Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема - Перенесення проектів землеустрою в натуру

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Лекція  № 10.1.

Тема :  Перенесення  проектів  землеустрою  в  натуру.

План  лекції

  1.  Склад  геодезичних  робіт  по  перенесенню  проектів у натуру.
  2.  Умови вибору способів перенесення проектів у натуру.
  3.  Способи  перенесення  проектів  землеустрою  в  натуру.
  4.  Підготовчі роботи по перенесенню проектів у натуру.

Література

Л -1

Л -2

1. Склад  геодезичних  робіт  по  перенесенню  проектів у натуру.

Перенесення проекту  землеустрою в натуру полягає в прокладанні  і закріпленні на місцевості границь ділянок, які запроектовані на плані. Для перенесення проекту в натуру вибирають найбільш  прості методи, які  не потребують значних витрат часу та  інших витрат на виконання цього виду робіт і в той же час забезпечують точність. Технічно перенесення проекту в натуру являє собою дію, обернену до зйомки: в процесі зйомки і складанні плану контури угідь і і ділянок місцевості наносять на план, при перенесенні ж проекту в натуру границі ділянок з плану переносять на місцевість. Виходячи з цього, точність перенесення проекту в натуру можна прирівняти до точності зйомки.

При цьому на точність впливатиме по яким даним буде здійснюватись перенесення в натуру.

Якщо перенесення проекту в натуру виконуватиметься по геодезичним даним (величинам кутів і довжинам ліній), які ми отримуємо шляхом вирахувань при проектуванні аналітичним методом, то на точність перенесених в натуру ділянок будуть мати вплив тільки помилки польових вимірів.

Якщо ж перенесення проекту в натуру виконуватиметься по даним, які визначаються графічним методом по плану (після графічного або механічного проектування), то на точність перенесених в натуру ділянок крім польових вимірів будуть впливати і помилки графічного визначення величин кутів і довжин ліній по плану.

Від перенесення проекту в натуру, як завершальної стадії землевпорядних робіт, в значній мірі залежить точність розташування на місцевості ділянок, паралельність або перпендикулярність їх сторін, розходження дійсних площ ділянок на місцевості з площами, що вказані в експлікаціях.

Три геодезичні процеси: зйомка, проектування і перенесення проекту в натуру повинні виконуватись по точності узгоджено. При допущеній неточності в одному з процесів неможна  досягнути необхідної точності по проекту в цілому.

2. Умови вибору способів перенесення проектів у натуру.

Застосування методів перенесення в натуру можливе для будь-якого проекту землеустрою і на матеріалі будь-якого виду зйомки.

Однак доцільність застосування того чи іншого методу залежить від:

  1.  технічних вимог до паралельності і перпендикулярності сторін запроектованих ділянок;
  2.  способу проектування, який застосовувався при складанні проекту землеустрою;
  3.  топографічних умов місцевості (рівнинна, з чітко вираженим рельєфом, відкрита, закрита);
  4.  виду проектних ліній (прямі або ламані проектні лінії);
  5.  виду планово-картографічного матеріалу, який використовувався при проектуванні (плани теодолітної, мензульної  зйомки, аерофотозйомки і інші).

В залежності від цих умов перенесення проекту в натуру в межах одного землекористування може бути виконано різними способами.

3. Способи  перенесення  проектів  землеустрою  в  натуру.

Перенесення проекту в натуру виконується наступними способами:

  1.  спосіб лінійних промірів – мірним приладом (мірна стрічка, далекомірами);
  2.  кутомірний спосіб – теодолітом з мірним приладом, світлодалекоміром;
  3.  графічний  спосіб – мензулою;
  4.  із застосуванням сучасної вимірювальної техніки – електронні тахеометри;
  5.  за  матеріалами  аерофотознімання.

В залежності від цих умов об’єкти (елементи) проектів землеустрою сільськогосподарських підприємств в окремих частинах землекористування можуть бути перенесені в натуру різними способами.

Для перенесення проекту в натуру вибирають найбільш прості способи, які не потребують значних витрат часу, робочої сили та інших витрат на виконання цього виду робіт і в той же час забезпечують точність, яка задовольняє економічні і технічні вимоги.

При цьому на точність впливатиме по яким даним буде здійснюватись перенесення в натуру.

Якщо перенесення проекту в натуру виконуватиметься по геодезичним даним (величинам кутів і довжинам ліній), які ми отримуємо шляхом вирахувань при проектуванні аналітичним методом, то на точність перенесених в натуру ділянок будуть мати вплив тільки помилки польових вимірів.

Якщо ж перенесення проекту в натуру виконуватиметься по даним, які визначаються графічним методом по плану (після графічного або механічного проектування), то на точність перенесених в натуру ділянок крім польових вимірів будуть впливати і помилки графічного визначення величин кутів і довжин ліній по плану.

При  перенесенні  проектів  в  натуру  застосовують  сучасну  вимірювальну  техніку, що  сприяє  підвищенню  продуктивності  праці  при  виконанні  робіт.

Перенесення проекту в натуру способом лінійних промірів  передбачають  за  умов  відкритої  місцевості  зі  спокійним  рельєфом, де  є  достатня  кількість  опорних  точок, а  також  контурних  точок  ситуації  місцевості, які  позначені  на  плані  та  чітко  розпізнаються  на  місцевості.

Перенесення проекту в натуру кутомірним  способом передбачають  за  умов  закритої  місцевості  (ліс, чагарник, пагорби і т. ін.), коли  проектними  межами  є  ламані  лінії, а  точки  ситуації  місцевості  не  можуть  служити  надійною  опорою  і  ускладнено  провішування  ліній  на  великі  відстані.

Перенесення проекту в натуру графічним  способом передбачають  коли  не  потрібна  паралельність  і  перпендикулярність  сторін  запроектованих  ділянок, при  наявності  планово-картографічного  матеріалу  на  твердій  (жорсткій)  основі, в умовах  сприятливої  погоди  і  при  недоцільності  застосування  інших  методів.

Передбачені  методи  перенесення  проекту  в  натуру  повинні  відповідати  способам  знімальних  і  проектних  робіт. Не  можна  переносити  в  натуру  від  контурів  ситуації  проект, складений  аналітичним  способом, але  немає  необхідності  прокладати  теодолітний  хід  для  визначення  меж  між  ділянками  неправильної  конфігурації,  в  яких  внаслідок  існуючої  криволінійності контура  відсутні  прямі  кути  та  сторони  між  собою  непаралельні. В цьому  випадку  застосовується  спосіб  визначення  меж  ділянок  промірами  від  чітко  виражених  контурів  ситуації: доріг, промоїн, ріллі та ін.

Перенесення проекту в натуру мірним приладом.

Даному методу слід завжди віддавати перевагу перед іншими методами, особливо в тих випадках, коли:

  •  місцевість відкрита, тобто прокладанню проектної лінії на місцевості не перешкоджають насадження дерев, будівлі, рельєф;
  •  положення кінців проектних ліній визначається проміром між точками, які позначені на плані і точно визначаються в натурі (знаки, стовпи, вершини кутів поворотів чітко виражених  контурів ситуації).

Якщо  проектування виконувалось аналітичним  або графічним  методом, коли в процесі проектування вираховувались довжини промірів, то в якості опори при перенесенні проекту використовуються точки раніше прокладених теодолітних ходів.

При проектуванні планіметром в поєднанні з графічним методом в якості опори для перенесення проекту в натуру можуть бути використані прямі лінії контурів орних земель, прямі дороги, вершини кутів поворотів чітко виражених контурів ситуації місцевості величиною не менш 40° і не більше 140°.  Такі кути переважають на планах аерофотозйомки і в меншій мірі – на планах мензульної та теодолітної зйомки.

Перенесення проекту в натуру теодолітом і мірним приладом.

Даний метод використовують коли:

  •   місцевість закрита (заселена, заросла кущами, деревами, забудована, або горбиста), тобто закрита видимість в потрібних напрямках, що не дозволяє здійснити перенесення проекту тільки способом промірів;
  •   проектні границі представляють собою ламані лінії і при їх прокладанні виникає необхідність будувати кути;
  •   точки ситуації не можуть служити надійною опорою для перенесення проекту в натуру, і виникає необхідність визначати положення точки шляхом побудови кутів і промірів ліній від точок і ліній теодолітних ходів і пунктів геодезичної мережі.

Перенесення проекту в натуру мензулою.

Даний метод доцільно виконують в суху погоду і при наявності плану мензульної зйомки або аерофотозйомки переважно на твердій основі (картон, фанера, целулоїд, алюміній і т.п.), якщо:

  •   проектування виконувалося механічним способом (планіметром), або механічним  в поєднані з графічним способом;
  •   не вимагається строга паралельність і перпендикулярність сторін ділянки, як, наприклад, угідь сінокосів і пасовищ;
  •   точки ситуації не можуть служити надійною опорою для перенесення проекту в натуру і виникає необхідність визначати положення точки шляхом побудови напрямку і проміру лінії;
  •   по границям землекористування і всередині нього відсутні теодолітні ходи, існуюча тригонометрична сітка рідка, а застосування теодоліту нераціональне.

Способи і прийоми перенесення проекту в натуру відповідають способам зйомочних і проектних робіт: забороняється переносити в натуру від контурів ситуації проект, складений аналітичним способом, але не має необхідності прокладати теодолітний хід для визначення границь між ділянками неправильної конфігурації, в яких внаслідок існуючої порізаності і криволінійності контуру відсутні прямі кути і сторони між собою непаралельні.

В цьому випадку можна застосувати спосіб визначення границь ділянки промірами від чітко виражених контурів  ситуації місцевості: доріг, промоїн, кутів угідь і інше.

Особливості перенесення проекту в натуру

за матеріалами аерофотозйомки.

Якщо проектування ділянок здійснювалося аналітичним способом, то вибір способу перенесення в натуру не залежить від виду зйомки, після проведення якої отримано плановий матеріал. Якщо ж проектування здійснювалося механічним чи графічним способом, то в якості опори при перенесені проекта часто використовують ситуаційні точки і контури, які можна розпізнати на місцевості.

В цьому відношенні матеріали аерофотозйомки мають велику перевагу перед планами наземних  зйомок, так як аерофотоматеріали насичені зображенням елементів місцевості.

Вони дають можливість скоротити число вимірів мірними приладами при перенесені проектів в натуру, застосовувати ці прилади тільки для вимірювань коротких відстаней, тому що опорними точками являються такі об’єкти місцевості, які чітко можна розпізнати на місцевості.

При перенесені  необхідно прагнути до максимального скорочення числа вимірів і зменшення довжин промірів, що досягається правильним читанням аерофотознімків і вибором найближчого розпізнавального знаку для опори, розпізнання якого не підлягає сумніву.

При такому способі широко використовуються прямі лінії контурів угідь, доріг, канав,  будівлі, огорожі, перетин доріг і стежок, повороти канав, люки, стовпи та ін., які можливо чітко розпізнати на аерофотоматеріалах.

Для підвищення точності при проведенні підготовчих робіт, проектуванні і перенесенні проекту в натуру використовують закріплені на місцевості опознаки.

Точність перенесення проекту в натуру за аерофотоматеріалами приблизно така ж , як і за планами наземної зйомки.




1. НА ТЕМУ- ИНФЛЯЦИЯ
2. тематикалы~ моделдеу ж~не есептеу экспериментті ~олданып санды~ шешуді~ ~дістеріні~ идеясын дамытады
3. тематические модели
4. Высшее психологическое образование ISBN 5929200556 Содержание учебного пособия базируется на микросоциа
5. ОДЕСЬКА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ Факультет соціальноправовий Кафедра трудового права та права соціальног.html
6. Курсовая работа- Лестничный принцип организации власти в древнерусском государстве
7. в образах является воображением Все формы воображения можно подразделить на две большие группы- 1
8. НА ТЕМУ- ПРОБЛЕМА ВЫБОРА СРЕДНЕЙ Выполнил студент Кириллов М
9. эту роскошь может себе позволить только беспечная молодость
10. реферата Даница Селескович начала разрабатывать интерпретативную теорию перевода с 1968 года
11. реферата Введение Трение Трение покоя скольжения Трение качения Сопротивление сре
12. Большой Андрей Васильевич
13. I. КАРТА ОБЕСПЕЧЕННОСТИ СТУДЕНТОВ УЧЕБНОЙ И МЕТОДИЧЕСКОЙ ЛИТЕРАТУРОЙ.
14. Синяя птица Музыка 1
15. Преступления против половой неприкосновенности и половой свободы личности
16. СИБИРСКИЙ ФЕДЕРАЛЬНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ Кафедра Экономика и управление И
17. Літературознавчі погляди КГ Юнга
18. 999 В текст внесенная поправка лист Госстроя Украины от 15 марта 2002 года 4-299
19. Кометы и метеорные потоки
20. Место и роль правового воспитания