Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема уроку- Цінності та перспективи християнської моралі 11кл

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Міністерство освіти і науки України

Житомирський обласний педагогічний ліцей

Житомирської обласної ради

План-конспект уроку з курсу основи християнської етики на тему:

Цінності та перспективи християнської моралі

Вчитель історії та основ

християнської етики

Сачов Олексій Олександрович

Житомир 2012


Тема уроку: Цінності та перспективи християнської моралі (11-кл.)

Мета уроку: Н: Ознайомити учнів з основними поняттями мораль, християнська мораль, визначити їхню важливість та перспективи в сучасному світі; Р: Сприяти розвитку пізнавального інтересу, мисленнєвої діяльності та творчих здібностей учнів; В: Виховувати моральну свідомість, повагу до різних культур та вміння поважати думку однокласників.

Обладнання: папір для письма, кольорові олівці, дошка.

Тип уроку: комбінований.

Епіграф: «Моральність – основа всіх людських цінностей»

(А. Ейнштейн)

Хід уроку.

Мотивація навчальної діяльності

- Поміркуйте над словами епіграфа і висловіть свою думку.

Вчитель формулює тему та мету уроку

Актуалізація опорних знань

Питання: що таке мораль? Що таке релігія? Що таке християнство? Чому мораль може бути релігійною? В чому важливість моралі на сучасному етапі розвитку суспільства?

Проблемне питання:

Чому релігійна мораль краща ніж світська?

Вивчення нового матеріалу.

1. Поняття "християнська мораль", її особливості та сутність

Християнська мораль знаходить своє вираження у своєрідних уявленнях і поняттях про моральне, у сукупності визначених моральних норм (наприклад, заповідях), у специфічних релігійно-моральних почуттях (християнська любов, совість і т. п.) і деяких вольових якостях віруючої людини ( терпіння, покірність і ін.), а також у системах морального богослов’я чи теологічної етики. Усі разом перераховані елементи складають християнську моральну свідомість.

Християнська мораль, утверджуючи людську гідність, любов до ближнього, як до самого себе, розвиває у суспільстві людяність, гуманність, що є основою високої культури, що підносить людину у її власних очах, облагороджує її наміри і бажання.

Головною особливістю християнської (як і узагалі всякої релігійної) моралі є те, що її основні положення ставляться в обов’язковий зв’язок із догматами віровчення. Так як "Богом відкрите" догмати християнського віровчення вважаються незмінними, основні норми християнської моралі, в їх відверненому змісті, також відрізняються відносною стійкістю, зберігають свою силу в кожному новому поколінні віруючих людей. У цьому полягає консервативність релігійної моралі, що і в змінених соціально-історичних умовах несе вантаж постарілих моральних забобонів, успадкованих від минулих часів.

Іншою особливістю християнської моралі, що випливає з її зв’язку з догматами віровчення, є те, що в ній є такі моральні настанови, які неможливо знайти в у системах нерелігійною моралі. Таке, наприклад, християнське вчення про страждання-благо, про всепрощення, любові до ворогів, непротивлення злу і інші положення, що знаходяться в протиріччі з насущними інтересами реального життя людей. Що стосується положень християнства, загальних з іншими системами моралі, то вони отримали в ньому значна зміна під впливом релігійно-фантастичних уявлень.

Завдання:

Візьміть кольорові олівці і спробуйте світлими кольорами написати свої позитивні якості а темними кольорами негативні.

2. Основні моральні цінності

До моральних цінностей належать нормативні уявлення про добро і зло, справедливість, прекрасне й потворне, про призначення людини, людські ідеали. Вони лежать в основі всіх вчинків, діяльності людини, мають моральну значущість і впливають на суспільне життя.

Серед християнських моральних цінностей загальнолюдського значення розрізняємо:

  1.  головні людські цінності, що більшою чи меншою мірою визначають всі інші етичні цінності (життя, істина, добро, свобода);
  2.  чесноти (справедливість, сміливість, правдивість, щирість, любов до ближнього, вірність, довіра, скромність, відданість);
  3.  більш часткові моральні цінності (здатність ділитися з іншими своїми духовними надбаннями; любов, спрямована на ідеалізовану цінність іншої особистості).

Цінності можна диференціювати й далі.

Християнська мораль в ідеалі проголосила рівність усіх людей незалежно від їх походження і становища. Крім старозавітних 10-ти заповідей Божих діалектика загальнолюдського в моралі втілена в Нагірній проповіді Ісуса Христа. Вона містить у собі зведення моральних ідеалів, які відображають багатовікові земні сподівання людства. Автор проповіді уславлює миролюбність, поступливість, негнівливість, доброту.

В цій же Нагірній проповіді знаходимо і таку високогуманну ідею: "Тож усе, чого тільки бажаєте, щоб чинили вам люди, те саме чиніть їм і ви". Пізніше в етичній думці вона отримала назву "золотого правила" моральності.

Християнська мораль, утверджуючи людську гідність, любов до ближнього, як до самого себе, розвиває у суспільстві людяність, гуманність, що є основою високої культури, що підносить людину у її власних очах, облагороджує її наміри і бажання.

Завдання:

Зараз ми повернемось до малюнків з нашими моральними якостями та спробуємо замалювати погані якості світлими кольорами (кольорами гарних моральних якостей). Діти замальовують світлими кольорами темні, в результаті виходять темні плями.

Вчитель: важко позбутись своїх темних сторін, тому краще відразу намагатись не розвивати в собі негативні якості. Отже намагайтеся розвивати в собі лише позитивні моральні якості такі як зазначені в християнській моральній доктрині.

3. Перспективи християнської моралі

Щоб вийти з економічної, політичної кризи, люди повинні вийти з кризи моральної. Бо, як правило, за негараздами суспільства стоїть його моральне зубожіння. Марно й сподіватися дотримання десятків тисяч державних законів, якщо не дотримуються Десяти Заповідей Божих. Адже цінність демократії – в рівності людей перед законом. А він виростає з рівності людей перед Богом.

Будь-яка мораль, щоб дати добрі результати, повинна спиратися на щось дуже сильне, міцне. Не випадково найважливішим у моралі є питання авторитету. Суттєвим є те, хто дає вказівки не красти, не вбивати: мама, вчителька, якась партія чи так каже не робити Сам Господь Бог? А Він є найбільшим авторитетом для людства, тому Його аргументи – найсильніші. Ось чому моральне виховання має здійснюватися на релігійній основі, на розмові про Бога, на розмові з Ним.

Саме християнська мораль містить у собі моральний закон для всіх – імперативи у вигляді Заповідей Божих, стосується правил поведінки. Тому, справедливо претендуючи на універсальність, мораль здатна об’єднати довкола себе всіх. Це є настільки важливим, що органи державної влади віжки від морального виховання повинні міцно тримати у своїх руках і не віддавати яким би то не було громадським товариствам.

Закріплення знань і підсумок уроку.

Тепер ми з Вами знаємо чому релігійна мораль краща:

Тому що в сучасному світі йде деформація світської моралі, а доктрина релігійної моралі не змінюється ніколи.

В чому суть релігійної моралі?

Чому важлива мораль?

Чому потрібно виховувати в собі лише позитивні моральні якості:

Домашнє завдання.

Есе на тему: Релігійна мораль в моєму житті.




1. Тема- Что такое человек
2. 11 Ф
3. Алюминий
4. НАУКОВОТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
5. Статья- Сравнительный анализ бюджетов времени рабочих в России, США и Финляндии
6. О деградации СМИ
7. экономическая эффективность стандартизации
8. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора біологічних наук
9. быстро растущий в США слой потребителей ldquo;карточныхrdquo; услуг
10. Прохождення служби в органах місцевого самоврядування
11.  ОБЩИЕ ПОЛОЖЕНИЯ О РАЗВИТИИ ИНСТИТУТА ОБЕСПЕЧЕНИЯ ИСПОЛНЕНИЯ ОБЯЗАТЕЛЬСТВ
12. Получает её наш организм из пищи
13. 122013 суббота ПРОСМОТРЫ И ЗАЩИТЫ ПРОЕКТА 22
14. наиболее оперативная динамичная и гибкая проверка результатов обучения
15. Судебное разбирательство в уголовном процессе
16. Пусть ее отстранят от экзамена
17. АТиСО
18. Джазовый вокал Название коллектива город Композиция
19. Реферат Происхождение и ранняя история восточных славян
20. Задание 4 Структурная схема радиотехнической системы передачи непрерывных сообщений дис