Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Пол

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

МІНІСТЕРСТВО  ОХОРОНИ  ЗДОРОВ'Я  УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА  МЕДИЧНА  СТОМАТОЛОГІЧНА  АКАДЕМІЯ

ЖУКОВ  Костянтин  Вікторович

УДК  616.314-77:615.451

КЛІНІКО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ  ОБГРУНТУВАННЯ  МЕТОДУ

ПІДВИЩЕННЯ  БІОЛОГІЧНОЇ  ІНДИФЕРЕНТНОСТІ  ЗНІМНИХ

ПЛАСТИНКОВИХ  ПРОТЕЗІВ

14.01.22 - стоматологія

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття  наукового  ступеня

кандидата медичних наук

Полтава – 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківській медичній академії післядипломної освіти МОЗ України (ректор – доктор медичних наук, професор Хвісюк М.І.).

Науковий керівник – доктор медичних наук,  професор  Гризодуб  Василь

                                  Іванович, Харківська медична академія післядипломної

                                  освіти, завідувач кафедри ортопедичної стоматології та

                                  ортодонтії.

Офіційні опоненти:

доктор медичних наук, доцент Нідзельський Михайло Якович, Українська медична стоматологічна академія, завідувач кафедри удосконалення лікарів-стоматологів ортопедів та ортодонтів;

доктор медичних наук, професор Сисоєв Микола Петрович, Кримський державний медичний університет ім. С.І. Георгієвського, завідувач кафедри стоматології факультету підвищення освіти.

Провідна установа:    Київська    медична    академія    післядипломної    освіти

                     ім. П.Л. Шупика МОЗ України, кафедра ортопедичної стоматології

Захист відбудеться "28" березня 2001 р. о 1330 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 44.601.01 при Українській медичній стоматологічній академії за адресою: 36024, м. Полтава, вул. Шевченка, 23.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці академії за адресою: 36024, м. Полтава, вул. Шевченка, 23.

Автореферат розісланий "26" лютого 2001 р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради, к. мед. н., доцент                                            Петрушанко Т.О.

ЗАГАЛЬНА  ХАРАКТЕРИСТИКА  РОБОТИ

Актуальність теми. Однією з найважливіших соціальних задач є охорона і зміцнення здоров'я людей. У сучасному світі спостерігається тенденція старіння населення, що збільшує загальний ріст захворюваності. Це положення повною мірою відноситься і до погіршення стану стоматологічного статусу населення, що, у свою чергу, приводить до росту числа пацієнтів, які мають дефекти зубних рядів і потребують протезування знімними протезами (Э. Ленц, 1990; В.А. Лабунец, 1999).

Внаслідок недостатньої біологічної індиферентності акрилових знімних пластинкових протезів на фоні їхнього широкого застосування спостерігається значна кількість ускладнень з боку тканин протезного ложа й організму в цілому (А.В. Павленко, 1989; М.М. Рожко, 1993; Н.П. Сисоев, 1994; С.И. Жадько, 1996). При цьому мають місце функціональні і морфологічні зміни слизової оболонки порожнини рота. Порушується терморегуляція тканин протезного ложа, змінюється склад мікрофлори порожнини рота у бік переваги патогенних мікроорганізмів (С.Е. Желудев, 1990; П.І. Данилов, 1991; С.И. Козицина, 1991; Т.А. Палков, 2000).

У зв'язку з чисельністю етіологічних чинників, що викликають такі реакції на акрилати, і з недостатнім рівнем знань цього явища виник термін “несприйняття до акрилових пластмас” (Л.Д. Гожая, 1988, С.И. Козицина, 1991), але більшість авторів дотримуються думки про необхідність використання терміну “протезний стоматит” (А.В. Павленко, 1989; Я.В. Заблоцький, 1990; М.М. Рожко, 1993; Н.П. Сисоев, 1994).

Основну етіологічну роль у появі протезних стоматитів відіграє токсична дія залишкового мономера, який в нетоксичних дозах приводить до сенсибілізації організму людини.

Запропоновано ряд методів, спрямованих на зниження виходу залишкового мономера в порожнину рота і підвищення біологічної індиферентності протезів з акрилових пластмас (Х.Р. Джалилов,1986; А.В. Павленко, 1989; С.Е. Желудев, 1990; М. Темирбаев, 1990; Я.В. Заблоцький, 1990; П.І. Данилов, 1991; М.М. Рожко, 1993). Однак ці способи з різних причин не знайшли досить широкого застосування в практичній медицині і не завжди наближалися до комплексного рішення проблеми.

Все це визначило актуальність пошуку та розробки нового методу підвищення біологічної індиферентності знімних протезів.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота є фрагментом комплексної науково-дослідної теми: “Підвищення якості полімерних конструкційних матеріалів та біологічної індиферентності стоматологічних протезів та апаратів” (№ держреєстрації 0198U002287) кафедри ортопедичної стоматології та ортодонтії Харківської медичної академії післядипломної освіти. Автор є безпосереднім виконавцем зазначеного фрагменту наукових досліджень.

Мета дослідження - клініко-експериментальне обгрунтування застосування феракрила для підвищення біологічної індиферентності знімних пластинкових протезів.

Для досягнення мети були поставлені такі задачі:

1. Вивчити властивості покриття з феракрила і вплив покриття на фізико-механічні властивості базисних акрилових пластмас.

2. Дослідити вплив покриття на вихід залишкового мономера - метилметакрилата з базисних пластмас.

3. Провести експериментальну токсикологічну, алергологічну, мікробіологічну оцінку дії феракрила, нанесеного на акрилові пластмаси.

4. Вивчити стан місцевого імунітету порожнини рота, алергологічного та мікробіологічного статусу пацієнтів, що користуються знімними пластинковими протезами.

5. Вивчити в клінічних умовах ефективність застосування покриття з феракрила: вплив на стан місцевого імунітету, сенсибілізацію і мікрофлору порожнини рота.

Об'єкт дослідження. Біологічна індиферентність знімних пластинкових протезів.

Предмет дослідження. Застосування феракрила як покриття знімних пластинкових протезів з акрилових пластмас.

Методи досліджень. Властивості покриття і фізико-механічні властивості пластмас, покритих феракрилом, вивчали методами, регламентованими ГОСТ 15140-78, ГОСТ 14359-69, ГОСТ 12423-66, вихід мономеру методом тонкошарової газової хроматографії. Токсичну дію пластмас, покритих феракрилом, вивчали шляхом порівняння результатів патоморфологічних досліджень у контрольних і дослідних групах тварин. Рівень сенсибілізації до акрилових пластмас із покриттям і без нього в експерименті та у клінічних дослідженнях визначали in vitro за допомогою реакції специфічної агломерації лейкоцитів, реакції специфічного лізису лейкоцитів, реакції гальмування міграції лейкоцитів. Для вивчення антимікробної дії феракрила використовували метод серійних розведень у рідких середовищах і метод дифузії в агар, для вивчення мікрофлори порожнини рота пацієнтів, що користуються знімними протезами, - мікроскопію та культуральный метод. Для візуальної оцінки запалення слизової оболонки протезного ложа застосовували пробу Шиллера-Писарева в модифікації Э.С. Каливраджиян.

Наукова новизна отриманих результатів. Вперше вивчені властивості феракрила, як покриття знімних пластинкових протезів, його вплив на фізико-механічні властивості базисних пластмас і вихід залишкового мономера з них.

Вперше дана комплексна оцінка алергологічного статусу хворих і місцевого імунітету порожнини рота як до протезування, так і в різні терміни після початку користування знімними пластинковими протезами без застосування феракрила і з покриттям із феракрила.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблено метод профілактики ускладнень, які виникають при користуванні акриловими протезами, що підвищує біологічну індиферентність знімних пластинкових протезів і відрізняється від відомих комплексністю рішення проблеми, простотою виконання, доступністю. Результати впроваджені в клінічну практику відділень ортопедичної стоматології Харківської і Полтавської обласних стоматологічних поліклінік, у навчальний процес кафедр ортопедичної стоматології й ортодонтії ХМАПО, ортопедичної стоматології Харківського медичного університету, ортопедичної стоматології та імплантології УМСА.

Особистий внесок здобувача. Особисто автором проведено інформаційний та патентний пошук, аналіз наукової літератури. Автором самостійно обстежено 150 хворих, з них 110 особам проведено протезування. Здобувач освоїв лабораторні методи досліджень, провів аналіз та статистичну обробку отриманих результатів. Усі розділи і висновки дисертації написані самостійно автором.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації були викладені в доповідях і під час обговорення на науково-практичних конференціях: “Актуальні питання ортопедичної стоматології” (м. Полтава, 1996 р.), “Актуальні питання теоретичної та клінічної медицини на сучасному рівні” (м. Полтава, 1996 р.), регіональних конференціях (м. Харків, 1997 – 1998 р.), на четвертому Європейському фармацевтичному конгресі (м. Мілан, 1998 р.), конференціях “Теорія і практика створення лікарських препаратів” (м. Харків, 1998 р.),  “Медицина  на межі століть: відкриття та перспективи” (м. Харків, 1999 р.), “Нові методики та технології в ортопедичній стоматології” (м. Львів, 1999 р.), “Актуальні питання ортопедичної стоматології та ортодонтії” (м. Полтава, 2000 р.).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 13 друкованих робіт, у тому числі 4 у журналах, ліцензованих ВАК України. Отримано позитивне рішення про видачу деклараційного патенту на винахід.

Структура й обсяг роботи. Дисертація викладена на 141 сторінці машинописного тексту, складається із переліку умовних скорочень, вступу, огляду літератури і трьох розділів власних досліджень, заключення, висновків, практичних рекомендацій, списку використаної літератури, що містить 188 робіт вітчизняних і закордонних авторів. Текст ілюстрований 25 таблицями і 13 малюнками.

ОСНОВНИЙ  ЗМІСТ  РОБОТИ

Матеріали і методи дослідження. Властивості феракрила як покриття і його вплив на фізико-механічні властивості базисних акрилових пластмас досліджували методами, регламентованими ГОСТ 15140-78, ГОСТ 14359-69, ГОСТ 12423-66, ГОСТ4647-80, ГОСТ 4648-71, ГОСТ 4651-82, ГОСТ 11262-80, ГОСТ 4670-91, ГОСТ 15139-79, ГОСТ 18616-80, ГОСТ 4650-80 на зразках базисних пластмас Фторакс і Протакрил-М з покриттям із феракрилу та без покриття (по 30 штук на кожний параметр), вихід залишкового мономера методом тонкошарової газової хроматографії на хроматографі ЛХМ – 80.

Місцеву токсичну дію вивчали шляхом порівняння результатів патоморфологічного дослідження тканин, що оточували імплантати з Фторакса і Протакрила-М із покриттям і без покриття феракрилом, на 36 білих щурах. Тварини були розділені на 4 групи по 9 у кожній. Тварини 1 і 2 групи були контролем. Їм імплантували, відповідно, зразки з Фторакса і Протакрила-М без покриття. Тваринам 3 і 4 групи імплантували зразки, покриті феракрилом, відповідно, із Фторакса і Протакрила-М.

Загальну токсичну дію вивчали на 27 білих щурах шляхом додавання в їжу подрібнених пластмас Фторакс і Протакрил-М, покритих феракрилом. Тварини першої групи добавок у їжу не отримували. Тваринам другої та третьої груп два рази в день додавали подрібнені пластмаси, покриті феракрилом, відповідно Фторакс і Протакрил-М. Порівнювали результати патоморфологічного дослідження внутрішніх органів, морфологічного складу крові, вміст загального білка і білкових фракцій у крові через 15, 30 і 45 днів. Забій проводили поетапно по 3 особини з кожної групи в ті ж терміни. Для патоморфологічних досліджень використовували органи, що представляють основні фізіологічні системи.

Для вивчення сенсибілізуючої дії експеримент проводили на 36 щурах, яким були імплантовані зразки з Фторакса і Протакрила М з покриттям та без нього, а також на 9 інтактних тваринах, що були контролем. Нами використано комплекс найбільш інформативних та безпечних реакцій клітин крові на алерген in vitro: реакція специфічного лізису лейкоцитів (Pettit et al., 1978), реакція специфічної агломерації лейкоцитів (А.Н. Мац, 1975), реакція гальмування міграції лейкоцитів (А.Т. Артемова, 1973).

Для вивчення антимікробних властивостей феракрила застосовували метод серійних розведень у рідких середовищах і метод дифузії в агарі.

Клінічне обстеження пацієнтів проводили по загальноприйнятій схемі на базі кафедри ортопедичної стоматології і ортодонтії Харківської медичної академії післядипломної освіти і Харківської обласної стоматологічної поліклініки. Лабораторно-експериментальні дослідження проведені на базі центральної науково-дослідної лабораторії ХМАПО.

Нами обстежено в динаміці 150 пацієнтів, які були розділені на 4 групи та знаходились під наглядом на протязі 6 місяців. Першу групу складали 39 пацієнтів, що мали дефекти зубних рядів і вперше звернулись за протезуванням знімними протезами. Друга група – 25 пацієнтів, що користувались знімними протезами і не мали скарг. Третя група – 46 пацієнтів, що протезувались раніше і мали місцеве або генералізоване запалення слизової оболонки протезного ложа. Контрольну групу склали 40 практично здорових людей із санованою порожниною рота, що не мали дефектів зубних рядів.

Перша група додатково була поділена на дві підгрупи. У першій підгрупі (19 осіб) пацієнти одержували протези, виготовлені без покриття, у другій (20 осіб) - протези, додатково покриті феракрилом. Пацієнтам другої і третьої груп протези також покривали феракрилом у вигляді моношару на попередньо знежирену і просушену поверхню.

У комплекс клінічного обстеження входило визначення інформативних показників місцевого імунітету: активність лізоцима (О.В. Бухарин, М.В. Васильев, 1994), вміст секреторного імуноглобуліна А (S-IgA), імуноглобулінів класів A, M, G (G. Mancini et al., 1965) в слині, а також комплекс алерготестів in vitro (О.Г. Алексеева, Л.А. Дуева, 1978).

Мікрофлору порожнини рота вивчали мікроскопічним і культуральним методами шляхом дослідження зскрібків із слизової оболонки протезного ложа та з базисів протезів.

Статистичну обробку отриманих результатів проводили шляхом застосування класичних методів варіаційної статистики з використанням середніх величин і оцінкою їх достовірності за програмним пакетом Exсel for Windows 98, Microsoft.

Результати дослідження та їх обговорення. Аналіз і оцінка проведених досліджень властивостей покриття показали надійність ступеня адгезії феракрила до базисних акрилатів, зменшення крайового кута змочування поверхні пластмас, покритих феракрилом, у порівнянні з непокритими на 18,3-30,5°. Все це у відповідності з літературними даними додатково сприяє адгезії повних знімних протезів до тканин протезного ложа (Н.П. Сисоев, 1992).

Встановлено, що нанесення феракрила не впливає на фізико-механічні властивості акрилових пластмас. Однак, при цьому спостерігалося поліпшення деяких міцністних параметрів. Застосування покриття зменшує вихід залишкового мономера з базисних акрилатів у контактне середовище на 44,8-58,4% (рис. 1).

Рис.1. Кількість залишкового мономера у контактному середовищі.

Результати патоморфологічного дослідження динаміки тканинної реакції експериментальних тварин показали відсутність місцевої токсичної дії в тканинах, що оточують імплантати, покриті феракрилом. Грануляційна тканина дозрівала швидше і формувалася більш тонка сполучнотканинна капсула, ніж навколо імплантатів без покриття. При вивченні хронічної токсичної дії пластмас, покритих феракрилом, патологічних змін не виявлено.

Експериментальні дослідження показали, що акрилові пластмаси викликають сенсибілізацію в більшості тварин. У групах тварин з імплантатами, покритими феракрилом, сенсибілізація розвивалася в значно меншому ступені і досягала мінімальних розмірів до завершення експерименту.

При проведенні мікробіологічних досліджень нами встановлено, що феракрил має переважно антимікробну дію у відношенні патогенних мікроорганізмів, які впливають на виникнення протезних стоматитів, при мінімальному впливі на непатогенну мікрофлору.

При оцінці стану місцевого імунітету порожнини рота встановлено зниження його рівня у пацієнтів, що користуються знімними пластинковими протезами, у порівнянні із здоровими людьми (табл. 1). Так, активність лізоцима в слині була знижена на 19,2 % у другій і на 24,5 % у третій групах, кількість секреторного імуноглобуліна А на 30,0 % у другій і на 40,0 % у третій групах.

Таблиця 1

Стан місцевого імунітету порожнини рота у обстежених пацієнтів під час першого звертання (`х ± S`х )

Групи обсте-жених Активність лізоциму в слині (мкг/мл) Кількість імуноглобулінів в слині (г\л)

 S-Ig A Ig A Ig M Ig G

Контроль (n=40)  125,5±11,2  0,3±0,015  0,16±0,02  0,01±0,004  0,05±0,003

1 група (n=39)  120,5±13,4  0,28±0,013  0,15±0,02  0,016±0,001  0,06±0,002

2 група (n=25) * 101,5±14,3 * 0,21±0,011  0,13±0,008  0,014±0,002  0,045±0,003

3 група (n=46) * 94,5±12,1 * 0,18±0,012 * 0,11±0,003  сліди * 0,03±0,001

Примітка: * - розходження з контрольною групою достовірні (р<0,05).

Вміст імуноглобулінів класів A, M, G в слині у пацієнтів 1 і 2 груп не зазнав істотних змін, тоді як у пацієнтів 3 групи зменшення кількості імуноглобулінів класів А та G досягало достовірних розходжень з контролем (р<0,05).

Активність лізоциму в слині пацієнтів, що вперше протезувались, вірогідно підвищувалася в ранні терміни протезування (табл. 2) і склала 145,0 мкг/мл в підгрупі пацієнтів, які отримували знімні пластинкові протези з покриттям і 152,0 мкг/мл у підгрупі, де покриття не було застосовано (р<0,05). Потім значення цього показника поступово знижувалося, досягало початкового рівня на 30 день спостереження, при цьому в підгрупі хворих, що користувались протезами з покриттям, нормалізація зберігалася в наступні терміни, тоді як в підгрупі з протезами без покриття активність лізоциму знижувалася.

Застосування протезів, покритих феракрилом, у пацієнтів 2 і 3 груп так само привело до нормалізації активності лізоциму в слині на 30 день, що зберігалось на протязі всього періоду спостереження.

Таблиця 2

Стан місцевого імунітету порожнини рота у пацієнтів після протезування

(`х ± S`х )

Група хворих n Період користування протезом (дні)

 3 7 30 45 180

Активність лізоциму (мкг/мл)

1 група  1 підгр.  19 152,0±14,5  130,0±11,6  122,0±10,1  115,0±11,3  114,0±14,3

1 група  2 підгр.  20 145,0±11,5  140,0±14,0  130,0±16,1 * 128,0±15,1 * 124,0±14,3

2 група  25               * 100,5±8,1               * 108,0±11,4  120,0±10,2 * 128,0±9,5 * 126,0±12,4

3 група  46                * 103,5±7,3                 * 109,0±12,4  122,0±13,3  124,0±14,1 * 128,0±14,5

Кількість S-Ig A (г/л)

1 група  1 підгр.  19 0,15±0,01  0,14±0,02  0,17±0,03  0,16±0,09  0,20±0,07

1 група  2 підгр.  20 0,17±0,06  0,19±0,04 * 0,24±0,03 * 0,27±0,07  0,24±0,06

2 група  25 0,16±0,03  0,17±0,03  0,19±0,02  0,20±0,008  0,20±0,007

3 група 46 0,14±0,007  0,12±0,02  0,15±0,01  0,17±0,005  0,18±0,02

Примітка: * - розходження з підгрупою, в якій не застосовано покриття

                       (1 підгрупа 1 групи) достовірні (р<0,05).

Аналізуючи дані про вміст імуноглобулінів у слині можна відзначити односпрямовану тенденцію в групах хворих, де був використаний феракрил: нормалізація показників вмісту імуноглобулінів наставала на 30 день і зберігалася у всі наступні етапи дослідження.

Сенсибілізація до базисних пластмас у хворих, які вперше потребували протезування, не відрізнялася від групи контролю; у 2 групі знаходилася на рівні 28,0-36,0% і 65,2-67,4 % - у третій (рис. 2).

У підгрупі пацієнтів, які протезувалися вперше і отримували протези з покриттям, сенсибілізація виявлена в незначній мірі (рис. 3). Тоді як у підгрупі пацієнтів, які протезувалися вперше та без застосування феракрила, виявлено достовірне підвищення індексів сенсибілізації в порівнянні з контролем (р<0,05), що зберігалося протягом усього періоду спостережень.

При аналізі отриманих результатів у 2 і 3 групах, у яких був застосований феракрил, виявлено помітний  позитивний ефект. Індекси показників сенсибілізації значно знижувалися в порівнянні з даними до лікування. Так, у перші 7 днів після протезування підвищену чутливість до акрилових пластмас було виявлено більш ніж у 30% хворих, тоді як на 45 день і 180 день підвищена чутливість помітно знизилася і складала 8-12%.

Аналіз результатів вивчення мікрофлори порожнини рота пацієнтів показав, що у 92,0-93,5% обстежених, які користуються знімними протезами, виявляється Candida albicans. Також відзначається перевага дріджеподібних грибів  на   внутрішній   поверхні   базисів   протезів   у   порівнянні  зі  слизовою

 

оболонкою протезного ложа. Застосування феракрила як покриття знімних пластинкових протезів призвело до значного зменшення числа виявлення дріджеподібних грибів (р<0,05).

Клінічні спостереження показали, що після покриття феракрилом базисів пластинкових протезів усі пацієнти 1 і 2 груп скарг не пред'являли. Через 1 місяць у 84,0% хворих 2 групи зникла гіперемія слизової оболонки, виявлена під час першого звернення.

У 95,6 % пацієнтів 3 групи зникли скарги на печію, пощипування, біль у слизовій оболонці протезного ложа. У 91,3% пацієнтів зникла гіперемія слизової оболонки, в інших значно зменшилася її інтенсивність.

При огляді покритих феракрилом протезів установлено, що через 3 місяці користування ними відзначалися поодинокі ділянки зникнення лакового шару і через 3,5-4 місяці повне зникнення лаку з зовнішньої поверхні, тоді як на поверхні, яка звернута до протезного ложа, покриття зберігалося на протязі всього терміну спостереження.

Таким чином, аналіз і оцінка проведених експериментальних досліджень показали високу ефективність розробленого нами методу підвищення біологічної індиферентності, який характеризується комплексністю рішення проблеми, не вимагає значних матеріальних витрат, застосування складного та дорогого устаткування. Проведені дослідження доводять клінічну доцільність і надійність застосування феракрила як покриття з метою профілактики ускладнень, що виникають при користуванні знімними пластинковими протезами, і може бути рекомендований для включення в комплекс лікування протезних стоматитів. Впровадження в практику охорони здоров'я запропонованого методу підвищує ефективність ортопедичного лікування пацієнтів.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення проведених експериментальних та клінічних досліджень і запропоновано нове вирішення наукової задачі, що виявляється в підвищенні біологічної індиферентності знімних пластинкових протезів шляхом застосування покриття з феракрила.

1.  Покриття з феракрила має високий ступінь адгезії до базисних акрилових пластмас Фторакс і Протакрил-М і не змінює їхні фізико-механічні властивості.

2.  Застосування покриття з феракрила знижує рівень міграції залишкового мономера в контактне середовище на 44,8 - 58,4 %.

3.  Акрилові пластмаси, покриті феракрилом, не спричиняють токсичної та сенсибілізуючої дії. Феракрил має переважну антимікробну дію щодо патогенної мікрофлори, яка виявляється при протезних стоматитах.

4.  У пацієнтів, що користуються знімними зубними протезами, виготовленими по традиційній технології, спостерігається зменшення рівня показників захисних чинників місцевого імунітету в слині: знижується активність лізоцима на 19,2-24,7% і кількість секреторного імуноглобуліна А на 30,0-40,0% порівняно із здоровими людьми. У 92,0-93,5% хворих визначається наявність дріджеподібних грибів, переважно на базисах знімних протезів. Також спостерігається підвищений рівень сенсибілізації до базисних акрилових пластмас у 28,0-65,2% хворих цієї категорії.

5.  Клінічні спостереження показали високу ефективність застосування знімних зубних протезів з акрилових пластмас, покритих феракрилом: нормалізуючу дію феракрила на стан місцевого імунітету, рівень сенсибілізації до акрилових пластмас і мікрофлору порожнини рота.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

1.  Для виявлення сенсибілізації організму до базисних акрилових пластмас рекомендується застосування безпечних для здоров'я людини алерготестів in vitro: реакції специфічної агломерації лейкоцитів, реакції специфічного лізису лейкоцитів, реакції гальмування міграції лейкоцитів.

2.  При виявленні у хворих сенсибілізації до акрилатів, дріджеподібних грибів, зниження місцевого імунітету порожнини рота доцільно включати в лікувальний комплекс феракрил як покриття знімних протезів.

3.  Для попередження ускладнень, що виникають при користуванні знімними пластинковими протезами, доцільно нанесення на протези покриття з феракрила.

4.  З метою підвищення біологічної індиферентності знімних пластинкових протезів рекомендовано нанесення феракрила у вигляді моношару на попередньо знежирену і висушену поверхню базису протеза.

Список наукових праць, опублікованих за темою дисертації

1. Жуков К.В. Современные полимерные материалы для стоматологических съемних протезов // Международный медицинский журнал. - 1997. – Т. 3, №4. - С. 79-81.

2. Гризодуб В.И., Жуков К.В. К вопросу повышения биологической индифферентности съемных протезов // Вестник стоматологии. - 1997. - №3(15). - С. 409-410.

3. Проблеми створення лікувального стоматологічного лаку з метою усунення токсичної дії акрилових протезів / Ж.М.Полова, І.А.Єгоров, В.І.Гризодуб, К.В. Жуков // Вісник фармації. - 1999. - №1(19). - С. 82-85.

4 Жуков К.В. Физико-механические свойства базисных пластмасс, обработанных покрытием в виде лака // Медицина сегодня и завтра. - 2000. - №2. - С. 133-135.

5.  Гризодуб В.І., Жуков К.В. Актуальність питання підвищення біологічної інертності знімних протезів // Актуальні питання ортопедичної стоматології: збірник наукових праць учасників науково-практичної конференції. - Полтава, 1996. - С. 13-15.

6.  Гризодуб В.И., Жуков К.В. Проблемы повышения биологической индифферентности съемных пластиночных протезов// Актуальні питання теоретичної та клінічної медицини на сучасному рівні: матеріали доповідей наукової конференції - Полтава, 1996. - С. 97-98.

7.  Гризодуб В.И., Жуков К.В. Токсико-химические свойства базисных акриловых пластмасс в аспекте повышения биологической инертности съемных пластиночных протезов // Питання ортопедичної стоматології: збірник наукових праць. - Полтава, 1997. - С. 22-24.

8. Повышение биологической инертности съемных пластиночных протезов при восстановлении дефектов зубных рядов у пациентов старших возрастных категорий / Гризодуб В.И., Жуков К.В., Челяпина О.О., Егоров И.А., Радченко В.Д. //Питання ортопедичної стоматології: збірник наукових праць. - Полтава, 1997. - С. 26-27.

9. An actuality of the problem for the increasement of the biological inertnеss of the removed plastic set of false teeth / Zh. Polova, I. Yegorov, K. Zhukov, V.Gryzodub // European J. of Pharm. Sciences. - 1998. - Vol. 6, Suppl. 1. - P. 407.

10. Гризодуб В.І., Данилов П.І., Жуков К.В. Новий засіб підвищення біологічної інертності знімних пластинкових протезів // Матеріали науково-практичної конференції “Нові методики та технології в ортопедичній стоматології”. - Львів, 1999. - С.16-18.

11. Жуков К.В. Мікробіологічні дослідження складу покриття для знімних акрилових протезів // Медицина на межі століть: відкриття та перспективи: матеріали науково-практичної конференції молодих вчених Харківської медичної академії післядипломної освіти. - Харків, 1999. - С.102-104.

12. Полова Ж.М., Жуков К.В., Єгоров І.А. Фізико-механічні та реологічні властивості стоматологічного лікувального лаку “Ферацемін”, що використовуються для контролю його якості // Тези доповідей наукової конференції молодих вчених та студентів. - Харків: Видавництво НФАУ, 2000. - С. 30.

13. Гризодуб В.І., Жуков К.В. Роль протезного нальоту у виникненні запалення слизової оболонки протезного ложа й непереносимості акрилових протезів // Актуальні проблеми ортопедичної стоматології та ортодонтії: матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції. - Полтава, 2000. - С. 31-32.

14. Рішення про видачу деклараційного патенту на винахід. МПК 7 А61С13/00. Спосіб оброблення поверхні зубних акрилових протезів / Гризодуб В.І., Жуков К.В. (Україна). - Реєстраційний номер заявки 2000042293; Дата подання 21.04.2000. Дата прийняття рішення 10.11.2000.

АНОТАЦІЯ

Жуков К.В. Клініко-експериментальне обгрунтування метода підвищення біологічної індиферентності знімних пластинкових протезів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.22 – стоматологія. – Українська медична стоматологічна академія. - Полтава, 2001.

Дисертація присвячена питанню підвищення біологічної індиферентності знімних пластинкових протезів. У ході експериментальних досліджень виявлено, що покриття із феракрила має надійну адгезію до базисних акрилових пластмас, не впливає на їх фізико-механічні властивості, зменшує вихід залишкового мономера, не виявляє місцевої та хронічної токсичної дії.

Користування знімними пластинковими протезами з покриттям із феракрила призвело до нормалізації показників місцевого імунітету, зниженню сенсибілізації та кількості Candida albicans.

Ключові слова: акрилові пластмаси, зубні протези, метилметакрилат, біологічна індиферентність, місцевий імунітет, сенсибілізація.

АННОТАЦИЯ

Жуков К.В. Клинико-экспериментальное обоснование метода повышения биологической индифферентности съемных пластиночных протезов. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата медицинских наук по специальности 14.01.22 - стоматология. – Украинская медицинская стоматологическая академия. – Полтава, 2001.

Диссертация посвящена вопросу повышения биологической индифферентности съемных пластиночных протезов.

Экспериментальная часть исследований включает изучение свойств покрытия из феракрила и влияния покрытия на физико-механические свойства базисных акриловых пластмасс и выход остаточного мономера (метилметакрилата) из базисных пластмасс. Исследования проводили на образцах из Фторакса и Протакрила - М с покрытием из феракрила и без покрытия.

Так же проведена экспериментальная токсикологическая, аллерго-логическая, микробиологическая оценка действия феракрила, нанесенного на акриловые пластмассы. Токсическое действие изучалось на 63 белых крысах, сенсибилизирующее – на 45 белых крысах. Для изучения антимикробных свойств феракрила были использованы метод серийных разведений в жидких средах и метод диффузии в агаре.

Результаты исследований покрытия показали надежность степени адгезии феракрила к базисным акрилатам. Установлено, что нанесение феракрила не влияет на физико-механические свойства акриловых пластмасс. Однако, при этом наблюдалось достоверное улучшение некоторых прочных характеристик. Применение покрытия уменьшает выход остаточного мономера из базисных акрилатов в контактную среду на 58-82%.

При проведении экспериментов установлено, что акриловые пластмассы вызывают сенсибилизацию у большинства животных. В группах животных с имплантатами, покрытыми феракрилом, сенсибилизация развивалась в значительно меньшей степени и достигала минимальных величин к завершению эксперимента. Пластмассы, покрытые феракрилом, не оказывают токсического действия. Так же установлено, что феракрил обладает преимущественным антимикробным действием в отношении патогенных микроорганизмов, влияющих на возникновение протезных стоматитов при минимальном влиянии на непатогенную микрофлору.

Обследовано 150 пациентов, 91 из них изготовлены съемные пластиночные протезы с покрытием из феракрила, а 19 из них – без покрытия. В комплекс клинического обследования входило определение информативных показателей местного иммунитета: активность лизоцима, содержание S-IgA, Ig A,M,G в слюне, а также комплекс аллерготестов in vitro: реакция специфического лизиса лейкоцитов, реакция специфической агломерации лейкоцитов, реакция торможения миграции лейкоцитов. Микрофлору полости рта изучали микроскопическим и культуральным методами путем исследования соскобов со слизистой оболочки протезного ложа и с базисов протезов.

Установлено, что у пациентов, пользующихся съемными зубными протезами, изготовленными по традиционной технологии, наблюдается уменьшение уровня показателей защитных факторов местного иммунитета в слюне: снижается активность лизоцима на 19,2-24,7% и количество S-IgA на 30,0-40,0% по сравнению со здоровыми людьми. У 92,0-93,5% больных определяется наличие дрожжеподобных грибов, преимущественно на базисах съемных протезов. Также наблюдается повышенный уровень сенсибилизации к базисным акриловым пластмассам у 28,0-65,2% больных этой категории.

Клинические наблюдения показали высокую эффективность применения съемных зубных протезов из акриловых пластмасс, покрытых феракрилом: нормализующее действие феракрила на состояние местного иммунитета, уровень сенсибилизации к акриловым пластмассам и микрофлору полости рта.

Ключевые слова: акриловые пластмассы, зубные протезы, метилметакрилат, биологическая индифферентность, местный иммунитет, сенсибилизация.

ANNOTATION

Zhukov K.V. Clinikal and experimental grounds for the methods of increasing biological indifference of removable plates. – Manuscript.

Thesis for the candidate of medical science degree, speciality 14.01.22. – Stomatology. – Ukrainian Medical Stomatological Academy. – Poltava, 2001.

The thesis is devoted to the problem of increasing biological indifference of removable plates.

In the course of the experimental studies it was found that feracrylic coating possesses reliable adhesion with basic resins, did not influence their phusical and mechanical properties, decreased residual monomer discharge, did not exhibit local and chronic toxic effect.

Application of removable plates with feracrylic coating resulted in normalization of immunity indeces, decrease of sensibilization and yeast fungi dissemination.

Key words: acrylic resins, dental prosthesis, methyl methacrylate, biological indifference, local immunity, sensibilization.




1. аметодов калькулирования себестоимости; бспособов ведения налогового учета; вспособов учета затрат н
2. The min fult of The 70s or the yers of might-hve-been hopes
3. Вариант 1 1Кто управлял родовой общиной А цари Б жрецы В старейшины 2
4. Твердые бытовые отходы
5. На тему Налог на доходы физических лиц- новое в практике налогообложения.
6.  Понятие законности
7. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук Луганськ
8. а и соответствующей температуры на поверхности окисления то условиями для прекращения горения являются уда
9. закон русский договоры Руси с Византией нормы христианской морали Кормчие Книги Номоканоны ~ византийс
10. Количественная оценка операционного рычага
11. на тему- Расчет принципиальной тепловой схемы ТЭЦ с турбиной Т2590-5 Выполн
12. . Слепота ее причины
13. РОСТОВСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ МЕДИЦИНСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ Выполнила- студентка 1 курса 19 группы Пед
14. .консультирование Психологическое консультирование как профессия является относит.
15. Правоохранительные и судебные органы Российской Федерации, их полномочия
16. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук
17. і. Іншими словами коли один робочий орган ще не закінчив свій робочий рух починають працювати інші
18. Гения полный литературной игры перекличек с Достоевским и Ницше и обаятельной иронии ~ это изысканный тр
19. Теория бухгалтерского учета 1
20. Специфика лирических отступлений в романе А Фадеева Молодая гвардия