Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Інформаційна діяльність підприємства

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-09

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

МАРІУПОЛЬСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ КОЛЕДЖ

ДЕРЖАВНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

«ПРИАЗОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до оформлення звіту про проходження навчальної практики студентами

спеціальності 5.03050201 “Інформаційна діяльність підприємства”

денної форми навчання

2011


Методичні вказівки щодо оформлення звіту про проходження навчальної практики студентами спеціальності 5.03050201 “Інформаційна діяльність підприємства” денної форми навчання.

Укладач Міщенко А.О. - викладач IІ категорії Маріупольського машинобудівного коледжу ДВНЗ «ПДТУ».

Рецензент:

Професор кафедри «Економічна кібернетика»

ХНУРЕ, доктор технічних наук      В.М.Гурін

Методичні рекомендації  розглянуті та схвалені:

Цикловою комісією з галузі знань 0305 "Економіка та підприємництво" Маріупольського машинобудівного коледжу ДВНЗ «ПДТУ» (протокол №___   від_________20__ р.)

Методичною радою Маріупольського машинобудівного коледжу ДВНЗ «ПДТУ» (протокол №___  від_________20__ р.)


ЗМІСТ

1. Організація навчальної практики

4

2. Зміст навчальної практики

6

3. Загальні вимоги до оформлення звіту про проходження навчальної практики

9

4. Критерій оцінювання звіту про проходження навчальної практики

11

5. Зміст програми навчальної практики

13

Додаток А. Зразок заповнення титульної сторінки звіту про проходження навчальної практики

14

Додаток Б. Завдання на навчальну практику

15

Додаток В. Відгук про проходження навчальної практики

17

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

19

  1.  
    ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ

На навчальну практику згідно з навчальним планом спеціальності 5.03050201 “Інформаційна діяльність підприємства” денної форми навчання відвидиться 162 години. Навчальна практика завершує формування цілісної системи теоретичних знань і практичних навичок з питань організації та управління інформаційною діяльністю суб’єктів господарювання; з методики планування, раціональної організації та підвищення ефективності виробничої діяльності підприємства; з без паперової технології управління економічними системами через використання засобів автоматизації складання і ведення електронних документів, документообігу та бізнес-процесів.

Метою і завданням практики є:

  •  засвоєння принципів і методів організації інформаційної діяльності на підприємстві;
  •  оволодіння підходами до організації інформаційно-обчислювального обслуговування бізнес-підрозділів та органів управління;
  •  закріплення теорії та методики внутрішньо-виробничого планування і організації виробництва;
  •  набуття вмінь і первинних навичок економічних обґрунтувань планових і організаційних рішень;
  •  вивчення методів складання документів;
  •  набуття вмінь перетворювати паперові документи в електрону форму;
  •  підвищення зацікавленості до професії та до процесу навчання.

Таким чином, допомогти студентам закріпити теоретичні знання інформаційних процесів, що були придбані ними на лекціях і в результаті самостійного вивчення базових дисциплін, прищепити вміння і навики практично вирішувати різноманітні завдання – цілі навчальної практики.

База практики – коледж.

 Навчальна практика - ознайомлюючая практика. По закінченню аудиторних занять у ІІ семестрі протягом 3 тижнів проводиться у аудиторіях учбового закладу з метою закріплення теоретичних знань з інформаційної діяльності підприємства, офісних систем та електронного документообігу, планування та організації виробничої діяльності підприємства та для розвинення у студентів навички практичного вирішення планово - економічних завдань.

Перед виконанням практики  треба вивчити теоретичний матеріал з курсу.

Особливу увагу необхідно приділити питанням, що сприяють набуттю студентами організаційних навичок управління виробництвом.

  1.  ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ

Звіт з навчальної практики містить три частини.

Перша частина – теоретична. У цій частині необхідно освітити наступні питання, які стосуються дисципліни „Інформаційна діяльність підприємства”. Питання повинні бути розкриті повністю, висловлені в письмовій формі чітко і правильно.

Зміст повинен мати наступні основні питання і розкриватися у наступному:

  1.  Організаційна структура підприємства. Типові організаційні структури підприємств – лінійна, бригадна, проектна, матрічна та інші. Недоліки та переваги розглянутих структур.
  2.  Інформаційна служба підприємства. Вплив інформаційних технологій на виникнення ІТ-служб  на підприємствах різних форм власності. Мета створення інформаційної служби та її функції. Місце ІТ-служби в організаційній структурі підприємства. Вимоги до керівника інформаційної служби.
  3.  Стандарти в інформаційній діяльності підприємства. Державні та внутрішньофірмові стандарти. Обов’язкові документовані процедури на підприємствах. Роль сертифікованої системи на підприємстві.
  4.  Етапи та організація документообігу на підприємстві. Поняття документообігу. Етапи документообігу. Правила роботи з документами. Порядок та терміни здачі документів в архів.
  5.  Електронний документообіг на підприємстві. Поняття електронного документу. Законодавчі акти та нормативно-методичні документи, що регламентують роботу з електронними документами. Призначення та мета системи електронного документообігу (СЕП). Типи носіїв електронних документів. Обовязкові реквізити електронного документу. Створення електронного архіву документів.

Друга частина – практична частина. Задача практичної частини – оволодіти навичками зі створення електронного документу. Студенти повинні скласти документи на паперових носіях, а потім створити їх електроні версії. У результаті виконання практичної частини студенти оволодіють здатністю до вивчення теоретичних основ та характеристик комп’ютерної техніки, програмного забезпечення комп’ютерних систем, програмування та моделювання, систем оброблювання економічної інформації; зрозуміють функціонування інформаційної системи в усіх операціях технологічного процесу оброблення інформації.

Третя частина – виробнича частина. Мета розділу – закріпити теоретичні знання та практичні навички з дисципліни «Планування та організація виробничої діяльності підприємства» шляхом розв’язання економічної задачі. Завдання полягає у розрахунку витрат на оплату праці працівників інформаційного відділу підприємства. Виконання виробничої частини частково підготує студентів до виконання практичних завдань технологічної та переддипломної практики. А також дасть можливість закріпити отримані навички після виконання курсового проекту з вищеназваної дисципліни.  

Студенти-практиканти зобов'язані:

  •  разом з керівником практики скласти план проходження практики;
    •  виконати програму практики й індивідуальне завдання;
    •  придбати відповідні навички відповідно до профілю майбутньої спеціальності;
    •  дотримувати правила безпеки на робочому місці;
    •  відповідно оформити звіт про проходження практики і представити його керівнику практики від технікуму;
    •  підготуватися до захисту звіту про практику.

У процесі проходження навчальної практики та при  складанні графіків, таблиць, структурних схем необхідно використовувати методичні посібники, матеріал і літературні джерела, які має бібліотека технікуму, а також користуватися електронними джерелами (методичні вказівки, розміщені на сайті коледжу, Інтернет тощо).

3   ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТУ

ПРО ПРОХОДЖЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ

Основним підсумковим документом проходження навчальної практики є звіт. Титульна сторінка звіту представлена у додатку А.

Структура виконання звіту:

  1.  Титульна сторінка звіту (додаток А)
  2.  Завдання на виробничу практику (додаток Б)
  3.  Зміст
  4.  Вступ
  5.  Основна частина
  6.  Перелік використаної літератури
  7.  Додатки

У змісті вказується перелік назв розділів звіту про проходження навчальної практики  з вказівкою сторінок. Загальна нумерація сторінок починається з титульного листа, на якому номер сторінки не ставиться, а проставляється номер сторінки з другого листа. Розміщення номера сторінки проводиться у правому кутку нижнього поля.

У вступі повинна бути відображена необхідність навчальної практики, мета якої допомогти студентам закріпити теоретичні знання економічних процесів, що були придбані ними на лекціях і в результаті самостійного вивчення курсу (обсяг вступу – 1-2 сторінки).

Основна частина представляє основну частину звіту, розкриваючи зміст практики, відповідно до тематичного плану (обсяг не більше 30 стор.).

Список використаної літератури необхідно надавати в наступній послідовності:

  •  закони по роках їх прийняття;
  •  накази міністерств і відомств України по роках їх прийняття;
  •  постанови по роках їх прийняття;
  •  інструкції;
  •  учбова література.

У додатку містяться законодавчі і нормативні документи, таблиці, схеми, графіки тощо.

Обсяг звіту не повинен перевищувати 40 сторінок. Звіт може бути набраний на комп'ютері, віддрукований на машинці або ж представлений в рукописному вигляді з крізною нумерацією сторінок.

При складанні звіту повинні дотримуватися поля ДЕРЖСТ 2.104-68 має рамку: ліве – 20 мм, верхнє - 10 мм, нижне – 10 мм, праве - 10 мм, формат паперу А 4; шрифт 14 Times New Roman; інтервал 1,5. Абзаціоні відступи рівні 5 знакам. Заголовки відокремлюються зверху і знизу трьома інтервалами. Розділи і параграфи друкуються прописними літерами.

Звіт зшивається разом з додатками.

Після перевірки звіту на титульному листі керівник практики ставить підпис “До захисту”, дату і розпис.

Комісія після захисту студентом звіту дає диферинціровану оцінку по практиці: “відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”.

Отримання студентом незадовільної оцінки спричиняє за собою відрахування з коледжу.

4   КРИТЕРІЙ ОЦІНЮВАННЯ ЗВІТУ ПРО ПРОХОДЖЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ

Результати виконання звіту про проходження навчальної практики оцінюються за чотирьох бальною шкалою: “відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”.

Оцінка “відмінно” ставиться в тому випадку, якщо студент виконав всі вимоги до якості оформлення звіту, а головне, в процесі захисту звіту про проходження навчальної практики показав наступні знання:

  •  вивчив матеріал за основними питаннями з теоретичної частини навчальної практики;
  •  виконав практичну частину;
  •  самостійно виконав виробничу частину звіту;
  •  виконав звіт за дотриманням всіх вимог без значних помилок;
  •  під час захисту звіту про проходження навчальної практики чітко і ясно сформулював відповіді на поставлені питання.

Оцінка “добре” ставиться в тому випадку, якщо студент виконав всі вимоги до якості оформлення звіту, а головне, в процесі захисту звіту про проходження навчальної практики показав наступні знання:

  •  вивчив матеріал за основними питаннями з теоретичної частини навчальної практики;
  •  виконав практичну частину;
  •  самостійно виконав виробничу частину звіту;
  •  виконав звіт за дотриманням всіх вимог з урахуванням незначних помилок;
  •  під час захисту звіту про проходження навчальної практики допустив незначні помилки у відповідях на конкретно поставлені питання.

Оцінка “задовільно” ставиться в тому випадку, якщо студент виконав не всі вимоги до якості оформлення звіту, а головне, в процесі захисту звіту про проходження навчальної практики показав наступні знання:

  •  не вивчив нормативний матеріал за основними питаннями з теоретичної частини навчальної практики;
  •  виконав не вірно практичну частину;
  •  виконав виробничу частину звіту, але допустив у розрахунках грубі помилки;
  •  не дотримувався загальних вимог щодо оформлення звіту;
  •  під час захисту звіту про проходження навчальної практики нелогічно відповідав на поставлені питання.

Оцінка “незадовільно” ставиться в тому випадку, якщо студент виконав не всі вимоги до якості оформлення звіту, а головне, в процесі проходження практики та захисту звіту про проходження навчальної практики не показав певні знання і уміння.

5   ЗМІСТ ПРОГРАМИ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

ВСТУП

1. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

1.1. Організаційна структура підприємства

1.2. Інформаційна служба підприємства

1.3. Стандарти в інформаційній діяльності підприємства

1.4. Етапи та організація документообігу на підприємстві

1.5. Електронний документообіг на підприємстві

2. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

2.1. Створення електронного документу.

3. ВИРОБНИЧА ЧАСТИНА

3.1. Розрахунок фонду оплати праці працівників інформаційного відділу підприємства.

ВИСНОВОК (згідно представленої інформації).

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Додаток А

Зразок заповнення титульної сторінки звіту про проходження навчальної практики

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

МАРІУПОЛЬСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ КОЛЕДЖ

ДЕРЖАВНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

«ПРИАЗОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

ЗВІТ

ПРО ПРОХОДЖЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ

студентки групи ___________

спеціальності 5.03050201 “Інформаційна діяльність підприємства”

Іванової  Катерини Олександрівни

(прізвище, ім’я, по батькові)

Місце проходження практики: Маріупольський Машинобудівний коледж

        ВДНЗ «ПДТУ»

Термін практики: з 01 червня 2012 р. по 14 червня 2012 р.

Керівники практики Міщенко Алла Олександрівна

Дата захисту звіта

“___” ______________ 20__ р.

Оцінка _____________________

Підпис керівника практики

___________________________

2012

Додаток Б

Зразок завдання на навчальну практику

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

МАРІУПОЛЬСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ КОЛЕДЖ

ДЕРЖАВНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

«ПРИАЗОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

Затверджую

Зам. директора з НМР

___________ Н.С. Суходолова

“ ___ ” ______________ 20___ р.

ЗАВДАННЯ

на навчальну практику

зі спеціальності 5.03050201 “Інформаційна діяльність підприємства”

Студент (ка) Іванова Катерина Олександрівна

Курс І                                                                                      Група ____________

Тема: формування цілісної системи знань і практичних навичок з дисциплін першого курсу.

ЗМІСТ ЗВІТУ З НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ

ВСТУП

1. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

1.1. Організаційна структура підприємства

1.2. Інформаційна служба підприємства

1.3. Стандарти інформаційної діяльності підприємства

1.4. Етапи та організація документообігу на підприємстві

1.5. Електронний документообіг на підприємстві

2. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

2.1. Створення електронного документу

3. ВИРОБНИЧА ЧАСТИНА

3.1. Розрахунок фонду оплати праці працівників інформаційного відділу підприємства

ВИСНОВОК (згідно представленої інформації)

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Дата видачі завдання      «01» червня 20___ р.

Дата здачі звіту        «1червня 20___ р.

Голова циклової комісії

кафедри “Економіка та підприємництво”    Обухова Н.О.

Керівник практики       Міщенко А.О.

Зав. виробничої практики      Ефременко І.В.

Додаток В

Зразок відгуку

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

МАРІУПОЛЬСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ КОЛЕДЖ

ДЕРЖАВНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

«ПРИАЗОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

ВІДГУК

про проходження навчальної практики

Студентом (ПІБ) Івановою Катериною Олександрівною

Група___________

Спеціальність 5.03050201 «Інформаційна діяльність підприємства»

Місце проходження Маріупольський машинобудівний коледж ВДНЗ «ПДТУ»

Відгук про проходження навчальної практики складений студенткою Івановою Катериною Олександрівною повністю відповідає розділам програми про проходження практики.

За час проходження навчальної практики студенткою Івановою Катериною Олександрівною використані всі теоретичні, практичні матеріали відповідно особистому завданню.

В теоретичній частині розкриті питання про організаційну структуру підприємства, інформаційну службу, стандарти  в інформаційній діяльності підприємства, організацію документообігу та електронного документообігу на підприємстві.

В практичній частині створений електронний документ.

В виробничій частині – розрахунок фонду оплати праці працівників інформаційного відділу підприємства.

Використана література відповідає питанням, що розкриті в звіті з навчальної практики.

Захист звіту з навчальної практики показав наявність необхідних знань циклу дисциплін, що вивчалися протягом першого курсу навчання.

Оцінка захисту звіту про проходження навчальної практики: 5 «відмінно».

Зауважень немає.

Керівник практики

Міщенко Алла Олександрівна

«14» червня 20___ р.

Підпис____________________

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1.  Асеев Г.П., Электронный документооборот (учебник), Киев, Кондор, 2007, рос.
  2.  Безкровний М.Ф., Організація інформаційно-консультативної діяльності, (навчальний посібник), Київ, 2008, укр.
  3.  Бухалков М.И., Внутрифирменное планирование, Москва, ИНФРА-М, 1999, рос.
  4.  Гуцалюк М.В., Організація захисту інформації, Київ,Альтерпрес,2006, укр.
  5.  Ліпінська А.В., Інформаційні ресурси в документознавстві (навчальний посібник), Київ, Університет «Україна», 2007, укр.
  6.  Ліпінська А.В., Технічне забезпечення інформаційної діяльності (навчальний посібник), Київ, Університет Україна, 2007, укр.
  7.  Марущак А.І., Інформаційне право: регулювання інформаційної діяльності (навчальний посібник), Київ,  ВД «Скіф» КНТ, 2008, укр
  8.  Марущак А.І., Інформаційне право: доступ до інформації (навчальний посібник) Київ, ВД «Скіф» КНТ, 2007, укр.
  9.  Онищенко В.О., Організація виробництва (практикум), Київ, Лібра, 2005, укр.
  10.  Плескач В.Л., Електронна комерція (підручник), Київ, Знання, 2007, укр.
  11.  Салтевский М.В., Электронные документы в информационном обществе: проблемы формирования юридической концепции, Харьков,2006, рос.
  12.  Тян Р.Б., Планирование деятельности предприятия, Київ, МАУП, 1998, рос.
  13.  Уткин В.Б.,Балдин К.В., Информационные системы в экономике (учебник), Москва, Академия, 2004 рос.
  14.  Шаповалов О.Ф. Економіка інформаційної діяльності (навчальний посібник) Донецк: ООО «Юго-Восток, Лтд», 2007 укр.




1. Попит- закон спадного попиту фактори що впливають на динаміку попиту
2. тематическое использование и обработка нашими далекими предками камня и палки начавшиеся миллионы лет наза
3. а Цель Выявить больных с глаукомой
4. Реферат- Жизнь и деятельность чукчей
5. ОТЕЧЕСТВЕННАЯ ИСТОРИЯ Москва 2003 УДК 373
6. Инфекционный перитонит кошек.html
7. татары. Их общество находилось на стадии заката военной демократии при переходе к раннефеодальной монархии
8. Место и роль молодежи в политическом процессе
9. Подражание Корану-это цикл из 9 стихотворений
10. была Машенькарукодельница и была у неё волшебная иголочка
11. 470я73 УДК- 811.124075 Р 32 Ревак Н.html
12.  Підприємство Барвінокrdquo; є платником ПДВ і в поточному році сплачує ПДВ щомісячно
13. Слова ограниченного и неограниченного употребления (профессионализмы, диалектизмы, аргоизмы, терминологическая лексика)
14. Этапы формирования конституционализма в России
15.  Филосо~фия ~~ любовь стремление жажда ~~ мудрость др
16. практикуму с использованием программы Electronics Workbench Министерство образова
17. Сочинение- Стихотворение И.Бунина «Одиночество»
18. иностранным элементом
19. Ценность и бытие
20. Планирование факторов производства на примере турагентства