Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Право Напрям підготовки- 7

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ДОНЕЦЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА ПРАВА

ПЛАНИ семінарськИХ ЗАНЯТЬ

з нормативної дисципліни

ОРГАНІЗАЦІЯ ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВОЇ РОБОТИ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Галузь знань:     0304 «Право»

Напрям підготовки:    7.030401 «Правознавство»

Курс      І

Форма навчання     Денна

РОЗГЛЯНУТО

Протокол засідання кафедри господарського і цивільного

права та процесу

від ___________ № ____

Заст. завідувача кафедри

к.ю.н.

____________ Н.В. Асєєва

________________ р.

РОЗРОБЛЕНО

викладач кафедри

_____________ А.П. Вельгус

 

Семінарське заняття № 1.

Тема 3 Організація договірної роботи на підприємстві

І. План заняття

1. Сутність, ознаки і зміст господарських договорів

2. Порядок укладання господарських договорів

3. Організація роботи з укладання і виконання договорів

ІІ. Інструктивно-методичні матеріали

Процеси формування ринку в Україні, розвиток вільного підприємництва пов’язані з виникненням та необхідністю вирішення складних правових питань.

Усі ділові відносини між суб’єктами ринку регламентуються законодавством і угодами, що укладаються.

Як відомо, договір є найважливішим засобом правового регулювання майнових і відповідних немайнових правовідносин, що виникають між їх учасниками.

Успішне ведення підприємницької діяльності в значній мірі залежить від  того, наскільки укладений договір відповідає чинному законодавству та захищає інтереси сторін.

На практиці на підприємствах не завжди належним чином організована договірна робота: не визначений порядок підготовки, укладення проектів договорів, врегулювання розбіжностей, здійснення контролю за виконання умов договорів, не визначені відповідальні за цю роботу особи, не врегульовані взаємовідносини між структурними підрозділами та юридичною службою, не ведеться облік укладених господарських договорів.

Як наслідок це і визнання угод недійсними або неукладеними, підприємство зазнає значні збитки  у разі невиконання або неналежного виконання сторонами договірних зобов’язань.

Звідси, значну роль в організації та проведенню цієї роботи відіграє юридична служба підприємства.

Відповідно до підпункту 6 пункту 11 Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 року № 1040 (надалі - Загальне положення про юридичну службу), юридична служба підприємства організовує роботу, пов’язану з укладенням договорів (контрактів), бере участь у їх підготовці та здійсненні контролю за виконанням, дає правову оцінку проектам таких договорів (контрактів). Проекти договорів (контрактів) погоджуються (візуються) юридичною службою за наявності віз керівників заінтересованих структурних підрозділів або осіб, що їх заміщують.

Договірна робота на підприємстві – це комплекс організаційно-правових, економіко-виробничих та інших правомірних дій підприємства з укладання, зміни, припинення, обліку і зберігання, контролю за виконанням господарських договорів. Згідно зі статтею 180 Господарського кодексу України зміст господарського договору становлять умови договору, визначені угодою його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення господарських зобов’язань, які погоджені сторонами, а також ті, що приймаються ними як обов’язкові умови договору відповідно до законодавства.

ІІІ. Контрольні завдання

Завдання 1

Складіть десять тестів за темою заняття із зазначенням правильного варіанту відповіді.

Завдання 2

Підприємство-постачальник 1 грудня 2006 року одержало від підприємства-одержувача два екземпляри проекту договорів на постачання станків. На підприємстві для вивчення прийнятності, корисності й економічності умов проекту договору була створена комісія, до якої ввійшли представникі цехів, відділів і юрисконсульт. Комісію очолив комерційний директор. Процес вивчення й узгодження договірних умов з одержувачем затягся. У кінцевому результатіі комісія вирішила про неможливість і неекономічність умов постачання станків у редакції одержувача. Постачальник 10 січня 2009 року письмово сповістив одержувача про відмовлення укладати договір на постачання холодильників через неекономічність для заводу такої угоди. Одержавши договірне відмовлення, одержувач 20 січня 2009 року звернувся до арбітражного суду з позовом про примусове укладання договору на постачання холодильників.

Укажіть порядок досудового врегулювання договірних розбіжностей між підприємствами.

Складіть текст відкликання на позов від імені постачальника

Яке рішення прийме суд?

Завдання 3

Складіть проект господарсько-правового договору купівлі продажу.

Завдання 4

Складіть схему «Види та форми роботи юридичної служби

Завдання 5

Подайте у вигляді таблиці порядок укладання господарських договорів

Теми для рефератів:

  1.  Поняття морально-психологічного клімату в трудовому колективі
  2.  Управління конфліктами
  3.  Планування роботи юридичної служби

ІV. Методичні матеріали з питань самостійного опрацювання фахових джерел

З метою докладного вивчення теми «Організація договірної роботи на підприємстві» рекомендовано проаналізувати навчальний та практичний матеріал, викладений у наступних джерелах:

1. Конституція України: Закон України від 28.06.1999 // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – ст. 141.

2. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №18. – Ст. 144.

3. Загальне положення про юридичну службу міністерства, і іншого центрального органа державної виконавчої влади, державного підприємства, установи, організації. Загальне положення затверджене постановою Кабінету Міністрів України 27 вересня 1995 р. / Урядовий кур'єр. – 1995. 5 жовтня.

4. Закон України „Про внесення змін і доповнень у Закон України „Про господарчі товариства” від 16.12.93 р. / Відомості Верховної Ради України. – 1994. - № 3. – Ст. 11.

5. Закон України від 23.12.97 р. „Про господарські товариства” / Відомості Верховної Ради України. – 1998. – № 18. – Ст. 89.

6. Закон України „Про господарські товариства” від 19.09.91 р. / Відомості Верховної Ради України. – 1991. – №49. – Ст. 682.

7. Закон України „Про колективне сільськогосподарське підприємство” від 14.02.92 р. / Відомості Верховної Ради України. – 1992. – №20. – Ст. 272.

8. Закон України „Про міжнародні договори України” від 22.12.93 р. /Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 10. – Ст. 45.

9. Господарське право України: Підруч. для студ. вищ. навч. закл. / М.К. Галянтович, С.М. Грудницька, О.М. Міхатуліна та ін. – К.: МАУП, 2005. – 424 с.

10. Господарське право: Навч. посіб. для вузів / Л.А. Жук, І.Л. Жук, О.М. Неживець. К.: Кондор, 2003. 399 с.

11. Господарське право: Підручник. – 2-е вид., перероб. і доп. – К.: Юрінком Інтер, 2005. – 592 с. 

12. Долгополов A.M. Організація юридичної служби на підприємствах: Конспект лекцій / Долгополов А.М. – К.: МАУП, 2000. – 80 с.

13. Мачуський В.В. Правове забезпечення підприємницької діяльності. – К.: КНЕУ, 2002. – 280 с.

14. Основи господарського права України: Навч. посіб. / А.Я. Пилипенко, В.С. Щербина. 2-ге вид. К.: МАУП, 1996. 268 с.

V. Рекомендовані джерела

Навчальна література:

1. Вінник О.М. Господарське право: курс лекцій / О.М. Вінник. – К.: Атіка, 2004. – С. 377.

2. Коростей В.І. Організація господарсько-правової роботи на підприємстві: Курс лекцій / В.І. Коростей. – 2-е вид., перероб і доп. – Донецьк: Дон УЕП, 2012. – 110 с.

3. Краткий рабочий конспект лекцій по дисциплине «Организация юридической службы на предприятии»: учеб. пособие / автор. сост. А.А. Любчик. – Донецк, 2006.

Нормативні акти:

  1.  Гражданский кодекс Украины: Научно-практический комментарий. Издание четвертое, дополненное и переработанное / Под ред. д.ю.н., проф. Е.О. Харитонов. – Х.: ООО «Одиссей», 2007. – 1280 с.

2. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №18. – Ст. 144.

3. Кодекс законов о труде Украины: Закон Украины „О порядке разрешения коллективных трудовых споров (конфликтов) от 01.02.2001 г. – X.: Одиссей, 2001. – 148 с.

Семінарське заняття № 2.

Тема 6 Організація кадрової роботи на підприємстві

І. План заняття

  1.  Сутність, зміст і функції кадрової роботи на підприємстві.
  2.  Правові підстави прийому, переведення і звільнення працівників.

3. Організація кадрової роботи на підприємстві

ІІ. Інструктивно-методичні матеріали

Згідно пункту 9 Загального положення юридична служба підприємства сприяє додержанню законності у реалізації прав трудового колективу під час вирішення ним питань виробничого характеру і соціального розвитку; бере участь у підготовці та укладанні колективного договору, консультує виборні органи трудового колективу з питань законодавства, що стосуються їх повноважень; разом з відповідними підрозділами підприємства бере участь у підготовці заходів щодо зміцнення трудової дисципліни, забезпечує охорону праці на виробництві; надає правову допомогу працівникам підприємства, які потребують соціального захисту; забезпечує правильне застосування норм трудового, житлового, пенсійного, іншого законодавства, що зачіпають права й законні інтереси працівників, вносить пропозиції керівнику підприємства про поновлення порушених прав; в разі невиконання вимог законодавства при звільненні працівника з роботи, переведенні на іншу роботу, притягненні до дисциплінарної чи матеріальної відповідальності давати письмовий висновок з пропозиціями щодо усунення порушень.

Сутність кадрової роботи на підприємстві полягає в зміцненні трудової дисципліни за рахунок організаційно-правових засобів; в забезпеченні нормального процесу виробництва за допомогою реалізації норм трудового законодавства; в розробці локальних нормативних актів регулювання трудових взаємостосунків на підприємстві. Кадрова робота на підприємстві представляє комплекс організаційно-правових, соціально-економічних і виробничих заходів по регулюванню і зміцненню трудової дисципліни, формуванню правового порядку на підприємстві і забезпеченні його рентабельності за рахунок виконання встановлених планів і програм. Кадрова робота є частиною правового управління підприємства. Мета кадрової роботи – сформувати законослухняний трудовий колектив для досягнення поставлених задач. Зміст кадрової роботи включає організацію системи, що забезпечує дотримання на підприємстві трудового законодавства при прийомі, перекладі і звільненні працівників; оплати і охороні праці; при вживанні заходів дисциплінарної і матеріальної відповідальності, розгляді індивідуальних трудових суперечок і рішенні інших трудових питань.

Функції кадрової роботи на підприємстві: забезпечення дотримання трудового законодавства; розробка локальних нормативних актів по реалізації трудового законодавства, регулюванню і зміцненню трудової дисципліни з урахуванням специфіки виробництва; формування законослухняного трудового колективу; надання правової допомоги членам трудового колективу; захист законних трудових прав працівників; розробка рекомендацій по нагляду і контролю за дотриманням трудового законодавства на підприємстві з урахуванням особливостей його господарської діяльності. Функції юридичної служби по кадровій роботі повинні бути закріплені в Положенні про юридичну службу конкретного підприємства і в інших локальних нормативних актах (наказах або інструкціях).

ІІІ. Контрольні завдання

Завдання 1

Складіть план семінару-навчання з керівниками структурних підрозділів підприємства.

Завдання 2

Працюючи начальником юридичного відділу заводу та, маючи в своєму підпорядкуванні 6 співпрацівників, Ви зіткнулися з виникшим в колективі конфліктом з питання розподілу обов’язків між двома працівниками відділу, оскільки кожен з них претендував на ведення справ в судах і небажання удвох вести справи в господарському суді.

Як ви вирішите даний конфлікт?

Завдання 3

Бригада електриків уклала договір з виконкомом Київського району міста Донецька, за яким бригада зобов’язалась в будинку виконкому замінити проводку й установити нові електроприлади. Оскільки роботи були виконані неякісно, що підтверджено актом приймання робіт, виконком відмовився від їхньої оплати. Він поставив за обов’язок бригаді усунути недоробки в роботі і прийняти виконану роботу по новому акту приймання. Виник конфлікт.

Для вирішення конфлікту бригада звернулася до адвоката, який роз’яснив, що бригада як юридична особа вправі звернутися в арбітражний суд. На його думку, дані правовідносини між бригадою і райвиконкомом є господарськими. Ваша думка.

Підготуйте текст договору на виконання зазначени робіт

Складіть позовну заяву в суд

Вкажіть і обґрунтуйте  підвідомчість даної суперечки

Завдання 4

При перевірці планово-виробничого відділу Ви виявили незаконне розпорядження про працю співробітників цього підрозділу з 8:00 до 20:00 щоденно без вихідних днів на протязі місяця.

Якими будуть Ваші дії як юрисконсульта? Складіть документ юридичної служби, необхідний для вирішення цієї ситуації.

Завдання 5

Дайте письмову відповідь на запитання:

Що являє собою перевірка юрисконсультом кадрових наказів на відповідність їх діючому законодавству?

Теми для рефератів:

  1.  Методи вирішення конфліктів
  2.  Типи організації юридичної служби
  3.  Компроміс в роботі юридичної служби

ІV. Методичні матеріали з питань самостійного опрацювання фахових джерел

З метою докладного вивчення теми «Організація кадрової роботи на підприємстві» рекомендовано проаналізувати навчальний та практичний матеріал, викладений у наступних джерелах:

1. Конституція України: Закон України від 28.06.1999 // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – ст. 141.

2. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №18. – Ст. 144.

3. Загальне положення про юридичну службу міністерства, і іншого центрального органа державної виконавчої влади, державного підприємства, установи, організації. Загальне положення затверджене постановою Кабінету Міністрів України 27 вересня 1995 р. / Урядовий кур'єр. – 1995. 5 жовтня.

4. Закон України „Про внесення змін і доповнень у Закон України „Про господарчі товариства” від 16.12.93 р. / Відомості Верховної Ради України. – 1994. - № 3. – Ст. 11.

5. Закон України від 23.12.97 р. „Про господарські товариства” / Відомості Верховної Ради України. – 1998. – № 18. – Ст. 89.

6. Закон України „Про господарські товариства” від 19.09.91 р. / Відомості Верховної Ради України. – 1991. – №49. – Ст. 682.

7. Господарське право України: Підруч. для студ. вищ. навч. закл. / М.К. Галянтович, С.М. Грудницька, О.М. Міхатуліна та ін. – К.: МАУП, 2005. – 424 с.

8. Господарське право: Навч. посіб. для вузів / Л.А. Жук, І.Л. Жук, О.М. Неживець. К.: Кондор, 2003. 399 с.

9. Господарське право: Підручник. – 2-е вид., перероб. і доп. – К.: Юрінком Інтер, 2005. – 592 с. 

10. Долгополов A.M. Організація юридичної служби на підприємствах: Конспект лекцій / Долгополов А.М. – К.: МАУП, 2000. – 80 с.

V. Рекомендовані джерела

Навчальна література:

1. Вінник О.М. Господарське право: курс лекцій / О.М. Вінник. – К.: Атіка, 2004. – С. 377.

2. Коростей В.І. Організація господарсько-правової роботи на підприємстві: Курс лекцій / В.І. Коростей. – 2-е вид., перероб і доп. – Донецьк: Дон УЕП, 2012. – 110 с.

3. Краткий рабочий конспект лекцій по дисциплине «Организация юридической службы на предприятии»: учеб. пособие / автор. сост. А.А. Любчик. – Донецк, 2006.

Нормативні акти:

1. Гражданский кодекс Украины: Научно-практический комментарий. Издание четвертое, дополненное и переработанное / Под ред. д.ю.н., проф. Е.О. Харитонов. – Х.: ООО «Одиссей», 2007. – 1280 с.

2. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №18. – Ст. 144.

3. Кодекс законов о труде Украины: Закон Украины „О порядке разрешения коллективных трудовых споров (конфликтов) от 01.02.2001 г. – X.: Одиссей, 2001. – 148 с.

Практичне заняття № 3.

Тема 8 Організація правової роботи з оренди держмайна

І. План заняття

1. Сутність і ознаки, зміст і функції оренди державного і комунального майна

2. Організація роботи з укладання договору оренди державного та комунального майна

ІІ. Інструктивно-методичні матеріали

Оренда майна є важливим економіко-правовим засобом підвищення ефективності господарської діяльності підприємств. В сучасних умовах господарювання оренда набуває особливого значення. За допомогою оренди суб’єкти господарювання мають право передати в термінову відплату користування механізми і устаткування, житлові і не житлові об’єкти, цілісний майновий комплекс підприємства або його структурного підрозділу, які самі не використовують їх в господарському обороті. Згідно статті 2 Закону України від 23 грудня 1997 р. «Про внесення змін в Закон України «Про оренду державного і комунального майна». Оренда є засноване на договорі термінове використання майна, необхідним орендарю для здійснення підприємницької і іншої діяльності.

Ознаки оренди: договірна підстава і специфічний зміст орендних відносин; передача майна в користування без зміни права власності; терміновість і возмездность орендних договірних відносин; особливий порядок укладення договору оренди; правові наслідки припинення договору оренди. Зміст орендних відносин представляє сукупність прав, обов’язків сторін за договором (орендодавця і орендаря), інших істотних умов договору і відповідальність за їх невиконання. Наприклад, стаття 285 ГК України закріпила основні права і обов’язки орендаря. Орендар має переважне право перед іншими суб’єктами господарювання на продовження строку дії договору оренди.

Орендар може бути зобов’язаний використовувати об’єкт оренди за цільовим призначенням відповідно до профілю виробничої діяльності підприємства, майно якого передано в оренду.

Орендар зобов’язаний берегти орендоване майно відповідно до умов договору, запобігаючи його псуванню або пошкодженню, та своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату.

Орендар відшкодовує орендодавцю вартість орендованого майна у разі відчуження цього майна або його знищення чи псування з вини орендаря.

Функціями оренди державного і комунального майна є забезпечення нормального виробництва орендаря; цільове і корисне використовування майна, яке не застосовується в господарській діяльності орендодавця; економіко-правовий засіб становлення і розвитку ефективного національного господарювання; договірна підстава приватизації (викупу) орендарем майна, що орендується; правовий засіб регулювання господарсько-майнових відносин; засіб забезпечення рентабельності (прибутковості) підприємств і підвищення її ефективності.

ІІІ. Контрольні завдання

Завдання 1

Заповніть таблицю «Укладання договору оренди держмайна»

№ п/п

Стадія укладання договору оренди держмайна

Документ

Завдання 2

Зробіть порівняльну характеристику договору оренди та договору оренди держмайна. Відповідь викладіть у вигляді таблиці.

Завдання 3

Складіть схему «Реквізити договора оренди держмайна»

Завдання 4

Підготуйте проект договору оренди державного майна

Теми для рефератів:

  1.  Правовий захист економічних інтересів підприємства
  2.  Правовий захист майна і власності підприємства в цивільних і господарських судах
  3.  Правове управління орендою державного майна

ІV. Методичні матеріали з питань самостійного опрацювання фахових джерел

З метою докладного вивчення теми «Організація правової роботи з оренди держмайна» рекомендовано проаналізувати навчальний та практичний матеріал, викладений у наступних джерелах:

1. Конституція України: Закон України від 28.06.1999 // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – ст. 141.

2. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №18. – Ст. 144.

3. Загальне положення про юридичну службу міністерства, і іншого центрального органа державної виконавчої влади, державного підприємства, установи, організації. Загальне положення затверджене постановою Кабінету Міністрів України 27 вересня 1995 р. / Урядовий кур'єр. – 1995. 5 жовтня.

4. Закон України „Про внесення змін і доповнень у Закон України „Про господарчі товариства” від 16.12.93 р. / Відомості Верховної Ради України. – 1994. - № 3. – Ст. 11.

5. Закон України від 23.12.97 р. „Про господарські товариства” / Відомості Верховної Ради України. – 1998. – № 18. – Ст. 89.

6. Закон України „Про господарські товариства” від 19.09.91 р. / Відомості Верховної Ради України. – 1991. – №49. – Ст. 682.

7. Закон України (від 14.03.95 р.) „Про внесення змін і доповнень у Закон України “Про оренду майна державних підприємств і організацій” / Відомості Верховної Ради України. – 1995. – № 15. – Ст. 99.

8. Закон України від 23.12.97 р. „Про оренду державного майна” / Відомості Верховної Ради України. - 1998. – № 18. – Ст. 88.

9. Господарське право України: Підруч. для студ. вищ. навч. закл. / М.К. Галянтович, С.М. Грудницька, О.М. Міхатуліна та ін. – К.: МАУП, 2005. – 424 с.

10. Господарське право: Навч. посіб. для вузів / Л.А. Жук, І.Л. Жук, О.М. Неживець. К.: Кондор, 2003. 399 с.

11. Господарське право: Підручник. – 2-е вид., перероб. і доп. – К.: Юрінком Інтер, 2005. – 592 с. 

12. Долгополов A.M. Організація юридичної служби на підприємствах: Конспект лекцій / Долгополов А.М. – К.: МАУП, 2000. – 80 с.

V. Рекомендовані джерела

Навчальна література:

1. Вінник О.М. Господарське право: курс лекцій / О.М. Вінник. – К.: Атіка, 2004. – С. 377.

2. Коростей В.І. Організація господарсько-правової роботи на підприємстві: Курс лекцій / В.І. Коростей. – 2-е вид., перероб і доп. – Донецьк: Дон УЕП, 2012. – 110 с.

3. Краткий рабочий конспект лекцій по дисциплине «Организация юридической службы на предприятии»: учеб. пособие / автор. сост. А.А. Любчик. – Донецк, 2006.

Нормативні акти:

1. Гражданский кодекс Украины: Научно-практический комментарий. Издание четвертое, дополненное и переработанное / Под ред. д.ю.н., проф. Е.О. Харитонов. – Х.: ООО «Одиссей», 2007. – 1280 с.

2. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №18. – Ст. 144.

3. Кодекс законов о труде Украины: Закон Украины „О порядке разрешения коллективных трудовых споров (конфликтов) от 01.02.2001 г. – X.: Одиссей, 2001. – 148 с.

Семінарське заняття № 4.

Тема 10 Організація правової роботи з приватизації підприємства

І. План заняття

1. Поняття і цілі, пріоритети і принципи приватизації

2. Організація правової роботи з приватизації підприємства

3. Відповідальність за порушення законодавства про приватизацію

ІІ. Інструктивно-методичні матеріали

Поняття і мета, пріоритети і принципи приватизації майна державних підприємств; порядок і способи приватизації; відповідальність за порушення законодавства про приватизацію визначають наступні нормативні акти: Закон України від 19 лютого 19997 р. «Про внесення змін в Закон України «Про приватизацію майна державних підприємств»» (далі Закон про велику приватизацію); Закон України від 15 травня 1996 р. «Про внесення змін і доповнень в Закон України «Про приватизацію невеликих державних підприємств»» (малої приватизації) (далі – Закон про малу приватизацію) Положення про інвентаризацію майна державних підприємств, що приватизуються, а також майна державних підприємств та організацій, яку передається в оренду (далі – Положення про інвентаризацію майна державних підприємств) від 02 березня 1993 р. № 158; Методика оцінки вартості об’єктів приватизації від 18 січня 1995 р. № 36; Положення про застосування способів приватизації майна державних підприємств (далі – Положення про застосування способів приватизації) від 29 березня 1995 р. № 342.

Згідно статті 1 Закону про велику приватизацію від 15 травня 1996 р. приватизація державного майна (далі – приватизація) – це відчуження майна, що знаходиться в державній власності майна, що належить Автономній республіці Крим, на користь фізичних і юридичних осіб, які можуть бути покупцями в цілях підвищення соціально-економічної ефективності виробництва і залучення засобів на структурну перебудову економіки України. Відповідно до статті 2 цього закону основними пріоритетами приватизації є підвищення ефективності виробництва і мотивації до праці, прискорення структурної перебудови і розвитку економіки України. Приватизація здійснюється на основі таких принципів: законності; державного регулювання та контролю; надання громадянам України пріоритетного права на придбання державного майна; надання пільг для придбання державного майна членам трудових колективів підприємств, що приватизуються; забезпечення соціальної захищеності та рівності прав участі громадян України у процесі приватизації; платності відчуження державного майна; пріоритетного права трудових колективів на придбання майна своїх підприємств; створення сприятливих умов для залучення інвестицій; безоплатної передачі частки державного майна кожному громадянинові України за приватизаційні папери; додержання антимонопольного законодавства; повного, своєчасного та достовірного інформування громадян про порядок приватизації та відомості про об’єкти приватизації; врахування особливостей приватизації об’єктів агропромислового комплексу, гірничодобувної промисловості, незавершеного будівництва, невеликих державних підприємств, підприємств із змішаною формою власності та об’єктів науково-технічної сфери; застосування переважно конкурентних способів у разі: приватизації невеликих державних підприємств, законсервованих об’єктів та об’єктів незавершеного будівництва, підприємств торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування населення, готельного господарства, туристичного комплексу; продажу акцій відкритих акціонерних товариств, створених на базі середніх та великих підприємств.

Необхідно визначити об’єкти, суб’єкти і державні органи приватизації. Згідно статті 5 Закону про велику приватизацію від 15 травня 1996 р. до об’єктів державної власності, що підлягають приватизації, належать: майно підприємств, цехів, виробництв, дільниць, інших підрозділів, які є єдиними (цілісними) майновими комплексами, якщо в разі їх виділення у самостійні підприємства не порушується технологічна єдність виробництва з основної спеціалізації підприємства, з структури якого вони виділяються; об’єкти незавершеного будівництва та законсервовані об’єкти; акції (частки, паї), що належать державі у майні господарських товариств та інших об’єднань. Статья 6 этого закона определила субъектов приватизации. Ими являются: государственные органы приватизации, покупатели (их представители), посредники. В соответствии со статьей 8 закона покупцями об’єктів приватизації можуть бути: громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства; юридичні особи, зареєстровані на території України, крім передбачених частиною третьою цієї статті; юридичні особи інших держав.

Для спільної участі в приватизації громадяни можуть створювати господарські товариства, в тому числі із членів трудового колективу.

Господарське товариство членів трудового колективу підприємства, що приватизується, засновується на підставі рішення загальних зборів, у яких брало участь більше 50 відсотків працівників підприємства або їх уповноважених представників. В статье 7 закона указаны государственные органы приватизации. Государственную политику в сфере приватизации осуществляет ФДМ Украины; его региональные отделения и представительства в регионах и городах; органы приватизации в Автономной республике Крым, составляющие единую систему государственных органов приватизации в Украине.

ІІІ. Контрольні завдання

Завдання 1

Заповніть таблицю:

Субєкти приватизації

Обєкти приватизації

Державні органи приватизації

Завдання 2

Заповніть таблицю «Порядок приватизації підприємства»

№ п\п

Етапи приватизації

Документ

Завдання 3

Складіть та намалюйте схему «Види відповідальності за порушення правил приватизації»

Теми для рефератів:

  1.  Вітчизняна практика приватизації і закордонний досвід
  2.  Юридична відповідальність за порушення норм законодавства про приватизацію
  3.  Організація юридичної роботи з приватизації підприємства

ІV. Методичні матеріали з питань самостійного опрацювання фахових джерел

З метою докладного вивчення теми «Організація правової роботи з приватизації підприємства» рекомендовано проаналізувати навчальний та практичний матеріал, викладений у наступних джерелах:

1. Конституція України: Закон України від 28.06.1999 // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – ст. 141.

2. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №18. – Ст. 144.

3. Загальне положення про юридичну службу міністерства, і іншого центрального органа державної виконавчої влади, державного підприємства, установи, організації. Загальне положення затверджене постановою Кабінету Міністрів України 27 вересня 1995 р. / Урядовий кур'єр. – 1995. 5 жовтня.

4. Закон України „Про внесення змін і доповнень у Закон України „Про господарчі товариства” від 16.12.93 р. / Відомості Верховної Ради України. – 1994. - № 3. – Ст. 11.

5. Закон України від 23.12.97 р. „Про господарські товариства” / Відомості Верховної Ради України. – 1998. – № 18. – Ст. 89.

6. Закон України „Про господарські товариства” від 19.09.91 р. / Відомості Верховної Ради України. – 1991. – №49. – Ст. 682.

7. Закон України «Про внесення змін у Закон України «Про приватизацію майна державних підприємств» від 19.09.97р. / Відомості Верховної Ради України. – 1997. – № 17. – Ст. 122.

8. 3акон України „Про приватизацію невеликих державних підприємств (малої приватизації)" від 6.03.92 р. / Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 24. – Ст. 350.

9. Закон України „Про приватизаційні папери” від 6.03.92 р. / Відомості Верховної ради України. – 1992. №24. – Ст. 352.

10. Господарське право України: Підруч. для студ. вищ. навч. закл. / М.К. Галянтович, С.М. Грудницька, О.М. Міхатуліна та ін. – К.: МАУП, 2005. – 424 с.

11. Господарське право: Підручник. – 2-е вид., перероб. і доп. – К.: Юрінком Інтер, 2005. – 592 с. 

V. Рекомендовані джерела

Навчальна література:

1. Вінник О.М. Господарське право: курс лекцій / О.М. Вінник. – К.: Атіка, 2004. – С. 377.

2. Коростей В.І. Організація господарсько-правової роботи на підприємстві: Курс лекцій / В.І. Коростей. – 2-е вид., перероб і доп. – Донецьк: Дон УЕП, 2012. – 110 с.

3. Краткий рабочий конспект лекцій по дисциплине «Организация юридической службы на предприятии»: учеб. пособие / автор. сост. А.А. Любчик. – Донецк, 2006.

Нормативні акти:

1. Гражданский кодекс Украины: Научно-практический комментарий. Издание четвертое, дополненное и переработанное / Под ред. д.ю.н., проф. Е.О. Харитонов. – Х.: ООО «Одиссей», 2007. – 1280 с.

2. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №18. – Ст. 144.

3. Кодекс законов о труде Украины: Закон Украины „О порядке разрешения коллективных трудовых споров (конфликтов) от 01.02.2001 г. – X.: Одиссей, 2001. – 148 с.




1. Становление независимости Монголии Деятельность Унгерна
2. 469 399 до н э Сделав философию своей специальностью а судя по дошедшим сведениям это так и было поскольку к
3. интерпретация лежало с самого начала в основе как общелингвистических концепций так и логических исследо
4. Гуманные отношения в детском возрасте
5. воєнного комунізму
6. Лабораторна робота 7 ВИПРОБУВАННЯ ПАЛИВНИХ НАСОСІВ ВИСОКОГО ТИСКУ НА ВИРОБІТОК Мета роботи
7. Мир на грани войны
8. 12.01 ж. ’ 18-2 ~аулысымен берілген т~сініктемені ~Р Конституциялы~ Ке~есіні~ 2005 жыл~ы 29 с~уірдегі ’ 3 ~аулыс.html
9. Информатика для студентов заочной формы обучающихся по направлению бакалавриат Экономика 2 семест
10. на тему- Бухгалтерская финансовая отчетность источник информации о деятельности организации в рыночной эк
11.  Явление 1 Весна
12. Основні засоби; 11
13. Ребенок постепенно овладевает свойственными человеку формами поведения в обществе и главное теми внутрен
14. передаточная функция компенсирующего фильтра
15. Тема- Виды и система орфографических упражнений методика их проведения
16. На тему- Компьютерные методы проектирования и исполнения рекламной печатной продукции
17. Эпоха дворцовых переворотов
18. Учёт и аудит уставного капитала
19. Дипломная работа- Проект машины для производства макарон
20. Культура Приморско-Ахтарского района