італієць кардинал Мазаріні продовжувач політики Рішельє

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Зовнішня політика Франції в роки правління Людовіка ХІV.

У період малолітства і юності Людовика XIV (1643-1715 рр.). Правителем Франції до 1661 став італієць, кардинал Мазаріні, продовжувач політики Рішельє. Останні роки Тридцятилітньої війни зажадали величезних коштів і розлад державних фінансів досягло неймовірних розмірів. Все ж Франції вдалося виграти війну; по Вестфальському світу 1648 р. вона отримала Ельзас і зміцнила свою східний кордон. Боротьба з Іспанією тривала до 1659 р.; по Піренейському світу до Франції відійшли Артуа і Руссільон. Вона стала найсильнішою державою в Європі, диктувати свою волю дрібним государям політично роздроблених Німеччини та Італії.

У пору самостійного правління Людовика XIV (1661 - 1715 рр..) Посилився розвиток капіталістичного устрою. При генеральному контролері Кольбер (1665-1683 рр.). Протекціонізм отримав найбільший розвиток (кольбертізм). Зростанню національного внутрішнього ринку сприяло скасування багатьох внутрішніх митниць, поліпшення шосейних і річкових шляхів, прориття Лангедокского каналу, що з'єднав Середземне море з Атлантичним океаном (1681). Для розширення зовнішньої торгівлі були засновані монопольні привілейовані компанії: Ост-Індська, Вест-Індійська, Левантійська, Північна та інші. Кольбер сприяв розвитку торгового флоту. Франція стала однією з найбільших торгових держав і зокрема зміцнила свою монополію з постачання світового ринку предметами розкоші. У Канаді, Луїзіані, на Мадагаскарі, в Індії виникли французькі колонії.

Численні війни за Людовіка XIV велися головним чином за переважання в Європі, за морська могутність і колонії. У той же час Франція прагнула повернути собі північні і східні провінції, що відійшли ще в XIV-XV вв. до Бургундському державі та успадковані в XVI ст. Габсбургами. Війна 1667-1668 рр.. велася з Іспанією за ці французькі землі, але Людовик XIV зазіхав при цьому і на всю територію іспанських Нідерландів (Бельгії). Торгова конкуренція з Францією змусила Голландію зрадити своїй традиційній політиці союзу з Францією проти Габсбургів і вступити в союз з Іспанією, до якого приєдналися також Англія і Швеція. Це означало докорінну зміну міжнародних відносин в Європі, створення коаліцій проти Франції. Тому, незважаючи на окупацію французькими військами Фландрії і Франш-Конте, по Аахенському світу 1668 Франції вдалося отримати тільки деякі землі по північно-східному кордоні. Війна 1672-79 рр.. велася з Голландією, але на цей раз французької дипломатії вдалося розірвати союз Англії та Швеції зі своєю торговою суперницею. Французька армія на чолі з великими полководцями Конде і Тюренном взяла сильні прикордонні голландські фортеці і вторглася вглиб країни. Тоді голландці прорвали греблі; вода затопила велику територію і французькі війська були змушені відступити. За Німвегенскім мирним договорами 1678-1679 рр.. Іспанія мала повернути Франції Франш-Конте і кілька міст на північно-східному кордоні.

Настав час політичної гегемонії Франції в Європі. Людовик XIV заснував в 1679-1680 рр.. так звані «приєднувальні палати», що оформили приєднання до Фра ¬ ції ряду земель і міст у західній Лотарингії, в більшості своїй французьких за мовою, економічним і культурним зв'язкам. Поряд з цим в 1681 р. Франція раптово захопила Страсбург. Посилення Франції викликало в 1686 р. освіта спрямованої проти неї «Аугсбургской ліги», куди увійшли Голландія, Австрія, Іспанія, Швеція, Савойя і дрібні італійські та німецькі правителі. Після революції 1688 р. в Англії і воцаріння там штатгальтера Голландії Вільгельма Оранського до антифранцузької коаліції долучилася Англія, яка посіла там незабаром головне місце і витримала з Францією наполегливу і довгу боротьбу з-за колоній. Війна 1687-97 рр.. принесла французької армії багато перемог на суші, але англійський флот переміг на море. Тому Рисвикским світ 1697 лише відновив довоєнне становище. Війна за іспанську спадщину (1701 -1714 рр..) Була для Франції найважчою і невдалою. Проти Людовика XIV виступила коаліція з усіх майже європейських країн, а грабунок наміром Франції приєднати до себе Іспанію (після смерті останнього з іспанських Габсбургів). За Утрехтським світу 1713 р. і Раштадтскому договором 1714 р. в Іспанії запанував Філіп V Бурбон (онук Людовика XIV), але всі іспанські володіння в Нідерландах і в Італії відійшли до Австрії; Англія отримала Гібралтар і частина французьких колоній у Північній Америці. Утрехтський світ дуже послабив Францію і поклав початок торгової та колоніальної гегемонії буржуазної Англії.

Нескінченні війни (32 військових року за період 1661 - 1715 рр..).




1. Анализ деятельности коммерческого банка
2. Уважение различий и сотрудничество Ученые выяснили что когда люди встречаются с непонятными методами об
3. Реферат- К вопросу о металлической связи в плотнейших упаковках химических элементов
4. реферату- Службові листиРозділ- Діловодство Службові листи План Вимоги до тексту та реквізити службових
5. костное образование представляющее собой вместилище для внутренних половых органов прямой кишки мочевог
6. Состав правонарушений
7. Ержанов А
8. Лекции по естественной географии Твердые оболочки Земли- земная кора мантия ядро
9. Азиатские страны и в частности Таиланд имеют давнюю культуру и устоявшиеся строгие традиции и правила и их
10. продажи на рынке- Р потребительских тов и услуг Р факторов прва недвижимости земли информации денежный ц
11. Бухгалтерский учет финансовых результатов предприятия
12.  ПРОЕКТУВАННЯ ПЕРЕНАЛОГОДЖУВАЛЬНОГО ПРИСТРОЮ 1
13. темах циклические периодические ритмические трендовые
14. Тема- Философия Нового времени конец 1617 века Представители Ос
15. по теме Реализация аграрной реформы П
16. Теневая экономика экономические сищииьные и правовые аспекты
17. Секция Б В Дом по ул
18. і Іх рэдакцыі павінны былі па першым патрабаванні Міністэрства ўнутраных спраў называць імёны аўтараў якія
19. Маркетинг в сфере физической культуры и спорта
20. тема местного самоуправления