Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема заняття- Суб~єкти трудових правовідносин

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Інструкційно – методична карта № 2

(навчальна практика із набуття первинних професійних умінь і навичок з дисципліни «Трудове право»)

Практичне заняття № 4 – 5 (4 години)

Самостійна робота  - 2 годин.

Тема заняття:  Суб’єкти трудових правовідносин. Колективний та трудовий договір – регулятор трудових відносин на підприємстві.

Зміст заняття: вирішення ситуацій щодо визначення суб’єктів трудових правовідносин, аналізу їх правового статусу та повноважень.  

Мета заняття:  

- навчальна - формування у студентів професійних навичок щодо визначення суб’єктів трудових правовідносин, аналізу їх правового статусу та повноважень;

- виховна  - сприяти правовій грамотності студентів та розвиненню поняття беззаперечного виконання вимог закону.

МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ:

1. Конституція України. Прийнята Верховною Радою 28 червня 1996 року // ВВР України.-1996.-№30.-Ст. 141.

2. Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. // ВВР України.-2003 р.- №18-22.-Ст. 144.

3. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р // ВВР України.-2003 р.- № 40-44.-Ст. 356.

4. Кодекс законів про працю України від 10.12.71//Бюлетень законодавства і юридичної практики України.-2004. -№ 1. -С. 11.

5. Закон України "Про колективні договори і угоди" № 3356-XII від 01.07.1993 // Голос України - 1993 -  07, 29.07.93 № 142.

6. Закон України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" № 1045-XIV від 15.09.1999//Урядовий кур'єр -  1999 - 10, 06.10.99 № 187.

7. Закон України " Про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності 22 червня 2012 року  № 5026-VI //Урядовий кур'єр - 2012 – 27 серпня.

8. Збірник опорних конспектів з “Трудового права та права соціального забезпечення”.

Ситуація 1.

Працівники приватного підприємства "Хімфармпродукт" на загальних зборах трудового колективу прийняли рішення про утворення профспілкової організації. Це рішення було прийнято простою більшістю голосів, про що було складено протокол загальних зборів. Головою профспілки було обрано інженера відділу охорони праці Петренка.

Після проведення зборів Голова новоствореної профспілки звернувся до головного бухгалтера підприємства з вимогою про стягнення із зарплати працівників - членів профспілки - 1 % в рахунок сплати членських внесків та з письмовою вимогою до власника підприємства про негайне припинення роботи у цеху № 2, оскільки умови праці на цій дільниці загрожують здоров'ю працівників.

Власник відмовився задовольнити вимоги.

Вам необхідно визначити :

1. Порядок легалізації  профспілки.

2. Які документи є юридичною підставою діяльності профспілок та їх об’єднань?

3. Визначте зміст цих документів.

4. Дайте правовий аналіз ситуації , визначте правомірність вимог Голови профспілкової організації та відмови власника їх виконувати.

Усі відповіді аргументувати з посиланням на норми законодавства.

Ситуація 2.

До юридичного відділу Федерації незалежних профспілок звернувся юрист однієї із галузевих профспілок із низкою запитань:

1.Чи мають право роботодавці  бути членами первинної профспілкової організації або виборного органу профспілкової організації?

2. Чи може бути утворена на одному і тому ж підприємстві профспілка пенсіонерів, жінок, а також така, члени якої працюють на різних підприємствах?

3. Чи не буде порушенням закону, якщо статутом профспілки буде передбачено, що профспілковим представником буде певна юридична особа, наприклад, адвокатська організація або окремий адвокат чи особа яка має юридичну освіту? Якщо це дозволяється, то якою має бути угода з таким представником і які умови винагороди за представницькі послуги?

Вам необхідно надайте юридичну консультацію. Усі відповіді аргументувати з посиланням на норми законодавства.

Ситуація 3.

На приватному підприємстві було утворено первинну профспілкову організацію, до складу якої увійшла переважна більшість працівників. На установчих зборах було обрано виборний орган профспілки - профком, голову профспілки, а також затверджено статут профспілки.

Голова профспілки звернувся до керівника підприємства із проханням узгодити форми та методи співпраці, надати окреме приміщення для профкому, забезпечити матеріальні і соціальні умови діяльності профспілки, щомісяця перераховувати на рахунок профспілки 0,3 % від витрат на оплату праці, а також підготувати йому протягом наступних трьох днів усю документацію про економічний стан підприємства, його фінансові активи і пасиви, боргові зобов'язання, мотивуючи це тим, що з моменту створення профспілки власник підприємства не може одноосібно приймати рішення про розвиток підприємства, це — компетенція виборного органу профспілки, а члени профкому надалі мають намір брати участь у виробленні стратегії підприємства, підготовці колективного договору та його підписанні, визначенні питань оплати праці, преміювання, заохочення працівників і притягнення їх до дисциплінарної і матеріальної відповідальності.

Вам необхідно проаналізувавши ситуацію визначити правомірність наведених вимог.

Усі відповіді аргументувати з посиланням на норми законодавства.

Ситуація 4.

Власник приватного агропромислового підприємства на виробничій нараді повідомив керівників структурних відділів, що збирається скорочувати виробництво: замість трьох цехів залишить лише один; скороченню також підлягає кількість відділів в управлінні підприємством: залишиться лише один — загальний відділ, який буде складатися з його заступника, бухгалтера і секретаря; працівники згаданих структурних одиниць підлягатимуть скороченню.

Власником було видано наказ про підготовку необхідної документації протягом 3 днів і в продовж наступного тижня провести скорочення працівників, на зауваження голови профспілки про те що, власник не має права проводити скорочення виробництва і звільняти працівників без згоди профспілки, власник повідомив що відповідно до ст.65 Господарського кодексу він має право одноосібно приймати рішення в даній сфері.

Вам необхідно проаналізувавши ситуацію визначити правомірність дій власника.

Усі відповіді аргументувати з посиланням на норми законодавства.

Ситуація 5.

На деревообробному комбінаті систематично затримувалася виплата заробітної плати працівникам. На загальних зборах працівників комбінату було прийнято рішення про проведення перевірки профкомом діяльності підприємства і випадків затримки виплати заробітної плати і отримання інформації про фінансовий стан і наявні фінансові кошти на рахунках підприємства в банківських установах, які обслуговують це підприємство, для з'ясування причини затримки виплати зарплати. Власник комбінату і банк відмовилися надати таку інформацію, пояснивши, що вона містить комерційну таємницю.

Вам необхідно проаналізувавши ситуацію визначити правомірність дій власника і банку.

Усі відповіді аргументувати з посиланням на норми законодавства.

Ситуація 6.

Група роботодавців підприємств легкої промисловості регіону вирішила утворити організацію роботодавців, у зв'язку з чим звернулися до Вас, як до юриста, за юридичною консультацією з таких питань:

1.Які вимоги встановлено у законодавстві щодо порядку утворення і легалізації організації роботодавців?

2.Які документи необхідно скласти для утворення і діяльності організації роботодавців та їх зміст?

3.Які повноваження має організації роботодавців?

4. Яким чином формується майно організації роботодавців?

Вам необхідно надати юридичну консультацію з цих питань. Усі відповіді аргументувати з посиланням на норми законодавства.

САМОСТІЙНА РОБОТА  (2 год.):

Ситуація 7.

Розробіть порівняльну таблицю повноважень та обов’язків профспілок і організації роботодавців,  з зазначенням статтей та нормативних актів, за такою формою:

№ з/п

Вид суб’єкта трудового права

Основні повноваження їх зміст

Основні обов’язки їх зміст




1. Чернышевский Николай Гаврилович
2. ГОМЕЛЬСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ МЕДИЦИНСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ Кафедра общественного здоровья и здравоохр
3. Показатели рентабельности работы предприятия, порядок их исчисления
4. Роль государства в повышении качества продукци
5. Дитяча ліга 2013 ~ 2014 року юнаки 1997 року та молодші група А.
6. Введение Во многих процессах производства получают или перерабатывают различные промышленные газы
7. Тема- Роль и значение трудов Бруно Кеплера Галилея Ньютона Выполнил-
8. Бюрократическая модель организации Методы управления
9. Курсовая работа- Административно-правовые методы государственного управления
10. Китай в III - VI веках
11. он Мурманская обл
12. Часть 1 Простое и веселое руководство для изучения Основатель В благода
13. Delphi программирование для всех!
14. Философия Норвегии
15. художественным выражением смятенного сознания немецкой интеллигенции в период I мировой войны и революцион
16. Гимназия Самопознание Национальный научнопрактический образовательнооздоровительный центр Бобек
17. Вариант 3 Темперамент при наличии которого нервные процесс
18. тема наук которые изучают различные аспекты хозяйственной экономической жизни общества
19. 1] Слово режиссер и слово мизансцена [1
20. окошки. 2. Поставьте знаки или ~