Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тематизацію даних про стан та напрямки розвитку транспортної системи України з перспективою її інтеграції в

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 15.5.2024

Державна митна служба України

Академія митної служби України

ПАСІЧНИК А. М.

МИТНЕ РЕГУЛЮВАННЯ.

КОНТРОЛЬ ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВАНТАЖІВ  

 

 

 

 

Дніпропетровськ

2011

УДК 656.078

Митне регулювання [Текст] /А. М. Пасічник: навчальний посібник  – Дніпропетровськ, АМСУ, 2011. – 127 с.

Зроблено аналіз і систематизацію даних про стан та напрямки розвитку транспортної системи України з перспективою її інтеграції в систему міжнародних транспортних коридорів.

Проведено класифікацію і визначено напрямки розвитку сучасних технологій перевезення пасажирів і вантажів.  Розглянуто питання розрахунку й оптимізації параметрів та побудови технологічних графіків реалізації транспортних процесів.

Розраховано на наукових працівників, зайнятих науковими дослідженнями в галузі створення й експлуатації національних мереж міжнародних транспортних коридорів та викладачів, аспірантів, студентів і курсантів спеціальності “Транспортні системи”.

Рецензенти:  А. П. Дзюба, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара  

О. А. Приходько, доктор фізико-математичних наук, професор, старший науковий співробітник Інституту транспортних систем і технологій НАН України

Рекомендовано до друку Вченою радою Академії митної служби України

© Пасічник А.М. 2011

© Академія митної служби України, 2011

ВСТУП

Транспорт є  однією  з  найважливіших   галузей   суспільного виробництва   і   покликаний  задовольняти  потреби  населення  та суспільного виробництва в перевезеннях.

Україна має надзвичайно сприятливі передумови для формування і розміщення транспортної мережі. Зокрема, галузева структура народного господарства та його територіальна організація, вигідне економіко-географічне положення визначили розвиток і розміщення залізничного, автомобільного й трубопровідного транспорту.

При цьому економіко-географічне положення істотно вплинуло на проходження транзитних магістралей, трубопроводів, формування транспортних вузлів змішаного типу. Рівнинний рельєф сприяє повсюдному розміщенню шляхів сполучення. Вихід до узбережжя Чорного і Азовського морів, наявність зручних бухт на узбережжі вплинули на будівництво морських портів і розвиток морського транспорту. Наявність судноплавних річок (Дніпро, Дунай, Дністер, Південний Буг та ін.) сприяла розвитку річкового транспорту. В цілому в Україні розвинуті всі види транспорту. Так, на 10 тис. км2 території припадає 372 км. залізничних колій, 78 км внутрішньоводних та 1933 км автомобільних шляхів з твердим покриттям.

1. ПОРЯДОК ЗДІЙСНЕННЯ КОНТРОЛЮ ЗА ДОСТАВКОЮ ВАНТАЖІВ У МИТНИЦІ ПРИЗНАЧЕННЯ

Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності здійснюється через відповідну митна політику направлена на захист її економічних інтересів. Тому переміщення через митний кордон України всіх вантажів, транспортних засобів та громадян підлягають митному контролю.

1.1. НОРМАТИВНІ ПОЛОЖЕННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ ДОСТАВКИ  ВАНТАЖІВ У МИТНИЦІ ПРИЗНАЧЕННЯ

Митний контроль передбачає проведення митними органами мінімуму процедур, необхідних для забезпечення додержання законодавства України з питань митної справи. Обсяг таких процедур та порядок їх застосування визначаються відповідно до Митного кодексу України, інших нормативно-правових актів, а також міжнародних договорів України, укладених в установленому законом порядку.

Відповідно до статті 353 Митного кодексу України, зберігання, перевезення, придбання чи використання товарів, транспортних засобів, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію цих товарів та транспортних засобів. Крім того, вантажі, пропущені через митний кордон України в режимі імпорту або транзиту чи оформлені для вивезення за межі митної території України в режимі експорту, мають бути доставлені одержувачам чи випущені за територію України у вигляді і обсягах, що були представлені митним органам для контролю.

У зв’язку з цим переміщення вантажів, які перетнули або мають перетнути митний кордон, проводиться під митним контролем. Наприклад, при вивезенні із України товар із внутрішньої митниці за місцем розташування підприємства-експортера, де було здійснено митне оформлення на експорт, переміщується в митницю на кордоні, через яку вивозиться за межі митної території. Відповідно до Положення про порядок контролю за доставкою вантажів в митниці призначення, затвердженого наказом ДМСУ від 08.12.98 р. № 771, переміщення товарів та інших предметів залізничним, автомобільним, повітряним, річковим, морським транспортом між митницями України відбувається під митним контролем. Такий порядок застосовується, перш за все, з метою протистояння спробам ухилитись від сплати належних митних платежів при імпорті або експорті товарів.

Необхідно зазначити, що митний контроль тісно пов’язаний з іншими митними процедурами, які застосовуються щодо товарів, транспортних засобів та інших предметів, які переміщуються через митний кордон України. Для чого встановлюється режим перебування товарів та інших предметів під митним контролем. За загальним правилом товари перебувають під митним контролем до завершення їх митного оформлення (імпортні товари) або до вивезення їх за межі митного кордону (експортні товари). Більш точний час перебування товарів та інших предметів під митним контролем встановлюється статтею 43 Митного кодексу України.

У разі ввезення на митну територію України товарів і транспортних засобів митний контроль розпочинається з моменту перетинання ними митного кордону України, у разі вивезення – з моменту пред’явлення товарів і транспортних засобів для митного оформлення.

Тривалість перебування товарів і транспортних засобів під митним контролем на території зони митного контролю у пункті пропуску на митному кордоні України встановлюється відповідно до технологічної схеми пропуску через митний кордон осіб, товарів і транспортних засобів.

Митний контроль закінчується:

– у разі ввезення на митну територію України – після здійснення у повному обсязі митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України;

– у разі вивезення за межі митної території України – після здійснення у повному обсязі митного оформлення товарів і транспортних засобів та перетинання ними митного кордону України, за винятком митних режимів, які передбачають перебування під митним контролем протягом усього часу дії митного режиму.

Митниця відправлення обов’язково встановлює строк доставки товарів у митницю призначення. Цей строк визначається, виходячи з відстані до митниці призначення, виду транспортного засобу, а також маршруту та інших умов перевезення, і не повинен перевищувати максимального (граничного) строку доставки, який визначається чинним законодавством України. Граничний строк   доставки товарів визначається  чинним законодавством України.

Товари, що переміщуються через митну територію України у митному режимі транзиту, у разі проведення перевантаження з одного виду транспорту на інший можуть тимчасово розміщуватись на складах митних органів або митних ліцензійних складах за умови дотримання граничних строків транзиту, визначених Кабінетом Міністрів України, якщо інше не передбачено чинним законодавством України.

Транзит - митний режим, відповідно до якого товари і транспортні засоби переміщуються під митним контролем між двома митними органами або в межах зони діяльності одного митного органу без будь-якого використання таких товарів і транспортних засобів на митній території України [4].

Транзитні перевезення здійснюються як прохідний та внутрішній митний транзит.

Прохідний митний транзит -  це переміщення товарів під митним контролем від одного пункту пропуску, розташованого на митному кордоні України, - пункту ввезення на митну територію України - до іншого пункту пропуску, розташованого на митному кордоні України, -  пункту вивезення за межі митної території України.

Внутрішнім митним транзитом вважається переміщення товарів під митним контролем:

- від пункту пропуску, розташованого на митному кордоні України, - пункту ввезення на митну територію України - до митного органу, розташованого на митній території України;

- від митного органу, розташованого на митній території України, до пункту пропуску, розташованого на митному кордоні України, - пункту вивезення за межі митної території України;

- від одного митного органу, розташованого на митній території України, до іншого митного органу, розташованого на митній території України [6].

Товари, що переміщуються транзитом, повинні:

1) перебувати у незмінному стані, крім змін внаслідок природного зношення або втрат за нормальних умов транспортування та зберігання;

2) не використовуватися на території України ні з якою іншою метою, крім транзиту;

3) у випадках, визначених законодавством України, переміщуватися за наявності дозволу на транзит через територію України, який видається відповідними уповноваженими органами;

4) у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, переміщуватися встановленими маршрутами та шляхами;

5) бути доставленими до митного органу призначення у строк, що визначається відповідно до чинних в Україні нормативів на перевезення вантажів, виходячи з виду транспорту, маршруту, відстані до кінцевого пункту та інших умов перевезення.

Транзит вантажів може здійснюватися у прямому або змішаному (комбінованому) сполученні. У прямому сполученні транзит вантажів передбачає їх транспортування одним видом транспорту без перевантаження на інший. У змішаному сполученні транзит вантажів пов'язаний з їх перевантаженням з одного виду транспорту на інший. Такі операції здійснюються в зонах митного контролю виключно за вибором вантажовласника або уповноваженої ним особи.

Транзит вантажів у прямому сполученні передбачає їх перевезення за єдиним транспортним документом протягом усього шляху слідування. Транзит вантажів супроводжується товарно-транспортною накладною, складеною мовою міжнародного спілкування. Залежно від обраного виду транспорту такою накладною може бути авіаційна вантажна накладна (Аіг WауbіІІ), міжнародна автомобільна накладна (СМR), накладна УМВС (СМГС), накладна ЦІМ (СІМ), коносамент (Вill of Lading). Крім цього, транзит вантажів може супроводжуватися (за наявності) рахунком-фактурою (Invоісе) або іншим документом, що вказує вартість товару, пакувальним листком (специфікацією), вантажною відомістю (Сагgо Маnіfest), книжкою МДП (Carnet TIR). При декларуванні транзитних вантажів відповідно до митного законодавства України до митних органів подається вантажна митна декларація, заповнена згідно з Інструкцією про порядок заповнення вантажної митної декларації, затвердженою наказом Держмитслужби України від 09.07.97 № 307 (зі змінами й доповненнями) і зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 24.09.97 за № 443/2247, Порядком заповнення граф вантажної митної декларації відповідно до митних режимів, затвердженим наказом Держмитслужби України від 30.06.98 № 380 (зі змінами й доповненнями) і зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.07.98 за № 469/2909.

Строк доставки товарів до митного органу призначення визначається митним органом відправлення відповідно до чинних в Україні нормативів на перевезення вантажів виходячи з виду транспорту, маршруту, відстані до кінцевого пункту та інших умов перевезення. До цього строку не включається час зберігання товарів на складах у разі перевантаження з одного виду транспорту на інший, а також час, необхідний для здійснення інших операцій з товарами, дозволених митними органами.

Максимальний строк доставки в митницю призначення товарів, що переміщуються прохідним або внутрішнім митним транзитом, визначається відповідно до законодавства України, яке регулює процедуру переміщення товарів залежно від виду транспорту, а саме:

автомобільним транспортом – до 10 діб;

залізничним транспортом – до 28 діб;

авіаційним транспортом – до 5 діб;

морським та річковим транспортом – до 20 діб;

трубопровідним транспортом – до 31 доби.

У  разі  переміщення автомобільним транспортом консолідованих вантажів  строк  доставки  їх у митниці призначення обчислюється з урахуванням   кількості  партій  товарів  і  митниць  призначення.

Якщо для окремих видів товарів або видів перевезень відсутній установлений чинними нормативно-правовими актами України граничний строк доставки, цей строк установлюється самою митницею відправлення з урахуванням можливостей транспортного засобу, маршруту перевезення, відстані до митниці призначення, властивостей товарів та інших умов. При цьому максимальний строк доставки таких товарів у митницю призначення не може перевищувати 20 діб.

В окремих випадках, коли вантаж не може прибути в митницю призначення у строк, установлений митницею відправлення, внаслідок дії надзвичайних або невідворотних обставин чи подій, що перешкоджають руху транспортного засобу, строк доставки товарів у митницю призначення може бути продовжений на час дії зазначених обставин чи подій.

Такими обставинами чи подіями можуть бути:

стихійне лихо (пожежа, повінь, інше стихійне лихо чи сезоне природне явище, зокрема таке, як замерзання моря, проток, портів тощо, закриття шляхів, проток, каналів, перевалів);

військові дії чи надзвичайний стан у регіоні, через який пролягає шлях транспортного засобу, що перевозить вантаж;

страйк;

злочинні дії третіх осіб, спрямовані проти перевізника, транспортного засобу чи вантажу, що перевозиться цим транспортним засобом;

пригода за участю транспортного засобу, що перевозить вантаж, яка спричинила повне чи часткове пошкодження транспортного засобу або повну чи часткову втрату вантажу;

неможливість подальшого руху транспортного засобу, коли зсув, пошкодження або розпакування вантажу створює небезпеку чи загрозу дорожньому руху, життю чи здоров’ю громадян або навколишньому середовищу;

інші схожі за характером обставини чи події.

При цьому власник товарів або власник транспортного засобу (або особа, яка безпосередньо здійснює перевезення товарів, що перебувають під митним контролем), повинен звернутися з письмовою заявою до найближчої митниці (або митного поста), в зоні діяльності якої сталася дія надзвичайних або невідворотних обставин чи подій, для продовження строку доставки товарів. До письмової заяви можуть додаватися належним чином засвідчені відповідними органами документи, що підтверджують дію надзвичайних або невідворотних обставин чи подій. Можуть  видаватися місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, власником підприємства, на якому відбувається страйк, або уповноваженим ним органом (представником), об’єднаннями, торгово промисловими палатами, службою технічного обслуговування, відповідним державним органом з безпеки дорожнього руху, органами Міністерства внутрішніх справ України, іншими спеціально уповноваженими на це  державними органами, а також міністерствами,  іншими  центральними  органами  виконавчої  влади тощо.  

Митниця (або митний пост), у зоні діяльності якої сталася  або триває дія надзвичайних або невідворотних обставин чи подій, перелічених вище, після вивчення документів, що підтверджують дію таких обставин, у товаросупровідних документах на переміщувані товари вчиняє запис “Строк доставки товарів продовжено до “___” ______ 200_ р. внаслідок ______________ (зазначається причина продовження строку)”. Цей запис затверджується підписом начальника митниці (заступника начальника митниці) або начальника митного поста і завіряється відбитком печатки митниці.

Митниця, що продовжила строк доставки товарів, протягом цієї ж доби каналами електронного зв’язку (а у разі відсутності електронного зв’язку – письмово) обов’язково інформує митницю відправлення і митницю призначення вантажу, щодо якого прийнято рішення про продовження строку доставки, та в оперативному режимі передає інформацію про продовження строку доставки до Єдиної автоматизованої інформаційної системи (далі – ЄАІС) ДМСУ. За наявності такої інформації протокол про порушення митних правил не складається. Митниця відправлення протягом чотирьох годин з моменту отримання інформації про продовження строку доставки товарів в оперативному режимі повинна підтвердити її отримання відміткою в ЄАІС ДМСУ.

В окремих випадках, якщо внаслідок дії надзвичайних або невідворотних обставин чи подій сталася повна чи часткова втрата товарів, що переміщувалися під митним контролем, та якщо ці товари неможливо надалі використовувати як вироби чи матеріали, митний орган, у зоні діяльності якого сталася така пригода, на підставі висновків компетентних органів складає відповідний акт, з обов’язковим зазначенням причини втрати товарів та каналами електронного зв’язку інформує митницю відправлення і митницю призначення про втрату товарів та в оперативному режимі передає інформацію про втрату товарів до ЄАІС ДМСУ.

Митниця відправлення протягом чотирьох годин з моменту отримання інформації про повну чи часткову втрату товарів в оперативному режимі повинна зробити відмітку в ЄАІС ДМСУ про отримання цієї інформації.

У разі частинного надходження товарів, що входять до складу задекларованої в одній вантажній митній декларації (далі – ВМД) партії, митниця здійснює оформлення згідно із заявленим режимом усієї подрібненої партії товарів тільки у повному обсязі за винятком тієї частини партії, яка потрапила під дію надзвичайних обставин та подій і не може бути доставлена. Вся партія товару перебуває під митним контролем до оформлення останньої його частини.

У разі поломки чи дорожньо-транспортної пригоди (далі ДТП), унаслідок чого транспортний засіб не може продовжувати рух і виникає потреба в  його  заміні,  власник  товарів  чи  перевізник повідомляє  про  це  найближчу  митницю  шляхом  подання письмової заяви. За згодою начальника  цієї  митниці  або  особи, що його заміщує, перевізник особисто змінює відомості про номер транспортного засобу в товаротранспортних документах та документі контролю за доставкою шляхом викреслення даних про занесення даних про новий транспортний засіб. Ці зміни завіряються відбитком особистої номерної печатки посадової особи митниці.  Достатньою підставою для надання  зазначеної  згоди  є довідка  служби  технічного обслуговування,  відповідного органу Міністерства внутрішніх справ України або іншого вповноваженого на це органу про неможливість продовження руху транспортним засобом унаслідок його технічної несправності чи ДТП.

Заміна транспортного засобу дозволяється, якщо він належить тому самому перевізникові, у тому числі на підставі договору найму (оренди), що й несправний.

Якщо ця вимога не може бути дотримана,  то  інший  перевізник повинен  подати  митниці належним чином оформлений договір із власником товару, про уповноваження його здійснити це перевезення.

Дані про номер транспортного засобу, яким замінено несправний, в оперативному режимі заносяться до ЄАІС Держмитслужби України.

Митниця, до якої звернувся перевізник, протягом доби повинна проінформувати митницю відправлення та митницю призначення про вищезазначені обставини й про прийняте нею рішення.

Отже, вантажі перебувають під митним контролем з моменту проставлення на товаросупровідних, перевізних документах та вантажних маніфестах або на документах, що їх заміняють, штампу “Під митним контролем”, який носить застережно-забороняючий характер і означає, що вантаж або транспортний засіб взято під митний контроль і будь-яке розпорядження ними (переміщення, перевезення, навантаження, розвантаження тощо) без дозволу митниці забороняється і до проставлення на тих же документах відтиску особистої номерної печатки інспектора митниці, який носить дозвільний та підтверджувальний характер і означає завершення митного оформлення, зняття з митного контролю та дозвіл на вільне використання.

У Положенні про порядок контролю за доставкою вантажів у митниці призначення зазначається, що, як правило, товари перевозяться між митницями під митним забезпеченням в упаковці, транспортних засобах або контейнерах таким чином, щоб товари не могли бути використані з будь-якою метою без дозволу митниці до завершення процедури митного оформлення.

Допускається перевезення товарів під забезпеченням митних органів інших країн, вантажовідправників або транспортних організацій, що прийняли такі вантажі для перевезення. Такі забезпечення, зокрема пломби, визнаються митними органами України за умови їх відповідності вимогам, що висуваються до митного забезпечення, яке використовується митними органами України.

Негабаритні вантажі та товари, що переміщуються пристосованими (спеціально не обладнаними) транспортними засобами, можуть перевозитися без накладення митного забезпечення у вигляді пломбування транспортних засобів, у яких переміщуються такі товари. У таких випадках митні органи у товаросупровідних документах роблять детальний опис таких товарів та наносять на самі товари або на їх упаковку маркування чи інші ідентифікаційні знаки з метою виключення можливості підміни цих товарів іншими або аналогічними.

До міжнародних перевезень вантажів під митними печатками і пломбами можуть допускатися тільки ті транспортні засоби, вантажні відділення яких сконструйовані та обшиті таким чином, щоб:

не було можливості вилучити або вкласти вантажі з опечатаної частини транспортного засобу без залишення помітних слідів злому або пошкодження митних печаток і пломб;

митні печатки і пломби могли накладатися простим і надійним способом;

в них не було ніяких потаємних місць для приховування вантажів;

всі місця, в які можуть поміщатися вантажі, були легко доступні для митного огляду.

На кожний, допущений до перевезень транспортний засіб, видається Свідоцтво про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезень вантажів під митними печатками і пломбами.

Згідно зі ст. 332 Митного кодексу України недоставлення до митного органу товарів, транспортних засобів, що перебувають під митним контролем і перевозяться з одного митного органу до іншого, а так само прийнятих для передачі митному органу митних або інших документів на ці товари, транспортні засоби тягне за собою накладення штрафу в розмірі від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно зі ст. 349 Митного кодексу України невивезення за митний кордон України товарів, транспортних засобів, ввезених з метою транзиту через територію України, в строки, встановлені митним органом, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію цих товарів та транспортних засобів.

За поданням ДМСУ до перевізників, що не доставили вантажі у митницю призначення, може застосовуватися режим індивідуального ліцензування. Також митниці в разі виявлення випадків порушення транспортно-експедиційними організаціями митних правил можуть позбавляти їх Свідоцтва про допущення транспортного засобу до перевезення вантажів під митними печатками та пломбами.

1.2. ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ РОЗРОБКИ ТЕХНОЛОГІЧНИХ СХЕМ КОНТРОЛЮ ЗА ПЕРЕМІЩЕННЯМ ТОВАРІВ

Технологічна схема здійснення контролю за переміщенням товарів розробляється з метою встановлення чіткого порядку дій посадових осіб відділу контролю за переміщенням товарів, інших структурних підрозділів митниці та взаємодії між ними у процесі здійснення контролю за переміщенням товарів у відповідності до законодавства України, нормативно-правових актів та розпорядчих документів з митної справи.

У Технологічній схемі використовуються такі скорочення та терміни:

ВМД вантажна митна декларація;

ВТД внутрішній транзитний документ;

ДКД документ контролю доставки;

ПД попередня вантажна митна декларація;

ПП попереднє повідомлення;

ПТП повідомлення про транзитне переміщення товарів;

ЄАІС єдина автоматизована інформаційна система Держмитслужби;

ПІК програмно - інформаційний комплекс;

ВКПТ відділ контролю за переміщенням товарів;

ВІР та МС відділ інформаційної роботи та митної статистики;

ПМО підрозділ митного оформлення, посадові особи якого здійснюють митний контроль і митне оформлення товарів із застосуванням ВМД і пропуск їх через митний кордон України.

Наряду з наведеними, в технологiчнiй схемi, застосовуються також інші термiни визначенi Митним кодексом України [17], Законами України, постановами Кабiнету Мiнiстрiв України, нормативними актами Державної митної служби України, що регулюють порядок здійснення контролю за переміщенням товарів.

У випадку розбіжностей положень технологічних схем із нормами законодавчих та інших нормативно-правових актів, застосовуються норми останніх.

Кожна технологічна схема застосовується відповідно до вимог чинних законодавчих та нормативно-правових актів на підставі яких її розроблено. У разі набуття чинності нормативно-правових норм, які змінюють або відміняють норми, на підставі яких розроблено дану технологічну схему, або встановлюють порядок дій відмінний від встановленого технологічною схемою, застосовуються ті норми, що є чинними на день виконання посадовими особами ВКПТ та структурних підрозділів митниці контрольних функцій та митних процедур.

2. КОНТРОЛЬ ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ ПРИ ЇХ ВИВЕЗЕННІ

З МИТНОЇ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

2.1. ОРГАНІЗАЦІЯ КОНТРОЛЮ ДОСТАВКИ ТОВАРІВ ЗА ВМД В РЕЖИМІ “ЕКСПОРТ” В МИТНИЦІ ВІДПРАВЛЕННЯ

Для здійснення контролю за доставкою вантажів, що вивозяться з митної території України (напрямок переміщення – ЕК) та переміщуються з метою експорту, реекспорту, тимчасового вивезення або переробки за межі митної території України, використовуються вантажна митна декларація типу “експорт” та її електронна копія.

До графи 50 усіх основних аркушів ВМД  декларантом вносяться відомості про особу, що приймає задекларовані товари до перевезення та бере зобов’язання щодо доставки цих товарів у митницю призначення. На зворотному боці кожного аркуша ВМД вчиняється друкований напис такого змісту:

“Я, (прізвище, ім’я та по батькові, номер і серія паспорта), ознайомлений зі змістом статей 331, 332, 336, 337, 338 Митного кодексу України і зобов’язуюсь доставити задекларовані товари в митницю призначення у визначений митним органом строк”.

Особа, що приймає задекларовані товари до перевезення та бере зобов’язання щодо доставки цих товарів у митницю призначення, ознайомлюється зі змістом зазначених статей Митного кодексу України та підписує всі примірники основних аркушів ВМД типу “експорт”. Зобов’язання і підпис засвідчуються відбитком особистої номерної печатки посадової особи ПМО.   

Поставлення на контроль електронної копії ВМД здійснюється посадовою особою ПМО, який провів оформлення зазначеної ВМД або посадовою особою відділу контролю за переміщенням товарів, в строк, що не перевищує чотирьох годин з моменту надходження до ЄАІС Держмитслужби електронної копії ВМД, шляхом унесення каналами оперативного зв’язку з ПЕОМ відмітки в ЄАІС про відповідність даних електронної копії ВМД даним, що міститься в паперовому примірнику цієї ВМД.

Аркуш ВМД типу “експорт” 4/5 разом з іншими товаросупровідними документами, всі примірники яких засвідчуються відбитками особистої номерної печатки посадової особи, що здійснювала митне оформлення, видається на руки уповноваженій посадовій особі перевізника для доставки у  пункт пропуску через державний кордон митниці призначення.

Посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів щоденно приєднує з бази даних програмно-інформаційного комплексу “Інспектор-2006” до локального ПІК інформацію про оформлені за відповідний період ВМД в режимі “експорт”.

Після внесення посадовою особою митниці призначення до ЄАІС  ПІК “Вивезення товарів” інформації про надходження вантажу, посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів в локальному ПІК, який використовується для контролю за переміщенням вантажів, робить відмітку про надходження вантажу в митницю призначення.

Після внесення посадовою особою митниці призначення до ЄАІС “Вивезення товарів”   інформації про повний пропуск вантажів, оформлених по відповідним ВМД, посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів в локальному ПІК, який використовується для контролю за переміщенням вантажів, робить відмітку про зняття з контролю ВМД.

2.2. КОНТРОЛЬ ДОСТАВКИ ТОВАРІВ В ПУНКТ ПРОПУСКУ ЗА ВМД В РЕЖИМІ “ЕКСПОРТ”

По надходженні експортного вантажу в  пункт пропуску у визначений митницею відправлення строк доставки (або раніше) посадова особа ПМО перевіряє відповідність вантажу відомостям про нього, зазначеним в електронній копії експортної ВМД. За відсутності зауважень проставляє в товаросупровідних документах та на аркуші 4/5 ВМД штамп “Під митним контролем.  

Одразу ж після надходження експортного вантажу в митницю призначення вантаж береться під митний контроль.

Товар перебуває під митним контролем до моменту фактичного вивезення за межі митної території України.

Пропуск товарів через митний кордон України здійснюється у кількості, що не перевищує кількості товарів, зазначеної у ВМД.

В графі “ I ” аркуша ВМД 4/5 проставляється відбиток штампа “Під митним контролем”, ОНП посадової особи митниці призначення та вчиняється запис “Вантаж пропущено”.

Одразу ж після здійснення пропуску вантажу за межі митної території України посадова особа підрозділу митного оформлення на пункті пропуску, для зняття цього експортного відправлення з контролю, вчиняє на зворотному боці  аркуша ВМД 4/5 запис “т/х «_________» дата, випущено «_________» залишок «________»”, який завіряє ОНП. При остаточному вивезенні робиться запис “Вантаж вивезено в повному обсязі, назва теплоходу, дата відходу”.

Аркуш ВМД 4/5 зберігається протягом установленого строку в справах  підрозділу митного оформлення, який здійснив пропуск вантажів за митний кордон України.

Пропуск експортного вантажу за межі митної території України здійснюється тільки після звіряння відомостей, зазначених в електронній копії відповідної ВМД, з відомостями у товаросупровідних документах, та після перевірки (за рішенням митниці), фактичної наявності, кількості, номенклатури, стану товару.

Одразу ж після здійснення пропуску вантажу за межі митної території України посадова особа ПМО для зняття цього експортного відправлення з контролю передає в оперативному режимі до ЄАІС інформацію про пропуск вантажу, а саме:

1) номер посвідчення та номер особистої номерної печатки інспектора, що здійснював митне оформлення і пропуск цього вантажу;

2) дату та час перетину митного кордону;

3) вид, тип та номер транспортного засобу, яким переміщувався цей вантаж;

4) фактичну кількість товарів, які переміщуються, у додаткових одиницях виміру, а за їх відсутності в основних одиницях виміру, за винятком тієї частини товарів, що не буде пропущена за межі митної території України внаслідок дії обставин, зазначених у п. 2.6. Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Держмитслужби від 08.12.1998 р. № 771 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.1999  р. за № 42/3335.

При частинному надходженні експортного вантажу в митницю призначення, зокрема при подрібненні партії товарів, що перевозяться залізничним транспортом (декількома транспортними засобами),  ведеться облік фактичного вивезення за межі митної території України товарів, що входять до складу задекларованої в одній ВМД партії.

Для цього на зворотному боці  аркуша ВМД, вилученого під час митного оформлення першої частини експортного відправлення, посадовою особою підрозділу митного оформлення вчиняється запис: “Вивезено\кількість\дата і № накладної\залишок квоти\підпис посадової особи”. Такий запис обов’язково засвідчується відбитком особистої номерної печатки посадової особи, що проводила митне оформлення.

У разі частинного надходження товарів, що входять до складу задекларованої в одній ВМД партії, митниця призначення здійснює пропуск за межі митної території України та облік кожної частини подрібненої партії товарів до вивезення всієї партії в повному обсязі, за винятком тієї частини партії, яка потрапила під дію надзвичайних або невідворотних обставин і подій та на який відповідним митним органом був продовжений строк доставки, а також тієї частини партії, що не може бути доставлена у митницю призначення внаслідок обставин, зазначених у Положенні про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Держмитслужби від 08.12.1998 р. № 771 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.1999 р. за № 42/3335.

Інформація про пропуск кожної частини подрібненої партії передається в оперативному режимі до ЄАІС засобами електронного зв’язку.

У разі виявлення порушення митних правил справа про таке порушення заводиться відповідно до Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Держмитслужби від 08.12.1998 р. № 771 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.1999 р. за № 42/3335.

3. КОНТРОЛЬ ЗА ПЕРЕМІЩЕННЯМ ТОВАРІВ,

ЩО ВВОЗЯТЬСЯ НА МИТНУ ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ

3.1. КОНТРОЛЬ ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ПОПЕРЕДНІХ ПОВІДОМЛЕНЬ (ПП)

У разі передбаченого статтею 93 Митного кодексу України завчасного повідомлення митного органу декларантом про намір ввезення товарів на митну територію України, митному органу за місцезнаходженням суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД), на адресу якого ввозитимуться товари, подається попереднє повідомлення (далі – ПП). 

ПП виготовляється й заповнюється за допомогою друкувального пристрою персональної ЕОМ на аркушах паперу формату А4 у формі, яка відповідає бланкам уніфікованого адміністративного документа форми МД–2 (МД–3), і містить відомості про товар, який ввозитиметься на митну територію України.

ПП і його електронна копія подаються декларантом митному органу в порядку, визначеному Положенням про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митницю призначення, затвердженим наказом Держмитслужби України від 08.12.1998 р. № 771 і зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.01.1999 р. за № 42/3335.

Подання ПП виключно в електронному вигляді регламентується  Інструкцією із заповнення та використання попереднього повідомлення в електронному вигляді, затвердженою наказом Держмитслужби України від 26.09.2007 р. № 800 “Про затвердження Порядку здійснення митного контролю й митного оформлення товарів, які декларуються з поданням вантажної митної декларації в електронному вигляді”.

ПП оформлюється на одну партію товару.   

На бажання суб’єкта ЗЕД ПП може бути оформлене при ввезенні на митну територію України товарів через один і той же митний орган від одного відправника на адресу одного одержувача:

– на довільно обраний суб’єктом ЗЕД обсяг однорідних товарів, що ввозитимуться в межах одного зовнішньоекономічного договору (контракту);

– на комплектний об’єкт або декілька партій товарів – складових комплектного об’єкта.

ПП подається у двох примірниках.

Під час прийняття ПП посадова особа ПМО перевіряє правильність заповнення ПП і його електронної копії, присвоює їм реєстраційний номер та на зворотному боці обох паперових примірників ПП проставляє відтиск штампа “Під митним контролем”, чим засвідчує взяття цього документа на контроль.

Один примірник ПП з реєстраційним номером і штампом митного органу повертається особі, яка подала ПП, другий зберігається у відділі митного оформлення в окремій теці для поставлених на контроль ПП.

ПП чинне протягом трьох місяців з дня прийняття його митним органом, тобто з дня присвоєння ПП реєстраційного номера та проставлення на його паперових примірниках відтиску штампа “Під митним контролем”. Після закінчення цього строку здійснення пропуску товарів за цим ПП забороняється.

Інформація з відтиску штампа “Під митним контролем” заноситься до графи “D” електронної копії ПП.

Поставлення на контроль електронної копії ПП здійснюється посадовою особою підрозділу митного оформлення або посадовою особою відділу контролю за переміщенням товарів митниці  в строк, що не перевищує чотирьох годин з моменту надходження до ЄАІС Держмитслужби цієї копії, шляхом унесення  каналами оперативного зв’язку з ПЕОМ відмітки в ЄАІС Держмитслужби України про відповідність даних електронної копії ПП даним, що містяться в паперовому примірнику цього ПП.

При надходженні товарів, що ввозяться в Україну, у визначений митницею відправлення строк доставки (або раніше) перевізник звертається до чергової посадової особи митниці в місці прибуття, посадова особа митниці призначення перевіряє комплектність поданих особою, яка дала зобов’язання про доставку товарів у митницю призначення, товаросупровідних документів за їх переліком, що міститься в електронній копії ПП, і відповідність цих документів реквізитам документів, зазначеним у витягу з цієї електронної копії та у строк, що не перевищує чотирьох годин, уносить до ЄАІС ПІК “Ввезення товарів” відмітку про надходження товарів.

По завершенні переміщення товарів посадова особа ПМО вчиняє на другому й третьому примірниках витягу з електронної копії ПП запис “Переміщення завершено”, який засвідчується відбитком штампа ПМК цієї посадової особи. Другий примірник витягу за реєстром (форма наведена в Додатку № 1) передається до ВКПТ митниці як підстава для зняття з контролю цього переміщення товарів; третій примірник витягу додатково засвідчується відбитком ОНП посадової особи митниці призначення та видається особі, яка дала зобов’язання про доставку товарів у митницю призначення, як свідчення завершення виконання зобов’язання.

Після завершення митного оформлення товарів посадова особа підрозділу митного оформлення, яка таке оформлення здійснила, зазначає в другому примірнику документа контролю за доставкою номер ВМД, а у випадках, передбачених законодавством України, номер іншого  документа, за яким здійснено митне оформлення товарів. До графи 44 цієї ВМД або до іншого документа, за яким здійснено митне оформлення товарів, обов’язково повинен бути внесений номер відповідного документа контролю доставки.

Протягом доби від дати завершення митного оформлення товарів посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів вносить інформацію про це до відповідного ПІК ЄАІС Держмитслужби.

Посадова особа в пункті пропуску:

1) перевіряє наявність у товаросупровідних документах запису про дату і номер оформленого ПП;

2) робить оперативний запит до ЄАІС  за номером ПП та перевіряє наявність у ЄАІС електронної копії цього ПП;

3) перевіряє відповідність поданих до митного оформлення товаросупровідних документів та вантажу відомостям, зазначеним в електронній копії ПП.

По отриманні підтвердження з ЄАІС про наявність ПП та за відсутності зауважень посадова особа в пункті пропуску заповнює контрольну мітку ПП шляхом внесення до електронної копії ПП відомостей про:

– транспортний засіб (вид, тип, номер тощо);

– перевізника (найменування, адреса, відомості про особу, що безпосередньо здійснює перевезення тощо);

– переміщувані товари (кількість товару, який фактично переміщується у цій партії, у додаткових одиницях виміру, а за їх відсутності – в основних; вартість товарів тощо);

– дату і час перетину кордону;

– визначений митницею  строк доставки товарів у митницю призначення;

– номер службового посвідчення інспектора митниці, що здійснював митне оформлення цього вантажу;

– номер особистої номерної печатки посадової особи митниці, що здійснював митне оформлення цього вантажу;

– ідентифікаційні ознаки митного забезпечення;

– серію, номер та сторінки книжки міжнародного дорожнього перевезення (у разі перевезення на умовах конвенції МДП).

Якщо попереднє повідомлення, оформлене митницею призначення, складено на велику партію товарів, що ввозитиметься декількома транспортними засобами, на кожну частину такої партії, яка перевозиться окремим транспортним засобом, заповнюється окрема контрольна мітка у ЄАІС.

У разі ввезення консолідованих вантажів, коли в одному транспортному засобі містяться товари, призначені для різних одержувачів, що знаходяться у зоні діяльності декількох митниць, посадова особа оперативного підрозділу митниці  перевіряє наявність у ЄАІС електронних копій ПП на всі товари, що містяться у цьому транспортному засобі.

Дозвіл на відправлення транспортного засобу в митницю призначення та у проміжні митниці надається тільки за умови наявності в ЄАІС  поставлених на контроль ПП на кожний конкретний вантаж.                            

Якщо консолідовані вантажі ввозяться в Україну підприємствами, що здійснюють надання транспортно-експедиційних послуг, або зареєстрованими в Україні кур’єрськими службами прискореної пошти, ПП може подаватися цими організаціями  митниці за місцем їх державної реєстрації на всю партію вантажу незалежно від кількості і місцезнаходження кінцевих одержувачів.

Посадова особа пункту пропуску в межах своїх повноважень:

– заносить відомості про номер і дату ПП, товари, транспортний засіб, яким вони переміщуються, товаросупровідні документи, перевізника тощо до журналу реєстрації пропуску товарів через митний кордон України;

– ознайомлює особу, що приймає товари до перевезення в митницю призначення та документи на них, зі змістом статей 330–332, 336–338 Митного кодексу України;

– використовуючи дані ЄАІС Держмитслужби, роздруковує чотири примірники витягу з електронної копії ПП (із заповненою контрольною міткою про пропуск товарів) на переміщувані товари;

– особа, що приймає заявлені товари до перевезення та документи на них, бере зобов’язання щодо доставки цих товарів і документів у митницю призначення й підписує в усіх примірниках витягу з електронної копії ПП друкований текст зобов’язання про доставку товарів у митницю призначення;

– проставляє відбиток ОНП у чотирьох примірниках витягу з електронної копії ПП: перший примірник витягу з електронної копії ПП разом з примірниками всіх товаросупровідних документів (або ксерокопіями – по одній з кожного документа) передається до ВКПТ митниці відправлення; другий і третій примірники передаються особі, що взяла зобов’язання щодо доставки цих товарів у митницю призначення, використовуються як довідкові документи протягом усього терміну переміщення товарів; четвертий примірник разом з примірниками  документів (або ксерокопіями – по одній з кожного документа), що підтверджують вартісні й кількісні характеристики товару, інших необхідних товаросупровідних і товаротранспортних документів залишається в справах структурного підрозділу митниці відправлення, розташованого в пункті пропуску через державний кордон;

– засвідчує завершення митного оформлення шляхом проставлення відбитка номерного штампа “Під митним контролем” на всіх примірниках усіх поданих до оформлення товаросупровідних і товаротранспортних документів (або на ксерокопіях – по одній з кожного документа);

– дає дозвіл на відправлення товару в митницю призначення.

Перші примірники витягів з електронних копій ПП щоденно передаються до ВКПТ митниці відправлення за реєстром, який підписує начальник структурного підрозділу митниці або особа, що його заміщує.

Посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів проводить щодобовий моніторинг інформації, яка міститься в базі даних ПІК ЄАІС “Ввезення товарів" “Режим для прикордонної митниці. Переміщення по ВМД”. Інформація за добу по відправленим до внутрішніх митниці вантажам з використанням  попередніх повідомлень ставиться на контроль в журналі  “Обліку  ПД, ПП, оформлених на пунктах пропуску”.

Посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів щодобово перевіряє інформацію, яка міститься в ЄАІС Держмитслужби та після внесення митницею призначення даних про надходження вантажу по відповідному ПП знімає його з контролю, про що робиться відмітка в журналі “Обліку ПП,ПД оформлених на пунктах пропуску”.

У разі відсутності  інформації в  ЄАІС  щодо прибуття вантажу у встановлені строки доставки в митницю призначення, посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів формує та направляє запити щодо надходження  вантажів, які переміщувалися по ПП, до митниці відправлення.

3.2. КОНТРОЛЬ ВВЕЗЕННЯ ТОВАРІВ НА МИТНУ ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ ЗА ПОПЕРЕДНІМИ ДЕКЛАРАЦІЯМИ (ПД)

Умовою переміщення через митний кордон України окремих видів товарів є оформлення ПД та її електронної копії митним органом за місцем державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності одержувача цих товарів. При переміщенні через митний кордон України окремих видів товарів дозволяється, ураховуючи господарську діяльність суб’єктів підприємницької діяльності, подання ПД і наступне оформлення ВМД за листом-узгодженням між митним органом призначення та митним органом за місцем державної реєстрації суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності. При цьому ПД і ВМД повинні бути оформлені одним митним органом.

ПД, як правило, оформлюється на одну партію товарів.

При переміщенні через митний кордон України в складі однієї партії окремих видів товарів та інших товарів дозволяється за бажанням суб’єкта підприємницької діяльності подання ПД на всю партію товарів.

Пропуск окремих видів товарів здійснюється без подання ПД за умови їх митного оформлення в зоні діяльності підрозділу митного органу, розташованого в пункті пропуску на митному кордоні України.

У разі ввезення на митну територію України окремих видів товарів, раніше вивезених з України під зобов’язання про зворотне ввезення, ПД не подається. Як документ контролю за доставкою в митний орган призначення використовується ПП, оформлене на підставі ВМД на вивезення цих товарів.

ПД не подається при ввезенні на митну територію України партії товарів, на які законодавством України не передбачено оформлення ВМД під час пропуску через митний кордон України.

Під час подання ПД може бути застосований на вибір суб’єкта підприємницької діяльності, на адресу якого ввозяться окремі види товарів, або вповноваженої ним особи один із заходів забезпечення доставки товарів у митний орган призначення, а саме:

грошова застава, що попередньо вноситься на депозитний рахунок митного органу призначення в розмірі встановлених законодавством України податків і зборів, які підлягали б сплаті в разі ввезення таких товарів з метою вільного обігу на митній території України;

гарантія банку щодо сплати встановлених законодавством України податків і зборів (обов’язкових платежів);

фінансова гарантія незалежного фінансового посередника щодо обов’язкової доставки товарів у митний орган призначення згідно з Положенням про надання фінансових гарантій митним органам незалежними фінансовими посередниками щодо обов’язкової доставки товарів до митниць призначення;

охорона та супроводження товарів силами митних органів згідно з Інструкцією про порядок застосування охорони і супроводження товарів, що переміщуються транзитом через митну територію України;

перевезення на умовах Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1975 року (далі - Конвенція МДП);

перевезення товарів митним перевізником, якому Державною митною службою України видано ліцензію на провадження посередницької діяльності митного перевізника.

ПД дійсна та може бути використана для ввезення товару протягом трьох місяців з дати її оформлення.

Поставлення на контроль електронної копії ПД здійснюється відділом контролю за переміщенням товарів митниці шляхом унесення з персональної електронної обчислювальної машини,  розміщеної в приміщенні цього структурного підрозділу  (далі – ПЕОМ), до ЄАІС ПІК “Ввезення товарів” каналами оперативного зв’язку в строк, що не перевищує 4-х годин з моменту надходження електронної копії ПД до ЄАІС, відмітки про підтвердження достовірності інформації за цією ПД.

Для забезпечення оперативного здійснення митних процедур у пункті пропуску через митний кордон України суб’єкт підприємницької діяльності повинен повідомити перевізника про номер і дату оформленої ПД, які проставляються в правому верхньому куті товаросупровідних документів.

Умовою переміщення окремих видів товарів через митний кордон України є перевірка посадовою особою митниці (прикордонної митниці) наявності електронної копії ПД в ЄАІС ПІК “Ввезення товарів” шляхом оперативного запиту до неї за номером ПД, перевірки відповідності відомостей, що містяться в товаросупровідних і товаротранспортних документах, відомостям, заявленим в електронній копії ПД, та в разі потреби – перевірки відповідності товарів відомостям, заявленим в електронній копії ПД.

У разі виявлення відсутності електронної копії ПД в ЄАІС посадова особа підрозділу митного оформлення на пункті пропуску митниці (прикордонної митниці) повинна на вимогу перевізника або уповноваженої власником товару особи не пізніше ніж протягом 30-ти хвилин підготувати про це два примірники офіційної довідки,  один примірник якої після реєстрації видається перевізнику або уповноваженій власником товару особі, другий – залишається в підрозділі митного оформлення митниці, посадова особа якого видала довідку, і зберігається в окремій справі.

Окремі види товарів ввозяться на митну територію України тільки в кількості, що не перевищує кількості товарів, щодо яких застосовано відповідний захід забезпечення доставки товарів у митний орган призначення.

Якщо таке перевищення має місце, то переміщення товарів здійснюється за умови застосування додаткових заходів забезпечення доставки в митниці призначення.

Після отримання з ЄАІС підтвердження наявності в ній електронної копії ПД та за відсутності зауважень посадова особа підрозділу митного оформлення на пункті пропуску заносить до ЄАІС ПІК “Ввезення товарів” інформацію за цією ПД, а саме про:

транспортний засіб (вид, номер тощо);

реквізити перевізника (найменування, адресу, особу, що безпосередньо здійснює перевезення, тощо);

переміщувані товари (кількість товару, що фактично переміщується в цій партії, у додаткових одиницях виміру, а за їх відсутності в основних; вартість товарів тощо);

вид і реквізити всіх наявних товаротранспортних та товаросупровідних документів на товари, що переміщуються через митний кордон України;

ідентифікаційні ознаки наявного або накладеного на вантажний відсік транспортного засобу чи на вантажні місця митного забезпечення;

дату й час перетину кордону;

термін доставки товарів у митний орган призначення ;

номер службового посвідчення та номер особистої номерної печатки посадової особи митниці, що здійснила контроль і оформлення цих товарів.

Посадова особа підрозділу митного оформлення на пункті пропуску перевіряє відомості про застосування одного із заходів забезпечення доставки товарів.

За відсутності в електронній копії ПД серії та номера книжки МДП (у разі обрання перевезення на умовах Конвенції МДП як заходу забезпечення доставки товарів у митний орган призначення) ці реквізити вносяться до відповідного розділу графи 44 електронної копії ПД посадовою особою митного органу відправлення (прикордонної митниці) при переміщенні через митний кордон України окремих видів товарів.

За відсутності в перевізника оформленої належним чином книжки МДП при ввезенні на митну територію України окремих видів товарів, щодо яких як захід забезпечення доставки товарів у митний орган призначення обрано перевезення на умовах Конвенції МДП, переміщення цих товарів за цією ПД на митну територію України забороняється.

Після цього посадова особа на пункті пропуску у межах своїх повноважень:

заносить відомості про номер і дату ПД, товари, транспортний засіб, яким вони переміщуються, товаросупровідні документи, перевізника тощо до окремого журналу реєстрації пропуску товарів;

використовуючи дані ЄАІС ПІК “Ввезення товарів”, роздруковує три примірники витягу з електронної копії ПД (із заповненою контрольною міткою про пропуск товару) на переміщувані товари;

ознайомлює особу, що приймає товари та документи на них до перевезення в митний орган призначення, зі змістом статей 331, 332, 336338 Митного кодексу України;

уносить до трьох роздрукованих примірників витягу з електронної копії ПД відомості про особу, що приймає заявлені товари до перевезення;

у трьох примірниках витягу з електронної копії ПД проставляє відбиток особистої номерної печатки. Перший примірник витягу з електронної копії ПД протягом установленого терміну зберігається в  підрозділі митного оформлення митниці відправлення разом з примірниками (або копіями по одній з кожного документа) усіх товаросупровідних документів. Другий і третій примірники витягу з електронної копії ПД передаються особі, що приймає заявлені товари до перевезення та бере зобов’язання щодо доставки цих товарів у митницю призначення. Ці примірники використовуються як довідкові документи протягом усього терміну переміщення товарів, а по завершенні переміщення засвідчуються особистою номерною печаткою посадової особи митного органу призначення; один з них залишається в перевізника як свідчення здійсненого переміщення, а другий після закінчення митного оформлення переміщуваного товару за реєстром (форма реєстру згідно Додатку № 2) передається до відділу контролю за переміщенням товарів  митниці для зберігання.

Дії посадової особи митниці при відправленні вантажів на пункті пропуску :

засвідчує завершення митного оформлення шляхом проставляння відтиску номерного штампа ПМК на всіх примірниках усіх поданих для оформлення товаросупровідних та товаротранспортних документів;

дає дозвіл на направлення товару в митницю призначення.

Особа, що приймає заявлені товари до перевезення та бере зобов’язання щодо доставки цих товарів у митницю призначення, підписує всі примірники витягу з електронної копії ПД та вчиняє напис

“Я, ___________________________________________________,

              (прізвище, ім’я та по батькові; номер і серія паспорта

ознайомлений зі змістом статей 331, 332, 336338 Митного кодексу України й зобов’язуюсь доставити заявлені товари в _______________митницю в установлений строк ________________”.

Посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів, відповідальна за здійснення контролю за переміщенням товарів з використанням попередніх декларацій,  за допомогою реєстру “Переміщення по ВМД” ПІК “Ввезення товарів” ЄАІС фіксує відправлення вантажу до внутрішньої митниці в “Журналі реєстрації ВМД (ПД, ПП оформлених на пунктах пропуску Миколаївської митниці)”.

Якщо до митниці відправлення  надходять залізничним транспортом товари, кожен з яких являє собою частину заявлених у ПД товарів, то вони пропускаються цим митним органом і направляються в митний орган призначення. При цьому на зворотному боці товаросупровідних документів посадовою особою митниці робляться відмітки про кількісні та вартісні характеристики товару, що ввозиться на митну територію України частинами, і про залишок товару, що може бути ввезений за цією ПД у подальшому.

Кожна така відмітка завіряється особистою номерною печаткою та підписом посадової особи митниці. Ця інформація заноситься до ЄАІС і до журналу реєстрації пропуску товарів .

При цьому контроль за ввезенням товарів в обсязі, заявленому в ПД, до моменту ввезення останньої їх частини покладається на митний орган відправлення (прикордонну митницю).

Митниця призначення проводить митне оформлення кожної частини заявлених у ПД товарів на підставі товаросупровідних документів та інформації, наявної в електронній копії ПД в ЄАІС.

У разі оформлення митним органом призначення в повному обсязі заявлених у ПД товарів електронна копія ПД знімається з контролю.

У разі виявлення фактів недоставки товару в митницю призначення справу про порушення митних правил заводить митний орган, якому було надане зобов’язання про доставку товарів. В інших випадках справа про порушення митних правил заводиться митним органом, що безпосередньо виявив правопорушення.

Не пізніше ніж через три години після доставки товарів у місце прибуття, а в разі прибуття поза робочим часом, установленим для митниці, у мінімальний строк з початку її роботи перевізник повинен подати черговій посадовій особі митниці призначення в місці прибуття примірники витягу з електронної копії відповідного документа контролю за доставкою та товаросупровідні документи на товари.

Чергова посадова особа підрозділу митного оформлення в місці прибуття:

1) перевіряє комплектність поданих перевізником товаросупровідних документів за переліком таких документів, що міститься в електронній копії документа контролю за доставкою, і відповідність цих документів реквізитам документів, зазначених у витягу з цієї електронної копії;

2) зазначає на всіх примірниках документа контролю за доставкою час надходження товарів, завіряє запис особистим підписом і відтиском штампа “Під митним контролем”;

3) проставляє відтиск штампа “Під митним контролем” на всіх поданих товаросупровідних документах;

4) у строк, що не перевищує чотирьох годин, уносить до ЄАІС відмітку про надходження товарів.

Один примірник документа контролю за доставкою й по одному примірнику товаросупровідних документів повертаються перевізникові для подальшого декларування товарів. Другий примірник документа контролю за доставкою (або його копія) залишається в чергової посадової особи відділу митного оформлення в місці прибуття для передання до відділу контролю за переміщенням товарів за реєстром (форма згідно Додатку № 2), де зберігаються протягом поточного року, після чого передаються до архіву митниці. Решта примірників товаросупровідних документів передаються до підрозділу митного оформлення.

При оформленні ВМД на товари, що були ввезені із застосуванням ПД, посадова особа підрозділу митного оформлення митниці проставляє на зворотному боці оригінального примірника ПД поряд із раніше проставленим відтиском штампа ПМК ще один відтиск такого штампа.

Будь-які операції з товарами, що надійшли до митниці призначення, але митне оформлення яких ще не завершено, можуть бути здійснені тільки з дозволу та під контролем цього митного органу.

При частковому надходженні товарів за однією ПД до митниці призначення ведеться облік фактичної доставки товарів, що входять до складу заявлених та пропущених за однією ПД на основі занесення відповідних даних до бази даних ЄАІС.

При частковому надходженні (у тому числі при перевезеннях декількома транспортними засобами) до митниці призначення товарів, що входять до складу заявлених за однією ПД, цей митний орган здійснює митне оформлення згідно із заявленим режимом партії товарів, за винятком тієї частини, яка цілком утрачена або потрапила під дію обставин непереборної сили й не може бути доставлена в митний орган призначення, про що складено відповідні документи. Відмітка в ЄАІС про доставку проставляється за умови надходження всіх товарів, заявлених у ПД, за винятком тих їх частин, що цілком утрачені або потрапили під дію обставин непереборної сили й не можуть бути доставлені в митницю призначення, про що складено відповідні документи.

Зняття ПД з контролю здійснюється посадовою особою відділу контролю за переміщенням товарів митниці протягом доби від дати завершення митного оформлення товару що перевозилися з поданням відповідної ПД в заявленому митному режимі  шляхом поставлення  відмітки (режим “Повне завершення переміщення” та № ВМД в режимі “імпорт”) в ЄАІС ПІК “Ввезення товарів”. Обов’язковою умовою для зняття ПД з контролю є зазначення номера цієї ПД у  графі 44  ВМД. Посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів працюючи з  ПІК “Інспектор-2006”  митниці,  проводить перевірку  оформлення ВМД в режимі “імпорт” на вантажі,  ввезенні на митну територію України з використанням попередньої декларації та відповідність даних,  вказаних в електронних копіях ПД та відповідної ВМД. В разі відсутності зауважень вносить інформацію до ЄАІС Держмитслужби ПІК “Ввезення товарів”.

В разі виявлення посадовою особою відділу контролю за переміщенням товарів помилки при заповненні відповідної графи ВМД (невідповідність вказаного в графі № ПД), для виправлення помилки начальником відділу контролю за переміщенням товарів направляється  службова записка начальнику  підрозділу митного оформлення, в якому була допущена помилка, для проведення виправлення.

Модифікація ВМД повинна бути здійснена у встановленому порядку .  

У разі несвоєчасного виконання вказаних етапів передачі інформації до ЄАІС по причині відсутності зв’язку з ПІК ЄАІС в “Журналі реєстрації відсутності зв’язку з ЄАІС” робиться відповідний запис.

У разі отримання запиту від митниці відправлення, щодо надходження товарів до зони діяльності митниці інформація надсилається до відповідного підрозділу митного оформлення. На підставі отриманої відповіді лист з інформацією щодо надходження/ненадходження вантажу надсилається до митниці відправлення.   

3.3. КОНТРОЛЬ ВВЕЗЕННЯ ТОВАРІВ НА МИТНУ ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ ЗАЛІЗНИЧНИМ ТРАНСПОРТОМ ЗА ДКД ТР 80 ЗТ

Для здійснення контролю за доставкою товарів, що ввозяться та переміщуються митною територією України залізничним транспортом  (напрямок переміщення ІМ), використовується внутрішній транзитний документ типу ТР 80 ЗТ (далі – ВТД) і його електронна копія.

Допускається використання одного ВТД для перевезення однорідних товарів, що слідують одночасно в складі однієї відправки на адресу одного вантажоотримувача незалежно від кількості оформлених залізничних накладних на такі товари.

ВТД заповнюється декларантом у трьох примірниках, один з яких подається прикордонній залізничній станції відправлення, другий залишається в справах митниці  (відділу який здійснив оформлення), третій долучається до перевізних та товаросупровідних документів та прямує разом із товаром у митницю призначення.

До графи 50 усіх примірників ВТД декларантом уносяться повні відомості про залізничну станцію, що приймає заявлені товари до перевезення та бере зобов’язання щодо доставки цих товарів у митницю призначення в строк відповідно до Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Держмитслужби від 08.12.1998 р.  № 771 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.1999 р. за № 42/3335.

Зобов’язання щодо доставки цих товарів у митницю призначення завіряється відбитком штемпеля вантажного касира залізничної станції відправлення, що є підтвердженням узятого зобов’язання, та відбитком особистої номерної печатки інспектора митниці відправлення.         

Контроль за доставкою цих товарів здійснюється за допомогою ПІК “Ввезення товарів” ЄАІС Держмитслужби відділом контролю за переміщенням товарів.

Після надходження товару до зони митного контролю в пункті пропуску на митну територію України перевізник або вповноважена ним особа (декларант) заповнює ВТД ( ТР 80 ЗТ) і разом з усіма товаросупровідними документами подає його посадовій особі підрозділу митного оформлення на пункті пропуску.

Посадова особа ПМО в межах своєї компетенції:

перевіряє правильність заповнення ВТД і його електронної копії;

перевіряє відповідність відомостей, зазначених у поданих до оформлення товаросупровідних документах, та товару відомостям, зазначеним в електронній копії ВТД;

за відсутності зауважень присвоює ВТД реєстраційний номер та проставляє у ВТД і всіх примірниках товаросупровідних документів відбитки відповідних штампів та особистої номерної печатки згідно із загальним порядком;

дає дозвіл на ввезення товарів на митну територію України.

Підрозділ митного оформлення, в якому була оформлена ВТД, у встановленому порядку передає електронну копію засобами електронного зв’язку.

Посадова особа ПМО на пункті пропуску ставить на контроль електронні копії цього ВТД шляхом внесення до ЄАІС ПІК “Ввезення товарів” наступної інформації:

а) номер посвідчення та номер особистої номерної печатки посадової особи митниці, що здійснила митне оформлення й пропуск товару;

б) визначений митницею відправлення строк доставки товарів у митницю призначення;

в) дата й час початку переміщення.

Якщо один ВТД оформлено на товар, що ввозиться декількома вагонами (платформами, цистернами), то на кожну частину такого товару, заповнюється окрема контрольна мітка в ЄАІС (кількість міток дорівнюватиме кількості вагонів).

У цьому разі додатково до ЄАІС вноситься така інформація про кожний окремий вагон:

1) номер товаросупровідного документа;

2) кількість пропущеного на митну територію України товару.

Після завершення митного оформлення посадова особа ПМО разом з примірником ВТД залишає в справах відділу примірники (або копії по одній з кожного документа) усіх товаросупровідних документів.

Усі вказані документи реєструються під одним номером в окремому журналі реєстрації товарів та зберігаються в справах ПМО, який здійснив оформлення  протягом установленого строку зберігання.

Журнал обліку ВТД повинен містити:

1) порядковий номер ВТД згідно з журналом обліку;

2) дату реєстрації;

3) реєстраційний номер ВТД;

4) відомості про відправника та одержувача (назва, юридична адреса, для резидентів код Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України);

5) відомості про особу, яка відповідає за фінансове врегулювання;

6) відомості про декларанта;

7) прізвище, ім’я та по батькові інспектора, який оформив ВТД, номер штампа “Під митним контролем”, номер особистої номерної печатки;

8) примітки.

При надходженні товарів з прикордонних пунктів пропуску до зони діяльності митниці, у визначений митницею відправлення строк доставки (або раніше) посадова особа підрозділу митного оформлення митниці перевіряє відповідність товару відомостям про нього, зазначеним у товаросупровідних документах та електронній копії ВТД, і проставляє в усіх товаросупровідних документах штамп “Під митним контролем”.

Аркуш ВТД, який надійшов з митниці відправлення зберігається в  окремий справі  підрозділу, який здійснив митне оформлення вантажу, разом з першим примірником ВМД,  оформленим на цей вантаж, згідно з заявленим митним режимом.

Інформація про повне завершення переміщення товару до ЄАІС ПІК “Ввезення товарів” вноситься посадовою особою ВКПТ протягом доби від дати завершення митного оформлення цього товару в заявлений митний режим. Обов’язковою умовою для зняття ВТД з контролю є зазначення номера цього ВТД у графі 44 відповідної вантажної митної декларації в режимі “імпорт”.

Зазначена інформація отримується посадовою особою відділу контролю за переміщенням товарів з “Інспектор-2006” “Реєстри по ВМД. Реєстри закритих ВТД”, після цього проводиться перевірка щодо факту оформлення ВМД на вантажі, ввезені на митну територію України з використанням ВМД ТР 80 ЗТ та відповідності даних,  вказаних в електронних копіях ВМД ТР 80 ЗТ та ВМД в режимі “імпорт”.  В разі відсутності зауважень вноситься інформація до ЄАІС Держмитслужби.

В разі виявлення посадовою особою відділу контролю за переміщенням товарів помилки при  заповненні гр. 44 ВМД  режим “Імпорт” (невідповідність вказаного в графі 44 № ТР 80 ЗТ ), для виправлення помилки начальником відділу контролю за переміщення товарів направляється  службова записка начальнику ПМО, в якому було допущено відповідну неточність, для проведення виправлення. Модифікація ВМД повинна бути здійснена у встановленому порядку у найкоротший термін.  

В разі отримання запита від митниці відправлення, щодо надходження товарів до зони діяльності відповідної митниці інформація надсилається до відповідного підрозділу митного оформлення. На підставі отриманої відповіді лист з інформацією щодо надходження/ненадходження вантажу надсилається до митниці відправлення.   

4. ПОРЯДОК ПІДТВЕРДЖЕННЯ ВІДОМОСТЕЙ ПРО ФАКТИЧНЕ ВИВЕЗЕННЯ ТОВАРІВ ЗА МЕЖІ МИТНОЇ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

 Для одержання експортного (бюджетного) відшкодування податку на додану вартість суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності, який здійснив операцію з вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України, звертається до митниці із заявою про надання підтвердження про фактичне вивезення (пересилання) експортованих ним товарів за межі митної території України.

До заяви додається оригінал  аркуша 3/8 (“примірник для декларанта”) ВМД форми МД2 (МД3), оформленої цим митним органом під час митного оформлення експорту товарів.

Одержавши таку заяву, митний орган, до якого звернувся цей суб`єкт зовнішньоекономічної діяльності, здійснює  реєстрацію заяви та розглядає її протягом п’яти робочих днів.

Заява з  аркушем 3/8 ВМД передається до відділу контролю за переміщенням товарів, де ставиться на облік в окремому “Журналі обліку запитів суб’єктів ЗЕД щодо фактичного вивезення товарів за межі митної території України” (згідно встановленої форми див. Додаток № 1).

Для проведення звірки доданого до заяви оригінала аркуша 3/8 ВМД форми МД–2 (МД–3) з іншим (2/7) примірником ВМД, заява суб’єкта ЗЕД з аркушем 3/8  ВМД передається з відділу контролю за переміщенням товарів до відділу інформаційної роботи та митної статистики. Факт передачі ВМД фіксується в “Журналі обліку запитів суб’єктів ЗЕД щодо фактичного вивезення товарів за межі митної території України".

Після проведення звірки, за відсутності зауважень, на аркушах 3/8 ВМД посадовою особою відділу інформаційної роботи та митної статистики проставляється штамп  “Перевірено”, підпис, дата. Заява з доданими до неї аркушами ВМД повертається до відділу контролю за переміщенням товарів. Факт передачі ВМД фіксується в “Журналі обліку запитів суб’єктів ЗЕД щодо фактичного вивезення товарів за межі митної території України”.

На підставі отриманої з ЄАІС Держмитслужби інформації про фактичне вивезення товарів в повному обсязі за межі митної території України,  посадовою особою ВКПТ на оригіналі  аркуша 3/8 ВМД (“примірник для декларанта”), поданого в митницю  суб’єктом ЗЕД  робиться запис “Задекларовані в цій ВМД товари вивезено за межі митної території України в повному обсязі" або “Задекларовані в цій ВМД товари вивезено за межи митної території України в обсязі _____”  із зазначенням дати фактичного вивезення. Вказаний вище запис завіряється особистим підписом посадової особи ВКПТ, яка вчинила запис.

Вказаний вище запис про фактичне вивезення товарів за межі митної території України підтверджується підписом начальника митниці або заступником начальника митниці та завіряється  гербовою печаткою митниці.

Аркуш 3/8 ВМД з відповідними відмітками митниці повертається суб’єкту ЗЕД, який надав запит.

У разі відсутності підтвердження про фактичне вивезення товарів за межі митної території України в повному обсязі, відмітки на аркуші 3/8 ВМД не проставляються, а поданий в офіційному порядку в митницю відправлення (митницю оформлення) аркуш 3/8 ВМД повертається заявнику з письмовим повідомленням про відсутність підтвердження про фактичне вивезення у повному обсязі товарів за межі митної території України.

У випадках, коли суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності, який здійснив операцію з вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України, звертається до митниці щодо надання підтвердження та подає ВМД, вантаж по якій оформлений та випущений за митний кордон України на пунктах пропуску Миколаївської митниці, звернення реєструється в митниці у встановленому порядку.

У  відділі контролю за переміщенням товарів звернення обліковується в окремому “Журналі обліку запитів суб`єктів ЗЕД щодо фактичного вивезення товарів за межі митної території України”.

Для проведення звірки доданого до заяви оригінала основного аркуша 3/8 ВМД форми МД–2 (МД–3) з іншим (2/7) примірником ВМД заява суб’єкта ЗЕД з  аркушем 3/8 ВМД передається з відділу контролю за переміщенням товарів до відділу інформаційної роботи та митної статистики. Факт передачі ВМД фіксується в “Журналі обліку запитів суб’єктів ЗЕД щодо фактичного вивезення товарів за межі митної території України”.

Після проведення звірки, за відсутності зауважень, на аркушах 3/8 ВМД посадовою особою відділу інформаційної роботи та митної статистики проставляється штамп  “Перевірено”, підпис, дата. Заява з доданими до неї аркушами ВМД повертається до відділу контролю за переміщенням товарів. Факт передачі ВМД фіксується в “Журналі видачі суб’єктам ЗЕД підтвердження фактичного вивезення товарів за межі митної території України.

За допомогою ЄАІС ПІК “Вивезення товарів” проводиться перевірка вивезення товарів в повному обсязі.

На підставі отриманої з ЄАІС Держмитслужби інформації про фактичне вивезення товарів в повному обсязі за межі митної території України  посадовою особою відділу контролю за переміщенням товарів  на оригіналі аркуша 3/8 ВМД (“примірник для декларанта”), поданого в митницю  суб’єктом ЗЕД, робить запис “Задекларовані в цій ВМД товари вивезено за межі митної території України в повному обсязі” або “Задекларовані в цій ВМД товари вивезено за межі митної території України в обсязі _____”  із зазначенням дати фактичного вивезення. Вказаний вище запис завіряється особистим підписом посадової особи відділу контролю за переміщенням товарів, яка вчинила запис.

Вказаний вище запис про фактичне вивезення товарів за межі митної території України підтверджується підписом начальника митниці або заступника начальника митниці та завіряється  гербовою печаткою митниці.

В разі попереднього оформлення на товар, що вивозиться за митний кордон України попередньої митної декларації, посадова особа ПМО вносить інформацію про пропуск товарів до електронній копії відповідної ПМД в ЄАІС ПІК “Вивезення товарів”. Посадова особа ВКПТ звіряє інформацію, яка міститься в поданому суб’єктом ЗЕД аркуші 3/8 ВМД в режимі “експорт” ( в графі 40 якої вказана попередньо оформлена ПМД ) з інформацією, яка міститься в електронній копії ПМД в ЄАІС ПІК “Вивезення товарів”. За відсутності зауважень щодо кількості, вартості та найменування вантажу на аркуші 3/8 поданому суб’єктом ЗЕД проставляється відмітка згідно п. 7 спільного наказу Держмитслужби та ДПА від 21.03.2002 р. № 163/121, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26.03.2002 р. № 295/6583.   

Аркуш 3/8 ВМД з відповідними відмітками митниці повертається суб’єкту ЗЕД, який надав запит.

З метою уникнення повторного експортного (бюджетного)  відшкодування податку на додану вартість в журналі “Журнал обліку запитів суб’єктів ЗЕД щодо фактичного вивезення товарів за межі митної території України”  відділом контролю за переміщенням товарів ведеться облік наданих підтверджень.

Інформація про надане підтвердження вноситься до електронної копії відповідної ВМД, що міститься в Єдиній автоматизованій інформаційній системі Держмитслужби України.

Суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності звертається до митниці   відправлення (оформлення) із заявою про надання підтвердження про фактичне вивезення товарів за межі митної території України виключно після закінчення терміну доставки вантажу до митниці призначення, який зазначений у експортній вантажній митній декларації.

5. КОНТРОЛЬ ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ ТРАНЗИТОМ

ЧЕРЕЗ МИТНУ ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ

5.1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Транзитними вантажами є насипні, наливні, навалочні, штучні, таро-штучні товари, вантажобагаж, що прийняті до перевезення згідно з договором (контрактом). Такі вантажі, а також, транспортні засоби транзиту і контейнери вважаються прохідними через територію України у разі, якщо проходження цих вантажів з перевантаженням, подрібненням на партії, зміною транспортного засобу транзиту чи без таких операцій є частиною повного маршрутного перевезення, що розпочинається і закінчується за межами території України.

Пропуск товарів через митний кордон України здійснюється у кількості, що не перевищує кількості товарів, зазначеної у ВМД.

Ввезення та вивезення транзитних підакцизних товарів через митний кордон, шляхи та напрямки переміщення їх через територію України, граничні терміни транзиту повинні здійснюватися з дотриманням діючих правил.

5.2. КОНТРОЛЬ ДОСТАВКИ ТОВАРІВ, ЩО  ПЕРЕМІЩУЮТЬСЯ

МІЖ МИТНИЦЯМИ (МИТНИЦЯ ВІДПРАВЛЕННЯ)

Для здійснення контролю за доставкою товарів, що переміщуються між митницями в межах митної території України, використовуються внутрішній транзитний документ (далі ВТД), заповнений згідно з Порядком заповнення внутрішнього транзитного документу, та його електронна копія.

ВТД виготовляється і заповнюється за допомогою друкувального пристрою ПЕОМ на аркушах паперу формату А4 за формою, яка відповідає бланкам уніфікованого адміністративного документа форми МД2 (МД3).

ВТД заповнюється декларантом у трьох примирниках, один з яких залишається у декларанта, другий залишається в справах митниці відправлення для здійснення контролю за переміщенням вантажів, третій залучається до товаросупровідних документів та прямує разом із товаром у митницю призначення.

До графи 50 усіх основних аркушів ВМД типу “ВТД”  декларантом вносяться відомості про особу, що приймає задекларовані товари до перевезення та бере зобов’язання щодо доставки цих товарів у митницю призначення. На зворотному боці кожного аркуша ВМД вчиняється друкований надпис такого змісту:

“Я, (прізвище, ім’я та по батькові, номер і серія паспорта), ознайомлений зі змістом статей 331, 332, 336, 337, 338 Митного кодексу України і зобов’язуюсь доставити задекларовані товари в митницю призначення в установлений строк”.

Особа, що приймає задекларовані товари до перевезення та бере зобов’язання щодо доставки цих товарів у митницю призначення, ознайомлюється зі змістом зазначених статей Митного кодексу України та підписує всі примірники основних аркушів ВМД типу “ВТД”. Зобов’язання і підпис засвідчуються відбитком особистої номерної печатки інспектора митниці.

Посадова особа підрозділу митного оформлення митниці у межах своєї компетенції:

перевіряє правильність заповнення ВМД та її електронної копії;

у випадках, передбачених чинними нормативно-правовими актами, перевіряє правильність нарахування митного боргу;

перевіряє відповідність відомостей, зазначених у поданих до митного оформлення товаросупровідних документах, та вантажу відомостям, зазначеним в електронній копії ВМД;

за відсутності зауважень проставляє на твердій копії ВМД та всіх примірниках товаросупровідних документів відбитки відповідних штампів та особистої номерної печатки згідно із загальним порядком;

дає дозвіл на транзит товарів через митну територію України.

Після передачі електронної копії ВМД в ЄАІС Держмитслужби, посадова особа підрозділу митного оформлення знаходить  ВМД (по номеру) в ЄАІС та заносить до електронної копії ВМД слідуючи дані:

 номер посвідчення та номер особистої номерної печатки інспектора, що здійснив митне оформлення і пропуск цього вантажу;

   відомості про коди, номери і дати документів (товарно-транспортних накладних, книжок МДП тощо), доданих до ВМД;

відомості про види, типи та номери транспортних засобів, якими здійснюють перевезення товарів (графа 18 ВМД);

відомості про перевізника (найменування, адреса, відомості про особу, що безпосередньо здійснює перевезення тощо (графа 50 ВМД));

дата і час початку переміщення.

ВМД типу “ВТД” вважається повністю поставленою на контроль в ЄАІС Держмитслужби тільки після внесення вищезазначеної інформації.

Після завершення митного оформлення посадова особа  підрозділу митного оформлення разом з першим примірником ВМД типу “ВТД” залишає у справах митниці примірники (або ксерокопії – по одній з кожного документа) усіх супровідних документів на переміщувані товари.

Усі ці документи реєструються під одним номером в окремому журналі реєстрації транзитних товарів та зберігаються у справах підрозділу митного оформлення, який здійснив оформлення вантажу протягом установленого строку зберігання.

Відділ контролю за переміщенням товарів щоденно приєднує з бази даних “Інспектор2006” митниці до свого локального програмного забезпечення інформацію про нові оформлені ВМД. Після внесення митницею призначення до ЄАІС ПІК “Транзит товарів” інформації про надходження вантажу, посадова особа ВКПТ в програмі по контролю за експортними та транзитними вантажами робить відповідну відмітку про зняття з контролю вантажу, який був відправлений з зони діяльності Миколаївської митниці.

5.3. КОНТРОЛЬ ДОСТАВКИ ТОВАРІВ, ЩО ПЕРЕМІЩУЮТЬСЯ

МІЖ МИТНИЦЯМИ (МИТНИЦЯ ПРИЗНАЧЕННЯ)

При надходженні вантажу, оформленого по ВМД типу “ВТД” іншими митницями посадова особа підрозділу митного оформлення:

– в оперативному режимі перевіряє наявність транзитної ВМД у базі даних ЄАІС за реєстром транзитних ВМД, за якими направлено вантажі в митницю;

– перевіряє відповідність відомостей, зазначених у товаросупровідних документах, та самого вантажу (його кількості, номенклатури і стану) відомостям, зазначеним  в електронній копії ВМД;

– приймає рішення про необхідність митного огляду переміщуваних товарів;

– за відсутності зауважень проставляє у товаросупровідних документах та на аркуші ВМД, наданому перевізником штамп “Під митним контролем”. У графі “А” цього аркуша ВМД проставляється відбиток особистої номерної печатки посадової особи ПМО митниці призначення та робиться запис “Вантаж надійшов”.

Після цього посадова особа ПМО передає до ЄАІС Держмитслужби інформацію про надходження вантажу, а саме:

– код митниці, в зону діяльності якої прибув вантаж (графа 53 ВМД);

– номер посвідчення та номер особистої номерної печатки інспектора, що здійснив митне оформлення і пропуск цього вантажу;

– фактичну дату надходження вантажу в митницю призначення;

– відомості про кожен пропущений товар;

– відомості про фактично пропущену кількість товару в додаткових одиницях виміру, а за їх відсутності – в основних одиницях виміру;

– відомості про коди, номери і дати документів (товарно-транспортних накладних, книжок МДП тощо), доданих до ВМД;

– відомості про види, типи та номери транспортних засобів, що здійснюють перевезення транзитних товарів (графа 18 ВМД);

– відомості про перевізника (графа 50 ВМД);

– у разі складання митницею призначення протоколу про порушення митних правил – відомості про цей протокол.

Аркуш ВМД  передається до відділу контролю за переміщенням товарів згідно реєстру. Вилучений аркуш ВМД протягом установленого строку зберігається у справах митниці.

Протягом доби від дати завершення митного оформлення товарів у заявленому митному режимі посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів вносить до електронної копії ВТД, що міститься в ЄАІС Держмитслужби, інформацію про повне завершення переміщення товарів.

5.4. КОНТРОЛЬ ДОСТАВКИ ТРАНЗИТНИХ ТОВАРІВ У ПУНКТІ ПРОПУСКУ МИТНИЦІ ВВЕЗЕННЯ

Для здійснення контролю за доставкою товарів, що переміщуються транзитом через митну територію України, використовуються ВМД типу “ТР 80”.  

Після в’їзду до зони митного контролю на пункті пропуску власник товарів, які переміщуються з використанням ВМД типу “ТР 80”, їх перевізник  або уповноважена ним особа (декларант) заповнює ВМД типу “ТР 80” та разом з усіма товаросупровідними документами подає її посадовій особі митниці.

У разі транзитного переміщення вантажів автомобільним транспортом до графи 50 усіх основних аркушів ВМД типу “ТР 80” декларантом вносяться відомості про особу, що приймає задекларовані товари до перевезення та бере зобов’язання щодо доставки цих товарів у митницю призначення.

Особа, що приймає задекларовані товари до перевезення та бере зобов’язання щодо доставки цих товарів у митницю призначення, ознайомлюється зі змістом  статей 331, 332, 336–338 Митного кодексу України та підписує всі примірники основних аркушів ВМД типу “ТР 80”. Зобов’язання і підпис засвідчуються відбитком особистої номерної печатки інспектора.   

Посадова особа на пункті пропуску у межах своєї компетенції:

– перевіряє правильність заповнення ВМД типу “ТР 80 ” та її електронної копії;

– у випадках, передбачених чинними нормативно-правовими актами, перевіряє правильність нарахування митного боргу;

– перевіряє відповідність відомостей, зазначених у поданих до митного оформлення товаросупровідних документах, та вантажу відомостям, зазначеним в електронній копії ВМД типу “ТР 80”;

– за відсутності зауважень проставляє на твердій копії ВМД та всіх примірниках товаросупровідних документів відбитки відповідних штампів та особистої номерної печатки згідно із загальним порядком;

– дає дозвіл на транзит товарів через митну територію України.

Протягом чотирьох годин після завершення оформлення ВМД інформація за цією ВМД передається  до ЄАІС засобами електронного зв’язку та посадовою особою підрозділу митного оформлення ставиться на контроль шляхом унесення до електронної копії відповідної ВМД в ЄАІС с ПЕОМ відмітки про пропуск товарів на митну територію України.

Посадова особа ПМО знаходить  ВМД (по номеру) в ЄАІС Держмитслужби та заносить до електронної копії ВМД слідуючи дані:

1) номер посвідчення та номер особистої номерної печатки інспектора, що здійснив митне оформлення і пропуск цього вантажу;

2) відомості про коди, номери і дати документів (товарно-транспортних накладних, книжок МДП тощо), доданих до ВМД;

3) відомості про види, типи та номери транспортних засобів, якими здійснюють перевезення товарів (графа 18 ВМД);

4) відомості про перевізника (найменування, адреса, відомості про особу, що безпосередньо здійснює перевезення тощо (графа 50 ВМД));

5) дата і час початку переміщення.

ВМД типу “ТР 80” вважається повністю поставленою на контроль в ЄАІС Держмитслужби тільки після внесення вищезазначеної інформації.

Після завершення митного оформлення посадова особа ПМО на пункті пропуску разом з примірниками ВМД типу “ТР 80”  залишає у справах митниці примірники (або ксерокопії – по одній з кожного документа) усіх супровідних документів на переміщувані товари.

Усі ці документи реєструються під одним номером в окремому журналі реєстрації транзитних товарів та зберігаються у справах відділу або митного поста, який здійснив оформлення вантажу протягом установленого строку зберігання.

Аркуш 4/5 ВМД типу “ТР 80” разом з іншими товаросупровідними документами, всі примірники яких засвідчуються відбитками особистої номерної печатки інспектора, що здійснював митне оформлення транзиту, видається на руки перевізнику чи відправнику товарів або уповноваженій ним особі для доставки у прикордонний пункт пропуску митниці призначення.

Посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів щоденно приєднує з бази даних митниці ”Інспектор–2006” до відповідного локального програмного забезпечення інформацію про нові оформленні ВМД. Після внесення митницею призначення до ЄАІС ПІК “Транзит товарів” інформації про надходження вантажу, посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів в програмі по контролю за експортними та транзитними вантажами вносить відповідну відмітку про зняття з контролю товару, який був відправлений з пункту пропуску митниці по відповідній ВМД.

5.5. КОНТРОЛЬ ДОСТАВКИ ТРАНЗИТНИХ ПЕРЕМІЩЕНЬ ТОВАРІВ У ПУНКТІ ПРОПУСКУ МИТНИЦІ ВИЇЗДУ

При надходженні вантажу, оформленого по ВМД типу “ТР 80”  іншими митницями на пункти пропуску, посадова особа підрозділу митного оформлення:

– в оперативному режимі перевіряє наявність транзитної ВМД у ЄАІС ПІК “Транзит товарів” за реєстром транзитних ВМД, за якими направлено вантажі в  митницю;

– перевіряє відповідність відомостей, зазначених у товаросупровідних документах, та самого вантажу (його кількості, номенклатури і стану) відомостям, зазначеним  в електронній копії ВМД;

– приймає рішення про необхідність митного огляду переміщуваних товарів;

– за відсутності зауважень проставляє у товаросупровідних документах та на  аркуші ВМД 4/5 штамп “Під митним контролем”.

Посадова особа ПМО в оперативному режимі за допомогою ПЕОМ в ПІК “Транзит товарів” в ЄАІС Держмитслужби робить відмітку про прибуття вантажу в митницю призначення, а саме вносить:

1) код митниці, в зоні діяльності якої знаходиться пункт пропуску, через який здійснюється вивезення транзитного вантажу за межі митної території України (графа 53 ВМД);

2) номер посвідчення та номер особистої номерної печатки інспектора, що здійснив митне оформлення і пропуск цього вантажу;

3) фактичну дату надходження вантажу в митницю призначення;

4) відомості про фактично пропущену кількість товару в додаткових одиницях виміру, а за їх відсутності – в основних одиницях виміру;

5) відомості про коди, номери і дати документів (товарно-транспортних накладних, книжок МДП тощо), доданих до ВМД;

6) відомості про види, типи та номери транспортних засобів, що здійснюють перевезення транзитних товарів (графа 18 ВМД);

7) відомості про перевізника (графа 50 ВМД);

8) у разі складання митницею призначення протоколу про порушення митних правил – відомості про цей протокол.

Після фактичного випуску товарів за межі митної території України, посадова особа на пункті пропуску в оперативному режимі з використанням ПІК “Транзит товарів”  робить відмітку в ЄАІС про виїзд з митної території України вантажів які надійшли по відповідній ВМД.

Одразу ж після здійснення пропуску вантажу за межі митної території України інспектор підрозділу митного оформлення на пункті пропуску, для зняття цього транзитного відправлення з контролю, вчиняє на зворотному боці  аркуша 4/5 ВМД запис „т/х «_________» дата випущено «_________» залишок «________»”, який завіряє ОНП. При остаточному вивезенні робиться запис “Вантаж вивезено в повному обсязі, назва теплоходу, дата відходу”.

По завершенню митного оформлення  аркуш ВМД протягом установленого строку зберігається у справах підрозділу митниці якій здійснив випуск вантажу за митний кордон України.

У разі ненадходження вантажів у митницю чи надходження з порушенням строку доставки, номіналу, цілісного стану та обсягу товарів, тощо справа про порушення митних правил заводиться відповідно до наказу Держмитслужби України від 08.12.1998 р. № 771 “Про затвердження Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення”,  зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.1999 р. за № 42/3335.

При частинному надходженні в митницю призначення товарів, що входять до складу задекларованої за однією ВМД партії (при перевезеннях декількома транспортними засобами), ця митниця здійснює пропуск за межі митної території України всієї подрібненої партії товарів тільки у повному обсязі, за винятком тієї частини партії, яка потрапила під дію надзвичайних або невідворотних обставин чи подій і для якої відповідним митним органом був продовжений строк доставки, а також тієї частини партії, що не може бути доставлена у митницю призначення внаслідок обставин, зазначених у  “Положенні про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення”, про що складено відповідні документи.

У разі необхідності накопичення у зоні діяльності митниці призначення великих партій транзитних товарів (наприклад, з метою формування суднової партії) кожна частина такої партії декларується митницям відправлення окремо та направляється у митницю призначення згідно з вимогами наказу Держмитслужби України від 08.12.1998 р. № 771 “Про затвердження Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення”,  зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.1999 р. за № 42/3335.

Після надходження у митницю призначення в установлений строк кожної частини партії, що  накопичується,  товари зберігаються у транспортних засобах або з дозволу митниці розміщуються під митним контролем на складах (в терміналах) або у зонах митного контролю (крім митних ліцензійних складів).

Будь-які операції з ними можуть бути здійснені тільки з дозволу та під контролем митниці призначення.

Відповідальність за збереження та недоторканість вантажу перед  митницею призначення несуть:

– при перевезеннях автомобільним транспортом – перевізник;

– при перевезеннях залізничним транспортом – начальник  прикордонної  залізничної станції;

– при переміщенні морським, річковим та повітряним транспортом – начальник порту;

– у разі розміщення транзитних товарів на складах (в терміналах) –  керівник цього складу (термінала).

Транзитні товари, розміщені до накопичення партії на складах (в терміналах) або у зонах митного контролю (крім митних ліцензійних складів), мають бути вивезені з них за межі митної  території  України.  

В окремих випадках за письмовою заявою власника цих товарів митницею призначення згідно з установленим порядком може бути здійснена зміна митного режиму, в якому переміщуються ці товари.

Вантаж перебуває під митним контролем  митниці призначення до моменту фактичного вивезення за межі митної території України.

Пропуск товарів через митний кордон України здійснюється у кількості, що не перевищує кількості товарів, зазначеної у ВМД.

5.6. ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ТРАНЗИТНИХ ПЕРЕМІЩЕНЬ

ТОВАРІВ ЗА ПРОЦЕДУРОЮ МДП

При декларуванні транзитних товарів відповідно до митного законодавства України митним органам подається книжка МДП.

Оформлення книжки МДП митними органами, контроль за доставкою транзитних товарів, які переміщуються за операцією МДП, у митниці призначення здійснюються  відповідно до вимог Порядку реалізації положень Конвенції МДП.

При направленні товарів у митницю призначення посадова особа   підрозділу митного оформлення на пункті пропуску митниці відправлення вносить з ПЕОМ, за допомогою програмно-інформаційного комплексу  “Контроль за переміщенням вантажів при транзиті” до Єдиної автоматизованої інформаційної системи Державної митної служби України  таку інформацію про переміщувані товари:

1) серію та номер книжки МДП;

2) номер сторінки книжки МДП;

3) реєстраційні номери транспортних засобів, якими переміщуються товари;

4) найменування підприємства-перевізника;

5) адресу підприємства-перевізника;

6) прізвище, ініціали водія, його паспортні дані;

7) код митниці призначення;

8) назву та адресу відправника;

9) назву та адресу одержувача;

10) код країни відправлення;

11) код країни призначення;

12) реквізити документації транзиту товарів (крім книжки МДП);

13) чотиризначний код товару згідно з УКТЗЕД, назву товару, його вартість за рахунком, кількість місць, вагу брутто);

14) контрольну дату доставки товарів за книжкою МДП;

15) номер печатки посадової особи митниці відправлення;

16) номер посвідчення інспектора посадової особи митниці відправлення.

Інформація про відправника, одержувача, коди країни відправлення та країни призначення, реквізити документації транзиту товарів (крім книжки МДП), чотиризначний код товару згідно з УКТЗЕД, назву товару, його вартість, кількість місць, вагу брутто вноситься за кожною партією товарів окремо.

Як правило, інформація про товари заноситься до ЄАІС з вантажного маніфесту книжки МДП (назва товару, кількість місць, вага брутто) та іншої документації транзиту товарів (вартість тощо) за умови переміщення в складі однієї партії однорідних товарів.

Якщо в складі однієї партії товарів переміщуються різнорідні товари, то інформація про них визначається за документацією транзиту товарів (СМR, рахунком-фактурою тощо), при цьому товари групуються на рівні чотиризначного коду згідно з УКТЗЕД. Інформація про кожну групу товарів уноситься до ЄАІС окремо.

Після цього роздруковується витяг з ЄАІС, який містить інформацію про переміщувані за книжкою МДП товари.

Особа, яка приймає заявлені товари до перевезення, бере зобов’язання перед митними органами щодо доставки товарів у митницю призначення в строк, установлений митницею відправлення, про що на зазначеному витягу вчиняється запис “Я, _______________________________________________, ознайомлений зі

         (прізвище, ім’я та по батькові; номер і серія паспорта)

змістом статей 331, 336, 337, 338, 349 Митного кодексу України і зобов’язуюся доставити задекларовані товари у _____________ у визначений митним органом строк”, який завіряється особистим підписом цієї особи.

На цьому витягу проставляються штамп “Під митним контролем/транзит” і відбиток особистої номерної печатки посадової особи митниці відправлення. На всіх товаротранспортних та товаросупровідних документах проставляється штамп “Під митним контролем/транзит”. Витяг разом з примірниками товаротранспортних та товаросупровідних документів або їх завіреними копіями залишається в оперативному підрозділі митниці який провів оформлення.

Реєстр з  номерами оформлених за добу книжок МДП передається до відділу контролю за переміщенням товарів з підрозділу митного оформлення,  після чого відправлення вантажу контролюється ВКПТ до внесення інформації про повний пропуск за митний кордон України митницею призначення. Контроль здійснюється з використанням електронної копії документу контролю за переміщенням товарів.      

При надходженні товарів у митницю призначення у визначений митницею відправлення строк (або раніше)  посадова особа  підрозділу митного оформлення перевіряє відповідність відомостей, зазначених у документах транзиту товарів, та (або) самих товарів відомостям, унесеним митницею відправлення до ЄАІС, та за відсутності зауважень проставляє в  товаротранспортних і товаросупровідних документах штамп “Під митним контролем” і з ПЕОМ уносить до ЄАІС відмітку про надходження товарів.

Одразу після пропуску транзитних товарів за межі митної території України посадова особа митниці призначення уносить відповідну інформацію  з ПЕОМ до ЄАІС ПІК “Транзит товарів”.

Митниця призначення здійснює пропуск за межі митної території України партії товарів у повному обсязі, за винятком тієї частини партії товарів, яка зазнала дії обставин непереборної сили й строк доставки якої був продовжений відповідним митним органом, та (або) тієї частини партії товарів, що не може бути доставлена в митницю призначення внаслідок її втрати або неможливості використання  як виробів чи матеріалів, а також товарів, щодо яких було прийняте рішення про зміну митного режиму, про що складено відповідні документи.

У разі відсутності в ЄАІС на момент  надходження в митницю призначення переміщуваних за книжкою МДП товарів інформації про ці товари їх митний контроль, митне оформлення  та пропуск за межі митної території України здійснюються на підставі документації  транзиту товарів з відмітками митниці відправлення.

Митниця призначення засобами оперативного зв’язку невідкладно повідомляє митницю відправлення про зазначені обставини з метою внесення відповідної інформації до ЄАІС.

У разі відсутності зв’язку з ЄАІС у пункті пропуску через державний кордон України митниці відправлення та (або) митниці призначення пропуск транзитних товарів на митну територію України та (або) за її межі здійснюється на підставі належним чином оформленої документації транзиту товарів.

Одразу після поновлення зв’язку митниця відправлення та (або)  митниця призначення вносять до ЄАІС інформацію про переміщувані за книжкою МДП товари.

5.7. КОНТРОЛЬ ВВЕЗЕННЯ/ВИВЕЗЕННЯ ТРАНЗИТНИХ ТОВАРІВ ЗАЛІЗНИЧНИМ ТРАНСПОРТОМ ЗА НАКЛАДНОЮ УМВС (СМГС) АБО НАКЛАДНОЮ ЦІМ (СІМ)

Посадові особи  митниці відправлення й прикордонної передавальної станції в порядку й у строки, установлені Технологічним процесом роботи цієї станції, погодженим з митницею, проводять перевірку кількості й номерів транспортних засобів, що прибувають, цілості митних забезпечень інших країн, запірно-пломбувальних  пристроїв або пломб, схоронність товарів (вантажів) на відкритому рухомому складі тощо. Про всі виявлені такою перевіркою невідповідності посадові особи прикордонної передавальної станції складають акт загальної форми, а у випадках, передбачених правилами перевезень товарів залізничним транспортом, затвердженими наказами Міністерства транспорту України та зареєстрованими в Міністерстві юстиції України, і міжнародними угодами, – комерційний акт. В акті також зазначається прізвище та проставляється підпис посадової особи митного органу, яка брала участь у перевірці. Копія акта подається митниці відправлення.

У пункті пропуску для залізничного сполучення митниці відправлення посадовій особі цієї митниці декларантом подається пакет документів, що складається з передавальної відомості, рахунка-фактури (за наявності), інших потрібних для здійснення митного оформлення товарів супровідних документів, накладної ЦІМ або накладної УМВС, а також ТР 80 ЦІМ чи ТР 80 УМВ на магнітному носії та трьох роздрукованих примірників цих ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ, завірених календарним штемпелем залізничної станції, що прийняла товари до перевезення.

Посадова особа підрозділу митного оформлення митниці відправлення в межах своєї компетенції:

– перевіряє правильність заповнення ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ, її роздрукованих примірників і відповідність внесеної до них інформації відомостям, зазначеним у поданих до оформлення перевізних та супровідних документах (у разі виявлення розбіжностей у відомостях, зазначених у ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ та в перевізних і супровідних документах на товар, і за відсутності ознак порушення митних правил декларант одразу вносить відповідні зміни до ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ та до її роздрукованих примірників);

– присвоює ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ реєстраційний номер;

– на всіх роздрукованих примірниках зазначає дату й час подання документів до оформлення та дату і час їх повернення декларантові.

Після здійснення митного контролю й митного оформлення посадова особа підрозділу митного оформлення митниці відправлення:

– на всіх примірниках накладної ЦІМ або накладної УМВС, супровідних документів, на роздрукованих примірниках ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ проставляє відбитки митного забезпечення в установленому порядку, у разі потреби – відмітку про накладення митного забезпечення на транспортні засоби. При цьому відбиток особистої номерної печатки на всіх роздрукованих примірниках ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ є дозволом на транзит товарів через митну територію України;

– два роздруковані примірники ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ передаються посадовій особі прикордонної передавальної станції для долучення одного з них до супровідних документів, що прямують з товарами;

– у строк, що не перевищує чотирьох годин з моменту завершення митного оформлення, передає ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ засобами електронного зв’язку з персональної електронної обчислювальної машини, розміщеної в приміщенні структурного підрозділу митниці (далі – ПЕОМ), до ЄАІС.

У справах ПМО, якій здійснив оформлення вантажу, залишаються один роздрукований примірник ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ і копія накладної ЦІМ або накладної УМВС, копії інших супровідних документів з відмітками залізниці, митниці відправлення та інших контрольних служб.

Реєстр з  номерами оформлених за добу примірників ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ передається до відділу контролю за переміщенням товарів з ПМО, електронні копії оформлених ДКД приєднуються з бази даних митниці “Інспектор–2006” до локального програмного комплексу який використовується відділом контролю за переміщенням товарів після чого відправлення вантажу контролюється вказаним підрозділом до внесення інформації про повний пропуск за митний кордон України митницею призначення. Контроль здійснюється з використанням електронної копії документу контролю за доставкою вантажів.      

При надходженні товарів до пункту пропуску митниці призначення протягом установленого строку їх доставки посадова особа підрозділу митного оформлення митниці після отримання перевізних і супровідних документів від посадової особи прикордонної передавальної станції:

– проставляє відбиток штампа „Під митним контролем” на накладній ЦІМ  або накладній УМВС, роздрукованому примірнику ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ з відмітками митниці відправлення та супровідних документах;

– перевіряє відповідність відомостей, зазначених у роздрукованому примірнику ТР 80 ЦІМ  або ТР 80 УМВ, відомостям, зазначеним у ТР 80 ЦІМ  або ТР 80 УМВ, що міститься  в ЄАІС;

– з ПЕОМ робить відмітку в ЄАІС про надходження товарів у митницю призначення за цією ТР 80 ЦІМ  або ТР 80 УМВ;

– приймає рішення про необхідність проведення митного огляду переміщуваних товарів.

За  відсутності  зауважень  посадова  особа   митниці   призначення приймає рішення про пропуск товарів через митний кордон України, проставляє на  всіх примірниках супровідних документів, накладній ЦІМ або накладній УМВС підпис, відбиток особистої номерної печатки. При цьому на роздрукованому примірнику ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ учиняється запис: “Вантаж надійшов”.

Після прийняття рішення про пропуск товарів через митний кордон України роздруковані примірники ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ зберігаються в підрозділі якій здійснив пропуск вантажу за митний кордон протягом установленого строку, а перевізні й супровідні документи повертаються посадовій особі залізничної прикордонної передавальної станції.

Після пропуску товарів через митний кордон України посадова особа пункту пропуску митниці призначення  вносить про це відмітку з ПЕОМ в ЄАІС ПІК “Транзит товарів”.

Одразу ж після здійснення пропуску вантажу за межі митної території України інспектор оперативного підрозділу на пункті пропуску, вчиняє на зворотному боці роздруковані примірники ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ запис „т/х «_________» дата випущено «_________» залишок «________»”, який завіряє ОНП. При остаточному вивезенні робиться запис “Вантаж вивезено в повному обсязі, назва теплоходу, дата відходу”.

У разі відсутності в ЄАІС ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ на момент надходження транзитних товарів у митницю призначення митний контроль, митне оформлення й пропуск цих товарів через митний кордон України здійснюються на підставі супровідних документів, накладної ЦІМ або накладної УМВС та роздрукованого примірника  ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ з відмітками митниці відправлення.

При цьому митниця призначення засобами оперативного зв’язку невідкладно повідомляє митницю відправлення про зазначені обставини з метою внесення відповідної інформації до ЄАІС.

За відсутності зв’язку з ЄАІС у пункті пропуску через державний кордон України митниці відправлення та (або) митниці призначення пропуск транзитних товарів на митну територію України та (або) за межі митної території України здійснюється на підставі належним чином оформлених супровідних документів, накладної ЦІМ або накладної УМВС і роздрукованого примірника ТР 80 ЦІМ або ТР 80 УМВ.

Одразу після поновлення зв’язку митницею відправлення та (або)  митницею призначення вноситься відповідна інформація про переміщувані за накладною ЦІМ або накладною УМВС товари.

При частинному надходженні транзитних товарів у митницю призначення, зокрема в разі подрібнення партії товарів, їх пропуск проводиться відповідно до вимог наказу Держмитслужби України від 08.12.1998 р. № 771 “Про затвердження Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення”.

6. КОНТРОЛЬ ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ КНИЖОК МДП

6. 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Дія Конвенції МДП поширюється на перевезення товарів, які виконуються без проміжного перевантаження останніх, з митниці відправлення в митницю призначення транспортними засобами, зчепами дорожніх транспортних засобів або в контейнерах з перетином одного чи декількох кордонів за умови, що все МДП чи його частина від початку й до кінця здійснюється автомобільним транспортом.

Книжка МДП складається з чотирьох сторінок обкладинки, невідривного аркуша №1/№2 жовтого кольору й невідривного корінця №1/№2 жовтого кольору, відривних аркушів №1 білого кольору й невідривних корінців №1 білого кольору, відривних аркушів №2 зеленого кольору (включаючи їх відривні частини з графами 18 – 28) і невідривних корінців №2 зеленого кольору, а також бланка Протоколу книжки МДП (Proces-verbal de constat) жовтого кольору. Відривні листки №1 і №2 та невідривні корінці №1 і №2 використовуються в кожній країні (відправлення, транзиту й призначення) у різних комбінаціях. Як правило, книжки МДП складаються з 4, 6, 14 або 20 аркушів і призначені для застосування при перевезенні товарів через території декількох держав.

Гарантійне об’єднання встановлює строк дії книжки МДП, який не може бути продовжений. Якщо книжка МДП була прийнята до оформлення митницею відправлення в останній день строку її дії чи до цієї дати, то вона є дійсною до завершення перевезення на умовах Конвенції МДП.

6.2. КОНТРОЛЬ ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ МІЖ МИТНИЦЯМИ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ КНИЖКИ МДП

З прибуттям транспортного засобу з товарами у митницю оформлення книжки МДП здійснюється першочергово. При надходженні вантажу в митницю книжка МДП реєструється в Журналі реєстрації книжок МДП, після чого в ній заповнюються графи 24 – 28, “Для офіційного використання” відривного аркуша № 2 та невідривний корінець  № 2.

Після надходження вантажу, який слідує по книжці МДП, під митний контроль митниці, посадова особа ПМО проставляє ОНП та ПМК відповідно вимог наказу Держмитслужби від 21.11.2001 р. №755, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 14.12.2001 р. за № 1036/6227. Відпрацьований аркуш № 2 МДП за реєстром передається у відділ контролю за переміщенням товарів не пізніше трьох діб з моменту оформлення книжки МДП.

Посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів, після перевірки точності та повноти інформації в реєстрі, другий його примірник повертає посадовій особі ПМО.

Посадові особи ПМО, яким згідно наказу митниці надані відповідні повноваження, щоденно пересилають інформацію по відпрацьованим книжкам МДП, за якими вантажі надійшли в режимі “імпорт”, до ЄАІС ПІК “Книжки МДП” електронною поштою та одночасно направляють реєстр на електронну поштову скриньку  митниці.

Згідно наказу ДМСУ від 21.11.2001 р. № 755 зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 14.12.2001 р. за № 1036/6227, в разі отримання з ПМО книжки МДП, інформація по якій не внесена до ПІК “Книжки МДП”,  посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів самостійно вносить інформацію до ПІК “Інспектор–2006” митниці та направляє електронний реєстр до ЄАІС Держмитслужби України електронною поштою на поштову  скриньку “PІК МDP CBD”.

До ПІК “Інспектор–2006” митниці та ПІК “Книжки МДП” заноситься  інформація про № книжки МДП, № аркуша, № документа, по якому оформлена книжка МДП, повне або часткове розвантаження, ОНП інспектора, який оформив МДП, найменування товару. Інформація вноситься окремо по кожній книжці МДП.

Після отримання з  ПМО аркуша № 2 книжки МДП,  відпрацьована основна частина аркуша № 2 МДП та перший екземпляр реєстру  залишаються в архіві відділу контролю за переміщенням товарів. Реєстри (форма реєстру згідно Додатку № 2) з відривними корінцями аркушів № 2 книжок МДП за реєстром (форма реєстру згідно Додатку № 3) передається до відділу організаційного та документального забезпечення та поштою  направляються до митниць відправлення вантажу.

При надходженні в зону діяльності митниці консолідованого вантажу в (режимі – “Експорт”) для довантаження та відправлення в митницю призначення, інформація аркушу № 2 до ПІК “Книжки МДП” не вноситься. Відривний корінець відпрацьовується та направляється у митницю відправлення.

У разі ввезення в Україну консолідованого вантажу, що оформлюватиметься в декількох митницях призначення, проміжна митниця направляє вантаж під митним контролем у першу митницю призначення, яка буде здійснювати митне оформлення частини вантажу.

У цьому разі при митному оформленні вантажу в першій митниці призначення з усіма вантажними маніфестами відривних аркушів № 1 та № 2, які залишаються в книжці МДП, виконуються такі дії:

– у графі 10 обводиться запис щодо частини вантажу, який оформлено в першій митниці призначення, і зазначається номер вантажної митної декларації або іншого документа, що свідчить про здійснення митного оформлення або вилучення вантажу, а внесені зміни завіряються відбитком ОНП і підписом посадової особи митного органу, яка здійснювала митне оформлення цієї частини вантажу;

– у графу 16 вносяться нові дані щодо накладених пломб, розпізнавальних знаків (при необхідності викреслюються або змінюються дані митниці відправлення вантажу), зазначається кількість накладених пломб та засвідчується відбитком ОНП і підписом посадової особи митного органу, яка здійснювала митне оформлення.

У разі прибуття консолідованого вантажу в митницю призначення, у якій митні підрозділи (вантажні відділи, митні пости і т. д.) місць його прибуття розміщені за різними адресами, переміщення вантажу між цими підрозділами здійснюється за умови накладення пломб на вантажне(і) відділення транспортного(их) засобу(ів). Оформлення відривного аркуша № 2 книжки МДП відбувається тільки в останньому митному підрозділі місця прибуття консолідованого вантажу. При цьому попередні підрозділи не мають права завершувати оформлення відривного аркуша № 2 книжки МДП.

У разі завершення перевезення на умовах Конвенції МДП усього вантажу на митній території України, оформлення відривного аркуша № 2 книжки МДП  відбувається тільки в останньому митному підрозділі місця його прибуття останньої митниці призначення. При цьому попередні підрозділи останньої митниці призначення не мають права завершувати оформлення відривного аркуша № 2 книжки МДП .

6.3. КОНТРОЛЬ ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ КНИЖКИ МДП В МИТНИЦІ ВІДПРАВЛЕННЯ

В підрозділі митного оформлення книжка МДП реєструється в Журналі реєстрації книжок МДП, після чого перевіряється відповідність даних, зазначених у вантажному маніфесті книжки МДП, даним, зазначеним у товаросупровідних документах, проводиться перевірка книжки МДП по базі даних ЄАІС   “Втрачені книжки МДП”.

Термін доставки встановлюється посадовою особою, яка проводила оформлення книжки МДП згідно з наказу Держмитслужби від 08.12.1998 р. №771 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.1999 р. за № 42/3335.

Оформлюються вантажні маніфести відривних аркушів № 1 та № 2, а також заповнюється невідривний корінець № 1.

У графах 16, 17 відривних аркушів № 1 та № 2 робляться такі записи:

– у графі 16 проставляють номери накладених митних забезпечень, у разі проведення довантаження або переогляду товарів – вносяться нові дані щодо накладених пломб, розпізнавальних ознак транспортного засобу. Дані митниці відправлення товару про накладене митне забезпечення викреслюються, запис про номери та кількість нових накладених пломб завіряється відбитком ОНП і підписом посадової особи митного органу;

– графа 17 заповнюється посадовою особою першої митниці відправлення. У цій графі проставляється відбиток ОНП, прізвище й підпис посадової особи митного органу, яка здійснила оформлення книжки МДП.

Відривний аркуш № 1 залишається в митниці, а відривний аркуш № 2 залишається в книжці МДП для подання митниці призначення разом із товаротранспортними документами.

Після відправлення експортного, транзитного вантажу по книжці МДП, посадова особа ПМО білий аркуш (№1), за реєстром передає у відділ контролю за переміщенням товарів.   

Білий аркуш (№1) зберігається на контролі у відповідній теці відділу контролю за переміщенням товарів.

У випадку, коли підтвердження про надходження вантажу надходить засобами оперативного зв’язку (електронна пошта, факс, відмітка в ЄАІС Держмитслужби про пропуск вантажу за відповідною ВМД в режимі “експорт”), книжка МДП попередньо знімається з контролю.  Білий аркуш (№1) залишається на контролі.

При надходженні відривного (зеленого) корінця аркуша № 2 з ОНП посадової особи митниці призначення, корінець скріплюється з відповідним білим аркушем (№1) книжки МДП та відправлення вантажу повністю знімається з контролю. Процедура МДП може вважатися завершеною лише після надходження  відривного корінця відривного аркуша № 2 відповідної книжки МДП.

Після закінчення терміну доставки по книжці МДП, у разі не отримання до цього часу підтвердження про надходження вантажу, в митницю призначення надсилається запит.

6.4. ПІДТВЕРДЖЕННЯ НАЛЕЖНОГО ВИКОНАННЯ ОПЕРАЦІЙ МДП КОРИСТУВАЧЕМ КНИЖКИ МДП

Переконливими доказами належного виконання користувачем книжки МДП операції МДП залежно від митного режиму, у якому був розміщений товар при перевезенні за операцією МДП, є завірені відбитками штампа “Під митним контролем” і відбитками ОНП посадової особи митниці призначення товаротранспортні документи, книжка МДП, реєстр передання користувачем книжки МДП товаротранспортних документів посадовій особі митного органу, ПД, ПП та довідка з бази даних системи Safe TIR (комп’ютерної системи контролю за використанням і підтвердженням оформлення книжок МДП).

Якщо митниця призначення не підтверджує факту оформлення поданих гарантійним об’єднанням документів, зазначених в абзаці першому цього пункту, то митний орган, що подав гарантійному об’єднанню документи про порушення операції МДП, забезпечує проведення експертних досліджень відбитків митних забезпечень, проставлених на документах, зазначених в абзаці першому цього пункту.

7. КОНТРОЛЬ ПЕРЕМІЩЕННЯ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ ТОВАРІВ ОКРЕМИХ ВИДІВ

7.1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Дія вказаної порядку поширюється на:

– товари гуманітарної допомоги, що ввозяться на митну територію України (крім тих, що ввозяться з метою транзиту);

– несупроводжуваний багаж громадян – при ввезенні його на митну територію України, вивезенні з неї та транзиті через територію України;

– міжнародні поштові відправлення;

– товари, що ввозяться на митну територію України й переміщуються цією територією з будь-якою метою, у тому числі з метою транзиту, за укладеними в установленому порядку зовнішньоекономічними договорами (контрактами): у ручній поклажі; у супроводжуваному багажі;  у несупроводжуваному багажі, який перевозиться залізницею в поштових та/або поштово-багажних вагонах.

7.2. КОНТРОЛЬ ДОСТАВКИ ОКРЕМИХ ВИДІВ ТОВАРІВ В МИТНИЦЮ ПРИЗНАЧЕННЯ

Для здійснення контролю за доставкою товарів, які перебувають під митним контролем і переміщуються митною територією України, використовуються повідомлення про транзитне переміщення (далі – ПТП) та його електронна копія.

ПТП складається посадовою особою ПМО митниці відправлення, декларантом або перевізником, як правило, на партію товарів.

ПТП оформлюється в трьох примірниках на аркушах паперу формату А4 посадовою особою ПМО й реєструється нею в окремому журналі (форма згідно Додатку № 4), з урахуванням особливостей переміщення товарів різними видами транспорту.

Особа або перевізник, яка прийняла заявлені товари до перевезення, надає митниці відправлення зобов’язання доставити ці товари в митницю призначення в строк, установлений митницею відправлення, про що власноручно вчиняє відповідний запис у всіх примірниках ПТП.

При переміщенні товарів залізничним транспортом (крім товарів, що переміщуються в ручній поклажі) на всіх примірниках ПТП проставляється календарний штемпель залізничної станції, яка прийняла товари до перевезення.

На всіх примірниках ПТП посадова особа ПМО проставляє відбитки штампа “Під митним контролем”) і особистої номерної печатки .

Перший і другий примірники ПТП видаються особі або перевізнику, що прийняла товари до перевезення, для доставки разом з товарами в митницю призначення; третій примірник ПТП разом з примірниками товаротранспортних (за наявності) та інших товаросупровідних документів (або їх завіреними копіями) залишається на контролі в ПМО.

Після цього посадова особа ПМО митниці призначення в строк, що не перевищує 4-х годин після завершення митного оформлення товарів, вносить до ЄАІС Держмитслужби ПІК “Повідомлення про транзитне переміщення” інформацію за кожним оформленим ПТП.

7. 3. КОНТРОЛЬ ПЕРЕМІЩЕННЯ ОКРЕМИХ ВИДІВ ТОВАРІВ ПРИ НАДХОДЖЕННІ У МИТНИЦЮ ПРИЗНАЧЕННЯ

При надходженні товарів у митницю в межах визначеного митницею відправлення строку доставки посадова особа ПМО перевіряє відповідність товарів відомостям про них, зазначеним в електронній копії ПТП, вилучає примірники ПТП у перевізника або в особи, що пред’являє товари до митного оформлення, та проставляє в них і в усіх товаротранспортних (за наявності) та інших товаросупровідних документах відбитки штампа ПМК.

У першому примірнику ПТП посадова особа ПМО вчиняє запис “Товар надійшов”, завіряє його відбитком ОНП і передає цей примірник ПТП особі, що надала митниці відправлення зобов’язання щодо доставки товарів у митницю призначення, як підтвердження виконання цього зобов’язання.

Посадова особа ПМО митниці в строк, що не перевищує 4-х годин з моменту пред’явлення товару до митного оформлення, робить  в електронній копії ПТП, що міститься в ЄАІС ПІК “Повідомлення про транзитне переміщення”, відмітку про прибуття товару в митницю.

Після завершення митного оформлення товарів посадова особа ПМО, що його здійснила, зазначає в другому примірнику ПТП номер вантажної митної декларації, а у випадках, передбачених законодавством  України, номер квитанції МД–1, за якою здійснено митне оформлення товарів, і завіряє цей запис відбитком ОНП. До графи 44 (розділ 0 “Митні документи”, позиція “0100”) цієї вантажної митної декларації обов’язково повинен бути внесений номер відповідного ПТП. У випадках, коли ВМД або МД–1 не оформлюється (наприклад, ввезення домашніх речей), закриття здійснюється іншим документом, який є підставою для митного оформлення.

Протягом доби від дати завершення митного оформлення товарів посадова особа ПМО передає згідно реєстру другий примірник ПТП до відділу контролю за переміщенням товарів. Посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів вносить інформацію щодо номеру відповідного документу закриття переміщення вантажу з ПЕОМ до ПІК ЄАІС “Повідомлення про транзитне переміщення”.

В разі отримання запиту від митниці відправлення, щодо надходження товарів до зони діяльності митниці інформація надсилається до відповідного підрозділу митного оформлення. На підставі отриманої відповіді лист з інформацією щодо надходження/ненадходження вантажу надсилається до митниці відправлення.

8. ПОРЯДОК КОНТРОЛЮ ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ У РАЗІ ВИХОДУ З ЛАДУ ЄАІС ДЕРЖМИТСЛУЖБИ

8.1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

У разі виходу з ладу елементів (серверного обладнання, центральної бази даних тощо) ЄАІС направлення електронних копій ПД і ПП з однієї митниці до митниць відправлення вантажів здійснюється засобами електронної пошти з використанням програмно-інформаційного комплексу “Інспектор2006”. Одночасно, електронні копії ПД і ПП направляються на відповідну поштову скриньку ЄАІС.

Протягом п’яти днів після поновлення роботи ЄАІС митниці призначення та відправлення вносять до ЄАІС всю потрібну інформацію із зазначенням фактичної дати стану переміщуваних товарів.

Строк внесення інформації до ЄАІС може бути продовжений окремим розпорядчим документом Держмитслужби України.

Процедура продовження строку доставки товарів у митницю призначення здійснюється відповідно до Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України від 08.12.1998 р. № 771 (зі змінами й доповненнями) зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.1999 р. за № 42/3335.

8.2. КОНТРОЛЬ ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ, ЩО ВВОЗЯТЬСЯ НА МИТНУ ТЕРИТОРІЮ  УКРАЇНИ

В разі тимчасової відсутності зв’язку з ЄАІС посадові особи відповідних підрозділів митного оформлення обов’язково продовжують оформлювати  ПД або ПП, приймати їх електронні копії, які накопичуються в локальних базах відповідних підрозділів митниці.

У встановлений строк ПМО митниці, який здійснив оформлення, направляє електронні копії ПД, ПП до відділу інформаційної роботи та митної статистики. на поштову скриньку.

З метою забезпечення пропуску товарів прикордонні митниці надсилають до ВКПТ митниці (засобами електронної пошти, факсимільного чи телефонного зв’язку) перелік номерів ПД і ПП на вантажі, що надійшли в пункти пропуску.

Відділ контролю за переміщенням товарів, отримавши з ВКПТ прикордонних митниць повідомлення щодо номерів ПД, ПП, за якими вантаж надійшов на пункти пропуску, інформує відділ інформаційної роботи та митної статистики щодо необхідності направлення електронної копії відповідної ПД, ПП на поштову скриньку.

Після прибуття товарів за ТР 80 ЗТ, ПД або ПП посадові особи  підрозділів митного оформлення митниці призначення діють відповідно до Положення про порядок контролю за ввезенням на митну територію України окремих видів товарів, затвердженого наказом Державної митної служби України від 28.02.2003 р. № 129 (зі змінами й доповненнями) зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.06.2003 р. за №424/7745 або Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Державної митної служби України від 08.12.98 №771 (зі змінами й доповненнями) зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.1999 р. за №42/3335, за винятком положень, що стосуються роботи з ЄАІС.

Інформація щодо номерів ТР 80 ЗТ, ПД або ПП, за якими вантажі надійшли до місць прибуття митниці, згідно встановленого  реєстру  (додаток № 5), передається до відділу контролю за переміщенням товарів в термін, що не перевищує однієї доби після дати прибуття.

Після отримання від підрозділів митного оформлення митниці інформації щодо номерів ТР 80 ЗТ, ПД або ПП, за якими вантажі надійшли до місць прибуття,  відділ контролю за переміщенням товарів повідомляє про це засобами електронної пошти відділ контролю за переміщенням товарів митниці відправлення.

8.3. КОНТРОЛЬ ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ, ЩО ВИВОЗЯТЬСЯ З МИТНОЇ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

Митниці відправлення обов’язково продовжують оформлювати експортні вантажні митні декларації (далі – ВМД ЕК), загальні вантажні митні декларації (далі ЗВМД) та реєстри номерів вагонів і залізничних накладних (далі – Реєстр), приймати електронні копії цих документів і накопичувати їх у локальних базах даних.

У разі експорту товарів, заявлених у ЗВМД, митниця відправлення в строк, що не перевищує 4-х годин з моменту оформлення Реєстру, передає його факсимільним зв’язком до відділу контролю за переміщенням товарів .

Відділ контролю за переміщенням товарів забезпечує передання Реєстрів в пункти пропуску митниці.

Посадові особи митниці відправлення та митниці призначення діють відповідно до Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Державної митної служби України від 08.12.1998 р. №771 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.1999 р. за №42/3335 та Порядку проведення митного оформлення товарів, що вивозяться залізничним транспортом, з використанням загальної вантажної митної декларації, затвердженого наказом Державної митної служби України від 02.06.2003 р. №380 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.07.2003 р. за № 590/7911, за винятком положень, що стосуються роботи з ЄАІС.

Кожна направлена за ВМД ЕК або ЗВМД партія товарів ставиться на контроль відділом контролю за переміщенням товарів  митниці відправлення.

Експортні товари випускаються за межі митної території України митницями призначення (прикордонними митницями) на підставі аркуша ВМД 4/5 ЕК або  аркуша 4/5 (копії аркуша) ЗВМД і копії реєстру, надісланої митницею відправлення, та належним чином оформлених товаротранспортних і товаросупровідних документів.

Інформація про прибуття або випуск вантажів за митний кордон України, які переміщувалися за ВМД ЕК або ЗВМД, згідно реєстрів (форма реєстру встановлена Додатком № 6) передається до відділу контролю за переміщенням товарів.

Відділ контролю за переміщенням товарів на підставі отриманої від ПМО інформації повідомляє засобами електронної пошти митницю відправлення про прибуття товару за ВМД ЕК або ЗВМД або його вивезення за межі митної території України.

8.4. КОНТРОЛЬ ДОСТАВКИ ТОВАРІВ, ЩО ПЕРЕМІЩУЮТЬСЯ ТРАНЗИТОМ ЧЕРЕЗ МИТНУ ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ

Підрозділи митного оформлення обов’язково продовжують оформлювати транзитні вантажні митні декларації (далі – ВМД ТР), або внутрішні транзитні документи (далі ВТД), або документи, потрібні для декларування товарів у митному режимі транзиту з використанням накладних ЦІМ чи накладних УМВС (далі ТР 80 ЦІМ чи ТР 80 УМВ відповідно), або інформацію за книжкою міжнародного дорожнього перевезення (далі книжка МДП) і приймати їх електронні копії, які накопичуються в локальних базах даних зазначених підрозділів.

Посадові особи митниці відправлення та митниці призначення діють відповідно до Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Державної митної служби України від 08.12.1998 р. № 771 (зі змінами й доповненнями) зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.1999 р. за №42/3335 або Порядку здійснення контролю за доставкою в митниці призначення транзитних товарів, що переміщуються через територію України на умовах Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки міжнародного дорожнього перевезення, затвердженого наказом Державної митної служби України від 03.08.2004 р. № 564 (зі змінами й доповненнями) зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.08.2004 р. за № 1014/9613, або Порядку контролю за доставкою в митниці призначення транзитних товарів залізничним транспортом з використанням накладної УМВС(СМГС) або на умовах Конвенції про міжнародні залізничні перевезення (КОТІФ) з використанням накладної ЦІМ(СІМ),  затвердженого наказом Державної митної служби України від 04.08.2004 р. № 566 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.08.2004 р. за № 1013/9612, за винятком положень, які стосуються роботи з ЄАІС. Кожна направлена за ВМД ТР, ВТД, ТР 80 ЦІМ, ТР 80 УМВ, книжкою МДП партія товарів ставиться на контроль відділом контролю за переміщенням товарів.

Товари, що переміщуються транзитом за ВМД ТР, випускаються за межі митної території України посадовими особами на пунктах пропуску на підставі аркуша ВМД 4/5 ТР і належним чином оформленої документації транзиту.

Інформація про прибуття або випуск вантажів, які переміщувалися за ВМД ТР, ВТД, ТР 80 ЦІМ, ТР 80 УМВ, книжкою МДП за митний кордон України, передається до відділу контролю за переміщенням товарів.

Відділ контролю за переміщенням товарів на підставі отриманої від ПМО інформації, повідомляє засобами електронної пошти митницю відправлення про прибуття товару, який переміщувався за ВМД ТР, ВТД, ТР 80 ЦІМ, ТР 80 УМВ, книжкою МДП або його вивезення за межі митної території України.

9. ПОРЯДОК МОДИФІКАЦІЇ ДОКУМЕНТІВ КОНТРОЛЮ ЗА ПЕРЕМІЩЕННЯМ ТОВАРІВ

9.1. СКАСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ З КОНТРОЛЮ ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ ТА МОДИФІКАЦІЇ ЕЛЕКТРОННИХ КОПІЙ ДКД

Скасування iнформацiї з контролю за доставкою вантажів та проведення модифiкацiї електронних копiй ПП, ПД, ВТД або ВМД, якi використовуються в якостi ДКД проводиться лише з дозволу керiвництва митниці, у випадку необхiдностi приведення електронних копiй цих документів у вiдповiднiсть твердим екземплярам, на пiдставi обґрунтованої заяви одержувача (відправника) вантажу або уповноваженої ним особи, службової записки начальника пiдроздiлу митницi, яким виявлено таку невiдповiднiсть, листів інших митниць за підписом начальника цiєї митницi.

Скасування інформації з контролю за переміщенням товарів здійснюється начальником відділу контролю за переміщенням товарів або іншою посадовою особою цього відділу, якій за рішенням начальника митниці надано відповідні права доступу.

Для скасування інформації з контролю за доставкою товарів у ЄАІС Держмитслужби  вказана посадова особа шляхом доступу до відповідної WEB-сторінки серверів ЄАІС Держмитслужби за номером ВМД,  ДКД повинна ввести інформацію про документ, на підставі якого скасовується інформація з контролю за доставкою вантажів, і дату скасування.

Оригінал заяви суб’єкта ЗЕД або службової записки начальника ПМО залишається в справах вiддiлу контролю за переміщенням товарів.

Відновлення в ЄАIС Держмитслужби iнформацiї з контролю за доставкою вантажів (у разi необхiдностi) проводиться iз поновленням дат та режимів попередньо внесенних до електронних копiй ПП, ПД, ВТД або ВМД.

Контроль за відновленням iнформацiї з контролю за переміщенням товарів покладається на посадову особу ВКПТ, що проводила її скасування.

9.2. КОРЕГУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ З КОНТРОЛЮ ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ (ЗМІНА ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ, ЗМІНА ТЕРМІНУ ДОСТАВКИ)

У разi виникнення необхiдностi у проведеннi замiни транспортного засобу або продовженні терміну доставки товарів, перевiзник, власник товарів або власник транспортного засобу звертається з письмовою заявою до митниці.

До письмової заяви можуть додаватися належним чином засвідченні відповідними органами документи, що підтверджують дію надзвичайних або невідворотних обставин та подій.

Після прийняття рішення щодо продовження терміну доставки вантажу,  у товаросупровідних документах на переміщувані товари посадовою особою ВКПТ вчиняється запис “Строк доставки товарів продовжено до “__”_________ ____ р. внаслідок _______________ (зазначається причина продовження строку)”.

Цей запис затверджується підписом начальника митниці (заступника начальника митниці) або начальника митного поста і завіряється відбитком печатки митниці.

У разі звернення до начальника митного поста запис на товаросупровідних документах вчиняється посадовою особою відповідного поста та завіряється особистою номерною печаткою посадової особи цього поста, з обов’язковим інформуванням та наданням копій документів до відділу контролю за переміщенням товарів.

Відповідна посадова особа відділу контролю за переміщенням товарів, що продовжила строк доставки товарів, протягом цієї ж доби направляє відповідний лист до ВКПТ митниці відправлення і митниці призначення вантажу, щодо якого прийнято рішення про продовження строку доставки, та в оперативному режимі передає інформацію про продовження строку доставки до ЄАІС Держмитслужби України.

Оригiнал заяви, копiї ПП, ПД, ВТД, ВМД та наданих документiв залишаються пiд заявою у справах ВКПТ.

В окремих випадках, якщо внаслідок дії надзвичайних або невідворотних обставин сталася повна чи часткова втрата товарів або ці товари неможливо надалі використовувати як вироби чи матеріали, митниця, в зоні діяльності якої склалася така обставина, на підставі висновків компетентних органів складає акт за формою, затвердженою  наказом  Держмитслужби України  від 18.11.2002 р.  № 630 “Про затвердження форми акта про невідповідність товарів відомостям, зазначеним у потрібних для здійснення митного контролю документах, про пошкодження товарів чи їх упаковки або маркування”, (зі змінами), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.11.2002 р. за № 932/7220 з обов’язковим зазначенням причини втрати товарів, інформує каналами електронного зв’язку митницю відправлення й митницю призначення про втрату товарів і в оперативному режимі передає інформацію про їх утрату до ЄАІС Держмитслужби України.

У разі поломки чи дорожньо-транспортної пригоди (далі – ДТП), унаслідок чого транспортний засіб не може продовжувати рух і виникає потреба в його заміні, власник товарів чи перевізник повідомляє про це найближчу митницю шляхом подання письмової заяви. За згодою начальника цієї митниці або особи, що його заміщує, перевізник особисто змінює відомості про номер транспортного засобу в товаротранспортних документах та документі контролю за доставкою шляхом викреслення даних про попередній і занесення даних про новий транспортний засіб. Ці зміни завіряються відбитком ОНП посадової особи митниці. Достатньою підставою для надання зазначеної згоди є довідка служби технічного обслуговування, відповідного органу Міністерства внутрішніх справ України або іншого вповноваженого на це органу про неможливість продовження руху транспортним засобом унаслідок його технічної несправності чи ДТП.

Заміна транспортного засобу дозволяється, якщо він належить тому самому перевізникові, у тому числі на підставі договору найму (оренди), що й несправний.

Якщо ця вимога не може бути дотримана, то інший перевізник повинен подати митниці належним чином оформлений договір із власником товару, про вповноваження його здійснити це перевезення. Дані про номер транспортного засобу, яким замінено несправний, в оперативному режимі заносяться до ЄАІС Держмитслужби України.

Якщо внаслідок ДТП чи поломки транспортного засобу або контейнера запломбована частина транспортного засобу або запломбований контейнер і митне забезпечення на них не були пошкоджені, а транспортний засіб чи контейнер потребує тривалого ремонту, то на підставі письмового звернення перевізника та довідки служби технічного обслуговування, відповідного органу Міністерства внутрішніх справ України або іншого вповноваженого на це органу про неможливість продовження руху транспортного засобу або перевезення контейнера внаслідок ДТП чи поломки здійснюється перевантаження товарів в інший транспортний засіб або контейнер у присутності посадової особи митниці.

Перевізник особисто змінює відомості про транспортний засіб або контейнер у товаротранспортних документах і документі контролю за доставкою шляхом викреслення даних про попередній і занесення даних про новий транспортний засіб або контейнер. Ці зміни завіряються відбитком ОНП посадової особи митниці.

Дані про номер транспортного засобу або номер контейнера, яким  замінено несправний, в оперативному режимі заносяться до ЄАІС Держмитслужби України.

Якщо внаслідок ДТП або поломки транспортного засобу чи контейнера відкрився доступ до вантажного відсіку або пошкоджено митне забезпечення та (або) товар, то перевізник уживає всіх необхідних заходів для забезпечення збереження товарів і терміново повідомляє найближчу митницю про обставини події, місцезнаходження товару й транспортного засобу, забезпечує доставку посадових осіб митниці до місцезнаходження цього товару.  При потребі товар перевантажується в інший транспортний засіб або контейнер відповідно до  Положення про порядок здійснення контролю за доставкою товарів у митниці призначення на підставі письмової заяви перевізника та довідки служби технічного обслуговування, відповідного органу Міністерства внутрішніх справ України або іншого вповноваженого на це органу про технічну несправність, а посадовою особою митниці накладається нове митне забезпечення.

Дані про номер транспортного засобу, контейнера, у який перевантажено товар, і (або) дані про накладення нового митного забезпечення заносяться в оперативному режимі до ЄАІС Держмитслужби України.

Копії документів, що підтверджують дію надзвичайних або невідворотних обставин чи подій, залишаються в справах відділу контролю за переміщенням товарів.

Відділ контролю за переміщенням товарів протягом доби інформує ВКПТ митниці відправлення та митниці призначення про вищезазначені обставини й про прийняте  рішення.

В разі отримання запита від митниці відправлення, щодо надходження товарів до зони діяльності митниці, інформація надсилається до відповідного підрозділу митного оформлення. На підставі отриманої відповіді лист з інформацією щодо надходження/ненадходження вантажу надсилається посадовою особою ВКПТ до митниці відправлення.   

9.3. ПОРЯДОК АНУЛЮВАННЯ ПОПЕРЕДНІХ ДЕКЛАРАЦІЙ (ПД)

ПД може бути анульована за письмовою заявою суб’єкта підприємницької діяльності на підставі рішення начальника митниці, яке приймається в 15-денний термін тільки за умови, що товар ще не був увезений на митну територію України. Копія цього рішення надається суб’єктові-заявнику.

ПД анулюється по закінченні терміну її дії.

При цьому в разі обрання суб’єктом підприємницької діяльності заходу забезпечення доставки товарів у вигляді грошової застави посадова особа ВКПТ готує письмове попередження суб’єкту про закінчення терміну дії оформленої ПД. Кошти на відповідному рахунку зберігаються до звернення суб’єкта до митниці з проханням повернути кошти, зарахувати їх у рахунок сплати наступних установлених законодавством податків і зборів чи як грошову заставу для забезпечення доставки товарів, що ввозитимуться в майбутньому, або до закінчення терміну позовної давності.

При необхідності анулювання ПД одержувач товару звертається з письмовою заявою до митниці, який здійснив оформлення відповідної ПД. В заяві обов’язково зазначається номер, дата оформлення ПД та причина анулювання ПД. До заяви обов’язково додається аркуш 3/8 ПД, який знаходиться у декларанта.

 Після прийняття рішення керівництвом митниці щодо анулювання,  начальник відділу контролю за переміщенням товарів визначає посадову особу, яка повинна провести перевірку заяви та анулювання ПД.

Визначена начальником ВКПТ посадова особа перевіряє в ЄАІС Держмитслужби ПІК “Ввезення товарів” інформацію про ввезення товару за заявленою до анулювання ПД.

У разі, якщо товар на митну територію України не було ввезено, посадовою особою ВКПТ в ЄАІС ПІК “Ввезення товарів” вноситься відмітка про подання заяви на анулювання, про що робиться запис на заяві суб’єкта ЗЕД. Копія заяви передається до відділу інформаційної роботи та митної статистики.

На п’ятий день після прийняття начальником митниці рішення про анулювання відповідної ПД посадова особа ВКПТ підтверджує анулювання ПД внесенням відповідної відмітки до електронної копії ПД в ЄАІС, про що робиться запис на заяві суб’єкта ЗЕД. Копія заяви передається до відділу інформаційної роботи та митної статистики.

Аркуш 3/8 ПД, доданий до заяви, роздрукований з ЄАІС витяг електронної копії ПД, копія заяви одержувача товарів передається до відділу митного оформлення.

При формуванні посадовою особою відділу митного оформлення  справи про анулювання до заяви суб’єкта ЗЕД обов’язково долучаються:

всі примірники ПД;

роздрукований з ЄАІС Держмитслужби витяг з електронної копії цього ПД, який підтверджує відсутність факту ввезення товарів за заявленим до анулювання ПД.

Посадова особа підрозділу митного оформлення перекреслює всі примірники ПД, а в графі А  зазначає: “Анульовано за заявою від ________ № ______” (проставляє дату й реєстраційний номер заяви в митному органі ).

У разі, якщо подано заяву про анулювання ПД, за якою товар був ввезений на митну територію України, але митне оформлення якого не здійснено і, на погляд заявника, є достатні підстави для анулювання такої ПД, на заяві робиться запис “Товар за ПД №     /___/______ від _____________ згідно ЄАІС Держмитслужби ввезений на митну територію України. Питання про анулювання ПД може бути вирішене лише після з’ясування стану і місця знаходження товару за погодженням з Держмитслужби України”. З ЄАІС Держмитслужби роздруковується витяг з електронної копії ПД, який додається до заяви. Запис на заяві завіряється особистим підписом посадової особи ВКПТ, яка здійснила перевірку та візується у начальника відділу.

Начальник ВКПТ забезпечує збір необхідних документів для подання їх на розгляд до Держмитслужби України.

Після отримання від Держмитслужби України позитивного рішення, проводиться анулювання ПД .

9.4. ПОРЯДОК АНУЛЮВАННЯ ПОПЕРЕДНІХ ПОВІДОМЛЕНЬ (ПП)

ПП анулюється по закінченні строку його дії або ПП може бути також анульоване за письмовою заявою суб’єкта ЗЕД та з ініціативи митниці.

В разі анулювання ПП по закінченню строку  його дії інформація щодо анулювання ПП надається службовою запискою начальника відділу контролю за переміщенням товарів  до  ВІР та МС та підрозділу митного оформлення, який здійснив оформлення відповідного ПП.

Для проведення анулювання ПП з ініціативи суб’єкта ЗЕД одержувач товарів або уповноважена ним особа подає до митниці письмову заяву, в якій вказує номер та дату оформлення ПП, відомості про товар, причину анулювання ПП. До заяви обов’язково додається другий примірник ПП, який знаходиться у декларанта.

Для винесення рішення щодо анулювання ПП заява разом із документами  подається на розгляд керівництву митниці.

Рішення про можливість анулювання ПП оформлюється шляхом накладення керівництвом  митниці  відповідної резолюції.

Начальник ВКПТ визначає посадову особу відділу контролю за переміщенням товарів, яка повинна провести перевірку ПП щодо фактичного пропуску вантажу та провести її анулювання.

Визначена посадова особа ВКПТ перевіряє в ЄАІС Держмитслужби ПІК “Ввезення товарів” інформацію про ввезення товару за заявленим до анулювання ПП. В разі, якщо товар на митну територію України не було ввезено, в ЄАІС Держмитслужби робиться відмітка про анулювання та роздруковується з ЄАІС Держмитслужби витяг з електронної копії цього ПП, який підтверджує відсутність факту ввезення товарів за заявленим до анулювання ПП. На заяві суб’єкта ЗЕД робиться відповідний запис та копія заяви передається до відділу інформаційної роботи та митної статистики. Другий примірник ПП доданий до заяви та копія заяви одержувача товарів передається до відділу митного оформлення.

У разі, коли в результаті перевірки по ЄАІС Держмитслужби було виявлено, що товар за заявленим до анулювання ПП був ввезений на митну територію України, на заяві та на зворотній стороні ПП робиться запис “Відкликання ПП неможливе, пропуск: дд.мм.рр., гг.хв.”, другий примірник ПП повертається заявнику під підпис на заяві, заява залишається в справах ВКПТ.

Попередні повідомлення, строк дії яких закінчився згідно наказу Держмитслужби від 03.07.2006 р. № 551, анулюються на підставі службової записки начальника відділу контролю за переміщенням товарів з обов’язковим наданням копії службової записки до ПМО, в якому здійснено оформлення відповідних ПП та відділу інформаційної роботи та митної статистики.

При формуванні посадовою особою відділу митного оформлення  справи про анулювання до заяви суб’єкта ЗЕД обов’язково долучаються:

примірник ПП, поданий суб’єктом ЗЕД;

роздрукований з ЄАІС Держмитслужби витяг з електронної копії цього ПП, який підтверджує відсутність факту ввезення товарів за заявленим до анулювання ПП.

Перший та другий примірники ПП перекреслюється, у графі "А" вчиняється запис “Анульовано за заявою від ________ № ______” (зазначаються дата реєстрації та вхідний номер заяви).

Примірники анульованої ПП і всі зазначені документи зберігаються в підрозділі митного оформлення.

10. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

Для виконання функцій, пов’язаних з митним контролем за переміщенням товарів митною територією України, посадовими особами ВКПТ можуть використовуватися допоміжні штампи, що мають інформативний характер.

Передача повноважень на виконання функціональних обов’язків посадових осіб ВКПТ посадовими особами інших підрозділів митниці проводиться виключно за рішенням начальника митниці та оформлюється відповідним наказом,

Посадові особи ВКПТ надає методичну допомогу уповноваженим посадовим особам ПМО під час здійснення ними процедур, пов’язаних з контролем за переміщенням товарів.

11. СИСТЕМА ГАРАНТУВАННЯ ДОСТАВКИ ТОВАРІВ

ДЕРЖАВНОЇ МИТНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

11.1. ЗАХОДИ ГАРАНТУВАННЯ ДОСТАВКИ ТОВАРІВ У МИТНИЦІ ПРИЗНАЧЕННЯ

Стаття 161 Митного кодексу України зазначає, що до товарів, що перебувають під митним контролем і переміщуються  транзитом,  може застосовуватися один із таких заходів гарантування доставки цих товарів до митного  органу призначення:

1) надання власником товарів (уповноваженою ним особою) гарантій митним органам;

2) охорона та супроводження товарів митними органами;

3) перевезення товарів митним перевізником;

4) перевезення на умовах Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1975 року (Конвенції МДП 1975 року);

5) перевезення на умовах Конвенції про тимчасове ввезення із застосуванням книжки ATA (Carnet ATA).

Рішення про застосування заходів гарантування доставки товарів до митних органів призначення приймається у кожному конкретному випадку митними органами, розташованими у місцях, де розпочинається транзит таких товарів, за наявності підстав для застосування зазначених заходів.

Заходи гарантування доставки застосовуються в обов’язковому порядку до підакцизних товарів.

Вид заходу гарантування доставки товарів, що перебувають під митним контролем, до митного органу призначення обирається власником товарів чи  уповноваженою ним особою, якщо інше не передбачено законом.

Заходи гарантування доставки товарів, що перебувають під митним контролем і перевозяться між митними органами, застосовуються за рахунок власника цих товарів або уповноваженої ним особи. Витрати на їх застосування митними та іншими органами державної влади України не відшкодовуються.

Надання власником товарів фінансових гарантій

Надання фінансових гарантій запроваджується як запобіжний захід з метою дотримання перевізниками умов, шляхів і напрямів переміщення, а також для забезпечення внесення передбачених законодавством обов’язкових платежів у разі порушення перевізником взятих ним зобов’язань щодо доставки товарів до митниці призначення. Сума фінансових гарантій відповідає розміру всіх обов’язкових платежів, визначених для цих товарів законодавством, тобто акцизного збору, мита, податку на додану вартість, митних та інших зборів, нарахованих згідно з порядком,  встановленим для оподаткування  таких  товарів у разі ввезення їх в Україну з метою вільного використання [3].

У разі переміщення товарів через територію України митним органам надаються такі види фінансових гарантій:

гарантія  банку;

грошова застава;

страхування фінансової відповідальності перевізника.

Оскільки даний захід гарантування передбачає обов’язкове і виключне застосування одного з наведених видів фінансового забезпечення гарантування доставки, його ще називають видом фінансового гарантування. Одразу слід зауважити, що гарантія незалежного фінансового посередника також повинна бути фінансово забезпеченою. Це дещо відрізняє її від самостійних видів фінансового забезпечення, таких як грошова застава і гарантія банку.

Згідно із законодавством гарантії банків надаються безпосередньо митним органам. Також вони можуть застосовуватися як один з двох методів фінансового забезпечення гарантій, що надаються митним органам незалежними фінансовими посередниками, а другим є фінансові гарантії у формі договору страхування фінансової відповідальності перевізника.

Фінансове забезпечення наданих незалежним фінансовим посередником гарантій провадиться шляхом укладення зі страховиком договору страхування фінансової відповідальності перевізника перед митним органом щодо обов’язкової своєчасної доставки товару до митниці призначення або шляхом отримання від перевізника застави у розмірі митного боргу чи отримання гарантії банку на суму митного боргу [4].

Фінансові гарантії у вигляді грошової застави вносяться на депозитні рахунки митних органів в уповноважених банках:

резидентами в національній валюті України безготівково за офіційним курсом Національного банку України на дату надання фінансової гарантії;

нерезидентами в іноземній валюті І групи класифікатора валют Національного банку або в національній валюті України за офіційним курсом Національного банку на дату надання фінансової гарантії як безготівково, так і готівкою. Фінансові гарантії, надані у вигляді грошової застави, повертаються перевізникові, якщо виконано всі взяті ним перед митними органами зобов’язання щодо переміщення товарів під митним контролем. Митним органам перевізник надає витяг банку, до якого внесено грошову заставу.

Підтвердженням виконання перевізником своїх зобов’язань є доставка ввезених товарів без зміни їх стану зменшення (збільшення) кількості або зміни якісних характеристик до митниці призначення у встановлені митними органами строки та пред’явлення таких товарів до митного оформлення в зазначеному місці та в зазначений термін.

Суми фінансових гарантій, за якими перевізник не виконав зобов’язання, використовуються митними органами для покриття передбачених законодавством обов’язкових платежів за товари, ввезені з метою вільного використання на митній території України.

Фінансові гарантії надаються до або в момент фактичного перетину митного кордону товарами під час увезення їх в Україну.

Застосування заходів гарантування доставки нині є одним з найпоширеніших видів гарантування доставки в усіх країнах Європейського Союзу, вони передбачені Кіотською конвенцією, їх застосування в цілому виправдане з точки зору економічної безпеки держави.

Охорона і супроводження товарів митними органами

Організація та порядок охорони й супроводження товарів митними органами визначена Наказом Державної митної служби України від 20.08.2003 р. № 565 “Про затвердження Інструкції про організацію та порядок охорони й супроводження товарів підрозділами митної варти Державної митної служби України”.

При прийнятті рішення щодо здійснення митного супроводження товарів митний орган укладає з перевізником договір про охорону й супроводження товару підрозділом митної варти. Зазначений договір може бути кількох видів: на обумовлений період, на обумовлений обсяг товарів чи разовий.

Плата за охорону й супроводження товару вноситься до або на момент його оформлення в митниці відправлення.

Охорона й супроводження товарів застосовуються на засадах добровільного їх обрання власником товарів або уповноваженою ним особою як альтернатива наданню митним органам гарантій щодо доставки цих товарів до митниці призначення чи перевезення на умовах Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1975 року.

Однак, необхідно зазначити, що в порівнянні з іншими митними системами гарантування доставки вантажу процедура організації митного супроводу є більш громіздка та довготривала. Крім того, в залежності від відстані, характеру вантажу та інших умов перевезення вартість конвоювання може бути досить високою.

Перевезення товарів митним перевізником

Митний перевізник це підприємство, яке здійснює перевезення між митними органами товарів, що перебувають під митним контролем, без застосування при цьому заходів гарантування  доставки  товарів до  митного  органу призначення,  передбачених пунктами 1, 2, 4 та 5 частини першої статті 161 МКУ,  і має ліцензію на право здійснення діяльності митного перевізника, видану спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.  Митним перевізником може бути тільки підприємство-резидент. Відносини митного перевізника з власником товарів визначаються відповідним договором.

Ліцензування діяльності митного перевізника здійснюється відповідно до Закону України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності”.

Митний перевізник не несе відповідальності за втрати вантажу, що відбулися внаслідок дії форс-мажорних обставин, дорожньо-транспортної пригоди, якщо у встановленому законодавством порядку буде доведено його непричетність.

Мета впровадження і функціонування посередницької діяльності митного перевізника полягає в наступному:

• виконання завдань, поставлених перед ДМСУ Указом Президента України від 24.10.2003 р. № 1208/2003 “Про серйозні недоліки в роботі Державної митної служби України” щодо більш ефективного використання  ринкових механізмів у сфері гарантування доставки товарів до митниць призначення;

• реалізація Комплексної програми утвердження України як транзитної держави в 20022010 рр., затвердженої Законом України від 07.02.2002 р. № 3022-111;

• демонополізація ринку з надання гарантій митним органам щодо доставки товарів;

• здешевлення собівартості перевезень товарів, що знаходяться під митним контролем та підлягають гарантуванню при доставці;

• спрощення процедури пропуску товарів через державний кордон України;

• створення прозорих умов для рівної конкуренції на ринку з надання послуг гарантування доставки товарів, які перебувають під митним контролем;

• підвищення рівня якості послуг, що надаються національними перевізниками.

Статус митного перевізника надає певні переваги суб’єктам господарювання, що його отримали і перевозять товари, які перебувають під митним контролем, по митній території України.

До переваг цієї категорії перевізників можна зарахувати таке:

під час транзитних перевезень товарів (внутрішній і прохідний транзит) по митній території України не виникатиме необхідність застосування заходів гарантування доставки товарів до митниці призначення;

відповідно до ПКМУ від 29.03.2002 р. № 390 “Про ввезення на митну територію України окремих видів товарів” оформлення суб’єктом підприємницької діяльності, на адресу якого ввозяться такі товари, попередньої вантажної митної декларації здійснюватиметься без застосування заходів гарантування, передбачених ст. 161 Митного кодексу України [6].

Зазначені вище переваги за своєю значущістю є суттєвими економічними факторами, що впливають на розподіл ринку з надання заходів гарантування доставки та обрання методів фінансового забезпечення гарантій. Крім того, одержувач (імпортер), що надав перевагу митному перевізникові, автоматично уникає можливих ризиків при обранні одного із заходів гарантування доставки товарів під час перетину транспортним засобом і вантажем державного кордону України.

Умови застосування книжки МДП

Під час транзитних перевезень товарів на умовах Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1975 р. (Carnet ТІR) як заходів гарантування, застосовується книжка МДП, котра є гарантійним документом і підтвердженням фінансового забезпечення гарантії у разі настання гарантійного випадку (недоставки товарів) у розмірі, еквівалентному 50 000 дол. США. 

Гарантом виконання гарантійних зобов’язань в Україні є Асоціація Міжнародних Автомобільних перевізників України (АсМАП України) створена 12 листопада 1991 року як договірне об’єднання, завданням якого є постійна координація господарської діяльності підприємств в системі МДП. Це незалежна добровільна організація, яка об’єднує перевізників різних форм власності і до складу якої входить понад 500 дійсних та асоційованих членів.

Головною метою діяльності АсМАП є представлення інтересів превізників різних форм власності на загальнодержавному та міжнародному рівні. Зокрема, представники АсМАП взаємодіють з відповідними міжнародними органами щодо спрощення митних процедур, удосконалення технологій перевезення, беруть участ у засіданнях та інших заходах міжнародних транспортних організацій.

Якщо нарахована сума податків (обов’язкових платежів), що підлягає сплаті за товар, який повинен переміщуватися транзитом через митну територію України із застосуванням книжки МДП, перевищує суму гарантійного забезпечення (більш ніж еквівалент 50 000 дол. США), процедура перевезення із застосуванням книжки МДП припиняється, і в разі необхідності подальше переміщення товарів через митну територію України здійснюється із застосуванням одного з інших заходів гарантування доставки товарів [9].

Умови застосування книжки АТА

Україна приєдналася до Стамбульської Конвенції про тимчасове ввезення у червні 2004 року згідно з Законом України від 24.03.2004 р. № 1661IV. Порядком видачі книжок (карнетів) A.T.A., затвердженим постановою Уряду України від 29.11.2006 р. № 1654, повноваження виступати гарантуючою організацією, що видає в Україні книжки (карнети) ATA, надані Торгово-промисловій палаті (ТПП) України. ТПП України може делегувати повноваження щодо видачі книжок (карнетів) ATA регіональним торгово-промисловим палатам, залишаючись при цьому єдиною гарантуючою організацією в Україні. Зі вступом ТПП України до міжнародної мережі гарантуючих асоціацій Україна з 1 березня 2008 року стала повноправним членом міжнародної системи ATA й запровадила на своїй митній території обіг карнетів ATA.

Карнет ATA дозволяє звільнене від мита, митних зборів і податків тимчасове ввезення товарів протягом до одного року на території країн-учасниць міжнародної системи ATA, приймається митними органами замість митних декларацій і є міжнародною чинною гарантією сплати ввізного мита і податків згідно з її національним законодавством у разі порушення режиму тимчасового ввезення.

Використання карнетів ATA дає суттєві переваги:

звільнення від сплати ввізного мита, митних зборів і податків при тимчасовому ввезенні товарів на термін до одного року;

немає потреби надавати й будь які грошові застави, депозити, банківські гарантії як забезпечення сплати митних платежів, оскільки сам карнет ATA є такою міжнародною гарантією. Одержувач карнета ATA оплачує тільки послуги організації, що його видала;

зникає потреба заповнення інших митних документів безпосередньо у кожному пункті пропуску через митний кордон, оскільки карнет ATA заповнюється заздалегідь і містить відривні аркуші для митних органів кожної країни-учасниці, митний кордон якої перетинається;

однією книжкою ATA вантаж може бути оформлений для тимчасового ввезення (транзиту) в (через) декілька країн-учасниць системи ATA.

11.2. НАПРЯМКИ УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ГАРАНТУВАННЯ ДОСТАВКИ ТОВАРІВ

Слід зазначити, що при постійному збільшенні обсягів зовнішньоекономічних операцій система контролю за доставкою товарів потребує постійного вдосконалення, пошуку людських та технічних ресурсів. З точки зору особливостей функціонування вона передбачає внесення великої кількості даних про товар, документ контролю за доставкою, транспортний засіб, перевізника, цілого ряду інших даних. Дана система є електронною, вона діє із використанням низки програмно-інформаційних комплексів, її використання передбачає експлуатацію різних каналів зв’язку у тому числі і супутникового. Системою контролю за доставкою охоплена вся без винятку митна територія України. Кількість працівників митних органів, які здійснюють функції по контролю за доставкою, перевищує 500 осіб. Ефективність системи підкріплена позитивною статистикою з моменту введення її вдію з 1997 року, кількість не доставок товарів із року в рік зменшується. Прямою залежністю цей фактор відображається на зростанні перерахованих митною системою податків та зборів до державного бюджету України, оскільки митне оформлення товарів, що слідують на адресу юридичних осіб резидентів, як правило, проводиться у митницях призначення і процедура проведення митного оформлення починається після закінчення процедури контролю за переміщенням   цього  товару. Тому  можна констатувати, що система контролю за доставкою товарів, механізми реалізації її функціонування є невід’ємною складовою фіскальної функції, яка покладена на Державну митну службу України.

Оскільки переміщення всіх товарів, що перебувають під митним контролем і переміщуються митною територією України, охоплені системою контролю, очевидно, що подальше практичне застосування заходів тарифного та нетарифного регулювання можливе за умови доставки товару до митного органу призначення. Відповідно абсолютно діаметральною буде ситуація, коли товар не буде доставлено до митниці призначення. Саме ця проблема є найголовнішою у напрямку забезпечення надійного та ефективного контролю за доставкою товарів, окремі неврегульовані питання або технологічні прорахунки можуть слугувати підґрунтям для скоєння протиправних дій з боку перевізників, організованих злочинних груп, а іноді і посадових осіб митних органів. Дана проблема носить постійний актуальний характер, так як від стану контролю за переміщенням товарів безпосередньо залежать питання:

• виникнення і існування можливих контрабандних каналів;

• ухилення від оподаткування при ввезенні товарів;

• незаконного наповнення внутрішнього ринку товарами;

• створення на внутрішньому ринку неконкурентного середовища;

• наповнення внутрішнього ринку товарами,  що представляють загрозу здоров’ю населення;

• збільшення інвестицій у тіньовий сектор економіки;

• завдання шкоди позитивному іміджу держави.

За умови можливого прояву таких небажаних факторів у залежності від стану контролю за переміщенням товарів є всі підстави розглядати систему контролю за переміщення товарів як елемент фіскальної складової економічної безпеки держави. Вагомою особливістю також є поширення системи контролю за доставкою товарів на перевезення товарів усіма видами транспорту: автомобільним, залізничним,повітряним, водним, при комбінованих перевезеннях (різними видами), при перевезеннях товарів експрес - перевізниками (вид прискореної доставки), при перевезенні міжнародних поштових відправлень.

Від якісного та надійного контролю за доставкою, від чіткого виконання митних процедур залежить і загальний стан провадження в Україні зовнішньоекономічної діяльності суб’єктами господарювання, динаміка її розвитку, надходження платежів до державного бюджету.

Механізм контролю за переміщенням товарів базується на використанні технічних ресурсів ЄАІС Держмитслужби України, що забезпечує функціонування системи електронного контролю за доставкою товарів.

Схематично задіяння електронної системи контролю доставки має такий порядок:

Інформація про фактичний пропуск транспортного засобу та товару вноситься посадовою особою пункту пропуску до ЄАІС і має знаходитись у ній до моменту прибуття товару до митниці призначення. Разом із цим здійснюється роздрукування витягів електронних примірників документу контролю за доставкою товарів із ЄАІС із відміткою про фактичний пропуск на митну територію України, даний електронний витяг також містить зобов’язання перевізника відповідно до вимог митного законодавства доставити товар у встановлений термін до митниці призначення. Після здійснення митного оформлення перевізникові видається на руки два примірники роздрукованих і завірених митницею витягів документу контролю та решта товаросупровідних документів (СМК, інвойс, пакувальні листи, специфікації, дозволи тощо).

Після здійснення перерахованих вище дій і з моменту в’їзду на митну територію України виникає наступний ризик, що може становити загрозу економічній безпеці держави:

при відміні (знищенні) у ЄАІС стану фактичного пропуску через державний кордон товару і транспортного засобу, що в’їхав на митну територію України по певному документу контролю доставки (ДКД), електронний вигляд цього ДКД автоматично приймає попередній стан як такого, пропуску по якому не відбулося. Відповідно ця інформація зникає і з масиву тих ДКД фактичний пропуск по яких здійснено. Надалі електронною системою контролю доставки ця зовнішньоекономічна операція вже не охоплена. Крім того у перевізника, а в таких випадках, як правило, порушника митного законодавства, залишився весь необхідний пакет документів, що легалізує дане перевезення товарів в межах території України. Митниця відправлення та митниця призначення не контролюють ті вантажі, фактичного пропуску яких згідно із інформацією в ЄАІС не було, тобто розшукувати вантаж немає підстав.

Далі пропоную розглянути наступний приклад, але уже пов’язаний із існуючими ризиками при доставці товару до митного органу призначення.

Підтвердженням виконання перевізником наданого митниці відправлення зобов’язання про доставку товару є відмітка митниці прибуття на одному із екземплярів електронного витягу ДКД наданого перевізникові у пункті пропуску через державний кордон. Підтвердженням доставки цього ж товару по електронній системі контролю є також внесення відмітки до ЄАІС про умовне завершення переміщення. Повне завершення переміщення здійснюється у ЄАІС після заявлення товару у відповідний митний режим, тобто після завершення митного оформлення шляхом внесення номера відповідної вантажної митної декларації (ВМД).

Існуючі ризики цих етапів:

внесення неправдивої інформації до ЄАІС про умовне завершення переміщення, при внесенні інформації про повне завершення переміщення внесення номера будь якої іншої імпортної ВМД, що раніше вже була оформлена цією ж митницею. Слід зауважити, що при цьому внесення неправдивої інформації здійснюється, як правило, до ЄАІС під чужим паролем доступу до роботи із відповідними програмно-інформаційними комплексами (у кожної посадової особи він окремий для можливості ідентифікації користувача). Після проведення таких незаконних дій митниця відправлення (прикордонна митниця) має всі юридичні підстави для зняття з контролю даного ДКД, як такого, переміщення по котрому завершено, а насправді товар не пред’являється до митниці призначення. 

Наступним проблемним питанням є процедура із завершення переміщення прохідного транзиту, так звана схема “псевдотранзиту”. Здійснення її можливе за таких умов:

до пункту пропуску митниці призначення подається лише пакет всіх необхідних для митного оформлення при випуску за межі митної території України товаросупровідних документів разом із ДКД на даний вантаж. Сам транспортний засіб із товаром, що перебуває під митним контролем, не пред’являється. У справах пункту пропуску митниці призначення залишаються примірники відповідних документів із відміткою про фактичний випуск товару за межі митної території України, окрім того в електронній копії ДКД, що міститься у ЄАІС, здійснюється відмітка про пропуск товару та транспортного засобу за межі митної території України. Дана операція знімається з контролю митницею відправлення на підставі наявної в ЄАІС відмітки про пропуск вантажу митницею призначення. Дана схема являється вигідною для порушників законодавства по причині ускладнень доказової частини їх вини, так як потребує підтвердженої інформації від митних органів суміжної держави на предмет фактичного ввезення товарів на територію іншої держави. У разі надання інформації митними органами суміжної держави   про  відсутність  факту  ввезення  ця інформація ігнорується порушниками і вони продовжують стверджувати, що автомобіль і вантаж в’їжджав до суміжної держави і допускають припущення, що, можливо, за певних невідомих їм обставин, не відбулося його реєстрації при в’їзді.

Наведені приклади є частиною тих проблемних питань, які по своїй суті залишають можливість шахраям при переміщенні товарів оминати вимоги діючого законодавства України, завдаючи шкоди державі.

Шляхами вирішення цих проблем є:

1. Продовження та активізація роботи, направленої на виявлення контрабандних схем ввезення товарів на митну територію України.

2. Забезпечення реалізації технічних заходів по захисту електронної інформації в ЄАІС Держмитслужби.

3. Створення нових систем заходів гарантування доставки на основі сучасних технологій, які б давали можливість контролювати товар на всьому шляху переміщення.

3. Вдосконалення митного законодавства з метою посилення контролю за   переміщенням товарів та транспортних засобів.

4. Налагодження взаємодії з правоохоронними органами з метою виявлення та недопущення корупційних дій з боку посадових осіб митних органів.

5. Посилення контролю з боку керівників митних органів за діями посадових осіб підрозділів митного оформлення з виконанням ними своїх функціональних обов’язків.

12. НАПРЯМКИ УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ

12.1 СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЗА ПЕРЕМІЩЕННЯМ ТОВАРІВ У РОЗРІЗІ ВПРОВАДЖЕННЯ “ЕЛЕКТРОННОЇ МИТНИЦІ”

Застосування інформаційних технологій в митній службі України, створення інформаційного середовища розпочалося ще в 1992 році. Спочатку це було формування бази даних електронних копій вантажних митних декларацій з паперових примірників та подальшою обробкою і наданням керівництву держави статистичних даних зовнішньоекономічної діяльності [22].

Протягом 1994 2005 років відбувалося застосування новітніх інформаційних технологій, вдосконалення вже існуючих побудованих автоматизованих систем та розвиток власних інформаційних ресурсів. У результаті створено центральну базу даних електронних копій вантажних митних декларацій, автоматизовано процеси контролю доставки вантажів та митного оформлення, формування електронних копій вантажних митних декларацій здійснюється суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, впроваджено відомчу електронну пошту і транспортну мережу супутникового зв’язку, розпочато побудову відомчої телекомунікаційної мережі та комплексної системи захисту інформації. Наступниv кроком є створення “Електронної митниці”.

“Електронна митниця” це багатофункціональна комплексна система, яка існує у митних органах країни та поєднує інформаційно-комунікативні технології та сукупність механізмів їх застосування і дає можливість підвищити якість митного регулювання та вдосконалити митне адміністрування з метою  забезпечення митної безпеки держави, шляхом:

технологічної підтримки безперервного двостороннього потоку електронної інформації від органів державної влади, суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності,  митних адміністрацій інших держав до митної адміністрації країни, його накопичення та обробки;

впровадження новітніх  процедур автоматизації  процесів митного контролю і оформлення та їх супроводження;

створення та технічної підтримки організаційно-технічних систем для функціонування всеохоплюючих автоматизованих процедур оцінки якості виконання митної справи;

 інформаційного забезпечення правоохоронної діяльності, контролю за переміщенням товарів та інших функцій, які покладені на митні органи.

Складовими елементами “Електронної митниці” повинні стати такі підсистеми, як:

електронне декларування;

електронний документообіг;

аналіз ризиків і керування ними;

контроль за транзитом;

єдина міжвідомча автоматизована система збору, збереження й обробки інформації, в тому числі від різних відомств;

автоматизоване здійснення усіх видів державного контролю;

уніфікована база нормативних та довідкових документів, які використовуються в митних цілях;

інформаційне забезпечення пост-аудиту та правоохоронної діяльності.

Такі можливості досягаються шляхом технологічної підтримки безперервного двостороннього потоку електронної інформації від органів державної влади, об’єктів ЗЕД, митних адміністрацій інших держав до митній адміністрації країни, його накопичення та обробки; впровадження новітніх процедур автоматизації процесів митного контролю і оформлення та їх супроводження, а також створення та технічної підтримки організаційно-технічних систем для функціонування всеохоплюючих автоматизованих процедур оцінки якості виконання митної справи й інформаційного забезпечення правоохоронної діяльності, контролю за переміщенням товарів та інших функцій, які покладені на митні органи.

Система електронного декларування за рахунок використання принципів обміну інформацією між декларантами і митними органами поділяється на дві підсистеми підсистему декларанта і підсистему митного органу, кожна з яких має відповідні функціональні елементи.

Увесь план по впровадженню “Електронної митниці” розрахований на впровадження до 2013 року, і його головною ціллю є застосування інформаційних технологій замість паперових. Для реалізації цього плану передбачається внесення відповідних змін до Митного кодексу України.

Отже, “Електронна митниця” стане ядром, стрижнем не тільки митних технологій, але ще й інструментом керування та контролю митної діяльності, тобто головним механізмом забезпечення митної справи.

12.2. НОВА КОМП’ЮТЕРИЗОВАНА СИСТЕМА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ

У 2009 році в Європейському Союзі вступив в дію новий порядок контролю безпеки і захищеності щодо товарів, що переміщується через митний кордон. Для виконання цих нових принципів держави-члени Європейського Союзу разом повинні створити і впровадити безпечні, інтегровані і між собою сполучені електронні інформаційні системи. Ці електронні системи створюються для того, щоб збільшити безпеку руху товарів і захищеність міжнародної торгівлі, зробити митне оформлення більш ефективним, а також зменшити адміністративні витрати. Для того щоб гарантувати захист суспільства за допомогою заходів контролю відповідних ризиків, в Європейському Союзі впроваджується системи контролю імпорту (Import Control System), експорту (Export Control System) та транзиту (New Customs Transit System). Також для реалізації заходів безпеки створена система EORI (Система реєстрації та ідентифікації господарюючих суб’єктів). Суб’єкти, що входять до системи  отримають можливість власної ідентифікації за допомогою присвоєння їм єдиного номера, який є унікальним для кожної особи. Номер EORI дійсний на всій території Європейського Союзу.

Першою вже вступила в дію NCTS. NCTS була розроблена на основі стандарту UN / EDIFACT для електронного документообігу. Основною метою створення NCTS є інтеграція митних систем Європи, а також майже повне скасування паперового документообігу при транзитних перевезеннях між країнами.

Внесення даних до системи NCTS  в пунктах пропуску через кордон України дозволить прискорити час  проходження митних формальностей при ввезенні вантажів до Євросоюзу.  Зацікавленими сторонами в цьому проекті виступають митниця України,  Литви і Білорусі.

З 1.01.2009 р. всі транзитні операції МДП на території ЄС здійснюються через електронну митну систему NCTS. Тобто, з того часу користувач книжки МДП повинен подати в митницю в’їзду або відправлення ЄС попередню електронну декларацію, повідомляє АСМАП. Крім того, необхідно звернути увагу, що кожне часткове довантаження товару передбачає завершення першої транзитної процедури МДП і відкриття наступної. Аналогічно, коли в митниці призначення буде завершене часткове розвантаження, перша частина транзитної операції за системою МДП вважається завершеною. Для другої частини товарів необхідне оформлення нової попередньої декларації, після чого буде продовжена операція МДП в наступній митниці призначення.

Якщо електронна декларація не буде направлена, операція МДП не буде відкрита. Єдиним виключенням, коли оформлення книжки МДП здійснюватиметься без надання електронній декларації, є аварійне відключення електронної системи NCTS.

На даний момент NCTS включає в себе всі країни Європейського Союзу, а також є умовою прискореного приєднання країн-претендентів. NCTS служба кожної країни з’єднується через центральний сервер в Брюсселі з системами всіх країн – членів NCTS. Це забезпечує зв’язок між більш ніж 3000 європейських митних пунктів і в майбутньому замінить існуючу систему паперового документообігу.  

Як саме працює NCTS? Учасник зовнішньоекономічної діяльності не може  звернутися напряму в NCTS. Для цього використовуються повідомлення особливого формату, що створюються за допомогою програмного забезпечення. Таке програмне забезпечення дозволяє не тільки створювати електронні декларації, а й розшифровувати повідомлення від NCTS про ключові події в ході процедури транзиту, як, наприклад, прийняття декларації, випуск товарів, повідомлення про вивантаження. Також у розпорядженні учасника зовнішньоекономічної діяльності, який хоче використати NCTS, повинні знаходитися засоби для прийому / відправлення повідомлень в службу NCTS своєї країни.

NCTS передбачає два види процедур митного оформлення: звичайні процедури та спрощені процедури. Звичайна процедура передбачає:

відправку повідомлення вантажовідправником в митницю відправлення, яке називається даними декларації;

митниця відправлення присвоює документальні номери перевезення для ідентифікації транзитних операцій. Цей номер передається суб’єкту ЗЕД за допомогою повідомлення про прийняття декларації. Після того, як декларація прийнята, митниця відправлення посилає повідомлення “дозвіл на транзит”, тепер суб’єкт ЗЕД може перевозити товари в пункт призначення;

щоб повідомити митницю призначення про це, митниця відправлення в той момент, коли повідомляє суб’єкта ЗЕД про дозвіл транзиту, також посилає повідомлення в митницю транзиту, через яку, як передбачається, вантаж перетне зовнішній кордон транзитних зон;

коли вантаж перетинає такий кордон, митниця транзиту повідомляє митницю відправлення про це шляхом надсилання повідомлення;

після прибуття товарів вантажоодержувач повідомляє митницю призначення, відправляючи повідомлення про прибуття. Коли митниця призначення приймає прибуття, вона повідомляє митницю відправлення про це за допомогою повідомлення про прибуття;

після фази контролю, в перебігу якої здійснюється перевірка товарів, митниця призначення випускає товари з транзиту і повідомляє про це шляхом надсилання повідомлення про випуск товарів і шляхом відправки результатів контролю в митниці відправлення за допомогою “результатів контролю в пункті призначення”. Слід зазначити, що митниця призначення може випустити товари тільки при задовільних результатах контролю;

у завершенні митниця відправлення повідомляє вантажовідправника про те, що його перевезення списане, відправляючи йому повідомлення про списання. Можливі деякі відхилення від цього сценарію (в пункті відправлення або після прибуття).

У випадку застосування спрощеної процедури єдиною відмінністю від звичайної процедури є те, що посадова особа митниці призначення може прийняти рішення не перевіряти вантаж. NCTS повідомляє вантажоодержувача про те, що розвантаження товарів може починатися, відправляючи йому дозвіл на розвантаження. Після розвантаження вантажоодержувач відправляє зауваження по розвантаженню в митницю призначення.

Актуальність робіт із впровадження формату документообігу формату NCTS в роботу ДМСУ визначається як планами вступу в Європейського Союзу, так і у зв’язку з утворенням спільних кордонів з Європейським Союзом. При цьому також необхідно враховувати, що з 01.01.2009 р. набрали чинності трансформаційні зміни до митного кодексу Європейського Союзу про порядок оформлення карнета TIR (Книжка МДП). Згідно новими правилами, перевізник зобов’язаний декларувати в електронному вигляді TIR карнет і направляти ці дані в уповноважений митний орган за допомогою NCTS на стадії митного оформлення при експорті-імпорті або транзиті. Схема інформаційної взаємодії ЄАІС ДМСУ та NCTS наведено на рис.1.

Українські  митні органи отримали доступ на правах митного брокера до  NCTS. Схема взаємодії митних органів України та країн NCTS наведена на рис.2. Український митний орган формує в електронному вигляді інформацію, отриману від суб’єктів ЗЕД каналами електронної пошти,  про транзитні товари і вводить її в ЄАІС. По каналах зв’язку інформація направляється на сервери ЄАІС Держмитслужби, митний департамент країни Європейського Союзу і прикордонні митні органи.

Рис. 1.  Схема впровадження інформаційної взаємодії ЄАІС ДМСУ та NCTS

Сервер митної служби країни Європейського Союзу обробляє отриману інформацію і по каналах зв’язку направляє в український митний орган відправлення рішення про можливість або неможливість транзитного перевезення територією Європейського Союзу (за часом процедура займає кілька хвилин). Таким чином, при позитивному рішенні вантажовідправник (перевізник) має дозвіл на транзит ще до відправлення транспортного засобу. На підтвердження дозволу на транзит українська митниця видає перевізнику супровідний документ на паперовому носії. При прибутті транспортного засобу до пункту пропуску митниці суміжних держав мають (у своїй комп’ютерній системі) всю необхідну інформацію про вантаж, за рахунок чого операції з митного оформлення в пункті пропуску скорочуються. Основні елементи технології інформаційної взаємодії ЄАІС ДМСУ та NCTS наведені на рис.3.

Рис. 2.  Порядок передачі та обробки інформації між  ЄАІС ДМСУ та NCTS

Таким чином єдиним способом взаємодії між вантажовідправниками країн, що не приєдналися до NCTS, і країн NCTS є канал електронної пошти, за допомогою Електронної системи збору даних шлюзу відомчої електронної пошти. Декларації та інші специфічні повідомлення, можуть бути представлені безпосередньо електронною поштою, за допомогою програми Edifact. Слід підкреслити, що вантажовідправники не зможуть безпосередньо взаємодіяти з NCTS, для введення або виправлення даних, а також щоб мати доступ до звітів, їм буде надана можливість лише обмінюватися певними структурованими повідомленнями з системою.

Для того щоб українські митники отримали повноваження “митної адміністрації” в NCTS необхідно виконати ряд заходів. Зокрема необхідно скласти з митними органами інших країн двосторонні угоди щодо використання NCTS. Необхідно запровадити в Держмитслужбі в повному обсязі електронний цифровий підпис та сертифікацію суб`єктів ЗЕД. Також необхідно завершити розробку телекомунікаційних підсистем  для підключення до сегментів NCTS країн, з якими укладені відповідні угоди та забезпечити розробку і впровадження відповідного програмного забезпечення ІС “ЄАІС_NCTS” для роботи в режимі реального часу.

Рис. 3.  Основні елементи інформаційної взаємодії  ЄАІС ДМСУ та NCTS

Впровадження NCTS дозволить підрозділам митної служби вирішити такі питання:

вдосконалити механізми зв’язку і координування між митними органами сусідніх країн;

знизити кількість повторюваних дій і прискорення обробки даних;

забезпечити більшу послідовність в критеріях роботи і у впровадженні транзитних законів;

дозволить забезпечити більш надійні дані і кращий контроль руху, забезпечити більшу безпеку і краще адміністрування транзиту.

Впровадження NCTS забезпечить такі переваги для вантажовідправників:

поліпшення якості послуг, що надаються;

менше часу очікування на митниці, більше гнучкості при пред’явленні декларацій;

більш швидкий контроль і видача товарів в офісі на пункті призначення, що ведуть до якнайшвидшого виконання транзитних процедур та оформлення гарантії;

скорочення витрат, часу та обсягу робіт пов’язаних з розтягнутими “паперовими” процедурами з декларування товарів, які в кінцевому рахунку ведуть, за допомогою електронної взаємодії з вантажовідправниками, до створення в значній мірі “без паперового” транзитного середовища;

можливість інтеграції процедур з електронними транзитними деклараціям в існуючі комп’ютеризовані системи вантажовідправників;

забезпечення більшої ясності і чіткості транзитних операцій і послідовності у вимогах;

додаткові переваги для тих, хто користується спрощенням процедури в якості уповноважених вантажовідправників та вантажоодержувачів.

NCTS, впроваджена в країні, забезпечить гнучкість використання спрощених процедур NCTS для більшості підприємців, пов’язаних із системою, за умови, що вони відповідають певним вимогам. Це дозволить у значній мірі автоматично проводити селективний контроль на основі ризику, а також обробку декларацій і видачу товарів [14] .  

13. СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ В СИСТЕМІ КОНТРОЛЮ ЗА ПЕРЕМІЩЕННЯМ ВАНТАЖІВ

13.1. ТЕХНОЛОГІЯ СУПУТНИКОВОГО ПОЗИЦІОНУВАННЯ

Глобальні навігаційні супутникові системи дозволяють в будь-якому місці Землі проводити глобальну оперативну навігацію приземних рухомих об’єктів. Термін глобальна оперативна навігація означає, що рухомий об’єкт, оснащений навігаційною апаратурою споживачів, може в будь-якому місці приземного простору в будь-який момент часу визначити (уточнити) параметри свого руху - три координати і три складові вектора швидкості [15].

Основа  будь-якої навігаційної системи – 24 супутники, що рухаються над поверхнею Землі і рівномірно розподілені в 3-х орбітальних площинах. Орбітальна структура системи супутників побудована таким чином, що в кожній точці земної поверхні і навколоземного простору одночасно спостерігаються не менше чотирьох супутників. Їх взаємне розташування забезпечує необхідні характеристики системи.

Основи роботи ГНСС базуються на п’яти основних принципах:

  1.  Супутникова трилатерація  основа системи.
  2.  Супутникова дальнометрія  вимір відстаней до супутників.
  3.  Точна часова прив’язка.
  4.  Розташування супутників визначення точного положення супутників у космосі.
  5.  Корекція помилок  облік помилок внесених затримками в тропосфері й іоносфері.

 В наш час йде активно розвиваються три навігаційні системи – це GPS, ГЛОНАСС, GALILEO. Найближчим часом планується створення системи COMPASS – китайської альтернативи існуючим системам.

Система GPS була розроблена міністерством оборони США в 1973 р. Її основне призначення – це визначення місця розташування, передача точного часу, навігаційних координат військовим і цивільним користувачам у будь-якій точці земної кулі. Сьогодні система складається з 31 супутника. На одній орбіті розташовано не менш п’яти супутників, у такий спосіб у будь-який момент часу й з будь-якої точки земної кулі на орбіті видний хоча б один супутник.

Система ГЛОНАСС є аналогом американської GPS. Вона створена Федеральним Космічним Агентством. Як і GPS, супутники ГЛОНАСС використаються як у військових, так й у цивільних цілях. Вони передають закодовані сигнали у двох частотних діапазонах. Ці сигнали дозволяють у будь-якій точці земної кулі визначити координати й швидкість руху об’єкта.

Європейська навігаційна система GALILEO є ще однієї ГНСС.

Рис.4 Навігаційна супутникова система Galileo

GALILEO – це багатоцільова система. Зокрема, вона покликана підвищити точність позиціонування в порівнянні із сучасними можливостями GPS/ГЛОНАСС. GALILEO повинна стати незалежною навігаційною основою для країн Європи. Поточний план припускає висновок в експлуатацію системи GALILEO до 2012/14 р., що на три-чотири років пізніше, ніж раніше передбачалося. У систему GALILEO увійде 30 супутників (27 основних й 3 резервних), а також мережа наземних станцій.

Можливості систем супутникового позиціонування у контролі  вантажних перевезень:

   відслідковувати маршрут руху, швидкість, місця та тривалість стоянок;

  виявляти несанкціоновані маршрути та дії водія;

безпосередньо контролювати безпеку вантажів, одержуючи миттєві оповіщення про будь-які несанкціоновані спроби розкриття вантажних відсіків, управляти замикаючими пристроями вантажного відсіку за допомогою системи контролю;

забезпечувати одночасний доступ авторизованих користувачів до даних системи з локальної мережі організації, а також з будь-якого пункту  країни або за її межами;

 підключити зовнішні датчики, за допомогою яких знімають дані з різних агрегатів транспортного засобу;

  зберігати дані про всі переміщення й стан об’єктів (швидкість, режим роботи двигуна, завантаження, закриття/відкриття дверей, час і кількість стоянок);

 одержувати оповіщення при виникненні позаштатної ситуації відправлення тривожного повідомлення в центральний офіс або на мобільний телефон;

 дистанційно управляти пристроями автомобіля (при одержанні сигналу про викрадення автотранспорту можливість блокування двигуна або подачі палива, керування різними пристроями на віддаленому об’єкті будівництва);

 експортувати/імпортувати дані для наступного створення різних звітів і порівняння з даними облікових систем підприємства.

Навігаційна супутникова система Galileo почне функціонувати вже на початку 2014 року. Європейська навігаційна система Galileo, як вважають багато оглядачів, стане гідним конкурентом в Європі американській системі GPS. Для її функціонування планується вивести на орбіту порядка 30 супутників. Також буде створена наземна інфраструктура, у тому числі два центри управління і мережа приймаючих і передавальних станцій.

13.2. RFID ТЕХНОЛОГІЯ

RFID (англ. Radio Frequency IDentification, радіочастотна ідентифікація) метод автоматичної ідентифікації об’єктів, в якому за допомогою радіосигналів прочитуються або записуються дані, що зберігаються в так званих транспондерах, або RFID-мітках.

Будь-яка RFID-система складається з прочитуючого пристрою (зчитувач, рідер або інтеррогатор) і транспондера (він же RFID-мітка, інколи також застосовується термін RFID-тег).  Більшість rfid-міток складаються з двох частин. Перша інтегральна схема (ІС) для зберігання і обробки інформації, модуляції і демодулювання радіочастотного (RF) сигналу і деяких інших функцій. Друга антена для прийому і передачі сигналу.

Рис. 5.  RFID-антена

Треба відмітити, що з введенням RFID-міток в повсякденне життя пов’язано ряд проблем. Наприклад, споживачі, що не володіють зчитувачами, не завжди можуть виявити мітки, прикріплені до товару на етапі виробництва і упаковки, і позбавитися від них. Хоча при продажі, як правило, такі мітки знищуються, сам факт їх наявності викликає побоювання в правозахисних і релігійних організацій.

Отже, RFID це технологія, що використає радіохвилі для автоматичної ідентифікації фізичних об’єктів. Іншими словами ця технологія дозволяє здійснювати безконтактне уведення й зчитування даних із чипів на відстані й без їхньої прямої видимості, використовуючи для цього як стаціонарні, так і мобільні пристрої. Однак технологія не може працювати сама по собі. Тому необхідно ввести ще одне поняття RFID-система. Це програмно-апаратний комплекс, що складається з наступних компонентів:

•  мітки;

•  рідера;

•  системи хост-комп’ютера й програмного забезпечення.

Рис. 6.  RFID-мітка 125 кГц

Таким чином, можна говорити про те, що RFID-система складається із двох частин одна діє відповідно до законів фізики, інша принципам інформаційних технологій. Не можна виділити більш важливу частину, тому що обидві частини не можуть існувати роздільно в рамках RFID-системи. Міткою називається портативний пристрій, що містить дані й передає їхньому пристрою, що зчитує, за допомогою радіохвиль. Мітки можна класифікувати декількома способами: по наявності в мітці вбудованого джерела живлення й по здатності підтримувати перезапис даних.

За типом живлення мітки бувають:

•  пасивні;

•  активні;

•  напівактивні.

За видами пам’яті мітки діляться на:

“RO” (Read Only) дані записуються тільки один раз відразу при виготовленні. Такі мітки придатні тільки для ідентифікації. У них не можна записати нову інформацію, і їх практично неможливо підробити.

“WORM” (Write Once Read Many) крім унікального ідентифікатора такі мітки містять блок однократно записуваної пам’яті, що надалі можна багаторазово читати.

“RW” (Read and Write) такі мітки містять ідентифікатор і блок пам’яті для читання/запису інформації. Дані в них можуть бути перезаписані велика кількість раз. Однак для цього типу мітки дуже складною є завдання забезпечення безпеки.

Інтегрована в RFID мітку мікросхема дозволяє зберігати дані й забезпечує необмежену кількість зчитувань і запису стосовно інформації, що втримується на ній. Використовуючи дану технологію, можливо, провадити маркування як одиничних товарів або груп товарів, так і комплектуючих, тари і будь-яких інших об’єктів [28].

Технологія RFID дозволяє провадити ідентифікацію декількох тисяч етикеток за секунду. Зчитування інформації з міток, можливо, як по місцю її розташування, так й у процесі руху мітки.

Саме по собі закріплення міток на об’єктах обліку, будь то книги або товари на складі, не здатне вирішити проблеми обліку й відстеження. Для того, щоб побудована RFID система ефективно вирішувала свої завдання, вона повинна бути органічно інтегрована з обліковою системою. Тільки в тому випадку, якщо облікова програма буде повністю підтримувати функції надавані системою RFID, споживач зможе дістати максимальний користь від впровадження.

Таким чином, підбиваючи підсумок всьому вищесказаному, можна сказати, що загальна схема функціонування RFID досить проста. Радіомітка зберігає унікальні радіоідентифікаційні  дані про об’єкт, до якого вона прикріплюється. Коли об’єкт, до якого прикріпили таку мітку, підноситься до відповідного пристроя-рідера RFID, мітка передає йому ці дані за допомогою антени. Потім рідер зчитує інформацію з радіоміток за допомогою електромагнітного поля й передає її в комп’ютер. Після цього дана програма може використати такі унікальні дані для ідентифікації об’єкта. RFID можна назвати однієї з технологій збору даних. Однак у цієї технології є ряд унікальних характеристик, які дозволяють використати її в більше широких областях у порівнянні із традиційними технологіями збору даних, таких, як штрих коди.

Рис. 7.  Розвиток ринку RFID

Раніше технологія RFID найбільше використалася для ідентифікації людей і застосовувалася в транспорті, для контролю доступу, платежах і паспортах. Однак уже зараз є тенденція до того, що дана технологія використається для ідентифікації товарів для керування активами, ланцюжком поставок й у роздрібній торгівлі.

Рис. 8.  Еволюція RFID по цілям використання

Опираючись на прогнози дослідників, особливо чітко можна простежити, як керування ланцюжком поставок стає областю номер один у застосуванні RFID. Відбувається це через те, що вже зараз видно переваги, які дає ця технологія, випереджаючи вже відомі й широко використовувані інструменти, такі як, наприклад, штрих-коди.

Ще десятиліття назад продаж RFID-систем в областях безпеки й суспільного транспорту займали близько 80-90%, а в 2003-м році, за даними журналу Reseller, у Європі для забезпечення контролю доступу було продано тільки 33% всіх RFID-систем. Сьогодні на перший план виходить застосування RFID у логістиці (складській і транспортній).

На даний момент RFID-технології застосовуються в найрізноманітніших сферах людської діяльності:

1. Промисловість.

2. Транспортна і складська логістика.

3. Системи контролю і управління доступом.

4. Медицина моніторинг стану пацієнтів, спостереження за переміщенням по будівлі лікарні.

5. Бібліотеки станції автоматичної кніговидачи, швидка інвентаризація.

6. Паспорти.

7. Транспортні платежі.

8. Дистанційне керування.

9. Ідентифікація тварин.

10. Сільське господарство.

11. Людські імплантанти.

12. Система управління багажем.

13. Система локалізації об’єктів в реальному режимі часу.

В першу чергу, використовується наступний функціонал RFID:

інформація про об’єкт, його властивості, якостях і тому подібне;

інформація про положення об’єкту.

RFID часто використовується в системах безпеки магазинів роздрібної торгівлі для запобігання крадіжкам.

Рис. 9.  Термінал видачі книг в бібліотеці СПБГУ

Щоб зрозуміти переваги технології RFID, необхідно провести порівняльний аналіз із іншими вже використовуваними традиційними технологіями. Це дозволить зробити висновок про те, наскільки доцільне використання RFID у ланцюжках поставок.

У порівнянні з RFID технологія штрихового кодування з’явилася досить давно й одержала широке поширення у всьому світі  в основному завдяки своїй простоті й низькій вартості. Однак для цілого ряду областей ця технологія виявляється безрезультативною, особливо там, де потрібен контроль переміщення об’єктів у реальному часі, інтелектуальні рішення автоматизації, здатність працювати в жорстких умовах експлуатації й щось більше, ніж бездумне маркування об’єктів. Всі ці проблеми можна вирішити за допомогою RFID набагато ефективніше.

Як і будь-яка технологія, RFID має свої переваги та недоліки.  Можна виділити наступні переваги RFID:

  •  Відсутність необхідності в прямої видимості. RFID-рідеру не потрібна пряма видимість, щоб зчитувати дані. Мітки можуть читатися через упакування, що уможливлює їхнє сховане розміщення.
  •  Більший обсяг зберігання даних. RFID-мітка може зберігати значно більше інформації, ніж штрих-код. До 10 000 байт можуть зберігатися на мікросхемі площею в 1 см. кв.
  •  Можливість перезапису. Дані RFID-мітки можуть перезаписуватися й доповнюватися багато разів.
  •  Більша відстань читання. RFID-мітка може зчитуватися на значно більшій відстані, чим штрих-код.
  •  Підтримка читання декількох міток. Промислові рідери можуть одночасно зчитувати кілька десятків RFID-міток у секунду.
  •  Стабільність до впливу навколишнього середовища. Існують RFID-мітки, які мають підвищену міцність й опірність жорстким умовам навколишнього середовища навколишнього.
  •  Високий ступінь безпеки. Унікальне незмінне число-ідентифікатор, що присвоюється мітці при виробництві, гарантує високий ступінь захисту міток від підробки. Також дані на мітці можуть бути зашифровані.

Недоліки RFID:

  •  Висока вартість системи.
  •  Складність технології.
  •  Незахищеність від електромагнітних хвиль.
  •  Можливість зараження вірусами.

12.3 ЗАСТОСУВАННЯ СУПУТНИКОВИХ ТА RFIDТЕХНОЛОГІЙ

В СИСТЕМІ КОНТРОЛЮ ЗА ПЕРЕМІЩЕННЯМ ТОВАРІВ

Для забезпечення надійності та підвищення безпеки при транзитних перевезеннях вантажів в Державній митній службі України пропонується розробити та впровадити електронну систему управління процесом перевезень на основі систем супутникового позиціонування та технологій радіочастотної ідентифікації RFID (Radio Frequency IDentification) [24] .

Пропонується реалізація, розробка та впровадження автоматичної, автономної системи на основі нових запірно-пломбувальних пристроїв, які включають інтегрований GPS-RFID чіп, на який ведеться запис даних про транспортний засіб, рух об’єкта і міститься інформація про вантаж, що переміщується.

Під час переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України передбачається реєстрація факту переміщення та внесення у відповідний програмно-інформаційний комплекс (ПІК) таких даних про транспортний засіб, як об’єкт митного контролю:

–  державний реєстраційний номер;

–  тип автомобіля;

–  марка автомобіля;

–  номер технічного паспорта транспортного засобу;

–  номер Свідоцтва про допущення транспортного засобу до міжнародних  перевезень  товарів під митними печатками та пломбами;

– тип і номер документа контролю доставки (ДКД), за яким здійснюватиметься переміщення митною територією України.

Також такий пристрій дозволяє автоматично та автономно занести дані про вантаж, повний електронний пакет документів необхідних для митного оформлення до відповідного ПІК ЄАІС ДМСУ.

Під час перетину митного кордону у митному пункті пропуску накладається новий запірно-пломбувальний пристрій та заноситься вся необхідна інформація. Факт перетину митного кордону одразу реєструється та контролюється у відповідному ПІК.

При порушенні цілісності пломби або маршруту прямування система переходить в активний режим і подає сигнал абоненту контролюючого органу для прийняття управлінського рішення щодо даного об’єкта. При нормальних умовах переміщення вантажу абонент контролюючого органу отримує інформацію про рух об’єкта та вантаж автоматично по прибутті об’єкта в митницю призначення. Також така система дає можливість впливати на різноманітні пристрої автомобіля, навіть дистанційно керувати роботою двигуна. Впровадження запропонованих запірно-пломбувальних пристроїв надає нові можливості для вдосконалення та автоматизації митних процедур.

У відповідності із запропонованим підходом, система буде функціонувати у двох режимах:

  •  пасивному, який дозволяє перевірити маршрут та час руху за ініціативою контролюючого органу або по прибутті у митницю призначення;
  •  активному, який має на меті подання сигналу системою абоненту контролюючого органу при відхиленні від штатної ситуації (порушення цілісності запірно-пломбувальних пристроїв, відхилення від маршруту руху) для прийняття управлінського рішення щодо даного об’єкта.

Після надходження товарів і транспортних засобів до митниці призначення до даного ПІК автоматично вноситься інформація, що підтверджує виконання перевізником зобов’язання про доставку товарів. При цьому кількість митних підтверджень доставлених товарів повинна порівнюватись із кількістю зареєстрованих перетинів митного кордону. При наступному перетині кордону на виїзд з України в пункті пропуску також перевіряється виконання перевізником зобов’язання про доставку ним товарів до митниці призначення за попереднім переміщенням. Також даний інформаційний ресурс може використовуватись для аналізу повноти подальшого митного оформлення товарів, увезених за конкретним ДКД з урахуванням кількісних показників, обсягів товарних партій і т. п.

Уведення такої системи дозволить оперувати інформацією про “історію” попереднього переміщення конкретного транспортного засобу та занесення такої інформації до Системи управління ризиками ДМСУ.

Наряду з вирішенням вказаних задач митного спрямування впровадження запропонованого підходу дозволить також суттєво удосконалити схеми вибору та оптимізації маршрутів переміщення транспортних засобів та вантажів. При цьому на першому етапі необхідно провести експериментальне відпрацювання запропонованих рішень, а потім провести апробацію запропонованого підходу в якості додаткового методу контролю. Після апробації системи необхідно ввести відповідні зміни до існуючих технологічних схем транзитних перевезень та відповідних розпорядчих документів для введення даної системи в експлуатацію.

Рис. 10.  Порядок роботи системи

Таким чином, інтелектуальна система супутникового спостереження і радіонавігації дозволить одержати об’єктивну інформацію про місцезнаходження транспортного засобу, цілісність вантажу, маршрут переміщення, пробіг автомобіля, витрати палива і час роботи двигуна.

Це повністю нова технологія в контролі та управлінні переміщенням вантажів і транспортних засобів основана на даних GPS моніторингу. Одержуючи ці дані в режимі реального часу, у митних органів з’являються можливості приймати на їх основі  ефективні управлінські рішення по координації діяльності відповідних підрозділів контролю доставки вантажів на більш високому рівні.

Враховуючи високу ефективність та важливість реалізації запропонованих рішень як для митної справи так і для транспортної галузі, їх впровадження вимагає об’єднаних зусиль Державної митної служби України та Міністерства транспорту і зв’язку України.    

Наявність сучасної інтелектуальної системи управління переміщенням транспортних засобів і вантажів дозволить значно підвищити ефективність використання та якість роботи транспортної системи в цілому.  

Рис. 11.  Процес автоматичного занесення даних

13.4 КОНТРОЛЬ ПЕРЕМІЩЕННЯМ ТОВАРІВ ЗАСОБАМИ СУПУТНИКОВОГО ЗВ’ЯЗКУ

Ідея створення Центральної бази даних, яка б містила відомості про всі вантажі, що перебувають під митним контролем, з’явилася з самого початку існування Інформаційно-аналітичного митного управління (ІАМУ). Вивчалися інформаційні потоки, їх обсяги, періодичність оновлення, потреба доступу. На базі цих та багатьох інших знань добиралося системне програмне забезпечення, розроблялися прикладні програми.

Згідно з НДМСУ від 23.03.1999 р. № 179, починаючи з 9 години 00 хвилин 17.05.1999 р. почався перший етап введення в дію програмно-інформаційного комплексу (ПІК) для здійснення контролю за доставкою вантажів з використанням ЦБД ІАМУ. ПІК забезпечує оперативний доступ до ЦБД ВМД службових осіб митних органів, до функцій яких входить забезпечення контролю за переміщення вантажів. ПІК призначений для службових осіб відділів контролю за доставленням вантажів митниць, до функцій яких входить забезпечення контролю за доставкою вантажів та оформлення завершення переміщення вантажів, а також для службових осіб пунктів пропуску митниць при виконанні функцій оформлення та пропуску вантажів. Оперативний доступ до ЦБД здійснюється каналами зв’язку із застосуванням WEB-сервера ІАМУ. Комп’ютер повинен мати доступ до транспортної мережі супутникового зв’язку.

На першому етапі був введений ПІК для контролю за доставкою товарів, що ввозяться на митну територію України і призначений для посилення контролю за доставкою:

 окремих видів товарів, зазначених у додатку до Постанови КМУ “Про порядок внесення обов’язкових платежів в разі імпорту окремих видів товарів” зі змінами і доповненнями, і на які складається попередня акцизна вантажна митна декларація (АД);

 окремих видів товарів, перелік яких установлюється і змінюється Держмитслужбою залежно від виду транспорту (крім залізничного) і на які складається ВМД типу ПД;

 товарів, що ввозяться на митну територію України та переміщуються з будь-якою метою, крім транзиту, на які не складається АД або ПД, а складається попереднє повідомлення (ПП).

Митниця призначення, якою були оформлені ПП, ПД, АД, у термін, що не перевищує 4 годин з моменту його оформлення, передає інформацію за оформленими ПП, ПД, АД або БД ІАМУ засобами електронного зв’язку.

Взяття на контроль електронних копій ПП, ПД, АД здійснюється тільки після підтвердження достовірності інформації про неї в БД ІАМУ відділом контролю за доставкою вантажів митниці призначення окремо з кожного ПП, ПД, АД відміткою БД ІАМУ канами оперативного зв’язку.

З метою прискорення митного оформлення товарів та запобігання затримці транспортних засобів у прикордонних пунктах пропуску особа, на адресу якої ввозяться в Україну товари, оформлені з використанням ПП, інформує відправника або перевізника цих товарів про дату та номер оформленого ПП, які проставляються у правому нижньому куті товаросупровідних документів на переміщувані товари.

Митниця відправлення дає дозвіл на преміщення через митний кордон товарів, що ввозяться в Україну, тільки за умови позитивногорезультату перевірки (шляхом здійснення оперативного запиту до БД ІАМУ за номером ПП, ПД, АД зазначеним у товаросупровідних документах) інспектором  пункту пропуску наявності в БД ІАМУ відповідного ПП, ПД, АД та відповідності характеру і кількості вантажу та відомостей, зазначених у товаросупровідних документах на переміщувані товари, відомостям, зазначеним в електронній копії ПП, ПД, АД.

Умовою для переміщення товарів, що ввозяться в Україну, у митницю призначення у визначений митницею відправлення термін доставлення (або раніше) інспектор цієїмитниці перевіряє відповідність вантажу відомостям про нього, зазначеним в електронній копії ПП, ПД, АД та проставляє в усіх товаросупровідних документах штамп “Під митним контролем”.

В електронних копіях ПП, ПД, АД, що містяться в БД ІАМУ, інспектор митниці робить відмітку про надходження вантажу в митницю призначення.

З 03.01.2000 року почався другий етап упровадження системи контролю за доставкою вантажів – здійснення контролю за доставкою товарів, які переміщуються транзитом через митну територію України (для цього використовується ВМД типу “ТР 80”), та товарів, що переміщуються між митницями у межах митної території України (тип ВМД має значення “ТР 80 ВН”).

Митниця відправлення у термін, що не перевищує 4-х годин з моменту оформлення транзитної ВМД, предає інформацію за цією ВМД до БД ІАМУ засобами електронного зв’язку та ставить на контроль електронну копію цієї ВМД відміткою в БД ІАМУ канами оперативного зв’язку.

На початку кожної зміни прикордонна митниця призначення робить запит до БД ІАМУ щодо транзитних ВМД, після чого забезпечує наявність у підпорядкованих їй пунктах пропуску інформації про такі вантажі.

При надходженні транзитного вантажу у прикордонний пункт пропуску митниці призначення у визначений митницею відправлення термін доставлення (або раніше) інспектор цієї митниці:

 в оперативному режимі первіряє наявність транзитної ВМД у БД ІАМУ за реєстром транзитних ВМД, за якими направлено вантажі в цю митницю призначення;

 перевіряє відповідність відомостей, зазначених у товаросупровідних документах, та самого вантажу (його кількості, номенклатури і стану) відомостям, зазначеним в електроній копії ВМД.

Після цього інспектор митниці призначення в оперативному режимі передає до БД ІАМУ інформацію про пропуск вантажу.

Контроль за доставкою товарів, які переміщуються між митницями у межах митної території України, здійснюється згідно з порядком, установленим для контролю за транзитом товарів через митну територію України.

З огляду на необхідність посилення контролю за переміщенням вантажів, що вивозяться за межі митної території України, на третьому етапі, впровадження якого розпочато з 15.06.2000 р., прийнято рішення поширити дію “Положення про порядок здійснення  контролю за доставкою вантажів у митниці призначення на вивезення товарів автомобільним транспортом”.

Митниця відправлення протягом 4 годин після завершення митного оформлення експорту товарів повинна передати інформацію за цією ВМД до центральної бази даних ІАМУ засобами електронного зв’язку.

Взяття на контроль електронної копії ВМД здійснюється тільки після підтвердження достовірності інформації в БД ІАМУ відділом контролю за доставкою вантажів митниці відправлення, що здійснювала митне оформлення товарів за цією ВМД, відміткою в БД ІАМУ каналами оперативного зв’язку.

На початку кожної зміни прикордонна митниця призначення робить оперативний запит до БД ІАМУ щодо експортних ВМД, за якими в цю митницю направлено вантажі, після чого забезпечує наявність у підпорядкованих їй пунктах пропуску інформації про такі вантажі.

Після надходження експортного вантажу у прикордонний пункт пропуску митниці призначення у визначений митницею відправлення термін доставлення (або раніше), інспектор цієї митниці перевіряє відповідність вантажу відомостям про нього, зазначеним у електроній копії експортної ВМД, проставляє у товаросупровідних документах та на четвертому основному аркуші ВМД штамп “Під митним контролем”.

Пропуск експортного вантажу за межі митної території України здійснюється тільки після звіряння відомостей, зазначених в електронній копії відповідної ВМД, з відомостями у товаросупровідних документах та після перевірки (за рішенням митниці) фактичної наявності, кількості, номенклатури і стану товарів.

Одразу ж після здійснення пропуску вантажу за межі митної території України інспектор митниці для зняття цього експортного відправлення з контролю передає в оперативному режимі до БД ІАМУ інформацію про пропуск вантажу.

Наступні етапи – поширити дію “Положення на переміщення товарів усіма видами транспорту” і забезпечити повний і всебічний контроль за переміщенням товарів, що знаходяться під митним контролем, і тим самим запобігти порушенню митних правил.

ВИСНОВОК

Проаналізувавши Технологію контролю доставки вантажів залізничним транспортом, хочу відмітити, що рішення про допущення товарів до переміщення в режимі транзиту приймається митним органом на підставі наявних документів і за умови виконання перевізником положень Митного Кодексу та інших законів України.

Особливості допущення до переміщення певних видів товарів у митному режимі транзиту закріплені Законами України. Зокрема транзит вантажів супроводжується документами за переліком визначеним ст. 6 Закону України “Про транзит вантажів” від 20.10.1999 p. № 1172XIV.

При декларуванні транзитних вантажів відповідно до митного законодавства України до митних органів подається вантажна митна декларація (ВМД), або накладна УМВС(СМГС), накладна ЦІМ(СІМ), книжка МДП(Carnet TIR), необхідні для здійснення митного контролю.

У разі транзиту вантажів залізничним транспортом до митних органів на дільницях, на які поширюється сфера застосування Конвенції про міжнародні залізничні перевезення (КОТІФ), подається накладна ЦІМ (СІМ). У разі транзиту вантажів залізничним транспортом на інших дільницях до митних органів подається накладна УМВС (СМГС), що містить відомості, необхідні для здійснення митного контролю.

При прийнятті товарів для переміщення у режимі транзиту перевізник повинен укласти угоду, перевірити оформлення митних транспортних документів, а також митне забезпечення, накладене на транспортний засіб і упаковку товарів, за необхідності перевірити або надати гарантії доставки товару до митного органу призначення. За порушення встановленого порядку переміщення товарів транзитом перевізник притягується до відповідальності в порядку, встановленому чинним законодавством України.

Додатки

Додаток № 1 до Технологічної схеми здійснення контролю за доставкою вантажів

№ з/п

Відправник (експортер) та його ідентифікаційний код                (графа 2 ВМД)

Експортна ВМД типу ЕК-10

Звернення субєкта ЗЕД до митниці відправлення (оформлення) з наданням аркушу ВМД типу                  ЕК-10

П.І.Б. особи, що отримала примірники ВМД

Підпис

Вх. №

Дата

Додаток № 2 до Технологічної

cхеми здійснення контролю

за доставкою вантажів 

                   ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

_____________________  МИТНИЦЯ

(назва митниці відправлення)

 Вих. № 41-09/  від 

 Митниця призначення 

 Начальнику ВКПТ

           На виконання вимог наказу  ДМСУ від 21.11.01 р. №755

 надсилаємо провізні документи згідно переліку:

 Провізні     Відривні корінці книжок МДП: ,

 документи 

Кількість аркушів 

 НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ КПТ 

 Виконавець 

тел. (0___) __-___-___

 Додаток № 3 до Технологічної

    схеми здійснення контролю

    за доставкою вантажів 

№ П/П

Найменування фірми

вантажовідправника

Найменування вантажу

Кількість

Вага

         

Форма журналу обліку повідомлень про транзитне переміщення (ПТП):

Митниця призначення

№ ПТП

Перевізник

Дата оформлення

Дата доставки

Додаток № 4 до Технологічної

cхеми  здійснення контролю

за доставкою вантажів 

 РЕЄСТР

 поштових відправлень, переданих відділом контролю

 за переміщенням товарів у відділ  організаційного та

 документального  забезпечення ___________________  

 митниці

 Вихідний номер документу Дата Митниця призначення

   /22-04     від 

                    Передав:

 Прийняв:

дата

Додаток № 5 до Технологічної

схеми здійснення контролю за

доставкою вантажів 

Форма реєстру передачi витягів ПП, ПД або ВТД по якім вантаж надійшов в зону діяльності _________________ митниці до відділу контролю за переміщенням товарів

N з/п

N витягу ПП (ПД або ВТД - вказується потрiбне)

Дата надходження вантажу

1

2

 3

 

 

 

 

 

 

 

Реєстр здав

                 

 

(пiдпис)

(прiзвище, iнiцiали)

Реєстр прийняв:

                                                             (пiдпис)                            (прiзвище, iнiцiали)

Додаток № 6 до Технологічної схеми здійснення контролю за доставкою вантажів

Тип ДКД

№№ ДКД, дата оформлення

Митниця відправлення

Дата надходження (пропуску) вантажу за МКУ

 

 

 

 

Додаток № 7 до Технологічної

схеми здійснення контролю

за доставкою вантажів 

Форма реєстру передачi витягів ПП, ПД або ВТД по якім вантаж направляється в зону діяльності  митниці призначення до відділу контролю за переміщенням товарів

N з/п

N витягу ПП (ПД або ВТД - вказується потрiбне)

Дата пропуску вантажу

1

2

 3

 

 

 

 

 

 

 

Реєстр здав

                 

 

(пiдпис)

(прiзвище, iнiцiали)

Реєстр прийняв:

                                                             (пiдпис)                            (прiзвище, ініціали)

ЛІТЕРАТУРА

  1.  Митний кодекс України: Науково – практичний коментар. А.Т. Комзюк та ін.. – К.: Всеукраїнська асоціація видавців «Правова єдність», 2008. – 757 с.
  2.  Закону України від 20.10.99 № 1172-ХІV “Про транзит вантажів ”
  3.  Постанова КМУ від 12.05.2004 №606  „ Про внесення змін до Положення про надання митним органам України фінансових гарантій щодо обов’язкової доставки товарів до митниць призначення ”.
  4.  Постанова КМУ від 29.06.1996 р. №700 „ Про Положення про надання митним органам України фінансових гарантій щодо обов’язкової доставки товарів до митниць призначення ”.
  5.  Наказ ДМСУ від 26.09.2007 р. №800 „Про митний контроль та митне оформлення товарів, які декларуються з поданням вантажної митної декларації та документів контролю за переміщенням товарів у електронному вигляді”.
  6.  Наказ ДМСУ від 17.04.2008 р. № 396 „Про затвердження Переліку товарів, до яких застосовуються заходи гарантування доставки при ввезенні на митну територію України”.
  7.  Наказ ДМСУ від 30.11.2006 №1071 „ Про затвердження Примірного положення про відділ контролю за переміщенням товарів регіональної митниці, митниці ”.
  8.   Наказ ДМСУ від 02.04.2009 №292 „  Про затвердження Положення про Управління контролю за переміщенням вантажів Державої митної служби ”.
  9.  Наказ ДМСУ від 03.08.2004 №564 „ Про затвердження Порядку здійснення контролю за доставкою в митниці призначення транзитних товарів, що переміщуються через територію України на умовах Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки міжнародного дорожнього перевезення ”.
  10.  Наказ ДМСУ від 08.12.98 № 771 “Про затвердження Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення ”
  11.  Наказ ДМСУ від 03.07.06р. № 551 „Про затвердження Порядку заповнення й використання попереднього повідомлення митного органу про намір увезти товари на митну територію України"
  12.  Наказ ДМСУ від 13.10.05 № 969 "Про затвердження Порядку здійснення контролю за доставкою в митниці призначення переміщуваних через митний кордон України товарів окремих видів"
  13.  Вентцель Е.С. Исследование операций. Задачи, принципы, методология. Учеб. Пос. для студ. ВТУЗов. – 2-е изд., стер. – М.: Высш. шк., 2001. – 208 с.
  14.  Давиденас В.. Развитие новой компьютеризированной системы поддержки упрощенных таможенных процедур в Украине: по материалам проекта NCTS [Текст] / Давиденас В., Алишкаускас В., Луговец В.. // Вісник АМСУ. – 2009. – № 1. – С. 167
  15.  Десятка перспективных технологий // PC Week Russian Edition. – 2007. –: http://www.pcweek.ru/
  16.  Литвинова, Н. RFID – будущее близко /Н. Литвинова // Эксперт Казахстан. – 2004. – с. 6-10.
  17.  Назаренко В.М., Назаренко К.С. Транспортное обеспечение внешнезкономической деятельности. - М.: Центр зкономики и маркетинга, 2000. -512 с.
  18.  Пасічник А.М., Сохацький А.В., Брюховецький О.В., Математичне моделювання і оптимізація функціонування митного пункту пропуску: - Вісник АМСУ, 2007 №3(35). С.80-89.
  19.  Пасічник А.М. Методи фінансового забезпечення заходів гарантування доставки при транзитних перевезеннях товарів /А.М. Пасічник, В.С. Мальнов// Вісник АМСУ, 2007. В.4 (36). С. 47-55.
  20.  Пасічник А.М. Удосконалення системи контролю та управління переміщенням транспортних засобів та вантажів /А.М. Пасічник, В.С. Мальнов, С.С. Кравчук // Вісник АМСУ, 2008. В.2 (38). С. 60-65.
  21.  Пасічник А.М. Удосконалення системи економічної безпеки держави при транзитному переміщенні товарів /А.М. Пасічник, В.С. Мальнов// Вісник АМСУ, 2009. В.1 (41). С. 48-56.
  22.  Пашко П.В. «Електронна митниця» - крок у майбутнє митного оформлення. - Інформаційно-аналітичний журнал «Митниця», 12(61), грудень 2009р. С 4-5.
  23.  Самойлова З.В. Окремі статистичні показники Держмитслужби України в історичному розрізі - Інформаційно-аналітичний журнал «Митниця», 6(55), червень 2009р. С 8-9.
  24.  Тези III Міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених "Митна політика та актуальні проблеми економічної безпеки України на сучасному етапі"// АМСУ. – 2010. – Том 2. – С. 64.
  25.  Харсун Л.Г. Інтеграція України в Європейську транспортну систему //Вісник КНУ ім. Т.Шевченка. – 2004. – №72. – С.50-52.
  26.  Україна в системі міжнародної безпеки. Під ред. О.С. Власюка. Монографія. - К.:2009. – 549 с.
  27.  Чувахин, Н. Цепочки поставок и информационные системы. [Электронный ресурс]/ Н. Чувахин. - Режим доступа: http://www.itk.ru/article/scm.shtml
  28.  http://www.rfid-news.ru/
  29.  http://ukrstat.kmu.gov.ua/

ЗМІСТ

Вступ

3

1. Порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення  

4

1.1. Нормативні положення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення

4

1.2. Основні положення розробки технологічних схем контролю за переміщенням товарів

14

2. Контроль переміщення товарів при їх вивезенні з митної території України

15

2.1. Організація контролю доставки товарів за ВМД в режимі “Експорт” в митниці відправлення

15

2.2. Контроль доставки товарів в пункти пропуску по ВМД в режимі “Експорт”

17

3. Контроль за переміщенням товарів, що ввозяться на митну території України

19

3.1. Контроль переміщення товарів з використанням попередніх повідомлень (ПП)

19

3.2. Контроль ввезення товарів на митну територію України за попередніми деклараціями (ПД)

25

3.3. Контроль ввезення товарів на митну територію України залізничним транспортом за ДКД ТР 80 ЗТ

33

4. Порядок підтвердження відомостей про фактичне вивезення товарів за межі митної території України

37

5. Контроль переміщення товарів транзитом через митну територію України

41

5.1. Загальні положення

41

5.2. Контроль доставки товарів, що переміщуються між митницями (митниця відправлення)

41

5.3. Контроль доставки товарів, що переміщуються між митницями (митниця призначення)

43

5.4.  Контроль доставки транзитних товарів у пункті пропуску митниці ввезення

45

5.5.  Контроль доставки транзитних переміщень товарів у пункті пропуску митниці виїзду

47

5.6.  Порядок оформлення транзитних переміщень товарів за процедурою МДП

50

5.7.  Контроль ввезення/вивезення транзитних товарів залізничним транспортом за накладною УМВС (СМГС) або накладною ЦІМ (СІМ)

53

6. Контроль переміщення товарів із застосуванням книжок МДП

57

6.1. Загальні положення

57

6.2. Контроль переміщення товарів між митницями із застосуванням книжки МДП

58

6.3. Контроль переміщення товарів із застосуванням книжки МДП в митниці відправлення

61

6.4. Підтвердження належного виконання операцій МДП користувачем книжки МДП

62

7. Контроль переміщення через митний кордон України товарів окремих видів

63

7.1. Загальні положення

63

7.2. Контроль доставки окремих видів товарів в митницю призначення

63

7.3. Контроль переміщення окремих видів товарів при надходженні у митницю призначення

64

8. Порядок контролю переміщення товарів у разі виходу з ладу Єдиної автоматизованої інформаційної системи

66

8.1. Загальні положення

66

8.2. Контроль переміщення товарів, що ввозяться на митну територію України

66

8.3. Контроль переміщення товарів, що вивозяться з митної території України

69

8.4. Контроль доставки товарів, що переміщуються транзитом через митну територію України

70

9. Порядок модифікації документів контролю за переміщенням товарів

72

9.1. Скасування інформації з контролю переміщення товарів та модифікації електронних копій ДКД

72

9.2. Корегування інформації з контролю переміщення товарів (зміна транспортних засобів, зміна терміну доставки)

73

9.3. Порядок анулювання попередніх декларацій (ПД)

76

9.4. Порядок анулювання попередніх повідомлень (ПП)

78

10. Заключні положення

80

11. Система гарантування доставки товарів Державної митної служби України

80

11.1. Заходи гарантування доставки товарів у митниці призначення

80

11.2. Напрямки удосконалення системи гарантування доставки товарів

87

12. Напрямки удосконалення системи контролю за переміщенням товарів

92

12.1. Система контролю за переміщенням товарів у розрізі впровадження “Електронної митниці”

92

12.2. Нова комп’ютеризована система Європейського Союзу: проблеми та перспективи для України

95

13. Сучасні технології в системі контролю за переміщенням вантажів

102

13.1. Технологія супутникового позиціонування

102

13.2. RFIDтехнологія

104

13.3. Застосування супутникових та RFIDтехнологій в системі контролю за переміщення товарів

111

13.4. Контроль за переміщенням товарів засобами супутникового зв’язку

115

Висновок

120

Додатки

121

Література

124




1. О координации деятельности правоохранительных органов по борьбе с преступностью которым утверждено Пол
2. Бактериальный вагиноз
3. Классификация кровотечений и первая медицинская помощь при них
4. Тема- Новинки приборов контроля и автоматизации
5. Переход Российских банков на международные правила ведения бухгалтерского учета и стандарты финансов
6. Анджелес Калифорния 40й президент США 1981 1989
7. Гельминтозные заболевания свиней
8. романский или европейский выделяются аериканский и перуанский культурно исторические типа.
9. писать красками изображать.
10. Решение задач по жилищному праву
11. Об утверждении Положения о порядке установления размеров и границ водоохранных зон и прибрежных полос водн
12. по теме- Клиникодиагностическая интерпретация лабораторных методов исследования органов пищев
13. Договор розничной купли-продажи
14. О национальном коммуникативном сознании
15. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні
16. Возрождая целостность обществознания. Современная западная социология (аналитический портрет)
17. на тему- Прессслужба и организация специальных событий
18. по теме Методы выравнивания рядов динамики Для выявлении тренда тенденции развития в ряд
19. Элементы ядерной физики.html
20. Гольдшмидт и Хаксли- концептуальные и экспериментальные параллели