Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА План Правовий статус профспілок у сфері трудового права

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-09

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

ТЕМА

План

  1.  Правовий статус профспілок у сфері трудового права.
  2.  Права і обов’язки профспілкових органів.
  3.  Профспілкові організації на підприємствах, установах, організаціях.
  4.  Гарантії прав профспілок.

Самостійне вивчення

1. Статути профспілок та їх об’єднань.

2. Легалізація профспілок та їх об’єднань.

3. Припинення діяльності профспілок.

Рекомендована література

  1.  Стичинський Б.С. та інші. Науково-практичний коментар до законодавства України про працю. – 2-ге вид., допов. та переробл. – К.: А.С.К., 2001. – 1072с. – Ст. 243 – 252
  2.  Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності: Закон України від 15 вересня 1999 року, з суттєвими змінами від 13.12.2001р. // ВВР України. – 1999. – № 45. – Ст. 397.
  3.  Трудове право України: Підручник / За ред. Н.Б. Болотіної, Г.І. Чанишевої. – К.: Т-во «Знання», КОО, 2000. – 564 с.
  4.  Болотіна Н. Б. Трудове право України: Підручник. — К.: Вікар, 2003. — 725 с.
  5.  Венедиктов В. С. Трудове право України. — Х.: Консум, 2004. — 304 с.
  6.  Трудове право України: Академ. курс: Підруч. для студ.юрид. спец. вищ. навч. закл. / П. Д. Пилипенко,В. Я. Козак та ін.; За ред. П. Д. Пилипенка. — К.: Вид.дім «Ін Юре», 2004. – 536 с.
  7.  Трудове право України: Академ. курс: Підруч. / А.Ю. Бабаскін, Ю. В. Баранюк, С. В. Дріжчана та ін.; За заг.ред. Н. М. Хуторян. — К.: А. С. К., 2004. — 608 с.

  1.  Правовий статус профспілок у сфері

трудового права

Профспілки створюються з метою представництва, здійснення та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

Професійна спілка (профспілка) – є добровільна неприбуткова громадська організація, що об’єднує громадян, пов’язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання) (ст. 1 Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»).

Вони створюються без попереднього дозволу на основі вільного вибору їх членів. Їх діяльність регулюється Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» прийнятий ВРУ 15.09.1999 р., КЗпП України та іншими законодавчими актами.

Метою діяльності профспілок є представництво, здійснення та захист трудових, соціально – економічних прав та інтересів членів профспілки. Забороняється будь-яке обмеження прав чи встановлення переваг при укладенні зміні чи припиненні трудового договору в зв’язку з належністю або неналежністю до профспілок чи певної профспілки, вступом до неї або виходом із неї (ст. 5 «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»).

Профспілки у своїй діяльності незалежні від органів державної влади та органів місцевого самоврядування, роботодавців, інших громадських організацій, політичних партій, їм не підзвітні і не підконтрольні (ст. 12 Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»). Вони діють відповідно до законодавство та своїх статутів, які приймаються з’їздом (конференціями), установчими або загальними зборами членів профспілки відповідного рівня і не повинні суперечити законодавству.

Офіційне визнання профспілок, їх об’єднань є обов’язковою та здійснюється шляхом їх реєстрації. Забороняється відмовляти у прийняття громадян на роботу або службу, просування по роботі, оплату праці, а також звільнення з роботи або служби залежить від членства у профспілках.

У питаннях індивідуальних прав і інтересів профспілки здійснюється представництво і захист своїх членів, у порядку передбаченому законодавством (ст. 431 КЗпП України) – звільнення з ініціативи власника без попередньої згоди профспілки працівника, який не є членом профспілки, діючої на підприємстві).

Основними завданнями профспілок є представництво і захист інтересів працівників перед власником. Виходячи з цих завдань, основними функціями діяльності профспілок є:

  1.  захисна;
    1.  представницька.

 Роботодавець зобов’язаний узгодити з профкомом ПВТР, які в подальшому підлягає затвердженню трудовим колективом.

2. Права і обов’язки профспілкових органів

Права профспілок класифікують за наступними групами:

І. Права, що встановлюються на виробничому, регіональному, галузевому, державному рівнях колективних умов праці.

ІІ. Права в галузі застосування чинного законодавства про працю.

ІІІ. Права щодо контролю за дотриманням трудового законодавства.

Профспілки, їх об’єднання можуть припинити свою діяльність шляхом реорганізації чи ліквідації (саморозпуску, примусового розпуску). Рішення про реорганізацію чи ліквідацію приймається з’їздом (конференцією), загальними зборами відповідно до статуту (положення) профспілки, об’єднання профспілок. Одночасно приймається рішення про використання майна та коштів профспілок, їх об єднань, що залишились після проведення всіх необхідних розрахунків, на статутні чи благодійні цілі. Рішення про примусовий розпуск приймається судом, а не за рішенням будь-яких органів.

Ст. 244 КЗпП України та  розділ ІІІ Закону України «Про професійні спілки їх права та гарантії діяльності» визначає права профспілок, їх об’єднань:

  1.  Представляти і захищати права та інтереси членів профспілки (ст. 19);
  2.  Ведення колективних переговорів та укладення колективних договорів та угод (ст. 20);
  3.  Захист прав громадян про працю та здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю (ст. 21);
  4.  У забезпеченні зайнятості населення (ст. 22);
  5.  Щодо соціального захисту та забезпечення достатнього життєвого рівня громадян (ст. 23);
  6.  У галузі соціального страхування та соціального забезпечення (ст. 24);
  7.  В управлінні підприємствами та при зміні форм власності (ст. 25);
  8.  Право у вирішенні трудових спорів (ст. 26);
  9.  На організацію страйків та проведення інших масових заходів (ст. 27);
  10.  На інформацію з питань праці та соціально – економічного розвитку (ст. 28);
  11.  На створення навчальних, культурно-освітніх, закладів, дослідних та інших організацій (ст. 29);
  12.  Щодо питань охорони здоров’я громадян, фізичної культури, спорту, туризму та охорони довкілля (ст. 30);
  13.  У сфері захисту духових інтересів трудящих (ст. 31);
  14.  У захисті житлових прав громадян (ст. 32);
  15.  Щодо притягнення до відповідальності посадових осіб (ст. 33);
  16.  Право на господарську та фінансову діяльність профспілок, їх об’єднань (ст. 35).

Обов’язком профспілки, їх об’єднань у своїй діяльності неухильно дотримуватись норм Конституції, законів, інших нормативно-правових актів. Виконувати взяті на себе зобов’язання за колективним договором та угодами.

3. Профспілкові організації на підприємствах,

установах, організаціях

Вони представляють інтереси своїх членів і захищають їх трудові соціально – економічні права та інтереси, свої повноваження здійснюють через утворені ними виборні органи, а в організаціях, де не створюються виборні органи – через представника (довірену особу), яка діє в межах прав наданих законом та статутами (положеннями) профспілок.

Якщо на підприємствах створено кілька профспілкових організацій, представництво колективних інтересів працівників підприємств щодо укладення колективного договору здійснюється представницьким органом, який утворюються цими профспілковими організаціями, за ініціативою будь-якої профспілки. Представницький орган утворюється на засадах пропорційного представництва.

Повноваження виборного органу профспілкової організації на підприємстві:

1) укладає та контролює виконання колективного договору;

2) вирішує питання запровадження, перегляду та змін, норм праці разом із власником підприємства;

3) разом з роботодавцем розробляє напрямки розподілу коштів фонду споживання, бере участь у вирішенні питань оплати праці, форм і систем оплати праці;

4) разом з роботодавцем вирішує питання робочого часу і часу відпочинку, погоджує графіки змінності і надання відпусток, дає дозвіл на проведення надурочних робіт, робіт у вихідні дні;

5) разом з роботодавцем вирішує питання соціального розвитку підприємства, поліпшення умов праці, матеріально – побутового, медичного обслуговування працівників;

6) бере участь у розробці правил внутрішнього трудового розпорядку підприємств;

7) представляє інтереси працівників за їх дорученням в суді;

8) приймає рішення про вимогу до власника розірвати ТД (контракт) з керівником підприємства у разі порушення законодавства;

9) дає згоду або відмовляє у дачі згоди на розірвання ТД з працівником з ініціативи роботодавця у випадках передбачених законодавством;

10) бере участь у розслідуванні нещасних випадків, професійних захворювань і аварій;

11) здійснює контроль за виконання власником законодавства про працю та про охорону праці, за забезпеченням на підприємстві безпечних та нешкідливих умов праці, виробничої санітарії;

12) здійснює контроль за підготовкою та поданням власником документів, необхідних для призначення пенсій працівникам і членам їх сімей;

13) здійснює контроль за державним соціальним страхуванням працівників у призначенні допомоги з соціального страхування;

14) разом з роботодавцем розподіляє житлову площу в будинках, збудованих за кошти підприємств;

15) можуть бути інші права передбачені законодавством України.

Виборний орган профспілкової організації, членом якої є працівник, розглядає у 15 – ти денний термін обґрунтоване письмове подання роботодавця про розірвання трудового договору з працівником.

Подання роботодавця має розглядатися у присутності працівника, щодо якого воно подано. Розгляд за відсутності працівника допускається лише за його письмовою заявою. За його бажанням від його імені може виступати інша особа, у т.ч. адвокат. У разі нез’явлення працівника або його представника розгляд заяви відкладається до наступного засідання, При повторному нез’явленні працівника без поважних причин подання може розглядатися за його відсутності.

Орган профспілкової організації повідомляє власника про прийняте рішення у письмовій формі у 3-х денний строк після його прийняття. У разі пропуску цього терміну вважається, що профспілковий орган дав згоду на розірвання трудового договору. Рішення профспілки про ненадання згоди на розірвання ТД має бути обґрунтованим.

4. Гарантії прав профспілок

Члени виборних органів профспілок мають право:

1) безперешкодно відвідувати та оглядати місця роботи на підприємстві, де працюють члени профспілки;

2) вимагати і одержувати від власника документи, відомості та пояснення що стосуються умов праці, виконання колективних договорів і угод, додержання законодавства про працю;

3) перевіряти роботу закладів торгівлі, громадського харчування, охорони здоров’я, дитячих закладів, транспортних підприємств і інші;

4) розміщувати власну інформацію у приміщеннях і на території підприємства в доступних для працівників місцях;

5) перевіряти розрахунки з оплати праці та державного соціального страхування, використання коштів для соціальних і культурних заходів та житлового будівництва.

Зміна умов трудового договору, оплати праці, притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників, які є членами виборних профспілкових органів, допускається лише за попередньою згодою органу, членами якого вони є. Їх звільнення допускається за попередньою згодою органу, членами якого вони є, а також вищестоящої профспілки чи об’єднання, до складу якого входить профспілкова організація даного підприємства.

Звільнення з ініціативи роботодавця працівників, які обралися до складу профспілкового органу, не допускається протягом 2-х років після закінчення терміну виборних повноважень, крім повної ліквідації підприємства, чи вчинення працівником дій, за які законодавством передбачена можливість звільнення працівника з роботи або зі служби. Працівникам звільненим з роботи у зв’язку з обранням їх до складу виборних профспілкових органів, після закінчення терміну їх повноважень надається попередня робота або за згодою працівника інша рівноцінна робота. Їм зберігається соціальні пільги та заохочення, можуть бути надані додаткові пільги, якщо це передбачено колективним договором.




1. дозаторы со шкалой веса кошек;Продолжительное более 20 часов действие;Минимум побочных реакцийСОСТАВ И ФОР
2. общественный организм
3. Обострение хронического сальпингоофорита
4. технической базой а следовательно и в плане практического применения компьютерной техники и технологии
5. Тема- Правописание суффиксов имен существительных
6. Эпоха царствования Екатерины II
7. тема функционирующая на основе всех форм собственности экономической свободы граждан производителей това
8. ВОПРОСЫ К ЭКЗАМЕНАМ ПО ФИЗИОЛОГИИ
9. ЛИЧНЫЕ МЕСТОИМЕНИЯ (PERSONAL PRONOUNS).html
10. Формы имен прилагательных
11. Твоpение Иоанна Дамаскина.
12. Российский опыт ранней подготовки кадров для науки подходы формы результаты
13. Понятие системы права В юридической науке имеется твердое убеждение в том что право по своей форме должно
14. Тема 1. Происхождение денег их сущность и функции
15. Тема 2. Взаимосвязь основных сфер общества
16. .2013 Фундаментальная Библиотека 3 выпуск Ноябрь 2013 Фундаментальная Библиотека 3 выпуск Ноябрь 2013
17. Дипломная работа- Развитие творческой активности младших школьников через применение коррекционных программ
18. Вариант 18 1 Хворий М.html
19. удовлетвориться быть довольным; 2 насытиться 1абадайта понуд
20. Реферат - Обработка деталей взрывом