Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Визначити до якого функціонального стилю й підстилю належать подані тексти

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 3.6.2024

Практичне заняття 1

Стилістика як лінгвістичне вчення. Класифікація стилів сучасної української мови  

 Мета: опанувати основні поняття і категорії стилістики, можливості української мови в різних структурно-функціональних стилях на лексичному, морфологічному та синтаксичному рівнях; виробити навички визначати мовні й жанрові особливості текстів різних стилів мовлення.

    Завдання 1. Визначити, до якого функціонального стилю й підстилю належать подані тексти. Зробити стилістичний аналіз тексту.

Розглянути зразок стилістичного аналізу.

Текст 1.

Вихована людина ... Якщо про вас скажуть таке, вважайте, що удостоїлися похвали. Так що ж таке вихованість? Це не тільки хороші манери. Це щось глибше в людині. Бути вихованим - означає бути уважним до іншого, делікатним, тактовним, скромним. Мені видається, що таким був артист Художнього театру Василь Іванович Качалов.  Він неодмінно запам'ятовував всі імена та по батькові людей, з якими зустрічався, поважав людей і завжди цікавився ними. При ньому кожна жінка почувала себе привабливою, гідної турботи. Всі відчували себе в його присутності розумними, дуже потрібними. Одного разу пізно ввечері Василь Іванович побачив дві дивні жіночі фігури. Це виявилися сліпі, які заблукали. Качалов негайно запропонував їм свої послуги, проводив до трамвая, допоміг сісти у вагон. Коріння цього вчинку не просто в знанні хорошого тону, а в щирості і доброті до людей. Значить, вся справа в думках і спонуканні. А знання норм поведінки тільки допомагає прояву внутрішньої доброти і людяності (За С. Гіацинтове).

Зразок стилістичного аналізу. Цей текст публіцистичного стилю. Текст актуальний, суспільно значущий за тематикою, емоційний. Серед характерних для публіцистики мовних засобів можна назвати наступні: називний уявлення (Вихована людина ...); безпосереднє звернення до співрозмовника (Якщо про вас скажуть ...); риторичне запитання; неповні речення; виправданий повтор слів і синтаксичний паралелізм конструкцій (див. третій абзац); протиставлення; ряди однорідних членів з порівняльним і протиставним значенням; абстрактна лексика (вихованість, людяність, спонукання). Це текст роздум. Тезу (другий і третій абзаци) оформлено у вигляді питання і відповіді на нього і побудовано за типом опису предмета: як «даного» використовується поняття «шляхетність», а як «нового» - слова, які розкривають це поняття. Потім наводиться доказ істинності цього твердження, подано приклад істинно вихованої людини. У цій частині тексту використовується спочатку опис предмета (риси характеру Качалова), потім розповідь (один із вчинків Качалова). Автор, коментуючи приклад, повертається до висловленого на початку тексту положення і доходить висновку: витоки вихованості в доброті та повазі до людей.

Текст 2. 

ПОРАДА ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ

Сотникова йшла вузькою стежкою просто до цвинтаря, де росли старі липи. Довкола панувала тиша. Розлогі дерева провели дівчину аж до самої церкви, що здіймалася за старим парканом цвинтаря. Недалеко від церкви сіла на лаву й довго так сиділа в глибокій задумі. її великі карі очі були сповнені смутку. Важкі темні коси вибилися з-під хустки і вилискували на сонці. Підвела голову й дивилась, як меткі ластівки кулею зривались із білого карнизу й летіли в синю імлу, веселі й гомінкі. І тільки зараз помітила, що не сама: біля кучерявої калини, просто на траві, сидів якийсь чоловік. Був підстрижений, мов судовий писар, у старій свиті, високих чоботях, мав засмагле худорляве обличчя. Біля нього лежала торба й осторонь довгий ціпок. Цей чоловік сидів без руху, тримаючи на колінах книжку. Але хоч і читав, усе ж час від часу кидав оком на сотникову, тоді дбайливо згорнув книжку, сховав до кишені й лагідно спитав:

—    Чому панна така засмучена?

Голос був приємний, рухи поважні.

Не думаючи довго, просто спитала:

—    Часом ви не вчитель тутешній, пан Сковорода?

—    Так, панно, тутешній дидаскал,— усміхнувся він.— Але правду сказати — я не тутешній.

—    Хіба ви не живете в Пушкарівці?

—    Де доведеться, там і живу. У добру годину живу в полі: маю тоді за дах оксамитове небо й зорі.

Панна дивилась на нього широко відкритими очима.

—    Хіба хати немає вам, де переночувати?

—    Нащо ночувати в хаті, там тісно. Я ночую у Божому палаці, заколисує мене пташиний спів, а розбуджує свіжий вітерець.

І він якось по-дитячому всміхнувся.

—    Казали люди, що ви всякі премудрості знаєте.

—    Люди накажуть, аби слухали. Моя мудрість — піщинка морська.

—    Усе ж хоч і піщинка, а мудрість, я й того не маю, а зараз так і зовсім без тямку.

—    Я питав панну, чому засмучена,— відрік згодом.

—    Коли панна мовчить, то я дотулю своє слово, бо бачу, панна з чуйним серцем, а коли так, то щиро дослухайся до того, що говорить воно,— не помилишся, серце не заведе.

Він узяв торбу й підвівся.

—    Молоде серце не схибить,— додав він і пішов. А сотникова, збентежена незвичайною розмовою, ще довго сиділа, намагаючись усвідомити і запам'ятати кожне слово мудрої людини, вчителя, до якого прислухалися усі люди в окрузі (За М. Лазорським).

Текст 3.

Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова.

        Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

        В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

       Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування.

      Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом (Конституція України).

Текст 4.

Того-таки дня Мотрин старший хлопець напився з Мелащиного кухля води, але якось не вдержав кухля в руках, упустив та й розбив. Кайдашиха вискочила з хати й наробила галасу.

– Бач, іродова душе, вчила дітей мене лаяти, а твої діти мені шкоду роблять, – крикнула Кайдашиха до Мотрі в двері. Недовго думавши, вона вихопила кухоль з Мотриної діжка та – хрьоп ним об землю.

Старе, як мале! Зовсім баба з глузду з'їхала. Що вам дитина заподіяла? – крикнула Мотря.

– Твої діти такі зміюки, як і ти. Наплодила вовченят, то не пускай їх до моєї діжки.

– То сховайте свою діжку в пазуху, а кухля мені купіть, бо ви не дитина, – сказала Мотря.

– Овва! Розпустила своїх дітей, як зінських щенят. Не діждеш, – сказала Кайдашиха.

– Ти – змія люта, а не свекруха! – кричала Мотря. – Буду я чортова дичка коли не розіб'ю тобі кочергою голови (За І. Нечуєм-Левицьким).

Текст 5.

Козацький суд

Коли, скажімо, трапиться, що двоє козаків між собою засперечаються чи поб'ються, або один одному по-сусідськи зробить шкоду і не можуть помиритися між собою, тоді обидва, купивши на базарі по калачеві, йдуть позиватися у паланку, до якої належать, і, поклавши калачі на стіл, стають біля порога, низенько вклоняються суддям і кажуть: "Кланяємося, панове, хлібом і сіллю". Судді починають питати: "Яке ваше діло, панове молодці?" Покривджений розповідає про образу. Судді звертаються до кривдника: "Ну, братику, говори, чи правда те, що товариш на тебе каже?" На що кривдник відповідає: "Та що ж, панове? Те все правда, що я шкоду зробив своєму сусіду, але не можу його вдовольствувати затим, що він лишнє од мене требує і шкоди не має стільки". Вислухавши їх, паланка посилає від себе козаків для засвідчення шкоди. Після їх повернення, якщо скарга виявляється слушною, судді казали кривднику: "Ну що ж ти, братику, чи згоден заплатити шкоду своєму сусіду чи ні?" Якщо обидві сторони згодні, паланка сама вирішує їхню справу й відпускає по домівках. Якщо ж кривдник огинається й не примирюється в паланці, то їх відсилають у Січ. Якщо не міг розсудити й помирити суддя військовий, не могли отамани, йшли позиватися до самого кошового. Якщо ж там винний не погоджувався із присудом, то частували його киями, змусивши тут же, на очах у всіх заплатити покривдженому, скільки той вимагає (За Д. Яворницьким).

     Завдання 2. Укласти текст листа-повідомлення, визначити його лексико-граматичні та стилістичні особливості.

    

   Завдання 3. Перекласти українською мовою.

Из-за личной выгоды; беспошлинный; войти в сделку; ссудная  ведомость; векселедатель; за образец взять; в течении года; держатель акций; предельный размер дефицита; для освидетельствования; торгово-закупочная деятельность; пройти по делу; по закону; по указанию; по заказу.




1. ТЕМА 3 ДЕНЕЖНОЕ ОБРАЩЕНИЕ Вопрос 4
2. Обмен веществ и энергии Терморегуляция
3. Проблема источников зла и греховности в мире в средневековой философии
4. Ипотечное кредитование и перспективы его развития в Росси
5. вариантов нормального развития организма который часто зависит от врожденных генетических особенностей ст
6. тема научных знаний об экономическом поведении и социальных отношениях людей испытывающих воздействие соци
7. 96 К 47 Художник Е
8. азакрепить знания о растениях стимулировать активную речь детей побуждать их к активному употреблению сло
9. задание Уважаемые господа мы не заставляем заполнять все поля таблицы если Вы сомневаетесь в каких то да
10. Человеку свойственно ошибаться.html
11. Гражданское процессуальное правоотношение
12. Тема 14 Банковская система и кредитноденежная политика 14
13. ПРАКТИКУМ для студентов обучающихся по специальности 150402 Горные машины и оборудование
14.  С254 267 Дебаты которые велись с конца Второй мировой войны зачастую в противоречивых условиях вокруг пон
15. вступают являются объектом регулирования различных норм
16. Тема 15 Государственное регулирование рыночной экономики Студент- Скурыгина Марина Юрье
17. ТИПОЛОГИЯ КОНФЛИКТОВ 12
18. Червоне око Запалення конюнктиви та оболонок ока
19. докладом о задачах революционного пролетариата
20. Феодальные государства в странах Востока