Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

по темі я в пропонованих обставинах

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Введення. Справжній посібник призначений для викладачів акторської майстерності, що працюють по темі "я, - в пропонованих обставинах", керівників колективів художньої самодіяльності, педагогів, що працюють з групами підготовчого відділення театральних Вузів, професійних акторів, що беруть участь в роботі майстра-класів і курсів по підвищенню кваліфікації. Автор сподівається, що воно виявиться корисно широкому колу осіб, що цікавляться практичною роботою по вказаній темі. Посібник не претендує на повноту обхвату вправ по ній, але, в нім зроблена спроба систематизації тих вправ, які найчастіше і успішно застосовуються в практичній роботі педагогів СП6ГАГИ впродовж багатьох років і заслуговуючих, на думку автора, особливої уваги. У програмі використовуються вправи по сценічній мові, які автор вважає украй корисними в частині розминки занять. Програма вправ і етюдів до курсу "Я - в пропонованих обставинах."

Курс розрахований на 10 - 15 практичних групових занять, які проводяться викладачем і асистентом і включають вправи, етюди, що допомагають отримати практичні початкові навики по методу видатного театрального діяча XX століття До. С. Станіславського. "Я - в пропонованих обставинах". Цей розділ системи є базовим, і, будучи освоєний, стає свого роду ключем до збагнення теорії і практики російської виконавської майстерності драматичного актора. Багато вправ почерпнуті з методів сучасників Станіславського: Вс.Э. Мейерхольда, М. А. Чехова, Е. Б. Вахтангова, педагогічного досвіду викладачів Санкт-петербурзької академії театрального мистецтва, зарубіжних педагогів.

Тема 1.  " Увага ". Будь-якій людині в його повсякденному житті доводиться бути уважним в тій або іншій мірі. Творча увага за своєю природою не споглядально, а дієво. Спостережливість і цікавість - неодмінні атрибути професії. Необхідно відзначити, що демонструвати на майданчику уважність - абсолютно безглуздо. Треба навчитися бути уважним, тренувати увагу не лише на уроках, але і в повсякденному житті. Концентрація уваги - одна з найважливіших умов налаштування актора перед спектаклем.

Розминка

15 хвилинна, по комплексному методу впливу на голосово-мовний апарат, біг по кругу з глибоким диханням, "насос", "пробивка" резонаторів один у одного, "млин", "дістати звуком" поли, стеля, стіни. Педагог і асистент беруть участь в розминці безпосередньо, асистент, не зупиняючи вправ, виправляє помилки групи

1. Посадка групи в півколо.

Усі студенти, узявши свої стільці, розсаджуються в півколо навпроти викладача. Потім педагог просить усіх повернутися на свої колишні місця, але тільки дуже тихо, не тупаючи, не гуркочучи стільцями і не розмовляючи. Коли усі розсілися, педагог намагається з'ясувати, чи усі знайшли свої колишні місця. З'ясування, хто де сидів, закінчується, педагог просить згадати, як усі розсаджувалися в півколі, хто були сусіди. Потім, педагог знову просить студентів зайняти свої місця в півколі, нагадавши про тишу і акуратність.

2. Знайомство.

Впродовж 30 хвилин група і викладачі представляються один одному, причому кожен студент може це зробити у будь-якій формі, після чого хтось пробує перерахувати інших по іменах, його можна перебивати, передаючи слово іншим студентам.

3. Про "систему" К. С. Станіславського.

30 хвилин Цей час присвячується короткій історії створення "системи", як узагальнення сценічного досвіду кращих росіян і зарубіжних артистів кінця XIX- почала XX вв Говориться про те, що це не догма, а метод виховання у артиста потреби і уміння продуктивно і осмислено діяти на сцені за законами психофізичної правди В ході розповіді педагог пропонує кому те із студентів зіграти з ним в гру "знайди предмет". Педагог говорить одному із студентів, що сховає в аудиторії, приміром, жувальну гумку, пропонуючи її знайти. Коли студент виходить із залу, педагог пояснює тим, що залишилися, що гумку він ховати не буде, а просто прибере її в кишеню. Після цього він запрошує очікуючого за дверима почати свої пошуки. Студент починає виконувати це нездійсненне завдання. Врешті-решт, педагог зупиняє виконавця, розкриваючи свій обман, і пропонує цьому ж студентові повторити пошук, але при умові, що він постарається в точності повторити усі свої усі свої попередні дії, а також знатиме, де лежить гумка. Студент повторює схему пошуку Найбільш важливий методичний момент- реакція студента, що імітує найчастіше продуктивний пошук в повторі завдання, його прагнення "показати" те, що він робить під час пошуку. У цьому завданні дуже важливо на простих прикладах продемонструвати усім що таке - імітація дії на майданчику.Педагог запрошує трьох студентів вийти з аудиторії. Він звертає увагу групи на те, що, після повернення трійці в клас їм буде просто запропоновано винести свої стільці на центр майданчика і деякий час посидіти перед іншими, не отримуючи ніякого іншого завдання Групу просять уважно стежити за тим, чим ці троє займатимуться на майданчику. Зазвичай перший час студенти збентежено хихикають на своїх стільцях, щиро не розуміючи, чого від них хочуть, "розважаючи" себе і глядачів Через деякий час вони "відволікаються" і починають розглядати аудиторію, глядачів, тобто починають "жити" на на майданчику. Слідує пояснення поняття дії в розумінні Станіславського. Дія органічна, продуктивний пронесе в конкретному часі і просторі, спрямований на виконання сценічної наш(завдання).

Частини "системи" Зміст курсу "Я в пропонованих обставинах".Асистент виконує пошук уявної жувальної гумки, підтверджуючи цією простою вправою важливість тільки що приведеного визначення дії 4. Увага.

Творча увага покликана сконцентрувати наш психофізичний апарат на каком- або предметі, явищі навколишнього життя або громадськими події Студенти виконують вправи на "круги уваги". Асистент тричі виконує ці вправи-оповідання, демонструючи у результаті перемикання з круга в круг Три круги уваги.Образно можна було б так прокоментувати ці поняття: якщо малий круг це світло від нічного світильника в кімнаті, то середній круг - світло вуличного ліхтаря, а великий круг - світло Александрійського маяка або мерехтіння найяскравішої зірки на нічному небі.

Логічно тема "Уява" тісно пов'язана з темою "Увага", явдяетря тією основою, на якій будується умовне життя на сцені. Саме вона примушує глядачів співпереживати її носіям-акторам. Творча фантазія творця - той локомотив, який тягне за собою творче сприйняття глядачем вигаданих подій. Ці події викликають цілком конкретну емоційну реакцію, пропорційну енергії, що витрачається артистами. " .,.

Розминка 15 хвилин по комплексному методу впливу на голосово-мовний апарат. Вона досить детально описана в додатку N 1,(стор. 208-247) справжньої роботи і переслідує, по суті, ті ж цілі. Варто додати лише, що, на відміну від роботи з дітьми, фізичне навантаження має бути інтенсивнішим, оскільки служить ще і засобом "розігрівання" творчого апарату, приведення м'язів в стан готовності до роботи. Розминка проводиться педагогом, асистент виконує вправи в групі, одночасно з цим контролюючи студентів. За наявності більшого часу для занять.

о. Вправи на пам'ять розташування предметів на столі, в кімнаті, зміна їх розташування. Пізнавання по обличчю, і т. д. Упізнання людей по словесному портрету.

б. На столі розкладаються різні невеликі предмети. Студент дивиться на них декілька секунд, відвертається і називає усі предмети, які він зумів запам'ятати Кількість предметів може поступово збільшуватися, а розташування їх мінятися

ст. Педагог просить одного із студентів(що водить) зав'язати очі, після чого запрошує на майданчик ще 3-4х людина що Водить за допомогою рук повинен упізнати людей, що беруть участь в цьому завданні. Існує багато варіантів цієї вправи.

У відсутності одного із студентів ті, що залишилися вибирають з себе того, кого описуватимуть тому, що водить. Завдання того, що водить по найменшій кількості підказок групи упізнати описувану людину.

р. Друкарська машинка. Ритмічна. Разом з педагогом кожен відбиває ритмічну основу. Потім розбиття на букви для фраз, запропонованих викладачем. Студенти виконують цю вправу спочатку під мірні оплески асистента, потім педагог "управляє" машинкою, ламаючи ритм, обманюючи групу, максимально концентруючи її увагу на точному "друкуванні" букв.

д. Вправа "Лабіринт". На майданчику вибудовується лабіринт із стільців або інших підсобних предметів. Студенти проходять по лабіринту кілька разів намагаючись запам'ятати шлях. Завдання: пройти по лабіринту намагаючись жодного разу не торкнутися стін лабіринту : 1. Із закритими очима. 2. Спиною вперед із закритими очима Асистент виконує цю вправу разом з іншими, проходячи шлях з обох кінців.

е Вправа "Розгледіти предмет", детально розповісти один про одного. Асистент виконує вправу, педагог загострює увагу на відборі ознак і подробиць.

Завдання полягає в тому, що студент повинен якомога більше знайти різних подробиць і нюансів в предметі або людині, яку він роздивляється. Вправа має розвиток в наступних темах курсу, перетворюючись вже на "біографію" предмета, а пізніше і людини.

ж Домашнє завдання. Студенти повинні приготувати розповідь про історію якого-небудь предмета, придумати його "біографію" Завдання на прості фізичні дії. Для роботи пропонується список дій, запропонований Е.Б. Вахтанговым.

- вишивати хрестиком

- прати білизну

- чистити чоботи

- ліпити з глини

- варити варення

- робити зачіску

- розв'язати коробку з цукерками .

- зробити вудку _ ....

- розтопити пекти -одеться

- почистити рушницю

- склеїти коробку

Асистент при поясненні вправ і їх невдалих пробах демонструє свідомо неправильне виконання(неправильно пришиває гудзик). Чоловікам прохання виконати вправи, їм не властиві, приміром - вишивати, а жінкам, відповідно, типово чоловічі завдання. Асистент готує і те і інше завдання для показу на наступному уроці.

Після закінчення роздачі вправ проводиться гра "Асоціації". Гра полягає в тому, що що водить з трьох спроб повинен визначити людину по тих асоціативних описах, які дає група. Гра завершує першу тему, після чого педагоги відповідають на питання, які неодмінно виникають у групи.

Тема 2. " Уява ".

корисно детально зупинитися на речедвигательной координації, пропонуючи для вправ віршовані тексти, а також невеликі прозаїчні уривки.

Після розминки студенти показують вправи домашнього завдання, слідує їх детальний розбір, але вже без повторного виконання.

Магічне "Якби". Переступити поріг. Сценічне буття в "пропонованих обставинах''. "Істина пристрастей і правдоподібність відчуттів в передбачуваних обставинах''. Лев Толстой і його теорія "зараження"(без критики).1 Публічна самотність. "Що б я робив, якби я знаходився в наступних обставинах... "? Асистент виконує вправу: "Я чекаю приємну подію і неприємне, спочатку я збираюся зробити пропозицію улюбленій дівчині, потім у кабінету директора чекаю звільнення з театру". Ця вправа передбачається розвивати на усіх уроках, поступово включаючи в нього усі елементи курсу, з тим, щоб перетворити його на закінчений етюд.

Внутрішній монолог, Екран внутрішніх видінь. Асистент демонструє приклад вірного внутрішнього монологу, основа якого - правдоподібні і глибокі внутрішні видіння, після чого демонструє "приблизність" і поверхневі видіння. Очі - "дзеркало душі".

Студенти групою готуються до виконання вправ, після чого кожен бере індивідуальну участь в роботі над наступними вправами

1. Запахи. Групі пропонується згадати ті або інші запахи і розповісти про свої відчуття.

2. Смакові відчуття. "Чарівна карафа" з ковтками різного смаку і температури.

3. Душ. Студенти " миються" під уявним душем. Педагог періодично міняє температуру і натиск води.

4. Гирі. Студенти піднімають уявні гирі різної ваги і величини.

При роботі над цими вправами асистент пародіює невдалі проби так, щоб виконавець і інші яскраво бачили найбільш грубі помилки і змогли їх самі пояснити і виправити(концентрація уваги на подробицях, глибина віри в пропоновані обставини, відсутність гри на публіку і так далі) Тривалість цієї частини урюку приблизно 1 годину.

Групові прості дії з уявними предметами.

1. Чищення апельсина.

2. Чищення картоплі.

3. Запалення сірників

4. Прикурювання сигарети від запальнички.

Асистент демонструє декілька подібних дій, педагога, звертаючи увагу на подробиці, пропонує студентам вгадати, що саме чистить асистент, яка у нього запальничка і т. д. Звернути увагу на нерозривність психіки і фізики

5. Кухар і поварята. Група ділиться на три команди поварять, кожна зі своїм кухарем, які повинні приготувати те або інше блюдо. Кухар роздає завдання поварятам, стежить за дотриманням технології готування, змішує інгредієнти. Кожна група працює окремо, інші уважно стежать за її діями і після закінчення роботи розбирають її результати.

Каструля з молоком, чаша з варенням. Студенти носять через майданчик уявну каструлю, по самі вінця наповнену молоком. Температура каструлі довільно міняється педагогом. Те ж з варенням.

Затиск і продуктивна фізична дія. Асистент демонструє помилки студентів у вправах, а потім на їх прохання виконує те або інша фізична дія. Розслаблення м'язів. Принцип відповідності фізичної і емоційної енергії. Темпо-ритм. "Шкала - 12".

Вправи на темпо-ритм. ( Уявіть, що ви їдете на .мотоциклі, велосипеді, коні, біжите по воді, розжареному піску і т. д.) Асистент показує вправи на різницю в темпі і ритмі(швидкий темп - повільний ритм і навпаки). Асистент показує як приклад дві вправи "Моток шерсті" і "Настирний комар вночі".Ця частина уроку розрахована приблизно на 1 годину 15 хвилин. .,.   ,,      -

Групові вправи на володіння елементами уяви.

1. Переважити картину з місця на місце.

Звертається увага на послідовність і доцільність дій : висмикнути кліщами старі цвяхи, розпрямити їх за допомогою молотка, забити їх в стіну Знати відповіді на питання, яка картина, що на ній намальоване, яка рама і так далі і тому подібне

2. Угвинтити в стелю люстру з магазину boutique.

3. Натерти підлогу мастикою. Дві останні вправи виконуються аналогічно вправі з картиною. -

4 Сервірувати стіл. Асистент бере участь в груповій вправі, показуючи, в першу чергу, зразки дуже точної і осмисленої роботи.

"Мармурові люди". Ця вправа вже згадувалася в другій главі. Декільком студентам пропонується "відчути себе, зробленим з мармуру, піску, глини, сталі і т. д". і вчинити ряд простих фізичних дій в такій " оболонці". Звертається особлива увага на необхідність управління своїми відчуттями, пристосування їх до виконання конкретної дії : сісти на стілець, налити в склянку воду і т. п. Тут, маючи на увазі артистів-любителів, вже недостатньо просто схоже відтворити пластику того або іншого матеріалу. Знайти суть, спосіб розумового процесу людини з "іншого матеріалу", утілити його фізично і знайти яскраву сценічну форму прояву .цієї поведінки - завдання не лише акторське, але і режисерське, тобто студент повинен привчатися до осмисленого відбору виразних засобів, придатних для досягнення конкретно поставленого завдання. "Дитина, що скаче верхи на стільці, - це теж свого роду зразок для актора. Поведінка дитини абсолютна природно, органічно, тому що він до кінця вірить в правду своєї гри. Сидячи на стільці, можна спробувати вселити собі, що під тобою справжній кінь. Але до майстерності актера'это відношення не має. Мені здається, треба йти іншим шляхом: не уявляти, що стілець це кінь, а побачити себе таким, що скаче на коні. І від цього активного бачення неминуче виникає правдива пластика - пластика людини, що скаче.   '■

Ця сторона гри актора здається мені особливо важливою. Пластика має бути позбавлена від усього зовнішнього, позбавленого внутрішньої наповненості і внутрішнього виправдання. -

Актор може грати кульгавого - не шкутильгаючи, горбатого - не горбивши, виродка - не спотворюючи себе гримом. Але якщо я повірю в неподобство своїй зовнішності, народиться те внутрішнє самопочуття, яке саме поведе мене в грі. Пластика Тоді буде не копією фізично відразливих рухів потворної людини, але вираженням його внутрішнього стану, його моральної суті. І тут діапазон характеру може бути украй широким: від сором'язливості людини, що страждає із-за своєї зовнішності, до озлобленого цинізму, прагнення умисне виставити напоказ усі свої дефекти".2

Може існувати і інший підхід до рішення тих же самих завдань, який, на перший погляд, представляється " шаманським", але, часто буває дуже продуктивним в практичній роботі над відношенням і елементами характеру. Для порівняння цих різних театрально-педагогічних методів тут пропонується дати вправу по методу М. Чехова з курсу Л. Петі "The circus of Gods" - "Цирк богів" : уся груші виходить на майданчик і отримує від педагога " напуття" приблизно такого змісту : "Ми -прекрасны, ми кращі артисти цирку у світі, наше уміння - божественне, все, що ми Ч

Дпмягпнее завдання Повторити групові вправи, кожному узяти собі в обставину - приїзд важливого гостя. Вправи ті ж. Звернути увагу на те, що зміниться з появою цієї обставини.

Тема 3. "Відношення".

і

Відношення базується на уяві і характеризується відбором ознак, які визначають той або інший предмет, людину або явище(подія). Серед цих ознак є ведучі, визначальні, супутні, перешкоджаючі і так далі. Чим детальніше встановлюються такі ознаки, тим повніше визначаються пропоновані обставини, що знаходяться в щонайтіснішому взаємозв'язку з поняттям, - стосунки. Існує прямий і зворотний зв'язок цих понять.

Розминка та ж

Перегляд групових вправі домашнього завдання і розбір їх, як введення до теми "Відношення*'. Увага потрібна, щоб сконцентрувати його на відношенні. Життя у світі уявних стосунків - суть акторської професії. Пропоновані обставини народжують відношення до них. "Якби..., те як би я віднісся до предмета, людини, події". Три круги пропонованих обставин.

Перехід з круга в круг. Приміром, великий круг, переходячи в малий, стає визначальним. Чуттєвість відношення. Необхідний відбір ознак, що збуджують правдоподібні переживання.

Передача предмета зі зміною відношення до нього.

Студенти передають один одному уявні предмети; кожен " обіграє" предмет, який отримав, але передає своєму сусідові вже інший предмет на власний вибір.

Умова вправи : Дотримання і тренування таких елементів, як завдання, закон загострення пропонованих обставин, " турбота". Заборонені слова " взагалі", "просто так". Асистент демонструє передачу предмета " взагалі", і гру з ним "просто так". Вправи на відношення. Виправдання поз. Групі пропонується вийти на майданчик і здійснювати будь-які фізичні рухи, які будуть припинені по команді педагога. По ній студент повинен " застигнути". По наступній команді студент " оживає", виправдовуючи позу, в якій застала його перша команда педагога.

Тема 4. "Дія".

Дія - продуктивний цілеспрямований процес, спрямований на виконання сценічного завдання, обмежений в часі і просторі. Основні принципи "живого" театру : сьогодні, тут, зараз.

Розминка та ж з додаванням вправ "Люди-літаки". "Люди - мотоцикли" і так далі. Зміна гучності і наповненості звучання залежно від швидкості, висоти і так далі

Вправа з перешкодами "Незнайко". Читання віршів з виконанням певної схеми фізичних рухів, що включає подолання перешкод, стрибки, кувирки і т.д.Перегляд поодиноких етюдів і вправ "Люди-веши".

Від вправи - до етюду! Що таке подія в житті. Педагог на декількох прикладах пояснює групі різницю між продуктивною дією(визначення К. Станіславського) і його імітацією. Асистент демонструє правильні і неправильні варіанти. Безперервність психофізичного існування в житті. Додаток цього принципу до життя сценічного. Вичленення епізодів в житті буденному і сценічному. Поняття Етюду, як основи методу К.С. Станіславського. Для порівняння елементи Для порівняння елементи драматичної дії з Арістотеля: характер, фабула, перипетія і так далі 3 Дієвий аналіз подій сценічного буття. Складові елементи етюду :

- Початкові обставини

- Провідна обставина -Задача

-Конфликт

- Подія

- Оцінка(невірні оцінні схеми, що провокують імітацію процесу і прагнення до результату, так звані 1-3, вірні схеми, так звані 1-2-3).

- Наскрізна дія

'Арістотель. Поетика. Л. 1927.

дії і що визначає його подальшу спрямованість. Пропозиція додати у виконані вправи подію. Асистент демонструє правильно елементарний етюд з подією. Після декількох проб задається додому підготувати поодинокий етюд з подією і "люди-речі" з подією. При цьому механізм оцінки і саме поняття етюду не розкривається до наступного уроку.

робимо - від бога, боги поглядають на нас, аплодують нам, ми обожнюємо нашу публіку, і вона боготворить нас"!. При цьому педагог окропить усіх одночасно почати виконувати який-небудь цирковий номер: одних бути фокусниками, інших - акробатами, приборкувачами... Він нагнітає обстановку захвату, радощі від виконуваних дій, загального успіху. Варто сказати, що зазвичай ця вправа створює приголомшливу атмосферу відкритості і загальної радості і завжди виконується з великим підйомом, але проаналізувати свої дії із закінчення часу зазвичай студенти виявляються не в змозі. Вітання і прощання з певним відношенням.

Асистент дає декілька прикладів. Принцип реальної " підставки", коли студент, спілкуючись з конкретною особою, відноситься до нього як до іншого, такій же конкретній людині, близько знайомому студентові.

Сіамські близнюки. У одній з перших пар асистент - один з близнюків. Надалі вправу можна розвинути в темі " Спілкування", поділивши організм не прямо навпіл, а, передавши певні функції організму одному близнюкові, інші -другому.

Мікроміміка. Домовитися з партнером без допомоги слів і жестів. Студенти сідають на стільці один навпроти одного; один в парі передавач(передавальний своє повідомлення) -другой приймач(що приймає це повідомлення).

Ця вправа дещо схожа на сеанс телепатії, дуже важко пояснити його природу, але при достатній концентрації велика частина інформації, яку студенти передають один одному, виявляється " читаною" їх партнерами.

Список Вахтангова з внутрішньою прибудовою. На живих прикладах ситуацій, що моделюються самою групою за цим списком, відпрацьовується відношення, як бажання активно діяти, приміром: "Я одягаюся, для того, щоб піти на ділове побачення, від якого залежить моя кар'єра.".

"Різні стільці''.

( Від стоматологічного до електричного) Студенти сідають на стільці, залежно від призначення стільця відношення до нього міняється. "Люди-речі''. Студентам пропонується побути "в шкірі" якого-небудь предмета, приміром будильника або попільнички, придумати і утілити в тілі відрізок життя цього предмета, під час якого трапляється незвичайно важлива подія, що впливає на його звичайну поведінку.

Після закінчення вправ педагог підводить студентів до думки про незавершеність їх проб. Пояснення поняття " Подія", як явища ламає лінію попереднього

 

Тема 5. Дія. (Продовження V Розминка та ж.

Зміст уроку складає розбір етюдів, запропонованих педагогом в домашньому завданні попереднього зайняття. Асистент демонструє на вибір один з них, дотримуючись усіх нюансів " школи". Дискусія на тему "Чому так, а не інакше"? Варіанти поведінки в одній і тій же ситуації. Асистент перериває етюд на власний розсуд і продовжує його, змінюючи мотивації. Асистент бере одну з найневдаліших проб і реалізує її схему, дотримуючись виконання усіх необхідних методичних елементів.Велика увага має бути приділена особистим мотивам дії, що безпосередньо зачіпає студента і загостренню пропонованих обставин. Студенти міняються завданнями для демонстрації багатоваріантності моделей поведінки, існуючих за єдиними правилами нормальної психофізичної правди. Відмова від показу п'яних, психічнохворих і т. д. Принцип об'ємного підходу до обставин(граючи безглуздого, шукай, де він розумний, граючи п'яного, шукай, де він тверезий).

Домашнє завдання. Приготувати поодинокі етюди з урахуванням зауважень педагога, а для тих, хто не зможе придумати новий етюд - відпрацювати один на вибір із запропонованих раніше, але виконаний іншим студентом, змінити його схему. Група отримує завдання підготувати парні вправи по темі "Цирк ". При необхідності можуть брати участь і три студенти. При цьому студенти самі вибирають шпрехшталмейстера, уніформістів і т. д. Методична цінність таких групових завдань, як " цирк", пояснюється залученням усієї групи до загального процесу роботи над індивідуальними або парними вправами, даючи учням відчути не лише зачатки загальної " надзадачі", але і елемент змагання, суперництва.

Тема 6. Дія(Продовження).

Розминка та ж. Звернути увагу групи на необхідність постановки внутрішнього завдання перед кожною вправою: розслаблення якої-небудь групи м'язів, відновлення дихання, підготовка до великої енерговитрати і т. д.

Розбір поодиноких етюдів студентів. Підведення підсумків по темі " Дія". Фінальне пояснення і запис за пунктами визначення дії з методу К. С. Станіславського.

Показ і розбір вправ по темі " Цирк". Асистент з педагогом як приклад домашнього завдання показують який-небудь етюд по цій темі("Дресировані комарі").

- " Надзадача"(Про наднадзадачу лише говориться, але детально це поняття не розглядається).

Асистент демонструє етюд " Їдальня", після чого на цій основі студенти знайомляться з термінологією: чуттєве завдання, визначення дії дієсловом, турбота, прибудова, манок, назва етюду - сенс виходу на майданчик.

Студентам пропонуються для роботи на уроці варіанти етюдів наступного змісту :

- Перший Раз з новою вудкою.

- На побачення в новому костюмі. ( порвалися брюки).

- В лісі без вогню.

- Блюдо для коханої(спалили на плиті).

- Зламали дорогу іграшку в гостях, вазу.

- "Розподіл ролей". Асистент демонструє свій варіант цього етюду.

- Лагодите антикварний годинник, розбиваєте їх, при раптовому телефонному дзвінку. N В.! Закінченість етюду - важливий складовий елемент роботи. Асистент демонструє декілька фіналів одного і того ж етюду. Пошук власного шляху - необхідність в роботі актора, уникати штампованих і банальних рішень, створення перешкод, що збуджують роботу уяви.

- Ви тільки що полагодили телевізор, включили його і перегоріло світло, потрібно впоратися з ситуацією(перемкнути рубильник).

- Сів на букет квітів перед побаченням, облилася кава.

- На пляжі будуєте пісочний замок, виявляєте зливок золота.

- Квапитеся на важливу зустріч, зірвали кран у ванні.

- На пляжі переплутали сумки, у вас - дитячий розмір. . .

- Ви розбили акваріум. - - Асистент  після  кожного  етюду демонструє найбільш  очевидні  промахи, демонструє невірні оцінні схеми. Після зауважень і детального розбору механізму оцінки студенти програють свої етюди цілком або частинами, залежно від міри засвоєння елементів методу.

Домашнє завдання. Звернувши увагу групи на постулат системи "Кожен може все"(відсутність строгого поняття " амплуа"), запропонувати студентам до наступного уроку по тій же темі приготувати самостійний етюд з назвою, що включає усі пройдені елементи. Умовні вимоги до нього: "Я придумав п'єсу. Вона називається.... Вона починається з.... Вона закінчується .... Я показую її, тому що.".

вороги, закохані і т. д. Це ні в якому разі не стереотипи спілкування, а усього лише обставини, спілкування, що вимагають свого типу. Лучеизлучение і лучевосприятие.

Radiation M. Чехова. Вправи на " стержні" і " влучения" Групі пропонується ряд вправ на просте спілкування.

"Дзеркало". Студенти діляться на пари. Стоячи лицем до лиця і дивлячись один одному в очі, як можна точніше копіюють рухи партнера.

"Хіміки" Двоє учених різної національності, що не говорять на інших мовах, окрім рідних, проводять спільний експеримент.

"Вгадай". З 10 навідних показів вгадати предмет або слово.

Спілкування через скло. Студенти діляться на пари. Стоячи лицем до лиця і дивлячись один одному в очі, як можна точніше копіюють рухи партнера.

Перетягування каната. Дві групи студентів перетягують уявний канат. (Ця вправа описуватиметься нижче, як одно з необхідних для освоєння розділу "Характер і характерність'').

"Міжміський телефон". Дві групи по 4 людини сідають спинами один до одного і починають "телефонну розмову" одночасно. Перемагають студенти, що зуміли передати суть розмови після його закінчення.

Безконтактний армрестлінг.

Два студенти, не змовляючись заздалегідь про схему " боротьби", займаються армрестлінгом, не торкаючись один одного руками. Сюжет сутички виникає зі взаємодії їх внутрішніх імпульсів.

Вправа Пера Бра по методу М. Чехова.4

Студенти діляться на дві групи. Педагог пропонує першій групі придумати сюжет і, не розкриваючи його іншим, створити на цю тему німу сцену(скульптурну композицію). Потім друга група на прохання педагога повинна постаратися визначити тему і " влитися" в створену композицію, намагаючись не порушити її сюжетної лінії. Після цього педагог просить першу групу покинути свої місця і, у свою чергу, визначити тему композиції студентів, що залишилися на майданчику. Завдання вважається вдало виконаним, якщо сюжети(теми) обох груп співпадають або близькі за змістом.

Методичні вимоги: "петелька-гачок", зосередження уваги на партнерові, перешкоди, подробиці, "бачу - чую".

Домашнє завдання: Підготувати парний етюд з подією, вправи на спілкування самими різними способами і в різних ситуаціях (під водою, в темряві, в

Домашнєє завдання. Приготувати циркові номери на 2 - 3 людини по наступних розрядах:

Вольтижеры на конях. Морські котики. Жонглери. Йоги.

Подкидная дошка. Канатоходці. Еквілібристи. Факір.

Дресировані хижаки.

Фантастичні номери. ■■,

Килимові.

Звернути увагу на те, що кожен номер - етюд зі своїм внутрішнім сюжетом. Килимові мають бути готовими пародіювати кожен номер. Підготувати, наскільки це можливо, закінчене представлення.

Тема 7. Спілкування.

Розминка та ж.

Перегляд і розбір вправ по темі " Цирк" Спілкування - дія, спрямована на партнера або глядача. Все раніше відмічені нами навички входять у момент спілкування, бо воно саме по собі не існує як окремий елемент людського життя. Навіть внутрішній монолог - спілкування між "емоційним і раціональним центром" тіла. Приклади таких центрів по К. Станіславському і М. Чехову Примеры спілкування. Асистент показує декілька прикладів спілкування з глядачем без допомоги слів. (Забудькуватий конферансьє"). Спілкування "глаз-в-глаз" лише 10 відсотків в повсякденному житті. Уміння спілкуватися з партнером через глядача. Комунікативна функція мистецтва. Негативні приклади " оперного" спілкування. Асистент демонструє приклади. Досягнення правильного сценічного спілкування важливе не саме по собі, а заради досягнення сценічного завдання за допомогою продуктивної дії Приклади " порожнього" спілкування заради спілкування. Звернути увагу на те, що сущеегвует тісний зв'язок між пропонованими обставинами і спілкуванням. Вони(обставини) диктують рівень і забарвлення спілкування, наприклад: мати і діти, начальник і підлеглий.

Тема 8. Взаємодія.

Розминка та ж. Студентам доручається під керівництвом асистента провести окремі вправи і проконтролювати їх виконання.

Перегляд і розбір парних вправ і етюдів на спілкування Результативність спілкування - результат взаємодії. У взаємодії перевіряються усі елементи курсу. Стосовно розділу "Я - в пропонованих обставинах" це індикатор вірної сценічної поведінки, головний показник того, що артист не грає дію, а існує в нім. Достовірність існування : "Я есмь" Достовірність і правдоподібність, як найбільш відомі і яскраві складові частини мистецтва школи " переживання". Зіставлення їх з мистецтвом школи " представлення". Безперервність процесу дії - найважливіший елемент сучасного драматичного мистецтва, не схильний до ревізії нових суміжних " монтажних" жанрів. "Підставка". Прибудова згори і знизу Взаємодія в паузі, безперервність спілкування і взаємодії.

Домашнє завдання. Приготувати парні етюди з назвами, можливе залучення асистента і педагога до їх підготовки, оскільки завдання є безумовно складним.

Тема 9. Взаємодія(продовження).

Розминка та ж. Проводиться студентами за призначенням педагога. Перегляд  і розбір парних етюдів студентів.  Обговорення підсумків теми " Взаємодія".

Підведення підсумків роботи по темах. Визначення вправ і етюдів, що представляються до контрольного уроку.

Визначення порядку його проведення.

Тема 10. Контрольний

Короткий вступ про " систему" Станіславського і її розділ "Я - в пропонованих обставинах", його важливості в усій структурі методу російської акторської техніки.

Показова розминка. Пояснення методичної її частини. По декілька вправ на теми: Увага Уява Відношення

Дія. Поодинокі етюди. Спілкування. Вправи і Цирк. Взаємодія. Парні етюди.

Після закінчення асистент і педагог етюд або драматичний уривок в якості ілюстрації вірного способу існування актора.




1.  нормативных актов регулирующих общественную жизнь принимает и контролиру ет бюджет страны
2. Компоненти та функції сучасних транспортно-навігаційних глобальних інформаційних систем ГІС. Супутникові радіонавігаційні системи СРНС для менеджменту.html
3. Обращение первобытных людей к новому для них виду деятель ности искусству одно из величайших событи
4. Дашков и К 2003. 140 с
5. Зачем бизнесмены (предприниматели) идут в политику
6. ТЕМА 11. ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПІДОЗРУ ПЛАН- Вступ 1
7. Реферат- Методы расчетов бюджета стимулирования
8. Статья- Тайницкая башня Московского Кремля
9. реферату- Захист населення у надзвичайних ситуаціяхРозділ- Військова справа ДПЮ Захист населення у надзви
10. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата хімічних наук КИЇВ ~ 2002 Дисе
11. Привод к скребковому конвееру
12. Определение витамина В12 в биологических объектах
13. Современные подходы к проблеме стимулирования эффективной деятельности персонала
14. Агроэкологическая группировка земель для обоснования адаптивноландшафтного земледелия АО Лузинское Омского района Омской области
15. Формирование связной речи детей дошкольного возраста
16. Снятие спектральной характеристики и определение работы выхода электрона Исполнитель- Шнайдер А
17. Товарна біржаРинок цінних паперів
18. прислушаемся к разговорам взглянем в книги и журнальные статьи заведем речь о ней мы тотчас же убедимся чт
19. политика. Определение понятия политика.
20. Принца Парадокса по определению одного из персонажей