Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Робота з електронними книгами в мережі Інтернет Мета- ознайомитися з поняттям електронної книги; навч

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Лабораторна робота №3

Тема: Робота з електронними книгами в мережі Інтернет

Мета: ознайомитися з поняттям електронної книги; навчитися отримувати електронні копії книг, статей  та інших документів, використовуючи підключення до Інтернет та програмне забезпечення для перегляду електронних книг.

Обладнання: персональний комп’ютер підключений до мережі Інтернет

Завдання

  1.  Створити на доступному логічному диску папку із своїм прізвищем.
  2.  Запустити програму браузер. Відкрити в одному з вкладок пошукову систему  Google
  3.  Використовуючи процедуру розширеного пошуку відобразити посилання на електронні книги, статті з історії психології для студентів вищих навчальних закладів (формат файлу *.pdf) за останні чотири роки.

Назва

Кількість сторінок

Розмір документу в байтах

1

Основи загальної психології

578

5336064

2

Пойми себя и других

159

111616

3

Ваша пам`ять

315

774685

  1.  

Використовуючи результати пошуку завантажити  декілька (2-3) підручників та заповнити таблицю.

  1.  Використовуючи мережу Інтернет та сайт http://psylesson.ru знайти та оформити у вигляді текстового документу матеріал на теми "Як навчитися спілкуватися краще"; "Види спілкування та ситуації їх використання".
  2.  З допомогою сайту http://nesterova.on.ufanet.ru підготовити документ -  інструкцію проведення тестування на тему "Дослідження концентрації уваги".
  3.  Використовуючи сайт http://www.biografguru.ruотримати інформацію про життя та творчість видатного психолога Л.С. Виготського та оформити у вигляді  документу Word
  4.  Завантажити в свою папку у вигляді файлу відомий твір американського психолога Леонарда Бернстайна.
  5.  Завантажити в свою папку в електронному вигляді дві книги. Нижче  подана інформація про книги:
  6.  Назва книги  "Социальная педагогика",  прізвище автора починається на "Мар"
  7.  Назва книги точно невідома, орієнтовно "психологія підлітків", автор Ципоркіна І.В. та ін.., книга можливо російською мовою.
  8.  Використовуючи сторінку http://marks.on.ufanet.ru/PSYHELP.HTM оформіть у вигляді текстового файлу пам’тку батькам як вберегти дітей від наркотиків.
  9.  Показати результати роботи викладачу та дати відповіді на контрольні запитання.

Теоретичні відомості

Електронна книга (англ. e-book, e-text) — версія книги в електронному (цифровому) вигляді. Такі книжки можна читати за допомогою комп'ютерів, мобільних телефонів чи спеціалізованих пристроїв.

Одним із технічних споживачів електронних книг є Електронна бібліотека, яка надає користувачу (в основному Інтернету) екземпляр даної книги у певному форматі. Основні формати електронних книг наступні.

  •  Формат TXT. Текстовий файл — форма представлення послідовності символів в комп`ютері, в строгому сенсі цього терміну відповідає MIME-типу. (Примітка: MIME - Multipurpose Internet Mail Extensions, Багатоцільове Розширення Пошти Інтернету — стандарт, який описує передачу різних типів даних по електронній пошті, або специфікація для форматування не-текстових (не-ASCII) повідомлень, щоб їх можна було пересилати по Internet.) Кожен символ з використовуваного набору символів кодується в виді одного байта, а інколи в виді послідовності підряд двох, трьох і т. д. байтів.
  •  Формат RTF. Даний формат було визначено фірмою Microsoft як стандартний формат для обміну текстовими документами. По призначенню цей формат схожий на SYLK-формат для електронних таблиць. RTF підтримується багатьма продуктами фірми Microsoft. Так, наприклад, починаючи з версії 2.0, його введено в Windows в якості Clipboard-формату, завдячуючи чому можливий обмін даними між різними прикладними програмами Windows. Окрім того, RTF-формат підтримується програмами WORD для Macintosh, починаючи з версії 3.X, і WORD для PC, починаючи з версії 4. X.
  •  Формат PDF. PDF (абревіатура від англ. Portable Document Format, у них вимовляється пі-ді-еф) — розроблений фірмою Adobe Systems з використанням ряду можливостей мови PostScript, як незалежної від платформи формат представлення в електронному виді поліграфічної продукції, різної електронної документації (в тому числі електронні книги) та презентацій. Для перегляду можна використовувати офіційну безкоштовну програму Acrobat Reader, а також програми сторонніх розробників. Зазвичай PDF-файл має розширення .PDF.
  •  Формат CHM. HTMLHelp (Microsoft Compressed HTML Help, .CHM) — формат файлів контекстної довідки, розроблений компанією «Майкрософт» і випущений в 1997 році в якості заміни формату WinHelp. Містить в собі набір HTML-сторінок, може також включати в себе зміст з посиланнями на сторінки, предметний вказівник, а також базу для повнотекстового пошуку по вмісту сторінок. Всі вхідні в .CHM файли стиснуті алгоритмом LZX. Для перегляду .CHM-файлів використовується стандартний засіб перегляду, вбудоване у всі версії Windows, починаючи з Windows 98. Окрім того, існує ряд сторонніх програм-перегляду. Для створення .CHM-файлів «Майкрософт» надає безкоштовний засіб HTML Help Workshop.
  •  Формат DJVU. Це спеціальна технологія, яка дозволяє стиснути зображення з втратами.  Djvu в основному використовується для збереження відсканованих книг і журналів. Djvu дозволяє зберігати ту інформацію, яку важко розпізнати при скануванні, наприклад формули. По суті ми передаємо документ «як є». Для перегляду файлів формату *.djvu необхідне спеціальне програмне забезпечення, наприклад програма WinDjView-0.4.3.exe.

Завантаження  файлів

Файли з мережі Інтернет можна скачати декількома шляхами:

  1.  З допомогою сервісів мережі Інтернет (сайтів, файлообмінних серверів, електронної пошти).
  2.  Через систему торрент-файлів (Download Master, µTorrent)

Скачування засобами браузера

Для скачування файлу з вікна браузера необхідно:

  1.  Натиснути праву кнопку миші на посиланні, яке прикріплено до файлу та вибрати команду Сохранить по ссылке как …

  1.  В наступному вікні вказати місце збереження файлу та натиснути кнопку Сохранить.
  2.  Починаючи з цього моменту браузер починає завантаження файлу. Переглянути процедуру завантаження можна в окремому вікні Загрузка. Якщо це вікно закрили, то відновити можна з допомогою комбінації клавіш Ctrl+J.

  1.  Якщо закачування файлу припинилось в результаті  переривання зв’язку, браузер дозволяє продовжити закачування. Для цього необхідно у вікні Загрузка виділити рядок з файлом та натиснути кнопку Возобновить.
  2.  Дану дію можна виконати тільки в тому випадку, коли сайт з якого закачується файл підтримує процедуру докачування. Якщо ні – а це доволі часто трапляється, закачування на цьому припиняється і необхідно процедуру закачування повторити спочатку.

Закачування через файлообмінні сервера

Файлообмінник, файлхостінг або файловий хостінг — сервіс, що надає користувачеві місце під його файли і цілодобовий доступ до них через web, як правило по протоколу http. Такий сервіс дозволяє зручно «обмінюватися» файлами. На спеціальній сторінці файлообмінника (найчастіше на головній) користувач завантажує файл на сервер файлообмінника, а файлообмінник віддає користувачеві постійне посилання, яке він може розсилати по e-mail, публікувати в блогах, на форумах.. Перейшовши по такому посиланню будь-який інший користувач може викачати вихідний файл.  Серед файлообмінників виділяють наступні:

LetItBit                DepositFiles           TurboBit       UploadBox         Rapidshare

Контрольні запитання:

  1.  Що являє собою електронна книга ? __________________________________________________________________________
  2.  Які на Вашу думку переваги електронного варіанту книги від друкованої ? __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
  3.  Під час пошуку інформації, частина гіперпосилань в пошуковій системі оформлюються у вигляді електронних документів. Як саме ? __________________________________________________________________________
    __________________________________________________________________________
  4.  Яке програмне забезпечення необхідно для перегляду файлу в форматі *.pdf ?

__________________________________________________________________________

  1.  Як визначити розмір книги в електронному вигляді перед завантаженням ? _____________________________________________________________________
    _____________________________________________________________________
  2.  Що являє собою файлообмінний сервер ?

___________________________________________________________________________

  1.  Як записати документ у вигляді  файлу на диск комп’ютера використовуючи посилання у вікні браузера  ? ___________________________________________

__________________________________________________________

  1.  Текстовий документ створювався засобами Microsoft Word 2007. Як переглянути даний документ в програмі Microsoft Word 2003 ?

_________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________




1. на тему- Изменение трудового договора Проверил- Док
2. з курсу ldquo;Основи екологіїrdquo; для студентів нехімічних спеціальностей усіх форм навчання
3. Понятие биоэлектрического образа движения
4. EnCiel 1 Mircle Lncome rcenCiel 2
5. тема человеческих общественных отношений- ребенок также овладевает в ней действиями с предметами в том чис
6. Курсовая работа- Ирано-Иракская война 19801988 годов
7. а та наймолодшим обраним на цю посаду
8. Введение Рассказ о новейших победах медицины XX века задача трудная потому что современная медицина си
9. веках от РХ и затянувшийся вплоть до середины 19 века
10. Состав мембран
11. Территориальные споры
12. теория Что такое гештальттеория и каковы ее задачи Гештальттеория стала результатом перекрестных иссл
13. паро или пылевоздушного облака а также тепловое излучение пожаров
14. Определение роли и места PR технологии в режиссуре театрализованного представления и праздника
15. прогноз от греческого прогнозис означает предвидение предсказание.html
16. Несостоятельность (банкротство) кредитной организации.html
17. Тема роботи- Табличний процесор MS Excel.
18. Вопрос о времени рождества и смерти Христа
19. Вступление Хвала Аллаху Господу миров Мир и благословение Пророку Мухаммаду его семье сподвижникам и тем
20. Scanning tunneling microscopy a natural for electrochemistry